SZÜLŐSÉG

Minden ötödik gyermek szegénységben él Magyarországon

2009. május 6., szerda 13:01 |

A becslések szerint a gyermekek mintegy 20 százaléka szegénységben él Magyarországon - mondta Darvas Ágnes, a téma szakértője a Legyen jobb a gyermekeknek! című konferencián szerdán Nyíregyházán.

A három- vagy többgyermekes családokban ennél is rosszabb a helyzet, ott 30 százalékos a mutató - tette hozzá az egyetemi docens a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán tartott rendezvényen.
Hozzáfűzte azt is, hogy ha a segélyezetteket veszik alapul, akkor mintegy 100 ezer gyermekről van szó. Kitért az úgynevezett mélyszegénységre is, amelynek arányát 5-7 százalékosra becsülik. Mint mondta, jelenleg hat-hétszázezer ember tengődik igen nehéz körülmények között, s közöttük "szép számmal vannak gyermekek", írja az MTI.


Darvas Ágnes kiemelte: a gyermekszegénység visszaszorítására nemzeti stratégiai program készült, amely 25 évre szólóan határozta meg a feladatokat, s 2007-ben cselekvési tervet is kidolgoztak, amelynek végrehajtása európai uniós forrásból kezdődött meg.
Közlése szerint az elindított program célja, hogy egy generáció alatt jelentősen, a jelenlegi töredékére csökkentse a gyermekek és családjuk szegénységének arányát, a gyerekek 5 éves koráig változtasson élethelyzetükön. Emellett felszámolja a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáit, átalakítsa azokat a mechanizmusokat, intézményeket, amelyek ma még újratermelik a szegénységet.


Darvas Ágnes úgy vélte: különösen fontos a program megvalósítása a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben, ahol már a bölcsődei és az óvodai ellátással is gondok vannak. Ezekben a körzetekben - hangsúlyozta - komplex gyermekprogramok indítására van szükség, a helyi szükségleteknek megfelelően kell a kitörési pontokat megtalálniuk a szakembereknek, számol be az MTI.


Elengedhetetlenül fontosnak nevezte azt is, hogy a szegénységben élő szülők állandó foglalkozási lehetőséget kapjanak, munkajövedelemhez jussanak. Emellett felhívta a figyelmet az iskolarendszer megújítására, a tanulás, a tudásszerzés esélyegyenlőségének biztosítására. Kitért a szociális szolgáltatások fejlesztésének szükségességére, a hozzáférhetőség és a hatékonyság javítására is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.06 13:16:46gyöngy1

  Ennyi?
  És mit lehet még tudni? Mélyszegénység?
  Vidéken vagy városban élnek?
  Családi háttér? Munkanélküli szülők? Nagycsaládosok?
  Etnikai hovatartozás? Bevándorlók?
  Járnak suliba? Ott hogyan segítenek? Egyáltalán milyen megoldást vetettek fel? Miért ez az elszegényedés?
  Mi volt még a konferencián?
  Ez nem cikk… ez egy benyögés!

 • 2009.05.06 13:31:59Vakmacska

  Asszem a Hírszerzőn vagy a MNO-n van részletesebb háttércikk. Miszerint beezony most már munkaviszonnyal rendelkező, segélyre ezelőtt soha rá se néző emberek gyerekei is kerültek ilyen szituba. Tanyán és kisfaluban leginkább, de amúgy bárhol. Mifelénk pl a félig felszámolt Bihari úti telep környékén. De mint mondtam mi nemrég adtunk kismillió ruhát-cipőt amúgy csinos, kedves, jólfésült, iskolázott embereknek, akik még sehol sincsenek a mélyszegénységtől, de még néhány jólsikerült "intézkedés" küldheti őket padlóra, pusztán azért, mert van 3 db 4 év alattijuk.

 • 2009.05.06 13:37:50gyöngy1

  Aha, bocs.
  Most màr lett belöle cikk, plussz négy bekezdéssel. Igy màr néz ki valahogy.

 • 2009.05.06 13:42:25mpbm

  Szerintem ez a kulcsszó, hogy mindig foglalkoztatva legyenek a szülők, és, hogy max 3 gyereknél álljanak le. Leegyszerűsítve a dolgot. Mert ki a francot érdekel a szép nagy család, ha közben nélkülöznek.

 • 2009.05.06 13:43:21Tünde

  gyöngy1, én szúrtam el, azért nem jelent meg a teljes szöveg, de már javítottam.

 • 2009.05.06 13:49:14csutkababa

  Demagóg leszek:
  Kicsit túl sok számomra a konferenciázgatás, kutatgatás, egymásnak bólogatás meg díjazás a témában.
  Tenni kéne valamit, akár úgy is, hogy kissé kevesebb kutatási donáció, több akció.
  Boccs.

 • 2009.05.06 14:04:33Vakmacska

  Íme, egy kis háttér még.

  http://www.hirszerzo.hu/cikk.ha_nem_lenne_a_menza_ehen_halnanak_duplajara_nohet_az_ehezo_gyerekek_szama.107076.html

 • 2009.05.06 14:14:32Brumibaby

  Vakmacska
  A mi sulinkban meg (nem elitiskola) műanyag dobozt kell vinni, amelyben az uzsonnamaradékot hazahozhatják, mert a tanárok - okkal - nem bírták nézni, hogy szanaszét van dobálva a kaja a folyosón meg az udvaron. Annál még az is jobb, ha otthon a kutyának vagy a szomszéd disznójának adják.

  Valamiért sehogy se jól vana világ összerakva

 • 2009.05.06 14:23:35fecske

  Azért az vicces, hogy megoldásként azt javasolja a cikk, legyen több munkahely. Tényleg azt hiszik az elemzők, hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe, és most akkor hoppá, lesz is, hogy megoldódjon a probléma?

 • 2009.05.06 14:31:27whehehe

  a cikk demagóg. mit akarnak változtatni? ahhoz, hogy egy gyerek kikerüljünk a szegénységből vagy mélyszegénységből nem elég az étkeztetését, vagy az iskolai esélyegyenlőséget megoldani. egy gyerek konfortjához ennél sokkal több minden kell. értelmes játékok, ruhák, cipők, kulturális lehetőség, stb, és sok sok szeretet a szülők részéről. viszont ha egy mélyszegénységben élő gyermek, akinek a szülei iskolázatlanok, munkanélküliek, esetleg a kocsmába járnak, és szívják a cigarettát, ahelyett, hogy a gyereknek vennének gyümölcsöt, nem hiszem, hogy ilyen akciókkal ki lehetne emelni ebből a közegből. persze lehet, hogy pesszimista vagyok, és lehet, hogy én sem tudok jobb megoldást, de...

 • 2009.05.06 14:42:18Vakmacska

  Brumibaby, asszem tegnap írtam le, hogy itt a kisállatkertben mi kerül a kecskék elé. Friss kifli egészben, primőr zöldség, mangó. Fél kenyér. Ugyanakkor az átkosban is találkozott anyám olyan gyerekkel, aki akkor evett, ha aznap gyűjtött fémet, papírt, visszaváltós üveget (alkoholista anya, nulla hozzátartozó, később elvitték szegényt állami gondozásba). Itt székesfővárosunkban, a Práter utcában. Tavaly olvastam a Bódis Krisztát, aki Ózdon tart most már évek óta művészeti tábort az ottani kölyköknek - az egy dolog, hogy ezek csak akkor látnak színes ceruzát, hangszert, mesekönyvet - de állítólag szendvicset is, mert máskor leginkább az sincsen.

 • 2009.05.06 14:53:10pantufül

  A Gyurcsány kormány szociális minisztere (egy banya, már a nevére sem emlékszem) nyilatkozta, hogy jó irányba halad a kormány a szociális ellátások csökkentésével, mivel az idő bebizonyította, hogy minél több pénz, annál kevesebb gyerek, minél kevesebb pénz, annál több gyerek. (a vastagbőr-ön olvastam). Ja, hát ha ez a cél.....

 • 2009.05.06 15:13:37Subbantósdi

  Ez nagyon tragikus és engem komolyan elszomorít...:o( Azt hiszem, nagyon komoly gond ez, mert a szegénység annyi későbbi lelki és fizikai dolognak az alapja, sőt az alapvetőleg hátrányos helyzetből való indulással sajnos a szegénység csak önmagát termeli újra, és nincs kitörési lehetőség. :o(
  Azt hiszem, a pénzt minden intelligens államban jobban a gyerekekre fordítja az állam, mert pénz lenne azért, válság ide vagy oda, mint ahova itt mennek a pénzek, jó nem tudni, időnként hova... :o(

 • 2009.05.06 15:17:36Subbantósdi

  Ja és valami...nem a gyerekeket kell kiemelni a mélyszegénységből, hanem a családokat és olyan társadalmi szervezeteket kell alakítani, amelyek a hátrányos és ezért már pszichikai és egyéb gondokkal küzdő családokkal ténylegesen hatásosan foglalkoznak, felkarolják őket és segítenek kirántani őket a mélységből..
  A szegénység alapja a bűnőzésnek is, az meg a társadalom nagy gondja, de csak tüneti kezeléssel nem lehet a dolgot elintézni.
  Oda kell jobban figyelni, normálisabb gyermekvédelmi és védőnői hálózatra van szükség, több munkahelyre, a romák között is, mert főleg közöttük magas a gyermekszegénység, nemcsak a többgyerekes és épp nem roma származású családok között.

 • 2009.05.06 15:20:47B-

  pantufül: igen, ez pont olyan, amilyet egy szociális miniszter nyilatkozni szokott, és amit aztán kritika nélkül bevesz egy vastagbőr (?)-ről tájékozódó, jólinformált, közügyekben jártas állampolgár...

 • 2009.05.06 15:25:59B-

  A nemzetközi tapasztalat az, hogy a kisiskolás kor a döntő. Ha akkor minden gyerek számára elérhető, hogy kialakuljanak a fontos készségek (írás-olvasás, alapműveletek stb), akkor nagyon látványos eredményeket lehet elérni.

  Sajnos Magyarországon akit a szülei nem korrepetálnak, terelgetnek, akinek nem csomagolják be elsőben-másodikban este az iskolatáskáját és készítik ki a rajzcuccát meg a tornazsákját, az 7-8 évesen örökre elvágja magát a tantestület előtt. A tanárok a szülőt osztályozzák, küldik hurkapálcáért, vele állíttatják össze a tablót stb. Ha a gyerek szülei nem olyanok, esélye sincs megtanulni olvasni, könyvtárazni stb :-( Fel kéne végre ébrednie az iskolának, és elgondolkodnia, mi a feladata: tudást adni a gyerek kezébe vagy átszuszakolni egy rostán, amiből mindenki kihullik, akit nem tartanak erős kézzel a szülei??

  A másik nagyon fontos tényező a lányok-nők iskoláztatása. Ez a legjobb születésszabályozási eszköz, és mint ilyen, a szegénység ellen nagyon beválik.

 • 2009.05.06 15:55:46Vakmacska

  Valahogy így:

  http://www.fn.hu/oktatas/20090429/itt_nem_szamit_ki/

  B, sajnos nem kell a Vastagbőr (én is szoktam olvasni, időnként erős fenntartásokkal...) hogy egy miniszter hülyeségeket nyilatkozzon, sajnos a mai hírek alapján az amúgy általam okosnak, intelligensnek tartott Oszkó Péter szájából is kiesett egy akkora marhaság (már bocsi) hogy megállt reggel a kezemben az egér. A Pantufül által megidézett hölgy pedig írásban (!!! abszolút nem szokásom:...) ingerelt csúnyamondásra a blogon, ahol kétségbe vontam azt is, hogy a négy alapművelettel tisztában van....(OP esetében ezt nem vonom kétségbe, ő csak előadott egy jólmenő-mindenháztartásinyűgtőlmentes-estéreérekhaza pasi interpretációt valamiről, ami speciel nem úgy működik....)

 • 2009.05.06 16:08:15Kipikopii

  Csutkababa: belinkelned a magyarorszagi gyermekszegenysegrol szolo tanulmanyokrol szolo kutatasokat?

 • 2009.05.06 16:26:54Kipikopii

  marmint "a magyarorszagi gyermekszegenysegrol szolo kutatasokat?"

  Amugy ha jol latom, itt errol a programrol (is?) van szo: http://www.againstchildpoverty.com/budapest.php.

  Nem a kutatassal, meg az eredmenyekkel van baj, hanem a megvalositas hianyaval, illetve tokeletlensegevel. Ezen nem sokat segit,ha megvonjuk a kutatasi penzt, akkor meg ennyi figyelem sem jutna ennek a temanak.

  Amugy Ferge Zsuzsa szociologus,a 'melyszegenyseg' fogalom megalkotoja aktiv tanacsadoja volt a (szocialista) kormanynak, megis igy nyilatkozott:
  "A kormány ötletszerűen, a szakemberekkel való egyeztetés nélkül nyúl hozzá a szociális rendszerekhez - mondta Ferge Zsuzsa szociológus szombaton. A szakértő szerint számítani kell arra, hogy a megszorítások és a válság miatt nő majd az alkoholizmus és az öngyilkossági arány, és egyre több gyermek kerülhet állami gondozásba Magyarországon." http://www.mitortent.hu/sztori/3ux09p1/ferge-zsuzsa-nincs-olyan-melyszegenyseg-amely-ne-lehetne-meg-melyebb.aspx

 • 2009.05.06 16:29:54Kipikopii

  Ez egy jobb link Ferge Zsuzsa nyilatkozatarol: http://www.ugyvezeto.hu/?fejezet=5&cid=61957&wa=DASRSS0918

 • 2009.05.06 18:11:48cat a

  szerintem a helyzet egész más.Azok a nők akik vállalnak gyereket, gyes után ha munkát akarnak vállalni vagy visszamenni az előző munkahelyükre, nehéz helyzetben vannak,főleg azok akik szakiskolai végzettséggel bírnak. A legtöbb munkáltató a felvételi beszélgetés végén csak annyit kérdez a jelentkezőtől, hogy hány gyereke van, és ha csak egy is van, annyit mond hogy köszönöm= nem vette fel

 • 2009.05.06 20:50:01marywolf

  http://www.vaciegyhazmegye.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1497&Itemid=1
  Ebbe tegnap akadtam bele, mint már páran írtátok, hogy nem dumálni,meg konferenciázni, hanem tenni kell valamit.
  Mindenkinek kell tenni és a mindenki nem mindenki más(csak én nem). Mi már megtaláltuk a mi családunkat, igaz mi se vagyunk valami tehetősek, de meg tudunk élni normálisan, így úgy érzem, hogy tudok adni még másnak is, fel tudunk még másokat is karolni. Egy családot mindenki tud találni a közvetlen környezetében, ha akar.
  És ez a jótétkedés nem mindig kellemes, egyáltalán nem, és igen, idő és anyagi ráfordítást igényel, fáradtságos és azt érzi az ember, hogy szélmalomharcot vív. De képzeljétek el, hogy mennyit javulnának a mutatók már akkor, ha 10 család felvállalna 10 családot!
  Nem dumálni kell, meg a politikusokra mutogatni, meg csérogni, hanem nekiállni és szeretni:)

 • 2009.05.06 21:24:31Kipikopii

  marywolf: "Nem dumálni kell, meg a politikusokra mutogatni, meg csérogni, hanem nekiállni és szeretni:)"

  Ez nagyon vicces volt,marywolf. Mar csak a fejemhez a pisztoly,s biztos "nekiallok szeretni"...

  Az altalad megadott link egy nagyon tiszteletre melto kezdemenyezes, sok csaladnak biztos komoly segitseg a nehez idokben. De ez ettol csak atmenetil mentoov, nem oldja meg a problemakat gyokerestul. Gyogyir, feluleti kezeles, de nem hosszutavu megoldas.

 • 2009.05.06 21:46:57madz

  csérogni
  még sosem hallottam ezt a szót, köszi :)
  amúgy a mondatról az Orson farmja egyik képsora jutott eszembe, mikor Tóbiás, a szeretethiányos, agresszív kakas beleordítja az egyik birka fülébe: azonnal szeress!

 • 2009.05.06 21:47:23marywolf

  Ez a hosszútávú megoldás, nem a hárítgatás, pisztoly és egyéb segédeszközzel:)

 • 2009.05.06 22:02:44Kipikopii

  marywolf: eskuszom nem ertem mirol beszelsz. Ki haritgat es mit? A pisztoly hasonlatom ugyanaz, amirol madz is ir fentebb, vicces volt, ahogy agressziven koveteled, hogy tessek nekiallni szeretni.

  A hosszutavu megoldas meg nem a segelyek es a morzsak osztogatasa, hanem munkahelyteremtes, strukturalis valtoztatasok.

 • 2009.05.06 22:45:28marywolf

  Gyárthatsz munkahelyeket, de a tapasztalat azt mutatja, hogy valamiért ez sem megoldás, a struktúra, hááát, valamennyire.

  Az meg, hogy nem érted miről beszélek, az nem vicces, hanem röhejes.

 • 2009.05.06 22:53:08Lajosforras

  Az a baj,hogy ekörül a téma körül is sokkal több a pióca,aki csak az ellopható támogatást lesi,mint az olyan,aki valóban segíteni akar.Megélhetési alapítványokkal és jogvédőkkel van tele az ország,mert az "jó buli".Én 5 év fegyházról indítanám,aztán meglátnánk,mennyien maradnának...

 • 2009.05.06 23:13:49Macs

  marywolf,
  szerintem jó gondolat.

 • 2009.05.07 03:59:58Kipikopii

  marywolf:"Az meg, hogy nem érted miről beszélek, az nem vicces, hanem röhejes." -> ez meg az altalad hangoztatott szeretet ekes bizonyiteka.

  Na,jo, en abbahagytam, nem vagyunk egy szinten.

 • 2009.05.07 06:58:26Brumibaby

  Kipikopii, én azt hiszem, értem marywolfot. Alighanem az ő mélyen megélt hitével összefüggésben a "szeretet" szót más értelemben használja, mondjuk én "felelősségvállalás"-t mondanék.

  Az én anyám pl. ikisnyugdíjas, nagy kertet ápol, ahol mindenféle konyhakerti dolgot termel magának, de amikor több terem, mint amire neki és a családnak szüksége van, a felesleget odaadja vagy egy állami nevelteket nevelő lakóotthonnak, vagy egy utcabeli szegényebb családnak. Mindig kicsit több palántát nevel, azokat is elosztogatja, egy-egy marék vetőborsót, egy szatyor vetőkrumplit ad valakinek, meg tanácsokat, hogy mit kezdjen vele, mert sajnos a falun sincs ma már erről fogalma se senkinek.

  Reggeltől estig megy a tévé, ahol két dolgot sulykolnak: 1) nem vagy ember, ha nem fogyasztasz, 2) annak biztosítása, hogy fogyasztani tudj, az állam dolga. Az anyukám meg azt mondja, hogy nézd meg a lehetőségeidet, bármily korlátozottak, s azokon belül segíts magadon és másokon, és attól nemcsak a jóléted, hanem az önbecsülésed és a tartásod is növekszik.

  Szerintem marywolf is ilyesmit ért "szeretet" alatt, de bocs, marywolf, ha félreértettelek -magyaráztalak

 • 2009.05.07 08:47:36Magenta

  "Az anyukám meg azt mondja, hogy nézd meg a lehetőségeidet, bármily korlátozottak"

  Én tegnap telepalántáztam a panel erkélyét, úgyse használjuk semmire. :))) Remélhetőleg lesz paradicsom, paprika, uborka. Csak ne kéne kimenni gondozni... :)

 • 2009.05.07 08:50:24Magenta

  Na, bocsánat, ez OFF volt.

  Én értettem, mit akart mondani marywolf.

 • 2009.05.07 09:36:34Temptation

  Szerintem e legegyszerűbb, amit mindenki megtehet, az adó 1%át felajánlani a Gyermekétkeztetési Alapítványnak, ez egy évek óta működő, korrekt dolog, tényleg a gyerekekhez jut a pénz.Illetve nem a pénz, hanem az étel, tehát a lumpen szülők sem tudják lenyúlni ( nem azt mondom, hogy minden szegény szülő lumpen!) Az iskolák pl. a nyári szünetre is tudnak pályázni náluk, hogy a rászoruló gyerekek akkor is kapjanak meleg ebédet.

 • 2009.05.07 09:45:24Vakmacska

  Én is értettem mit mond, belesimul abba, amit Lengyel László tegnap nyilatkozott a HVG-be, miszerint nem attól függ hogy jobb hely lesz-e ez itt, hogy megy-e a Gyurcsány pl. vagy nem (ez azóta kiderült...) hanem hogy mikor állnak a népek a jobb oldalra tömegesen a mozgólépcsőn, mikor nyírják ismét le a füvet az árokparton meg ilyenek. Mélységesen egyetértek.

  Mi direktben sok mindent csinálunk - akiket ismerünk (igaz, nem mélyszegények, de vagy sokgyerekesek, vagy bizonytalan jövedelműek stb...) oda megy játék, ruhácska-cipőcske, ágyacska, bébiülés, mifene. Egyszázalék minden évben akit akkor fontosnak látunk, de valami efféle célokra. Időnként pénz is (Inez és hasonló sorsok, amiket igazolva látunk). Nyírjuk a füvet, nem megyünk át piroson.

  Ja és most sok szó van az iskolai szegregációról. Egy frászt, a társadalom szegregál, mi a mélyszegényeknek titulált réteggel csak nagyon ritkán találkozunk pedig esküszöm nem kerüljük őket. Legtöbben sztem így vannak vele, ha nem szociális jellegű a munkájuk. Aki mégis találkozik velük, ez sokszor szerencsétlen körülmények közt - koldulás, meglopnak a villamoson, kirabolják a lakást, elborzadsz ha átautózol egy-egy falun. Igazából a kutatásokból, tényfeltáró riportokból sejtjük hogy élnek - már amennyire ebből tájékozódni lehet. De én is inkább a helyi, kisközösségi szintekben hiszek - a nagypolitika eddig nem sokat tudott felmutatni. Az állami "munkahelyteremtésben" meg én személy szerint nem hiszek.

 • 2009.05.07 10:13:45-hattori-

  Tegnap olvastam el a cikket, és elég mély nyomot hagyott bennem, főleg a váci pap felhívása. Szerintem sokan lennénk, akik szívesen segítenénk, ha csak kicsit is, ha tudnánk kinek, és hogyan. Én nem szívesen adok pénzt, mert azt nem csak jó dologra lehet költeni, és az alapítványokban sem hiszek.

  Ha lenne valamiféle szervezet, akik egyenesen a családhoz irányítanák a segítőkész embereket, szerintem könnyebben menne. Nekünk is van egy halom még hordható gyerekruhánk, megunt játékunk, tudnánk néha édességet, könyvet egyebet küldeni - olyannak, aki örülne neki.

  Ha valakinek lenne valami ötlete erre, szívesen fogadnám - hisz a szegény gyerekek szülei biztosan nem a Porontyot olvasgatják az összkomfortos lakásukban a laptopon - mint mi.

 • 2009.05.07 11:29:49Vakmacska

  A váci püspök felhívása tökéletes.

  Csakúgy mint Böjte Csaba, a lényegről beszél. És valahogy így képzelem a tevékeny egyházat - hogy esetleg segít egymásra találni bajbajutottnak meg segíteni akarónak.

 • 2009.05.07 15:06:29-hattori-

  szomorú vagyok, hogy egy ötlet se érkezett...

  csak engem mozgatott meg a cikk?

  Vakmacska, Ti hogy találtátok meg, akiknek segítetek? Látom, tevékeny vagy, talán tudsz adni ötleteket... mert én meg olyan vagyok, ha nem állok neki, elfelejtődik.

 • 2009.05.07 15:35:49Kipikopii

  Brumibaby: ertem, amit irsz, ezeket mi mind napi szinten gyakoroljuk, talan ezert nem ujdonsag nekem ez. Az, hogy segitesz valakin, nekem tok termeszetes dolog, ehhez nekem nem kell kulso (pap, allami, stb) felhivas, ez belulrol jon. A szeretet meg nem jon meg azzal, hogy raripakodsz valakire, ellenkezoleg.

  -hattori-: otletek:
  alkalmi otletek:
  - kinott ruhakat tovabbadod raszorul csaladoknak, ha nem ismersz ilyet, akkor leadod egyhaznak, szeretetszolgalatnak
  - itteni egyhazak kozos fozest szerveznek: csinalsz egy tesztat paradicsomszosszal, olcso, nagy mennyisegben elkeszitheto
  - vigyazol valakinek a gyerekere, amig a szulo allasinterjura jar
  - rendszeresen bevallalod valakinek a gyereket, hogy szulo tovabbkepzesre jarjon
  - korrepetalod valakinek a gyereket
  - stb, stb, ha nem eleg, irok meg

  Vakmacska:
  en nem allami munkahelyteremtesrol beszeltem. Az allamnak felelossege vallalkozasra osztonzo legkort kialakitani, pl. kedvezo adorendszerrel, s akkor jonnek maguktol a vallalkozok. Emlekszem, amikor annak idejen a 38%-os nyereseg adokulcs helyett bejott a 20%-os, egybol megnott az allam adobevetele a kisebb, de befizetett (!) adokbol.

 • 2009.05.07 15:50:10Kipikopii

  -hattori-: hosszutavu, nagyobb elkotelezettseget igenylo otletek:

  - nem tudom ez Mo-n hogy mukodik, en mas orszagban lattam azt a rendszert, hogy egy arvahazbol, allami gondozasban elo otthonbol kivalaszt valaki egy vagy tobb gyereket, akit rendszeresen latogat es elvisz magahoz csaladi kornyezetbe. Elozoleg felmerik a csaladot, hogy alkalmas-e erre a feladatra, mert ugyan nem orokbe fogado, de ha vallalkozik erre a szerepre, akkor nem ugorhat csak ki belole. Sok gyereken mar ez is segit.
  - potnagyszulo szerep: szinten intezmenyesitett, ellenorzott keretek kozott mukodo otlet kulfoldon, nagyszulo nelkuli csaladok es unokara vagyo idosek parositasa

  es persze az egyhaz biztos segit talalni olyan csaladokat, akik anyagilag vannak raszorulva, akiknek kozvetlenul tudsz segiteni penzzel, targyakkal.

 • 2009.05.07 15:55:51Temptation

  Mindenkinek igaza van, aki azt írja, hogy a hosszútávú megoldás a munkahelyteremtés.Én még hozzátenném, hogy a szakma tanulás "becsületének" helyreállítása.Mert egyre kevesebb jó szakember van (asztalos, gázszerelő, pék, kőműves), pár éven belül már érezhető lesz a hiány. És azt gondolom, hogy aki nem akar vagy nem tud ( anyagi okokból, vagy mert nem szeret annyira tanulni, vagy nem megy neki) egyetemre, főiskolára menni, az kapjon valóban jó képzést, legyen jó szakember.
  Viszont most tényleg szükség van a segélyprogramokra, és arra is, hogy aki tud,egyénileg is segítsen a másikon.
  Elég kilátástalan a helyzet, most olvastam, hogy a Menhely Alapítvány heti 25-30 új hajléktalant "regisztrál", legtöbben állásvesztés miatt kerültek oda.

  Közben eszembe jutottak a Krisnások: nekik is nyugodt szívvel adhat az ember, mert ők is rendszeresen tartanak ételosztást, értelemszerűen hústalan menüt, de táplálót.

 • 2009.05.07 16:00:06sajtos pogi

  Hattori!
  Keresd meg a lakóhelyeden illetékes családsegítő központot, ha van a közeletekben anyaotthon akkor azt, de szerintem akár a védőnők is tudnak neked ebben segíteni. Szóba jöhet még a Vöröskereszt, Nagycsaládosok Egyesülete, illetve van egy úgynevezett "otthon segítünk" szervezet. Ők ingyen járnak segíteni elsősorban gyerekes családokhoz. Ha szabadidődet nem tudod ilyenre áldozni, akkor is érdemes felvenni velük a kapcsolatot, hogy te milyen módonj tudnál segíteni.

 • 2009.05.07 16:01:28Kipikopii

  -hattori-
  bolhapiac-szervezes: egyhaz, csaladsegitokozpont keretein belul

 • 2009.05.07 16:03:35Vakmacska

  Én fogtam már "alanyt" börzén is. Egy kissé leharcolt szandált próbálgattak éppen egy nagyon helyes kiskölökkel, én meg kezükbe nyomtam egy telefonszámot, hogy nálunk kevésbé leharcoltak állnak hegyekben, ha jó a méret adjuk ingyen. Védőnőnek is adtunk cuccost, tudjuk milyen a körzete....de saját körben is volt mindig olyan, akinek éppen ott és akkor kellett valami (mert mondjuk hogyismondjam rendszertelen a bevétele, otthagyta a gyerek apja, vagy lakásfelújított). Ha netes infó volt, akkor utánajártam, kamu vagy nem, ha jogos volt és belefért, adtunk. Melóhely is gyűjtött, hoztunk (na ők aztán lenyomozzák előtte hogy hova megy...). Hiper előtt áll a vöröskereszt konténere, került oda is már. De cipeltem már fel a hegyre negyven fokban akármiket a Máltai Szeretetszolgálatnak is, és Erdélyben is hamar rájöttünk hova jó, ha kerül adomány, és hogyan nem szabad csinálni (a temesvári forradalom utáni helyzet egy életre eligazított, mi történik, ha szervezetlenül dőlnek a dolgok valahová.... ). Ha kis családom nem lenne óvatosabb meg lenne több időm, férne még, de egyelőre ennyi. Van barátosném akinek nincs saját kölkicéje, ő a baráti körön túl most asszem Csángóföldön fogadott valakit jelképesen örökbe - ez egy hosszabb távú rendszeres támogatást jelent. De a felszínt karcolgatjuk, mert az igazán szerencsétlen sorsú kölköl általában balhés környezetben élnek - és oda bevallom, én se mernék nagyon menni akciózni.

 • 2009.05.07 16:40:15Kipikopii

  "De a felszínt karcolgatjuk, mert az igazán szerencsétlen sorsú kölköl általában balhés környezetben élnek - és oda bevallom, én se mernék nagyon menni akciózni."

  Igen, ez a baj. Az en iskolam az allami gondozottak iskolaja mellett volt kozvetlen, egy helyen jatszottunk, nekem peldaul ez tok termeszetes. Ok eleg szerencsetlen sorsuak voltak, latszott mar szoci idokben is a kulonbseg koztuk es koztunk, proli panelgyerekek kozott is, de sosem feltem toluk. Ennek a szegregacionak a megszuntetese - amirol a szociologusok papolnak - mar nagy lepes lenne az ilyen felelmek lekuzdeseben es a segitseg hatekonyabb nyujtasaban.

 • 2009.05.07 16:49:17Vakmacska

  A gyerekekkel ritkán van baj - bár nem mondom, hogy soha nincs. Ellenben az őket körülvevő felnőttek - nah itten én is elgyávulok, irigylem a Böjte Csabát, de itt megtorpanok én is, és ami a nagyobb baj, úgy tűnik megtorpannak a nálam nagyobb erőt képviselő tanárok, védőnők, rendőrök, önkormányzatok is.

 • 2009.05.07 17:21:51Kipikopii

  2009.05.07 16:49:17Vakmacska

  ez igaz sajnos.

 • 2009.05.07 20:45:27-hattori-

  Köszi a tippeket, egyelőre tárgyakkal, vagy max. egy kis családi nyaraltatással tudok segíteni, a szabadidő az nálam is aranyat ér. A cikk hatására én azt hiszem, nekiugrok...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta