SZÜLŐSÉG

A pedagógus védett személy lesz Szlovákiában

2009. június 24., szerda 20:47

Súlyosabb büntetésekkel kell számolniuk novembertől az agresszív tanulóknak és diákoknak Szlovákiában. A pozsonyi parlament ugyanis szerdán elfogadta a pedagógiai személyzetről szóló új törvényt, melynek alapján a tanítók és a tanárok az ősztől védett személyeknek számítanak.

"A változásnak megelőző jellege van, hogy ne legyen könnyű agresszívnak és durvának lenni a tanítókkal szemben" - mondta újságíróknak a többek által vitatott jogszabály elfogadása után Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter. Mikolaj eredetileg azt javasolta, hogy a tanítók számítsanak hivatalos személynek, ezt azonban a törvényhozók nem fogadták el.

Az új törvény alapján változik a pedagógusok bérezési rendszere is. A tanítók a jövőben négy kategóriába lesznek sorolva és fizetés kiegészítésekre, prémiumokra számíthatnak, amennyiben rendszeres szakmai továbbképzéseken vesznek részt. A bérkiegészítések összege attól függ majd, hogy a különféle tanfolyamok, tevékenységek által egy-egy pedagógus hány "kreditet" tud összehozni.

A 150 tagú szlovák törvényhozásban a szavazáskor jelenlevő 134 képviselő közül 81 támogatta az új törvényt, amelynek elfogadása előtt széleskörű társadalmi és szakmai vita folyt a témáról. Az új bérezési rendszerre való áttérést 2014-re kell befejezni.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.25 20:00:23zolnaid

  drlucfer, hogy hogy szőrszálhasogatásból élsz? fodrászat?

 • 2009.06.25 20:01:35anyamadár

  Baud én erre nem vennék mérget. :)
  DrLucifer mi ez a kapszlokozás???? :)))) Nem kapszlokozunk csak felkiáltójelezünk!!!!!!

 • 2009.06.25 20:05:26egyremegy

  Anyek: a nép alatt a tömeget, a mindenkit értem.
  Úgy gondolom, hogy nem Pistike anyukáját kell nekem meggyőznöm, hogy nagy felelősségű munka az enyém és ha alkalmatlanok kerülnek a pályára a rossz körülmények, lehetőségek miatt, annak elsősorban Pistike látja a kárát.
  A véleményemmel, panaszommal, követelésemmel, meglátásaimmal, tapasztalataimmal a döntéshozókat kell megcéloznom. Mert a társadalmi megítélés - én úgy látom - befolyásolható.
  Nem érdekel a lillák, anettek véleménye, mert szűk látókörű, nem alapul semmiféle objektív tapasztaláson. Hallja, hogy kevés a gyerek, minek az iskola. Elhiszi. Hallja, hogy a tanároknak kevés az óraszáma. Elhiszi. Mert honnan is tudná.
  Nem hiszem, hogy alulról kellene a pedagógusoknak építkezni, hiszen sok a frusztráció az emberekben. Azt hiszik, hogy az iskolában frontvonal van, egyik oldalon a tanárok, az ellenség, a másikon ők. Így persze nem lehet tanítani. De mit gondolnak a lillák, stb..., ha Pistike meg a Kislilla azt hallja otthon, hogy minden tanár ingyenélő hülye, hogyan fog a tanár hitelt szerezni önmagának, a tudományágnak, amit megismertetni szeretne...

  Elég volt már, hogy mindenki tudja mi a dolga és mennyi egy tanárnak. Számomra még egyetemen sem derült ki, csak akkor döbbentem meg, amikor tanítani kezdtem. És most sem tudom, mennyit, hogyan és miből készül egy tesi, egy kémia, egy közgazdaságtan szakos tanár. De a pálya széléről mindenki nagyon jól lát mindent. Mert járt iskolába. Mert látott már iskolát. Mert látott már tanárt.
  Ehhh.

 • 2009.06.25 20:12:34drlucifer

  Zolnaid!
  Jogász vagyok. És az élő fába is bele tudok kötni...:D

 • 2009.06.25 20:29:10nyúlmama

  Kedves tanárszidó hozzászólók.
  Az eredeti cikkben szó sem volt a pedagógusok fizetéséről, munkaidejéről, és a többi, valamint nem a pedagógusok sírnak, hanem mások gondolják úgy, hogy talán nem kéne őket verni.
  De persze, az ilyen henye, ingyenélő emberek megérdemlik, hogy megverjék őket, igaz? Mert itt és most erről van szó, nem egyébről.
  Amúgy csak tájékoztatás végett: én is annyira "hülye" vagyok, hogy bárhová mehettem volna, ugyanis annak idején maximális pontot értem el a felvételin, tehát nem csak ez a pálya állt nyitva előttem.

 • 2009.06.25 20:38:51Zamat

  Imádom az ilyen sötét embereket, akik értenek az eü-höz hiszen voltak már kórházban/háziorvosnál, értenek a focihoz, hiszen annyit nézték, értenek a tanításhoz, mert jártak iskolába stb., meg egyébként is kiváló polihisztorok Leonardo után szabadon, és különben is az egész világ teljesen hülye, csak ők a helikopterek,
  még szerencse, h ezek az idióta tanárok megtanították őket írni (az értő olvasásban már nem vagyok annyira biztos), különben nem élvezhetnénk magvas gondolataikat.
  A cikkben felvetett védettséggel pedig teljesen egyetértek, amíg a sok hülye szabadon rohangál és nem fecsérli a drága idejét holmi hasztalan gondolkodásra és olvasásra, addig azt a néhány normális, valóban éhbérét, lelkesedésből hivatását űző pedagógust meg kell óvni, ahogy lehet.

 • 2009.06.25 20:45:30Anyek

  Na, egy-két szélsőséges véleménytől eltekintve senki sem szidta a tanárokat. Honnan jön ez? Nem értem miért ilyen hisztérikus néhány reakció. Szerintem pedig igenis a néppel is meg kell ezt vitatni, már csak azon az alapon is, hogy jobban ismerjük, ismerje a tényeket.

 • 2009.06.25 22:41:39glad az egyetlen

  Pedig milyen semmitmondó, jelentéktelen, topicnak indult....

  Még akartam írni más valamit, de úgy elszabadultak az indulatok, hogy nem teszem.
  :)

 • 2009.06.25 23:25:27icumicu5

  Sziasztok!
  Olvastam ezt a cikket és a hozzászólásokat is és nagyon szomorú vagyok. :( Én is tanár vagyok, de a hozzászóló tanárok véleménye kritikán aluli! Pont az ilyen pedagógusok miatt ítélnek meg bennünket úgy, ahogy. Most komolyan itt, egy fórumon akarjátok bizonygatni, hogy milyen a helyzetünk és ilyen durva stílusban, gyerekes veszekedésen át (Az egyik kolléga még egy "nem kedves" hozzászóló kommentjét is kijavította! Na ne! Ez már szánalmas!)? Borzalmasan gyerekes! Pedagógusok vagyunk és itt cirkuszoltok és járatjátok le a szakmát! Kérlek benneteket, hogy ne süllyedjetek még lejjebb! Köszönöm! :)

 • 2009.06.25 23:30:13icumicu5

  És szerintem túldramatizáljátok ezt az egészet! Ha van pár hozzászóló, akinek gondja van a tanárokkal, akkor is egyből letámadjátok és nekiestek! Diplomás, értelmiségi emberek vagytok /vagyunk. Mit csinálsz ha beszól egy diák az órán? Na ebből is látszik, hogy nem tudod kezelni a helyzetet és a végül csak erősíted a negatív kommenteket! Ismétlem: pont az ilyen pedagógusok járatják le a szakmát! Nézzetek már magatokba kedves kollégák!

 • 2009.06.25 23:33:48psyché

  icumicu, aki a kommentet kijavitotta nem egy tanar volt, hanem egy szinkrontolmacs! ezt kb 5X mondtak itt el, abbol egyszer csupa nagybetüvel volt irva. remelem, a diakjaidra jobban figyelsz.

 • 2009.06.25 23:40:42madz

  icumicu, ez egy olyan blog, ahol elég gyakran vitatkozunk. néha nem túl emelkedett sílusban, de a lényeg az, hogy bárki leírhatja a véleményét bármiről. legfeljebb belekötnek. ez nem szakmai fórum, hanem mindenfelől szalajtott (főleg) kismamák gyűjtőhelye.
  te mit csinálsz, ha egy diák beszól az órán?

 • 2009.06.26 07:58:03drlucifer

  Icumicu!
  Mdznak teljesen igaza van. IQ-csökkent, itthon csücsülő kismamák/anyukák írogatnak. Az én indulatai spec. a lombikos anyázásnál szoktak elszabadulni, mert érintett vagyok. Mivel itt mindenki anonim, azt ír és úgy, ahogy akar. Hidd el, attól, hogy itt néha anyázok, a pártfogoltjaimmal nem szoktam. Szóval nem a szakmai munkáját minősíti valakinek az, hogy ide mit ír. A helyesírásilag kijavított komment meg annak szólt, hogy a szerzője a többi kommentelő helyesírásán lovagolt... Kicsit figyelmesebb átolvasást javasolnék.

 • 2009.06.26 09:20:01Brumibaby

  Na, akkor komolyra fordítva a szót.

  Icumicu, bizonyos értelemben igazad van, ez a színvonal valóban méltatlan.

  A felkiáltójelek cikizését én kezdtem. Hangsúlyozom, nem vagyok tanár. Soha senkinek a helyesírásába nem szoktam belekötni, mert úgy gondolom, az azt tükrözné, hogy az érveivel nem tudok vitatkozni. Az, hogy a gólyát nem pontos j-vel kell írni, nem érv mondjuk egy otthonszülős posztban. Kicsinyesnek és méltatlannak érezném, ha azzal kényszerülnék érvelni, hogy a másik véleménye értéktelenebb, mert kevésbé mívesen fogalmazza meg, vagy veti papírra (képernyőre).

 • 2009.06.26 09:24:04Brumibaby

  2.

  A felkiáltójelekkel tehát nem helyesírási, hanem érzelmi problémám van. A felkiáltójelekkel telerakott hozzászólások valami irracionális, sejtszintű gyűlöletet és indulatot sugalltak. Ami most éppen, ebben a posztban a tanárok ellen irányult. Máskor, máshol, mások ellen fog. Ez a poszt eredetileg arról szólt, hogy a büntetőjog eszközével védik a tanárokat a velük szembeni agresszió ellen. Az első hozzászólásomban (még komolyan) arról írtam, hogy ez nem célravezető. Valami más módszer kellene - pl. az agresszió okainak feltárása, a kezelés.

  Az az agresszió, amely most épp ebben a posztban a tanárok ellen irányul, még egy á6tlagos porontyos poszton is rendre előkerül. Még bérhülyék se kellenek hozzá, a törzskommentelők közt is vannak, akik az indulataik céltáblájául iválasztanak egy csoportot. Ezek lehetnek tanárok, orvosok, ügyvédek, hivatásos anyák, gyerek mellől dolgozni menő anyák, abortuszosok, abortuszellenesek, vallásosak, ateisták, lombikosok, császárosok, tápszeresek, dohányosok, túl sokáig szoptatók, sokgyerekesek, egykézők, szinglik, pirézek. A felkiáltójeles indulattal az a bajom, hogy pusztán valamely csoporthoz tartozás okán bármikor, bárki ellen fordulhat, az illető személyes teljesítményétől függetlenül, így aztán valóban értelmetlen annak magyarázatára vesztegetni a szót, hogy mennyit töltesz dolgozatjavítással, órára készüléssel.

  A nap mint nap kifejezett gyűlölet okkal kelti azt a feltételezést másokban, különösen a gyerekeinkben, hogy akit anyánk/apánk így utál, az nyilván megérdemli, az nylván semmirekellő, értéktelen, szabadon megüthető, pl.

  És nincs az a büntetőjog, ami ezt orvosolni tudná.

 • 2009.06.26 09:28:28Brumibaby

  3.

  Miért mentem bele mégis?

  Mert személy szerint csak a kiröhögés áll rendelkezésemre, mint eszköz.

  Mert felkiáltójelező kommentelőtársam logikáját követve azzal kellene érvelnem, hogy mit pattog ő itten, a könyvelők meg mind az adócsalókat segítik. Na, ez tényleg méltatlan lenne.

  Hát valahogy így. Kívánok mindenkinek szép napot, és azt, hogy a felkiáltójelek, ha már ennyien vannak, vegyék vállukra az indulat terhét.

 • 2009.06.26 09:51:53egyremegy

  Brumybaby, köszi. Ez így jó.

 • 2009.06.26 09:52:37egyremegy

  Brumi...
  (Ugye, ugye)

 • 2009.06.26 09:54:27madz

  pontosan

 • 2009.06.26 10:10:51geba

  Valaki emlegette Hiller Pistát... Na szerintem Magyar Bálinttal együtt a tanárok helyzetének rohamos romlásában vastagon benne van a kezük.

 • 2009.06.26 10:11:55geba

  Meg abban hogy némelyik iskolában mindent lehet csinálni csak tanítani tanulni nem.

 • 2009.06.26 10:26:08baudolinA

  glad,
  írjál már valamit! Meghalok a kíváncsiságtól. :)

  icumicu5,
  nagyon megtisztelő, hogy kollégának nevezel, de nem vagyok tanár. Van tanári képesítésem, de nem tanítok. Szinkrontolmács vagyok. A javításom előzményeit pedig nézd meg alaposabban, mielőtt kioktatsz. Kösz.

 • 2009.06.26 11:35:22hinta-palinta

  Ezt olvassátok el:)
  A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt egiyk tnuamálny áítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak, mkénit rdeeőzndenk el a btűek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó bteű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnogeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btűeket, hneam tleejs sazakvat ovals.
  Íme a bzonyítéik.
  Úhygogy tnseseek mkneit bkébeén hyagni a hleysersáíi fmonisáokgkal!

 • 2009.06.26 11:42:40drlucifer

  Hinta-palinta!
  Te nem vagy komplett! De megfejtettem. :D

 • 2009.06.26 11:46:30baudolinA

  hinta-palinta.
  küldd el ezt a szöveget egy magyarul most tanulónak, és nem fogja tudni megfejteni. :) Ez csak anyanyelvű beszélőknél működik. És ott sem mindenkinél.

 • 2009.06.26 12:09:33Heatherette

  "Lilla nevű rajongónk 150-200 gyerek egy ember általi oktatását, egy tudományágba való bevezetését/ e tudományban való elmélyülését egyenértékűnek tartja néhány pohár ital felszolgálásával, egy busz elnavigálásával."

  nem szeretem az ilyen beszólásokat. minden szakmának megvan a maga nehézsége. én is elismerem a tanári hivatás nehézségeit, nem erről van szó. de nem szeretem, ha bármely szakma képviselői felsőbbrendűbbnek tartják magukat. lehet, hogy nem nagy cucc kivinni egy pohár üdítőt, de azt tolni napi 14-15 órában, maxon pörögni, pénzzel dolgozni, koncentrálni már jóval nehezebb. elég kemény fizikai munka. ahogy egy buszt elnavigálni se nagy ügy, de egész nap azt csinálni, az már baszott nehéz dolog. közben én is szidom olykor a buszsofőröket, amikor arról picsognak a bkv figyelőn, hogy miért tiltott a telefonálgatás menet közben, holott headsettel teszik. engem az ilyesmi felbasz, ne telefonálgassanak munkaidőben, én sem teszem. így vagyok a melós netezéssel is.
  a tanárok se fikázzanak senkit.

 • 2009.06.26 12:30:07egyremegy

  H,,
  nem, nem ismerted el.
  Én nem mérem magam az akadémikushoz, az agysebész professzorhoz, más jellegű a munkám és a felelőssége is más. Tehát, ha a munkámat tesszük mérlegre, akkor a másik oldalon ne pincér és buszsofőr, hanem mondjuk gyógytornász, háziorvos, ügyvéd,védőnő és sorolhatnám még, hogy ki szerepeljen.

 • 2009.06.26 12:50:50rita a felcser

  Haziorvos?NEm tudod mit beszelsz.HA megjelensz fejfajassal es lazasan es faj mindene oktoberben ,mit csinalsz?Elkuldod a jarvanykorhazba?Es az utana kovetkezo negyvenet is?HAzakuldod? Es ha egy agyhartyagyulladas?
  HA egy tanar elbasz egy kepletet,vagy rosszul elemez egy verset mivan?SEMMI.

 • 2009.06.26 12:50:52Heatherette

  miért tartanék többre vkit csak azért, mert ő ügyvéd? lehet, hogy egy világ szerencsétlenje, és még egy ügyet nem nyert meg, de csak azért tartsam nagyra, mert lediplomázott? ne már! ez van a tanárokkal is. lehet, hogy keni-vágja az anyagot, és egy nagyon okos ember, de attól még kurvára nem tuti, hogy tanítani is tud. mert sok-sok tanárral pont ez a baj. a téma iránt rajong, de átadni a tudást már nem képes. és lehet, hogy ott van a másik tanár, aki csak bukdácsolt a tanárképzőn, és azért ment oda, mert máshova nem vették fel, mégis ráérez az ízére, és sokkal jobb oktató lesz belőle, mint az agyból. vagy ott van a volt háziorvosom, akitől 5 éven át mást se hallottam, mint hogy "házipatika", soha semmilyen antibiotikumot nem írt fel, szart bele az egészbe magasról, még arra is ez volt a válasza, amikor 41 fokos lázasan, tüdőgyulladással fetrengtem nála. bocsi, de az ilyen embert én egy vécésnénivel tudnám csak egy kategóriába csapni, bár azért vannak jó fej vécésnénik, akik egy-egy jó beszólással feldobják a napod.

 • 2009.06.26 12:53:24rita a felcser

  De ha te akkor belehalsz a tudogyulladasba,akkor cirkusz.Es visszavontak a praktizalasi jogat stb.De egy tanar? Mit ronthat el?
  Penz forog ott?
  Elet forog ott?

 • 2009.06.26 12:53:37Heatherette

  Ritus, igazad van. a tanár ugye mindig azzal érvel, h ha ő nem végez jó munkát, akkor nem lesznek jó szakemberek. csakhogy ez nem igaz. attól, hogy egy tanár nem jó, még nem dől össze a világ. de ha már egy buszsofőr figyelmetlen, azon életek múlhatnak. nem hosszútávon (mint a tanár esetében), hanem ott, helyben, azonnal. na, egyremegy, most, h belegondolok, a te felelősséged a közelében sem jár egy buszsofőr felelősségének!

 • 2009.06.26 12:55:36Heatherette

  Ritus, ehh, hát az a bizonyos háziorvos elég durva betegségeket nem volt képes diagnosztizálni, lehetett eleget hallani róla, aztán mégse történt vele soha semmi. volt, hogy mélyvénás trombózissal hazaküldte a nyanyát, hogy ne cirkuszoljon már. aztán otthonról meg hívta a mentőket.

 • 2009.06.26 12:56:17rita a felcser

  Mondjuk jo,ha fegyelemt tud tartani.
  De tudnak a tanarok elsosegelynyujtast adni?
  Az enyemek nem tudtak.Magyarorszagon kell azt tudni,mielott felvesznek?

 • 2009.06.26 12:56:56egyremegy

  Jaj, H.,
  nem valakit, hát éppen erről van szó.
  Egy szakmát. Ami nem egy konkrét személy...
  Tehát a szakmákat tesszük mérlegre: milyen képességeket vár el: értelmi, emberi stb..
  Mekkora az a szakmai anyag, amit el kell sajátítani.
  Egyszerűbben: butácska vagy ugyan, de azért néhány szakma követelményeinek eleget tudsz tenni vagy bizony nagyon jó képességűnek kell lenned, szorgalmasnak...

  Nincs ezen mit magyarázni persze, de milyen jó is vitatkozni. Csak a vitáért magáért. Csak azért is.. Akkor is nekem van igazam. De akkor is nekem...de akkor is..

 • 2009.06.26 13:01:35Heatherette

  én nem hiszem, hogy az számít, mit kell bebifláznod ahhoz, hogy jó szakember légy. egy csomó olyan szakma van, aminek a lényegét menetközben tanulja meg az ember. van olyan szakma rengeteg, amihez nem ész kell, hanem ügyesség vagy kreativitás. kevesebbet ér egy mesterfodrász egy sima mezei tanárnál? én ezt nem gondolom. ahogy pl szakmunkások között is számos olyan alak van, akinek leborulsz a munkája előtt, és leszarod azt, hogy amúgy fingja sincs arról, merre van Új-Zéland. te, ezek szerint, csak az alapján ítélsz, hogy kinek mi van a fejében... szerintem ez gáz.

 • 2009.06.26 13:02:15egyremegy

  Rita, süllyedjünk, ugorjon értelmiségi az értelmiséginek.
  Tudod, mint mikor a nyugdíjas a munkanélkülit, a munkanélküli a kismamát, a kismama a nyugdíjast.
  Az orvos felelőssége más.. igazad van. Velem tényleg nem történik semmi, ha gyerekek élete megy tönkre. Ezen lenne jó változtatni, emelni a szakma színvonalát, követelményeit.
  (Most tényleg olyan példákat kellene hoznom, amikor a súlyos műhibákat sorozatosan vétő orvos nyugdíjig praktizálhatott? Ez alapján ítélnénk meg egy szakmát?
  Én ezt isten bizony nem értem.)

 • 2009.06.26 13:05:13Heatherette

  "Rita, süllyedjünk, ugorjon értelmiségi az értelmiséginek."

  na bazmeg, te tényleg ennyire öntelt vagy?

 • 2009.06.26 13:15:00rita a felcser

  Egyremegy
  Vagyuk maskepp.
  En hat evet huztam le az egyetemen.Szep volt.Tanultam,nem dolgoztam kozben.
  Anyam egy cegnel dolgozik,konvel vagy valmi ilyesmi.HA elbasz egy szamitast,vagy papirt,akkor kidobjak.Es akkor felbe kellett volna hagyjam az egyetemet es menjek munkasnak.NEm lett volna baj,de ha egyedulallo anya vagy,egy ket kicsivel,es HIBAZOL a munkahelyeden es repulasz akkor az jo?
  De ha a tanar hibazik,repul? Mint a cegeknel,hogy egy-ketto akad egy otszazezres hiany egy nagyobbacska cegnel?
  Csak ennyi,en elhiszem hogy a sok szabadido nem is olyan sok,es hogy elveszi a legvaganyabb tanarnak a kedvet is az alacsony ber.

 • 2009.06.26 13:34:34sobri jóskáné

  Én ritkán kommentelek, viszont mindig olvaslak benneteket. Elképesztő, hogy mennyit tudtok kattogni a helyesíráson, vagy hogy ölitek egymást. Ráadásul most olyasmin, ami már régen nem tartozik a poszthoz. Nekem viszont a témához kapcsolódóan lenne mondandóm.

  Itt is meg kéne védeni a tanárokat. A szüleim idejében vasfegyelem volt, a tanítók és a tanárok köztiszteletnek örvendtek. Akkor még nem csak tanítottak, hanem neveltek is. Talán még az én időmben is, de akkor már felhígult a társaság. Viszont egy biztos. Ha én intőt vagy megrovást kaptam, akkor beúztam fülem-farkam, és alig mertem otthon elmondani, mert tudtam, hogy annak, hogy beírták, oka van. Otthon pedig a szüleimnek eszébe sem jutott, hogy a tanárt ordítsák le, üssék meg, hanem inkább engem toltak le. Akkor még működött ez. De valahogy elkorcsosult a világ, és a kölköknek már csak jogaik vannak, kötelességeik nincsenek. Szomorú.
  Nem tartok mindenkit jó tanárnak. Az általánosban nem a gyerek volt az első, hanem a tanár jóléte, kényelme. A középiskola konzervatív volt, és a mai napig hálás vagyok a szigorért, hogy az iwiw-en a kedvenc tanárom a nyugdíj alatt megírja a fontos évfordulókat, idézeteket tesz ki az üzenőfalra, mert neki ez a hivatása, pedig tesit tanított. És bár diplomám nincs, mert nem fejeztem be a sulit (mert nem tetszett, nem pedig mert hülye voltam), a főiskolán is felnéztünk a tanárokra.
  Még nincs gyerekem, de már most attól tartok, hogy hol találok majd egy olyan iskolát, egy olyan "régi iskolát", ami nekem segít nevelni. És ahol a gyerekek tisztelik egymást, a felnőtteket, és a felnőttek is őket, és persze a szülőket. Kölcsönösen, mindenki mindenkit.
  Tudom, hogy ez már csak álom, de valaha volt ilyen, és szerintem egy jó igazgató ilyenéé tud tenni egy iskolát. Pontosabban tudna. De ez már egy másik mese.

 • 2009.06.26 13:38:42sobri jóskáné

  Upsz, ilyenné...
  Nem ám aztán én is kikapok... :)

 • 2009.06.26 15:14:35Zamat

  ritkán szoktam teljes mértékben egyetérteni vkivel, de jóskáné tud vmit:))))
  légyszi, légyszi nem írjatok ilyet, h hibát véteni, mert az olyan mintha nem történt volna semmi, a hibát elkövetni lehet, vagy vmit elvéteni, de így ilyen szóösszetételben butaság, ezt annó a gimnázium magyartanáromtól tanultam:)))) bebe énis énis beálltam a sorba:)))

 • 2009.06.26 20:00:09glad az egyetlen

  Tapasztalatom szerint helyesíráson kötözködni egyik biztos jele, hogy fogyóban az ésszerű érvek egy vitában. :)
  Persze a vissza heccelés már külön kategória.

 • 2009.06.26 20:09:58glad az egyetlen

  "... Viszont egy biztos. Ha én intőt vagy megrovást kaptam, akkor beúztam fülem-farkam, és alig mertem otthon elmondani, mert tudtam, hogy annak, hogy beírták, oka van. Otthon pedig a szüleimnek eszébe sem jutott, hogy a tanárt ordítsák le, üssék meg, hanem inkább engem toltak le. Akkor még működött ez. De valahogy elkorcsosult a világ, és a kölköknek már csak jogaik vannak, kötelességeik nincsenek. Szomorú...."

  Én nem értek egyet.
  Gyerek fejjel én is behúztam fülem farkam, de felnöttként tudom, hogy volt pár olyan tanár aki meglehetősen náci módszerekkel tartotta fent a rendet és van akik ezek közül most is tanít még.
  Az volt a baj, hogy szent és sérthetetlennek tartották a tanárt és nem igen vették elő őket amikor kellett volna. Ez persze nem az egész tanárságra igaz, hanem csak töredékére, de pont ezeknek köszönhetik a rossz emlékeket a most itt fröcsögő gyülölködök, akik azért hajlamosak tűlzásba esni.

  Ahogy írtam korábban a szakmai megbecsülésről, olyat nem hallotam még hogy orvos vagy tűzoltó vert áldozatott, de olyat már láttam amikor tanár vert brutálisan diákot (egy neves intézményben).
  Becsülöm apámat, hogy anno ő felemelte a szavát szembe a a birka többségel.

  Szabályozni kell, hogy egy antiszociális neveletlen tanuló ne zavarhassa a tanítást, de a régi időket se sirom vissza, mert az se volt rendben.
  Na tessék, nem akartam leírni, de csak kijött...

 • 2009.06.26 20:30:07hallohallo

  glad, teljesen egyetértek veled.
  én sem akartam írni, pedig itt kavargott bennem, de ha írtam volna, pont ez lett volna a lényeg.
  meg még annyi, hogy amíg hierarchián alapszik a legtöbb iskola rendje, és nem fogja fel az összes érintett, hogy itt nincs alá- és fölérendeltség, csak különböző szerepek, és a cél az közös, addig vagy a tanár veri a gyereket, vagy a gyerek a tanárt.

 • 2009.06.26 20:57:31nyúlmama

  hallohallo, glad, igazatok van abban, hogy bizony a, a tanárok közt is van olyan, aki miatt szégyenlem sokszor, hogy ped. vagyok. De ez még nem jogosít arra, hogy az egész pedagógustársadalomról olyan ordenáré módon beszéljenek, ahogy néhányan itt is.mert ez rosszul esik, biza. Ahogy másnak is ,ha az ő szakmáját szidják.
  És azért higgyétek el, "odabentről" van ami nem olyan ám, mint ahogy kintről látszik.

 • 2009.06.26 21:00:50hallohallo

  nyúlmama, én ezzel teljesen egyetértek.
  hülyeség az általánosítás.
  pro és kontra is.

 • 2009.06.26 21:05:09nyúlmama

  Biza az. És jó lenne, ha lehetne válogatni, ki maradjon meg ezen a pályán. De nem igen lehet, mert akkora választék azért nincs. Állítólag nem sok jelentkező volt mostanság óvónőnek.Tudom, lerágott csont, de tényleg sza a fizu, és a fiatalok meg is akarnak élni valamiből, ami persze érthető.

 • 2009.06.26 21:14:20glad az egyetlen

  nyúlmama

  Pont így gondoltam én is és ezért is írtam:

  "...Ez persze nem az egész tanárságra igaz, hanem csak töredékére, de pont ezeknek köszönhetik a rossz emlékeket a most itt fröcsögő gyülölködök, akik azért hajlamosak tűlzásba esni..."

  Korábban nem is akartam belefolyni az adok-kapokba.

 • 2009.06.26 21:17:26nyúlmama

  Örülök, hogy egyetértünk.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta