SZÜLŐSÉG

P3 - A rák ijesztő árnyékában

2009. március 12., csütörtök 14:00

Egy korábbi posztunkban bemutattuk Zsömit, aki egy minisorozat első fejezetében arról írt, a férjez menés után szeretne teherbe esni. A második részben elmeséli élményeit a genetikusnál és a nőgyógyásznál, amikor kiderül, hogy a rákszűrés eredményei nem jók. A teherbe eséssel még próbálkozni sem szabad.3 hónap hőmérőzés után visszatértem a kedves genetikus rendelőjébe, és bemutattam a hőgörbéket, amelyeket a reggeli vizsgálatok során készítettem. A tanár úr ezek alapján azt állapította meg, hogy bár nagy valószínűséggel van peteérésem, fennáll a sárgatest-elégtelenség gyanúja. Clostylbegitet írt fel, ami egy szintetikus hormon, vagyis nem hormon igazából, csak olyan, mintha az lenne. Az agyalapi mirigyre hat, serkenti a peteérést, ezért havonta több sejtecske is megérhet, nem kizárt az ikerterhesség lehetősége. Szedése mellett ajánlott a ciklus ultrahangos követése, hogy az esetleges cisztaképződést vagy egyéb mellékhatásokat időben ki lehessen szűrni, ultrahanggal a peteérés is könnyebben nyomon követhető.

A genetikus rendelőjéből a szomszédos nőgyógyászati rendelőbe mentem, hiszen amúgy is esedékes volt már az éves vizsgálat. Gyanútlanul feküdtem fel a vizsgálószékbe, a tudat, hogy az orvos egy nő, egészen oldottá tett. A vizsgálat egyáltalán nem fájt, a doktornő még a kacsát is megmelengette, hogy ne a hideg fémet érezzem, és olyan óvatosan vizsgált, mint még soha egyetlen férfi kollégája sem. Hüvelyi ultrahangot csinált és rákszűrést végzett, egy hét múlva kellett telefonálnom az eredményért.

Majdnem el is felejtettem, annyira biztos voltam benne, hogy mint eddig, most is jó lesz az eredmény, hiszen ez csak egy rutinvizsgálat! Aztán jött a valóság: a rákszűrés diagnózisa P3, vagyis a rákot megelőző állapot, a HPV (humán papilloma vírus) jelenlétét mutatták ki a méhszájból vett mintában. Na ne! Ez valami tévedés lehet, én nem vagyok az a „rákos fajta”, már elnézést!

A doktornő a vizsgálat ismétlését javasolta, de előtte még használjak egy speciális kúpot 10 napon keresztül a következő ciklusom közepén, majd az azt követő ciklusban jöjjek újra szűrésre. Oké, kúpozzunk, gondolom én – de a legidegesítőbb az egészben, hogy most nem kezdhetem el szedni a Clostylbegitet, sőt, nem is ajánlatos teherbe esnem, amíg ez a dolog nem tisztázódott, tehát újra elővesszük a rég használt védekezési módszereinket. A következő szűrésig csigalassúsággal telik az idő, majd újabb egy hét várakozás az eredményig: pozitív, vagyis ismét P3. Műtét vár rám.

Egy december közepi napon egyedül autózom a kórházhoz – párom sajnos nem tudta megoldani a helyettesítését, meg amúgy is nagylány vagyok már - bemegyek a szocreál váróba, majd fel a műtőkhöz vezető folyosóra, ahol még egy szekrény sincs a kabátomnak, táskámnak. A műtő ablakába (!) teszem a táskám és felfekszem. A doktornő helyi érzéstelenítést alkalmaz – meglepő módon nem fáj – és pár perc múlva túl is vagyok a beavatkozáson, bár a vérzést még ezzel a szuper új lézeres technikával is nehezen állította el.

A kisműtét - conisatio - lényege, hogy a méhszájból kimetszenek egy kúp alakú részt, amit egyrészt szövettanilag megvizsgálnak, hogy valóban fertőzött volt-e, másrészt ezzel el is távolítják a veszélyeztetett részt.

Lekászálódom, felöltözöm, és hazahajtok. Kezem-lábam zsibbad, agyamban az orvosi utasítások: no sport, no szex, 6 hét múlva kontroll. Még további 6 hét! Az egész ősz úgy telt el, hogy esélyünk sem volt összehozni a gyereket. Hiába állítom a leggyorsabbra az autó ablaktörlőjét, a látásom továbbra is homályos. Nemcsak a hó kezd el hullani…
 

 


Zsömi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.12 16:45:56januar18

  Evet, szülés után hat héttel úgyis lesz rákszűrés, majd kérdezd meg a dokidat, mit csinálj! Nehogy most ezen aggaszd magad! :)

 • 2009.03.12 16:48:02januar18

  Sajnos én is ugyanazt hallottam erről, mint Rita. Állítólag, ha már egyszer volt P3, akkor előbb-utóbb műtét lesz a vége. És én is hallottam már olyan "sztár" nőgyógyászról, aki nem volt képben azzal, amit Rita is ír. Kész csoda, hogy abban az esetben nem lett sokkal nagyobb baj...

 • 2009.03.12 16:49:28undokmano

  2009.03.12 16:18:26 szenilla  hüvelyi úton, csak indítjuk. :)

 • 2009.03.12 16:50:47bolletje

  Tehát még egyszer: nekem több, mint 10 éve volt P3, majd P2, most pedig már 4-5 éve P1. Nem egy nőgyógyász és nem egy labor mérte. Nem volt műtét, se fagyasztás, semmi.  Nem kell egymást riogatni a hülyeségekkel, keresni kell egy orvost, aki ért hozzá és beszélni is tud, oszt jól alaposan kikérdezni a dolgokról.

 • 2009.03.12 17:12:55Traktorka

  Az ismeretségi körünkben egy P4-ből csinált a doking P2-t műtét nélkül...

 • 2009.03.12 17:16:30Traktorka

  Még adalék: erre a P4-re azt mondták az SZTK-ban, hogy maradjon bent, mert műtik rákkal. Erre műtét nélkül lett P2. Na?

 • 2009.03.12 17:31:07januar18

  Nem akartam riogatni senkit, de nagyon közeli ismerősömnél történt az egyszer P3 egyszer P2, majd megint P3, megint P2 esete. Több dokinál volt, az orvosok nagy része a P2 után azt mondta, nem kell törődni vele, egy év múlva kontroll. Aztán elment egy orvoshoz, aki azt mondta neki, amit Rita is kifejtett, hogy annak, hogy váltakoznak az eredmények, az az oka, hogy nem a méhnyak egészén P3 az eredmény, hanem vannak olyan részei, ahol még P2. Mivel egy rákszűréskor nem az egész méhnyakról vesznek mintát, hanem csak kisebb területekről, ezért előfordulhat, hogy P3 után P2 lesz az eredmény. Ha emellé még a HPV teszt is megerősít, hogy van olyan vírus, ami rákot okozhat, akkor érdemesebb műteni, mert kisebb kockázatot jelent a műtét, mintha később nagyobb baj lesz.

  Szóval azért nem szabad félvállról venni szerintem, bár az is igaz, hogy én nem vagyok orvos...

 • 2009.03.12 17:47:59Lolababa

  Nekem P3 lett a citológia eredménye, de nem ez volt a veszélyes, hanem a HPV 18,31,33-as törzseit megtalálták nálam, ezért kellett műteni.Ez már 8 éve történt,azóta mindig P2 az eredmény, járok HPV szűrésre is és szerencsére negatív mindig!

 • 2009.03.12 17:50:38fatál natál

  P1 nemcsak szűz lányoknál van. Ez mekkora baromság! Nekem akkor volt P2, amikor candidám volt, azonkívül mindig P1, pedig szültem is.

  P2 pedig akkor is lehet, ha óvszerrel van szex, de akkor is lehet P2, ha nincs is szex. Hiszen a hüvelyflóra megváltozhat szex nélkül is.

 • 2009.03.12 18:34:33zsuzsi1976

  Na, én is arra akartam célozni korábban, mint amit Rita és janar18 írt, hogy a kenetvételen múlik sokminden.

 • 2009.03.12 20:23:48liliana13

  Érdekes, az egyik bulvárlap címoldalán is PONT most ott virít, hogy Bódy Szilvinek méhnyakrákja volt. Mi van, nem fogy az oltás?

 • 2009.03.12 20:35:16Pizsi16

  Hmmm... P1 eredmény talál az ovodában található. Nekem is volt conizációm és nekem is helyi érzéstelenítésben. Nos, a műtét nem fájt, de az a kb 4-5 szúrás a mélynyakamba ,az igen!Az immunerősítő terápiának, kúpoknak semmi értelme....A környezetemben sok nőnek volt ilyen problémája, és volt akinek nem a "késes", hanem a lézeres technikát almalmazták. Többnyire ismételt műtétre szorultak, mert kiújult.Én minden hülyeséget kipróbáltam , természetgyógyász, bio bogyók stb...

  A "sámán " szerint ,ha valakinek az immunrendszere nem tud megbírkózni a vírussal,annak az az oka, hogy a párkacsolata nem az igazi. Én akkor 100%-os voltam abban, hogy ez hülyeség. Persze a környezetemben mindenki másképp látta...azóta nem vagyunk együtt és ez volt életem legjobb döntése. Ja? és a citológiám is rendben van , úgy 7 éve....

  Teherbeesést szerintem nem befolyásolja, sem az eredmény, sem a műtét. Akár terhesség alatt is lehet műteni.Esetleg méhszáj elégtelenség lehet a probléma,de ez is egyszerűen megoldható. Szerintem h

  , ha egyszer látnak kóros sejteket,és máskor nem ,akkor esetleg másodjára nem lett jól levéve vagy fixálva a kenet.Én mindenképpen műtét párti vagyok.

  Amúgy jelenleg a nyolcadik hónapot taposom...

  tehát fel a fejjel!

 • 2009.03.12 20:37:39Pizsi16

  Most látom, hogy igen jól tudok fogalmazni(is),de bocsi,mert kimaradt a délutáni szunyám, és alig látok ki a fejemből....:)

 • 2009.03.12 20:38:08wish73

  nekem is volt p3. a dokim volt annyira alapos, h kolposzkóppal meg is nézte, h hol van a kóros hám, tehát nem csak kenet-labor vizsgálat volt.

  engem is megműtöttek. 21 éves voltam, nem volt hpv-m. és akkor még napokig bent kellett feküdni a kh-ban a műtét után, pedig uez volt műtét. fain volt a kékgolyó vendégszeretetét élvezni a fej-nyak sebészet feletti szinten.

  amúgy sztem semmi ok parára, eg p3+műtét még nem a világ.

 • 2009.03.12 20:50:28Pizsi16

  Valóban nem nagy dolog ez a műtét, mert a méhszáj nagyon szépen és gyorsan tud regenerálódni.Viszont, ha a "rák" elbrjánzik és beszövi a kismedencénket, akkor már egy méheltávolítás semmit nem ér. Ismertem olyan embereket akik ebbe haltak meg. Hosszú hónapokig szenvedtek, művese kezelést kaptak, mert nem tudott a pisi sem kijönni,ezért leállt a veséjük is. Többnyire kivéreznek ezek a betegek,úgy halnak meg....elég lassan.

  Az évenkénti szűrés a minimum. Azzal lehet,még biztosabbra menni, ha időnként dokit is váltunk...aki lehetőleg más citológussal is dolgozik....

  A kolposzkópiáról annyit, hogy nekem semmi nem látszott azon, illetve semmilyen tünetem nem volt soha....ja, és évek óta ugyanazon férfival volt dolgom. (reméljük ő is hasonlóan tett)

  A csoda dokiknak nem kell hinni...szerintem.

 • 2009.03.12 21:07:10Duplapepperoni

  nekem világ éltemeben P1 volt az erdemény, mindez kb 4-5 nőgyógyász vizsgálata alapján, nem vagyok sem szűz, sem tini, sem óvódás, szóval ne ijesztgessétek a többieket

 • 2009.03.12 21:41:26mz per x

  29 voltam és még csak 1 gyerekem volt, amikor az első P3 leletem volt. Azonnal ismételt az orvosom, az is P3 lett, mellette a kolkoszkópos vizsgálat is szövetelfajulást mutatott. Az orvos tanácsára azonnali kimetszés következet, a szövettan alapján néhány sejtre kiterjedő rákot találtak. 3 majd 6 havonta kontroll. 34 voltam amikor a lányom megszületett a 40. hétre kb. fél óra alatt, teljesen simán. Most 48 vagyok és néhány éve a mammográf rák előtti állapotot mutatott ki, kis kimetszés, még idejében. A sebész szerint a mellrákot is okozhatja HPV. Tessék szűrővizsgálatokra járni! Ha van gyerek azért, ha még nincs, azért hogy lehessen!

 • 2009.03.12 21:44:17Wiskas

  Zsömi ne keseredj el! Én is ezen mentem keresztül 2007. februárjában megvolt a műtét és április elején teherbe estem. Már akkor mondták nekem, hogy érdekes módon a műtétek után sokan hamar teherbe esnek, csak mosolyogtam ezen, és tessék. Ma 15 hónapos a kislányom :) Fel a fejjel!

 • 2009.03.12 22:29:03subidubidu

  HPV tesztet automatikusan végeznek rákszűréskor?

 • 2009.03.12 22:32:05wish73

  nem. magánban külön kell kérni és persze fizetni érte (tízezres nagyságrend, ha jól tudom), sztk-ban pedig akkor, h ismétlődően rossz a citológia és az a bizonyos "tisztító-kúp" sem hoz eredményt

 • 2009.03.12 22:59:19csirimiri

  A HPV szűrés ára 1 éve 5000 Ft volt. Ezt csekken kellett befizetni, és csak a befizetett csekk bemutatásával végezték el. (SZTK-ban)

 • 2009.03.12 23:18:35wish73

  na, ez új infó, amit fentebb írtam, az egy hónap híján egyéves infó. legalábbis nekem ezt mondta az sztk-s doki.

  azt még mondjuk megértem, h az "úri passzióból" végzett szűrés térítéses-bár, ha jobban meggondolom, évente egyet támogathatna a tb., de, h azért is fizetni kelljen, amikor gyanítható. agyrém.  amúgy , anyám rákja kapcsán kellett rájönnöm az összeesküvés-elméletnek tűnő tb-logikára.

  nem igaz, h cél a megelőzés ill. a korai diagnózis. az a cél, h brutál számlákat állíthasson ki a kórház.

  bassza meg, tudjátok ,mennyi egy kemo? 400ezer ft. és ebből min. 6 adag kell. van, aki sugarat is kap. persze mindezt a műtét, és a hosszas kh-i tartózkodás után.

  anyám jól felismerhető panaszokkal járta majd egy évig a várost, mire IV. stádiumban végre egy nem is azon a szakterületen dolgozó orvos kimondta, h mizu.

  faszán mondom, nem cél a prevenció. az alig párezres tétel egy eü intézménynek.  pedig istenbizony nincs gyógyszerlobbi paranoiám, a fakultatív oltások, és egyéb gyógyszerek kapcsán sem gondoltam soha, h pusztán anyagi célból ajánlanák. persze, az is lehet egy szempont, de talán a gyógyítás sem utolsó.

  ez a számomra új tapasztalás kicsit megváltoztatta a gondolkodásomat.

 • 2009.03.13 00:28:07kihanemén

  hpv ellen nem véd a gumi sem, uh aki azzal jön, h világ életében csak azzal dugott, az sincs biztonságban.

 • 2009.03.13 04:49:41hinta-palinta

  Subidubidu,úgy tudom, ha valakinek P3 eredménye és kolposzkóppal is látható elváltozása van, akkor a nőgyógy.vizsgálat része( ingyenesen) a HPV tipizálás. Ha "csak úgy" kíváncsi vagy, akkor fizetni kell.

 • 2009.03.13 07:24:36rita a felcser

  Miert nem ved a gumi?Azt tudom ,hogy a herpeszek ellen nem ved.Lehet ,hogy akkor hasonlokeppen a a pappilomatol se,en azt hittem ,legalabb a pappilomatol ved.

  MAskulopnben a fogamzasgatlo tabletta noveli a mehnyakrak veszelyet es csokkenti a meh-test rak veszelyet.

 • 2009.03.13 07:33:54hinta-palinta

  Rita, mert a HPV bőrkontaktussal (is) terjed.

 • 2009.03.13 07:49:20rita a felcser

  Igen, sejtettem,de hitegettem magam :(.

 • 2009.03.13 08:54:39lawbabe

  p3 nekem 18 évesen volt, ecsetelték. Azóta szültem 3 egészséges gyereket, műtétre nem került sor. Lányok, mindenki saját döntése, kiben, miben hisz, de az orvosok nem tudnak mást mondani, mint amit a könyvekből tanultak. A HPV nagyon sok emberben jelen van (rengeteg fajtája létezik) az immunrendszernek kell megküzdenie vele.

  Azt meg etikátlan üzleti érdeknek tartom, hogy pár hónapos sikertelen próbálkozás után peteérés szabályozó gyógyszerrel bombázzák fiatal nők szervezetét...

 • 2009.03.13 09:08:03csirimiri

  Pedig ezt teszik. És van olyan, h nem is ellenőrzik, csak szedje be, aztán vagy lesz vagy nem. Ha X hónapig így sem jön össze, akkor menjen vissza. Durva. Egy barátnőm ezt 2-szer is végigcsinálta.  volt olyan is, h elment az SZTK-ba, mert ott ajánlottak neki egy jó dokit. Ő minden vizsgálat nélkül AZONNAL felírta neki...

 • 2009.03.13 09:33:45pantufül

  Jézusom, írtam egy nagyon hosszút és elszállt. Most majd két részletben. Kórtörténetem: Többszöri P3 után (közben kezelések) conisatio 22 éves koromban. Akkor már volt egy lányom. Azt mondták, hogy ha szeretnék még gyereket, akkor igyekezzek mert ezt az "utolsó pillanatban kapták el". Ehhez képest 11 évvel később született a második kislányom. Közben a leleteim P2-esek. Ez már császármetszés volt, mert nem fért ki drágám. A műtét annyiban befolyásolta, hogy a doki attól tartott, hogy nem fogok eléggé tágulni a műtét miatt, de ez nem így volt. Viszont 1 héttel túlhordtam és annyira zárt volt a méhszájam, hogy nem tudtak magzatvizet nézni, ezért megindították a szülést. Terhesség alatt viszont a zárt méhszáj kifejezetten előny. Minden rendben zajlott. után még 4 évig P2-es leleteim voltak, aztán bummmm a rettegett P3. Folyt. köv.

 • 2009.03.13 09:38:52pantufül

  Gyógyszeres kezelés után ismét P3. Újabb conisatio, ismét altatásban. A szövettanim jó lett. Viszont ez kb másfél évig maradt így, újabb P3. Gyógyszeres kezelés után rosszabbodott, P4 lett. Azonnali műtét, ami már méhszáj amputáció volt. Elég komoly műtét volt, de a méhem megmaradt. A szövettanim szerint jóindulatú sejtburjánzás volt, ami persze kezelés nélkül bármikor elrákosodhat. Tehát nem biztos, hogy rosszindulatú a dolog. Ezért akaszt ki, ha valamelyik celeb conisatioja után azt írják, hogy túlélte a rákot. Nem is biztos, hogy az volt. Tehát Zsömi, kicsit hosszú volt, de remélem tanulságos. Fel a fejjel, ez nem egy komoly műtét, de komolyan kell persze venni. És a teherbe esést nem befolyásolja. Pozitív gondolkodást!!! Azóta nekem is jók a leleteim és a doki szerint bármikor szülhetnék újra, legfeljebb jobban kellene vigyáznom magamra. Sok sikert az életben!

 • 2009.03.13 09:47:46rita a felcser

  De miert jo ha a meh megmaradt csak mehszaj amputacio volt?Szerintem a meh legjobb resze a mehszaj,nelkule nem sokat er a meh,persze ha nem akarsz meg gyereket,meg lehetne csinalni mehszajavarattal ,de ritka.

 • 2009.03.13 09:53:42katog

  "Még további 6 hét! Az egész ősz úgy telt el, hogy esélyünk sem volt összehozni a gyereket."  Szerintem ne szomorkodj, hanem inkább örülj.

  Sokkal jobb pl. 32 évesen gyereket szülni, mint 32 évesen otthagyni egy árvát. (Vagy elveszíteni egy meg nem született magzatot daganat miatt.)

  Vigyáztak rád, elhárítottak egy veszélyt, és most sokkal nyugodtabban vághatsz bele a dologba.

  :) • 2009.03.13 09:59:20subidubidu

  Köszönöm a HPV infókat. Tényleg furcsa, hogy nem nézik automatikusan...  Wish,

  Anyukáddal most mi van? Megdöbbentő a története. :-(  Pantufül,

  Mégis hogy tud az ember "vigyázni magára", hogy ne legyen rákja? Vagy nem erre gondoltak?

 • 2009.03.13 10:02:22pantufül

  rita a felcser: "Szerintem a meh legjobb resze a mehszaj,nelkule nem sokat er a meh"  Hogy írhatsz már ekkora f...ságot. Ha meg van a méhed, akkor lehet még kisbabád! Fölöslegesen nem szedegetik ki az ember szerveit! Jézusom!!

  Amít írtál az úgy hangzott, mitha valami ízletes falatról beszéltél volna!

 • 2009.03.13 10:06:21pantufül

  Úgy tud vigyázni magára, hogy rendszeresen elmegy szűrésre, vagy ha bármi rendellenességet észlel elmegy orvoshoz. És akinek nincs állandó partnere előnyben részesíti az óvszer használatát. Az intim higiéniát is nagyon fontosnak tartom, sőt tovább megyek, aki intim tornával karban tartja az alsó izmait, kevésbé van kitéve fertőzéseknek.

 • 2009.03.13 10:07:36pantufül

  Ja, persze fentiekkel "csak" a megbetegedés esélyét tudjuk csökkenteni.

 • 2009.03.13 10:10:52emt

  Sziasztok!

  Sajnos a fent említett műtéten én is túlestem már...nekem is p3-mal kezdődött, és engem is derült égből villámcsapásként ért a hír, hiszen addig nekem is minden eredményem jó volt. És olyan "öreg" sem vagyok (22 voltam), hogy ilyen megforduljon egyáltalán az ember fejében, nem mintha az idősebbeknek szabadna rákosnak lenni, de mégis...az ember valahogy abban a hitben van, hogy ez fiatalon egyszerűen NEM FORDULHAT ELŐ! De előfordult, kúp, gyógyszer, aztán p2, egy kis fellélegzés, majd a hidegvíz 3 hó múlva: p4. Azonnali műtét, bár nekem nem ambulánsan csinálták (előtte befekvés, és még 2 nap bent a beav.után) A lapomon ott díszelgett az "in situ carcinoma" vagyis helyi rákos daganat...amit szerencsére "csak" a p4-re alapoztak, biopszia nem volt. Aztán lezajlott a műtét, szerencsére a szövettan nem mutatott rákos sejteket, "csak" a vírust...

  Szóval lányok, menjetek, menjetek, menjetek rákszűrésre, az életeteket mentheti meg! Mondanom sem kell, hogy a védőoltást (potom 90.000 Ft) még így sem(!) támogatja az OEP, hogy veszélyeztetettnek minősül valaki, sem a HPV tipizálást (a Pap teszt, vagyis a P akárhány ugyanis csak a fertőzést mutatja, konkrétan a HPV-t nem, azt DNS vizsgálattal csinálják, 5000 Ft). Ennyit a magyar eü-ről.

  Persze az ember ilyenkor kissé megbélyegzettnek érzi magát, hogy honnan? Mégis kitől? Sosem voltam nagyon szabados életű, csak komolya pasijaim voltak, és mégis...azt gondolod, mindenki "úgy" néz rád, mégis csak egy szexuális úton terjedő francod van...! De ha kicsit utánaolvas az ember, hamar rájön, a nők 80%-a megfertőződik, de a többségnél észrevétlen marad, és az immunrendszer szépen legyőzi. Csak ha az nem működik tökéletesen, akkor lehet bibi...

  Nem sokára mi is szeretnénk kisbabát, és csak remélni tudom, hogy nem lesz semmi gond ebből...valakinek tapasztalat ezügyben?

 • 2009.03.13 10:15:42rita a felcser

  Jaj ertem,dehat irtam,ha akarsz meg gyereket,akkor magatol ertetodo.De mondjuk egy 45 eves nonel csak mehszajamputacio nem olyan okos.MAr csak azert is ,mert nehezebb mutet sokkal.Nagyon verzik.

 • 2009.03.13 10:27:12pantufül

  Hát szerintem egy nő sem szabadul meg fölöslegesen a méhétől, persze csak ha nem muszáj. Egyébként pedi a méhszájamutáció tényleg nehéz műtét, engem 3x toltak vissza a műtőbe, kishíján elvéreztem. De élek!!!

 • 2009.03.13 11:19:23hinta-palinta

  A Pap ( Papanicolau) festés nem fertőzést mutat, hanem sejtelváltozásokat, amelyek lehetnek gyulladásos eredetűek is.

 • 2009.03.13 11:22:29emt

  Igazad van! Bocs a pontatlan fogalmazásért!

 • 2009.03.13 11:28:15hinta-palinta

  emt, ugye nem bántódtál meg?Örülök, hogy rendben vagy.

 • 2009.03.13 11:52:08vill

  Szerencséje a postolónak, hogy ilyen lelkiismeretes volt a dokija. Bennem 5 évig volt egy bazi méhszájseb (a második szülés után nem varrtak össze normálisan, de persze az is csoda, hogy élünk), de senki nem mondta, hogy mostazonnal....még az, aki műtött, az is azt mondta, ha akarom, műttessem meg, de nem olyan fontos.

  Másfél órán át szabdalt, 11 darabot vágott ki a méhszájamból, 1 hétig csővel közlekedtem, citológia tanúsága szerint a műtét 23.59.59-kor történt (CIN I).

  Azóta évente járok, lekopogom, még minden oké. Még jó, hogy gyereket már egyáltalán nem akarok.

 • 2009.03.13 11:57:14horadi

  Zsömi!

  Nem annyira a HPV-hez, inkább az előzményekhez szeretnék hozzászólni.  Azt írod, hogy genetikusnál voltál, aki megállapította, hogy valószínűleg van peteérésed, inkább sárgatestelégtelenség gyanúja állhat fenn, ezért felírt Clostylbegitet.  1. Miért genetikushoz mész? Miért nem "sima" vagy meddőségi nőgyógyászhoz?

  2. A genetikus honnan veszi a bátorságot, hogy felállítson diagnózisokat, ráadásul csak körülbelül, hiszen azt írtad, hogy "valószínűséggel" és "gyanúja".

  3. Milyen orvos az, aki ilyen kb. diagnózisra felír egy hormongyógyszert? Zsömi, ne álltasd magad a Closty egy hormongyógyszer, nem pedig olyan, "mintha" hormongyógyszer lenne...

  3. A Closty, úgy tudom, az elégtelen peteérésre van, nem pedig sárgatestelégtelenségre, tehát akkor írják fel, ha nincs peteérésed. Neked a genetikus szerint van peteérésed, akkor meg végképp nem értem, hogy mi az indok.  Zsömi, biztos, hogy jó kezekben vagy?

  Azért kérdezem, mert az én egészségemben rengeteg kárt okoztak a hozzá nem értő orvosok a meddőségi kezelések alatt, nem beszélve arról, hogy közben szaladtak az évek... :-(

 • 2009.03.13 15:35:49di

  Nem is gondoltam volna hogy ennyi embernek van/volt P3as eredménye. Nekem is volt 4éve, de az orvos nem akart műteni, de váratlanul ért, hiszen azért mentem, h baba előtt rendben van e minden aztán hormon mindne szép, csak hát P3:(, bőgés, negyedévre p3, és megint, aztán kaptam kúpot,ami hátha rendbe hozza, és úgy is lett, fél év a baba már jött is, azóta p2. nem tudom mi az az eset amikor műteni kell, de szerencsére nálam vmi más volt és nem kellett műteni, de hűségesen járok ettől függetlenül évente.

  Én arra gondoltam, persze lehet hülyeség, h előtte voltam gyógyvizes, öregnénis medencékkben és talán onnan átszivároghatott vmi. De baromi ilyesztő amikor azt mondj a a doki, h hát vagy meggyógyul magától v. műtét, hiszen a sejtburjánzás már nem jó...én akkor voltam 30.

 • 2009.03.14 17:49:45emt

  hinta-palinta, nem, dehogy!:) az ilyen könnyen nem megy! tényleg nem fogalmaztam pontosan, pedig nemrég még vizsgáztam is belőle:)

 • 2009.03.22 16:56:41nyuszicsibe

  2002 ben terhesen P3as , aztán szülés után P2, majd 2007 május P3, 2008 február P3 most még 1 P3! S most jutott eszébe a dokinak hogy talán meg kellene csinálni a HPV tesztet! Nálunk anyai ágon elég gyakori betegség ez! szóval most nincsenek jó napjaim

 • 2009.04.09 16:11:26snoopykutya

  Tudna valaki segiteni:  Mi a kulonbseg a P es a CIN jelolesek kozott?

  CIN II-m van (P rol nem szolt a doki, hiaba kerdeztem egy ertelmes mondatot nem birt kinyogni) es ki akarnak metszeni egy darabot.  Tudja vlaki mi ez a CIN II mi a viszonya a P1, P2, P3-hoz es mi a kezelei modja?

 • 2009.04.09 16:55:43pindúrpandúr

  szerintem jó gyorsan keress másik orvost...

  korábban leírtam már, hogy én hogy jártam, hogy 18 évesen meg akartak műteni, aztán kerestem másik orvost és azóta is vígan élek...keress olyat, aki értelmesen elmagyarázza mi van Veled, és milyen lehetőségek vannak még.

  erre nem szabad sajnálni az időt és a pénzt...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta