SZÜLŐSÉG

Micimackó visszatér - a Százholdas Pagony története folytatódik

2009. szeptember 17., csütörtök 13:13

Egy már-már klasszikusnak számító regény folytatását megírni mindig bátor vállalkozás. Hamarosan nemcsak az derül ki, hogy ez hogyan sikerült, hanem tovább bonyolódik a Százholdas Pagony lakóinak élete is.

Több mint nyolc évtized telt el azóta, hogy az olvasók a könyv utolsó lapjain elbúcsúzhattak Micimackótól, Róbert Gidától és barátaitól. Az azóta bőven nyugdíjas korú medvebocs hamarosan új kötetben tér vissza tíz vadonatúj történettel. A most készülő könyv azonban abban különbözik a korábban már megjelent számtalan adaptációtól és filmfeldolgozástól, hogy ez az első próbálkozás Alexander Milne eredeti művének folytatására. Ennek megfelelően a szereplők pontosan ugyanazok, mint 1925-ben, az egyetlen újdonság az író személye: David Benedictus a bátor író, aki vállalkozott arra, hogy Milne nyomdokaiba lép.

Az elképzelés kétségkívül izgalmas, az eredményre még egy kicsit várnunk kell. Addig is nézzünk néhány érdekességet, hogyan született meg a csekély értelmű medvebocs és barátainak meséje, és mi minden történt velük a valóságban azóta.

Alan Alexander Milne egy esti meséből merítette az ötletet a könyv megírásához, és a történet hamarosan meg is jelent a London Evening News hasábjain, majd könyv formájában is. A Százholdas Pagonyt benépesítő állatsereglethez az író kisfiának játékdoboza nyújtott ihletet, melyben megtalálható volt Kanga és Tigris pontos mása csakúgy, a farkát mindig elhagyó Fülesé. Micimackó - eredeti nevén Winnie-the-Pooh - családfája kissé bonyolultabb, hiszen a játékmackó egy igazi állatkerti medvének köszönheti a nevét, aki korábban a kanadai Királyi Winnipeg Gyalogezred kabalaállataként „szolgált” az első világháborúban. Nem világos, hogy Róbert Gida figurájának mennyi köze van hús-vér emberekhez, de tény, hogy Karinthy Frigyes fordítása előtt még Cristopher Robinnak hívták - pontosan úgy, mint Milne kisfiát.

Hosszú utat tettek meg azóta a szereplők, számtalan történethez és filmhez nyújtottak ihletet. Milne művét több mint ötven nyelvre fordították le, a kiváló magyar fordítást Karinthy Frigyes készítette 1936-ban. Érdekességként megemlítjük, hogy az oroszok Petachok néven ismerik Malackát és Oslikként Fülest.

Nem kevésbé izgalmas a valóság sem: az író 1956-ban bekövetkezett halála után fia, Christopher Robin még 1996-ig élt Micimackó „árnyékában”. Az ő nyomdokaiba lánya, Claire lépett, akik központi idegrendszeri bénulással jött a világra, ezért 2001-ben megalapította a Claire Milne Alapítványt, melynek célja a cerebrális bénulásban szenvedő és más fogyatékkal élő emberek támogatása.

Milne irodalmi ügynökének özvegye, Sherley Slesinger Lasswell hosszú pereskedést folytatott a Disney céggel arra hivatkozva, hogy a megfilmesítésre vonatkozó szerződés kapcsán becsapták, de a per végül a filmvállalat győzelmével zárult.

Pillanatnyilag itt tartunk. A Micimackó-sztori következő fejezete az eredeti Milne-mű folytatása „Return to the Hundred Acre Wood” (Visszatérés a Százholdas Pagonyba) címmel, melynek világpremierje október 5-én lesz, és amitől a könyv brit kiadója azt várja, hogy a könyvek világában ez lesz „az év eseménye”. Mi pedig addig is elgondolkodhatunk azon, lehet-e, kell-e, egyáltalán szabad-e továbbírni egy klasszikust.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.18 23:01:38nyina&mika

  a némó azért cuki is meg vállalható is sztem.
  de a pixar filmek az igazán jók sztem felnőtt fejjel.

 • 2009.09.18 23:06:26Farkasokkal táncoló

  Nyúlmama a 10 kiskutya önálló produkció, és nem mellesleg még igazi eredeti W.D film és nem a stúdió műve. Nem véletlen, hogy még mozifilmet is csináltak belőle...

 • 2009.09.18 23:12:54nyúlmama

  Igen, ezt mondom én is.Sajna, a Disney is elkurvult mára.

 • 2009.09.18 23:15:39madz

  nyina, asszem a pixar a disney része...

 • 2009.09.18 23:21:23csutkababa

  Shrek? Szörny RT? Hangyaboy? Dino? Jégkorszak? MAdagaszkár?ezek mind emlékezetes filmek.

 • 2009.09.18 23:23:04nyúlmama

  Jók, csak már nem igazán gyerekfilmek, legalábbis nem kicsiknek valók.

 • 2009.09.18 23:25:57Farkasokkal táncoló

  Csutka ezek jók, bár nem rajzfilmek (inkább számitógép animációk) a szó szoros értelmében, és önálló produkciók, szintén. Lehet, hogy felfogták, hogy a W.D-szerű stúdiós mesefilmek ideje lejárt.

  (Ettől függetlenül még minidg árulják a fos W.D meséket könyv alakban).

 • 2009.09.18 23:27:48nyúlmama

  Na, a könyvektől ki vagyok én is. Ami jó rajzfilmen , azt nem kéne feltétlenül "megkönyvesíteni", mert leginkább egy tartalomjegyzék érzetét kelti bennem.
  És imádom, mikor behozzák az oviba, hogy olvasd el! Hogyan, és mit?!

 • 2009.09.18 23:28:23madz

  a múlt héten megnéztem a macskafogó 2-t, és hát sajnos még annál is sokkal szarabb, mint amit vártam...

 • 2009.09.18 23:31:26psyché

  Mi pont a Szörny RT-vel jartuk nagyon meg. Megneztük most tavasszal 1X es onnantol kezdve a kisebbik fiam nem mert elaludni csak vilagosban. Folyton a fiu szörnytöl felt, hogy az majd bejön hozza es megijeszti. Azota is emlegeti.:-(

 • 2009.09.18 23:33:13fatyol11

  FT: Az Aladdin alapkoncepcioja megmaradt, csakhogy az eredeti mese (a Benedek Elek forditast ismerem csak) eleg bonyolult lenne a 4-5 eves korosztalynak, raadasul a dzsini a Disney-ben egy ket labon jaro lelkiismeret volt, azaz o volt a filmben vegig aki miatt maga Aladdin szemelye peldaerteku maradhatott.
  En ezt a Disney ocsarlast sznobizmusnak tartom. Rengeteget olvasok, olvastam is regen. A gyerekeim is nagyon sokat, es szerintem belefer az ember, es a gyerek eletebe az, hogy ilyen "csicsa" meseket nezzenek, mert van mondanivalojuk, a szegeny fiu gyozedelmeskedik, ha kitart a celja mellett, a Nemoban a felszeg, apro hal vegigkuzdi magat az oceanon, hogy megmentse a fiat. Nem pattogok, csupan nem szeretem a skatulyazasokat. En nagyon szerettem a Hofeherket konyvben, kedvencem volt, de a regi Disney rajzfilmtol hulyet kaptam. Kb olyan erzesem volt, amit a Shrek filmben el is kaptak a keszitok. Egyedul Diafilmben voltam hajlando megnezni. Ugyanez a helyzet az osszes olyan regi disney mesevel, amiben ariaztak mint a bagzo macskak, raadasul meg kiskoromban is sziruposnak tunt, pedig akkoriban igazan szep hercegno akartam lenni, ha felnovok.

  A fiam kedvence volt a kiherelt Micimacko, konyvben akkoriban (4 evesen) a Mildi mesei volt a kedvenc, amit meg anyosom sem nagyon ertett. Elkovettem a gyerek ellen azt is, hogy engedtem Star Warst nezni, ezzel elertem, hogy a vegen en is fujtam kivulrol.

 • 2009.09.18 23:33:25Farkasokkal táncoló

  És milyen drágák ezek W.D könyvek uramisten.
  Fentebb már felajánlottam, hogy unokahúgomról ránk maradt pár W.D mesekönyv, szivesen odaadom bárkinek aki kéri, de eddig érdekes mód még nem akadt rá jelentkező... :-)

 • 2009.09.18 23:36:42madz

  a star wars-szal nincs is semmi probléma :)

 • 2009.09.18 23:41:13Farkasokkal táncoló

  Fátyol, akkor maradjunk a Micimackónál jó? Az eredeti MIlne Micimackó magyar fordítása zseniális és humoros, és mélylélektani dolgok is vannak benne (persze mivel nem tudok angolul, nem tudom, hogy eredetiben is így van e?), és SZERINTEM inkább felnőtteknek szóló olvasmány (de inkább 14 éven felülieknek) mint gyerekeknek, mert az eredeti eléggé unalmásocska. Megpróbáltam felolvasni a gyereknek, hát... nem ment. Unta.

  Erre csinálnak belőle egy bárgyú gyerekmesét rajzfilmen, és egyszerűen elvész az eredeti, a klasszikus. Ahol Füles pl depressziós, Kanga a szuperanya stb. (Ráadásul még odakerül valami kis kurva hörcsög is). MIndezt utána megjelentetik W.D. rajzfilm-konyvben is, és meg van tiltva, hogy az eredeti fordítás legyen meg benne...

  Nézd annyi de annyi mese van a világon, annyi de annyi könyv és szindarab... nektek tetszene pl. ha mondjuk a Rómeó és Júliát W.d. rajzfilmben megfilmesítenék? Nem ugyanaz a klasszis tudom, de akkor is... :-(

 • 2009.09.18 23:42:35fatyol11

  En alapbol lazan veszem ezeket a dolgokat. Ha a gyereknek valami felkelti az erdeklodeset, akkor leulok vele, es megnezem (nekik szolo dolgokrol beszelek). nem tiltok, es nem eroskodom semmi mellett. Hagyom, hogy valsszanak, erdeklodjenek. lehet, csicsa, lehet minden, kiveve a brutal dolgokat (Japan brutal sorozatok). Azt azert figyelembe veszem, hogy mennyi idos, es ennyi. En a Micimackot nem szerettem gyerekkoromban, nekem a hercegnosok jottek be. A fiam szerettette meg velem, es ertette a humort benne egeszen kicsikent is.A disney figurak baratsagosak, kedvesek ranezesre is, fogalmam sincs, hogy mi az ellenallas miattuk. A kicsik szeretik az elenk szineket, kedvencuk a kek, piros, zold, sarga. Mi abban a baj, ha elenkebbek, mint Milne koraban? Mar olvastam kritikakat a Zuroldokrol.. bugyuta tortenet, stb. Hat szerintem egy 2-3 evesnek eppen megfeleloek, a mindennapi dolgaikkal foglalkozik mindegyik tortenet. Novekedes, vihar, megfazas, stb. Ha ez elkurvulas, akkor legyen az. Jol megfer egymas mellett szerintem a Vizipok, Frakk, es a Tigris. A Mazsolat es Tadet a gyerek egyszeruen unja, a hangjuk mai esszel nezve borzalom volt, lehet oket misztifikalni, nekem anno kedvenceim voltak. de vajon miert? mert nem volt mas.

 • 2009.09.18 23:43:10Farkasokkal táncoló

  A Csillagok Háborúja az én gyerekeim nagy kulturfilm élménye volt. 10 éves koruk körül. Később meg a Gyűrűk ura egy évtized mulva. Minden kornak megvan a maga klasszikusa.

  (De nem tudom hogyan nézne ez ki a W.D. stúdió feldolgozásában?)

 • 2009.09.18 23:43:18madz

  FT, szerintem előbb-utóbb sorra kerül... kíváncsi vagyok, hog jön majd ki benne a hepiend

 • 2009.09.18 23:44:41madz

  márminthogy ezt a Rómeóra írtam

 • 2009.09.18 23:46:51Farkasokkal táncoló

  A Futrinka utca, a Mazsola és Tádé a legjobb mese 2-3 éveseknek. Lehet, hogy a nem mai 2-3 éveseknek (bár nem tudom mi a fene változott meg a mesében azóta?) . Később más mese kell. De ha már tv, ha már mesecsatorna, akkor milliószor inkább a Mazsola és Tádé, mint mondjuk a Lovasklub a minimaxon.

 • 2009.09.18 23:46:54fatyol11

  A Star Wars most megy rajzfilmben, borzalom.

 • 2009.09.18 23:48:23fatyol11

  Az valtozott meg, ami megvaltozott a Latabar filmek ota neked. Nyavognak benne a szereplok, tuljatszak. Ripacsok na.

 • 2009.09.18 23:49:31fatyol11

  Mazsolat most is lehet nezni, probalgatom joideje, es egyszeruen nem megy. Engem is idegesit, pedig annak idejen nem aludtam el a Tade babam nelkul.

 • 2009.09.18 23:50:24madz

  sztem a japánok között vannak nagyon jók
  pl a nils holgerssont is japánok csinálták
  meg a 80 nap alatt...

 • 2009.09.18 23:52:38fatyol11

  En is szeretk sok japan rajzfilmet, van egy reszuk ami borzalom. Nem tudom a cimuket, annak idejen otthon be is tiltottak valamelyiket.

 • 2009.09.18 23:53:12psyché

  szerintem, a w.d-s között is vannak aranyosabbak es rosszabbak. szerintem, a nemo, a szörny rt, shrek es a jegkorszak igenis aranyosak. nem mondom, hogy nincsenek benne olyan reszek, amelyeket en kihagytam volna belölük, de azert nezhetöek.

 • 2009.09.18 23:54:49Farkasokkal táncoló

  fatyol: a 40-es években is születtek klasszikusok, mint pl a Valahol Európában c film. És onnan tudni, hogy klasszikus, mert musical is készült belőle (nagyon jó jelzem).

  Madz: most már értem, honnan a picsából van ebben a filmben is ez a kis rohadt hörcsög, aki állandóan akadékoskodik.

 • 2009.09.18 23:55:22fatyol11

  Nem tudom mi jott ram, hogy ennyiszer leirtam a "borzalom" szot! Bocs erte! Figyelek ezentul. Most itt front van, olyan vagyok, mint a mosott sz@r, az agyam is mint a felmosorongy.

 • 2009.09.18 23:55:57szövetszöcske

  Azér a Dizni elég sok rajzfilmet csinált az utóbbi időben az Egy bogár életétől a Lecsóig. Csak trendi fikázni. A cs. háborúja meg a gyűrűk ura valahogy kaphat felmentést pedig ugyanúgy hatás és pénzvadászok mint az agylötybölős-gyerekkikapcsolós rajzfilmekre rámondani, hogy az a kis hableány, vagy a notredami toronyőr.
  A dizni nagyjából hasonló hangzású mint a mekdonaldsz. Lángost, vagy sültoldalast kenyérrel kajálni a piacon semmivel sem egészségesebb mint a meki, ezek valahogy mégis mindig kapnak felmentést.

 • 2009.09.18 23:57:07madz

  psyché, a jégkorszak nem disney.
  az első része zseniális amúgy. a második tűrhető. a harmadik meg wtf a dinókkal...

 • 2009.09.19 00:00:52fatyol11

  Itt tartok most a micimackos keppel:

  http://forum.sanomabp.hu/forumkep/12/119988/422/12650063/3.jpg

  Ilyen lett a Nemo nyomaban, ezt az elozo hazunkba festettem Noahnak:

  http://forum.sanomabp.hu/forumkep/12/119988/422/12647863/2.jpg

 • 2009.09.19 00:03:01fatyol11

  FT: honnan a horcsog?

 • 2009.09.19 00:03:55fatyol11

  Az a horcsog inkabb hod nem?

 • 2009.09.19 00:04:42psyché

  madz, mit rövidit a wtf?

 • 2009.09.19 00:08:28psyché

  FT, en viccesnek talatam a hörcsögöt a Micimackoban. Igazabol tetszett nekem az egesz. Nem olyan, mitn az eredeti, de egy jol sikerült interpretacioja az eredetinek 3 evesek szamara.

 • 2009.09.19 00:12:36Farkasokkal táncoló

  Hát a Nils Holgersonban is van hörcsög... aranyhörcsög. Jaj de utálom, az egész filmsorozatban ez az egy ami idegesít.

  off:
  Ha valaki tudna nekem szerezni egy eredeti Nils Holgerson könyvet, van tudna ajánlani forrást (antikvárium.hu nem ér, mert csak küldözgetik nekem a hírleveleket, de Nils Holgerson nuku) ahol meg tudnám venni, megköszönném, mert unokám most nagyon rá van kattanva.

 • 2009.09.19 00:16:41Farkasokkal táncoló

  psyché,
  nem is tudom mitől áll fel még a pinám szőre is ettől a hörcsögtől. Mert az eredetiben szó se volt róla? vagy mert olyan hülyén beszél?

  Van a minimaxon ez a sorozat, ahol van a sütifaló, meg az Elmo meg stb (hirtelen nem jut eszembe a neve.) Az unokám nagyon szereti, csakúgy mint a Tesz vesz város rejéjeit. Csak én kapok frászt tőle. maga a tematika nagyon jó, na de ahogyan beszélnek benne!!! Csupa eltorzított hang... és így tanuljon meg egy ovodás szépen beszélni???

 • 2009.09.19 00:16:47psyché

  A Nils Holgersonban engem is idegesitett a hörcsög, pedig nagyon edes rajzfilm.

 • 2009.09.19 00:21:17fatyol11

  Az eltorzitott hangokat en is utalom, mintha a fejemet vernek klopfoloval. Itt a Doraban beszel a kislany ugy, hogy sikitofraszt kapok. Folyamatosan nyavog ugy, hogy teljesen felemeli minden mondat vegen a hangjat, rendesen enekelve beszel. A gyerek odavan erte.

 • 2009.09.19 00:23:21Farkasokkal táncoló

  Hát ez van, szivesen folytatnám, de már kezdek fáradni. Remélem még holnap is él ez a poszt, bér túl sok bizodalmam nincsen benne.

 • 2009.09.19 00:24:11szövetszöcske

  Ez a klasszikus dramaturgia, van a főhős, és a vicces segítője(aki elmondhatja poénokat, meg bénázhat annélkül, hogy a főszereplőnek kopna az imidzse).
  Mondjuk az eredeti Micimackót nem merték ennyire klasszikus dramaturgiára formázni (állandó, poénos segítőt tenni Mici mellé), ott a hörcsög csak egy rövid bohócbetét.

 • 2009.09.19 00:37:09madz

  szövet, azért már az is kényszeres kicsit, hogy rögtön elkezded védeni azt, amit már egynél több ember fikáz. attól az még lehet szar...

  wtf, what the fuck, vagyis mijafrancnak dinók a jégkorszakba? értem én, hogy nem tudományos ismeretterjesztés, de azért ez szerintem durván bezavar

 • 2009.09.19 09:03:53Kockásfülűnyúl

  Valamelyik mese csatornán megy egy "mese" , amelyikben egy rózsaszín hajú lány énekel az idióta külsejű barátaival.Na, attól lábrázást kapok!Annyira bugyuta, hogy szinte fáj (a neten szokta nézni a gyerek).Amúgy a nagy kedvenc a Tin-Tin és a Garfield.Azt hiszem, hogy amikor W. Disney meghalt, volt valami örökösödési probléma, és végül a Disneyből lett a Pixar, vagy a Disney leányvállalata lett!?Valami ilyesmi rémlik, az biztos, hogy van köztük kapcsolat.A Szörny RT-t és a Cápamesét is szeretjük, a Nemot kevésbé.

 • 2009.09.19 09:25:56Brumibaby

  Mackótestvér.

  A herélt meséket (A kis hableány, Aladdin, Micimackó) igaz lelkemből utálom, de a saját sztorik egy része nagyon szép és kedves.

  Ilyen a Mackótestvér, melyet valaha nagyon szívesen néztek, de főleg én, és negyvenhetedszerre is úgy bőgök, mint a zálogos marha, azon a jeleneten, amikor szellemmaci ölelgeti a kismaciját.

  (És most is, pedig csak rágondoltam :((()

 • 2009.09.19 09:41:17anyatájger

  Nem vagyok nagy szakértője a támának, bár lelkes rakzfilmnéző vagyok, de sztem a mostani W.D. filmek azért is ilyenek, mert családi mozinak készültek. Vagyis a cél az, hogy anyuka és apuka is élvezze a filmet, mint ahogyan én is azt teszem a Shrek, a Jégkorszak vagy a Toy Story nézése közben. Hogy mennyire jön be ez a gyerekeknek, azt nem nagyon tudom még.
  Viszont jártam színházba az osztályommal (alsó tagozat) és annak alapján azt mondanám, hogy az egyszerű mesék és a modernebb, nagyon látványos előadások is nagyon tetszettek nekik, amennyiben igényesen voltak eljátszva. Nagyjából uazon a darabon szórakoztak jól, amelyiken én is :)

  Más: a kisfiam könyv -és autómániás. Ezt a kettőt összekötném, ha lehet. Tudtok nekem olyan könyvet ajánlani, amiben autók, buszok és munkagépek vannak, de nem valami hülye rajzfilmsorozat részei? Köszike! Ja, és 21 hós múlt a drága.

 • 2009.09.19 10:05:32Brumibaby

  anyatájger, ilyet nem tudok, de az én kisfiam másfél és hároméves kora között csak olyan mesét volt hajlandó hallgatni, amelyekben mezőgazdasági munkagépek voltak a hősök, ezeket nekem kellett kitalálni, szóval hogy hogyan is volt, amikor a bálázógép találkozott a szárzúzóval, s milyen kalandokat élt át a rendsodró a kombájnolás után.

  Szobatisztaságre nevelésünk kulcstörténete volt ezen kívül, hogy házunk előtt összeveszett a kukásautó és a szippantóskocsi, hogy ki vigye el tőlünk a kakát, s eleinte a kukásautó győzött, mígnem belátta, hogy hiába, nincs több kaka, sem pisis pelenka a kukában, győzött a szippantósautó, hurrráááá!

  (Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottság annyira meg van hatva meseírói munkásságomtól, hogy úgy hírlik, ott is komoly problémákat okoz a döntés, melyik autó vigye el...)

 • 2009.09.19 10:24:45Kockásfülűnyúl

  Matyi nagyon szerette (szereti) a Tesz- vesz város különböző részeit.Van köztük város építős is, az tele van autóval, munkagépekkel stb.Nagy , színes képek, kevés szöveg, a kicsik is élvezik.

 • 2009.09.19 11:50:33anyatájger

  Brumi, ez nagyon jóóóó :))) Sztem nagy sikere lenne egy ilyen mesekönyvnek!
  Azért valld be, hogy annak idején alvás helyett bújtad a netet meg a szakkönyveket, hogy most akkor mit is csinál pontosan a bálázógép meg a szárzúzó (lövésem nincs mi az). Azt hiszem én is kezdhetek utánajárni ezeknek a fontos dolgoknak, mert tök hülye vagyok hozzá. A gyermekem egyébként már felismer vagy 10 autómárkát, az IFA-t a buszokat, a kamionokat pedig már a hangjukról beazonosítja. A helikopterről és a repülőről még nem is beszéltem...

  Kockásfülűnyúl, köszi!

 • 2009.09.19 11:58:37anyatájger

  Szóval lemaradt egy vessző, és szöcske: szállj le a DH-ról! :)

 • 2009.09.19 12:07:29Farkasokkal táncoló

  Az unokám is el volt ragadtatva a betonkeverő autóktól meg a földgyalutól és társaitól. Éppen akkor volt egy nagy építkezés a közelben IGAZI NAGY DARUVAL, ha azt akartam, hogy levegőn legyen és nyugton maradjon a babakocsiban, akkor csak odatoltam, és órákig képes lett volna nézni.

  Volt neki egyébként egy képeskönyve, most nem jut eszembe a címe, tán Építkezés vagy hasonló, olyan kinyitható ablakok is voltak benne, ami mögött az látszott ami kívülről nem látszik, nagyon szerette. (Több ilyen könyv is van, pl az ovodáról is, meg más témakörből).

 • 2009.09.28 10:43:37L'Angelus

  Csak remélni tudom, hogy fel se fog tűnni a közismert rajzfilm és aközött a határvonal.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta