SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: Gyerek még mindig sehol

2009. április 29., szerda 10:08

40.hét

panzej40

Figyeljetek, úgy látszik, ez a projektem valahogy nem működik. Félgyerkőc csak nem akar Készgyerkőc lenni, én pedig lassan tényleg feladom, és valami új kihívás után nézek. Lehet, hogy bele kellene nyugodnom az örökterhes megtisztelő címébe, és mondjuk belevetni magam a Mici szobatisztaságra nevelésébe, amit eddig csak félgőzzel csináltam, nagy hasamra való tekintettel.

Tulajdonképpen elég jól elvagyunk már így, én és a pocakom. Megszoktuk egymást, és most, hogy a múlt heti orvosi vizsgálaton kiderült, hogy a baba megfordult, még kényelmesebbé is vált az állapotom. Bár mielőtt végleg mennybe mentem volna az én engedelmesen fejvégűbe fordult utódommal, az orvosom kedvesen leszállított a földre azzal, hogy ha ilyen könnyen forog, még akár vissza is fordulhat farfekvésbe. Jót nevettem, és úgy jöttem haza aznap, mint aki már félig megszült, itthon pedig boldogan hallgattam a családi fogadásokat arra vonatkozóan, hogy mikor fogok szülni, mert most ugye már hipp-hopp megy majd, biztosan. Csaknem mindenki a hétvégére tippelt, és kár, hogy nem nyitottam fogadóirodát, mert akkor most lényegesen gazdagabbak lennénk, ami igazán nem lenne hátrány a mostani fájni fog-os időkben.

Aztán szépen lassan eltelt ez a hét is, anélkül hogy bármi történt volna. Intéztük az utolsó simításokat, beszereztük a házassági anyakönyvi kivonat másolatát, amire már a kórházban szükség van az anyakönyvezéshez, előkapartuk a kiságy matracát, előszedtük a Maxi Cosit, aztán a sógornőmet a Maxi Cosi eltűnt bélése miatt. Paráztunk a gyönyörű hímzett pólya eltűnt bélésén, mert eddig minden gyerekünket abban hoztuk haza, világvége, ha most nem sikerül. Járkáltam a CTG-re, kiváltottam a baba köldökcsonk kezeléséhez szükséges hintőport, alkoholt. Elvittük a kölköket kullancsoltásra, ezzel se a szülés után kelljen bajlódni. És még ezer apróság, amiket csináltam kapkodva, majd megnyugodva, kipipálva, hogy már ez is megvan meg az is. Egy kivételével. Mert gyerek, az egyelőre nincs, és lassan kezd megőrjíteni a napi húsz telefon is családunk, barátaink és üzletfeleink részéről, amelyek burkoltan vagy nyíltan sürgetően babahírekre koncentrálódnak, és időről-időre végtelen csalódottságba fulladnak.

Most már nem egyik napról a másikra, hanem egyik óráról a másikra élünk, zaklatottan, konkrétan most már az alvás sem megy. Az elmúlt két éjszakán a férjem többször a frászt hozta rám, amikor egy-egy nagyobb mozdulatomnál hörögve ült fel az ágyon, hogy "Szülünk??" Még nekem kellett megnyugtatnom. Szegénykém, lassan beleőrül a várakozásba, készenlétbe, és bennem is elkezdett kúszni a para, szépen lassan, mert jön a csütörtök, jön a mindent eldöntő orvosi vizsgálat, és tudom, benéz lassan a szülésindítás. Izgulok, még sosem csináltak nekem ilyesmit. Egyik pillanatban reménykedem, hogy mégsem lesz rá szükség, másik pillanatban arra gondolok, hogy talán jobb is így, pont az történik, amire vágytam, minden kiszámíthatóvá és tervezhetővé válik, semmi váratlan éjszakai rohanás, satöbbi. Nem tudom, tényleg, melyik lenne a jobb. Vajon az indított szülés is ugyanannyi ideig tartana mint a spontán? Vajon a babának okoz-e plussz stresszt, hogy kizavarják a kis odujából, vagy már igazából ő is unja a dolgot, csak egy kicsit fél megszületni, mint az anyja, akit igazából már nagyon kikezd ez az egész állapot, csak éppen fél megszülni?

Látom magam a vajúdóban feküdni, és nézni, ahogy az infúziós üvegből lassan eléri a vénámat az oxitocinos lötyi. Nem egy jó érzés. De aztán látom magam, ahogy a nyekergő, párolgó csomagomat a hasamra fektetik. És az meg egy olyan, de olyan jó érzés! Drukkoljatok, hogy most már minél előbb átélhessem!

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.29 10:13:03másutt

  Panzej, nagyon drukkolok, es nagyon varom a hireket!

 • 2009.04.29 10:16:40Brumibaby

  Amikor az elsővel mindenórás voltam, nem volt még mobil, és úgy 200x álltam fel a fotelből, próbáltam valami egyensúlyt nyerni, odaballagtam a falon lógó vezetékes telefonhoz, nem, nem szültem még, igen, még egyben vagyok, stb. Kolléganőm orvos férje empatikusan megjegyezte, hogy környezetem úgy kezd rám tekinteni, mint afféle gyárihibás szülőautomatára.

 • 2009.04.29 10:19:27felhasznalo

  Panzej, hajrá! Én oxitocinnal szültem (végig), nem volt rövid (13,5 óra a ráindítástól, de első gyerek volt), de kibírható. No meg, akinek már akkora rutinja van, mint Neked, annak deplánehogy.

  Egyébként meg oly mindegy, mi van előtte, a csomag mellkasra tevése durván felülír mindent.

 • 2009.04.29 10:21:56Subbantósdi

  Panzej: jön a melegfront, lehet, hogy ez meghozza a várva várt babát! :o)
  Szép vagy ebben a piroska ruhában! :o)

 • 2009.04.29 10:24:37alternatív_megoldás

  Szerintem ma éjfélig meglesz a gyerek, önállóan, "rábeszélés" nélkül. Ez csak egy tipp, de általában jól tippelek. :)

 • 2009.04.29 10:25:43málnabálna

  Csini vagy panzej!
  Ezerdrukk most már nagyon a finishben!!!!
  Félgyerkőc hajrá-hajrá!!!! :D
  Panzej hajrá-hajrá!!! :D
  p.s.majd szüléstörténetet kérünk szépen!!!! Persze csak a "nyugisabb" nap elérése után :)

 • 2009.04.29 10:29:58manka78

  Mindkettőt túlhordtam, gondolom, hogy mit érzel. Remélem mire ezeket leírom, már egészgyerkőcöd van.:)
  Amíg elolvastam, addig a kicsi kihúzgálta a 72 db-os popsitölőt, szétszórta a szobában. Mondtam is neki, hogy visszaduglak anyádba. Most elgondolkodtam.:)

 • 2009.04.29 10:33:26Macskacico

  En beinditottan szultem meg a fiam es mivel gyorsan tagultam az egesz nem tartott 6 oraig pedig elso gyerek... szoval nem kell a beinditastol se felni, es ugyis csak akkor inditjak be, ha muszaj (szerintem). Egyebkent konnyen lehet, hogy megerzi a baba, hogy te mar kezdesz stresszes lenni, es ettol szepen kibujik majd magatol! :-)

 • 2009.04.29 10:34:04keke80

  Panzej, nálam is indítottak és - ez most nem igazán megnyugtató, de - gyerköcnek esze ágában sem volt kijönni. Ennek megfelelöen már az elsö bogyótól, amit az indításhoz adtak sokkos állapotba került, és ahogy a fájások jöttek, úgy tünt el a szívhangja. A végére annyira kritikus volt a helyzet, hogy le is állították én meg nem engedtem újraindítani, hanem császár lett.

  De ez az én elsö szülésem sztorija, a te sokadik porontyodnak már kis táblák mutatják a pociban, hogy merre kell mennie. Kalappal!!!

  A fennmaradó idöre meg mégis javaslom a fogadóiroda megnyitását!!!

 • 2009.04.29 10:34:08Magenta

  Panzej, szurkolunk! :)

 • 2009.04.29 10:36:38keke80

  De jó, még jó rá a jeggyürüje!!!

  Az enyémet az utolsó 2hónapra le kellett vennem, mert annyira vizesedtem, mint egy vizgyüjtö terület.

  Panzej nyerje a pelenkázó táskát!!!

 • 2009.04.29 10:41:42Temptation

  Nekem az első gyerekemet (mind a négyet túlhordtam) egy erős meleg front hozta meg, tömeg volt a szülőszobán:-)
  Az utolsó volt csak indított, de nekem nem infúzióval, hanem zselével csinálták, és a felhelyezéstől számított 4 óra múlva megszületett.

 • 2009.04.29 10:53:36Gézengúz_Évi

  Nekem első gyerek volt, indították (burokrepesztés+2 óra múlva oxi, minimáladagon, 1 óra múlva ygerek, az indításnak számat???) és cakkpakk 3óra alatt kint volt. De azért most másodszorra nagyon szeretném megtapasztalni, milyen az, amikor rohanni kell:)

  OFF Ma remélem kiderül mi lesz a kicsi, asszem nem nekem való lenne, nem tudni a nemét a végéig, mint Panzejnek:))) ON

  Nagyon drukkolok amúgy, és tényleg gyerek bent még nem maradt, valahogy scak kijön:D

 • 2009.04.29 10:54:57anyatájger

  Panzej, én is nagyon drukkolok! Sztem egy jó kis melegfront és bizonyos testmozgás megindíthatják a szülést :)

 • 2009.04.29 11:08:25panka

  Nem értek hozzá, de nem lehet, hogy ha még csak most fordult be a baba, akkor elszámoltátok magatokat és naptárilag van még idő, és nem kell annyira elsietni azt a szülésindítást?

 • 2009.04.29 11:38:35Katarina

  Kedves Panzej, drukkolok, hogy mielőbb, a lehető legtermészetesebben megszülessék a babád! Kérdésedre válaszolva ("Vajon az indított szülés is ugyanannyi ideig tartana mint a spontán? Vajon a babának okoz-e plussz stresszt, hogy kizavarják a kis odujából, vagy már igazából ő is unja a dolgot, csak egy kicsit fél megszületni, mint az anyja, akit igazából már nagyon kikezd ez az egész állapot, csak éppen fél megszülni?": Dorka lányomnál az orvosom megindította a szülést - túlhordtam picit, és meconiumos volt már a magzatvíz -, a burokrepesztés után vártuk, hogy jöjjenek a fájások, de nem jöttek, így két órával a burokrepesztés után kötötték be az oxytocint. Ezt követően újabb két óra múlva megszületett Dorci. Gábor fiamat Dorka előtt két évvel spontán megindult szüléssel hoztam a világra, és a két gyerkőc között semmi különbséget nem láttam, ami a spontán vagy megindított szüléseknek tudható be, nem voltak stresszesebbek sem, úgyhogy emiatt ne aggódj!

 • 2009.04.29 11:54:38Yakamoz

  Drukkolok nektek Panzej!!!

  "De aztán látom magam, ahogy a nyekergő, párolgó csomagomat a hasamra fektetik." - szerintem ezért a pillanatért érdemes élni!

 • 2009.04.29 12:06:44olimami

  Én is napokat vártam, mert nyitva volt a méhszájam 2 ujjnyira (a doki feszegette kicsit), de semmi menni kell érzés nem volt. Aztán húsvét vasárnap egy tökéletes alvás után csalódottan konstatáltam az ágyban páromnak: "Na, ma sem szülünk.". S erre a szóra, hopp, egy nagy robbanás, elrepedt a magzatburok, ki az ágyból, be a kórházba, és 3 óra múlva már hasamon a kisfiunk (első szülés). Szorítok, hogy ez a ma sem lesz semmi beindítsa a dolgokat!

 • 2009.04.29 12:09:47barbicsek

  Azért én nem mondanám, hogy gyerek sehol :) Ott lapul a pocakban :)))))
  De kitartást Panzej, biztos nemsokára kijön!

 • 2009.04.29 12:16:28littlered

  Panzej, jön a front, ma éjjel, majd meglátod! :-)

 • 2009.04.29 12:42:11soci

  Évi, fájásod sem volt, úgy repesztettek burkot, hogy meginduljon? Nem fájt?

 • 2009.04.29 13:34:17korcsolya

  Panzej, nagyon sokan drukkolunk Neked!!
  Ne aggódj, az indítós szülést is túl lehet élni, többek között én vagyok rá az élő példa. Nekem az első szülésem volt, nem akart beindulni, s amikor indították (zselével, amit felkentek), akkor sem igazán tágultam. Mégis hüvelyi szülés lett a vége. :) Hajrá Nektek!!!

 • 2009.04.29 13:43:32Gézengúz_Évi

  soci, semmi jele nem volt, 41+4-nél voltam, és vizsgálat közben azt vettem észre, hogy folyik a magzatvíz... semmit nem éreztem a burokrepesztésből...

 • 2009.04.29 13:49:38soci

  nekem anno fájás alatt csinálták, akkor én sem éreztem. naná, a fejemet is letéphették volna :-)

 • 2009.04.29 13:56:55Gézengúz_Évi

  :)))) na igen... Utána azért nekem is fájt:D

  Bár a fájásmérőn vagy mi a szöszön 45-ös volt a legerősebb fájás:D Megkérdeztem a szülésznőt, ez mit jelent, azt mondta, hogy majd ha 100 fölé megy szóljak, akkor már közel a vége... Még jó, hogy nem vártam meg:D

 • 2009.04.29 15:19:24VikuNya

  Szerintem ne aggódj az indított szülésen, nem olyan ördögtől való az. Nézd a derűs oldalát. Ha a vizsgálaton kiderül, hogy a pici már esetleg nem érzi magát olyan nagyon jól bent, akkor segítenek nektek egy kicsit, hogy megszülessen. Így biztos nem kell attól félni, hogy a babának már nagyon meg kéne születnie, de a te szervezeted még valami miatt nem tudja elindítani. Az infúzióval meg ugyanaz az anyag csöpög az ereidbe "kintről", mint amit az anyai szervezet csöpögtetne "bentről". Biztonságban vagytok mind a ketten, és ez a fő. Jó lesz, meglátod.

  De a türelmetlenségedet nagyon át tudom érzeni. A kiírt nap előtt négy nappal, az utolsó vizsgálaton azt mondták, négy centire nyitva a méhszáj, valószínűleg még az este meglesz a baba. Ehhez képest. A kiírt napon született meg, este. Négy napig vártam minden idegszálammal arra koncentrálva, hogy érezzem már az első fájást, ami persze csak nem jött. Jaj, és a telefonok... Kitartás!

 • 2009.04.29 15:34:14Dortje

  Panzej!

  Átérzem, nekem is így volt, majd indították a 42. héten. Megspékelve azzal, hogy a telefonok a 36. héttől csörögtek, mert azt mondták koraszülött lesz. Én már ordítottam és letagadtam magam, de nem volt kedvem válaszolni az ezredik "egyben vagytok még?" kérdésre.

  Kipróbáltuk -sikertelenül- a lépcsőzést, buszon rázkódást, apával összebújást, vörösbort, ablakmosást. De azóta arra a megállapításra jutottam, hogyha minden készen van, az anya nyugodt, akkor nem, vagy csak későn lesz baba. Ha valami beüt, akkor a baba is jönni akar. Utozzon el a férjed, betegedjen le a Mici, legyen csőtörés, és 24 órán belül meglesz a készgyerkőc is... :)

 • 2009.04.29 15:43:09oreille

  Panzej, kitartás!

  nekem is volt indításos fenyegetés, de engem ez annyira sokkolt, hogy három napig sírtam. a nagy sírásban volt egy pont, amikor megnyugodtam és azt mondtam, hogy mindegy, csak legyünk mindketten egészségesek utána. A gyerek megállapította, hogy anyu megtanulta a leckét és kijött gyorsan magától beszélj vele! :-)

 • 2009.04.29 15:44:04oreille

  ...magától. beszélj vele! :-)

 • 2009.04.29 17:12:55bobotov

  Panzej,
  ha nem akarsz oxitocinnal szülni, ajánlom az alternatív segítséget, lépcsőzés és bábakoktél.
  Szintén csütörtöki napon akarták indítani a szülésemet, szerda délután fellépcsőztünk a Várba meg vissza, a koktélra már nem is volt szükség...:)ja, indulás előtt bevettem homeopátiás bogyókat is (cimicifuga és caullophyllum 5-5 db), valószínű ez is rásegített, mert gyorsan erős fájások lettek, és négy óra alatt meg lett a poronty.

 • 2009.04.30 08:25:33osia

  Az első gyereket nem indították, 23 rát vajúdtam vele, a másodikat a 43. héten burokrepesztéssel indították (semmit nem éreztem belőle) 5 óra alatt megszületett, sokkal kisebb fájásokkal, és szinte magától :)
  A telefonokból nekem a nagyobbiknál elegem lett (volt aki a szülőszobán is hívott, hogy "csak nem szülsz végre? Jaj de jó" és sikoltozott a fülembe) ezért mindenkit megkértem, hogy a 40. héttől az infókat a férjemtől szerezzék be, ha dühöngjön most ő. :)

 • 2009.04.30 09:01:55Magenta

  Kíváncsiskodnék:

  Többször olvastam itt a Porontyon, hogy "huszonx órákat vajúdtam."
  Ez azt jelenti, hogy annyi volt a valós, fájásos időszak?

 • 2009.04.30 09:21:59mammina

  magenta
  nekem sajat szamolasom szerint 14 ora volt az elso lanykam, orvosilag megis csak 8 es fel oras labor-nak tekintettek. mig a masodik lanykam sajat fajasos idoket szamolva - benne van a meg kartyazom a ferjemmel, es jatszom a nagyobbal fajasos ido is - 4 ora volt, a zaroban masfel orat irtak. mas szemmel nezik ok a fajasokat es mas szemmel mi. :-)

 • 2009.04.30 09:32:16Magenta

  Aha, oké. :)

  Csak úgy jobban lehet sajnálni az embert, hogy húúúúúmekkorahősvaaaaagy!
  Értem. :)))))

 • 2009.04.30 09:33:17Magenta

  Akkor én az elsővel nem is 5 órát vajúdtam, hanem 13-at!
  Újra kell számoljam a szüléseimet.

 • 2009.04.30 10:15:49felhasznalo

  Magenta, nekem szerdán délután fél négykor indult meg a magzatvíz, aznap éjjel már voltak fájásaim, de rendszertelenek és nem elég erősek (derékfájós, hasogatós). Csütörtök délelőtt ráindítottak oxitocinnal, onnan volt még 13 óra, na, ebből 5 órára nem nagyon emlékszem, a fájások között se kép, se hang (vsz. beájulgathattam). Péntek hajnalban született meg a kisasszony.

  Szóval mi elég hosszúra nyújtottuk, de ennek egyik oka az volt, hogy begörcsölt a méhszájam, és hiába jöttek az erős fájások, nem bírt tágulni.

 • 2009.04.30 10:17:17ruju

  Hú, ez nekem is örök kérdés, hogy akkr most az ebédfőzős, kádban ülős, sétálok a parkban-os már fájás, vagy még elmegy. Bár ha jobban belegondolok, a vajúdás maga valóban reggel nyolckor kezdődött (érezhetően), de a kibírhatatlan/belehalok/nem bírom tovább/sajnáljatok de baromira része csak kb 3 óra... (volt)

 • 2009.04.30 10:22:28Vakmacska

  Panzej, régen láttam egy amcsi filmet, erősen túlhordott gyereknél tűnődtek hogy mi lesz már, és a gyerek apja megjegyezte, ez nyilván mindjárt kamaszkorúan fog kibújni, és az első kérdése az lesz "anyaaaa, elvihetem a kocsit este?"

 • 2009.04.30 10:24:26mammina

  ezert mondom mikor kerdezik hogy sokaig tartott-e, hogy az elsovel hosszu volt es 42. het vegen mar mindegy volt csak jojjon mar, a masodik gyors. fene se szamolgat. ha egyszer majd vallalkozunk egy harmadikra akkor lehet mar csak stopperral merik majd :-)

 • 2009.04.30 10:31:39Magenta

  Hú, felhasználó, ezért tényleg részvétem. :(

  Csak nekem olyan fura volt a szülésposztban is, hogy írt 26 órát, de szerintem ott a vajúdás maga "csak" 8 volt. Én onnan számolom, amikor már fáááááááájt.
  Az elsővel jött a Niagara este 7-kor, hajnal háromkor éreztem, hogy na, ez már fáj. A másodikkal éreztem, hogy fáj, indulás a kórházba, másfél óra múlva voltam szülőágyon, újabb másfél óra múlva gyerek a kezemben, valahol közte ment el a magzatvíz, mert cseréltek lepedőt.
  A harmadiknál szivárgott a magzatvíz már aznap reggel, mikor a kórházba befeküdtem, de a doki - kis piszok, szerintem nem akart császározni - azt mondta, ááááááá, ez nem az, én meg azt hittem, erős folyás. Másnap reggel hét körül jöttek a fájások, akkor így számolva vajúdtam 24 órát, de valójában csak kettőt. :)

  De ha társaságban akarok "nagyzolni" (na, most tényleg nem megsérteni akarok senkit!), akkor tényleg jobban hangzik, hogy szenvedtem 24 órát, mint az, hogy jött a gyerek, mint a gyorsvonat.

 • 2009.04.30 10:33:16Magenta

  Baszki, leesett, ezért jött be aznap háromszor megkérdezni, hogy vagyok!

 • 2009.04.30 11:05:1678as évjárat

  Milyen az a bábakoktél?

 • 2009.04.30 11:14:09Magenta

  "A bábakoktél egyébként nem más, mint 2cl ricinusolaj, 2cl pálinka vagy vodka, és 2dl narancslé vagy sárgabaracklé"

  Na, én mára befejeztem, mindenkinek szép hétvégét! :)

 • 2009.04.30 11:28:51oreille

  Osia, a szülőszobán miért kell bekapcsolva lennie a telefonnak???

  ez a bábakoktél nekem egész hihetetlen. főleg mikor olyan terhes nők isszák meg, akik a terhességük alatt iszonyat pedánsan vigyáztak a magzatra... az alkohol nem tompítja el a babát? csak a pda?...

  Panzej, ma reggel a pelenkázó mellett mélázva eszembe jutottál, hogy ma meglesz/már megvan a babád. nem tudom hogy ugrott be ez egy szaros pelenka összetekerése közben...

 • 2009.04.30 12:38:23Vakmacska

  Szülésindításnak én khm, más módszerét hallottam, és általában bejött....

  (igaz, ennek a folyománya a régi vicc, gyerek ki, és első mozdulattal jól kupánvágja az apját. ????? mire csecsemő: mééér, te azt hitted nekem az olyan jóóóó volt????)

 • 2009.04.30 12:47:30mammina

  vakmacska
  ha hazaseletre gondolsz inditaskent, akkor nekunk nem jott be. mi meg a korhazba menet - tudtam hogy inditani kell, 42.het - elott is probalkoztunk es elotte is kvazi minden nap volt (igen fehermaju vagyok, de megtalaltam hozza a foltomat is) megsem tortent semmi! de azert jobb mint a babakoktel :-) en malyvateat ittam, hogy majd attol. azon kivul hogy iszonyatos gorcseim lettek es kiegyenesedni nem birtam, es hasmenesem lett ket napig, semmi nem tortent attol sem. kisasszony lusti volt.

 • 2009.04.30 12:51:46bobotov

  Erős túlzás egy korty pálinka hatását összevetni az órákig tartó EDA-val, amitől a babák még szülés után két hétig kábulnak...(mondjuk lehet, hogy nekik ez jobb is:)
  A koktél egyébként csak akkor működik, ha tényleg szülésérett a baba.A ricinussal ez egy gyenge hashajtó, a bélmozgás stimulálja a méhfalat és ez beindítja az összehúzódásokat.Okos a természet, mert a legtöbb vajúdó nőnek spontán is hasmenése van.

 • 2009.04.30 23:44:04felhasznalo

  Magenta, hm, visszagondolva jaj-nekem, ott, akkor a világ legszebb szülésének éreztem. Amúgy most is.:) Megküzdöttünk egymásért, és a lány most is sok mindenben annyira segítőkész, mint akkor volt (nem vagyok fatalista, nem hiszem, hogy pont ezért, de mégis... egy császártól azért megmentett a csaj).

  Bábakoktél téma: alkoholt szülésnél régebben adtak infúzióban is, sőt, koraszüléseknél nagyon sokáig azzal tartották vissza a babát. Simaizomgörcsoldó hatása van (vsz. segít a méhszáj elsimulásában), az a két cl meg valójában annyira kevés, hogy a gyerekhez már nem nagyon jut el.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta