A lánykorukban bántalmazott anyák gyakrabban verik csecsemőiket

Azok a mamák, akik gyerekkorukban fizikai bántalmazást vagy bármilyen erőszakot szenvedtek el, nagyobb valószínűséggel ütik meg csecsemőjüket, mint azok, akiknek nem volt ilyen negatív élményük - jelzi amerikai kutatók tanulmánya, amely a Pediatrics című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg.

A vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az anyák múltbéli tapasztalatai "nagyban befolyásolják, miként bánnak saját gyerekükkel" - mondta Esther K. Chung, a philadelphiai Jefferson Egyetemi Kórház gyerekorvosa.

A felmérésben 1265, többségében fekete bőrű, egyedülálló, alacsony jövedelmű anya vett részt, akinek 11 hónaposnál kisebb gyereke volt. Chung és munkatársai megállapították, hogy 19 százalékuk hasznosnak tartotta a testi fenyítést a fegyelmezés eszközeként, és 14 százalékuk számolt be csecsemőjük tényleges bántalmazásáról.

Chung elmondása szerint nagyon meglepte őket ez az arány, mert a vizsgálatban részt vevő anyák gyerekei átlagosan kilenc hónaposak voltak. "Ugyanakkor reménykeltő, hogy nem minden, kiskorában ütlegelést elszenvedett anya kötött ki végül csecsemője bántalmazásnál" - tette hozzá.

Megdöbbentőnek találták, hogy azok közül is, akik nem éltek át negatív tapasztalatokat gyerekként, minden tizedik megütötte már csecsemőjét. A kutatók úgy vélik, hogy a szülők nincsenek tudatában a kárnak, amelyet a bántalmazás okozhat később: viselkedési zavart, alacsony önértékelést, depressziót és droghasználatot idézhet elő.

"A szakértők egyetértenek abban, hogy nem származik előny, csak ártalom a csecsemők megütéséből" - emelte ki Chung.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek