SZÜLŐSÉG

Megbízhatatlan internetes forrásokból tájékozódnak a tinik

2009. május 4., hétfő 13:26

Jó dolog a számítógép, manapság már egyetlen lépést sem kell tennünk, ha valamire választ keresünk, csak bepötyögjük a jól megválasztott kulcsszavakat a keresőbe, és máris tobzódhatunk az ismeretek között. Más kérdés persze, mennyire megbízhatóak ezek az információk, gondoljunk csak például a Wikipediára, melynek szócikkeit sokan abban a hitben idézgetik itt és másutt is, hogy most aztán komoly tudományos forrással támasztották alá mondandójukat. Pedig a keresőprogram által kilistázott találatok jelentős része téves vagy hiányos információkat (is) tartalmaz. Nem kivételek ez alól a találati lista első helyezettjei sem, jóllehet a keresgélők többsége általában bőven megelégszik az első néhány honlappal, amit a program kidob, és máris a téma alapos ismerőjének érzi magát.

Egy felmérés most újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy kritikus szelektálás nélkül mit sem ér az internet által nyújtott információdömping. A Stanford Egyetem kutatói egy olyan tizenéves helyébe képzelték magukat, aki fogamzásgátlással és nemi betegségekkel kapcsolatos információk után kutatva indul neki a világhálónak. Keresőszóként a „fogamzásgátlás", az „esemény utáni tabletta" és a „nemi úton terjedő betegségek" kifejezéseket írták be a keresőbe, és azoknak az oldalaknak az információtartalmát vizsgálták, melyek az ilyesfajta keresőszavak használatakor rendre a találati lista első 10-15 helyén végeznek.

Kiderült, hogy az oldalak sokszor téves vagy félrevezető adatokat, félinformációkat nyújtanak a tizenéveseknek, és nem alkalmasak többek között arra sem, hogy eloszlassanak néhány olyan tévhitet, mely makacsul tartja magát a fiatalok között. Ezek közül is kiemelik, hogy az eredeti céljuk szerint tájékoztatást nyújtó oldalak gyakran éppen félretájékoztatják a kamaszokat arról, hol és hogyan juthatnak sürgősségi fogamzásgátláshoz, és számos honlap meg sem próbálja eloszlatni azt a tévhitet, hogy az esemény utáni tabletták vetélést előidézve fejtik ki hatásukat.

Az ilyesfajta oldalakon nemegyszer olyan - ki tudja, honnan szedett - ajánlás olvasható, mely távolról sem fedi az amerikai szülész-nőgyógyászok szakmai szervezete által megfogalmazott irányelveket a méhnyakrákszűrésre is alkalmazott citológiai vizsgálat megkezdéséről. A hivatalos állásfoglalás szerint az első citológiai vizsgálat ideje 21 éves kor vagy az első nemi kapcsolat időpontja (amelyik előbb következik be a kettő közül). Sok, magát hitelesnek hirdető forrás azonban a 18 éves kort jelöli meg erre, ami a vizsgálat okozta felesleges stresszen és költségeken túl akár a biztonságos fogamzásgátlás gátja is lehet, ha a kamaszlány éppen abbéli téves félelmében vonakodik szakemberrel megbeszélni a lehetőségeket, hogy a citológiai vizsgálat elvégzése is feltétele a fogamzásgátló tabletta felírásának.

A Society for Adolescent Medicine Los Angeles-i kongresszusán bemutatott vizsgálat emellett több más tévedésre és hibára is felhívja a figyelmet, többek között arra figyelmeztet, hogy a kereső által kiadott oldalak alapján nem mindig derül ki, hogy a herpeszfertőzés (genitális herpesz) nemcsak nemi érintkezés útján, hanem bőr- vagy nyálkahártyakontaktussal is terjedhet.

Az igen látogatott oldalak csaknem fele nyújt félrevezető vagy hamis információkat a fogamzásgátlás és a nemi betegségek kérdésében. Egyáltalán nem meglepő, hogy a szakemberek ezek közül is legelső helyen említik a Wikipediát, de felmérésük szerint a jól csengő nevű Mayoclinic.com is tartalmaz valótlanságokat vagy félinformációkat. Éppen ezért azt ajánlják, hogy inkább az olyan egyetemi központok honlapjaiba fektessük bizalmunkat, melyek nagy valószínűséggel a serdülőkori problémák megelőzésében és kezelésében jártas szakember segítségét is igénybe veszik a tartalom összeállításához. Javasolják többek között a Columbia Egyetem által fenntartott kérdezz-felelek oldalt (Go Ask Alice), a TeensHealth vagy a Teen Wire honlapot, ahonnan megbízható ismeretekhez juthat az a tizenéves, aki ezekről a kényes kérdésekről is az internetről akar tájékozódni.

Újabb bizonyíték arra, hogy nem minden arany, ami fénylik - legyen szó akár szexuális felvilágosításról, szoptatásról, védőoltásokról vagy bármi másról

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.04 13:28:26madz

  vagy érettségi tételekről
  de ezt már soxor leírtam

 • 2009.05.04 13:33:35mammina

  vagy terhessegrol .... :-)

 • 2009.05.04 13:58:06csataig

  vagy a velvetrol :D

 • 2009.05.04 15:37:19Kipikopii

  Jo cikk, nem csak a tiniknek, hanem mindenkinek gond a forrasok megbizhatosaganak megallapitasa (en is mindig forrasellenorzessel kezdek...).

 • 2009.05.04 16:21:11Beautiful life

  Bennem is felmerült, hogy például a brit tudósok cikkek forrása hogyan ellenőrizhető? vagy egy blog bejegyzés?

  Amúgy, ha álatlunk ismeretlen, de idegen szavakra hivatkozunk, azt több ember hajlamos elhinni. Erre épít számos féltudományos TV reklám is. A másik a körítés. Csak azért mert fehérköpenyes színész szerepel egy reklámban, az emberek fele elhiszi, hogy fogorvos ajánlása :-)

 • 2009.05.04 20:57:26bölcsésztanár

  Nem ide tartozik, de egy tanítványom vérig volt sértve, mikor a kiselőadását nem fogadtam el. Letöltött weboldal volt, a téma helyett teljesen mást tartalmazott.(hasonló címmel) EL SE OLVASTA, csak nyomta a Print-et. Nem értette, mi a problémám vele. Ez a nagyobb baj.

 • 2009.05.04 21:23:34baudolinA

  bölcsésztanár,
  nekem is volt ilyen esetem. Kb. félórát magyaráztam óra után, hogy az etikai aggályokon túl (egyetemen ez szerintem már jellembeli kérdés, meg aztán miért nem lehet lábjegyzetben jelezni, hogy ez az ember találta ki, én pedig ezt gondolom erről?) milyen dolgok merülnek még fel. Szerzői jog meg hasonlók.

 • 2009.05.04 22:29:34madz

  bölcsésztanár, baud, nekem is volt ilyen. házi dolgozat megírása helyett letöltöttek netről valamit, el se olvasták, és őszintén fel voltak háborodva, mikor egyest kaptak.

 • 2009.05.04 22:36:08Kipikopii

  pozitivumkent annyit, hogy ma mar legalabb konnyen ratalalni a netrol kimasolt dolgozatok eredetijere.

  En a diplomadolgozatom kutatasa soran akkor haborodtam fel igazan, mikor viszonylag neves magyar szerzok irasait kovetoen megtalaltam ugyanazokat a sorokat angolul az eredeti szerzonel, ugyanis regebben - internet elotti idokben - csak a kivaltsagosok juthattak idegen nyelvi forrasokhoz, igy eleg volt leforditani es eladni 'sajat' otletkent. Ma mar legalabb ezt nem lehet ilyen szinten muvelni, konnyebb utolerni a 'santa rokat'...

 • 2009.05.04 22:39:11Kipikopii

  marmint a 'santa kutyat' (miert a roka jutott eszembe?? :-)

 • 2009.05.04 23:33:19Magenta

  madz, benned a bizodalmam. :)

  Mitől ifjúsági regény egy könyv? Mi alapján kapja a meghatározást?

 • 2009.05.05 10:36:36Subbantósdi

  Én nem tudom, hogy mondjuk a Google-t miért nem használják a fiatalok, én mindent onnan kezdek el keresni, amivel kapcsolatban nincs ötletem, hogy hol kezdjem, és ha van, akkor is azért egy külön ablakban elkezdek ott is keresgélni.
  Régebben erre volt az Altavista is. :o)

 • 2009.05.05 11:05:07Subbantósdi

  Amúgy nekem nem jelent abszolút rosszat a Wikipedia,igaz, én nem fogamzásgátlással és szexuális kérdésekkel "keresem" fel, de amit eddig ott infot találtam, nekem bejött és tudtam használni.

 • 2009.05.05 11:38:33kriszi

  Hm-hm...
  http://www.iot.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=304:az-internetes-forraskritika-fontossaga-1-resz&catid=77:modszertan&Itemid=152

  Bocs, nem tudtam megállni :)
  Subbantósdi, de használják. Csak az eredményeket nem könnyű a helyükön kezelni.

 • 2009.05.05 13:11:16madz

  Magenta, az ifjúsági regény lényege szerintem, hogy az esztétikai jelleg mellett elég erős benne a pedagógiai, nevelő célzat. nyilván ha valaki már eleve ifjúsági regénynek szánja a művét, figyel arra, hogy érthető nyelven a valóság könnyen feldolgozható kérdéseiről szóljon.
  de vannak olyan művek, amiket csak később kezdenek ide sorolni, egyszerűen mert megváltozott a befogadói környezet. pl Robinson Crusoe
  Subbantósdi, éppen az a probléma, hogy csak a google-t használják, és kritikátlanul állnak a találatokhoz, egyszerűen megnézik az első hármat oszt jóvan. végül is a gugli nem hitelesség szerint szortíroz

 • 2009.05.05 13:18:34csutkababa

  Eddigi leginkább emlékezetes wikipédiás emlékünk:
  Hádészról keresett a kicsi anyagot.És azt találta, hogy az alvilág ura ebonit trónuson ücsörög.
  Was????????
  Rácsodálkozás.
  Jah, az ébenfa fordítása nehezére esett a cikkírónak, erre beírja a 40 éves műanyagszármazékot:-)))))))

 • 2009.05.05 13:18:44Magenta

  madz, köszi! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta