SZÜLŐSÉG

Amikor a gyerek már nem púp a háton

2009. június 16., kedd 10:50

Itt a Porontyon általános tendencia, hogy sírunk, elégedetlenek vagyunk és általában véve erősen meggyötörtek. Mert hát miről is lehet írni, mint arról, hogy be vagyunk zárva a lakásba, hogy egész nap csak szoptatunk, hogy valahol a múlt században elvesztettük a valós identitásunkat (valamint a humorérzékünket) és különben is, ha éppen minden simán megy és nagy a boldogság, az senkit nem érdekel.

family

Sőt, külső szemlélő számára akár cukormázas történetek is születhetnek, ami igazán nem népművelő egy olyan oldalon, ahol a közösség összetartó ereje pontosan az, hogy együtt ülünk a szép, de mindenki számára elismerten nehéz kulimászban. Így mutatunk egymásnak görbe tükröt azért, hogy ebből okuljunk, egymásból erőt merítsünk, mert ha a másiknak is rossz, attól egy picit könnyebb lesz nekünk is, biztosan így áll helyre az univerzum egyensúlya. Azok a sorok pedig, amik arra tesznek utalást, hogy egyszer majd sokkal könnyebb lesz ez a gyereknevelősdi „játék”, családanya- és feleségjelmez, kevésbé tűnnek hitelesnek.

Pedig ahogy az évek átmennek rajtunk, néha pont úgy, mint egy traktor, azért egyre könnyebb lesz. A változás oka pedig nem feltétlenül az lesz, hogy tényleg könnyebb, hanem mert velünk történik valami. Egyszer csak nem zavar már a gyerek.

Lassan egy évtized babázgatás, nevelgetés után örök igazságokra leltem, sőt, néha úgy érzem, hogy még a spanyolviaszt is feltaláltam. Persze a következő pillanatban gyorsan rájövök, hogy kár állandóságot keresni a dolgok mögött, azt azonban kijelenthetem, hogy látom a fényt az alagút végén. Bizony. Lesz idő ugyanis, amikor eljutok majd egy hosszabb vécétúrára is, mindkét szememre lesz idő sminket kenni és a reggel megfőzött kávémat sem kell majd megmelegíteni legalább háromszor, hogy aztán muslicásan kiönthessem a lefolyóba. Vagy ha mégis megtörténik mindez csomó más dologgal együtt, olyan természetes lesz, hogy észre sem veszem. Hogy pedig még meredekebbet mondjak, egyenesen hiányozni fog ez az egész kavalkád.

Néhány éve a fél karomat odaadtam volna, hogy egy olyan nyaraláson, telelésen, vagy bármin részt vehessek, ahol nincs egy gyerek sem, a legutolsó szalma hétvégénken viszont határozott hiányérzetem volt. És nem az a tipikus melegség, amit mindig is éreztem, ha nem voltak velem, csak azt éreztem, hogy ez az állapot, hogy nélkülük vagyunk, nem annyira normális.

Egyszerűen természetes, hogy velünk vannak, még ha közhelyes is ezt kijelenteni. Úgy látszik, hogy ehhez az életérzéshez nem elég semmiféle hormon és még ahhoz sincs köze, hogy valaki jó, vagy rossz anya (már ha lehet ilyen kategóriákat mondani). Az érzést az évek hozzák meg, hogy belénk ivódjon, a zsigereinkben érezzük őket, mert már mindenünkben benne vannak, még a kikapcsolódásunkban is. Ehhez pedig az kell, hogy elfelejtsük, milyen volt gyerek nélkül az élet, még ha ez hülyén is hangzik. Ahogy a gyerekek okosodnak, egyre nagyobb szeletet tudunk megmutatni nekik a világból, a közös programok pedig nem csak abból állnak, hogy őket szórakoztatjuk valahol, hanem nekünk is tartalmas élményt nyújtanak. Mert már tényleg biciklizünk, ha együtt nekiindulunk, már tudunk olyan filmet találni, ami mindenkit elszórakoztat, már múzeumba is eljutottunk együtt, mert alakul a tolerancia a legkisebb gyerekben is, sőt, a beszélgetéseink is átalakultak, sok témába be tud kapcsolódni mindenki.

Ahhoz tehát, hogy egy család összekovácsolódjon, évek kellenek, a szülőszobán még csak a létszám és a boldogság van meg hozzá, az összes többit évek alatt szedjük magunkra. S ha most azt gondoljuk, hogy nehéz és elkeserítő a helyzetünk (mert ilyet is lehet, még ha nyilvánosan nem is annyira trendi), akkor vigasztaljon minket az, hogy egyszer majd könnyebb lesz, legalábbis sokkal jobb, s egyszer majd biztosan nem fog zavarni a gyerek. Legalábbis a sajátunk…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.16 15:06:26madz

  másutt, ez a "mennyit élt" miért egyenlő a karrierrel meg a bulizással? vannak olyan emberek, akiknek nincs igényük sem karrierre, sem bulizni. akkor ők nem élnek?

 • 2009.06.16 15:10:43mpbm

  Sztem nincs. Nem ettől függ, de nem tudom, hogy mitől. Van olyan fiatal anyuka, aki simán feladja a bulizást ilyesmi, és van olyan idős anyuka, aki még így is sajnálja, hogy nem élte ki magát. Sztem ezen ne pörögj! Ha te úgy érzed, hogy jól cisnáltad, hogy sokáig pörögtél, és utána nugisan szültél, akkor szuper. Sikersztori. Én meg buliztam mondjuk 15-22 éves koromig. Közben dolgoztam kicsit külföldön, tanultam sokat, egismertem pár nagyon jó embert, pár nagyon rosszat. És utána szültem, és nem tök nyugodtan és nulla karrierrel, és mégis majd beszartam, amikor megszületett az 1. gyerekem a totál unideális körülmények közé, hogy micsoda csoda, és fürödtem a szerepben, hogy anya vagyok, és, hogy mennyire fasza kis gyerekem van, és bazmeg, hogy akko én most már nem csak a saját faszságaimért vagyok felelős, innetől nem abszhatom el az életem. Na nem ragozom, na. Sztem az, hogy ki hogyan éli meg az anyaszerepet inkább intelligencia kérdés, mint kor, vagy megélt dolgok kérdése. De az is lehet, hogy msot erre meg van valaki, aki meg azt írja, hogy az én felvetésem is hülyeség, mert ő seggbuta és mégis beszarik a gyerekétől! :)

 • 2009.06.16 15:11:16dodóó

  2009.06.16 13:44:06manka78

  Neve??

 • 2009.06.16 15:15:17mpbm

  Mármint sztem nincs kapcsolat aközött, hogy valaki hogyan éli meg az anyaságot, és elötte mennyit élt.

 • 2009.06.16 15:18:32manka78

  dodóó! Fertix a neve. Sehol máshol nem találkoztam még vele, csak a vegyi nagykerben, ahonnan én is hordom az árut. Well Done termékcsaládba tartozik.

 • 2009.06.16 15:24:25másutt

  Magenta: az átlag késöbb növi ki. Pláne, ha nincs gyereke, aki miatt nem KELL kinöni. Mondtam, hogy vannak ellenpéldák.

  Az élet, az rossz szó. Nem azt kellett volna hasznalnom. Az önmegvalósitás jó szó, de elrontották. :) Arról van szó, amit az ember magának csinál, nem a gyerekeinek, nem a családjának. Persze sokaknak az önmegvalósítás teteje a gyereknevelés. De az olyan társadalmakban, ahol a nöket nem az anyaságuk, családjuk alapján definiâlják a nöket, nem megdöbbentö modon sokkal többekben megvan az igény arra, hogy "éljenek", önmegvalósitsanak mielött 18-20 évig valaki mást kell mindig az elöterbe helyezni.

  A legjobb barátnöm (27) született anya. Minden nap, amig nem babázhat, számára elvesztegetett idö. Néha kicsit irigylem, mert bennem az igények hábituztak egymassal az ö korában. Meg kellett várnom, amig az egyik gyözött.

 • 2009.06.16 15:29:45mpbm

  Visszaolvastam a kettővel ezelötti hozzászólásomat, amiben a gépelési hibbákkal dúsan főszerezett trágárbeszéd szóáradatom után az intelligenciakérdést boncolgatom. Mókás. Egyébként azért bezsélek csúnyán, mert itthon nem. Valahol ki kell élnem magam. Mégsem írhatom cska úgy le egy papírra, hogy bazmeg, szar, fasza, stb...

 • 2009.06.16 15:37:23Vierre_

  mpbm most téged baszogatnak ezzel? Rá se ránts, megszokják. Engem is megszoktak. Néha valami friss hús kiakad, de aztán ő is megszokja. :)))))))))))

 • 2009.06.16 15:42:09mpbm

  nem. nem szólt senki, én röhögötem ki magam. Te figyelj, mi lett a mozgalommal? Én nagyon figyeltem, mikor gyűjtöttem be a gyerekeket az oviból, de egyelőre Vatert csak gyerek szájából hallottam, itt mindenki Hansinak becézi a fasziját... nem tudom, mit jelenthet?
  Muhahaha

 • 2009.06.16 16:03:32másutt

  En is mindent elirok, mert a jatszóhazban ülök törökülesben a füvön, es amit amit nem utok felre az 1mm-es gombokon, azt a telefonomszövegjavitoja átír.

 • 2009.06.16 16:24:28Vierre_

  mpbm höhöhöhööhö fingom nincs.
  Hát megakadtam. A tömeg nem elég markánsan követelte kipikopii-smacineki- kívételével a verseimet, amik pedig elengedhetetlenek a mozgalom életbentartása ügyében. De ne csüggedj, a poszt adott a mozgalom megmarad, csupán az alkotói válságomból kéne kirángassatok egy össznépi konkrét és markáns seggnyalással. :)))))))))))))))))))))))

 • 2009.06.16 16:28:00Kipikopii

  Az elso bekezdes utan majdnem abbahagytam az olvasast, annyira nem ertettem egyet, de az iras nagyobb resze azert jo volt.

  Nalunk ketto lett a "vegeredmeny", bar harmat szerettunk volna anno dacuma. Igy most pont jo. Segitsegunk nincs, igy ketto is pont eleg. Nem vagyok osanya, se karrierista, inkabb realista...

 • 2009.06.16 16:28:14csutkababa

  Vierre
  *össznépi és markáns seggnyalás*szmájli
  Megvolt?:-DDD

 • 2009.06.16 16:28:56csutkababa

  Kipikopii
  Nálam is kettő. Inkább családi példa.Nem gondoltam többre soha.

 • 2009.06.16 16:35:56Kipikopii

  Csutka: erdekes ez a csaladi pelda. En most ugy latom, hogy bar meg tartja magat ez a ketgyerekes modell, egyre erosodik (nem Mo-n, de lehet, hogy ott is), a 0-1 illetve 3 es tobb. Kolleganoim nagy resze nem szult, nem is fog, pedig lassan mar mindenki 35 folott van. A keves csalados kozott meg egyenlo aranyban oszlanak el az 1, 2, illetve 3 gyerekesek. (Lehet, hogy rossz topikban irom mindezt? Atmegyek a masikba is.)

 • 2009.06.16 16:36:03panka

  mickimacko: hát ez az, én nem érzem kulimásznak és nem érzem, hogy rossz lenne, az meg, hogy másnak rossz, hát nem tudok vele mit kezdeni. A közös kesergés nekem nem hobbim. Viszont bejön a családos életforma, sokkal inkább, mint előtte a szingliskedés, karrieristáskodás. Nem érzem tehernek a gyereket, és nem vagyok tőle frusztrált. Tisztára hihetetlen, nem?

 • 2009.06.16 16:49:10Laliath

  panka,
  és mennyi idős most a gyereked?
  Mert visszatekintve a saját gyerekkoromra, amit nyitott szemmel éltem meg, bizony okoztam elég kellemetlenséget anyámnak ahhoz, hogy biztos lehessek benne: bár sose fordult meg a fejében, hogy jobb lenne nélkülünk, nem ritkán elég nehézzé tettük az életét. És olykor bizony terhet jelentettünk...

 • 2009.06.16 16:56:03Kipikopii

  panka: van nalatok nagyi, rokon, aki segit a gyerekekkel?

 • 2009.06.16 19:15:17baudolinA

  keke,
  minket is fektettek hétkor, legkésőbb nyolckor. Igaz, hogy hatkor fel is keltünk, de édesanyám is azt állítja, hogy kellett az a pár óra neki is.

  Vierre_
  nekem megígérted, hogy a nyalásból kimaradhatok, mert állítólag van egy faszid, aki tökélyre fejlesztette a nyalást. Úgyhogy én ehhez tartom magam. :D

 • 2009.06.16 19:24:44boszor

  2009.06.16 12:11:56cidre

  "ők már inkább lepattintanak, mert már nem én leszek nekik a jó társaság feltétlenül"
  Cidre, sztem ez csak egy bizonyos életkorban kötelező, úgy tizennégytől tizennyolcig kábé.

  Utána, ha emberileg közel tudtok annyira kerülni egymáshoz (és ez már sztem inkább arról szól, mennyire talál a szó, mennyire egyezik az egyéniségetek), akár vissza is fordulhat.

  Én most vagyok 24, és bármikor szívesen megyek bárhová anyukámmal, vásárolgatással kezdve és közös főzéssel befejezve bármi jöhet, iszonyú jókat traccsolunk közben. És ez évek óta ilyen.

  Sőt, képes vagyok nagy ló létemre családommal menni hosszú hétvégére, mert jó velük lenni:) Talán az a titka, hogy egyezik az érdelődési körünk. Meg az, hogy 100 százalékban elfogad.

 • 2009.06.16 19:32:45másutt

  boszor, nekem apammal sosem volt ciki egyutt logni, 14-18 kozott sem.
  anyammal annal inkabb.
  a mai napig nem felhotlen a viszonyunk.
  kb 12 eves korom ota elvesztunk egymas szamara, mindez napi kapcsolat, beszelgetesek, es szeretet ellenere.
  nem jon ossze a dolog, sajna.

 • 2009.06.16 20:00:50boszor

  másutt, nálam meg éppen fordítva. Apámmal sose találtam meg a közös hangot. És nem hibás senki, de ennyire különbözik az egyéniségünk.

  Mostohaapámmal legalább több a közös témánk, bár beletelt egy kis időbe, amíg megtanultunk kijönni egymással:)

  Sztem ez csak 50%-ban függ attól, ki milyen jó szülő (vagy gyerek:), a másik 50% az, hogy kinek mit dob a gép.

 • 2009.06.16 20:01:18Vierre_

  BAud höhöhö, nah de verseim művészi értéke már már eléri Weörest, József A-t és még se közel se távol a nagy irodalmi felfedőz, rövidítve: NAF hogy világszerte minimum százezres példányba- melyek elfogynának mint a Potterek, egy nap alatt- kidobja remek szerzeményeim.
  Ezért depibe estem.
  Alkotói válságba zuhantam.

  :)))))))))))))))))

 • 2009.06.16 21:15:45panka

  Laliath: kétéves, ha jól tudom, ilyenkor szoktak arra panaszkodni, hogy hisztis és keveset alszik :). A másik meg az utolsókat rúgja belém, pár hét múlva megszületik.
  Kipikopii: mindkét nagyszülő messze él, úgyhogy nemigen van segítség, legfeljebb hétvégén.

 • 2009.06.16 21:31:53cidre

  Boszor, a próféta szóljon belőled, majd igyekszem :)

 • 2009.06.16 21:47:24baudolinA

  Vierre_
  mint a FNA metszőszemű kutatója (vagy mije is vagyok?) alkotói válság ellen a szexet ajánlanám, kizárólag az embereddel. :)

 • 2009.06.16 21:56:04Vierre_

  Baud sztem meg is fogadom tanácsod és miután kijött a szarásból le is teperem izibe. :))))))))))))))

 • 2009.06.17 02:23:15glad az egyetlen

  Érdekes.
  Az én esetembe már a gyerek projekt elött tiszta sor volt, hogy idővel könnyebb lesz, ami már csak azért is igaz, mert férfi emberként könyebben kommunkálok egy nagyobb gyerekkel.
  Olyan hiányérzetem se volt az elején, hogy le kellene passzolni a gyereket, sőt paráztam volna, hiszen még olyan pici. Persze ezért kaptunk hideget-meleget a T. család részéről, de lássuk be, ahogy öregszik a nagyi egyre problémásabb tud lenni. :)
  Talán még azért se éreztem veszteségnek a születés után otthonba zárt életet, mert azért a házzaság elött kikalandoztam magam bőven. Párom már nem annyira, szóval ő egy kicsit nyüsszögöt, hogy hiányzik egy jó kis külföldi nyaralás.

 • 2009.06.17 23:14:04wish73

  baszki, Vierre, itt kell olvasnom, h paráztál tőlem: aszittem, bizonyított tény, h jó arc vagyok

 • 2009.06.17 23:24:26Vierre_

  Tudod hogy van ez. Az tiszta, hogy én ugyan olyan jó arc vagyok itt mint az életben, de tapasztalatból tudom- egy másik fórumról- ez bizony nem általános másokkal. Ezért felkészültem a sótlan mótlan humortalan uncsinunira is, bár azért az, hogy elmentem egy faszomtudjamilyen zenére aznap amikor szóltál azért jelez valamilyen bizalmat. Hö.
  :)))))))))))))))

 • 2009.06.17 23:37:10wish73

  egy sótlan mótlan (höhö) akárki szted felhív hétfőn kettőkor, h este party van?
  esetleg megkérdezné, h nem-e véletlenül-e ráérnél-e majd 2 hét múlva du. 5-kor a zserbóba beugrani egy fincsi sütire gyerekestül. nem-e?

 • 2009.06.17 23:41:46Vierre_

  Te, Wish. Te most felhúzod magad? :)) Hát honnan a vérből kéne nekem tudni, hogy mennyire vagy zavaros? :))))))) És attól még, hogy felhív valami Nick valami írpunk izé miatt valami aznap :))) Lehet sótlanmótlan. Lehet totál ellenszenves. Ehelyett itt nyalom a segged, te meg hisztizel. Ájjále. :))))))))))))))))))))

 • 2009.06.17 23:50:06wish73

  csak a szemöldökömet húztam fel, nem magamat:D
  na, szerveződjön az a gyerekmentes izé július 25 utánra, azt' jól megnézzük magunknak egymást.
  egy parám van csak: ha vkit személyesen megismerek, hogy fogok neki jól beszólogatni utána itt? úgy már nehezebb.

 • 2009.06.17 23:53:20Magenta

  Nekem beszólogathatsz, én tuti nem leszek ott. :)

 • 2009.06.17 23:54:03Vierre_

  Hát verd le rajtam. Leszek én az onlájn boxzsákod ecsém. :))))))) Én a randink után is köbö annyira veszem komolyan az anyázást mint előtte. :)))))

 • 2009.06.17 23:57:45wish73

  Magenta, elvből vagy gyakorlatból nem leszel ott? úgy értem, nem leszel itthon nyáron vagy nem csíped az ilyen programokat?
  Vierre, igazából nem félek attól, h ott tobzódna majd többszáz regisztrált felhasználó:D
  mindig csak ilyenkor megy az arcoskodás, azt nem lesz belőle semmi

 • 2009.06.17 23:59:32Magenta

  Elvből. :)
  (pont én, aki legtöbbet kutatott az iwiwen, hehhe)

 • 2009.06.18 00:01:14Magenta

  Egyébként volt már találkozó:

  http://velvet.hu/poronty/2007/05/13/muffint_csocsaltunk_a_fuben/

 • 2009.06.18 00:09:27wish73

  Magenta, nincs min csodálkozni. ott voltak izgő-mozgó csemeték, anyák a párjukkal, játszótéri csücsülés. szóval minden, amitől itt többnyire lábrángást kapunk.
  amikor porontyozom, akkor a gyerekeim alszanak vagy itthon sincsenek. nem ülnek itt és verik a klaviatúrát. szóval, ahogy a porontyozás felnőtt időtöltés, úgy egy esetleges személyes találkozó is úgy lenne jó.
  amúgy kíváncsi vagyok, h mikor írnak az ombudsmannak vagy az esélyegyenlőségi miniszternek (van ilyen egyáltalán?) a külföldön élők.

 • 2009.06.18 00:12:25másutt

  tudom, hogy volt talalkozo, de en masutt tartozkodtam. :(

 • 2009.06.18 00:12:51anyamadár

  "amúgy kíváncsi vagyok, h mikor írnak az ombudsmannak vagy az esélyegyenlőségi miniszternek (van ilyen egyáltalán?) a külföldön élők."
  ??? Hámáméírjunk?
  :)))

 • 2009.06.18 00:13:35Magenta

  másutt, nickedhez híven. :)

 • 2009.06.18 00:13:53anyamadár

  (Másutt de az angliai találkozón itt voltál :)))

 • 2009.06.18 00:14:51anyamadár

  (most néztem meg a képet a cikkhez - hahahahaha)

 • 2009.06.18 00:16:27Magenta

  Jó éjt nektek, lányok, végre hazaért a párom/férjem/pasim/AZoli (megfelelőt aláhúzni).

 • 2009.06.18 00:17:29anyamadár

  Magenta - hazaért APA? :)))
  Szép álmokat nektek! :)

 • 2009.06.18 00:17:45Vierre_

  Magenta, nagyon faszának tűnik és baromi cukik a klambók cuppcuppnyalifali, de én pont ezt nem igénylem. Vágom, hogy aki most szült, annak királysága egy ilyen közegért, ahol minden parát nyavaját és szokást meg lehet osztani a hasonszőrűvel. De nekem ebből a játszó bőven elég, ott is magányos farkas vagyok, bár mosolygok kedvesen. Kivéve amikor a gyerekem valami botor oknál fogva a bokorba hugyozik és ezt az ízlésemnek túl markánsan akarják a tudtomra hozni. :)))) Szóval. Holistartottam. Tehát jó ez a muffin közösség, nincs ezzel semmi baj, csak én nem kívánom magamnak. Én mondjuk Másutt akcentusára vagy Há langyi búrájára lennék kiváncsi, továbbá baromi jó ürügy a gyerekkel szötyögni vagy a gyerekre fogva elmenni,ha nem jön be valaki, gyerek nélkül azonban nyomósabb indok kell ehhez. :)))))))))

 • 2009.06.18 00:23:46anyamadár

  "gyerek nélkül azonban nyomósabb indok kell ehhez"
  szerintem a menni akaró csak bedob egy "Mikor manócska megmozdult 2002-ben a pocakomban" kezdetű mondatot és máris szétrebben a tömeg :)))

 • 2009.06.18 01:18:01másutt

  jaj, ha megzizzeno telefonomra mutatva felsohajtok: "uuu, apacska hiv", es nem kell aggodnom Vierre kozelsege miatt.

 • 2009.06.18 01:32:38Moira

  na akkor ide is beröfögöm, hogy én is akarok találkozni, szigorúan gyerekmentesen.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta