SZÜLŐSÉG

Gyakrabban depressziósak az ikres anyukák

2009. április 2., csütörtök 11:30

A szülés utáni depresszióval kapcsolatban már számos kutatási eredmény látott napvilágot. Az egyik korábbi vizsgálat szerint a fiús anyák gyakrabban depressziósak, mint a lányosak, a legújabb kutatás pedig azt mutatta ki, hogy az ikres anyukák körében 43 százalékkal magasabb a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye, mint az egy gyermeket szülőknél. A szülés utáni depresszióról egy olvasónk is beszámolt a Porontyon, sőt, a kutatók szerint már a szülés előtt is tapasztalható enyhe depresszió.Az ikreket világra hozó nőknél az egy babát szülőkhöz képest 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel találtak depressziót kilenc hónap elteltével - jelentették be a Pediatrics című szaklap szerdán megjelent számában közölt tanulmányukban amerikai kutatók. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosai megjegyzik, hogy a nagyobb kockázatú terhesség és a többszörös szülés is stresszel telt életesemény. "A több csecsemő gondozásával járó különleges követelmény nagy mértékű szülői stresszt, fáradtságot és szociális elszigetelődést eredményezhet" - hangsúlyozta Yoonjoung Choi, a kutatás vezetője.

Choi kutatócsoportja az Egyesült Államokban elvégzett, korai gyermekkort vizsgáló átfogó felmérés adatait elemezte. 7293 egyszeres- és 776 ikerszülés után lévő nő szerepelt a tanulmányban kilenc hónappal 2001-es szülésük után, számol be az MTI. Az ikreket szülő nők 19 százalékánál jelentkeztek közepes vagy súlyos depressziós tünetek, míg az egy gyereket szülő nők 16 százalékánál. A teljes elemzés azt mutatta, hogy depressziós tünetei 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak a többszörös szülés után lévő nőknek, mint azoknak, akik egyszerre egy babát hoztak világra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.02 14:06:44mammina

  igen, csatlakozom az elottem szolokhoz. valahogy nekem sem az onertekelesemmel volt baj, hanem ugy mindennel. tok jo ket terhessegem volt, es egyik gyerek szuletese utan sem volt segitsegem senki. hogy miert megis szerencsetlen ketteske jart igy? talan faradtabban indultam, es erre jot a hormon borulas. a lenyeg hogy sikerult tuljutni rajta. akarki erzi magat veszelyeztetettnek, keressen segitseget, mindenki jobban jar. :-)

 • 2009.04.02 14:19:25Brumibaby

  Már volt több gyermekágyi depressziós poszt a Porontyon, aki érdeklődik, annak ezt pl. célszerű elolvasni:  velvet.hu/poronty/2007/06/16/van_kiut_a_szules_utani_depressziobol#more97305  Nem kivételes a szülés utáni depresszió, nem rossz anya, aki nem érzi azt a mindent elsöprő örömet, és aki úgy érzi, túlságosan lehangolt, ingerült, nem tud kötődni a babájához, keressen mielőbb orvost, védőnőt, pszichológust, mert van segítség, többféle is.

 • 2009.04.02 14:21:22drlucifer

  Magmama!

  Tényleg ne halogasd. Én a nagyfiammal voltam depi-gyanús, szerencsére nem volt komoly gáz, a pszichodoki sokat segített.

  Most viszont jelentem: az ikrekkel nyomát sem érzem az akkori érzéseimnek. Szóval csók a posztírónak, meg a kutatónak, de én is ésa sok általam ismert ikres anyuka közül senki semd epressziós. :D

 • 2009.04.02 14:34:42magmama

  Az a röhejes, hogy a barátaimat én szoktam kihúzni az ilyesmiből. Magamat viszont nem tudom. :)

 • 2009.04.02 14:37:13Brumibaby

  Bocsánat, most veszem észre, hogy már Tünde is belinkelte.

 • 2009.04.02 14:47:47yukikoka

  Engem nem lep meg, hogy - a kutatás szerint - az ikres mamik között gyakoribb a depresszió, illetve az annak látszó kimerültség, mint az egy gyereket szülőknél, ez tök logikus. Dupla öröm, dupla teher.

  Ugyanakkor tapasztalataim szerint - pedig 3 lányom van, és nem is értem, hogy jön a gyerek neme a depresszióhoz - a gyerek temperamentuma nagyon sokat számít, mert egy sírósabb, érzékeny/hasfájós stb gyerek mellett kevesebb a "kompetencia" élményed, különösen az első hónapokban. Nagyon brutális élmény tud lenni, amikor nem egyszerűen nem alszod végig az éjszakát (ez tök természetes, hogy egy kicsihez többször fel kell kelni, jó esetben csak megetetni), hanem nem tudsz 3 órát (néha egyet) sem aludni egy huzamban, mindezt hónapokig, úgy, hogy sokáig 3-4 órát alszol 24 óránként (2-3-4-10 részletben). Nekem is vannak depressziós tüneteim, de tudom, hogy csak kimerült vagyok, és ha majd többet alszom, rendeződik a dolog. De akinél komoly baj van (pl. amit mammina leírt), az tényleg kérjem segítséget. Jó volna továbbá, ha az emberek nem "hisztinek" tekintenék a szülés utáni depressziót, hanem a helyén kezelnék, és nem akarnák lépten-nyomon arra biztatni az amúgy is megzuhant anyukát, hogy ugyan már, szedje össze magát. Ilyenkor komoly támogatásra, elfogadásra, megértésre van szükség a közvetlen környezet részéről (másik szülő, nagyszülők stb.), ez persze nekik is megterhelő. De a szülés utáni depresszió marhára ne játék, komoly veszélyeket rejthet magában, különösen, ha az anya a gyerek ellen fordul, vagy szimplán csak elhanyagolja.

 • 2009.04.02 15:12:02sajtos pogi

  Ellentmondást érzek. A depressziót a hormonok megborulásával magyarázzák, magmama pedig terápiás beszélgetésekkel és azzal, hogy rendszert vitt a mindennapjaiba mégis kimászott belőle. Akkor most hogy is van ez?

 • 2009.04.02 15:14:25sajtos pogi

  magmama=mammina Bocs!

 • 2009.04.02 15:26:00nuttos

  Az ikreim (most 16 hónaposak) tündérek, sose voltak betegek (most igen :P), 3 hónapos koruktól hagytak minket 8-10 órát aludni, tehát full szerencsések vagyunk. Mégis... olyan súlyos depresszióm volt / van, hogy néha úgy érzem, nem is én vagyok az, aki a testemben lakik. Próbálkoztam pszichiáterrel, de talán nem eléggé akartam...

  A durva az, hogy nem is dupla a teher, hanem egy kicsit nagyobb. Folyton furdal a lelkiismeret még amiatt is, hogy sosincs elég időm a gyerekekre KÜLÖN-KÜLÖN. Ráadásul lassan másfél éve bezárva élek, mert könnyen feladom, ha akadályokat látok (pl. nem szívesen nézem, ha a babim sír a kocsiban vagy nem akarja felhúzni a cipőjét). Tudom, hogy ezek apróságok, de higgyétek el, van olyan testi-szellemi-idegi kimerültség, amikor ezek is igazi akadályokat jelentenek! (És nem csak az ikreseknek, ebben biztos vagyok.)

  Segítséget is baromi nehéz elfogadni, főleg egy olyan anyóstól, aki nem önzetlenül teszi, hanem hogy utána PR-célokra használja és magát fényezze, engem meg alázzon. Az anyám messze lakik, benne bízom meg egyedül annyira, hogy elfogadjam a segítségét (meg a pasimban, de az ő ereje is véges).

  Hát ez k***a nehéz téma, nem is igazán tudok tanácsot adni. Talán ahogy nőnek a babák, jobb lesz a helyzet. Az értelmük kinyílásával kevésbé érzi magát cselédnek az ember.

  Áldozatnak érzem magam, amiért nem egy gyerekem lett, még akkor is, ha két gyerek állítólag 2x annyi örömet okoz. Nekem hiányzik az az érzés, hogy kizárólag egy gyereknek élek, egyet szeretek, egyhez kötődöm. Persze utána lehet másik is, de egyszerre a 2 nem ugyanaz. Nem elégíti ki az anya-gyerek kapcsolatra vonatkozó elvárásaimat, álmaimat, űrt hagy bennem és ezen már nem lehet változtatni soha.

  Persze ettől még szeretem mindkettőt, ők az életem. Csak nem könnyű.

 • 2009.04.02 16:08:49yukikoka

  nuttos, bocs, ha megbántottalak ezzel a '"dupla öröm"-mel. Pont azért írtam, hogy nem lep meg a kutatás eredménye, amit leírtál, de én csak elintéztem a dupla öröm-dupla teher közhellyel:(

  bocs, most mennem kell, este talán visszanézek, ha tudok.

 • 2009.04.02 16:58:31drlucifer

  Nuttos!

  Nagyon sajnálom, hogy így vagy. Ha akarsz dumálni, adok mailcímet, meg van egy jó (tényleg jó, toleráns) ikres fórum is, ha gondolod.  Sajtos pogi!

  Nem csak a hormonok csinálják. Rátesz a kimerültség, a tehetetlenség érzése, meg az, hogy sokan elvárják a friss anyukától, hogy 5 méterre a föld felett lebegjen a boldogságtól és így az ember a negatív érzéseit el sem meri mondani (én legalábbis így voltam).

 • 2009.04.02 17:02:02mammina

  nuttos, ha gondolod nekem is irhatsz, bar nincsenek ikreim.  sajtospogi - azzal magyarazod amivel akarod hogy en hogyan masztam ki es mit mondtak nekem. baromira nem erdekel hogy mit gondolsz es hol latsz ellentmondast. no latod? lehet pont emiatt a hozzaallas miatt nem tudnal segiteni valakin. nem latom mi abban a rossz, hogy egy szoptatos kismamat nem tomtek tele minden gyogyszerrel, csak hogy gyorsan gyogyuljon. depi es depi kozott is kulombseg van.

 • 2009.04.02 17:48:46pothia

  huhhh!! isteni egy ilyen posztot olvasgatni, úgy, hogy itthon ülök a hatalmas pocakomban 2 kis pöcsössel:)))))))

 • 2009.04.02 17:57:4978as évjárat

  drlucifer

  Megadnád annak az ikres fórumnak az elérhetőségét?

  KONKRÉTAN NEM NEKEM KELL, HN. A SZOMSZÉDASSZONYOMNAK, AKI TÖRTÉNETESEN NAGYON JÓ BARÁTNŐM IS. (uhh, nagybetű, bocsi de már nem kezdem előlrőlkicsivel). Szóval úgy gondolom jó lenne neki. Az, hogy én saját tapasztalataim alapján tanácsokat adok neki, az mégsem olyan, ha ikres szülők osztják meg egymással a tapasztalataikat.

  Szóval ha itt tudod, add már meg légyszi az elérhetőséget. Köszi

 • 2009.04.02 18:06:1878as évjárat

  "Nem csak a hormonok csinálják. Rátesz a kimerültség, a tehetetlenség érzése, meg az, hogy sokan elvárják a friss anyukától, hogy 5 méterre a föld felett lebegjen a boldogságtól..."  És még az is rátett nálam, hogy a császár miatt hallgatnom kellett a sok naggggyon kedves megjegyzést.

  Tudom, ez már itt lerágott csont, meg nem kell magam szarul érezni, meg miért vagyok ilyen, aki mondta biztosan nem azért mondta, hogy én szarul érezzem magam stb.

  Most már mindegy, nálam ez így csapódott le, és nagyon nem jól.

  Hosszú idő volt, nagyon hosszú.

 • 2009.04.02 19:06:52sajtos pogi

  mammina! Olyanon sértődtél meg amit te magad írtál! Valaki megkérdezte, hogy hogyan segített az orvos kilábalni a depressziódból és te a köv-őt válaszoltad:

  2009.04.02 13:39:52 mammina:

  "beszelgettunk nagyon sokat.... leirt egy napi tennivalok listat, hogy csinaljam, es egyszercsak magatol lett rendszerunk..."  És igen egy problémán kívül álló számára furcsa, hogy egy kémiai elváltozást, azaz a hormonrendszer megborulását beszélgetéssel és napi órarenddel gyógyítani lehet.

  A szülés utáni depressziónál mindig is a hormonok szerepét hangsúlyozzák, ezzel is érzékeltetve azt, hogy bármilyen mentalitású ember áldozatává eshet.

 • 2009.04.02 19:18:49csutkababa

  sajtos pogi

  A depresszió terápiája egy ideje kettős: gyógyszer, és mellé beszéd, verbálterápia.

  Mammina nagyon szerencsés volt,és nagyon lelkiismeretes szakember kezébe került, aki nem hozzávágott valami SSRI antidepresszánst, azzal a könnyed megjegyzéssel, hogy ja, a szoptatást állítsa le...

  Mert az ambuláns rendeléseken, valljuk be, ez zajlik.Legtöbbször.

  Hogy van? Aha, elfogyott? Felírom. Kövi???

 • 2009.04.02 19:20:08csutkababa

  És a pontos napirend sztem segítségére volt Mamminának, hogy rendszert vigyen az életébe, a cirkadián ritmus helyreállása meg jót tesz a hormonoknak.

 • 2009.04.02 19:27:03drlucifer

  78as évjárat!

  Nem titkos. babanet.hu várandósság rovatában talál minket. Pocakosunk csak egy van most, de mind ittragadtunk...

  Császár: inkább húzd ki magad. Én mindkettőt próbáltam, a csasz sokkal húzósabb.

 • 2009.04.02 19:35:39opti

  Nekem nincsenek ikreim, így amit írok, lehet nem állja eg a helyét. Nálam a depiből kivezető út pont a napirend nem görcsösen való betartása volt. Persze ősz végi, első baba, bezárva itthon stb...

  Szóval csak annyi, hogy ikrekkel biztosan nehezebb összehozni a napirendet és biztosan nehezebb spontánnak is lenni, de nekünk pont az tett jót, hogy megtanultam tojni a mosatlanra, és inkább megragadni egy-egy remek alkalmat hogy más anyukákkal csavarogjunk, később játszóterezzünk, stb.

 • 2009.04.02 20:01:27drlucifer

  Opti!

  Első babával szerintem sokkal nehezebb. Én most jobban viselem azikreket, mint anno a nagyot. Pedig keveset alszom, mindig le vagyok maradva mindennel, de most meg van a nagy boldogság és anya vagyok fíling. :D

 • 2009.04.02 20:20:45kathryn

  sajospogi!"És igen egy problémán kívül álló számára furcsa, hogy egy kémiai elváltozást, azaz a hormonrendszer megborulását beszélgetéssel és napi órarenddel gyógyítani lehet." - gondolj bele, ez ugyanaz a test-lélek közötti kapcsolat (hülyeség persze kapcsolatról beszélni, mikor egyek), mint mikor a kezed mindig felemelkedik, ha akarod. Csak persze sokkal bonyolultabban és áttételesen, még az orvosok sem tudják, hogyan. A depressziót is lehet mindkét "irányból" gyógyítani, én személy szerint amúgy is gyógyszer-ellenes vagyok, nem csak a szoptatós kismamák esetében, de elismerem, hogy van, akinél csak az az út járható.

 • 2009.04.02 20:30:18opti

  Drlucifer, én is ebben bízok, hogy most talán a rutin, a tapasztalat miatt jobban jut energiám örülni. Annyira sajnálom azt a 4-5 hónapot, azokat már nem kapom vissza.

 • 2009.04.02 20:36:02drlucifer

  Opti!

  Ezen utólag ne őröld magad. Én is "bebuktam" vagy 3 hónapot a naggyal...

 • 2009.04.02 20:40:48kathryn

  Nem buktad be, mert tanultál abból is, nem?

 • 2009.04.02 21:00:49drlucifer

  Kathryn!

  Úgy értettem, hogy lemaradtam az első hónapokban rejlő örömökről (mert az is volt, csak kicsit jobban kell rá figyelni) és ezt nem lehet visszahozni.

  Az ikrekkel meg egész másképp élek meg mindent. Korababák, talán ettől is más az egész, megküzdöttünk értük többszörösen.

 • 2009.04.02 21:10:5678as évjárat

  drlucifer

  Köszi az infót! Továbbítottam. Oda van bízva, hogy éle-e a lehetőséggel. Remélem igen.

  Ha kihúzom magam, ha nem, mostmár nem érdekel, ki mit mond. Én is próbáltam a másikat is. :)

  (És hozzáteszem, mindig vágytam ikerbabákra. Nem csak úgy heppből, hanem úgy igazán, és minden ikres anyukára egy icipicit irígy is vagyok.:))

 • 2009.04.02 21:25:55wish73

  ó, mennyire imádom az olyan kommenteket, amik arról szólnak, h se ikreim, se depresszióm, de azé most megmondom a tutit.  drlucifer, én is babaneteztem egy ideig-na, nem ikreseknél, mostanában pedig egy bnőm miatt szoktam beleolvasni a társalgóba. nem bántásiból, de ami smúzban ott megy, abból te simán hiheted, h senki nem depis. a babanet nem az őszinteség fóruma. ebből a szempontból a poronty korrektebb, még, ha arctalanabb is. vagy épp ezért.

 • 2009.04.02 21:27:37wish73

  ja, h ontopik legyek, volt már nekem verbális terápia nélküli gyógyszeres kezelésem, és fordítva is. beszélgetős, gyógyszer nélkül. több év különbséggel. a maga nemében mindkettőben voltak nagy megvilágosodások. mi lett volna, ha szimultán kapom őket.

 • 2009.04.02 22:05:56drlucifer

  Wish!

  Nálunk hamarosan minden kiderül. Egész hétvégés topiktalink lesz. :D

 • 2009.04.02 22:48:12wish73

  na, ahhoz már blaha lujzának kell lenni, h vki két teljes napon át színleljen. kív. vagyok, milyen tapasztalatokat gyűjtesz

 • 2009.04.02 23:14:38Vierre_

  Tök egyértelmű miért depisebbek az ikres anyukák, két klambó, dupla depi. Höhöhöhö, böfff, puki *színvonal*  :))))))))))))  Számoltam, az elmúlt öt poszt alig hozott száz kommentet, be fog csődöli a poronty, a posztom pedig csak két hét múlva várható... dráááhhháááma.  :))))))))))))))))

 • 2009.04.03 06:13:49drlucifer

  Wish!

  Majd az OFF-on beszámolok. :D  Vierre!

  Várom a posztodat, de halkan megjegyzem: én kifejezetten örülök, hogy végre nem csak otthonszülés-császár-szoptatás-drog a téma. (ha kihagytam valami több száz kommentet termelő témát, bocs :P)

 • 2009.04.03 08:24:13ancica

  Régóta olvasgatom ezt a blogot, de még csak most vettem a bátorságot, hogy írjak is! Ez egy nagyon kényes és téma és nagyon nehéz beszélni(írni) róla.Nekem is van egy fiam, ő már elmúlt 2 éves. Az ő születésekor nálam nem voltak depressióra utaló jelek, hanem szép lassan alakult ki!(Ha ezt amit érzek annak lehet mondani) Nem is vagyok biztos abban, h ez az amit érzek. Sokszor eszembe jut,hogy csak hisztis és önző vagyok!:( Úgy érzem nem tudok megfelelni a saját elvárásaimnak!Egyre kevesebb türelmem van a kisfiamhoz és nem éretem miért?Miért vagyok vele ilyen pokróc? EZ NEM ÉN VAGYOK!

  Mindemellett IMÁDOM ŐT!Ez a kettős érzés felőröl. Állandó lelkiismeretfurdalásom van, nem tudom mit tegyek! Szerintetek egyszerűen csak ilyen vagyok,vagy ez depresszió?Szeretnék szakemberhez fordulni, de nincs bátorságom hozzá!

 • 2009.04.03 08:37:12drlucifer

  Ancica!

  Nem biztos, hogy depresszió, de szerintem érdemes szakemberhez fordulni. Én se voltam kimondottan depis, csak bizonyos jelek arra utaltak. Pár hónapig jártam pszichológushoz (nálunk a szülészet pincéjében van pszichológus, szóval főállásban kismamákkal és meddő párokkal foglalkozik) nagyon jó volt. Szerintem a védőnőd tud ajánlani valakit, nekem is ő adta a tippet, kihez menjek. Átbeszélitek kicsit a gondjaidat, szerintem jó egy elfogulatlan személlyel egbeszélni a dolgokat.

 • 2009.04.03 08:57:47ancica

  Az a baj hogy sokszor annyira szégyellem a gondolataimat még magam előtt is, hogy nem vagyok benne biztos , hogy 1 idegennek(még akkor is ha ő egy szakember)el tudnám mondani ezt!

 • 2009.04.03 09:06:14drlucifer

  Ancica!

  Pont azért, mert idegen. És mert szakember. Tudja mit és hogyan kérdezzen. Én is neki beszéltem először a gyerekkel kapcsolatos negatív érzéseimről. Az ikrekkel meg most már simán kijelentem, hogy igenis idegörlő és kiakasztó, amikor mind a kettő órákon keresztül üvölt... És hogy olyankor előfordul, hogy világgá szaladnék.

 • 2009.04.03 09:12:59ancica

  Csodálom az ikreseket!Én 1 gyerekkel is nehezen bírok, hát akkor 2-vel!?

  Köszönöm a bíztatást, segítséget!

  A védőnő egyébként eszembe sem jutott, örülök hogy mondtad! Szívesebben kérdezem meg őt mint a háziorvosomat!

 • 2009.04.03 09:48:26nuttos

  yukikoka,

  dehogy bántódtam meg!!! Nem írtál semmi bántót, a közhelyeken régóta röhögök... (a gyógyulás jele) :)

  Ja igen, azt elfelejtettem írni, hogy valószínűleg sokkal egyszerűbb lehet, ha az ikrek 2-3. gyerekek és már rutinja van az embernek egy elsővel...

  A szülés sem kis traumát okozott. A lánykáim mindketten befordulva a 38. héten, még mindig otthon vagyok, sétálok, happyness, én leszek az "első" (de legalábbis 1 a 100-ból) kismama, aki végig hordja az ikreit, aztán normál úton megszüli - gondoltam. Aztán jön a doki, hogy legyen inkább CSÁSZÁR, hipp-hopp, ott maradok egyedül, a pasim nem jöhet be, nincs nagy családi összeborulás, csak műtő meg vágás meg rémület. Persze a babáknak így volt a jobb. De ezt is nehéz feldolgozni, még most se sikerült.

  Hát, vannak olyan emberek, akik még ezeket is könnyen viselnék, én nem vagyok olyan. :)

 • 2009.04.03 10:01:07drlucifer

  Nuttos!

  Bocs a kérdésért: téged végül miért műtöttek?

 • 2009.04.03 10:18:14mammina

  "Miért vagyok vele ilyen pokróc? EZ NEM ÉN VAGYOK!

  Mindemellett IMÁDOM ŐT!Ez a kettős érzés felőröl. Állandó lelkiismeretfurdalásom van, nem tudom mit tegyek! "  ancica ezt nagyon jol ismerem :-( vedono ha normalis kezdesnek idealis. nem vagy egyedul.

 • 2009.04.03 13:14:32plussbirka

  britt tudosok bebizonyitottak, hogy ikreseknel pont dupla annyi az esely a depressziora :P

 • 2009.04.03 14:55:54nuttos

  drlucifer,

  a két baba között több UH-n is 1 kg különbséget mértek, a kisebbik nem fejlődött tovább és a flow-ja sem volt már jó. Végül kiderült, hogy neki már nem nagyon volt magzatvize, a tesójának meg csomó volt a köldökzsinórján (a súlykülönbség csak fél kiló lett élőben).

  Mindezek előtt és ellenére a dokim végig azt mondta, hogy ilyen problémamentes ikerterhességet egy évtizede nem látott. :)  pothia,

  azért ne hagyd magad paráztatni, az ikresek másik 50%-a nem lesz depis! :))) Tartozz inkább oda! ;)

 • 2009.04.03 15:03:26cozumel

  Nuttos  jo lett volna, ha korabban megismered az ikresek.hu-t, nem kellett volna a sulykulonbseg es hasonlok miatt annyira parazni (rengeteg ilyen nagymerteku sulykulonbseg van).

  Es, szerencsere, rengeteg jol vegzodo ikerterhesseg, a mai tudomany mellett azert nem annyira bonyolult kiszurni, ha valami gond van.  Vannak boven 39. het felett szult kismamaink is. ( azt csak nagyon halkan, es tenyleg nem a vita kedveert, de szerintem siman megszulhetted volna oket huvelyi uton, ha nincs meg intrauterin stressz a kisebbik magzatnal sem, akkor maximum az inditas javasolt, hogy az o ertekei mar ne romoljanak tovabb, de a csaszar nem)

 • 2009.04.03 20:14:31drlucifer

  Cozumel!

  Saját csaszim óta kicsit újragondoltam az ikrek spontán szülésének lehetőségét. Előrebocsátom: nagyon szerettem volna spontán szülni, a dokim nem is volt ellene. 34. héten egy vírusfertőzés miatt beindult a szülés, nem tudták leállítani. A felvételkor volt UH, mindkét baba fejvégű volt. Virult a fejem, hurrá, spontán szülünk, irány a szülőszoba. Aztán a kisfiam 190-200as szívverést produkált, doki javaslata: menjünk egy ajtóval arrébb (pont a műtő melletti szülőszobában voltam). Betoltak, kislegény kint, jól van, ordít, majd a doki felnéz és közli: két lábat látok... A kislányom még bukfencezett egyet az utolsó pillanatban és faros lett!!! Elzöldültem... A bébi alig volt 2 kiló, ha farral megszülöm, iszonyatosan összetörik. Szóval a dokik sem ok nélkül óvatoskodnak annyit az ikrek körül.

 • 2009.04.03 23:03:16pothia

  nuttos!! köszi a bíztatást!! nem is hagyom magam. mindenki paráztat a környezetemben, amiből már kicsit elegem van, de dolgoznak a terhességi leszarom hormonok, így pont egy percig izgat a mondandójuk.

 • 2009.04.04 00:59:25cozumel

  Drlucifer  amit irtal, az teljesen mindennapos jelenseg, azert remelem a doki nem nagyon csodalkozott :-)  Miutan az A baba kinn van, a B babanak hirtelen annyira nagy helye lesz, hogy siman megfordul-vagy, ezen a jelensegen alapulva, siman megforditjak kivulrol.  Egy 34. heten beindulo szulest egyebkent se hasonlits ossze egy 37+ ra induloval, lenyegesen erosebbek a babak, ezaltal sokkal tobbet dolgoznak a szuletes kozben.

 • 2009.04.04 01:02:02cozumel

  Ja, es ezert igazabol csak az szamit, hogy A baba milyen helyzetben van, mert B babat mar tudjak kivulrol terelgetni (illetve a huvelyen keresztul felnyulva labanal fogva is ki tudjak huzni, bar azt hallottam, hogy ezt egyre kevesebb doki tudja mar elvegezni, a csaszar terjedese miatt)

 • 2009.04.04 06:59:18drlucifer

  Cozumel!

  A doki annyira nem csodálkozott, szerintem csak én lettem hirtelen k.o. Ja, és doki bácsi le tudja vezetni ügyesen a faros szülést is, szóval tényleg nem hobbicsászár volt.

  Egy dolgot mondott még, amikor később beszélgettünk és talá ez lehet a magyarázata annak, hogy az ikreseket a legtöbb doki jobb szereti műteni: nagyobb a komplikáció esélye, és iszonyat hamar egy műhibaper közepén találhatják magukat. Inkább biztosra/biztosabbra mennek.

  Amúgy kegyetlen volt csaszi után 3 napiig, amíg a varratomat ki nem szedték. Szóval kihagytam volna szívesen. :-)

 • 2009.04.04 07:44:24rita a felcser

  "(illetve a huvelyen keresztul felnyulva labanal fogva is ki tudjak huzni, bar azt hallottam, hogy ezt egyre kevesebb doki tudja mar elvegezni, a csaszar terjedese miatt)"  Jaaaaaj! ISten orizz!!Mi lattunk ilyet az egyetemen.A kolleganaom lekezdett sirni amikor latta muveletet.Szoval meg lehet csinalni,de szia gatvedelem,gyenged szules,borzalom.A babanak se epp kellems asszem.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta