SZÜLŐSÉG

Nem elég egy oltás a bárányhimlő ellen

2009. február 20., péntek 13:30

Két oltásra van szükség a bárányhimlő elleni tökéletes védelemhez több éves hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint - írja az MTI az Új Dunántúli Napló alapján. Az eddigi gyakorlattal ellentétben a 13 év alatti gyerekeket nem elég egyszer beoltani. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az egyadagos oltás után a gyerekek a vártnál magasabb arányban lettek mégis betegek. Igaz, tüneteik enyhék voltak és szövődmények sem léptek fel náluk, a betegség azért még fertőzött.A 13 évnél idősebbeknél egyébként eddig is két oltást javasoltak az orvosok, az injekciókat hat hét különbséggel kapták. A bárányhimlő elleni oltás nem kötelező, de a szakemberek egy része azért ajánlja, mert a vírus tulajdonságai valamelyest megváltoztak, s a betegek egyre többször szorulnak kórházi ellátásra a fellépő szövődmények miatt - olvasható a baranyai napilapban.

A Poronty olvasóinak megoszlik a véleménye, hogy érdemes-e beadatni a bárányhimlő elleni oltást: sokan úgy vélekednek, mint a szakemberek, de van, aki szerint a legjobb, ha kis korban elkapja a gyerek és átesik a betegségen, aki ugyanis egyszer megfertőződik, az egy életre védett lesz a bárányhimlővel szemben. A védőoltás egyébként a baranyhimlo.hu oldal információja szerint darabonként 6748 forintba kerül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.20 14:46:40pantufül

  Én is beadattam mielőtt óvodás lett és nem kapta el, pedig volt már körülötte bárányhimlős.

  Most 9 éves, ezek szerint meg kell kérdezni a gyerekorvost?? Én nagyon hasznosnak tartom. Japánban és az USA-ban kötelező védőoltás, nem véletlenül. Ha nincs is szövődménye, rém kellemetlen tud lenni.Sokaknak maradandó sebhelye marad az arcán, arról nem is beszélve, amikor szegény kisgyerek 40 fokban kapja el és nem mehet vízbe sem. Nem hinném, hogy ezeknek ki kell tenni a gyereket. Ezek már korszerű oltások.

 • 2009.02.20 14:52:17Bombi

  Sziasztok,  valaki meg tudna nekem mondani pontosan,hogy elkaphato-e a baranyhimlo ketszer....esetleg tobbszor?Ugyanis nemregen egy a betegsegrol folytatott kotetlen beszelgetesbe "kotyogott" bele a jooolinformalt ismeros,hogyasszongya:....az egyszeri betegseggel megszerzett vedettseg nem eletreszolo,ez egy regi ,elavult orvosi nezet.Mindezt ervelesre kevesbe nyitottan,ellentmondast nem turo tonussal a hangjaban.Mert allitolag az o fiuk tobbszor is.....stb.

  Szoval...en ezt nem hiszem el.Nem hallottam rola se gyerekorvostol,se nogyogyasztol es a neten sem talaltam igazan hasznalhato infot a tobbszori megbetegedesrol.....

  A kislanyom ket eve kapta el a baranyhimlot,amikor kiscsoportos ovis volt (en meg gyerekkent az ozonviz elotti idokben).

  Ugy gondoltam jobb lesz,ha atesik a betegsegen,ezert a gyerekorvos ajanlatara sem oltattam be.Kesobb meg is bantam,ugyanis a kicsi teste brutal modon tele lett pottyokkel,nem volt rajta egy ep hely,volt a popsijaban,a szemeremajkai kozott,a korme alatt szinte,a labujjai kozott,a szemhejan....mindenhol rengeteg potty.Laza nem volt,rendesen evett es meg a kedvebol sem veszitett.Emlekszem,annyira racsodalkoztunk,hogy meg le is fenykepeztuk,ugy nezett ki,mint egy hibrid katicabogar....:))

  Masodik nekifutasra igy,hogy tudom hogy nezett ki,azt hiszem,hogy beoltatnam.

 • 2009.02.20 15:01:13Bombi

  ......az utso mondatbol hianyzik: Masodik nekifutasra igy,hogy tudom,hogy nezett ki,mennyit szenvedett miatta,mennyire sirt,'aanya naagyon viszket'....hat,en azt hiszem beoltatnam.

  bocsi a kettozesert.

 • 2009.02.20 15:03:35kriszi

  Bombi,

  állítólag akkor, ha elsőre nagyon enyhe lefolyású (annyira, hogy kérdéses, ez az-e), létezik, hogy később újra beleesik. Szóval szerintem (de nem vagyok orvos!) a te kislányodnál kevésbé valószínű. A lányomért én is egy kicsit aggódom, bár látványosan és beazonosíthatóan pöttyös volt, nem volt rajta sok. Bezzeg a fiamoon utána :)

 • 2009.02.20 15:17:20Subbantósdi

  Én beadattam a lányomnak és akkor már jelezték, hogy kell majd mégegy valamikor 13 éves kor körül...úgyhogy nekem ez a hír nem meglepő.

  :o)

 • 2009.02.20 15:42:29hinta-palinta

  Bombi, úgy tudom, hogy a megbetegedés utáán a gyerek védve van kb 10- 15 évig, majd ai immunrendszer memóriasejtjei szépen kicserélődnek, és felnőttkorban az övsömör nevű betegségben jelenhet meg a herpes zooster fertőzés.( ez a bárányhimlő kórokozója)

 • 2009.02.20 16:14:36ditakai

  Jöjjön erre egy orvos és cáfoljon meg, de tudtommal ezek a megbetegedések éppen a védőoltások és az indokolatlan antibiotikumos kezelések hatására váltak olyan veszélyesekké, hogy komolyabb szövődményeket okozhatnak, mint pl 20 éve....  Kb magunknak csináljuk a bajt vele, hogy egyre több mindentől igyekszünk megóvni a gyerekeinket, hisz egy kórokozó kizárásával kvázi helyet adunk öt másiknak, amelyek még kártékonyabbak, mint azok voltak, amitől meg akartuk óvni a család kicsi kincsét.  Abszolút támogatásom a célzott és indokolt antibiotikumoknak és oltásoknak, de túlzásnak tartom, hogy mostanában ezeket úgy tolják a gyerekekbe, mint a C-vitamint - korra és kórtörténetre való tekintet nélkül.

 • 2009.02.20 16:21:00kisbibe

  Szerintem maradjunk elsősorban az indokolatlan antibiotikum használatánál. A legtöbb bajt ez okozza és ezzel már többször, több konferencián, médiában, fórumon is foglalkoztak.

 • 2009.02.20 17:03:45tengelic

  A bárányhimlőt vírus okozza, semmi köze a gyakori antibiotikumos kezeléshez.

  Magát a bárányhimlőt egyszer lehet elkapni. a vírus megnarad a szervezetben , ezért tud övsömör (féloldali, vonalas megjelenésű hólyagok)formájában a későbbiek folyamán ismét megjelenni, ha valamiért a szervezet védekezőképessége lecsökken, ilyenkor a vírus aktiválódik. (Olyan mint a herpesz, egy családba tartoznak).

  A bárányhimlő elleni védőoltás valóban nem feltétlenül véd meg a betegségtől, de a súlyos szövődményektől, amelyek akár tartós idegrendszeri károsodást, halált is okozhatnak, igen.

  Szövődménye igen ritka, sokkal ritkább, mint a betegség miatt fellépő szövődmény.

  A betegség azért is veszélyes lehet, a mert a beteg kicsi átadhatja öreg nagyszülőnek, kismamának, akikre fokozott veszélyt jelent. A családban másodjára fertőződő ráadásul betegebb lesz általában, mint az eredtei fertőzött.

  A sok védőoltás NEM okozza, hogy súlyosabb betegségek lépnek fel ( a túzott antibiotikumhasználat növeli a kórokozók ellenállását valóban, de csak a baktériumokét). Elég csak belegondolni, hány kisgyerek (családonként 1-2) halt bele annak idején olyan betegségekbe, amelyekbe már gyakorlatilag senki. Csak a mai generáció egy része ezt nem nem élte meg, és csak azt hiszi el, amit saját szemével lát.

  Mág nem hallottam, hogy ismétlés kell ennek az oltásnak, de igyekszem utánanézni (ha gyermek nem ébred idő előtt az ölemben - be fogom neki adatni a védőoltást).

  (a hozzászóló orvos)

 • 2009.02.20 18:06:35csibie

  Bibe,

  ha nem tudják eldönteni bárányhimlős-e a gyerek akkor vérvételre van szükség abból megállapítják,átesett-e rajta vagy sem.  Egyébként meg rohadjanak meg az oltást gyártó cég, mert szó sem volt többszöri oltásról még egy éve sem. Más országokban tíz éve is oltják az embereket, ott elég volt 1? Vagy ha nem akkor miért nemszóltak időben. Mennyit ér ha valaki 1-2 netán 3 év után kapja az ismétlő oltást?

 • 2009.02.20 19:10:51Bato

  Az én nagyobbik fiam nem volt még 1,5éves, amikor elkapta a bárányhimlőt. Szerencse, hogy nála nem volt nagyon súlyos. Jobban megviselte a bezártság, hogy nem mehetett játszótérre, mindez a legnagyobb nyár közepette. Én úgy döntöttem, hogy a kicsinek sem fogom beadatni.

 • 2009.02.20 19:28:44kisbibe

  Lehet egy igen hülye kérdésem?! Mert mostanában kezdtek el vele stresszelni, bár én hülyeségnek tartom. Én voltam bárányhimlős, de jelenleg 21 hetes terhes vagyok és mindenki azt mondja, hogy elkaphatja a baba(?) a hasamban és károsodhat. Én ezt azon egyszerű oknál fogva tartom hülyeségnek, hogy ha az én szervezetem találkozik magával ezzel a vírussal, tud ellene védekezni és így nem juthat el a babához. Vagy rosszul gondolom?!

 • 2009.02.20 19:30:37kisbibe

  Mellesleg nekem elmondta az orvos, hogy valszeg kell majd ismételni 13 (?) éves kora után az oltást.

 • 2009.02.20 19:54:18Bromwyn

  Tengelic, köszönöm ezt az összeszedett leírást, jó volt így olvasni erről, hozzáértőtől.  A "mi is túléltük" érven egyébként általában nem tudom, sírjak-e vagy mosolyogjak (jó, nem feltétlenül a bárányhimlő ürügyén - hanem pl.amikor az autósülésről vagy a meningitis elleni oltásokról van szó). Mi igen. És aki nem?

 • 2009.02.20 19:58:46tengelic

  Az eredeti gyógyszerajánlás a következőket tartalmazza:További egy adag Varilrix vagy más varicella tartalmú készítmény adható 9 hónapos kortól 12 éves korig. A második adagot legalább 6 héttel az első adag beadása után célszerű beadni, de semmilyen körülmények között sem adható be 4 héten belül.13 éves kortól és e fölött: 2 adag, a két adag beadása között minimum 6 hétnek kell eltelnie, semmilyen körülmények között sem adható be 4 héten belül.

  A cikk, ami alapján a Dunántúli Napló írt: pediatrics.about.com/od/immunizations/a/06_cpox_update.htm

  Azt írja, hogy az eddigi tapasztalatok alapján kell az ismétlő oltás, leghamarabb 4-6 éves korban, de később is lehet.  Bibe: nem magyar gyártmány a Varilrix. Az újraoltás szükségességéről sem magyar tanulmány született. Eddig is úgy szólt az ajánlás, hogy lehet, hogy kell ismétlő oltás. Az teljesen természetes, hogy egy oltás bevezetésekor nem lehet pontosan tudni, hogy meddig lesz hatásos, kell-e ismétlés. Ezért követik figyelemmel éveken keresztül, hogy milyen hatásokkal, mellékhatásokkal stb. jár egy oltás.

 • 2009.02.20 20:01:58tengelic

  Bocs, Bibe, csibie-nek akartam írni  vagyishogy kisbibe, ha tényleg varicellád volt, nem kaphatja el a baba. Ha nem vagy benne biztos, ellenanyagot nézethetsz, abból kiderül.

 • 2009.02.20 20:36:28tengelic

  A megjelölt cikk csak egy a sok közül, de a többi is ezt írja. Azt nem tudom, hogy fenti újság melyikből idézett.

  A következőeket Kulcsár Andrea doktornő nyilatkozta 2008 szeptemberében:A közeli jövőben Európa is csatlakozni fog a megváltozott, USA-ban már egy éve alkalmazott gyakorlathoz. Ezek szerint minden életkorban 2 oltás lesz szükséges a tartós védettség kialakításához. A gyakorlatban ez jelentheti azt, hogy betöltött 1 éves kor után (célszerű a 15 hónapos oltással egy időben) vagy 6-8 hetes időközzel oltunk, vagy az oltott kisded kaphatja a második oltását (amennyiben nem vészelt át fertőzést) az iskola előtt.

 • 2009.02.20 20:48:14Bombi

  Kriszi,Hinta-palinta,

  koszi hogy valaszoltatok,hasonlokat hallottam,olvastam en is a baranyhimlovel kapcsolatban.Azt viszont meg soha,hogy ugy kiujulna,mint egy kozonseges torokgyulladas.

  Annak idejen egyebkent az egesz oviscsoporton vegigment a fertozes,egyik pici a masik utan betegedett meg es csak egyetlen gyerkoc nem kapta el,ot termeszetesen elotte beoltottak.

 • 2009.02.20 21:03:41hinta-palinta

  Kisbibe, a terhesség első heteiben veszélyes a magzatra az anya herpes zooster ferőzése, és a szülés körüli időszakban zajló fertőzés.

  www.babanet.hu/publ/terhesseg_baranyhimlo.htm

 • 2009.02.20 21:21:52ditakai

  Hinta-palinta, azért én abban nem vagyok biztos, hogy ez abban az esetben is áll-e, ha az anya_volt_már_bárányhímlős korábban. Az ilyesmit komolyan orvossal kéne megbeszélni, és nem a tyúkudvarban :-))  Bombi, az a betegség, ami ismételt esetben már csak torokgyulladást okoz, az tudtommal a skarlát, aminek semmi köze a bárányhímlőhöz.

 • 2009.02.20 21:23:06verkaverka

  Most ment el a mai vendég, aki pont ma este mesélte hogy az unokája háromszor volt bárányhimlős. Össze is szaladtak az orvosok és szarrá vizsgálták hogy ez hogy lehet, tehát gyakori semmiképp nem lehet az egynél többször. Be volt oltva.

 • 2009.02.20 21:37:03Vowel

  és ha a gyerek 15 évre védett lesz az oltás miatt, mi van utána? Újból oltás? Felnőtt is kaphat ilyen oltást?

 • 2009.02.20 21:45:24tengelic

  hinta-palinta:A bárányhimlőt a varicella zooster okozza, nem a herpes zooster, ne keverjük. És ha be van oltva valaki, vagy átesett a bárányhimlőn, akkor a magzat nem veszélyeztetett.

  Verkaverka:Előfordulhat olyan immunológiai eltérés, hogy nem képződik tartós memória a betegséggel/oltással szemben, de ez ritka.

  Vowel: felnőtt is oltható. Ellenanyaggal nem rendelkező fiatal nőknek terhesség előtt javasolt. Nemcsak 15 évre elegendő az oltás tudtommal.

 • 2009.02.20 22:44:24bes3

  verkaverka: oltás után háromszor kapta el? gratulálok.  vowel: majd 15 évc múlva kiderül, amikor a ma oltott kislányok terhesen kapják el a vírust.

 • 2009.02.20 22:58:50bes3

  ne legyen igazam de ha mégis, akor gondoljatok rám: logikailag az következik hogy 5 évente ismételni kell az oltást :)

 • 2009.02.21 06:56:59hinta-palinta

  Ditakai, azt nem írtam, hogy ha az anya bizonyítottan áesett gyermekkorában a bárányhimlőn, veszélyben lenne most is minenképpen. Igen, el kell menni az orvoshoz, ellenanyag-szintet nézni,ha szükséges és azért lehetőség szerint kerülni a frissen megbetegedetteket, az immunrendszerünk okozhat meglepetéseket, mint itt is leírták többen is, többszöri megbetegedés ELŐFORDULT már..Ezzel kisbibét nem stesszelni akartam, de normálisan is elkerüli a terhes nő a lehetséges kockázatokat.Meg nem is tyúkudvari tanácskozásra szólítottam fel, akkor sem, ha babanetes cikket dobott ki elsőre a google...

  A Streptococcus-fertőzéseken -melyek közé tartozik a skarlát is( mármint nem a skarláton, hanem másik típusú Str. fert.-en)-többször is át lehet esni, mivel a Streptococcusoknak is rengeteg típusa van, nem biztos, hogy "kiújulás" a torokgyulladás..

  Tengelic, a VZV is a herpes-vírusok családjába tartozik, erre gondoltam, nem voltam egyértelmű...

 • 2009.02.21 07:55:40Bombi

  Neeeem er!!!! :D:D elertettetek amit irtam;))

  A torokgyulladast peldanak hoztam fel.....azt akartam mondani,hogy (eddigi tudomasom szerint) a baranyhimlo nem ujulhat ki,nem ismetlodhet ugy,mint ahogy pl.egy torokgyuszi ismetlodhet kulonbozo idoszakokban.

  Igy mar erthetobb? ?? vagy meg mindig idetlenul fogalmazok?

 • 2009.02.21 08:13:07kisbibe

  Ez a kedvencem, hogy majd a most felnövő lányok tömegével lesznek bárányhimlősek a terhességük alatt. Nekem több ismerősöm is van, aki gyerekkorában nem esett át a bárányhimlőn és szépen fogta magát, beoltatta ellene. Megkapta a két oltást és tavaly meg is szülte az ikerfiait, a másik meg az "eykét". Nem kell sarkítani, nem ők lesznek az egyetlenek. Másrészről meg úgy gondolom, hogy - tudomásom szerint - a nyolcvanas évek közepétől-végétől oltanak az USA-ban, Japánban, talán Dániában is, így talán a mi lányaink, mire felnőnek műr lesz elég info arról, hogy életreszóló védettséget ad-e az oltás vagy sem. Mellesleg nálunk Mo-n is talán 97-ben vagy 95-ben adták be az első vakcinákat, tehát itt is lesz tapasztalat.

 • 2009.02.21 08:16:25kisbibe

  Mellesleg a sógornőm is 3szor volt bárányhimlős... :))) Pedig akkoiban még nem oltottak, tiszta pötty volt minden alkalommal - elmondása szerint. :)))

 • 2009.02.21 08:21:25hinta-palinta

  Bombi, ditakainak írtam, ő hozta a skarlát-torokgyulladás párhuzamot a kommentedre..

 • 2009.02.21 08:25:33kisbibe

  Ja, és tavaly a bal kézhajlatomban nagyon durván előjöttek a bárányhimlővel szinte teljesen megegyező pöttyök. Akkor azt mondta a dokim, hogy ez övsömör(?!). Iszonyúan viszketett, nagyon ronda is volt, két hétig simán ott is voltak, majd mint a bárányhimlő, elkezdtek leszáradni. A környezetemben lévő kisgyerekek közül egyiksem kapta el. Övsömör lehet kézhajlatban is? Eléggé odavoltam, mivel akkor hagytam abba a szoptatást és ki is voltam merülve, épp akkor terveztem, hogy kicsit felturbózom magam. Hát, ez a valami beelőzött. De utána sokkal jobban odafigyeltem magamra. Ti hallottatok már ilyenről, hogy kézhajlatban övsömör?! Tök megijedtem, amikor mondta a doki, dunsztom nem volt - akkor még -, hogy mi ez, azt hittem, valami extra kórság. :D

 • 2009.02.21 08:31:13hinta-palinta

  kisbibe, a vírus az idegek mentén bújik meg, ha abban a kötegben, amelyik a kart beidegzi, akkor ott jelennek meg a tünetek.Arcon is megjelenhet, szem környékén is gyakori.

 • 2009.02.21 08:38:15kisbibe

  Köszi hinta-palinta! :D Így akkor reménykedhetek még benne ezekszerint, hogy ha megint legyengül az immunrendszerem, megint előjön és lehet legközelebb az arcomon?! Klassz! Most sírjak vagy nevessek?! De jó, hogy voltam bárányhimlős! :D:D:D

 • 2009.02.21 08:40:27hinta-palinta

  Azt nem írtam, hogy az arcodon jön elő:)Ez a vírus ott lakik az idegrendszerünkben, és bizony előjöhet, de nem akarok többet erről írni, mert orvost kérdezz, ne tyúkudvart:)

 • 2009.02.21 08:52:12Bamba Barack

  Mi fenének kell kis gyerekeket beoltani?Később amikor már valóban vannak veszélyei akkor igen.Az unokahúgomnak semmilyen gyerekbetegsége nem volt és 17 éves korában kapta meg a 2 bárányhimlő elleni oltást és kész.Igaza volt aki írta: a sok aggódás és "megelőzés" teszi a szervezetet gyengévé.Manapság már tényleg divatos lett mindenféle szart adatni a gyerekeknek..

 • 2009.02.21 09:08:25hinta-palinta

  BB, nem vagyok híve a mindenkit beoltani minden ellen elvnek én sem, de az, hogy "unokahúgodnak nem volt gyerekkori fert. betegsége" mögött azért az áll nagyrészben, hogy a kötelezőket megkaphatta, ill. a környezetében lévő gyerekek is, így nem volt kitől beszereznie a gyerekkori fert. betegségeket, meg nem volt rosszkor rossz helyen..

 • 2009.02.21 09:16:23kisbibe

  Hinta-palinta! Nyugi, alapból nem innen "tanulok", de azért egy-két dolgot szívesen megkérdezek, amíg nem találkozom a dokimmal. ;)  BB! Azért elég harmatgyenge érved volt, hogy az unokahúgodnak nem volt SEMMILYEN gyerekbetegsége. Rajta kívül viszont sok száz, ezer gyereknek meg igen és bizony, mint azt fentebb írtam, akitől a lányom majdnem elkapta a bárányhimlőt, elég komoly szövődményekkel került kórházba. Egy makk egészséges négyéves kisfiúnak a kisagyat támadta meg, se beszélni, se járni nem tudott tőle, gondolhatod, mit éltek át a szülők és én is, mikor azt vártam, hogy nálunk kijön-e. Szerintem, ha majd te is átesel pár hasonló szituácin, térjünk vissza az ajánlott/kötelező védőoltások szükségességére, de hogy te nem láttál még olyat, akinél súlyos szövődmény lépett fel (mindegy milyen fertőző gyerekbetegségnél) nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

 • 2009.02.21 09:34:00cinicica

  Hát én biztos befogom oltatni a fiam bárányhimlő ellen. Én 27 évesen kaptam el és nagyon beteg voltam, alig tudtam aludni úgy viszketett, akkor megfogadtam,hogy ennek nem teszem ki a gyereket, ha én felnőtt fejjel szenvedtem tőle akkor egy gyerek hogy szenved. Másrészt a keresztlányom kétszer is volt bárányhimlős mert elsőre csak 15-20 pöttye volt, másodjára viszont még a szájában is volt, az egész fejebőrén és mindenhol. Szóval ha meglehet előzni, szerintem akkor meg is kell, feleslegesen ne tegye ki szenvedésnek és veszélynek az ember a gyerekét.

 • 2009.02.21 09:45:35rita a felcser

  Es mi lett a negyeves kisfiuval?

 • 2009.02.21 09:48:06kisbibe

  És azt se felejtsük el, hogy nem CSAK és kizárólag a gyógyszerek/oltások miatt lesz egyre gyengébb az immunrendszer, hanem az otthoni túl nagy higiéniától kezdve a sok műanyag kaján át, a levegőben lévő mérgező anyagoktól.  Tőlem egyetlen dolgot kérdezett az orvos, amikor beszélgettünk a védőoltásokról. Ha lenne oltás az AIDS ellen beadatnám a gyerekemnek?! Természetesen igen volt a válaszom. Nem mondta, hogy mit kell (az ajánlottak közül beadatnom), hanem elmondta a pro és kontra érveket és utána olvastam a neten és ez miatt döntöttem többek között a bárányhimlő elleni oltásnál, ugyanúgy mint a pneumo és meningo elleni oltásokat is megkapta. Mert örülök neki, hogy van lehetőség a megelőzésre. Én C vitamint is adok ősztől a lányomnak tavaszig, nem is volt beteg két héttel ezelőttig, akkor most szar anya vagyok?! Hiszen megelőzési célzattal adtam neki. A te logikád szerint BB, most gyengítem az immunrendszerét?! A gyerekeknek 7 éves kora körül van "kész" az immunrendszerük, addig azért elég sokmindent elkapnak. Amit tudok inkább megelőzök, minthogy utólag kapkodjak és legyen lelkifurdalásom, hogy mi lett volna, ha...  Ettől függetlenül hozzáteszem, mindenki maga dönti el, nem ítélek el senkit, aki nem adja be a gyereknek, de ez nagyon béna duma, hogy ismerek EGY olyan gyereket, aki megúszta.

 • 2009.02.21 09:49:02kisbibe

  Bent volt a kórházban és szerencsére két hét múlva teljesen helyrejött. Nem maradt semmi hátra, meggyógyult. De elég rémisztő volt, hogy az addig életvidám gyerek se menni, se beszélni nem tudott. :(

 • 2009.02.21 10:01:09kisbibe

  Szerdán voltak nálunk vendégségben, szombaton már kórházban volt. A szüleinek és nekem is szar két hetem volt utána... :( Ráadásul nyaralás előtt volt az egész a nyáron.

 • 2009.02.21 10:02:15rita a felcser

  Szoval beadtad?Es milyen oltas .Hanyszor kell?En is be fogom adni?

 • 2009.02.21 10:03:15rita a felcser

  Hulye vagyok.Szoval azt akartam irni,hogy ird le hogy mi a neve es hanyszor kell.Az olomben gyermek ul azert irok igy.

 • 2009.02.21 11:22:32kisbibe

  Rita a bárányhimlő elleni oltásra gondolsz? Azt kapta meg, ami a címben is szerepel és emlékeim szerint is 67.. valamennyi volt receptre.  Igen, jó könnyű gyerekkel az ölben gépelni, nekem is azért van a sok betűcsere. :D A lányom egyszer kapta meg és azt mondta a doki, hogy majd később kell csak megismételni, 13 éves kora után, akkor azonban már kettő kell majd. És a barátnőim is mind kettőt kaptak felnőttkorukban, mielőtt terhesek lettek, azt hiszem 3 hónappal előtte kellett túlesni rajta.

 • 2009.02.21 11:24:42kisbibe

  A kiskönyvében varilrix (nekem csak simán varilix rémlik, de ugye én nem értek hozzá) van beírva, ezt kapta meg a nyáron.

 • 2009.02.21 12:12:20rita a felcser

  koszi

 • 2009.02.21 14:59:37szeplős

  Esetleg tudja valaki, hogy az oltás beadása után mennyi idővel alakul ki védettség?

 • 2009.02.21 19:51:15kisbibe

  Nekem úgy rémlik, hogy kb két hét. De meg kellene kérdezni egy orvost. Az biztos, hogy amikor a fent említett kisfiún szombaton kijöttek a pöttyök, hétfőn reggel kapta meg a húga az oltást és ő nem kapta el.

 • 2009.02.24 06:36:06szeplős

  Kisbibe köszi! Ez jó hír, mert nálunk a nagyobbik bh. gyanús és félek, hogy a 3 hónapos húga is esetleg elkapja. Ma beszélek a dokinkkal, hogy mit javasol oltás ügyileg.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta