SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Anya kikészül a bölcsitől

2009. szeptember 21., hétfő 08:00 |

Túl vagyunk az első bölcsis hetünkön, a tempó nekem kicsit radikálisnak tűnt, de biztos csak az én gyenge, érzelgős anyai szívem látja így. Kedden már kiültettek a folyosóra, szerdán elküldtek, pénteken meg azt mondták, menjek vissza ebéd után, hogy ha nem alszik el, haza tudjam vinni. Hát elaludt, vagányan húzták a lóbőrt a macival. Az én bölcsis lányom.

abi0921

Mondanom sem kell, engem jobban megvisel a bölcsi, mint őt, olyan ideges voltam egész héten, hogy a gyerekem apja néha már hozzám sem mert szólni, és minden egyes alkalommal remegő gyomorral mentem érte a bölcsibe.

Abigél mindeközben úgy viselkedik, mint akit évszázados tehertől szabadítottak meg, végre nem kell otthon unatkozni, hanem egy ilyen szuper helyen lehet, ahol még egy igazi autó is van az udvaron, lehet tekerni a kormányt. Második nap, mire visszamentem érte, elsorolta az összes csoporttársának a nevét. Amikor reggel otthagyom, vagy rá sem hederít, vagy anyucizik egyet-kettőt, aztán megy játszani. Persze ez még csak az első hét, most még minden új és izgi, mondták a bölcsiben is, hogy biztosan lesz majd pár hét múlva egy kis mélypont.

Mindközben annyira lekötött az elválás érzelmi oldala, hogy nem is gondoltam a funkcionális dolgokra, pedig úgy néz ki, inkább ez az, amibe hiba csúszik. Abigél ugyanis a bölcsiben nem eszik, legalábbis főtt kaját nem. Elfordítja a fejét, és meg sem kóstol semmit. Szerencsére minden nap kapnak egy csomó gyümölcsöt, abból mindig sokat eszik, eszik hozzá kenyeret, de a többit nem. Pedig jó evő, tény hogy hullámzik az étvágya, van hogy itthon is válogat, de többnyire szívesen eszik és sokat.

A másik döcögősen működő dolog az alvás, bár szépen elalszik, nekem már ez is sikerélmény, de nem alszik sokat. Itthon ugyanis még a macska is lábujjhegyen jár, ha Abigél durmol, ott meg azért zajlik az élet, jönnek az ovisok a mosdóba, a takarító nénik meg vidáman trécselnek a folyosón. Őszintén szólva ez az egy dolog nem tetszik a bölcsiben, tudom, hogy vannak mindenféle elméletek, hogy szoktassuk a gyereket a zajhoz, de szerintem egyszerűen tiszteletlenség zajongani, amikor a másik pihen, én sem szeretném, hogy valaki csörömpöljön és bömböltesse a tévét, amikor én alszom.

abi0921b

Miután az érzelmi dráma egyelőre elmaradt, más dolgon kezdtem el parázni, nevezetesen a betegségeken. Hogy akkor most már szegény Abigél októbertől májusig folyamatosan beteg lesz, és mindig be lesz dugulva az orra, hazahozza majd a bárányhimlőt meg az újinfluenzát. Gyorsan meg is kérdeztem a védőnőt a H1N1 elleni oltásról, de csak legyintett egy nagyot, és tulajdonképpen én is ezt gondolom: minek oltás egy négy napos, az eddigi esetek alapján enyhe lefolyású betegséggel szemben? De néha ezeken a betegségeken annyira felhergelem magam, hogy azt gondolom, fölösleges szegényt bölcsibe járatni, (pedig hát dolgozom), aztán meg azt gondolom, ezt a betegségesdit nem lehet megúszni, ha nem most, akkor jövőre, az oviban fogja végigköhögni az egész évet.

Mindenesetre tény, hogy Abigél már aktívan nagylány, néha ránézek, és nem is értem, mikor nőtt ekkorára. Nagylánysága folyományaként a héten lekerült a kiságya oldaláról a rács, újabb aggodalmakra késztetve engem: ja istenem, biztosan le fog szegénykém esni, úgyhogy körbepárnáztam az egész ágyat, hogy puhára essen.. Na jó, ezt a posztot most nem olvasom vissza, csak röhögnék magamon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.21 13:20:42szövetszöcske

  H*, te most az igazi H vagy, vagy a H2?

 • 2009.09.21 13:24:05H * gay-sex-baby

  igazi

 • 2009.09.21 13:26:28verkaverka

  "Mindközben annyira lekötött az elválás érzelmi oldala, hogy nem is gondoltam a funkcionális dolgokra, pedig úgy néz ki, inkább ez az, amibe hiba csúszik. Abigél ugyanis a bölcsiben nem eszik"

  De hiszen ez is az érzelmi oldala, szoktak ilyet csinálni hogy nem hajlandóak ott enni vagy van aki nem hajlandó ott pisilni (egész napos gyereknél ez is durva), ez a beszoktatás része, így reagálja le. Az mindenképp jó hogy gyümölcsöt ilyesmit eszik, így legalább a gyakorlatban nincs semmi baj. _Szerintem_ egyébként túl gyors volt a beszoktatás, hiába tűnik úgy hogy tudják mit csinálnak, és ezért nem eszik, mert nem a saját tempójában szokott be, de hát így megy ez a legtöbb helyen. Még szerencse, hogy Abigél ilyen ügyes, már nagyjából megugrotta így is a feladatot. :)

 • 2009.09.21 13:26:47Pakanya

  Csakhogy az ágy témához is érkezzen hozzászólás:
  az én fiamnak a kisebbik méretű rácsoságya volt, amiben már 9-10 hónaposan utált aludni, mert nem fért el. Annyit forgott ide-oda, hogy állandóan beverte valamijét. Volt, aki azt javasolta, vegyünk neki nagyobb rácsoságyat :-)
  Ehelyett kapott egy ikeás hosszabbítható ágyat, most a legrövidebb variációban van összerakva, kb 140 cm, fejénél-lábánál magas ágyvég, egyik oldalánál fal, másik oldalt is van fejénél és lábánál is perem, így nem esik le. Középen épp legurulhatna, de oda van téve egy feltekert takaró. Sosem esett le (13,5 hónaposan kapta, most 18,5.) Én is tartottam tőle, hogy mit szól majd hozzá, de első perctől tetszett neki, boldogan mászott fel-le egyedül. A falra meg raktunk plüssmatricát vagy mit, azokat lelkesen tépegeti lefele :-)

 • 2009.09.21 13:27:26rita a felcser

  Az ''udvariassagi erekciot'' en talaltam ki. De fiatal apak elnek vele.

 • 2009.09.21 13:31:45verkaverka

  MM nálunk egyszerűen egy matrac volt a rácsos ágy meg a rendes ágy közti időszakban, (hónapokig de nem évekig), rendes nagy 90x200-as matrac volt egyébként, mert az volt kéznél, és imádta. Nálunk mondjuk az ő szobájában szőnyegpadló van, de sima szőnyeg is elég, matracról legurulva remekül lehet tovább aludni, és így is csak egyszer-kétszer fordult elő. A rácsosat sose bírta, és hát igen, hozzábújni este a matrac volt maga a tökély. :)

 • 2009.09.21 13:39:34bohar

  Én is ilyen nehezen élem meg a bölcsisbeszoktatást érzelmileg, a kicsim nekem is jól viseli. Ő eszik, és alszik is ott. Nem sír, jól elvan, de amikor megkaom rámomlik, hozzámbújik, és bár azt mondják, jól eszik, amikortól megkapom, estig igen jó étvággyal habzsol mindent.

 • 2009.09.21 13:41:13sztroberi

  nálunk (nekem) a verkaverka által leírt továbbfejlesztett változata volt: nagyon alacsony (kb 5-7 centis) keretre matrac, így egy rendes, 90x180as ágy, amiről még kicsinek, ha véletlen leesik az ember, nem gond, viszont tizenéves korig használható (a mai napig semmi baja az ágynak, pótágynak remekül használható).

 • 2009.09.21 13:44:44renege

  MM, azért a nem eszik témára mindenképp, mint lelki folyamat következménye gondolj. Érdemes rá odafigyelni, és nem csupán funkcionális problémakén kezelni. Szerintem.

  Amúgy minden jót nektek. Az én fiam is pikk-pakk beszokott a bölcsibe, az első két héten volt némi sírás, de az is csak itthon, nekem, hogy a lelkem treníroztassa, mert a bölcsiben már vidám volt. Azért neki is volt némi lelki ügye, mert egy ideig az udvaron, de csakis ott, lökdöste a kicsiket. Erről is hamar leszokott, miután bevezettük, hogy aznap rajzolok neki egy virágot, ha nem lökdösődik... majd 3 hónap után ki kellett szoknia egy műtét miatt. Énekelgette is egy darabig esténként, hogy "Beszoktam a böcsibe, kiszoktam a böcsibőjj....".
  Majd most már egy hete jár oviba, és nagy örömmel jár, és ha megkérdezem, milyen volt az ovi, mindig azt válaszolja: "nadon jój éjeztem magam". Én ezt annak tudom be, hogy a bölcsibe tényleg elég jól beszokott :)

 • 2009.09.21 13:47:03zugolvasó

  Pakanya!

  Mi is ilyen ágyat tervezünk beszerezni a 20 hónaposunknak, csak még nem döntöttük el, hogy szivacs- vagy rugós matracot vegyünk hozzá. Ti melyik matracot vettétek? Miért pont azt? És bevált? Köszi, ha válaszolsz!

 • 2009.09.21 13:53:13Farkasokkal táncoló

  Én tulajdonképpen nem nagyon értem a nem rácsos gyerekágy gyakorlati funkcióját.

  Mert a rácsos gyerekágy azért van, hogy a baba - később kisgyerek - ki ne essen belőle, ki ne másszon belőle. Namármost, ha azt vesszük figyelembe, hogy minden gyerek máskor érik meg arra, hogy álmában is ismerje a fekhelye határait (mert ez egy idő után kialakul, tudtommal egyikünk se szokott éjszaka legurulni a mondjuk 90x200-as heverőről, holott méretarányosan ez nekünk nem túl nagy), akkor ilyen kicsi (60x120)-as rácsos ágyat max. kölcsönkérni szabadna, beruházni nem. Inkább - ha már veszünk - akkor vegyünk egy nagyobbat, ami legalább 70x140 cm, és le lehet hajtani az egyik oldalát később. És ha ezt kinövi a gyerek, akkor ugyan mi szükség van egy 160 centis gyerekágyra, nem okosabb rögtön egy emberi méretű ágyat venni neki? Hiszen úgyis belenő... ehelyett kap először egy kisebb ágyat aztán egy nagyobbat, aztán egy mégnagyobbat...

 • 2009.09.21 14:02:23Magenta

  FT, a mi rácsoságyunk 70x140 cm, kölcsönkaptuk és nem vehető le róla semmi.
  Viszont (az offban most írtam le :D) tegnap bizony kiakadtam, mert a tornászlány belekapaszkodott a kilincsbe és felhúzta magát a rácsokon támasztva a lábát. Szerencsére pont bementem a szobába, mert amúgy elvileg aludt, illetve én úgy tudtam.

  Felnőttágyhoz még azért pindur, de a nagyoknak is volt olyan gyerekheverője, ami alacsonyabb, mint egy normál ágy és volt rajta körbe leesésvédő, mert még a 11 éves fiam is úgy alszik, mint a motolla. Neki is van leesésvédő az ágyán.

  De nagyon tetszett sztroberi ötlete!

 • 2009.09.21 14:14:39szövetszöcske

  Nekünk van egy gyengén kétszemélyes (140 széles) kihúzható kanapé a babaágy mellett. Ezzel oldottuk meg eredetileg az együttalvás-különalvás problémakörét(az első 3-4 hónapban itt aludtunk a kölyök kiságya mellett, utánna meg ő maradt a szobájában, mi meg átvonultunk a miénkbe), a kicsi ha rossz passzban van, most is azon alszik valamelyikünkel(vagy mindkettőnkkel), vagy oda lehet feküdni mellé, és belógatni a kezünket neki a rácson keresztül. Gyakorlatilag soha nem csukjuk fel, ez az esti hancúrhely, ha meg véletlenül el kell tüntetni, akkor összecsukott kanapét csinálunk belőle. Nem volt a világ pénze, pártízezer fórint az ikeában, simán belefért a csomagtartóba.

 • 2009.09.21 14:25:44zsemlemorzsa1

  Ft, a két- vagy hároméves gyerek már simán akar az ágyból ki-be mászni és nem a legkényelmesebb állandóan ki meg be emelgetni. Arról nem is beszélve, hogy sok gyerek nem is mindig várja meg, hogy kivegyék, hanem kimászik - aztán vagy esik a rácson át, vagy nem. Vagy türelmetlenül toporzékol amig ki nem veszik. Akkor már inkább leveszem azt a rácsot. Éjjelre pedig lehet tenni valami puhát az ágy mellé.

 • 2009.09.21 14:31:04Farkasokkal táncoló

  Hát ha már kimászik a felhúzott rácsos ágyból, akkor le kell cserélni a fekhelyet. És nem fog leesni! Lehet, hogy egyszer-kétszer eleinte legurul, de aztán nem. Szerintem.

 • 2009.09.21 14:38:47zsemlemorzsa1

  Szerintem sem fog leesni, de azért sok szülő önmaga megnyugtatásáért tesz egy takarót az ágy mellé, egy ideig:)
  Amúgy ha a rácsos ágy mérete még megfelel, minek rögtön lecserélni? Elég csak a rácsot levenni.

 • 2009.09.21 14:44:21Mucok

  Kedves MM,

  ágy: 100-120 ezerért lehet venni kb. 170-180 cm hosszú "parasztágyat" annak mindkét oldalán van keret és elég alacsony, hogy a gyerek ki-be mészkáljon. az én kétévesem első perctől imádja, stilusos, egyedi, és lehet dekorálni, elfér benne a takaró, a kedvencek stb.

  csend, pihenés: ha ilyen elvárásaid vannak, akkor ne tervezzetek második gyereket, mert az bizony lármával jár. Kérdezd csak meg Hannátl :)

 • 2009.09.21 14:57:19dodóó

  Nagyon szép fenyő ágyat vettünk a lányomnak két oldalt van leesésgátló része,alacsony.
  42ezer volt.most 140cm a hossza,de bővíthető 170cm-ig.

 • 2009.09.21 15:07:05anyatájger

  Nekünk olyan a kiságy, hogy két rácsot lehet kivenni belőle, nem az egész oldalát. Így nem gurul le a gyerek, és imád bevackolni is. Egyébként, amikor velünk aludt párszor a nagy matracon, akkor először engem letúrt, mire én a matrac mellé feküdtem egy kábé 30 centis helyre lapjával. Erre fél óra múlva arra ébredtem, hogy mellettem szuszog boldogan :) Nem tudom, hogy fért oda...

 • 2009.09.21 15:14:41mormi

  Mi pont ugyanugy csinaltuk, mint ahogy azt szocske irta fent - itt meg is ragadom az alkalmat, hogy szokcsket plagiummal vadoljam, mert ezt a modszert itt a porontyon le is irtam!!!:)
  A racsos agy egyik oldali racsat 1 eves kora korul vettuk le es aludtunk a melle tolt szinten ikeas:) kinyithato agyon. Azota visszakoltoztunk a sajat halonkba, de az ikeas cucc meg mindig ott van esti osszebujasra, ejjeli megnyugtatasra illetve arra az esetre, ha kigurulna az agyabol. Most gondolkodunk rajta, hogy veszunk neki rendes meretu agyat (Abigellel egyidos).

 • 2009.09.21 15:33:00szövetszöcske

  mormi, de mi ezt az ágyat még a lányom babakorában vettük, már az első lakásunk gyerekszoba-konfigurációjához is hozzátartozott, ami már 5ésfél éve volt, szóval régebben mint te. Tehát ebből is nyilvánvaló, hogy én győztem, csak azér nem írhattam le akkor, mer nem volt még poronty-kommentszekció, de gondolni előbb gondoltam és az számít.

 • 2009.09.21 15:38:15kisordog

  MM, másodszorra szoktatok bölcsibe:
  1. evés menni fog, tök normális a nemevés
  2. alvás is menni fog, tök normális a kevesebb alvás
  3. rendes nagylányágyba vágjatok bele nyugodtan, leesésgátlóval, imádni fogja, pláne, ha mellé tudsz néha bújni. nem drasztikus a nagylányágyra váltás, csak esetleg kicsit változtatni kell az elalvós rítuson eleinte, de okos és kreatív nő vagy, minden rendben lesz! nálunk annak idején egy időben történt a költözés+bölcsikezdés+nagylányágy, semmi kárát nem láttam, oda kellett figyelni a lelkére, ennyi, neked menni fog. nem mindenkinek javasolnám :-)

 • 2009.09.21 15:40:57mormi

  hat szocske mar ne is haragudj, de csak azert, mert neked mar 5 es fel eve is volt gyereked, meg kigondolhattam en elobb ezt a modszert arra az esetre, ha majd egyszer lesz gyerekem...azt azert remelem tudod, hogy innentol kezdve minden letezo alkalommal beszolok neked, barmit is irsz, mert azert ez megiscsak felhaborito! nnna

 • 2009.09.21 16:04:39keke80

  Az én kicsi Törpöm most lesz 16hónapos, de én is folyamatosan azon agyalok, melyik éjjel lett ekkora. Jön-megy, tesz-vesz, kipakol, bepakol, átpakol, elrejt, odaad, visszaad, megkeres, megtalál, kitalál, gagyog, csacsog, cseveg, és még sorolhatnám...

 • 2009.09.21 16:08:36keke80

  Mi eleve olyan ágyat vettünk, amit késöbb normális, rács nélküli ágyként lehet használni. De mi kaptunk hozzá egy lécet, hogy az átszokás ne legyen nagyon kicseszés a gyerekkel. Már lassan gondolkozom rajta, hogy kipróbáljuk. De aztán éjjel látom, mennyit "mászkál" és forgolódik álmában. Szóval asszem, még várunk picit... akárki ötlete is volt ez...

 • 2009.09.21 21:26:05Pakanya

  Zugolvasó, bocs, most vagyok megint.
  Mi habszivacsot vettünk, nekünk bevált. Ugye ebbe az ágyba 3 részes matracot kell venni, nem tudom, létezik-e rugósból. Hogy miért ezt választottuk, annak elég prózai okai voltak: mi nem Pesten élünk, így csak interneten válogattam, ott meg csak egyféle 3részes volt fenn. Az Ikeában meg azt kerestem, lekaptuk a polcról és kész. Fizetéskor láttam, hogy ez nem pont ugyanaz, mint a neten volt (más volt az ára), de akkor már maradt. De mondom, nekünk bevált, nem az a gagyi habszivacs, amiben pár hónap után látszanak a gyerek körvonalai :-)

 • 2009.09.21 21:34:08kriszi

  Kimászós gyerekeim vannak, én meg alacsony vagyok, szóval még egyéves koruk előtt lekaptuk a rácsot, és ment a helyére egy deszka, mint rögzített leesésgátló. Az ágy a legalacsonyabbra állítva, már prímán ki-be másztak, kibukfencezni ebből a magasságból nem nagy kaland. Barkácsmegoldás, de bejött.

 • 2009.09.22 09:20:02ChloeOBrian

  Jogdíjazni akarjátok az információt, hogy kiesés ellen az IKEA-ban van kiesésgátló kisrács?
  Képzeljétek a DM-ben lehet cumisüveget kapni! Kérem a jogdíjat! :)))))))

 • 2009.09.22 13:04:03oreille

  Ma én is kikészültem a bölcsiben. A második napunk volt. A lányom utálja a lármát, hát ugye ez nem jó felszerelés 10 másik 2éves mellé, de a szobába alig lehetett becsalogatni, a meseolvasás alatt is inkább kiment. később az udvaron játszottak, az egy kicsit jobb volt. a bölcsis néni bevallotta, hogy túl sok a gyerek, nincs idejük egyenként foglalkozni velük, de én úgy látom, hogy halálra nem is erőltetik magukat. (egy beszokottnak minősített kislány például egész idő alatt egyedül ácsorgott, senki nem szólt hozzá). Eredetileg arról volt szó, hogy vegyesebb lesz életkorilag a csoport, de ez mégsem így alakult. Remélem nem fog visszafejlődni, mert így két nap után úgy látom, hogy még egy kislány van, aki hasonló jól beszél, a többiek szájából gyakorlatilag semmit nem hallottam (egy kisfiú mondjuk folyamatosan sír mindenért, illetve hisztizik).

  tudom, nem kéne beparázni, de valahogy ma nem tudom elképzelni, hogy ez majd egy jóhangulatú kis csapat lesz, ahol a gyerekem is felszabadultan játszik.

 • 2009.09.22 13:20:37Meni

  Adj nekik egy kis idot. A dadusoknak is nehez az evkezdes, uj arcok, uj szokasok. Minden gyerekhez egyeni banasmod, a "dilijeik" felismerese, helyes kezelese idoigenyes. A gyerekek viselkedese sem egy nap alatt alakul ki. Nekem az a tapasztalatom, hogy kb. 2 honap folyamatos bejaras utan derul ki, hogy valojaban hogyan erzi magat. Es addigra fogod azt is tisztan latni, hogy a dadus tenyleg leszarja a gyerekeket, vagy csak nehezen veszi fel a ritmust.

  Szemelyes pelda: fiam csoportjaba tavaly jott egy kisegito dadus, olyan merev volt, mint egy darab fa, egyszeruen nem birt kozvetlenul fordulni a gyerekekhez. Elso het utan elkonyveltem, hogy teljesen alkalmatlan arra, amit csinal. Elso honap utan megbeszeltuk a ferjemmel, hogy mintha javulna. A masodik honapban a fiam, aki nem egy nagy bolcsi-rajongo, reggel rohant oda a Batjahoz, puszira. Iden ez a no lett a lanyom allando dadusa, es halat adok erte az egnek. A lanyom is imadja, en is elgedett vagyok...

  ...turelem, mashogy nem megy...

 • 2009.09.22 13:36:22oreille

  Meni, köszi! igyekszem, igyekszem, de ez a mai nap tényleg letört. tudom, hogy én a szuper bébiszitterünkhöz vagyok szokva, meg az egyéni ellátás minőségéhez, talán ezért erős a váltás nekem is (a bébiszitter is megvan még, nem akartuk elvágólagosan szervezni, meg most rám is fér némi segítség, mert nyilván ilyenkor akar hirtelen leszakadni a munkahelyi íróasztalom is a melótól, meg a másik dolog is a héten van)

 • 2009.09.22 14:01:34Meni

  drukkolok, hogy a gyereked is meg te is (meg a dadus is) hamar belerazodjon az uj szituba...

  ...tenyleg muszaj egy kis bizalmat megelolegezni, mashogy csak tiszta ideg leszel, es azt a gyerek is leveszi azonnal...van nektek most eleg lelki bajotok amugy is, ezzel varj egy kicsit (van olyan, hogy egyik szemem sir, masik kacsint smile? olyat kepzelj ide)

 • 2009.09.22 14:16:06Pandi

  Oreille, ha ez vigasztal, nekünk is nagyon nehéz volt az első hét, az első 20 perces "otthagyást" konkrétan végigbömbölte a fiam, de minden elválás és minden viszontlátás nagyon sírós, pedig én meg voltam arról győződve, hogy nekünk (elsősorban a kisfiamnak) könnyen fog menni.
  Hát, nem így történt.

  Sőt, most itthon lábadozunk mindketten, mert beszedett valami kórságot is, úgyhogy taknyunk-nyálunk egyben, azaz az elkezdett beszoktatásnak most lőttek.

  Nem könnyű, na.:)

  (Egyébként én is azt figyeltem meg, hogy olyan sok a gyerek, hogy aki csak úgy halkan sírdogál, ahhoz nem szól a kutya sem, legalábbis egy darabig.)

 • 2009.09.22 14:17:10Pandi

  Ja, és az első héten nem evett, nem ivott semmit, sőt, a pelenkáját is csak egyszer hagyta kicserélni.

 • 2009.09.22 14:28:56mormi

  khm, ChloeOBrian, probald a humor es az ironia szemszogebol ujraolvasni...

 • 2009.09.23 20:32:29oreille

  Meni, ez a szmájli extra jól esett.

  Pandi, neked is:
  szóval ma természetesen brutál bömbölés mellett otthagyódott a gyerek (ma a bébiszitterünk vitte). csak ő zokogott és egyáltalán nem próbálták vigasztalni (ezt a bébiszitter leste meg egy bokor mögül, mert érezte ő, hogy ez nem fog még menni a mi kis gyöngyvirágunknak), szóval egyszer odaszóltak neki és hát erre nem nyugodott meg, így negyed óra múlva telefonáltak, hogy hát sír. de addigra a bébiszitter már a küszöbön állt és ezután már az ő segítségével sem sikerült a gyereket ottmaradásra bírni...

  a másik felfedezés, hogy semmilyen foglalkozást nem tartanak, de nem tudom ez egy bölcsiben mennyire elvárás. kb. 5-10 percnyi meseolvasás, illetve éneklés és kész. ez sem normális nekem és előtte nem ezt mondták.

 • 2009.09.23 20:45:07Farkasokkal táncoló

  Oreille,
  a bölcsöde az EÜ. min. alá tartozik, és mint ilyen egészségügyi intézmény a mai napig is. Azaz nincsen sem oktatás, sem fejlesztés, GYEREKGONDOZÁS van, magyarul közös bébiszittelés ahogy tetszik. A nevelés az ovodában kezdődik. A bölcsödében max. szoktatás van, azaz asztalnál eszünk, a szájunkat megtöröljük szalvétával, szabályos időnként kezet mosunk fésülködünk stb. Ha nem lehet kimenni a kertbe, akkor játszanak velük mindenféle játékkal... de egy ekkora gyereknek még csak erre van szüksége. A bölcsis gyerekekre jellemző, hogy nem egymásssal hanem egymás mellett játszanak.

 • 2009.09.23 21:02:21oreille

  FT, amiket leírtál, azt már mind tudja a gyerekem és a kezét is a szája elé teszi ha köhög, kér zsepit vagy a kis orrszívót, ha folyik az orra stb.
  én azt látom rajta, hogy megőrül az új infokért, minden érdekli és mindent szivacsként szív magába. nem hiszem hogy zseni, csak végtelenül kíváncsi és mindenben szívesen résztvesz. ez meg így egy parkolópálya...

 • 2009.09.23 21:10:31Farkasokkal táncoló

  Megértelek,a nagyobbik lányom is szenvedett a bölcsitől addig a pár hétig amíg ott volt, mert egyszerűen unta. De hidd el, hogy egy átlag kétéves vagy két és fél éves még ilyen.
  Az ilyeneknek valóban egy parkolópálya, de ez van. Csak magyarázatként írtam amit írtam.

 • 2009.09.23 21:15:38oreille

  az a baj, hogy ő most kétéves és a következő lépcsőt az iskolrendszerben leghamarabb 1,5 év múlva lépheti meg. az rendben, hogy tanuljon meg szociális dolgokat, az tényleg ráfér.

  de mindezt még korrigálnám itthon, de azt, hogy az óvónénik kedvetlenek és olyanok, mint a jégcsap, szóval azt nem tudom...

 • 2009.09.23 21:19:59Farkasokkal táncoló

  Várj még egy kicsit, hidd el, az ember eleinte nagyon pesszimista. Ha valóban ilyen a kölköd, akkor nem adok pár hetet, a gondozónők "ki fogják használni", és mindenféle feladatot fognak neki adni meg sokat fognak vele beszélgetni. Induljunk ki az egyszerű paraszti logikából: ha neked kéne 10 gyerekre felügyelned, és azok között lenne két nagyon értelmes, mit tennél velük? Nem kezelnéd őket nagyobbként? Dehogynem.

 • 2009.09.23 21:21:45manóc

  Orellie, nálatok hogy néz ki a bölcsiben dolgozók szakképzettsége? Nálunk van educateur de jeunes enfants (igaz nem mind a négy bölcsiben), szoktak rajzolni, kézmüveskedni, vannak 'fejlesztő' foglalkozások is. Egy csomó helyen nyitottak most ősszel öszvér intézményeket, átmenet a bölcsi és az ovi között, 2-4 év között vannak ott a gyerekek. Ezekeben sokkal több foglalkozás van, elvileg vegyes életkorú csoportokban. Nincs ilyesmi a közeletekben?

 • 2009.09.23 21:27:31manóc

  Még egy kérdés, a helyi maternelle-ben nincsen toute petite section? Mert ennyi idősen elvileg oda is bevennék a lányodat. Nálunk TPS nincs, viszont 2,5 évesen is el lehetett kezdeni az oviban a kiscsoportot.

 • 2009.09.23 21:33:24oreille

  FT, tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de ez a két nő a 10-12 gyerekkel ledarálja a napot. sehol egy mosoly, nem beszélgetnek velük, nyomják azt a kevés programpontot egymás után, tényleg olyan gyerekmegőrzés, ahogy feljebb leírtad. nem hittem volna, hogy ilyen szintű hiányosságon bukik el a nagy gonddal kiválasztott bölcsi...

  Manóc, kétféle: educatrice graduée (ez a magasabb) vagy diplomée (remélem jól írtam). ilyen öszvér intézményről hirtelen nem tudok (ez sem jelent semmit), a baj az, hogy mindenhol hónapos-éves várólisták vannak, szóval a váltás sem menne könnyen és gyorsan. garancia meg...

  de köszi, szóval az elvárás nem túlzó, hogy csináljanak valami értelmeset is.

 • 2009.09.23 21:38:30lita-tita

  A bölcsiben is van foglalkozás csak nem úgy hivják és nem kötelező.Festenek,ragasztanak,stb.

 • 2009.09.23 21:38:36oreille

  a helyi francia iskolába is csak 3évestől vesznek fel, a férjem épp most nézte meg a honlapjukat.

 • 2009.09.23 21:39:39lita-tita

  Ja és 12-13 gyerek van egy csoportban!

 • 2009.09.23 21:41:13Farkasokkal táncoló

  Izé, én most kicsit megzavarodtam, mert én magyar viszonyokról beszéltem, ha te máshol vagy bölcsiben érdekelt, ahhoz sajnos nem tudok mit mondani.. :-(
  De hidd el, ki fogja bírni a gyerek. És utána az ovodában (vagy iskolában???) olyan tudásszomjasan fog viselkedni, hogy szárnyalni fog.

 • 2009.09.23 21:44:26manóc

  Ezeket az ösztövér intézményeket most ősszel nyitották meg először. Híradóban pont azon idegeskedtek egyes ovikban, hogy majd elszívják előlük a gyerekeket. A várólista itt is ismerős fogalom... Még terhesen bemehetsz előjegyeztetni a gyereket. Megnéztem, jardin d'éveilnek hívják ezt a helyet. Elvileg sokmindent kellene csinálniuk a gyerekekkel a normál bölcsiben is. Az egyik bölcsiben olyan garnitúra jött most össze, hogy ihaj... Egyik gondozónéni a matracon fekve sziesztázik, a másik bent sincs a teremben, a kicsik meg magukban elvannak.

 • 2009.09.23 21:44:53oreille

  nem veszti el a kíváncsiságát?

  egyelőre mondjuk az a tét, hogy egyáltalán beszokjon... és nincsenek hosszú hétnyi szabadságaim erre...

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta