SZÜLŐSÉG

Gyilkos, aki spirált használ?

2009. április 22., szerda 14:57 |

A fogamzásgátlás gyakorlatilag minden nőt érint, épp ezért soha nem elég róla beszélni. Legutóbb a fogamzásgátló tabletták veszélyeiről írtunk, most pedig megpróbálunk tiszta képet adni a spirálról, mely az egyik leggyakoribb mechanikus fogamzásgátló eszköz. S mint ahogy minden alternatív dolognak, itt is számtalan ellenzője és hű használója akad ennek a védekezési formának.

Sokan, ha meghallják a spirál szót, azonnal arra asszociálnak, hogy ez a méhbe felhelyezett eszköz egy spirál alakot formázó valami, pedig valójában egy (általában) T-alakot formáló „huzal”, amit a kezdeti alternatív (még csirkemellcsontból is készült) eszközök helyett, rézlemezzel, vagy rézdróttal vontak be. A drót feltekerésének a technikája miatt maradt meg a spirál név, melyhez hasonlót, azaz méhen belüli fogamzásgátló eszközt már az ókorban is ismertek, igaz, először tevék méhébe helyeztek fel, kövek formájában. A spirál igazi forradalma végül a hatvanas években jött el, s egyre több féle anyagból készült, rézből, vagy akár aranyból is, valamint szövetbarát műanyagból.

A spirál, mint fent már említettük, mechanikusan fejti ki a fogamzásgátló hatását, ugyanis gyakorlatilag abortuszt hajt végre a méhben. Sok nő számára elviselhetetlen a gondolat, hogy egy, már megtermékenyített embrió-kezdeményt lök ki a szervezetből, hiszen a már megtermékenyített petesejt beágyazódását gátolja meg a méhet teljesen kitöltő és folyamatosan mozgásban lévő spirál. Egyes kutatások szerint azonban nem csak a beágyazódást akadályozza meg, hanem már a fogamzást is meggátolja, ugyanis már a hímivarsejtek mozgása is sérül a megváltozott méhnyálkahártyának köszönhetően, valamint a petesejt is gyorsabban halad át a petevezetéken.

A nőgyógyászok leginkább azoknak a nőknek javasolják a spirált, akik már szültek, s nyilván nem véletlenül, még ha nem is gondoljuk azt, hogy egészségkárosító hatása van az eszköznek.

A spirál hátránya egyben a legfőbb előnye is, a nők többsége ugyanis pont azért választja ezt a fajta fogamzásgátlást, hogy ne kerüljön a szervezetükbe kívülről semmiféle hormon, melyek számos mellékhatással és akár életveszélyes szövődménnyel is megnehezíthetik az életüket.

Kevesen tudják, de kutatásokkal alátámasztott, hogy a spirál védelmet nyújt a méhnyálkahártya daganatos megbetegedései ellen is, ráadásul tartós védekezést biztosít. A mai eszközök 5-8 évig maradhatnak fent, s nyújtanak tartós biztonságot, melynek hatékonysága a fogamzásgátló tablettákéval közel azonos, azaz 95-99 százalékos. Persze nem szeretnénk pont mi lenni az az egy nő, aki teherbe esik, de számos történet ismert arról, hogy egészséges gyerek fogant, majd született meg spirál mellett. Nem utolsó szempont az is, hogy szoptatás mellett is használható.

A spirál felhelyezése (akár csak a levétele) rutin és fájdalmatlan beavatkozás és percek alatt túleshet rajta a páciens, ráadásul már egy nap múlva hatékony védelmet biztosít, s nem lehet észrevenni aktus közben sem.

Vannak olyan esetek azonban, amikor a szervezet kiveti magából az eszközt, főleg olyan nők körében, akik még nem szültek. Gyakran fellépő probléma ezen kívül, amikor a spirál elmozdul a helyéről, vagy egy része kicsúszik, amit a használója észre is vesz. Ma már egyre kevesebbszer fordul elő, hogy észrevétlenül elhagyja valaki a spirált. Ezekre a problémákra alhasi fájdalom vagy/és vérzés hívhatja fel a figyelmet, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, ezen kívül problémamentesen is érdemes rendszeres kontrollra járni.

A spirál hátránya még, az elhúzódó, valamint igen erős menstruáció, ami az esetek nagy részében néhány hónap múlva rendeződik, de gyakran tartós is maradhat.

Sokszor felmerül a spirállal kapcsolatban az a vád, hogy könnyen meddőséget okozhat, szakértők szerint erre akkor van esély, ha a használója nem elég figyelmes. Meddőséget és nem kívánt terhességet okozhat a spirál túlhordása (hivatalos időn túl), valamint rendkívül veszélyesek lehetnek a hüvely gyulladásos, fertőző megbetegedései, amely továbbterjedhetnek a méhbe. Ilyenkor azonnal el kell távolítani a spirált.

A hormonális spirál (Intrauterin Eszköz - IUE) által nyújtott biztonság nagyobb, mint a sima spirálé, a hibaaránya 0,5-2 százalék. Az IUE attól jobb, mint a fogamzásgátló tabletta, hogy helyi szinten bocsát csak ki hormont, sőt, a hagyományos spirálhoz képest sokkal kevesebb ideig vérzik a nő és a menstruáció általában fájdalommentes. Ellenben igen drága, körülbelül 40.000 forintba kerül.

A spirál tehát fénykorát éli, mégis egyre több szélsőséges vélemény lát napvilágot a mechanizmusával kapcsolatban. Sokan egyenesen odáig mennek, hogy aki spirált használ, gyakorlatilag egy emberkezdeményt öl meg. Így vagy úgy, a spirál a születésszabályozás talán legnépszerűbb formája, még ha sokan abortusznak is tekintik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.23 11:45:31IloveGP

  Az emberi élet a fogantatás pillanatában kezdődik.( ettől kezdve külső beavatkozás nélkül életképes)
  Ez akkor is így van, ha ez sokaknak kényelmetlen, vagy eddig nem gondoltak bele. Igy van függetlenül attól, hogy ffi vagy nő vagy, hány gyereket neveltél eddig, és milyen szenvedések árán.

 • 2009.04.23 11:46:06mammina

  gyanus nekem zoltan! sztem mas nick-el o gyerekgyilkosozott engem is le. :-) de mivel baromira nem erdekelt a velemenye akkor sem, meg sem jegyeztem mi volt a nev. :-)

 • 2009.04.23 11:48:53Hedgehog85

  Na akkor nekem valaki azt mondja meg, hogy melyik az a módszer ami biztonságos (100%) nem fáj, nem hormonos, nem szakad ki stb.
  Ha nem csináljuk:)
  Na azt meg azért már mégse:)
  Én a gumival szívtam sokat, és szerintem nem állapot az, hogy 2-3 havonta az ember sürgősségit szedegessen csak mert a legérzelmesebb leglassabb szextől is kiszakad... Igazán jó kis vágykeltő az a gondolat szex előtt, hogy jajj mi van ha most szakad ki??

  Plusz szülés előtt spirált senki sem javasolja. Márpedig én még előtte állok. Szóval marad a gyógyszer, a krémek, az imádott gumi és a "vigyázunk".
  Netán kihagytam valamit?
  Help me:)

 • 2009.04.23 11:50:26Hedgehog85

  Különben gyilkosság az is ha lecsapunk egy pókot:P Oké oké nem ember de az is élőlény...

 • 2009.04.23 11:54:28mammina

  hedgehog
  a szamolasos modszert kihagytad :-)

 • 2009.04.23 11:55:33Hedgehog85

  úúúúúúúú tényleg:) most összevissza szégyenlem magam!:D

 • 2009.04.23 11:55:42lütyőke

  Nos, akkor a jóisten előtt majd ütközünk a srácokkal.
  Családit lehet-e felvenni két egyesült sejt után, kérem szépen és hogy kell azt igényelni?

 • 2009.04.23 11:57:00whitetea

  a gumi is gyilkos kis, mozgó sejtek millióit nyírja ki:-)))

 • 2009.04.23 11:59:24whitetea

  sőt, a saját meg nem termékenyült petesetjeink is meghalnak, még vérzünk is utána, ezek mind-mind lehetséges élet -kezdemények, na jó abbahagytam

 • 2009.04.23 12:01:22keke80

  én csak azt nem értem, miért kezd minden a gumi-kellemetlen-nem-olyan-érzés-ezért-nem-hízom-fel-pasi lila fejjel a növel visítozni miután ott a baj, hogy "miért nem tudtál jobban vigyázni????????"

  Mert akkor télleg lehet gyilkosságról beszélni, mert én az ilyen alakot simán egy csapp vízben is...

 • 2009.04.23 12:03:43lütyőke

  mammina, szarok vagyunk mink a sok okos elméleti szakembernek, mezei gyakorló anyukák-apukák.

 • 2009.04.23 12:04:49lütyőke

  keke80 mer a csa mán megvót, azé.

 • 2009.04.23 12:05:52lütyőke

  csaj, mondom.

 • 2009.04.23 12:06:30Selkt-Sa

  khm...

  megjegyeznék egy dolgot: az egyesült petesejt és hímivarsejt csak a méhbe történő beágyazódástól életképes (vagy a gyilkosozók próbáljanak meg méh nélkül, petricsészében kitermelni egy babát az egyesült petesejtből és hímivarsejtből), és a spirál pont ezt a beágyazódást teszi lehetetlenné a méh nyálkahártyájának fizikai irritációjával!

  tehát semmiféle gyilkosság nem történik, semmiféle magzat vagy bármi nem kerül legyilkolásra, egyszerűen csak a méh falába nem tud beágyazódni, és kiürül a következő menstruációval.

  úgy mellesleg a fogantatás pillanata nem a két sejt egyesülése, hanem amikor a nő megfogan, azaz az egyesült sejtek beágyazódnak a méh falába. (ha már a bibliai megfogalmazásnál tartunk.) és még akkor is dönthet úgy a köcsög gyilkos természet, hogy ez egy beteg, születése után életképtelen magzat, és abortálja a faj dns-ének védelmében. mert a köcsög szemét természet már csak ilyen gyilkos szokott lenni, a létrejött terhességek kb. 1/3-a úgy abortálódik el, hogy a nő észre sem veszi, megkésett menstruációnak gondolja, miközben az okos természet már az anyaméhben szelektál. ezt hívják evolúciónak.

 • 2009.04.23 12:21:37whitetea

  Selkt-Sa: bingó! Így van.

 • 2009.04.23 12:25:07lütyőke

  Azért ahogy így elnézem, van, akinék marha nagyot tévedett az anyatermészet :)

 • 2009.04.23 12:39:58szövetszöcske

  Mit lehet ezen vitatkozni? Egy bőrdarabot is lehet életben tartani-növesztgetni egy petri csészében, csupa emberi sejt, praktikusan mégsem ember. Ugyanígy praktikusan egy embrió sem ember(praktikusan egy hangya is sokkal jobban hasonlít az emberi lényhez, mint egy pársejtes embrió, a hangyára mégsem mondja senki, hogy ember). Az meg hogy elvi vita legyen ebből, meg definíciókkal játszunk hót értelmetlen, egy csomóan az alapján gyártják önmaguknak a definíciót, hogy melyik politikai párthoz tartoznak, vagy hogy vallásosak-e, erről kár vitát nyitni, és mivel ez itt a publikus net, bárki mondhatja azt szájkarate célzattal, hogy az ő definíciója a fasza, aki nem így gondolja az gyilkos, kommancs, libsi, fasiszta, hímsoviniszta, mittudomén.

 • 2009.04.23 13:29:06rita a felcser

  Miert irjak sokan hogy gaz a gumi?Igen megbizhatalan de nem annyira.
  Es gumi nelkuli szexnel a no mindig kap egy adag spermat??Komolyan kerdem ,ez igy jo?Mert nekunk 38 eves ketgyerekes onkologus apuka mondta az egyetemen vigyorogva,hogy huzzatok gumit,mert azert annyi prosztatarak mert a prosztataban toxinok vannak es ezt a no szepen atveszi.Vajon igaz ez??
  En nem szeretnem mas rakos sejtjeit dajkalni,ha epp nem kell gyerek.

 • 2009.04.23 14:05:17Krisz mami

  Mi speciel gumit használunk. Szoptatás alatt egyáltalán nem akartam tablettát szedni, utána meg arra gondoltam, hogy egy kicsit hagyom "pihenni" a testemet, nem bolygatom meg semmivel.
  Aztán jött, hogy én nagyon szeretnék kistesót. De végülis most ott tartunk, hogy kistesó-project elódázva még vagy 2 évvel, úgyhogy lehet visszatér a tabletta.

 • 2009.04.23 14:28:51kicinyuszi

  rita a felcser!

  Nekem tényleg elég gáz a gumi,párszor használtuk férjemmel,de Ő is utálja,nem tudtuk először rendesen felhúzni,elengedtem mindig vissza tekeredett,ebből oltári röhögés lett,persze ez jót tett a libidónak,más alkalommal aktus végén kihúzta párom,s kérdezi tőlem,-basszus,hol az óvszer???-hát,szépen bennem maradt,mindenestől,alig bírta kihalászni,bevetette már a fogkeféjét is,mert persze jó mélyre csúszott,s mondtam,én a dokimhoz 1000% nem megyek ilyen problémával,lesülne a bőr a képemről:-S
  Azóta csak nevetünk rajta,de akkor nem volt kedvem,persze más fog.gátló eszköz nem volt otthon,így a szerencsén múlt,hogy nem vagyok várandós.Nekem a pharmatex nagyon bevált.

 • 2009.04.23 14:30:1578as évjárat

  rita a felcser
  Nekem csak amiatt volt gáz, hogy borzasztóan irritálta, csípte a hüvelyemet. Volt, hogy szex közben le kellett állnunk, mert iszonyatosan fájt. Utűna pedig napokig bő folyásom volt. Ezt csak az első gyerek születése után tapasztaltam, addig semmi gond nem volt vele, mindig ezt használtuk.

 • 2009.04.23 14:32:03kicinyuszi

  Ja,még annyit,erről nem is hallottam,hogy toxinok vannak a spermában,de nem vok sem onkológus,sem nőgyógyász,nem tudom,mennyi a káros,de nem utasítanám el ettől függetlenül sem párom spermáját.Elég furcsán venné ki magát,drágám húzz gumit,nem akarok a spermáddal közvetlenül érintkezni,mert toxint tartalmaz.

 • 2009.04.23 14:37:32rita a felcser

  Ja,hat en nem azert mondom,mert nekem szep fiugyermekem szuletett gumi jovoltabol.

  De akkor is amiota hallottam ezt a toxinos meset....van valami tanulmany Ausztriaban vegeztek a prosztatarakrol ami ugyanezt mondja.

 • 2009.04.23 14:43:09cozumel

  En sem ertem, hogy az ilyen Zolikat minek kell megszolitani. Szanalmas emberszabasu, nem kell vele foglalkozni, ennyi.

  Kicinyuszi
  ne haragudj, de nagyon furcsa, hgoy Neked egy ilyen gumi malor miatt lesulne a bor a kepedrol....miert is?
  A nogyogyasz
  -tud rola, hgoy a hozzafordulo nok nagy resze el nemi eletet
  -egyebkent is ott turkal, default

  Akkor?

 • 2009.04.23 14:47:03rita a felcser

  Jaaaa :DDDDD
  Meseli egy nogyogyasz ismeros.Megjelenik egy tenyeres talpas asszony hogy benne maradt a gumi.Mondja a csaj na es? szedd ki magadnak.Erre az asszony :''doktorno ez a maga dolga,magat ezert fizetik''felmaszott az asztalra,kivette a csaj az asszony megkoszonte es kesz.
  Ugyhogy van ilyen.

 • 2009.04.23 14:47:59kicinyuszi

  Cosumel!

  Azért sülne le,elmennék,hogy -Doktor Úr,legyen szíves szedje már ki belőlem az óvszert,mert bennragadt.-Hááát,én nem igazán vok ilyen,elég zárkózott vagyok,főleg,hogy rendelése 10ezer ft,ennyiért kihalászta férjem is:-))

 • 2009.04.23 15:07:35cozumel

  Kicinyuszi

  de konyorgom, szerinted Te lennel az elso a praxisaban? ez azert eleg gyakran elofordul az ovszerrel

  Az anyagi reszhez termeszetesen nincs fuznivalom :)

 • 2009.04.23 15:11:45cidre

  ööö, Cozumel, ha velem ilyen történne, én is inkább házi praktikákkal próbálkoznék...elég sokáig... bármennyire is természetes egy nőgyogyi számára a használt óvszer-horgászás.

 • 2009.04.23 15:12:0778as évjárat

  Nekem a tampon felsó fóliáját vadászta ki a doki.

 • 2009.04.23 15:15:40keke80

  Kicinyuszi!!!

  Velem megtörtént. Pár hónappal az érettségim elött... Viszont én az akkori pasimnak mondtam, hogy ö a szobából addig ki nem megy, amíg ki nem szedtük a "potyautast"...

  Aztán elbattyogtunk a nödokihoz az eseményutániért, pár héttel késöbb kiváltottam életem elsö fogamzásgátlóját.

 • 2009.04.23 15:18:22kicinyuszi

  Cosumel

  Persze,biztos nem én lennék az első,de nagyon szégyelném magam,még a rendes vizsgálatokon is hülyén érzem magam:-)

  78as évjárat

  Az sem lehetett semmi,az még kisebb is,s átlátszó:-S

  Cidre

  Én is így vagyok vele,inkább itthon halászok,vagy halásztatok:-DDDD

 • 2009.04.23 15:20:06kicinyuszi

  Keke80

  Akkor nem vagyok egyedüli bennmaradós áldozata a guminak,pedig azt gondoltam,csak én lehetek ilyen szerencsétlen:-))

 • 2009.04.23 15:22:0878as évjárat

  Ja, és nem is tudtam, hogy ott van, egyszerűen olyan folyásom volt, mint még soha és alhasi fájdalmaim is voltak. végülis ezért mentem el. Mikor a doki mutatta, hogy mit talált, háááát... hátast nem dobtam, mert feküdtem, de a szemem az kocsányon lógott ezerrel!

 • 2009.04.23 15:24:35kicinyuszi

  78as évjárat

  De milyen csodás a természet,nem?Jelez,ha gond van,lehet,nem is tudtál volna soha róla,ha nincs problémád.

 • 2009.04.23 15:27:30kicinyuszi

  Most megnéztem ezt a videót,hááát,mit mondjak,örülök,hogy nincs bennem spirál,olyan idegennek tűnik még a maketten is,bár szent meggyőződésem volt,hogy ez valami spirál alakú izé valóban.

 • 2009.04.23 17:10:41Makci

  Jól látom, hogy senki nem említi meg a pesszáriumot, vagy csak nagyon felületes vagyok? Én erre esküszöm. Nem kapok érte jutalékot, de szívesen népszerűsíteném :)

 • 2009.04.23 18:11:21kicinyuszi

  Makci

  Való igaz,nálad a pont:-DD
  Tényleg nem említette senki a pesszáriumot.
  Mondjuk ezt még kevésbé ismerem,mint a spirált.

 • 2009.04.24 11:39:36Makci

  kicinyuszi
  Nekem bevált... 20 éve használom :) Gyerkőcök "tervezve" jöttek, nem csúszott be semmi váratlan 20 alatt :D Egyszerűbb, mint a kúpos- várakozós megoldás, semmi hormon, ember lánya magának teszi-veszi, nem fáj, nem csíp, nem érezni - ha jól van fent, és jó a méret. Tény, hogy több törődést igényel napi szinten, mint a spirál, de kevesebbet, mint egy fogmosás :D

 • 2009.04.24 15:25:58caixa

  Makci: ne hülyéskedj, tényleg? már patikákban nem is lehet kapni!

 • 2009.04.24 22:45:07Makci

  caixa: nem hülyéskedés.
  Ha kérem, a jobb patikák hozatnak. Én a németet szoktam kapni, és hozzá a zselét is szintén onnan. Most épp a második babánkat várom, de a kettő között is azt használtuk, amíg szoptattam az elsőszülöttet.
  Nem túl elterjedt módszer, az biztos. A nőgyógyászom összesen 6 embert ismer, aki pesszáriumot használ, pedig elég sokan járnak hozzá. De azért jó tudni, hogy van még rajtam kívül, aki használ ilyet :D

 • 2009.04.24 23:35:13B-

  Szerintem gumiból érdemes több márkát kipróbálni. Nekünk az agyonreklámozott D-betűs enyhén szólva nem jött be, de a LS monogrammúból a vékonyítottat gyakorlatilag észre se vettük.

 • 2009.04.25 11:35:20kicinyuszi

  Makci

  Tényleg ilyen megbízható?Én régen,bakfis koromban(jó régen :-DDD)láttam képet a felhelyezéséről,de a méhszájról nem csúszik el?S ezt nem akkor kell feltenni,mikor együtt vagytok?Ez napi szinten folyamatosan fent van?
  Amit használok krémet,ez rögtön hat,nem csíp,hormon sincs benne,ellenben ugyanez a márka(pharmatex),csak kúp,vagy tabletta,rossz volt az időzített várakozás,közben az órát lesni,meg nagyon melegedett,én is éreztem,férjem is,s csípett is eléggé.


  B-

  Én lemondtam a gumiról,nem akarnám mégegyszer kipróbálni:-))

  Bár a mostani védekezésünk átment orosz rulettbe,megfordítottuk a sorrendet,a krémet nem az aktus előtt,hanem utána teszem fel,így vagy bejut,vagy nem a sperma:-) Elég izgi:-DDDDDD

 • 2009.04.25 14:03:14Makci

  kicinyuszi
  nekem szuper jól bevált 20 évig :) a fiam szinte azonnal jött, ahogy szabad utat engedtünk neki, a második pedig szinte nélkül azonnal :DD úgyhogy elég megbízhatónak tartom.
  Kb. fél évente - évente kell cserélni, a zselét meg igény szerint kell venni hozzá. A méretet megállapítja a nőgyógyász. Eggyel találkoztam, aki ellenezte, és mindenáron rá akart beszélni a tablettára, de oda nem mentem többet...
  A krémet lehet használni a pesszáriummal együtt is, úgy tudom, nem károsítja a gumit, és akkor még biztonságosabb. Én régen használtam krémet (azzal kentem be), de nem nagyon tetszett az állaga miatt, úgyhogy áttértem a zselére, ezt is lehetne magában is használni, mert spermaölő tulajdonságú (patentex a neve)és ezt észre sem lehet venni. (hacsak nem az íze miatt...:))
  A pesszáriumot az együttlét előtt kb. 1 órával már fel lehet tenni, de lehet közvetlen előtte is, és utána 8-12 órát nem szabad kivenni, öblíteni stb. u. úgy, mint a kúpnál, krémnél. Van max. hogy meddig lehet fent, talán 24 óra vagy ilyesmi, ezt nem tudom már pontosan, de a leírásában benne van.
  Nem csúszik el, ha nem kicsi. A méretet jól el kell találni :)Ha túl nagy, akkor érezheti a párod. A pont jó az marad a helyén, és észrevétlen. Szerintem ha előírásszerűen használja az ember, akkor nagyon jó.
  Nem orosz rulettes a dolog, bár abban is van némi plusz izgalom :D

 • 2009.04.25 15:43:57Kibou no Hikari

  Na pesszáriumot én is akartam, de az orvosom elhajtott azzal, hogy itthon nem kapni. Nem túlságosan kooperatív a témában, lehet, hogy azt szeretné, hogy terhes legyek és többet járjak (és fizessek) hozzá (neki). :D
  (Nagyon jó kezű, kedves és ő hozott ki egy csúnya fertőzésből, nehezen találtam rá, ezért nem keresek mást.)

  2009.04.24 23:35:13 B-
  A D betűs nekünk se jött be. Vastag és kicsi. Az LS szürke nálunk is a favorit.

 • 2009.05.26 20:57:32Brumibaby

  Ide is agresszíven belinkelem, olvassátok el, mert érdekes
  http://nol.hu/velemeny/20090526-csaladtervezes_-_egyhazi_normak

  (Aztán, ha vki szól, hogy olvasta, nem linkelem be többé, jó?)

 • 2009.05.26 21:03:06Magenta

  Brumibaby, én már az első linkelésnél elolvastam, meg azt is, hogy "fellélegezhetnek a luxuspanellakások tulajdonosai", de részemről belinkelheted mindenhová ettől. :)

 • 2009.05.26 21:10:52baudolinA

  Brumibaby,
  olvastam, de attól még linkelj csak agresszíven. :)

 • 2009.12.16 15:35:56Popsugar

  Nekem pénteken tették fel és nagyon fáj a hasam. Görcsöl. Apranax+Nospa kombó hatástalan.
  Doki szerint mivel még nem szültem ez természetes.
  Másnak is ilyen pokol volt az eleje ?

 • 2010.04.30 13:37:12bes3

  sok butaság.
  Spirált használókban a méhenkívüli terhesség esélye a tizede a védekezést nem használókhoz képest.
  Ebbôl nem nehéz kiszámolni hogy a fogamzások 90 %-át megakadályozza a spirál.
  A többi hatás között van hogy nem engedi beágyazódni a megtermékenyült petesejtet (analógia: gyilkos-e aki IVF révÉn létrejött embrióit nem hordja ki mind egy szálig?)
  Néhány esetben 4-5 hetes beágyazódott terhesség lökôdik ki, igen.

  mindez hormonmentes spirálra igaz, a hormonos sokkal jobban véd.

 • 2010.05.11 18:32:42Halász Patrik

  Logikusnak találom, hogy ha egyszer megfogant egy gyermek, az attól kezdve ember, legyen bár még egyszerű, csíraszerű állapotban. Nem jó az a hasonlat, hogy a makk még nem tölgyfa, mert itt már egy tölgyfacsírát kéne összevetni a tölgyfával. Bizony, már az előbbi is lényegében az.

  Az sem jó hasonlat, hogy a tojás még nem csirke. Egy megtermékenyült tojásban már ott fejlődik a kiscsirke. Az tehát ilyen esetben nem csak "tojás", hanem "csirke" is. Annak, aki megeszi, mindegy, "tojás" vagy "csirke", mert egyik sem ember, így nincs erkölcsi jelentősége annak, hogy minek minősítjük. A megtermékenyült petesejt esetében viszont nagyon is nem mindegy, hogy ember, emberi jogokkal, vagy sem.

  Az ember élete egy folyamatos fejlődés a megtermékenyüléstől kezdve, aminek során mindvégig azonos önmagával, mert a fejlődés középpontjában minimum a DNS biztosítja ezt az önazonosságot. Egyetlen pillanatára sem mondhatjuk, hogy "na, ekkor már én voltam, de egy perccel/órával előtte még nem én voltam".

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta