SZÜLŐSÉG

Borkóstolással tanítják a gyerekeket a kulturált alkoholfogyasztásra

2009. március 24., kedd 08:10

Nem kétséges, hogy a nagy bulizások korába lépve nem árt, ha akkorra már minden nagykamasz gyerek tisztában van a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeivel. De meg kell-e tanítani a gyereket a „kulturált ivás” szabályaira? Ha igen, akkor mikor, kinek, hol és hogyan? Heti kérdés.Míg mindenki elgondolkodik egy pillanatra a lehetséges válaszokon, jöjjön egy potenciális megoldás: már kiskamasz korban, iskolai foglalkozás keretében, borkóstolással. Már legalábbis egy angol iskola igazgatója szerint. Egy jónevű oktatási intézményben ugyanis iskolai órát szenteltek annak, milyen borfajták léteznek, miként lehet különbséget tenni a minőségi bor és a gyenge asztali lőre között, és még bizonyára sok más érdekesség elhangzott a borok világáról. Valószínűleg nem is lett volna az ötletből újsághír, ha a „látókör szélesítését” célzó programsorozat borivással foglalkozó órája végén nem kaptak volna alkalmat a részt vevő 12 éves gyerekek, hogy a gyakorlatban is kipróbálják a frissen szerzett ismereteket, mégpedig nem is akárhogyan, hanem a helyi borkereskedő által felajánlott italok megkóstolásával.A szülők nem fogadták osztatlan lelkesedéssel, hogy tudtuk és megkérdezésük nélkül éppen az iskola kínálta alkohollal gyerekeiket. Az egyik édesanya felháborodottan mesélte a Daily Mail című lapban, hogy kislánya kissé zavaros és túlfűtött telefonhívásából csak utólag értesült a történtekről. A gyerek elbeszélése szerint legalább háromféle bort végigkóstolt, melynek hatása az anya benyomása szerint még délután is érződött a kislány beszédén.

Az iskolaigazgató visszautasította, hogy a gyerekeknek alkalmuk lett volna nagyobb mennyiséget fogyasztani a próbaként felkínált italokból. Elmondása szerint valóban csak kóstolásról volt szó, miután a gyerekek elméletben megismerkedtek a borfajtákkal, illetve azzal, hogy melyiket milyen pohárból szokás fogyasztani. Az iskola első embere úgy véli, hogy a gyerekek látókörét szélesíti, ha már korán tisztába jönnek a kulturált borfogyasztás szabályaival.

Úgy tűnik, hogy az illetékes egészségügyi hatóságok is a szülők véleményét osztják, miszerint az iskola megszegte azt a szigorú szabályt, hogy 15 évesnél fiatalabbak még egészen kis mennyiségben sem kaphatnak szeszesitalokat. Álláspontjuk alátámasztására tudományos kutatások eredményeit idézik, melyek azt igazolják, hogy jóval nagyobb arányban válik később alkoholista azokból, akik már 15 éves koruk előtt megtapasztalják a mámort, mint azok közül, akik legalább a huszonegyedik születésnapjukig várnak az első pohár ital felhajtásával. Végül hangot adnak abbéli reményüknek, hogy az iskolai falai között a jövőben inkább az alkoholfogyasztás káros hatásaival ismerkednek meg a kicsik ahelyett, hogy éppen tanáraik invitálnák közös iszogatásra őket.

Akkor most megismétlem a kérdést: Meg kell-e tanítani a gyereket a „kulturált ivás” szabályaira? Ha igen, akkor mikor, kinek, hol és hogyan?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.24 13:27:52szövetszöcske

  Vvuk, heti 1-2-3 kulturális alkoholizálás már bőven rendszeres nekem.

  Biztosan van ellenpélda hogy nem gáz, elhiszem példa nélkül is, hogy van ilyen, de nekem ez a sok. Szerintem az alkoholizálásnak megvan a helye a bulikon, társaságban. Amikor kirugás van a hámból, mindenki igyon vérmérséklete szerint, amennyitől tényleg úgy érzi, hogy most elengedte fülét-farkát, mert az ilyen alkalmak a lazításért vannak. Átlag családi estén, vacsorán szerintem viszont gáz az 1-2 pohár bortól tompuló tekintet, vagy a feles étvágygerjesztőtől lassuló beszéd, hideg futkározik a hátamon kategória.

 • 2009.03.24 13:28:49Vvuk

  B-: hát én nagyapámat nem mondanám gáznak, pedig minden nap megiszik fél deci vöröbort ebédhez vagy vacsorához és szerintem még életében nem volt részeg.  Ok értem hogy mindenből vannak kivételek, de ez például egy olyan dolog amit így teljesen általánosítva szerintem nem szabad kijelenteni.

 • 2009.03.24 13:28:59Vakmacska

  sztem a hétvégi pohár borhoz nincs sok köze családi élet minőségének, legfeljebb annyi, hogy hoznak-e a rokonok, barátok, üzletfelek elég rendszeresen vmit amit esetleg meg szeretnél kóstolni. Vagy van sajátod, és elnyalod-e ebéd után azt a poharat, tekintve hogy hétköznap kocsiban mereszted, tehát akkor nem.  Van egy 85+ (nemtom pontosan) éves ismerősünk, néptáncos és kutató tünemény bácsi, ő is elnyal viszonylag rendszeresen fél-egy deci bort ebéd után, aztán szunyókál egy kicsit, háát, sokkal frissebb szellemileg mint sok harmincas kretén.  Viszont valszeg sose fogyasztott vbk-t, nem itta magát rendszeresen a sárga föld alá, és volt más öröme az életben csőstül.

 • 2009.03.24 13:32:29babó

  mondjuk nekem is fura, hogy az apósom, aki lelki, szellemi értelemben egy igen visszafogott és józan gondolkodású ember, gyakorlatilag minden ebédhez és vacsorához megiszik egy pohár bort vagy sört. tény, hogy nem töményet, és nem sokat, de azt mindig. amúgy iszik ásványvizet főleg munka közben, és nem kell neki a gyorsító reggeli löket sem.  másik példa, az egyik nagyapám is minden reggel egy pici kupicával indított. nem tudom, akkor ő most alkesz volt, vagy nem? biztos volt egy adott szintű hozzászokás, de ez káros függőség? nem tudom... :((  egy kis pohár vörösbor rendszeresen, étkezéshez sztem kifejezetten egészséges. bár én sem szoktam és kevésbé rossz, mint a néha iszonyúan berúgok módszer...  B- igen, az is igaz, hogy biztos nem növelte az általános intelligenciát. viszont csökkentette a halandóságot.

 • 2009.03.24 13:35:42babó

  szöcske:  sztem egy pohár bortól nem tompul a tekintet, hanem élénkül. feltéve persze, hogy kultúráltan tudunk enni is, és nem zabálni.  az indító tömény már más tészta, én nem vagyok híve.

 • 2009.03.24 13:39:10B-

  Szerintem szövet mondta meg a frankót.  Azért amikor a 85 éves bácsikról beszélünk, ne feledjük, hogy az ő generációjuk (főleg vidéken) elég durva ebből a szempontból. Nekünk is volt olyan rokon, aki most kb 85 lenne, ha a súlyos alkoholizmusa következtében nem kötötte volna fel magát egyszer tök részegen.  De a lényeg tényleg az, amit szövet írt, hogy mennyire tompul a tekinteted, lassul a beszéded stb.  Egyébként szerintem nagyon fincsi érzés ezt belülről megélni, de ha minden nap ide jutsz, az már gáz.

 • 2009.03.24 13:41:22Vvuk

  " ha minden nap ide jutsz, az már gáz."  rendszeresen ebéd után fél-egy decitől nem jutsz.

 • 2009.03.24 13:44:44babó

  B-  én is Vvuknak adnék igazat: a tompuló tekintethez azért több kell. mondjuk egy bevezető feles, egy-két pohár bor, sok kaja, esetleg egy kis édes levezetés.  egy kis pohár bor élénkít (úgy tudom azért mert az alkohol gátolja az agyban a szinapszisok működését, de első körben a gátló szinapszisokét, amik visszafognak minket)

 • 2009.03.24 13:50:20háromanya

  Tudom, szélsőséges a véleményem, de az alkohol drog. Csak ép legális. Ennyi erővel tanítani lehetne a kulturált füvezést is, pl.

  Könnyű rászokni, nehéz leszokni, csak nálunk a kultúra része (és sok pénzt is hoz), de attól még DROG. Szóval az én gyerekeimet ne kóstoltassák, köszönöm.

 • 2009.03.24 13:52:51szövetszöcske

  Jó, lehet, hogy nem tompul a tekintet, mindenkire máshogy hat, de a legtöbb embernek 1-2 deci bor elfogyasztása bizony érezhető a viselkedésén(tudom-tudom, persze, kivételek azok igen vannak). Most nagyjából mindegy, hogy kásásabban beszél-e tőle, vagy ellenkezőleg sokat csacsog, nekem nemszeretem kategória, míg buliban (bár én mostanában ott is max. 1-2 pohár valamit szoktam inni) engem nem zavar, az sem, ha valakiből a pia beszél, vagy az alkoholszinttől visong és pörög a parketten, vagy disznő nótákat intonál a kertben. Otthon meg a zéró tolerancia híve vagyok (jó persze, vasárnapi ebéd után egy pohár bor néha, vagy egy sör a VB döntő közben elfér), de nekem egy pohár bor sem fér bele egy átlag hétköznap estébe.

 • 2009.03.24 13:53:15Vvuk

  "Ennyi erővel tanítani lehetne a kulturált füvezést is"  ha legális lesz, lehet hogy fogom is.

 • 2009.03.24 13:55:59cozumel

  Haromanya  nem szelsoseges a velemenyed, tulajdonkeppen teljesen igazad van. Az alkohol, a cigi, ezek legalis drogok.  Barcsak az lenne a klasszik drogok egy resze is.

  Mert a gyerek ki_fogja_probalni.

  Akkor legalabb mar olyan cuccal tegye, ami legalis, ellenorzott korulmenyek kozott gyartjak stb.  Itt Kanadaban most vezeto hir, hogy ket tinilany eletuk elso extasy-jat dobta be valami suli balon, mindketto komaban fekszik.

  Na en ettol rettegek, ezert fosok a drogtol. Mivel nem legalis, ugy pancsoljak, ahgoy akarjak.

  Az elso cigibe/pohar borba viszonylag kevesen haltak bele-gyanitom meg senki.

  Az elso drogba mar igen sokan.

 • 2009.03.24 13:56:21Vvuk

  tanítani kéne a kultúrált dohányzást is :(

 • 2009.03.24 14:00:06summarygloss

  Szövet, Vvuk,  sztem az igazság valahol köztetek van. Nagy különbségek lehetnek egyénileg, kinek mennyi a sok.  A lényeg: okozol-e magadnak/másnak kárt vele, és abba tudod-e hagyni, ha akarod.  A gyerekeket megtanítani arra, hogy nekik alkoholban hol van a határ, amíg még egyenesen haza tudnak menni, és hogy ezt a határt átlépni nem kell minden hétvégén a diszkóban: nagyon helyes! Megtanítani, hogy ha ivott, akkor ne vezessen: még helyesebb!  De ehhez ez kell kezdeni vele alkoholizálni, mintát kell neki adni. Azt te tudod. Ilyen szempontból a 12 már késő is, mert csak addig a tiéd... onnan a világé...

 • 2009.03.24 14:01:49háromanya

  cozumel  Ez elég szomorú hír, és félek tőle, hogyan lehet megóvni a gyereket. Lehet, hogy otthon együtt inni egy pohár bort? Nem tudom. De (bár én nem vagyok fű-párti sem) azért az első füves cigi is ritkán végzetes:-)

 • 2009.03.24 14:02:57summarygloss

  A magam részéről ha kéri, hagyni fogom, hogy megkóstolja. Ha elhagyja a 15-öt, már meg is fogom kínálni itthon, ha bort bontunk. engem is megkínált az apám, és nagyon jól esett, valahogy egyenlőnek éreztem magam tőle. Örültem, hogy ehhez már elég érettnek tart. Jól esett. Nem lettem alkesz.

 • 2009.03.24 14:03:26cozumel

  Haromanya  mondjuk en bajban lennek, ha holnaptol legalis lenne a spangli, kenytelen lennek en is majd elszivni az elsot a gyerekkel :)

 • 2009.03.24 14:04:12Vvuk

  summarygloss, igen ez a lényeg.

 • 2009.03.24 14:07:34háromanya

  cozumel  Hát igen, az nagyon durva lenne:-)

 • 2009.03.24 14:08:01rita a felcser

  Engem is kinalgattak mar 12 eves koromtol kezdve egy ujjnyi borral vagy palinkaval,sose kellett,se akkor se azota,nemtom milyen berugni,cigaretta nem jart a szamban.

  Azert ez se valami elegans,hogy elmesz egy szep vendeglobe ritkan es kersz egy kolat,de egyszeruen gyulolom a bort.

 • 2009.03.24 14:17:22bohar

  Nekem tilos volt, a konyakmeggyes csoki, a koccintás szilveszterkor pezsgővel, a nagymami által kínált csokilikőr minimum 18 éves koromig, ha nem tovább,

 • 2009.03.24 14:18:32Vakmacska

  Életem kb. 4 cigije közül az elsőt anyám adta a kezembe. Jah, ő se dohányzott, egy pár hós időszakot kivéve lánykorában (munkahelyi unatkozás). Valami rokoné volt a cucc, szívtuk és tűnődtünk mi ebben a jó.  Pia, hát kinek a pap kinek a paplan, én a kólától egész délután bírok a legkisebb helyiségben ülni. A második pohár bort általában az asztalon felejtem, de fél-egy pohárral nincs kifogásom ellene. Nem minden nap, de volt olyan hét, hogy többször is este a vacsi mellé, ott volt szegény félliteres darabban, hat nap alatt el is fogyott....Viszont röhögve éltem nélküle több mint 2 évig, amikor vagy terhes voltam, vagy szoptattam, vagy nem volt egy szabad másodpercem se effélékre éppen.  Buliban általában vezetni szoktam. Ha nem, akkor viszont egy jó bor, barna sör...meg kaja. És kismillió barátom van, aki mint Rita - egyszerűen nem iszik, nem cigizik mert nem kell. Miért ne lenne ez is normális?  Ha nem árt az illető magának, másoknak, nem függő és tud mértéket tartani....cozumelnak meg abban max. igazat adok, hogy pancsolt, illegális drogok sokkal veszélyesebbek lehetnek. Szegény szőlőnek jó esetben ismerjük a mechanizmusát meg az összetételét.

 • 2009.03.24 14:20:50Vakmacska

  ..bohar, mi veszett kutya kölkök voltunk, megittuk nagypapi miniüveg-gyűjteményének összes darabját stikában. Aztán úgy buktunk le, hogy az egyiket ő is meg akarta kóstolni, és gyanús lett neki, hogy vízízű. Naná, szépen pótoltuk vízzel.

 • 2009.03.24 14:28:40bohar

  A születésemkor adtak a keresztszüleim a szüleimnek egy már akkor is idős whiskey -t, mondván, majd az esküvőmön...ez az ital ott áldogált az üvegszekrényben, nézegettük néha szép régi üvegét...az öcsém 13 évvel fiatalabb nálam (az egyik) neki elfelejtettük elmesélni az ital történetét, és ő meg erre járt rá...

 • 2009.03.24 14:36:18szövetszöcske

  Én úgy tudom, hogy az igazán minőségi pusztai borokból (hasonlóan a tokaji 3-4-5 puttonyos aszúhoz), van 3-4-5 lapátos attól függően, hogy mennyi műtrágyát szórtak a bortartályba. Aminek nincs ilyen minősítése, azt kár is megkóstolni, lőre az.

  (volt a nagybátyámnak jópár éve egy ismerőse, aki borászból lett borhamisító, nagy üzletláncokba hordta a félliteres dizájn-palackos tablettásbort, egy laikus ízről nem nagyon ismerte fel, hogy nem kóser a cucc, borász lévén egész hihető ízélményeket tudott összekatyvasztani, kóstoltam több borát is annak idején, egészen jók voltak).

 • 2009.03.24 14:36:29bohar

  volt egy osztálytársam: épp náluk jártam, a 18. szülinapját mentünk ünnepelni, induláskor az anya és az apa összeveszett azon hogy a lányuk ihat e velük és a vendégekkel egy pohár pezsgőt, az eredmény az lett, hogy nem, a lány dühösen indult neki az estének, nem ihatok meg egy pohárral, akkor megyek és megiszok egy üveggel..

 • 2009.03.24 14:38:55Vakmacska

  szöcske és miután megkóstoltad eme remek nedűket, futottál nagyon?:)))  (a gyümölcsjoghurtban meg egy spéci fának a héja porítva, hihető eperízzel, ugye....)

 • 2009.03.24 14:44:11szövetszöcske

  Vakmacska, én nem futok semmitől. 9 év kollégiumon edződtem. Egyszer az egyik EFOT-on megittam közel egy liter békanyálas tóvizet a helyi dzsuvás-fürödnitilos csónakázótóból fogadásból, az sem tudta megbolygatni az emésztőrendszeremet, szóval néhány pohár tablettás bor nem ellenfél.

  (egyébként én úgy tudom, hogy a gyümölcsjoghurtban eperízbe áztatott, zselésített nutriadarabok vannak)

 • 2009.03.24 14:59:03bohar

  szövetszöcske: az eperaromára én valami ausztál faforgácsot hallottam

 • 2009.03.24 15:15:56rita a felcser

  gyébként én úgy tudom, hogy a gyümölcsjoghurtban eperízbe áztatott, zselésített nutriadarabok vannak)  Ezt mar mondtad,de honnan annyi nutria? Gyakoriak MAgyarorszagon a nutriafarmok?

 • 2009.03.24 15:40:06Vakmacska

  gyerekek, a Szöcske viccelt, nem tűnt fel?:DDD  az is igaz, mióta olvastam (tudományos forrásban) hogy a rúzsban pl. patazsír is lehet, azóta bármi elképzelhető.  a pézsma a parfümben, az is milyenmá....

 • 2009.03.24 15:47:16yukikoka

  Osztom azt a véleményt, amely szerint a gyerek későbbi alkoholfogyasztási szokásait leginkább az otthon látottak határozzák meg. Nem kell szerintem különösebben ügyet csinálni abból, hogy a családtagok megisznak egy kis ezt-azt ünnepekkor, vagy 1-2 deci borral, sörrel öblítik le a vasárnapi ebédet. Megkérdezi, mi az, és te megmondod. Én nem szeretem az alkoholos italokat (a legmenőbb bort is simán inkább kiönteném a lefolyóba, mint hogy megigyam), de tudom, hogy a legtöbben szeretik, és nincs ezzel gond. Ha a gyerek látja, hogy lehet ezt ésszel,mértékkel fogyasztani (ahogy nálunk a családban), és nem lengi körül a titokzatosság, a tabu atmoszférája, illetve nem problémamegoldási eszközként tekint az alkoholra anya/apa, akkor jó eséllyel nem lesz nagy gond. Mondjuk én sem örülnék, ha a 12 éves gyerekemmel a suliban bort itatnának a beleegyezésem nélkül, de magát az ötletet nem tartom az ördögtől valónak.

 • 2009.03.24 15:59:07Kipikopii

  Huhhh: eloszor is koszonom a cikket, ugyanezt a kerdest vetettem fel egy masik alkoholfogyasztasrol szolo poszton, de senki nem reagalt ra (ugy latszik 'fentrol' kell jonnie a temaknak).  A borkostolas szerintem jo otlet, de nem 12 evesekkel, nem iskolai keretek kozott elsokent es legfokeppen nem a szulok tudta es beleegyezese nelkul.  Amugy csaladi programnak kifejezetten jo, de a korhatart en legalabb 14-15-nel huznam meg.

 • 2009.03.24 16:03:51yukikoka

  Szerintem a korhatár - persze a családi heppöningeken - gyerekfüggő. Vannak mér egésze komoly, érett gondolkodású 12-14 évesek, és vannak, akik még nagyon gyerekek ilyenkor. De a lényeg az, hogy lehetőleg ott legyünk, mikor a gyerek először találkozik az alkohollal, illetve legyen róla elég információja. Megakadályozni nem tudjuk, hogy igyon társaságban, legalább vértezzük fel némi tapasztalattal és ismeretekkel. Tudom, naiv vagyok

 • 2009.03.24 16:37:07Kipikopii

  Yukikoka: mi alkoholkerdesben egy huron pendulunk, de szerintem a 12 ev akkor is korai, ha valaki nagyon erett (amugy hogyan? fizikailag? szellemileg? es akkor is miert pont alkohollal kell dijazni az erettseget?).  Nem nagyon akarok belemenni a korhatar vitaba, de ha van - nem brittt - felmeres arrol, hogy a 15 eves korhatar alatt elkezdett alkoholivas jobban determinal az alkoholizmusra, akkor miert ne legyen ez egy esszeru korhatar. Nekem realisnak tunik.

 • 2009.03.24 17:16:51cucumber

  www.bortarsasag.hu/hu/top12/

  Ezek drágák? Vagy nem elérhető? Na ne szórakozzunk már! Egy olasz van közöttük, az is habzóbor!

 • 2009.03.24 17:35:35Chelly2

  A 12 év az szerintem kicsit alacsony. De a 15-16 éveseknek lehet hogy nem ártana megmutatni, hogy lehet kulturáltan inni.  kicsitomi

  Azért vannak itthon nagyon jó borok. Én a vöröset szeretem. És volt szerencsém Gere Attilánál vendégeskedni. Egy ismerősünk tervezte az új borászatát és az Attila meghívta a baráti társaságot egy kóstolgatásra és hogy megmutassa, milyen lett az új hely. Akkor kb 95%osan volt kész. Akkoriban egy nagyon kedves francia borásza volt. Nagyon jó kis borokat ittunk nála. Igazi ritkaságokat is.

  Bár hozzáteszem a hétvégén amit Villányban töltöttünk, a kis pincékben legalább olyan fincsi borokat ittunk, mint nála.

  Ha vki azon a vidéken jár mindig hozatunk onnan bort. De boltban is a minőségi, többnyire villányit vesszük

 • 2009.03.24 18:55:22hallohallo

  szerintem a kulturált borfogyasztásnak ott van igazán hagyománya, ahol nagyon könnyű asztali borok vannak nagy mennyiségben. pl spanyolország, olaszország, franciaország.

  spanyolországban az egyetemi menühöz két deci bor jár! és kis éttermekben is a déli menühöz hozzák automatikusan a bort. ha én egy átlag magyar borból megiszok két decit, hát kissé tompul az agyam (nagyon könnyen berugok), átlag spanyol bortól nem, ráadásul nem kell nézegetni a márkáját, a termelőt, a mifenét, hanem a ház bora jellemzően megbízható.

 • 2009.03.24 19:52:41subidubidu

  Én láttam apámat, aki "csak" kötekedősre itta magát, amikor csak tehette (olyan munkaköre volt, míg dolgozott, hogy nem ihatott, és be is tartotta). Most nyugdíjas. Minél idősebb, annál erősebben hat rá az alkohol.

  Hát én a szagát is utálom.

  A testvéreim is csak illendőségből kóstolnak meg egy kicsit.

  Nem tudom, a gyerekeimmel mi lesz. Valójában annak örülnék, ha mindenféle tudatmódosítótól tartózkodnának, ahogy én is. Jobb szeretk mindig észnél lenni.

  Bárki bármire rákattanhat, ha éppen arra érzékeny. Előre nem lehet tudni, ismereteim szerint.

 • 2009.03.24 21:22:19Vierre_

  Én ismertem olyan embert, aki értelmiségi, kultúrba ivó ember volt, minimum három rongyos borokkal, saját borral bla bla, oszt meghalt májrákban.

  12 évesen ne igyanak bort baszki, ne igyanak semmit. Van olyan csaj aki 12 éves korában még nem is menstruál de azé borozzon.

  És akkor én szeretném, ha 12 évesen bevezetnék a gyerekeket a kultúr- kultúrával megspékelt marihuána szívásba is, simán. *irónia*  Pfff baszki.

 • 2009.03.24 21:32:30yukikoka

  Kipikopii,

  Nyilván szerintem is jobb a későbbi életkor, és még véletlenül sem gondolom, hogy 12 évesen rendszeresen borozgatni kéne.

  Az én szüleim sok kérdésben elég szigorúak voltak, de 13 éves koromban egy szilveszteri összejövetel alkalmával belekóstolhattam a mittudoménmilyen menő pezsgőbe. Hát kb azóta rá sem bírok nézni a piára, a szagától is rosszul vagyok, és legalább jó korán rájöttem, hogy nekem ez nem pálya. Persze ebből semmi nem következik, csak úgy leírtam:D

 • 2009.03.25 02:13:18Kipikopii

  yukikoka: persze, gondoltam, hogy nem neked kell bizonygatnom a dolgokat. Amugy en meg - a csaladi okok mellett - szinten egy rossz elmenyhez kotom a sajat alkoholundoromat. Egy bulin nagyon ehes voltam, es meglattam egy nagy tal gyumolcssalatat... jol belaktam vele, aztan nem ertettem miert szedulok... (bole maradvany volt). Na, mondjuk, ha kaptam volna egy kis felvilagositast alkoholugyben, ez elkerulheto lett volna.

 • 2009.03.25 10:31:45baudolinA

  Vakmacska,

  nem véletlenül K.Z. a néprajzkutató öregúr monogrammja?

 • 2009.03.25 10:42:32TKN

  Szerintem nagyon cool!! www.faltetovalas.hu

 • 2009.03.25 10:42:41Nilüfer

  Szövetm csak nem a Vekeri-tavat kortyoltad?? Akkor tényleg nem árt neked semmi:DDDD

 • 2009.03.25 10:46:19Vakmacska

  Baud, majdnem, csak a második egy kettős betű...ismered esetleg? Hóóónapok óta nem láttam őket (felesége a volt rajztanár nénim) de annyira jó fejek!

 • 2009.03.25 11:25:46baudolinA

  Vakmacska,

  az általam ismert öregúr Kolozsvárott él. Úgyhogy lehet, hogy mégsem ugyanarra gondolunk.

 • 2009.03.25 11:48:05Vakmacska

  Nem, akit én ismerek, az itt Bp közelében, viszont hogy honnét valósi eredetileg, az ha jól emléxem valami afféle amit írtál.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta