SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Abigél megszállottan játszik

2009. április 14., kedd 12:00

Múlt héten Anyatájger élénken érdeklődött, mivel tölti Abigél a napjait a négy fal között, illetve érdeklik-e őt más gyerekek. Gondoltam kicsit bővebben, egy teljes posztban válaszolom meg a kérdést, méghozzá azért, mert tulajdonképpen engem is nagyon érdekel, mivel játszanak vajon más, hasonló korú babák? Szóval kommenteljetek bátran!Nagyon érdekes dolgot figyeltem meg Abigélen eddigi élete folyamán, miszerint őt egy játék csak és kizárólag addig érdekli, amíg rá nem jön a nyitjára. A Montessori torony nem érdekli, amióta tökéletesen fel tudja rakni, a búgócsiga hidegen hagyja, mióta rájött, hogyan kell pörgetni, és a kockatornyot is csak addig építgette, amíg rá nem jött mind a tíz kocka helyes sorrendjére, azóta rá sem néz a gyönyörű, - és méregdrága – kockákra. Amíg azonban meg nem találja a megoldást, addig őrülten, már-már megszállottan kísérletezik, és hosszú ideig leköti magát. Jellemzően tehát mindig csak egyetlen játékra koncentrál, én azonban néha direkt a kezébe adok más dolgokat is, igazából nem tudom, hogy ezzel jót teszek-e vele.A mostani, elég régóta tartó őrület a fából készült, macis öltöztető játék. Megvan nekünk az egész macicsalád, macipapa, macimama, meg a gyerekek, Abigél mihelyt felkel, mondogatja, hogy mama-papa és veszi elő a macikákat. Minden macinak külön feje, inge és nadrágja van, és úgy tűnik ez a feladat egy kicsit kifogott rajta, nem olyan egyszerű ugyanis, mint a búgócsiga. Hetekig csak azt figyelte, ahogy én öltöztettem neki a macikat, aztán hamar rájött hogy a formákat be kell illeszteni a mélyedésekbe, csak mindegyiket rossz helyre tette. Addig kísérletezett azonban, amíg rá nem jött, mi hova való, a fejeket már mind be tudja illeszteni, azt hiszem ezzel sokat tanul, hiszen meg kell különböztetni, kicsi, nagy, illetve fiú és lány macifejeket. Az őrült kísérletezés azonban még mindig tart, most a macik inge van soron, ezt még nem mindig sikerül helyreraknia. Most éppen kreatív és önálló korszakában van, de ez változik, van, amikor csak engem akar.

Emellett a labdaőrület még mindig tombol, nem tudom mi olyan nagyszerű egy labdában, nyilván szeretnivalóan gömbölyű. Abigél imádja, száz méterről kiszúrja, ha beszabadul egy játékboltba semmi más nem érdekli, csak a labdák, sőt a minap az IKEÁ-ban is talált egyet, soha többet nem engedte el. És számon is tartja a labdáit, azt hiszem ebből is sokat tanul, tudja, melyik a zöld, melyik a pöttyös, a cicás és a puha labda, tudja melyiket kapta Kecskeméten, mindegyiket megöleli és megeteti naponta százszor, nem túlzok, de tényleg vagy tizenöt labdánk van, és szinte egyiket sem magunktól vettük, hanem Abigél szerezte magának. Most kísérletezget a motorral, sokszor ráül, de még hamar megunja, emellett elkezdte érdekelni a Duplo. Ezt karácsonyra kapta, de eddig nem sokat nyúlt hozzá, most azonban már egymásba tudja rakni a kockákat, nagyon hosszú tornyokat épít, majd szétszedi és szétdobálja a a lakásban. Néha leültetem rajzolni, ügyesen firkál a papírra, de ez sem köti le hosszú ideig, a zsírkréták ide-oda való rakosgatásával azonban rengeteg időt el tud tölteni.Mióta ilyen jó idő van, sokat vagyunk kint, ezt pedig nagy bánatomra, a mesélés sínyli meg. Sokat alszik délután, uzsonna után azonnal megyünk ki, és többnyire épphogy beesünk vacsorára, a sztár egyébként továbbra is a Gőgös Gúnár, azt azért minden nap átlapozzuk, jól futnak a Boribonok is, de a könyvekben jobban érdeklik most a rajzok, mint maga a történet. Esténként néha, amíg vacsorát készítek, nézhet tévét is, egyelőre csak Bebét néz, és természetesen imádja, kedvence a panda, meg amikor geometriai formák potyognak az égből, attól kész van, ha pedig labdát lát extatikus állapotba kerül.

És hogy játszik-e más gyerekekkel? Hát jobban érdeklik a tárgyak, mint a gyerekek, az biztos, ha elmerül valamiben, nem érdekli, hogy ki van körülötte, főleg ha sokan vannak. Játszóházban soha nem játszik senkivel, de ha vendégségben, vagy játszótéren csak egy vagy két gyerek van rajta kívül, azokoz szívesen odamegy. Tegnap például hatalmas bandázást rendezett az unokatestvéreivel, egyikük kitalálta, hogy milyen jót lehet huppanni a kanapé karfájáról a földön lévő párnára, ezzel aztán elvoltak egy darabig, rendesen sorban álltak, és akire rákerült a sor, huppant. Abigél a héten pont másfél éves.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.14 12:11:57Mifi

  Gratulálok , nagyon ügyes Abigél!!!

  Jó olvasni, hogy így eljátszik egyedül.Igaz van 2 hónap előnyötök..De az én lányom nagyon ritkán szöszmötöl el magában, olyan kis sajtkukac, jó ha öt percre le tudom kötni.Az olvasás is 2 oldal egyik könyvől, 3 a másikból és már venné elő a következőt.Pedig nagyon sokat foglalkozom, játszom vele. A labda a mindene, meg a tánci-tánci.

  Hol lehet kapni a TVMacis könyvet?Rögtön megakadt rajta a szemem:-)

 • 2009.04.14 12:20:21macskasno

  Abigél tényleg nagyon ügyes:) Az a macis fajáték szerintem mindenhol sláger.

  A TV Macis könyv viszont engem is érdekel...:)

 • 2009.04.14 12:51:57Beautiful life

  nagyon cuki! Én sem játszom más gyerekkel, szerintem nem baj, ha Abigél sem teszi!

 • 2009.04.14 12:52:06Sevy

  Csúcs kis csajszi:) Nagyon jó, rajzoltasd csak, szerintem nemsoká már a tömbfirkáig is eljut, aztán jöhet a köröcske:) És az a kis asztal.. nagyon jó, hogy ilyenje van a kis lurkónak:)Gratulálok ehhez a gyönyörűséges, ügyes kislányhoz!:)

 • 2009.04.14 13:15:03Mother Mary

  a könyvet a nyuszi tojta, de ha jól emlékszem azt mondta, hogy a libriben vette, de van a bookline-on is

  bookline.hu/product/home!execute.action?type=22&_v=Balint_Agnes_En_vagyok_a_Teve_Maci&id=72103

 • 2009.04.14 13:23:39judit76

  Nálunk szintén slágernek számítanak a Bebében potyogó alakzatok. Ismeri és mondja a félkört, ellipszist, ötszöget, háromszöget, négyzetet, kört, trapézt (persze nem mindet tökéletes kiejtéssel:-))

 • 2009.04.14 13:41:13LILIOM

  Bende is a héten lesz másfél :) Csak nem 16-a? Ő mesekönyv rajongó, van neki vagy 30 féle, és egyedül is nézegeti, de velünk képes félórákat is nézni őket. Őt már a történet is megfogja, csak jól kell előadni :) A sírós résznél sírni, sok hangutánzó szóval ellátni a figurákat, vicceskedni. Ezeket nagyon szereti. Nálunk bevált, hogy a különböző játékokhoz is vicces dolgokat találok ki, így nem unja meg őket, ha már tudja, hogy működik. Pl. a montessori torony összeállításánál érdekes hangot adok ki, ha együtt csináljuk stb. Ő szereti a gyurmát is... ti milyen fajta zsírkrétát vettetek? A mieink nem nagyon fognak... inkább a filctoll...

 • 2009.04.14 13:41:39LILIOM

  Ja, és már köröket rajzol :))

 • 2009.04.14 13:41:59LILIOM

  Ja, és már köröket rajzol :))

 • 2009.04.14 13:44:05LILIOM

  Ja igen, és egyszem dvd-nk van, "Vackor az első bében" :)) Hatalmas sikere van, a mesélő csúcsszuper, a rajzok Reich Károly figurái. Ebből kb. 1-3 részt tud megnézni egyhuzamban...

 • 2009.04.14 14:15:03Doro

  Az én lányom is most másfél éves, és ő is nagy labda mániás (meg kavics) :) A zsírkrétázás őt se köti le túl sokáig, inkább csak pakolja, ha megunja, akkor meg ledobálja :(

  Liliom: nekünk pl. Crayola Mini Kids nevű zsírkrétánk van, erre az van írva, hogy 1 éves kortól adható, szerintem szép színei vannak, és jól beleillik a kicsi kézbe. A kép alapján olyasmi, mint ami Abigél kezében is van.

  Nem tudom, más korabeli kislányok hogy vannak ezzel, de nálunk még nagy sláger az autó, mentőautó, kukásautó, meg a motorbicikli :). Ha behallatszik az utcáról, vagy látjuk séta közben egyből mondja, a Teszvesz-es könyvben is naponta többször meg kell nézni, de van, hogy csak úgy elkezdi soroli ezeknek a járműveknek a nevét. • 2009.04.14 16:06:49anyatájger

  :)

  Örülök a cikknek MM! Kicsit irigyellek, amiért Abigél ilyen kitartóan játszik egyvalamivel, bár a kisfiam most múlt 16 hónapos, igazából nem nagyon köti még le semmi sem huzamosabb ideig, csak a mesekönyvek.

  Nála mindig van kedvenc játék egyébként (mostanában építős és puzzle-szerűek mennek), amit naponta többször elővesz, majd amikor megunta (elég hamar), akkor egy laza mozdulattal elhajítja.

  A labda nagyon tetszik a fiamnak is, van itthon eddig 5 különböző méretű és színű. A legújabb szerzeményt a múltkor magunkkal kellett vinni (állandóan kell a kezébe valami, hol egy toboz, hol egy játék) és alig tudtam elvenni tőle még az autóban, mielőtt bementünk a boltba vásárolni. Tetszik nagyon ez a játékok etetése dolog :) A kisfiam is megeteti, megitatja a plüssállatait, odaadja nekik a cumit, sőt mostanában bilizteti is őket :)

  A gyerekekkel kapcsolatban azért voltam annyira kíváncsi, mert az enyém kicsit agresszív :( Szereti a babákat (ő így hívja az összes gyereket), főleg a nagyobbakat, de rögtön el akarja venni a játékukat, cumijukat, kajájukat, stb. Szerencsére összeakadtunk már pár idősebb és agresszívebb gyerkőccel, én kíváncsian várakoztam és figyeltem. Hát nem adta könnyen magát a drága. Ráadásul pár hete leszokott az ajándékozásról is, azelőtt, ha megkértem, odaadott bármit bárkinek. Most már nem. Foggal-körömmel védi, ami az övé. Együttjátszásról persze szó sincs még ebben a korban, mégis furcsa látni, hogy mennyire másképp viszonyulnak egymáshoz ezek a kis manók.

 • 2009.04.14 18:47:24Medellin

  Hmm.. Az én fiam 2 éves, és az a kedvenc játéka, hogy a kártyákat beleteszi a díszzacskóba, és utána szétszórja őket a földön. Majd kezdi megint:) És még egy szót sem beszél. Ő viszont sokat megy, szalad, pörög, mászik, esik, csúszik, ugrál, lépcsőzik stb, stb. Bár van Duplója is, én még nem láttam, hogy érdekelné, vagy egymásra tenné őket. Elméletileg ezen rég túl kellene lennie. Bár ő mindig is kihagyott ilyen "fejlődési lépcsőket", amin le tudtam volna mérni, hogy "már ezt is csinálja, ahogy a könyv is írja". Azért irigykedve olvasom, hogy a nála sokkal fiatalabbak is milyen ügyesek, meg kreatívak.

 • 2009.04.14 18:54:00muzsa

  anyatájger, amit mondasz, az nem agresszió, hanem életkori sajátosság. Egyszerűen ebben a korban ez van. Elvenni minden érdekeset és ragaszkodni hozzá a végsőkig. Ne aggódj emiatt, elmúlik. És főleg ne szégyelld, vagy ne magyarázkodj másoknak miatta. A kisfiadnak elmondhatod kedvesen, miért ne csinálja, próbálhatod terelgetni, meg vigasztalni, ha nagy fightba keveredik egy-egy játék megszerzése közben, de úgyis csinálni fogja. Aztán majd nem. Mintha sose lett volna ilyen.

  Asszem a Spektrumon egyszer egy egész órányi műsort láttam a jelenségről :) akkor még nem volt gyerekem, de jól eltároltam, mert mindig érdekelt, miért önzőznek a kicsik ilyen hévvel és ilyen kitartóan? :)

  Rajzolás: valaki mondta, hogy tömbfirka, meg kör. Van valami ilyen szabályszerűség, hogy mi után mi jön? Az én fiam 20 hónaposan a sima firka, tömbfirka után most épp a köröknél tart. Mi jön ezután, milyen alakzat? :)

  A Crayola az egyik, amit szeret, zsírkréta és vastag filc egy éves kortól, de amit méginkább, az a waldorfos tégla formájú zsírkréta.

  Tévénézés: az én gyerekem nem néz tévét, monitort annál inkább, mert a kedvenc együttese koncertjéből ott tud részleteket látni. Alma zenekar :) Vicces, nem is videoklip, hanem a Millenárison készült nem is nagyon profi koncertfelvételek, és mégis teljesen odavan értük...

 • 2009.04.14 20:30:39anyatájger

  muzsa, reméltem, hogy ez életkori sajátosság :) A magyarázkodás eddig sem játszott nálam, annyira szerencsére még nem durvult el a helyzet (remélem nem is fog), egy adag visítás, ordítás és sírás meg simán belefér :) • 2009.04.14 21:10:13krivan1

  Muzsa, ajánlom a gyermekednek a mese.tv-t, ha esetleg nem ismered. Ott mégtöbb felvétel van almáéktól, mint a saját honlapon. Az én gyermekem is imádja!

 • 2009.04.14 21:15:27verkaverka

  A waldorfos téglakréta nálunk is nagyon bevált, van abban valami hogy azt könnyebb megfogni

 • 2009.04.14 21:36:22mamma nervosa

  az én lányom nagyon barátkozós volt. az elvenni-megtartani nálunk kimaradt, aggasztóan jószívű volt már akkor is. imádott hintázni, tornyot építeni, nyúzni a nagymamák kutyáit. szépen beszélt, kb. kétszáz szót használt. a macis kirakós egyáltalán nem érdekelte, viszont imádta Madonnát. számos és állatos fa kirakóssal szeretett játszani, kavicsok persze. kádban egy óra, rengetetg játék.

  és időről időre felvett valamit a lakásban, elsétált a szemetesig és bedobta. azt hiszem nem értette meg pontosan, hogy mit és miért teszünk a nagy ezüst ládába. távirányítók és vagy egy tucat kiskanál veszett oda, mire rájöttünk, hogy hová tünnek el a dolgaink.

  ja, és a körömlakk. ujjak,, lábujjak kifestve, aztán a lakás. és ment a falra rajzolás. nem kellett neki waldorf kréta, tudott bármivel...  szuper volt.  Abigélen látszik, hogy Abigélnek lenni jó, akármit is csinálsz MM, jól csinálod.

 • 2009.04.14 23:26:25mormi

  Az en kisfiam pont ma masfel eves:)

  Kozel sem ilyen kitarto, mint Abigel, inkabb csak belekap dolgokba es par perc mulva mar megy is ujabb felfedezo korutra a lakasban. Volt ido, hogy egyaltalan nem is jatszott a jatekaival, minden mas viszont borzasztoan erdekelte a lakasban.  Amugy korszakai vannak: 1 eves kora korul nagyon szerette a meseket, aztan kb mostanaig keptelenseg volt neki olvasni. Most megint hozza a konyveket.

  Most kezdett el epitgetni, rajzolni o is nagyon szeret. Pl a kad falara furdes kozben is azokkal a specko vizi kretakkal. Ezen kivul a kulonbozo formak berakosgatasa a megfelelo lyukakba koti meg le.  De leginkabb a mozgas a mindene, fut a lakasban is, babitaxizik, motorozik (ezt kint).

  Tevet ritkan nez, dvdn viszont nagy kedvence a Futrinka es a Susu. Par napja vettem eszre, hogy gyakorlailag megtanulta az epizodokat...amikor pl mutatjak a varat, mar mondja, hogy kiraly es meg is jelenik Torzonborz kiraly a kovetkezo pillanatban..ezen kicsit el vagyok hulve.

 • 2009.04.14 23:29:28mormi

  Ja es o is nagyon baratkozo termeszet, a jatszoteren megprobal beszelgetest kezdemenyezni mas gyerekekkel. Egyszer pl odaszaladt egy kisfiuhoz, hirtelen ram mutatott es ezt mondta neki: anyu! Hirtelen ez jutott eszebe, hogy bemutat engem:))) Ezt a jelenetet nagyon az emlekezetembe vestem.

 • 2009.04.15 12:07:44summarygloss

  Enyimé is pont másfél, és ő is teljesen labdamán. Meg a szétszedős-összerakósok mennek, de nagyon. Építeni viszont egyáltalán nem épít, bánatomra, csak leborítani szereti, amit én felrakok. Motorral már úgy teker kinn az utcán, mint a pinty, már azt is tudja, hogy lejtőn elég feltenni a lábát, és legurul. Imádja a szomszéd kisfiú műanyag házát, és folyton főz benne. A szomszéd kisfiút is imádja, megy utána és utánozza, ad neki játékot, stb. Viszont nem szeret hintázni, nem értem miért.

 • 2009.04.15 13:35:34anyuska

  Sziasztok!

  Csajok,a waldorfos krétát hol lehet beszerezni?Jó lenne kipróbálni.

  A témához szólva,az én lányom pontosan kettő éves,de semmi nem köti le huzamosabb ideig,pláne a lakásban nem.Imádja ha olvassuk a Boribont,nagy kedvencek ezek a könyvek,de egyedül nem nézegeti őket,csak velem.Ladbázni szeret(nekünk is kb 10 db van),legózni szeret,de mindent rövid ideig.Tv-ben semmi nem köti le,Ő egész nap az udvaron lenne,sőt ott is van,ha nem alszik.Már reggel fél kilenckor mondja,hogy ki,udvar.Ott van el a legjobban,a legújabb,hogy hintáztatja a babákat.Imád csúzdázni,homokozni,motorozni,a lényeg,hogy ne a lakásban legyen.Mindezzel nem is lenne gond,ha megfőzne mindennap valaki,mire bejövünk...

 • 2009.04.15 18:33:28pirosalma

  Nagyon szép kislány Abigél! Nekem is ilyen szemem volt. :) És szerintem tök jó fej, hogy így izgatja egy-egy játék megoldása.  Épp kislányt várok és annyira tetszik az Abigél név! Pont illik a keményen hangzó vezetéknévhez.  Csak a férjem kifogása, hogy nem lehet becézni. Holott kiskorában ő kérte ki magának, ha bárki akárcsak kicsinyítőképzőt tett a neve után! :D  Ti hogy becézitek, ha igen?

 • 2009.04.15 18:52:43zolnaid

  Abinak meg Abisnak szokták becézni pl.

 • 2009.04.16 10:05:17Ariana

  nem akarok bezzeg anyunak látszani, de nem gondoljátok, hogy másfél évesen tv, dvd stb még korai?

  nekünk nincs tévénk, pont azért, hogy ne lássa, hogy nézzük, mert ha van, természetesen nézzük, hiszen olyan egyszerű bekapcsolni, rágógumi az agynak.

  néha ülünk a számgép előtt és megnézünk egy-két zeneklipet (bijou, alma, gyerekdalok) de történetet, mesét nem mutatok neki. Szeretném, ha a fantáziájának kiteljesedését nem korlátozná az előre legyártott kép-zene.

 • 2009.04.16 10:11:58másutt

  Ariana, az osszes ismeros anyuka ki van akadva, hogy a gyerekem (1.5) nem nez TV-t (sem DVD-t, sem meset), soha nem rakom ele. Mi nezzuk, este, amikor mar lefekudt.

  Nem erzem, hogy szuksege lenne ra.

  Ha veletlenul bekapcsolva talalja a TV-t, rabamul 1 percre aztan tovabball.  Nagyon sok gyerek aktiv, szeret szaladgalni, pakolni, jatszani, ide-oda megy.

  Egy masfel evest nem kell "lekotni".  Vannak olyan passziv gyerekek, akik szepen elucsorognek, babralnak egy konyvel, az enyem nem olyan es nekem ez tetszik!

 • 2009.04.16 20:10:53Mother Mary

  ariana,  nem tudom, hogy korai-e, szerintem a bebe tévén semmi káros nincs, mást nem nézhet, még dvd-t sem, mert túl összetettnek találom a meséket, ő ezeket még nem érti. a bebén max két perces kis filmek vannak, ennek ellenére nme vagyok rá büszke, hogy abigél tévézik, és jobban örülnék, ha nem lenne az életünkben a tévé, de sajnos így alakult. sokat vagyunk egyedül, mármint az apukája nélkül, és rászoktam, valószínűleg kényelemből, hogy az esti készülődés alatt, bekapcsolom, máshogy nem tudtam nyugodtan vacsorát készíteni...

  de mondom, nem vagyok rá büszke

 • 2009.04.16 20:36:36raszta macska

  Mi a bánat az a bebe tv?

 • 2009.04.16 20:53:22raszta macska

  Oké, megkerestem neten.  Nem értem, MM, miért magyarázkodsz, de most komolyan.

 • 2009.04.16 21:02:23oreille

  MM! ahogy olvastam a posztot, csak pipálgattam ki sorban, hogy a lányom miket nem csinál ezek közül. ő csak szaladgálni, felmászni, babakocsit tolni szeret és az érdekli amit én csinálok. az általad felsoroltak max. pár percig.  más gyerekek érdeklik, de nem a korosztálya, hanem a pár évvel idősebbek. remekül szaladgál, hintázik velük, ő is kezdeményez.  a tévé nálunk csak reggel játszik, amikor a férjem egy közszolgálati (nem magyar) műsort néz, ott már ismeri, hogy melyik "kisfilmben" van a kutya, meg az autó.  az abszolút érdeklődés nálunk a zene. fanatikus Gryllus rajongó, gyakorlatilag ébredés után azonnal hallgatni kezdi és este is csak azzal lehet leszerelni, hogy "zeze" már elfáradt és alszik.  a könyveket egyenlőre csak lapozásra használja, kivéve azokat, amikben állatok fotói vannak, azokat többé-kevésbé kívülről tudja, kedvence a bálna és a nyuszi. (a bálnásat ő választotta a könyvesboltban, 4 éves kortól ajánlott :-) játékot pl. rendszeresen hagyjuk választani, amiket így szereztünk be, "rongyosra" használta.  pár hete viszont nagyon anyás lett, nem kerülhetek ki a látóköréből, mert azonnal sírni kezd. még az imádott és ügyes pótmamiját is rendszeresen hazakormányozza...

  pedig nem voltam távol, hogy elhagyottnak érezné magát, nem érzem, hogy történt volna valami, amitől elbizonytalanodhatott volna. nálatok ez hogy alakult?

 • 2009.04.16 22:26:37Mother Mary

  hát nálunk is én vagyok nála a központ, de az a híres, borzasztó anyássága elmúlt. szinte abban a pillanatban, hogy abbahagyta a szopást, hajlandó volt megmaradni mással is, pedig előtte ordított, ha a közelébe mentek a nagyszülők, vagy a bébiszitter. szóval ez már nincs, hogy sír, ha nem lát, de kb fél éves korától egy éves koráig nagyon durván ez volt

 • 2009.04.16 22:42:14manka78

  Azért addig amíg itthon vagyunk velük gyesen ne csodálkozzunk, hogy nagyon anyásak. Szinte a nap 24 óráját együtt töltjük. A mi picink 16 hónapos lesz és nála is hullámokban tör elő az anyázhatnék. Mostanában ha meghallja, hogy nyílik a bejárati ajtó, rögtön keres. Ha észreveszi, hogy öltözök, akkor rögtön rám tapad és követ. Ha nélküle lépek ki az ajtón, akkor hallom ahogy ordít, de az apja azt mondja csak néhány másodpercig. Anyósomék szoktak rá vigyázni, ott fél napokat simán elvan. Azt mondják egyáltalán nem hiányol.

 • 2009.04.16 23:58:42dodóó

  Légyszíves válaszoljatok.  Tesóm panaszkodott hogy a gyerkőc az oviba nem akkor iszik amikor ő akar.

  pl:két étkezés között nem,vagy csak egyszer ihat.

  Nekem ez azért furi mert a lányom csoportjában kint van a vizes kancsó és mellette poharak.

  de ha kimegy pisilni és szomjas hát iszik a fogmosó pohárból.

  De még az is meg van engedve hogy kulacs cumi,cumisüveg jellel ellátva a kicsikkel lehet.  Járt még így valaki?

 • 2009.04.17 00:04:15dodóó

  3.5 évesen gáz ha a lányom csak egy kört rajzol abba kettő kicsit egy vonalat egy vigyori szájat és vonalakból a nyak kezek lábakat?

  Én nagyon örültem mikor láttam és dícsértem is.

  De a játszóházban azt mondta neki egy anyuka hogy ennél már szebben kellene.

  Most nem rajzol mert minek???

  Úgy sem jó.

  Oké a vonalak amik a testrészeket ábrázolják nem kapcsolódnak mindig.

 • 2009.04.17 06:45:59Brumibaby

  dodóó, én most is csak kb. ennyit tudok, mégis elvégeztem az egyetemet (igaz, ott ebből egyszer se kellett vizsgázni, és nem voltak paraszt anyukák, akik a bezzeggyerekversenyben élik ki magukat :))

 • 2009.04.17 07:46:24manka78

  Dodóó! A rajzolással kapcsolatban számomra a legbiztosabb véleményt mindig az óvónénik mondták ki. Ők tudják, melyik életkorban mi várható el a gyerektől. Kérdezd meg őket! Az én lányomat mindig dicsértek, hogy milyen szépen rajzol, én pedig csak egy átlagos gyerekrajznak láttam. Most már iskolás és itt is a szépen rajzolók közé tartozik, küldik versenyekre a rajzait, pedig nekem még most sem tűnnek kiemelkedően szépnek. Mondjuk az is igaz, hogy én nem értek hozzá.:)

 • 2009.04.17 10:15:36Ariana

  A tevenezessel nem csak az lehet a nem megfelelo, amit nez, hanem a teny, hogy nezi, szokassa, termeszetesse valik, meg sem probalja magat maskepp elfoglalni.

  Raszta Macska: miert zavar az, hogy ha valaki feltesz egy kerdest (nem csak MM-nek) akkor arra valaszolnak?

  MM: koszonom a valaszt, en is igy gondolom, hogy a tevenezes altalaban az anyuka kenyelme.

 • 2009.04.17 10:39:57dodóó

  Köszi,csak hirtelen rosszul esett.

 • 2009.04.17 10:50:30raszta macska

  Ariana, nem a válasz zavart, hanem a többszöri szőnyeg szélére állás benne.

  Mert SKH kategória szerintem.  Én is szoktam kérdezni, de nem nagyon várom el, hogy a másik bocsánatot kérjen a dolgai miatt. Ezért is MM-nek címeztem, nem neked, ha magadra vetted, a te bajod.

 • 2009.04.17 11:18:19Ariana

  raszta: nem vettem magamra, tudok magyarul es kepes voltam ertelmezni a leirtakat, koszonom.

  pont hogy azt nem ertettem, minek szolsz be MM-nek, aki szerintem nem kert bocsanatot es az en kerdesemben sem volt semmi ami arra utalna, bocsanat kerest varok el. Sot, a kerdes sem (nemcsak) MM-nek szolt.

 • 2009.04.17 11:22:10raszta macska

  Ha nem vetted magadra, akkor meg mit kötsz bele?

 • 2009.04.25 09:52:53Heatherette

  most láttam MM-et és Abigélt a Marie Claire-ben. mondom, olyan ismerős az a kiscsaj :) nem tudtam, h oda is írogatsz.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta