SZÜLŐSÉG

Tesztelés nélkül oltanák a kismamákat H1N1 ellen

2009. október 2., péntek 13:20

Nem tesztelték az újinfluenza elleni védőoltást terhes nőkön - ők viszont a legveszélyeztetettebb csoport, így első körben kellene megkapniuk az ingyenes oltást. A Poronty közvélemény-kutatása kommentjeiből kiderül, hogy rengetegen gondolják úgy: mivel nem tudni, milyen hatással van szervezetükre és a babára a vakcina, nem fogják beoltatni magukat. A heti kérdésre válaszolók közel 90 százaléka nem adatná be terhesen a védőoltást. A Velvet felmérése azt mutatja, nemcsak a várandósok bizonytalanok, a kisgyerekesek sem tudják eldönteni, beoltassák-e a gyereküket. Ki dönt jól?

Az ÁNTSZ honlapjára nemrég felkerült információk szerint az oltóorvosoknak kell dönteni az előnyök és a kockázatok mérlegelésével és a hivatalos ajánlások figyelembevételével, ám ilyen ajánlások nem jutottak el az orvosokhoz, mondta Kertai Aurél, a Háziorvosi Kamara budapesti szekcióvezetője az MR1 Kossuth Rádiónak. Kulcsár Andrea, a Szent László kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó szerint nem lehet rákényszeríteni az orvosokat és a terhes nőket a döntésre, amikor semmiféle vizsgálatot nem végeztek az oltóanyag terhesekre gyakorolt hatásairól. Az oltóanyagot gyártó Omninvest szóvivője elmondta, hogy sehol sem előírás, hogy terheseken is vizsgálni kell a vakcinát. Az ÁNTSZ későbbre ígért tájékoztatást, olvasható az MR1 Kossuth Rádió honlapján.

Amerikai közegészségügyi vezetők arra szólították fel a kismamákat, hogy mindenképp oltassák be magukat az újinfluenza ellen, még akkor is, ha terhes nőkön a vakcina klinikai tesztelése nem ért véget. A kismamákon való tesztelés a hírek szerint október végére fejeződik be. Az egészségügyi miniszter szerint az influenzaoltásoknak a tapasztalatok szerint nem sok kockázatuk van a terhes nőkre, a mellékhatásoknál viszont nagyobb veszélyt jelent az újinfluenza, az amerikai szülészek mégis vonakodnak beoltani a kismamákat. A legfrissebb hírek szerint Nagy-Britanniában ugrásszerűen megnőtt a friss újinfluenzás esetek száma, jelezve, hogy megkezdődött a járvány második hulláma.

Úgy tűnik, a hazai orvosok nem alakították még ki álláspontjukat: egy részük javasolja a terhes nők oltását, sokan viszont lebeszélik a védőoltásról a kismamákat, akik így tovább tépelődhetnek: a tesztelés hiányának ismeretében mikor döntenek jól: ha beadatják a vakcinát vagy ha nem?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.02 23:12:04mindenlébe

  Hoppa! Ezer bocsanat, most latom hogy a Mo-i oltas tenyleg teljes sejtes!!!! :(:(:(

  az angliai nem tartalmaz elo sejteket.

  meg1szer bocs!

 • 2009.10.02 23:13:47mindenlébe

  no jo, akkor ne figyeljetek az en erveimre, ezek szerint tok mas vakcina-tipusrol beszelunk, es valoban nem tudom hogy otthon beoltatnam -e magam.

 • 2009.10.03 04:18:40Kipikopii

  Tobb forras egybehangzo allitasa szerint, elolt (= nem elo) virust tartalmaz a magyar h1n1 vakcina.

  http://babaszoba.hu/articles?aid=20090929104705;BXID=D0F7EC1A-4C01DD90-61F75D5E-50A5C486
  "Az oltás nem tartalmaz élő vírust, nem okozhat megbetegedést, és nem veszélyes a magzatra."

  http://index.hu/belfold/2009/09/29/influenzaoltas_kerdesek_es_valaszok/
  "A vakcina elölt, teljes (A)H1N1 vírust tartalmaz. "

 • 2009.10.03 07:44:13drlucifer

  Sem kedvenc gyerekdoki sógorom, sem a saját dokink nem javasolja az oltást.
  Nem szúratok.
  Ha terhes lennék, akkor sem oltatnám magam. Teszteletlen cucc, én meg nem vagyok kísérleti nyúl. :P
  Sarkítottam természetesen. De nekem a nagy amúgy is mindent hazahord az oviból, szóval lutri.

 • 2009.10.03 08:00:13moncsaku

  A kezdetektől olvasom a porontyot, de nem kommentelek, de most...
  2 hétig voltam Angliában, jártam mindenfelé. Hazajövetel után egy héttel magas lázam lett (nem jellemző rám a lázas állapot) és nagyon fájtak az ízületeim + a torkom, nyeléskor a fülem. Elmentem a háziorvoshoz, úgy, hogy előtte felhívtam vázoltam az előzményeket, kérdeztem mikor menjek. Azt válaszolta jöjjek nyugodtan, nem kell semmi "óvintézkedés", megemlítettem, hogy a váróban nem makkegészséges emberek vannak, legalább is zömében.... válasz: nem érdekes....
  Kivizsgált és megállapította, hogy influenza, valószínűleg az új típusú. Pihenjek, igyak sok folyadékot, szedjek C-vitamint és kész.
  Időben: kedden voltam nála, de már hétfőn rosszul voltam, csak már nem volt rendelés mire a melóból hazaértem, 4 napig voltam lázas, most szombat van, annyival vagyok jobban, hogy nem "nyom" a láz, egyébként nem változott semmi.
  Kérdem én, hogy gyanús esetben nem kell valahova lejelenteni, vagy valami vizsgálatra küldeni vért vagy valamit (nem értek hozzá, hogy mit kéne)? Ezt ennyivel el lehet intézni, de így akkor hogy derül ki, hogy mennyi a fertőzött Magyarországon? Vagy ez nem is érdekes?

 • 2009.10.03 08:16:55manka78

  moncsaku! Úgy tudom, hogy a háziorvosoknak lejelentési kötelezettsége van az ÁNTSZ felé. A statisztikákat pedig az alapján készítik.

 • 2009.10.03 08:17:40manka78

  Viszont az érdekes, hogy ezek tudatában nem kaptál időpontot, vagy nem ajánlotta fel, hogy házhoz megy.

 • 2009.10.03 08:30:27moncsaku

  manka78, nekem is eszembe jutottak ezek, és nem is hagynak nyugodni, ezért Hétfőn felfogom hívni és megkérdezem.
  Közben pedig dilemmában vagyok, hogy menjek dolgozni, vagy ne, mert mi van, ha még fertőzök és végig fertőzök x embert míg utazok plusz a melóban, de ugyan akkor hiányozni sem szeretnék sokat, mert ezt általában sem nézik jó szemmel a munkáltatók, nem még mostanság. Arról nem beszélve, hogy itthon a pihenéssel együtt sem vagyok jó formában, mi lesz akkor amikor bemegyek dolgozni?

 • 2009.10.03 09:00:33hedgehog85

  http://egeszseg.origo.hu/cikk/0940/686662/20090930_h1n1_uj_influenza_terhesseg_vakcina_oltas_1.htm

  Eszerint: "A lehető legjobb, ha terhesen eleve el sem kapjuk az új influenzát, az oltás pedig 100%-os garanciát nyújt erre, miután a kismama szervezetében kialakult a védettség"

  Hát most már tényleg nem értek semmit, eddig úgy tudtam, hogy az oltás nem 100%os védelem. Elkaphatom ugyanúgy de gyengébbek lesznek a tünetek. Valaki homályosítson fel:)))

 • 2009.10.03 09:21:19Farkasokkal táncoló

  Moncsaku ha rám hallgatsz, akkor fel se hívod az orvost, hanem NEM mész be dolgozni. Az influenzát ugyanis úgy kell kezelni, hogy a beteg KIFEKSZI, és nem megy félig gyógyultan dolgozni, akkor ugyanis tán még súlyosabb tünetekkel, esetleg szövődményekkel VISSZATÉR.

 • 2009.10.03 09:30:22másutt

  moncsaku
  az UK-ban is ennyit csinalnak - kesz.
  (nincs verkuldes, hazhozmenes, semmi)
  ja es ne mereszelj dolgozni menni.

 • 2009.10.03 10:15:33bystander

  2009.10.02 20:56:42mindenlébe
  En megertelek, de kerdezni szeretnek, ha lehet.
  Konkretan ki ajanlotta, hogy oltasd be magad? Vagy Te kerdeztel ra? Mert nekem eddig meg a kutya nem szolt ( vedono). Sot most szinte mar hetente megyek hozza, es enyhe megfazasom is van (volt), semmit, de semmit nem mondott,komolyan.

 • 2009.10.03 10:52:31bogyócska

  Moncsaku, úgy tudom, többezer forint kivizsgálni, új influenzáról van-e szó az adott esetben. Erre nincs pénz, szúrópróbaszerűen vesznek és elemeznek mintát. Éppen ezért soha nem is lesz hivatalos statisztika arról, hányan betegek!

  Az volt a vicces, mikor valami 100 gyerek lett beteg egy pesti iskolában, és az ment a hírekben, hogy "ezek közül 7 esetben bizonyították az új influenza jelenlétét". Persze, mert 7 gyerektől vettek mintát. Szóval ennyit erről.

  Jobbulást!

 • 2009.10.03 11:03:46undokmano

  Előre kell bocsátanom, hogy én nem adatom be sem magamnak, sem a gyerekeimnek, és a férjem sem. A férjemmel ingyen megkapnánk az oltást, tehát még fizetni sem kéne érte, de akkor sem. A múltkor a tengelici férfi kapcsán mondtak egy számot: 15 ezer forintocska lett volna a mintavétel és a kiértékelés. Ha olyan iszonyúan gáz lenne ez az influenza, akkor nem minden 15. embertől vennének mintát, hanem minden influenzaszerű megbetegedésnél, ja és ha valaki kéri a mintavételt ilyen esetben, akkor nem horribilis összegeket vadásznának ki a pénztárcából, hanem ingyen, vagy 1-2 ezer forintért megcsinálnák a labort. Szóval, ha a csöpp kis vírus mondjuk megtizedelné a lakosságot, akkor nem lenne kérdés a mintavétel, és nem lenne kérdés, hogy oltunk vagy nem oltunk. Ez az én véleményem, ja és iszonyúan nem értek hozzá.

 • 2009.10.03 11:32:32barbicsek

  Már nem azért, de szerintem az emberek többi részén sem tesztelték sokáig ezt a vakcinát...

 • 2009.10.03 11:33:52barbicsek

  Ja, az kimaradt, hogy mutass olyan kismamákat, akik szívesen tesztelnek magukon bármit. Max. a stira elleni krémet...

 • 2009.10.03 11:53:45mindenlébe

  Bystander:
  "Konkretan ki ajanlotta, hogy oltasd be magad?

  Az NHS (angol egeszsegugyi rendszer), a Center for Disease Control, a kormany altal szetkuldott informacios level, az angol nogyogyaszok es dulak szovetsege, az tisztifoorvos, az amerikai virologus kutato ismeroseim, es az osszes napilap es hetilap, amelyik ezzel foglalkozik.

  valamiert itt egybehangzoan mindenki oltas-parti, bar megosztjak velunk a negativumokat es kockazatokat is, de ezek eltorpulnek az influenza kockazatai mellett.

  Masutt:
  Azert nem egeszen ugy van a UK-ban mint moncsaku leirta, itt hatalmas piros betukkel van kiirva az orvosi rendelobe h influenzas tunetekkel be se tedd a labad!

  Moncsaku:
  A laz legyozese utan meg 5-7 napig fertozol, plusz nagy az eselye a komplikacioknak, ahogy FT irta, szoval sztem maradj otthon jovo heten! A munkavallalo sem szeretne ha mindenkit osszefertoznel...

  Kipikopii:
  Most akkor elo virus vagy nem elo virus a magyar vakcina??

 • 2009.10.03 11:56:08mindenlébe

  barbicsek:

  Az USA-ban teszteltek kismamakon is. Ottani virologus kutato ismeroseim irtak hogy semmilyen karos mellekhatast nem mutattak ki a tanulmanyok.

  De megint nem tudom h hol van elo es hol leolt virus a vakcinaban, uh en mar nem vonok le kovetkeztetest :(

 • 2009.10.03 12:14:52hajj

  leölt vírust tartalmaz!
  tényleg, aki egy kicsit sem tájékozódik, húzzon már innen, annyira idegesít.
  a leölt vírus pedig nem veszélyes kismamákra.
  (split=leölt)
  most már nem csak belinkelem, hanem beillesztem ezt a cikket, mert tudományos cikket, na azt úgy látom sokan nem képesek olvasni.

 • 2009.10.03 12:15:22hajj

  http://egeszseg.origo.hu/cikk/0940/686662/20090930_h1n1_uj_influenza_terhesseg_vakcina_oltas_1.htm

 • 2009.10.03 12:18:16hajj

  "Amennyiben a kismama már túl van a terhesség tizenkettedik hetén, a magzatot érő komolyabb veszélyek elkerülése érdekében feltétlenül érdemes beadatniuk az oltást. Ez természetesen minden esetben a kismama egyéni döntésére van bízva, a szakma részéről azonban egyetértés van abban, hogy a H1N1 magzatra gyakorolt kockázatai jóval meghaladják annak a veszélyét, hogy az oltás esetlegesen valamilyen mellékhatást váltson ki: a szezonális influenzaoltásokkal kapcsolatos eddigi tapasztalataink egyébként nem adnak okot ilyesfajta aggodalomra. Az influenza elleni úgynevezett split vakcinák eddig is biztonságosak és ajánlottak voltak a kismamák számára - a terhesség tizenkettedik hetét követően. Bár a H1N1 elleni és a napokban már elérhető vakcinát klinikailag nem tesztelték kismamákon, a hagyományos szezonális influenza elleni oltások során sosem tapasztaltak fejlődési rendellenességeket a magzatnál. Mivel a H1N1 elleni vakcina is a hagyományos influenzaoltáshoz hasonló mechanizmussal készül, nem látok rá semmilyen indokot, hogy eltanácsoljam tőle a kismamákat" - mondta dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szakmai vezetője.

 • 2009.10.03 12:18:54hajj

  "Az Infektológiai Szakmai Kollégium korábban már megfogalmazta véleményét a várandós nők új vírus elleni vakcinációjával kapcsolatban, amit megküldött az Egészségügyi Minisztériumnak. Az új influenza vírus nagyobb arányban betegít meg súlyosan gyermekeket, fiatal embereket, mint ahogy ezt az utóbbi évek szezonális influenza megbetegedései kapcsán észleltük. Ugyanakkor megerősített tapasztalat, hogy a várandós nők a természetesen végbemenő biológiai változások miatt fokozottan hajlamosak vírusok okozta megbetegedésekre. Tudásunk jelenlegi állása szerint nincs lehetőség annak megállapítására, hogy az egyébként teljesen egészséges személyek közül kinél fog az influenza vírus enyhe, jelentéktelen formát ölteni és ki az a néhány, akinél az influenza súlyos, akár halálos végű megbetegedést okoz. Azt természetesen tudjuk, hogy bizonyos krónikus megbetegedések hajlamosítanak a szövődményes kórlefolyásra. A jelen influenza pandémia kapcsán a kórosan kövérek és a várandós nők is nagyobb arányban betegedtek meg súlyosan, mint az átlag populáció" - mondta az [origo] kérdésére dr. Ludwig Endre professzor, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházának osztályvezető főorvosa és tudományos igazgatója.

 • 2009.10.03 12:19:31hajj

  Az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint a várandós nők esetében az oltás a 2. és 3. terhességi harmadban mérlegelendő, az első 3 hónapban viszont nem javasolt. "A vakcina hatékonyságát és biztonságosságát terhesekben eddig nem vizsgálták, ugyanakkor az eddigi több évtizedes tapasztalat alapján semmi alapunk nincs annak feltételezésére, hogy az oltás hatástalan, vagy hogy alkalmazása fokozott rizikót jelent. Az Egészségügyi Világszervezet és számos más nemzetközi egészségügyi hatóság is egyaránt javasolja az új influenza elleni vakcinációt, amivel egyetértünk" - tette hozzá a főorvos.

 • 2009.10.03 12:20:06hajj

  Várandósan kevésbé működik a sejtes immunitás

  A H1N1 fertőzés magzatra gyakorolt hatásairól még nincsenek hosszabb távú adatsorok, az azonban egészen biztos, hogy a kismamák szempontjából sokkal veszélyesebb vírusról van szó, mint a hagyományos influenzatörzsek esetében. Régóta ismert, hogy a várandós nőknél a sejtes immunvédelem kisebb hatásfokkal működik, ezért a vírusfertőzések is súlyosabb lefolyásúak lehetnek: ezt támasztja alá a Lancet című rangos orvosi folyóiratban idén augusztusban megjelent tanulmány is, amelyben 34 olyan terhes nő esetét követték nyomon, akiknél idén áprilisban és májusban diagnosztizálták a H1N1 fertőzést. Közülük 11-en szorultak folyamatos kórházi megfigyelésre, hatan pedig belehaltak a fertőzésbe - ez alapján is elmondható, hogy az új influenza a terhesek körében jóval fokozottabb kockázattal jár, mint az átlag népesség esetében.

 • 2009.10.03 12:21:09hajj

  Természetesen az is ugyanúgy előfordulhat, hogy egy kismama különösebb problémák nélkül átvészeli a H1N1 fertőzést, emellett magzata sem károsodik, de mint mindig, itt is a megelőzés a legfontosabb. A lehető legjobb, ha terhesen eleve el sem kapjuk az új influenzát, az oltás pedig 100%-os garanciát nyújt erre, miután a kismama szervezetében kialakult a védettség (ez nagyjából 10-12 napot vesz igénybe az oltás beadását követően). Természetesen ennek ellenére sem muszáj felvenni az oltást, a védekezésre pedig megvannak a már sokszor leírt módszerek:

 • 2009.10.03 12:26:09hajj

  Azért én még mindig kivárok, de számomra egyre kevésbé állnak meg a másik oldalon azok a szajkózott érvek, hogy hú, de nagy biznisz, meg hú, nem vagyok kísérleti nyúl (persze ezt nem terhesek mondogatják alapvetően) és hogy a háziorvosom nem ajálnja...

 • 2009.10.03 14:48:45trixi11

  http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=6223468&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1

 • 2009.10.03 15:11:14mindenlébe

  hajj,

  koszi! en is ugy tudtam h leolt virus, a HVGben megkerdezett haziorvos mondta h elo virus...

  elkepeszto hogy otthon nincsenek megfeleloen tajekoztatva sem az egeszsegugyisek, sem a civilek. szerintem ez felelotlenseg, es tok felesleges panikot okoz. mas kerdes hogy a haziorvosok miert nem neznek utana, ha mar ugyis oket fogja mindenki kerdezgetni??

 • 2009.10.03 16:42:49melcseee

  nna most szerintetek:

  előrebocsátom, h nem vagyok várandós, de akkor is nagyon szenvedek ezzel a kérdéssel..én az össze-vissza zh-k és a szakdogám miatt, párom a munkája miatt egyszerűen nem lehetünk betegek.
  3évvel ezelőtt télen a párom nagyon sokat szenvedett az influenzával - a simával. azóta inkább beoltatjuk magunkat minden télen, mert persze akkor tőle én is elkaptam.
  (tényleg, az miért van ingyen? és akkor ez miért nincs?)

  de gondolom, az a fajta oltás ez ellen nem véd...
  ha viszont mi idén is beadatnánk a sima oltást - januárban szoktuk - akkor ezt érdemes szerintetek egyáltalán?

  arra gondoltam, a biztonság kedvéért cetebéznénk meg béres cseppeznénk addig is.....

  vagy minden fölösleges?? (a párom nagyon könnyen elkap mindenféle szar vírust...:S )

  tudom, h a kismamákhoz képest az én problémám a legkisebb, csak gondoltam, megkérdezem...mindenesetre most nagyon örülök, h nem babázok...akkor mekkora gondban lennék..!

 • 2009.10.03 16:44:27vadorka

  Tanultam valamennyi statisztikát, és hááát... 34 megfigyelt terhes nő azért nem reprezentatív minta. 34-et vizsgáltak, ebből 6 meghalt. De nem lehet tudni, hogy a halálozási arány hogy alakul, ha nagyobb a mintavétel - vagyis ha 3400-at vizsgálnak, abból 600 hal meg, vagy csak 12. Mert megvan az esélye, hogy beválasztottak a 34 fős mintával.

  Jó, nem akarok sokat okoskodni, mert én sem vagyok virológus, meg tudom, ha csak egy halott van, és az én vagyok, akkor nem vigasztal a statisztika. De ezt a konkrét vizsgálatot azért nem tudom komolyan venni.

 • 2009.10.03 17:24:27mindenlébe

  vadorka:

  igaz hogy a 34 nem reprezentativ minta, de en is tanultam statisztikat, es ugy tudom, ha lenne reprezentativ mintan vegzett tanulmany, az egyes emberre (pl Rad) akkor sem lehet konkret kovetkeztetest levonni arrol h milyen hatassal lesz rad az oltas.

 • 2009.10.03 20:41:53vadorka

  Persze, hogy nem. De ha 20% eséllyel meghalok, valószínűleg beadatok egy nem teljesen biztos védőoltást magamnak, bár nem tudom az esetleges következményeit. Ha viszont csak ezrelékekben mérhető a halálozás esélye, mint egy átlagos influenzánál, akkor nem kockáztatom az oltást.

  Hangsúlyozom, most nem az oltás ellen beszélek, de szerintem ez a vizsgálat, mint ahogy sok másik is ezzel az új influenzával kapcsolatban, nem megbízható. Ennek alapján nem lehet dönteni.

 • 2009.10.03 21:58:13hajj

  ja, erről jut eszembe: engem egy kicsit zavar az is, hogy azt mondják, hogy itthon eddig hivatalosan 200 körüli ember fertőzött, 2 halt meg. (ha jól tudom) és hozzáteszik, hogy valszeg (!!) kb 2000 a fertőzött. namármost baromira nem mindegy, hogy 2%-os vagy 2 ezrelékes a halálozási arány...

 • 2009.10.04 11:08:33evet

  Valaki tudja, hogy a normál influenza elleni oltást mennyire tesztelik? Abból is minden évben újat kell csinálni, sokkal több idő nem lehet rá.

 • 2009.10.04 23:03:17nyuszianyu

  Hát én éppen ma láttam egy beszélgetést valami orvossal az új oltásról. Engem nem győzött meg! Én terhesen tuti nem adatom be magamnak(decemberben szülök) és a gyerekeknek se adatom be.Tömöm őket is vitaminnal, de nem kockáztatok ezzel a vacakkal. Keressétek vissza a hír tv kontrasztját, amit ez a krampusz handabandázott... ijesztő.

 • 2009.10.05 09:12:43Blany

  www.ogyi.hu - itt tessék elolvasni az információkat.
  OGYI = Országos Gyógyszerészeti Intézet, ők engedélyeznek minden gyógyszert és gyógyhatású készítményt, hogy forgalomba kerülhessen Magyarországon.
  Azért azon elgondolkodtam, hogy pár éve, amikor még közöm volt gyógyszer-engedélyeztetéshez, egy az EU-ban már évek óta engedélyezett készítmény esetén is hónapokig tartott az OGYI-ban az eljárás.
  Terheseken nem tesztelnek, azonban vemhes állatokon _mindig_,_mindent_.

 • 2009.10.05 10:17:31csutkababa

  Blany
  Az OGYIs eljárás időtartamához természetesen semmi köze nincs soha az ottani felsővezetők kocsicseréjének, egzotikus nyaralásának...

 • 2009.10.05 18:46:08keke80

  Múlt héten kapott a Pici oltást, rákérdeztem a H1N1re is. Lebeszél róla mindenkit!!! Ö azt ajánlotta, hogy ha mindenképpen oltást akarok adatni a gyereknek, akkor a sima hagyományos mezítlábas szezonális influenza ellenit adassam. Mert az is véd az influenza ellen, az már több, mint a semmi, de az új teszteletlen bizonytalan anyagot ö nem adja be.

  Szeinte mindennemü oltás hanyagolható, ha a gyereket nem viszed közösségbe, tömegbe bevásárolni, vasútállomásra, reptérre, egyéb helyekre, ahol millióan vannak, rátüsszögnek, megtapizzák, ö megnyalja a korlátot-földet-egyebet.

 • 2009.10.05 20:39:59Farkasokkal táncoló

  Köszönjük áldásos felvilágosító tevékenységed, de speciel azt hiszem tudom miről van szó, kösz mára már kirohögtem magam eléggé.... :-DDD

 • 2009.10.05 20:42:56Pms

  Ft, igaza van, a vírus élete is élet, lehet, ő tágan értelmezi a ne ölj parancsot, még a buddhistáknál is tágabban.

 • 2009.10.07 15:01:10acuminata

  "A H1N1 elleni vedöoltas halalos, az idegeket erintö betegseghez vezethet.
  Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

  A levélből kiderül, hogy a vakcina az agyi idegeket érintő Guillain–Barré-szindrómát (GBS), a klasszikus krónikus, gyulladásos demyelinisatiós polyneuropathiát, válthatja ki. A betegség az idegeket támadja meg, bénulást és légzési nehézségeket okozhat, sőt még halálos kimenetelű is lehet.
  Hasonló eset történt már az Egyesült Államokban 1976-ban, amikor az influenza elleni vakcinát 10 héten belül visszavonták, mert több ember meghalt az oltóanyag miatt, és a GBS megjelenése nyolcszorosára nőtt.
  Az új vakcinát nem tesztelték megfelelően és hatásai jelenleg ismeretlenek."

  Eddig sem voltam a szurik meggyözödeses hive, de ezekutan kihagynam, föleg igy 22 hetesen...

 • 2009.10.07 15:02:29acuminata

  Akit esetleg erdekel a teljes cikk, itt megtalalja: http://www.nyerj.abbcenter.com

 • 2009.10.09 13:16:50Anyatünde

  figyeljetek, mit találtam:

  H1N1: nem tudni, kaphatják-e a védőoltást a kismamák
  Dátum: 2009-10-02 15:31:28

  Még mindig nem tudni egyértelműen, javasolt-e a várandós nőknek az új influenza elleni vakcina. Az Infektológiai Szakkollégium véleményéről egy oltási tanácsadó azt mondja, hogy nem a Magyarországon gyártott oltóanyagról szól. Hallgassa meg!

  Háziorvosok, betegjogi képviselők, kismamák várnak tanácstalanul, és türelmetlenül arra, hogy valaki közölje velük: olthatók-e a várandós nők és a 3 év alatti gyerekek a H1N1 vakcinával. A tanácstalanság oka, hogy a várandós nők az oltandók listáján szerepelnek, a gyógyszert viszont a világon sehol nem tesztelik rajtuk. Eddig senki nem nyilatkozott felelősséggel arról, mi a teendő ilyenkor.

 • 2009.10.09 13:17:30Anyatünde

  folyt:

  Az Infektológiai Társaság ugyan közzétett egy állásfoglalást az ÁNTSZ honlapján, Kulcsár Andrea, a László Kórház orvosa, oltási tanácsadó azonban azt mondja, abból sem derül ki a lényeg. A dokumentum ugyanis a split-típusú vakcinákról szól - az állásfoglalás szerint ez a típus legfeljebb lázat okozhat a várandós nőknél - csakhogy az omninvestes ingyenes oltóanyag nem split-vakcina - magyarázza a szakértő.

  A vizsgálatok alapján a split-vakcinákra kevésbé reagálnak lázzal a nem várandós beoltottak – mondta Mészner Zsófia, az Infektológiai Társaság tagja. Többek között ez volt az egyik oka annak, amiért a háromévesnél fiatalabb gyerekek számára sem volt törzskönyvezve Magyarországon a teljes vírust tartalmazó vakcina, és ezért az utóbbi években mindig be is hoztak az országba, és idén fog bekerülni hasított, szezonális vakcina – tette hozzá.

  Mészner Zsófia azt mondta, hogy állásfoglalásukban ők csak annyit közöltek, a második terhességi harmadtól lehet mérlegelni, hogy beadják-e az oltást valakinek, függetlenül az oltóanyag típusától. Ludwig Endre, az Infektológiai Társaság elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai gyógyszer várandós nőkre gyakorolt hatásáról egész egyszerűen nincs adat. Ludwig Endre azt mondta, valóban a split-vakcináról, és nem az omninvestesről mondtak véleményt. Az ÁNTSZ nem kívánta kommentálni az ügyet.

 • 2009.10.09 13:18:34Anyatünde

  és vége:

  Külföldi gyártók egyébként split-vakcinaként gyártják a H1N1 oltást. Ez azért lehet érdekes, mert az állásfoglalásban az is benne van, hogy ha több különböző típusú oltóanyag is rendelkezésre áll, a kevésbé kockázatosat, vagyis praktikusan a külföldit, a split típusút kell választani, illetve, hogy addig, amíg biztonságos hatóanyag nem áll rendelkezésre, a gyógyszeres megelőzés jöhet szóba. Megkerestük az Egészségügyi Minisztériumot, a kormányszóvivőt és az ÁNTSZ-t is. Azt akartuk megtudni, hogy miért nem hívják fel a figyelmet arra, hogy az állásfoglalás nem a magyar oltóanyagról szól, és hogy a split típusút javasolja a teljes vírustörzsessel szemben. Megkeresésünkre senki nem reagált.

  Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=104899&Itemid=97

 • 2009.10.09 13:20:52Anyatünde

  talán csak még annyit:

  hasított vakcina=split vakcina

 • 2009.10.09 13:29:41Papírbika

  split vakcina = hasitott vakcina, HEhehEhEhEHEHE ezzel jól megmagyaráztad a lényeget. Attól split, hogy a vírust széthasítják, azt nem tudom, hogy utána benne van e darabokban a teljes, vagy csak bizonyos részei.

 • 2009.10.09 17:21:18Anyatünde

  csak bizonyos részei. azok, (vagy nagyrészt azok) amik a külső részén vannak. (konyhanyelven szólva).
  azért írtam, mert kb. 1 hete itt (Porontyon) valaki lelkesen bizonygatta, hogy az elölt vírusos vakcina AZ a split.

 • 2009.10.09 17:21:56Anyatünde

  Mmint elölt teljes vírusos vakcinát akartam írni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta