SZÜLŐSÉG

Sulinapló: Az iskola feneketlen persely

2009. október 12., hétfő 13:58

Az első egy hónapról számolt be a tanító néni és a napközis pedagógus a második szülői értekezleten: sok dicséretet kaptunk (igen, mi szülők is), részletesen elmondták a heti és a napirendet is, így megtudtuk, hogy szinte szusszanásnyi idejük sincs a gyerekeknek, ami nem biztos, hogy jó. Beszedtek egy kisebb vagyont osztálypénz és iskolakezdési hozzájárulás címen, amelyet a szülők szó nélkül fizettek be a közös kasszába.

Egy korábbi posztban azon gondolkoztam, milyen különórára írassuk be Málnit. A szülői értekezleten elhangzott, hogy míg régen a napközis pedagógus feladata volt foglalkozásokat tervezni a napköziseknek, manapság túl sok foglalkozás közül lehet választani, majd elmondták, hogy jól gondoljuk át a különórákat, mert az sem jó, ha a gyerek minden perce be van osztva és folyton rohan valami szakkörre.

Jelentem, nálunk maradt a rajztagozathoz szerintem (és 23 további szülő szerint) szükséges heti kettő művészeti oktatás (mostanában agyagoznak), heti egy úszás (8 héten keresztül), és egyszer angol szakkör. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hétfőtől csütörtökig minden délután van egy különóra, ami talán soknak tűnik, de az egyik belőle sport, a másik kettőn olyasmivel foglalkozik a gyerek, amit imád (kézműveskedés) és csak egy, ami szellemi erőfeszítést igényel. Van olyan gyerek, aki ennél sokkal több délutáni foglalkozáson vesz részt. Málni jelezte, hogy mégiscsak szeretne akrobatikus rock and rollra járni, de egyelőre lebeszéltem róla. Meglátjuk néhány hét múlva, hogy mennyire érzi megterhelőnek a különóráit. A múltkori hullafáradtság sokat javult.

A szülőin sok dicséretet kaptunk: kiemelte a tanítónő, hogy nagyon örül annak, hogy megfogadtuk a tanácsát és nem visznek a gyerekek chipset, kólát és egyéb egészségtelen ételeket tízóraira, sok gyereknél lát minden nap almát, körtét és más gyümölcsöket (gondolatban megveregettem a vállam). Megköszönte a sok termést, falevelet, virágot, amit rajzórára küldtünk és általánosságban a gyerekek viselkedéséről és teherbírásáról is szó esett. Aki további infókra volt kíváncsi, a szülői végén odamehetett és választ kaphatott kérdéseire.

A szülői munkaközösség havi 800 forintos osztálypénzt szavazott meg, ehhez hozzá kellett tenni gyerekenként 2500 forint „indulási költséget”, amelyből sportszereket és egyéb dolgokat vesz az iskola. A művészeti oktatás havonta 3 ezerbe, a nyolc alkalmas úszóbérlet pedig 7500 forintba kerül. Ma ebédet is kellett fizetni: 8170 forintot küldtem borítékban. És ez még csak egy gyerek. Azt hiszem, nem árt, ha spórol az ember az iskolás korú gyerekeire.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.13 09:44:52dodóó

  Az úszás nálunk egy tanévre 2*27000ft.
  Lehet fizetni 4*13500ft-ot
  Illetve testvérek esetében 8*13000ft

  Hetente 2*45percben.

 • 2009.10.13 09:52:18dodóó

  A néptánc 500ft havonta.zenélnek énekelnek.

 • 2009.10.13 10:10:29manka78

  A mi városunkban az önkormányzat ingyenesen biztosítja az összes óvodás és iskolás gyerek szervezett uszodai, ill. korcsolyapályai látogatását. Az uszodába az egyetlen rossz dolog, hogy a kísérő szülőknek, akik mondjuk segíteni mennek /öltöztetni, hajat szárítani/fizetni kell belépőt, hiába nem megy be a vízbe. Sőt papucsot és rövid nadrágot is kell vinni, a papucsot értem, a rövidgatyót nem. A koripályára viszont bemehetünk a gyerekekkel, télen, ha volt, aki vigyázzon a kicsire, akkor mentem velük.Vittem a korimat, segítettem a gyerekeknek korit bérelni, felvenni a korit. Töb gyereket sikerült a télen megtanítanom korcsolyázni.

 • 2009.10.13 10:56:57horadi

  dodóó, nyúlmama!
  Nálunk nincs sem részletfizetés (illetve a havonta fizetendő részvételi díj már önmagában részlet ;-)), sem kedvezmény a 2 gyerek miatt.
  Kedvezmény akkor is csak a kajából járna, de csak 3 gyerek felett. Ilyenkor fele árat kell fizetnie a szülőnek.

  Egyébként én sem érzem alapvető szükségletnek, hogy az óvoda első évében angolra, meg mit tudom én, hogy mire járjanak. Főleg azért, mert pl. még a saját anyanyelvük sem megy tökéletesen és én azt szeretném, ha először rendesen megtanulnának beszélni és csak azután vennének a nyakukba egy idegen nyelvet, bármennyire is tisztában vagyok vele, hogy játékosan "tanulnak" nyelvet ebben a korban.

  Csak néha ufónak érzem magam, hogy a lányok ovistársai kivétel nélkül min. 1 különórára járnak, de a legtöbbnek 2-3 foglalkozása is van hetente. Némelyik szülő furcsán néz rám, mert egyikre sem irattuk be a lányokat, de ez mondjuk nem zavar. Ha valakinek problémája van ezzel, akkor odaadom neki a kis sárga cetlijeinket és fizesse be! :-P

  Amúgy nagyon szuper az ovi, az óvónők is, ráadásul az önkormányzat biztosít egy buszt a kerületi ovik számára, sofőrrel. Az ovik felosztják egymás között a busz használatát, így 1 héten egyszer minden ovis elmehet kirándulni. Ma éppen a Természettudományi Múzeumba mennek, de ha jó az idő, akkor kimennek a városból, hogy a gyerekek hadd szívjanak a benzingőz helyett egy kis oxigént. :-)

 • 2009.10.13 10:59:30cidre

  Vakmacska, tök logikus, amiket leírsz.
  Csakhogy: elvileg tényleg nem kérhet be az ovi tisztaságicsomagot, gyümölcsöt, gyurmát, ragasztót, színes ceruzát, vagy ezekre pénzt. Emlékeztek a tavalyi ombudsmani állásfoglalásra a tisztasági csomagokkal kapcsolatban? Nem kérhetnek be az ovik, mert biztosítaniuk kell. De nem adnak rá több pénzt, sőt, a következő években nagy valószínűséggel még nagyobb megszorítások lesznek. A kör bezárult: biztosítaniuk kéne - de nem tudják - holott szükség lenne rá: ezért beszedik a szülőktől.

 • 2009.10.13 11:06:34Ribizlee

  horadi, ne igzulj, szerintem tök jól csinálod! :-)
  semmi szükség különórára ennyi idősen (jöhetnek a kövek!)

 • 2009.10.13 11:11:05egyremegy

  Én középiskolában dolgozom tanárként. Nemhogy a szakkört/korrepetálást nem fizetik ki: nem fénymásolhatunk a gyerekeknek (tesztlapok, szövegértési feladatok, műsorforgatókönyvek stb..), sőt, ha a táblára akarunk írni órán, az ehhez használatos tollat magunknak kell megvennünk, saját pénzből persze. Sorolhatnám... Ezek után, bármennyire is gyerekszeretetből és elhivatottságból vagyok a pályán, bizony kinyílik a bicska a zsebemben..
  Ja, ha színházba viszem őket, a saját jegyem árát én fizetem. Mert biztos szórakoztató nekem huszonötször megnézni a kötelezőket.
  Az osztálykirándulásért olyan keveset adnak (hétvége megy el rá), hogy át sem vesszük a pénzt. Mit várunk akkor az iskoláktól? És mit a tanároktól?

  Tanároknak adott ajándékok? Van, aki elvárja. Van, aki örül neki. És van, akit bosszant. Mert nem aranyláncot szeretne, sem kristályvázát, sem kávét és csokit, hanem értelmes, szorgalmas gyerekeket, megfelelő körülményeket, ahol taníthat...

  Osztálypénz:

 • 2009.10.13 11:11:31Magenta

  "Ja egyébkétn hogy 7200 a gyerekbérlet úszásra itt pesten, mikor a hajósba is 5000 körül van a 10 alkalmas diákbérlet?"

  Mert a gyerekeket még oktatni kell, a diákok meg már tudnak úszni.

 • 2009.10.13 11:39:36sajtos pogi

  "Tanároknak adott ajándékok? ... Mert nem aranyláncot szeretne, sem kristályvázát, sem kávét és csokit, hanem értelmes, szorgalmas gyerekeket..."

  És viselkedni tudókat!

  Az ajándékok többsége ötlettelen, személytelen, bóvli. Minél kevesebb pénzből, minél egyszerűbben beszerezhető vmi. És ezzel le van tudva. Szegény pedagógus meg ki nem dobja mert nem illik, használni meg többnyire nem használja. Kerülgeti, ha nagyon ronda akkor dugdossa.
  Szerintem egy csokor élő virág bőven megtenné, ha már mindenképpen tárgyiasítani szeretnénk a köszönetünket.

 • 2009.10.13 11:52:00dodóó

  Horadi a lányok egyébként szeretnének az adott külön órák valamelyikére járni?

  Mi az úszást azért választottuk mert a Mirella 5 hónap alatt 10cm-t nőtt.Az Ortopédián ajánlotta a dokki hogy kezdje el.Szereti tegnap nem vittem mert elesett és sebes a szája,de láthatóan szomorkodott.

  Néptáncra meg néha beesünk,de ha azt kérdezem hogy játszóterezünk vagy táncra mész?Akkor a játszót válassza.

 • 2009.10.13 12:59:14Magenta

  Az én lányomék nagyon készülnek az év végi ajándékozásra, tök jó ötleteik vannak, de most elég keserű a szám íze ezzel kapcsolatban, miután olvasom itt, hogy mindenki mekkora fasságnak tartja az egészet. :(

 • 2009.10.13 13:10:33rita a felcser

  Szerintem tanarnak ugy kene ajandekozni,hogy megekerded milyen kavet szeret inni,milyen csokit szeret enni,es veszel belole egy nagy adagot.mondjuk 2-3 kilot.osztatlan siker.Mert elvezheto,es biztos elfogy ha nem mas megkinalja a vendegeket.Stb.Hasznos.Es vegulis o valaszt.

 • 2009.10.13 13:19:53Magenta

  Nyolcadikos ballagásra vegyünk kávét? Az tényleg szép emlék lenne... :)

  Mindegy, szerintem amit a gyerekek kitaláltak és rengeteget dolgoznak vele, tetszeni fog a tanárnőnek, mindenesetre nem vázát kap.

 • 2009.10.13 13:23:22Ribizlee

  mit találtak ki? vagy titok? :-)

 • 2009.10.13 13:26:38rita a felcser

  De az ajandek nem biztos hogy emlek kene legyen
  En pl nagyon orulnek ha kapnek 2 kg Milka csokit.
  Attol,hogy tanar lehet o is.

 • 2009.10.13 13:32:23Silverveil

  Elképzelem, ahogy a tanárnő nagy nehezen leküzdi a súlyfelesleget, aztán kap 2kg Milkát:)

 • 2009.10.13 13:35:27Magenta

  Silver, ez a veszély nem fenyegeti, vékonyabb, mint a lányok. :)

  Ribizlee, megírom priviben.

 • 2009.10.13 13:35:47rita a felcser

  Mondom, elotte megkerdik.Es amit mondd abbol nagyadag.
  Cigaretta.Csoki.Unicum.Jagermeister.Ugyanolyanhajfestek.Uszodai berlet egy evre.Konditermi berlet egy evre.
  Vasarlasi utalvany a konyvesboltba.

 • 2009.10.13 13:36:34Veg_

  2009.10.13 13:19:53Magenta:
  65 évesen most nyugdijba ment jóanyámból kiindulva:
  BÁRMINEK örül a tanár, ha azzal a gyerekek dolgoztak! Jobban örült egy rajznak, mint bármilyen drága vacaknak, amit kapott...

 • 2009.10.13 13:40:11Silverveil

  Magenta,

  Én kaptam egy időben rengeteg csokit, aztán pár év munkával elértem, hogy az emberek megértsék, felesleges azért csokit hozzanak, hogy a csokiból elfogyjon egy kocka, a többi meg menjen a kukába.
  Bár most ettem nemrég egy szuper jó csokit, abból lecsúszott 4 kocka is:)

 • 2009.10.13 13:41:46keke80

  Anno érettségi után a ballagáson az osztályfönöknönk annak örült a legjobban, hogy elballagtathatott minket, mert elötte nem sokkal mellrákot állalpítottak meg nála és a mütét pont a ballagás napjára volt kitüzve...

  Sikerült a mütétet pár nappal elhalasztani, ö volt a legbüszkébb, legboldogabb oszifö mind közül!!! Kapott tölünk egy jó hatalmas pálmát, azóta is nagy becsben tartja!!!

 • 2009.10.13 13:42:01rita a felcser

  Te
  megkerdik.Es abbol vesznek sokat
  Vagy ha a neninek van kutya mcska akkor 50 kg tap.Megkerded mit eszik
  .Na

 • 2009.10.13 13:42:25Silverveil

  Rita,

  Elképzeltem a tanárnőt, aki azt mondja, hogy ő piát szeretne, mert abból fogy otthon a legtöbb :)

  A könyvutalvány, kondibérlet viszont tök jó, ha a tanár szereti az ilyesmit.

 • 2009.10.13 13:43:01rita a felcser

  :DDD

 • 2009.10.13 13:43:21Magenta

  2009.10.13 13:36:34Veg_
  Ez esetben nem lesz gond. :)

 • 2009.10.13 13:43:58rita a felcser

  MArkas olasz kromozott csaptelepek hozza tusfej.
  Na az valmi.

 • 2009.10.13 13:44:20Magenta

  Elképzeltem az 50 kiló macskatáp átadását... :DDDDDDDD

 • 2009.10.13 13:44:35rita a felcser

  :DDD

 • 2009.10.13 13:45:39Silverveil

  Magenta,

  Meg a macska arcát, amikor meglátja, hogy eljött a kánaán :)

 • 2009.10.13 13:47:13rita a felcser

  Ha szeret sutni, teflon suto felszerelest, kuglofformat,kalacsformat.
  Annyi hasznos dolog van.
  Ez az kommunikalni kell.

 • 2009.10.13 13:47:14ditakai

  nekem szemet szúrt ez a 'havi EGY gyümölcsnap'

  lehet, nagyon szemellenzős vagyok, de még az átkosban is volt napi egy alma v. akármi az oviban - pedig nem lehetett túl laza a büdzsé, amennyire a zsíroskenyér gyakoriságára emlékszem...

  mi ez a gyümölcsnap az államiban?

  mi kényszerből éppen magánba járunk, de azt mindenesetre elmondhatom, hogy a tízórai és az uzsonna abból áll, hogy a gyerekek elé egy óriási halom tisztított és aprított zöldség és gyümölcs kerül

 • 2009.10.13 13:49:08Silverveil

  Bocsi, én még mindig a macskatápnál tartok. Azt ugye tudjátok, hogy a macskatáp baromi büdös, tehát lehet, hogy egyből a macskának kellene adni :)

 • 2009.10.13 13:50:35rita a felcser

  Vagy egy nagyonszep asztalosmunka kutyahaz.Csak draga.

 • 2009.10.13 13:52:00Magenta

  rita, azért egy középkorú nőről van szó, feltételezem róla, hogy van csap a lakásban és ha szeret sütni, akkor esetleg van kuglófformája is. :)
  Bár ez utóbbit legalább olcsón megúsznánk, az tuti. :D

 • 2009.10.13 13:52:52rita a felcser

  Van csap,de nem olasz letisztult formaju krom.
  az mindig szep.
  Es uj teflonok dragak es hasznosak ha osszedob egy egesz osztaly....

 • 2009.10.13 13:54:53Silverveil

  Rita,

  Mi kaptunk egyszer gyönyörű kutyaházat német rokonoktól. Csak az volt a baj, hogy amikor utoljára nálunk rajtak, még tacskónk volt és arra emlékeztek, nem a rottweilerre :))
  A kutya gőzerővel próbálta visszafolytani a röhögést, amikor meglátta:)

 • 2009.10.13 13:55:33Silverveil

  nálunk jártak*

 • 2009.10.13 13:56:43Ribizlee

  muhaha, szeeegény roti!!! :-)

 • 2009.10.13 13:57:20Magenta

  Rita, magamból kiindulva:
  nekem elég kevés féle csap tetszik. Ha veszek, akkor inkább magamnak.
  És nem volna pofám azt mondani, hogy kedves szülők, X márkájú, X cikkszámú vízcsapokat szeretném a lakásomba.
  Meg úgy egyáltalán semmiről. Ha a férjem megkérdezi, mit szeretnék születésnapomra, akkor neki megmondom, ha épp nincs ötlete. (igaz, kérdezni akkor szokott, ha nincs ötlet)

 • 2009.10.13 13:57:23rita a felcser

  A megoldas : KOMMUNIKACIO!!!!!

 • 2009.10.13 13:58:11rita a felcser

  De meg mindig jobb,minthogy minden osztalytol gyuljon a lom.Mert az .VAgy ha hasznos de epp hasznalhatalna,akkor is az.

 • 2009.10.13 13:58:38Silverveil

  Ribizlee,

  Az akkori macskák köszönettel elfogadták és imádták, tehát jó vége lett a dolognak:)

 • 2009.10.13 13:58:47Farkasokkal táncoló

  Ditakai, a havi egy gyümölcsnap azt jelenti, hogy egy hónapban minden napra más szülő visz be gyümölcsöt, általában kb. 4 kilót. A heti gyümölcsnap meg azt, hogy hetente egy kilót megadott napon. Ezt aztán megeszik a gyerekek.

 • 2009.10.13 14:05:54ditakai

  FT, ma is tanultam valamit :-)

 • 2009.10.13 14:31:34Pakanya

  Pedagógus vagyok. Az egyik kolléganő viszi a pálmát az "érdekes" ajándékok terén: konkrétan bugyikat kapott az egyik gyerektől. :-)
  Az általam kapottak közül a legnagyobb becsben egy szobanövényt tartok, amit a legelső osztályomtól kaptam elsős korukban. Most hetedikesek. :-)

 • 2009.10.13 15:40:27horadi

  dodóó!
  "Horadi a lányok egyébként szeretnének az adott külön órák valamelyikére járni?"

  Szerintem még nem is igazán értik, mi az a különóra! :-D
  Nekem még egyébként nem mondták, hogy érdekelné őket bármelyik is, de az biztos, hogy jelenleg őket is jobban tudja izgatni egy játszótér vagy egy séta, hiszen ezek kevésbé kötött programok 2 bolha számára. :-)

 • 2009.10.13 15:42:10horadi

  Gyümölcsökről: a lányok ovijában egész nap ki van téve valamilyen zöldség vagy gyümölcs, abból bármikor lehet enni.

 • 2009.10.13 18:46:38Vakmacska

  Anyám alsóban tanított vagy 36 évet. Ajándékokra kevés kivétellel nem emlékszem nagyon (nyócker...), de virág, az mindig annyi, hogy úgy nézett ki a lakásunk mint egy ravatalozó. 5-7 nap múlva már a szaga is olyan volt....

 • 2009.10.14 05:44:15Veg_

  2009.10.13 18:46:38Vakmacska: Ne is mond :-( Mi gonoszan megvártuk 1-2 nap mulva, amig muter elmegy otthonról, pár tényleg pofás és illatos virágot kiválasztottam, a többit fater eltüntette... Mikor anyu hazajött, mindig ártatlan pofával közöltük, hogy mind elhervadt, és csak segiteni akartunk...

 • 2009.10.14 13:52:30Vakmacska

  Érdemes ezt is amúgy elolvasni:

  http://oktatas.origo.hu/20091014/sokba_kerul_a_szuloknek_az_ingyenes_oktatas

  Leírják, milyen befizetést kell kötelezően teljesíteni, és mi a visszautasítható dolgok köre (utóbbi lényegesen nagyobb)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta