SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Léna egy napja

2009. április 9., csütörtök 13:00

Minden héten van egy vagy két napunk, amikor én elvileg dolgozom, és ezért Lea átmegy valamelyik nagyszülőjéhez egész napra. Ilyenkor munka helyett és mellett valójában Lénanap van, mert végre (többnyire) senki sem ébreszti fel Lénát, lehet szeretgetni és játszani vele korlátlanul. Ezek a nyugis és csöndes napok.

Hogyan telik tehát a kisbaba egy napja? Először is a gyermek koránkelő - hatkor ébreszt, persze előtte ötkor, de akkor még sikerül visszaaltatni kajával. Ha nyugtalanabbul aludt éjszaka, akkor megjutalmaz egy fél nyolcas keléssel. Ahogy felkel, belekezd a vigyorparádéba. Nem tudom, minek örül ennyire, nekem, annak, hogy végre leveszem a pelenkáját, vagy hogy kiszabadult az álom fogságából, mindenestre majd kiesik a száján. Pláne, amikor meglátja Leát, szinte a nyakába ugrik a boldogságtól. Megggyőződésem, hogy jobb lenne a világ, ha mindenki megkapná a napi babamosoly-adagját. (Hajnalban valahogy vergődik, már nem alszik olyan nagyon mélyen, de szerencsére egyre nyugisabb ez a vergődős időszak. Én mindenesetre öt után már ritkán tudok visszaaludni tőle.)

Ébredés és pelenkázás után kihurcoljuk a konyhába, míg Leával eszünk, ő a földön fekszik egy pokrócon, és lelkesen forog, ezért én fél percenként visszateszem  csempéről a pokrócra. A kezét csak nagyon ritkán veszi ki a szájából, folyamatosan rágja, és nyállal borít be mindent, magát, a pokrócot, ha megfogom, engem is. A nyáltól mindig jó hideg a keze, de ő is olyan hidegtűrő típus, mint az apja meg a nővére. Időnként berreg és biggyeszt egy kicsit, ettől még nyálasabb lesz minden.

Miután a reggelt különböző szobákban fetrengve tölti, Leát követve, általában pont addigra fárad be, mire Leáék fél kilenc körül elindulnak. Léna ekkor cumit kap és enni. Kihasználja a csendet és nyugalmat, hogy senki nem robog be egy kis játékért, nem vág le az ajtaja előtt egy hiszit, vagy nem ad egy jóéjszakát puszit, és alszik akár két órát is. Én ezalatt a nyugodt googlereaderezés és döglés örömeit élvezem, miután rendet raktam a többiek után, beágyaztam és elkezdtem mosni. Fürödni nem merek, mert ha közben felébred, nem tudom felvenni.

Ha felébred, jön a fürdőszobázás. A teregetés természetesen a kedvence, színes rongyok libegnek a feje felett, amíg egy törülközőn figyeli a műveletet. Általában  a fürdést is végigröhögi, Léna egy vigyorzsák. A tükröt nagyon szereti, ott van benne az anyja meg egy másik aranyos baba, és a babákhoz eleve vonzódik, pedig ugye énképe és babaöntudata nincs.

A délelőtt további részében mindenféle feje fölé lógatott tárgyakat lökdös és forog. Hason nyáladzik, az ágyunkra, meg odapisil, mert meztelenkedhet két alvás között. A nagy tekergésben ha elfárad, akkor jön a lóbálás, cipelgetés, arcba berregés, beszélgetés, mondóka mondogatás, végül a cummogás - ez utóbbi egyre kevesebbszer, inkább csak az alváshoz és az elmenetelhez kapcsolódik. A cummogást egyre inkább csak akkor kívánja, ha éhes vagy fáradt.

Kettő körül következik a nagy délutáni alvás, ami ha megszakad, akkor baj van, mert akkor ötkor alszik vissza, és fel kell szegényt ébreszteni fél hatkor, hogy majd el tudjon aludni este. De többnyire ha ketten vagyunk, akkor megint csak két órát alszik, etetéses összebújás, majd lehet hatkor fürdetni. Ez a kedvenc műsora a napból: a nagykádban lubickolhat, hason, háton, nyomkodja magát, kísérletezik a víz felhajtó erejével megtámogatott négykézlábra állásban - csak arra kell vigyázni, ne bólintson bele a vízbe.

Alvás után egy nagyon rövid aktív szakasz következik a kiságyban, forgó és játéknézegetés-tapogatás, és sajnos többnyire csak egy kisebb evés, ezért még tíz-tizenegy körül is etetni kell. Hétkor mindenesetre bealszik a cumiján, ha nyugi van, akkor könnyen, simogatással meg a nagy plüss takaróját az arcához szorítva. Ülök mellette, olvasgatok, amíg Leáék meg nem jönnek.

Éjszaka - hát éjszaka van bőven eszegetés. Az éjfél előtti nem számít, mert még ébren vagyunk amúgy is, de utána fél kettő körül és ötkor is felkel, de van, hogy négykor is. Nem baj, még ez is sokkal kisebb horror, mint Lea óránkénti ébredése volt, no meg most már tudom, hogy hathónaposan mindenképp leszoktatom, nem várok kipurcanásig. Lénánál eleve könnyebbséget jelent, hogy a szárazcumit is a szájába lehet tömködni, ha az evésről le akarom szoktatni, viszont attól megnyugszik, nem ébred fel teljesen, legfeljebb nyünnyög.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.09 13:13:09mammina

  igazi dogonyoznivalo :-)

 • 2009.04.09 13:29:04Selkt-Sa

  nagyon cuki a kiscsaj... és tök aranyos az írásstílusod is! :D:D nagyon szeretlek olvasni, megjön tőle a kedvem a babázáshoz!

 • 2009.04.09 14:02:17lívi

  Nálunk is hasonló a helyzet.Tegnap vettem a fiamnak egy hintát,felraktuk a szoba és a konyha közé.Sokat segít,mert amíg ügyködök a konyhában ő addig tud nézni így nem kell a szobában hagynom egyedül amit nagyon nem szeret. Egy kérdés:6 hónapos,nyáladzik és alig alszik valamit.Jól sejtem,hogy a foga lesz a bűnös?Hőemelkedése is van!

 • 2009.04.09 14:45:39Zsuzsi főz

  Én úgy tudom, hogy a fogzás nem igazán jár hőemelkedéssel/lázzal, de lehet a foga. Az én lányom egy hét híján hat hónapos, most jön a második foga, húsvétra nyúl lesz belőle:-)

 • 2009.04.09 15:30:01raszta macska

  Hanna, ez nagyon édes volt, rengeteg mindenben ráismertem a minikémre. :)  Azt imádom a legjobban, hogy reggel jövök ki a hálóból, ő meg ül az ágyában és vigyorog, ahogy meglát. Akármilyen nyúzottan ébredek is, rögtön jókedvem lesz! :)))))))))

 • 2009.04.09 16:23:15cozumel

  Navarone  koszonjuk az ertekes hozzaszolast, egyben felhivnam figyelmed, hogy szamos, kifejezetten nevek fikazasara irt poszt talalhato a Porontyon, kerjuk faradj at egyikbe!

  Koszonjuk!

 • 2009.04.09 17:52:28Kipikopii

  "Megggyőződésem, hogy jobb lenne a világ, ha mindenki megkapná a napi babamosoly-adagját." -> igy igaz.

 • 2009.04.09 22:26:26Dortje

  Nagyon aranyos volt, köszi!  Pelus nélküli időszakok mi célt szolgálnak? (Az anya újabb teendőin kívül?) Ilyenkor még nem értik a dolgot, vagy van értelme ilyen korán kezdeni?

 • 2009.04.09 22:31:47raszta macska

  Dortje, nálunk pl. simán a kényelem. :)  Mármint az ő kényelme, mert szeret pelus nélkül lenni, talán Léna is.

 • 2009.04.09 22:43:41buborék

  LÉna egy szépség, megyünk udvarolni - a Bandink pont ekkora. NÁlunk 2 év van a gyerekek között és én is sokszor lopva imádom a kicsit, nincs semmi durvulás itthon, de nem akarom, hogy beinduljon a féltékenység.

  Nálunk most az a kihívás, hogy megszerettessük a kintlétet a kicsivel, olyan béna egy tél volt, hogy alig volt kint. Hihetetlen szép a kertünk ő meg nyiffog, ha kiteszem egy pokrócra, vagy szivacsra, vagy játszószőnyegre, vagy babakocsiba. Bent szuperül eljátszik, soha nem sír - de az nem pálya.

 • 2009.04.09 22:46:44raszta macska

  Buborék, te legalább ki tudod tenni játszani, az enyém attól vonyít, ha meg kell ülnie a seggén, ergo utálja a babakocsit és az autóutakat, mert nem tud erre-arra császkálni. :(

 • 2009.04.09 23:06:14buborék

  Részvétem, nekem ez azért fura, mert a tesója imádta a babakocsizást, ő meg max 20 percet ha alszik benne és aztán tekereg. Itthon bezzeg vígan elvan, 20 percig is játszik egyedül - szerintem a napfényt nem szereti, emiatt a pincebogárkodós sötét szar tél miatt.

 • 2009.04.10 00:04:14hüjegyerek

  gyönyörű baba! kérünk még több képet róla :)

 • 2009.04.10 08:52:00Ronja

  Szia Hanna! Azt mit jelent, hogy 6 honaposan leszoktatod az ejszakai evesrol? pontosabban, hogyan fogod kivitelezni? nalunk is nagyjabol ez a rend, van egy altalam kezdemenyezett etetes ejfelkor es van egy f4-5ora kozotti a babank reszerol...azt hittem lesz egy kis break az ujszulotti es a fogzasi ejszakazasok kozott..de ugy nez ki nem nagyon :(

 • 2009.04.10 08:53:17Ronja

  A masik kerdesem pedig a hozzataplalas lenne, elkezdtetek mar? :)

 • 2009.04.10 10:15:43raszta macska

  Ronja, tényleg csak a kíváncsiság hajt, hogy megkérdezzem. :)))  Ha a gyerek alszik és nem igényli, akkor felébreszted éjfélkor enni? Miért?

 • 2009.04.10 14:29:40Ronja

  Azert, hogy elkeruljuk a pl.hajnali 2orai etkezest...egyelore nem alszik vegig egy ejszakat, muszaj ennie ...:)

 • 2009.04.11 21:46:48Mifi

  "Ha a gyerek alszik és nem igényli, akkor felébreszted éjfélkor enni? Miért?

  Azert, hogy elkeruljuk a pl.hajnali 2orai etkezest...egyelore nem alszik vegig egy ejszakat, muszaj ennie"  Ez nem vicc, az én 16 hónapos kislányomnál is ez vált be.Mivel nem képes 1 teli cuclisüveget (260ml)benyomni elalvás előtt, így még kap repetát mielőtt én is lefekszem, 23-ó körül, így kihúzza reggelig.Próbáltam már elhagyni, de akkor 2-3 között éhes, és eltolódik a reggeli ébredés, kelés, majd az egész napirend.  És tényleg NEM ébred fel , álmában szépen bennyammogja, azért álometetés:-) • 2009.04.12 10:07:22másutt

  Mifi, mi is ezt csinaltuk masfel evig es szuper volt!

  Csak nemreg hagytuk abba.

  A gyerek elment aludni 8 fele, mi meg eltuk felnott eletunket.

  11-12 fele, kozvetlenul a mi lefekvesunk elott a baba kapott meg 2 dl meleg tejet.

  Szinte ki sem nyitotta szemet. Mindig beontotte az egeszet, megallas es hang nelkul es reggel 7-8-9-ig aludt.  Ha nem kaptam meg az utolso esti kajat, reggel 4-kor kelt.

  Nekunk ez nagyon bejott!

 • 2009.04.13 19:51:01Mifi

  Jó hogy nem csak mi vagyunk ilyen "Csodabogarak" :-)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta