SZÜLŐSÉG

Amikor a férfi is terhes lesz

2009. augusztus 22., szombat 08:41

A terhesség nemcsak ránk, nőkre van hatással, de a környezetünkre is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor a kedves apukák is elkezdenek hízni, sokan ki is emelik, csak együttérzésből. Na persze. Túl a második terhességen, megpróbálom összeszedni az eddig tapasztalt „terhes férfi”-tüneteket.

Első babavárásnál észre sem vettem, hogy a párom milyen szépen dagad. Na nem esett túlzásba, de míg én joggal szedtem fel a tíz kilót, ő nem növesztett gyereket a hasában, mégis követett a súlygyarapodásban. Igazából akkor vettem észre, amikor a szülés másnapján a csokor virág mögött megláttam életem szerelmét soványan. Ugyanis ő is lefogyott a szülés alatt, nemcsak én, bár fogalmam sincs hogy csinálta. Igaz, nem volt könnyű szülés, eltartott egy ideig, aznap ő sem evett, de én csak produkáltam gyereket is a végén a többi cuccal együtt, szóval rólam nem leolvadtak a kilók. Na mindegy, a pasik már csak ilyen mázlisták.

Másik tünet, ami szintén klasszikus, az „éhen fogunk halni”- para. Ilyenkor a férjem fejéből a legvadabb vállalkozások ötletei pattannak ki, hirtelen úgy érzi, simán dolgozhatna éjjel is, meglenne ő alvás nélkül, stb. Közel sem vagyunk milliomosok, és bár nem lottózunk, nekünk is jól jönne a nyeremény, de apára is szükségünk van, így rendszeresen lebeszélem szegényt, így is dolgozik eleget.

Egyébiránt más tünete nem volt, az egész terhességet néma passzivitásban figyelte (szerintem), én be voltam zsongva a kismama magazinoktól, ő csak kényszerből vetett egy pillantást a babakocsi katalógusra is, mert ott már az életével játszott, ha nem nézi meg. Egy uh-ra kísért el, a 18 hetesre, bár nem láttam rajta különösebb lelkesedést akkor sem.

Második babavárásnál apa ismét hízik, de tagadja, ellenben engem kritizál. Én kiröhögöm, hogy csak figyelje meg, kipottyan a gyerek, ő meg itt marad kereken és puhán. Aztán ismét együtt szülünk, igaz ez gyors és könnyű, ripsz-ropsz megvagyunk egy bő fél óra alatt, apa mégis úgy fest amikor értünk jönnek a bátyóval a kórházba, mint 5 évvel ezelőtt az esküvőn. Na jó, pár ránc a szeme sarkában és némi borosta (mert én szeretem).

Éhen fogunk halni tünet a második terhesség(ünk) alatt erősebb mint az elsőnél, igaz nem úgy jöttem el a munkahelyemről, ahogy szerettem volna, sőt azóta saját vállalkozás nyomja a vállunkat, szóval a gond is több, de éhen most sem halunk, apa viszont szárnyal, már nemcsak újabb eszement vállalkozások pattannak ki a fejéből, szóba került külföld is.

Ezt a terhességet már nem passzivitásban figyelte, sőt. Első uh vizsgálat előtt ülök a váróban, betoppan apa. Aztán végigvigyorogja a hüvelyi ultrahangot (persze, nem őt szekálják), boldog a hathetes kis krumplitól. És innentől minden uh-n jelen van, sőt hozzá kell igazítanom az időpontokat is, és mindegyiken idétlenül vigyorog, úgy, ahogy csak a terhes kispapák tudnak.

A passzivitás olyannyira elkerülte, hogy egyik reggel közölte, fél óra múlva startolunk egy közeli nagyvárosba (vidéken lakunk) az egyik legnagyobb és legdrágább babaáruházba, nézelődni(!). Hát én még ilyet nem hallottam kedves párom szájából, hogy ő képes lenne csak azért 40 percet vezetni, hogy cuki babacuccokat nézegethessen. Mi ez, ha nem terhes tünet? Őszintén szólva nekem eszembe sem jutott, hogy bármit is nézegetnem kéne ez alatt a terhességem alatt, mivel mindenünk megvolt a nagyobbtól, ráadásul ismét fiú, szóval tényleg még egy sapit sem kellett vennünk. De nem akartam apa lelkesedését letörni, na meg aztán jó bulinak ígérkezett a terhes férjemmel a bababoltban szórakozni. Hát a boltban felcserélődtek a klasszikus szerepek, míg szegény párom minden értelmetlen és méregdrága dolgot meg akart venni, vagy legalábbis „az elkövetkező fél évben megvesszük”- listára felírni, addig én folyton lebeszéltem mindenről, felhívtam a figyelmét, hogy haszontalan és drága amit kinézett, stb. A végén megállt egy 700 forintos kiszoknival előttem, és ellentmondást nem tűrő hangon közölte, hogy ezt ő most meg fogja venni a kicsi fiának. Nem szóltam semmit, levettem a polcról egy orrszívót, ez előbb-utóbb úgyis kell, meg nehogy már én ne válasszak semmit, mert még kapok.

Később, az utolsó napokban azért tisztáztam vele, hogy most mennyire benne van a buliban, nem úgy, mint a nagynál. De a terhes férjem szerint akkor ő sokkal lelkesebb volt az újdonság varázsa miatt, most annyit nem foglalkozik a dologgal. No lám-lám, egy újabb tünet. Párom az első terhességnél ezek szerint mégsem passzív terhes férfi volt, hanem egy nagyon parás, egyedül feldolgozós és befelé nagyon is lelkes, ám a külsőségeket nagy ívben letojó leendő apuka. Szeretem, na.

Virág

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.22 09:57:28solra

  Ez szép volt. :)

 • 2009.08.22 09:58:07drlucifer

  Az én pasimnak fájt a dereka, amikor nekem, és hányingere is volt. Komolyan.

 • 2009.08.22 10:08:23Subbantósdi

  Virág, aranyos írás volt...én is elgondolkodtam, vajon a férjem milyen dolgokat produkált a két terhességem alatt, ami eltérő az átlagostól, de inkább csak annyi jut az eszembe, hogy jobban próbált engem kímélni. :o)
  Persze lehet, hogy talán azért is volt ez így, mert én sem produkáltam tipikus terhességi tüneteket, a "hízáson" kívül legalábbis nem nagyon olyanokat, amiket érdemes lett volna, akár tudat alatt is, "leutánoznia". :o)

 • 2009.08.22 10:17:16foltos

  A moderátor bekaphatja!!!

 • 2009.08.22 10:28:31zuzmó

  Nálunk is inkább csak a kímélgetés volt jellemző :)! Hízni a terhességeim nélkül is tud az uram :)))

 • 2009.08.22 10:42:08Farkasokkal táncoló

  Engem is kímélt a férjem, emlékszem megtelefonáltam neki, hogy a nőgyógyász mit mondott (mármint hogy terhes vagyok), aztán amikor jöttem haza a villamossal, mittudomén 4 hetes terhesen, lesegített, ott várt rám... :-)
  Nagyon nagyon örült a gyereknek.

  Mialatt a kórházban voltam, azalatt olyan patikatisztaságúra csiszatolta azt a kis garzonlakást ahol éppen laktunk, hogy csak néztem, látszott rajta, hogy valamivel le kell foglalja magát... az apámmal jól berúgtak az örömhírre ahogy ez dukál... :-)))

  És a későbbiekben is ő volt a legjobb apa, ma is az, most már kezd legjobb nagypapa is lenni. :-)

 • 2009.08.22 11:04:46Subbantósdi

  ...még az is eszembe jutott, mikor a címet először pillantottam meg, hogy átvitt értelemben milyen az, hogyha a férjünk terhes lesz számunkra...
  Mert valljuk meg, időnként azért van ilyen is... :o)

 • 2009.08.22 11:26:28Subbantósdi

  Wolff-: időnként bizony én is gondolok hasonlókat....

 • 2009.08.22 11:34:11Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  virág, ez aranyos volt. szeretem az ilyen pasikat.

 • 2009.08.22 12:03:04csirió

  az én uramnak is fájt a dereka a terhességem alatt (pedig előtte sose), neki is voltak hangulatingadozásai (pedig előtte nem igazán), és ő is hízott velem együtt. Sajnos szülés után ő nem adta le a 15 plusz kilót - mondjuk én se :( Bár nekem ordas nagy pajzsmirigy alulműködésem lett (130-as tsh, míg a normál tartomány felső értéke 3,75).

 • 2009.08.22 13:00:12jazmine

  Enyémnek tünetei nem voltak és aggódott, naná, 2 v-s terhességnél, viszont egy idő után panaszkodott, h mindenkit csak az érdekel, én hogy vagyok, hogy bírom stb., rá a kutya sem kíváncsi, pedig az éjszakai pisitúráktól ő is zaklatottan alszik, a szüléshez közel pedig a készenléttől :)
  És azóta is téma ez, amit egyébként megértek, mert ok, én szoptatok, nagyjából az éjjeli lázméréseket is én csinálom, a hűtőfürdetés közös stb., de változatlanul nem érdekel senkit, h a kispapa mennyire él még...

 • 2009.08.22 13:01:32Labdacs

  én is híztam a feleségemmel, és az első trimeszteri émelygés sem kímélt. a szülés meg maga volt a pokol, azóta meg mennyország :)

 • 2009.08.22 14:05:25Yvettebabacool

  mekkora hülye vagy ergerke:DDDD

 • 2009.08.22 14:38:48Yvettebabacool

  :DDDDDDDDDDD-ne coptasd a mackókát!

 • 2009.08.22 15:00:25callliope

  Virág!
  A második kislány lett? Mert nálunk, számomra döbbenetes módon, a párom, akit a fiunk születése után totál hidegenhagyott minden baba-ingyom-bingyom, addig a lányunk születése után berongyolt egy nagy babaplázába, és ruhácskát, plüssjószágot meg zenélő-forgót soppingolt (mindegyikből volt itthon).
  A lányos apák... :D

 • 2009.08.22 15:03:37másutt

  Na a lanyos aparol nekem is vannak sztoriaim..! :D

 • 2009.08.22 15:16:44manka78

  Calliope!
  "mivel mindenünk megvolt a nagyobbtól, ráadásul ismét fiú, szóval tényleg még egy sapit sem kellett vennünk."
  Szerinted mi lett?.:)

 • 2009.08.22 15:25:02dodóó

  A lányom és a férjem közt nagy a szerelem.
  Egy puszi és apa,én örökre szeretni foglak téged bűvös mondattal leveszi a lábáról mindig.

 • 2009.08.22 15:28:13Kitty.

  Hello Bergerke :)

 • 2009.08.22 15:28:48nyúlmama

  Az én férjem is "szerelmes" volt a lányunkba.Ő azt viselte nehezen ,amikor a kórházban voltunk-nélküle.Akkoriban apának ott nem volt sok keresnivalója ,gyerkőt se nagyon mutogatták.

 • 2009.08.22 15:59:52kriszi

  erger, Sentát is várjuk :D

 • 2009.08.22 20:06:19Senta.

  Itt voltam, Kitty néven, csak nem játszott velem a Bergerke :)

  Szervusztok anyák, épp iszogatok helyettetek... jóóóóó? :DDD

 • 2009.08.22 22:05:37franciss

  De hogyan fogyott le az apa a szülés alatt? Ez azért kicsit fura, hogy csak úgy leolvadtak róla a kilók egy nap/pár óra alatt.

 • 2009.08.23 09:51:53rittina

  Wolff! nem vagyok már egy ma született bárányka, de azzal leállnék vitatkozni, hogy attól , hogy a férj átérzi a feleség terhességének a kevésbé kivánatos jeleit, ne adj Isten vele együtt szül, hidd el nekem semmit sem számit
  a férfi , ha kell dobban és leszarja mi volt..
  tapasztalatból tudom...

 • 2009.08.23 10:29:49kriszi

  Senta., beugrottál :)

 • 2009.08.28 07:10:49Senta.

  oooops, tényleg :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta