SZÜLŐSÉG

Nyári szünet: őrizzük egymás gyerekeit!

2009. május 12., kedd 13:56

Ilyenkor májusban már komolyan csattognak az agytekervények a szülők agyában, hogy hogyan fogják megoldani a szünet alatt a gyerekek szórakoztatását. Vagy egyszerűen csak a megőrzését. Ez már óvodában is problémát okozhat, mert bár folyamatosan van rá lehetőség, hogy a gyereket intézményes keretek közé adjuk, vagy a saját szívünk esik meg a sarjon, s legalább a teljes leállásra nem toljuk be a rendszerbe, vagy kinéznek minket az oviból és nincs képünk Pistit akkor is bevinni, ha már csak a portás és még két gyerek van ott. De akkor mégis hogyan lehet megoldani normális munka mellett ezt az egész szünetkérdést? Ez egyébiránt minden évben előjövő probléma, s gyakorlatilag az összes kérdés költői ezzel kapcsolatban. Aki szerencsés és meg tudja oldani családon belül nagyszülőkkel, szabadságokkal, rokonokkal, az nem is tudja elképzelni, hogy milyen komoly logisztikát, találékonyságot igényel a kérdés (a lelki tusákról nem is beszélve), és egyáltalán mekkora problémát okoz a nyári szünet és gyerek egymáshoz fűződő viszonyának a dimenziója. Mit lehet tehát tenni, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon? Évente váltsunk munkahelyet, a nyarat pedig munka nélkül vészeljük át? Járassuk a gyereket táborról táborra, vagy sodródjunk az árral, és ha bezár az ügyelet is, akkor az ügyelet ügyeletében bízzunk? Legyünk inkább kreatívak és vigyázzunk egymás gyerekeire!

Ehhez persze az is szükséges, hogy ne legyünk az oviban antiszociálisak, ugyanis a dolog némi kommunikációt és bizalmat is igényel. Nekünk már két nyarat sikerült áthidalnunk egy kis szülői összefogással, ráadásul a gyerekeink véleménye szerint az eddigi legjobb nyári programjaik ezek „gyerekvigyázásos” alkalmak voltak.

Már májusban elkezdtük szervezni, hogy ki mikor ér rá, egyik lelkes anyukának köszönhetően komoly Excel-táblázatban rögzítve a dolgokat. Ebből hamarosan összeállt a kép, s rárablásos alapon stopolhatta le mindenki, hogy mely napokat vállalja el a megőrzésben. Az első évben nyolc család részvételével zajlott a nyár, ami azt jelentette, hogy nyolcnaponként esett valakire a nemes feladat, hogy egy csapat gyereket szórakoztasson reggeltől késő délutánig. Ahol a szülők nagyon szűkében voltak a szabadságoknak, s a családi nyaralásra gyűjtötték, ott megesett, hogy a nagymama volt a hopmester, sőt, számos családban az apuka vállalta el a „bébicsőszséget”.

Nem kell persze megijedni, aki vigyázott már ennyi gyerekre, az pontosan tudja, hogy sokszor több gyerekkel könnyebb, mint a néhány saját csemetével, ugyanis a kölkök rendkívül le tudják egymást foglalni. Némi rákészülés azért nem árt ezekre az egész napos, maratoni történetekre, ugyanis néha jót tesz a gyerekeknek is és a saját idegrendszerünknek, ha valamilyen irányított foglalkozást is beiktatunk a napba. Nálunk a fiúk-lányok által egyaránt kedvelt program a közös, nagy kép festése, gyöngyfűzés, hímzés, gyurmázás volt, valamint a különböző társasjátékok, kártyák, babák folyamatosan kézben voltak. S bár a legtöbb háznál kert is volt, a bújócskázás, kerti vízi csata, homokozás, fáramászás, indiánosdi a lehető legegyszerűbb, mégis a legszórakoztatóbb programjaik lettek a gyerekeknek.

Nyolc gyerek etetése, pihentetése és a felmerülő problémák kezelése, mely legtöbbször tettlegességig is fajul, nem mindig könnyű feladat, ezek a napok azonban meglepően hamar eltelnek. Nem árt előre egyeztetni a többi szülővel a menüről sem (külön oszlop volt nálunk a táblázatban), csak hogy tudjuk, a dínós husit hányan lőtték már el előttünk a héten, vagy, hogy „közvéleménykutassunk”, hány gyerek bojkottálja majd a paprikás krumplit.

Ha ügyesek vagyunk, akár négy szabadnappal is megúszhatunk egy egész hónap gyerekelhelyezést (kettő anyának, kettő apának, vagy a nagyszülőkkel együtt még kevesebb), ráadásul a gyerekeknek igazán tartalmas programokkal szolgálhat egy tucat különböző helyszínen eltöltött idő, ami mindenképpen egy kis kikapcsolódást nyújt nekik is a mindennapi ovi-suli rutinból.

Ezek után pedig garantáljuk, hogy szeptembertől más szemmel fogunk a pedagógusok szemébe nézni, mert már mi is fogjuk tudni, milyen kemény munkát végeznek „játék” közben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.12 14:36:51nyunyóka

  benq, jutalékot kapsz a városépítős játék népszerűsítéséért, vagy mi??

 • 2009.05.12 14:38:05manka78

  Most elképzeltem egy panellakás 4. emeletén 8 beindult gyereket. A szomszédok biztosan boldogok lehetnek.:)

 • 2009.05.12 14:51:28pomme-pomme

  Hű, ez tök jó lehetett. Mondjuk bennem vannak elnyomott pedagógusi hajlamok, és ráadásul a pocimban lévő babát még elég könnyű felügyelni és elszórakoztatni, de ez nagyon jól hangzik. No, majd pár év múlva meglátjuk...

 • 2009.05.12 15:01:58Starlark

  OFF
  nyunyóka: nem jutalékot kap, hanem ha rámész a linkjére lakosokkal bővül a kis városkája. De így elég szánalmas gyűjtögetni és mellesleg spammel is vele...
  ON

  Egy olyan család mit csináljon ahol egyik szülőnek nyáron szezon munkája van /pl nekem/ szóval 1 napra se lehet szabadságra menni, a másiknak meg konkrétan megmondják hogy a nyárból melyik az a két hét mikor bezár a bazár és mindenkinek húzás haza.
  Mert így nálunk még a közös nyaralás is nehézkes...
  Amúgy ez a közös felvigyázás nagyon szimpatikus így egy egy napra, még programot szervezni is könnyebb mint ha hetes váltások lennének.

 • 2009.05.12 15:11:56Vakmacska

  Én már tavaly is javasoltam ezt, egyelőre csak uncsitesó gyerekei voltak nálam kölcsönbe, de tényleg lefoglalják egymást, nálunk kert is van, szal szerintem is érdemes kipróbálni.

 • 2009.05.12 15:12:31kullikki

  hm,nálunk 5 anyuka 8 gyereke (gyesen,gyeden vagyunk) játszik napi mint nap egyszerre.
  5 hétköznap,minden nap másnál vagyunk, ott főzünk,ebédelünk, aztán ebéd után mindenki megy haza,és minden kölök (kellően kifárasztva) elájul otthon:)
  persze ez inkább depresszió ellen jó,és nem egymás gyerekére vigyázás, de a beadom a másiknak a a gyerekem bármikor is nagyaon jól működik nálunk.
  Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezekkel a mamikkal egy községben élek, és meg tudjuk csinálni:)

 • 2009.05.12 15:36:25Dortje

  Szerintem ez tök jó ötlet. Azt hiszem ha nem pedagógus lennék, akkor én is próbálnék ilyet szervezni.

  De attól félek - még csak 2 éves a poronty - hogy emiatt jó kis gyerekcsőszt látnak majd bennem az ovis/iskolás szülők. Pedig ha egy év gyerekzsibaj után, komplett emberundorral, nyáron se lenne szabadidőm, az maga lenne a pokol. Valószínűleg megőrűlnék.

 • 2009.05.12 15:42:42nyunyóka

  kulikki, ez tök jó!! :))

 • 2009.05.12 16:08:46oreille

  Win, én már most erre gyúrok, pedig a lányom még kétéves sincsen :-)

  nálunk 2 hónap a nyári szünet és 6hetente van kb. 1 hét szünet tanév közben (lebutítva), szóval nincs az a szülőpáros, akinek ezt bírja a szabadságkerete.

  szívesen megnézném azt a táblázatot, hogy mi mindenre kell gondolni.

 • 2009.05.12 18:13:46Heatherette

  jókor jött a poszt: megint megkapom a Lucát pár napra a jövő héten. izgis lesz :)

 • 2009.05.12 19:04:44Subbantósdi

  Szerintem ez már, hogy őrizzük egymás gyerekét, akár évközben is tud kicsiben működni, főleg társasházakban és olyan környéken, ahol a szülők jól ismerik egymást, összejárnak, baráti a viszony és sokszor találkoznak a gyerekek egymással, mivel közös játszótér, stb. van.
  Aztán hogy nyáron ezt hogy lehet még fokozni?
  Talán úgy, hogy tudunk egymás gyerekére vigyázni, mikor amúgy is szabin vagyunk és éppen a saját gyerekükkel is programot tervezünk, szerintem ilyenkor, hogyha olyan a kapcsolat, pár órára egy szomszéd, ismerős csald hasonló korú gyerekét vagy gyerekeit, akár több gyereket is, akik amúgy is jóban vannak, mert bölcsiben, óvodában egy csoportban vannak, együttesen foglalkoztatni.
  Szerintem cserébe ha jól működik, van olyan, hogy akár a mi gyerekünkre, gyerekeinkre is tud így valaki vigyázni, ha épp mi nem tudunk szabin lenni, időnként.
  És ez is valami, meg persze a nagyszülők, ahol vannak, meg rokonok, ahol vannak.

 • 2009.05.12 19:11:32littik

  Csatlakozom oreillehez: miket tartalmaz még a táblázat?

 • 2009.05.12 21:51:40Erenya

  Kedves Win és Ti, többiek!

  Lehet, hogy ezzel fórumszabályt sértek, de komolyan gondolkozom azon, hogy kirakok egy hirdetést, miszerint: Magas tűrőképességű, fáradhatatlan, zeneszerető fiatal óvónéni ajánlkozik bébiszitternek augusztus első két hetében (ovizárás :D) azon gyerekek mellé, akiknek a szülei nem akkor mennek szabira :))))

  3 gyerekig bevállalok :)

 • 2009.05.12 22:14:12verkaverka

  oreille, 2 hónap szünet, hat hetente egy hét? Hol laktok ti???

 • 2009.05.12 22:35:22Tessina

  Erenya, van jobboldalt leljebb egy olyan topic kirakva, hogy bébicsősz kerestetik, javaslom használni:)

 • 2009.05.12 22:35:40madz

  Erenya, a jobb oszlop HASZNOS címszava alatt van egy "bébicsősz kerestetik" topik. azt javaslom

 • 2009.05.12 22:36:57oreille

  Verkaverka, Luxemburgban.
  a hathetente miatt írtam oda, hogy lebutított változat, mert néha megvan az 6,5-7 hét is :-)
  leosztva:
  őszi szünet 1 hét, téli 2, síszünet (február végén) 1, húsvét 2, pünkösd 1, nyári 8 hét.

 • 2009.05.13 07:04:47Meni

  Ez a rendszer evek ota tokeletesen mukodokepes itt nalunk. Tavaly irtam rola egy hasonlo posztban. Tokeletes megoldas bolcsitol kezdve a valtott szulos felugyelet, a gyerekek elvezik, a szulok nem orulnek bele, es nem kell egesz honapra szabit kivenni. Nagyon orulok neki, hogy mar Magyarorszagon is terjedoben van ez a rendszer, remelem egyre tobben tudjatok kiprobalni es megszeretni ezt a modszert.

 • 2009.05.13 07:45:05mammina

  en rendszeresen ugyelem suliszunetekben a lanyaim baratnoit, akiknek dolgoznak a szuleik es nem tudnak segitseghez jutni, igaz ezek csak egy-harom napos dolgok. de nyaron az unokatesom ket lanya lesz velunk ket hetig, mert nem tudnak szabit kivenni, nekem meg ugysincs semmi dolgom ezen kivul. ahol elek ott az anyukak nagyon jol szervezik ezeket a ki vigyaz kinek a gyerekere, vagy ki kit kiser barmilyen rendezvenyre. ahol dolgoznak a szulok, ott nehez, en nem dolgozom, igy egyertelmu hogy bevallalom azokat akiknel nincs segitseg a kozelben. masodik emeleti lakas, de az alattam lakonak negy unokaja van, es ok sem csendesek, meg van kozos, zart kertje a haznak oda ki lehet csapni a kolkoket es nagy buli mikor az erkelyrol kotelen megy le a kosarban az uzsonna. imadjak :-)

 • 2009.05.13 08:21:28verkaverka

  Hú oreille azért ez durva. Mindenkinek bébiszittere van?

 • 2009.05.13 09:41:26oreille

  fogalmam sincs, hogy oldják meg. ez az iskolára vonatkozik csak szerencsére. ezért muszáj nagyobb lakást vennünk, mert kell a vendégszoba a nagyinak :-/

 • 2009.05.13 12:19:21Vakmacska

  Oreille látod mennyi praktikus érv szól a nagyobb lakás mellett ha gyereked van, a törvénykitaláló p...ök meg azt hiszik, azért kell mert abban tartod a szaunát vagy a szexfétiseket, mittomén....aki kitalálta tartson szánkót-biciklit-sífelszerelést-babakocsit 45 négyzetméteren a tizediken, és lehetőleg találja ki a kölyke mellé hobbinak a terepasztalt és az ötvenkilós kutyát, hadd tudná meg hol lakik a magyarok istene végre....

 • 2009.05.13 13:25:28Borcsika

  Mi tavaly megtettük. Nyaraltattuk, vigyáztunk rá, etettük, itattuk, szerettük. De az idén nem fogjuk, mert a viszonzásnak a szikráját sem láttuk, és úgy voltam vele, hogy én vigyátzam és nyaraltattam (fizettem érte egy városban egy szállogában) a gyerekét, és ők még egy hétvégére sem hívták meg a gyereket.
  Nem tudom miért voltam ennyire naiv. Pedig jártam már így, hogy a szabadságomat más gyerekére áldoztam (akkor nekem még nem volt), és a harmadik alkalom után szóltam, hogyha nem bánják, akkor idén szeretnénk kettesben nyaralni a férjemmel. Barátaink voltak, de ezen megsértődtek, és a mai napig nem beszélünk. Nem hiszem, hogy nekem kellene őket keresni...

 • 2009.05.13 20:56:57Erenya

  Tessina, madz, igazán jó fejek vagytok :) köszi

 • 2009.05.13 21:12:22hallohallo

  Borcsika, nekem pont ez jutott az eszembe, hogy tuti jópáran kihasználják a többieket, akik meg majd szívnak.
  (nem gyerek, de két felnőtt vendégünk ma utazott haza. egy hétig nálunk laktak, ettek, stb, időnként nem volt forintjuk, kölcsönkértek, azt elfelejtették megadni - mi meg elkérni -, hálából kaptunk 1-1 kindertojást - ez komoly -, és búcsúzóul bejelentették, hogy majd jönnek újra hamarosan.)

 • 2009.05.13 21:18:19hallohallo

  bocs mindenkitől, ez egy nagyon pesszimista off volt.
  nem kellett volna.

 • 2009.05.13 21:27:48Magenta

  hallohallo, látogassátok meg őket az otthonukban... :)

 • 2009.05.13 22:06:07oreille

  hallohallo, ismerem az érzést. remek alkalom átértékelni a kapcsolatot. mi is maradtunk már "kifosztva" vendégek után, nagy megkönnyebülés volt később végleg viszlátot mondani... bár még mindig forog a gyomrom, ha eszembe jutnak...

  szerintem a Win által vázolt verzió szigorúan bizalmi és kölcsönösségi alapon működik.

  sajnálom, hogy nem lett több komment, engem tényleg érdekelt volna

 • 2009.05.14 08:00:27Meni

  Na jo, ez az egesz csak ugy mukodik, hogy regebbrol ismered a csaladot, megbizol bennuk es ok is benned. Nem csak jo baratsag kell a felnottek kozott, hanem latni kell a gyakorlatban, hogy hogyan vigyaznak a gyerekekre, mennyire viszonozzak a szivesseget. Ez a dolog nem megy ugy, hogy a nyari szunet elott ket hettel kitalaljatok. Egesz evben probalgatni kell, ki az, aki szoba johet nalatok, ki nem. Ki az, akit fel tudtok hivni ti is, hogy vigye el a gyereket mert nem ertek oda bolcsi-ovizarasra. Ki az, aki felhiv titeket hogy mi van veletek, amikor mar egy hete nem voltak a gyerekek oviban. Ki az, akinel a gyerek jol erzi magat, es nem telefonal rad fel ora utan, hogy jo lenne ha mar erte mennel. Nem csak azert mert konnyen kihasznaljak a kevesbe jo fej szulok a jo fejeket, hanem azert is, mert csak nala lesz egesz nap, tobb nap a gyerek.

  Amugy itt ez az elviszem mas gyereket annyira elterjedt, hogy neha komolyan nekem kellemetlen. Tobbszor elofordult, hogy talalkoztunk a szomszed bacsival (bacsi...van vagy 40 eves), es megkerdezte a fiamat, hogy van e kedve elmenni vele autot szerelni, vagy mondjuk a zsinagogaba delutani imara (15 perc). Es mivel a gyerek szivesen ment, en meg megbizom ebben a ferfiban, ezert ment.

  Aztan van olyan, hogy az alattunk lako lehivja a fiamat jatszani az o lanyaval. En fel ora utan erte mentem, "nem adtak oda", hagyjam nyugodtan, jol elvannak. Ujabb egy ora mulva megint erte mentem, akkor mar sikerult elhoznom.

  Ti mit gondoltok, hogyha nem kozeli baratnal van a gyerek, hanem mondjuk szomszednal, bolcsis baratnal, akkor mennyi ido utan illik elhozni? Mert arra varhatok, hogy ok szoljanak (szerencsere)...

 • 2009.05.14 08:46:53baudolinA

  Meni,
  szerintem kérdezz rá még elengedés előtt, hogy mennyi ideig "bírja". :) Ha az a válasz, hogy "ááá, akár egész nap is", akkor mondjuk egy óra múlva nézz be, hogy mi van. És ha tényleg nem zavarja őket a gyerek, akkor beszéld meg velük, hogy x órakor elhozod. Én is folyton szomszédoltam. :)

 • 2009.05.14 09:00:26Meni

  Igen, altalaban neznek ram, mint a hulyere, hogy mit is kerdezek, aztan ravagjak, hogy amig akarom, jol ellesznek egyutt...En is egy orat szoktam ott hagyni, de mar volt tobbszor, hogy amikor a gyerek huzza a szajat, hogy maradni akar, akkor a szulok is szolnak, hogy minek akarom elvinni, hagyjam meg nyugodtan, menjek, igyak egy kavet...jaj, micsoda problemaim vannak, mi? :))))

 • 2009.05.14 09:03:50mammina

  hallohalo
  nekem is elfelejtettek volna odaadni, de en elkertem mikor akart kimenni az ajton. azt a nezest nem felejtem el, viszont mivel alig fizetett a szallasert - es abbol is ket napot igyekezett elfelejteni odaadni - valoszinuleg ram lesz utalva maskor is. :-)

  szerencses vagyok, ahol lakom ott mi nagyon segitjuk egymast. a legtobbszor itthonletem miatt nalam vannnak sokan a kolkok, de ha szuksegem van, barmikor, ejjel kozepen is vihetem akarmelyikhez a lanyokat egy par napra. egyenlore meg csak egyszer kellett alvast is igenybe venni masnal, mert eltorte a nagy a konyoket, es mire az ambulancian befejeztuk a kisebbikem mar edesen aludt a megorzo csaladnal :-)

  husvetkor hogy jo legyen a hangulat felvertem a nappaliban a haromszemelyes satrat - igen jo nagy a nappali, berelt lakas, alig van benne butor - mozdulni nem lehetett tole, de a vendeg gyerekek nagyon elveztek. en is. :-)

 • 2009.05.14 10:23:24hallohallo

  köszönöm, hogy írtatok! most jobban érzem magam, hogy mással is történt már ilyesmi. engem teljesen megviselt :(

 • 2009.05.18 20:43:26cantaloupe

  Teeenyleg?

  Es mozivaszonra vetitik ki?
  Dr. Odent tart beszamolot, hogy mi micsoda a kepen?
  Faliratos, tobbnyelvu DVD keszul belole?
  Jaj..mi..rol..marad...tam...le...oxigent...akarok...

 • 2009.12.17 12:16:52hopmester

  Egy tábor http://kakukktojas.hu

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta