SZÜLŐSÉG

Iskolaválasztásnál a gyerek véleménye a legfontosabb

2009. február 18., szerda 14:30

Kettőt pislogtunk a gyerek születése után és egyszer csak eljött az az idő, amikor el kell dönteni, milyen irányban lépünk tovább, azaz milyen iskolát választunk, ahol a gyerek a következő 8-12 évét fogja tölteni. Hogyan válasszunk iskolát?

Az óvónők sokat tudnak segíteni az iskolaválasztásban. A mi óvodánkban a faliújságra tűztek ki egy ismertetőt, amelyben röviden kifejtik, mire figyeljünk oda iskolaválasztásnál. Február-márciusban szinte minden iskola tart nyílt napot, amikor fel lehet mérni a terepet személyesen. Ezekre jó, ha figyelünk:Tanítók
Azt szokták mondani, nem az iskola a legfontosabb, hanem a tanító néni, rajta múlik a legtöbb dolog. Figyeljük meg, milyen a leendő tanító néni személyisége. Milyen módszerrel tanít írni, olvasni? Mennyi idő jut a beszoktatási időszakra? Ez azért fontos, mert ez a leghasznosabb időszak, itt történik a gyerekek megismerése, szorongások oldása, közösség formálása, helyi szokások elsajátítása. Az is lényeges, hogy hány fős osztályokat indítanak.

A legfontosabb
Mit gondol a gyerekünk? Célszerű együtt elmenni a nyílt napokra, mert gyakran az ő érzéseik, meglátásaik pontosabbak.

Iskola fekvése
Milyen az iskola megközelíthetősége? Megviselheti a gyereket, ha az iskola távolsága miatt nagyon korán kell kelni vagy délután hulla fáradtan kell kivárnia, míg hazaér végre. (Előfordulhat az is, hogy egyedül kell közlekednie majd a gyereknek.) Jönnek-e ebbe az iskolába az ovistársak közül? (Biztonságot nyújt.)

Tanterem
Nézzük meg, rend és tisztaság van-e a teremben, nincs-e túldíszítve (a túldíszítettség elvonja a gyerek figyelmét a tanulásról), mekkora a mérete, milyen a felszereltsége.

Udvar
Vessünk pillantást az udvarra, hiszen a gyerekek sok időt töltenek itt. Mekkora az udvar? Van-e zöldterület vagy az egész beton? Vannak-e játszóeszközök, focipálya, kosárlabdapálya? (Ne felejtsük, a gyerek egy nyolcosztályos általános iskolába 14 éves koráig jár.) 

Napközi
Milyen a napközis ellátottság? Lesz-e állandó napközis tanítója az osztálynak?

Étkezés
Milyen körülmények között történik az ebédeltetés? Mennyi idő jut rá?

Mosdók
Milyen a vécé, mosdó tisztasága, felszereltsége?

Az iskola megkezdéséhez az ismertető szerint az alábbi alapvető ismeretek szükségesek:

- gyermek neve, születési dátuma, lakhely
- szülei neve, foglalkozása
- testvérek adatai
- család felépítése: fiatal, idős fogalma
- gyalogosokra vonatkozó alapvető közlekedési szabályok
- színek felismerése, megnevezése
- napok, hónapok, évszakok nevének sorrendben történő tudása
- évszakok jellemzői, öltözködés-időjárás kapcsolata
- teljes önállóság öltözködésben, tisztálkodásban, étkezésben
- alapvető illemszabályok ismerete: napszaknak megfelelő köszönés, kérem, köszönöm, stb. használata
- cipőfűző önálló bekötése
- jobb és bal ismerete és használata

Szánjunk tehát elegendő időt a megfelelő iskola kiválasztására, kérjünk segítséget az óvónőktől, és az is sokat segíthet, ha a játszótéri nagyobb gyerekes anyukáktól érdeklődünk a környék iskoláiról. A legtöbb általános iskolának saját honlapja van, amelyben a főbb irányelvek, az iskola bemutatása, fotók és egyéb hasznos információk találhatók. A kerületek ingyenes újságjai pedig általában tavasszal rengeteget cikkeznek az iskolákról.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.19 13:52:58Vakmacska

  Magenta, ekkora.

 • 2009.02.19 13:55:07manka78

  Nekem most a bölcsivel van gondom. 1 éve van beíratva a kicsi bölcsibe, de már akkor megmondták, hogy ez év szeptembere előtt ne is számítsak rá, hogy bekerül. Két bölcsi van a városra+vonzáskörzet. Mindkét bölcsiben van egy-egy üres szoba, ami még régen üzemelt. Mikor felmerült, hogy miért is nem indítanak még 2 csoportot, akkor a válasz az volt, hogy nincs miből. Lenne még néhány munkanélküli gondozónőnek munkahelye, a felvett bölcsisek anyukája dolgozhatna, adózhatna. Ami meg nekem is bssza a csőrömet, hogy személy szerint ismerek olyat, akinek a nagyobbik gyereke jár bölcsibe, de anyuka otthon van a kicsivel. És ezek után azt mondja a vezető nő a bölcsiben, hogy teljes létszámmal üzemel a bölcsi. Persze, de van akinek nem lenne gond ezek közül az otthoni gyermekelhelyezés, és mégis elveszi mástól a helyet. Most mit tudok tenni?

 • 2009.02.19 14:01:52Magenta

  manka78, esetleg próbálkozz az önkormányzatnál.

 • 2009.02.19 14:03:05manka78

  Most nyomjam fel őket? Az meg milyen már?

 • 2009.02.19 14:03:51Magenta

  Hát bevallom, hogy ha a gyereket nem veszik fel bölcsibe, akkor én fogok fellebbezni.

 • 2009.02.19 14:06:31szövetszöcske

  Vakmacska, így van, a rendszer a gáz de a rendszert mi magunk építjük magunknak, nem úgy van az, hogy vannak a bűnbakok, és azok csúnyítják el a mi szép világunkat, hanem vagyunk mi, akik jobban piszkítunk magunk alá, mint amit a működőképesség elbír, aztán nyavajgunk, meg keressük a bűnbakot. Minden politikus köcsög, anyázom őket jól, egész addig, míg nekem is csurrantanak valamit, mert az persze más, én az országot építem abból a pénzből, az nem sumák, mert szép magyar családot nevelek belőle. És ha véletlenül belőlem lesz irányító valahol-valaha(mert nem csak a politikában van ez, a nagyobb cégek többsége is uram-bátyám modellre épül), akkor majd én is folytatom ezt a szép hagyományt, én is lefelé csorgatok havernak-rokonnak, felfelé pedig megy a sumák. Így szocializálódtunk, előbb magunkon kellene változtatni, és utánna majd változik a rendszer is.

 • 2009.02.19 14:11:44manka78

  Magenta! Mikor voltam beíratni, akkor kitöltött a vezetőnő egy papírt. Kérdezgetett. Dolgozik-e anyuka? Mondom neki, hogy jelenleg még nem/akkor volt 3 hónapos a kicsi/, de 1 éves kora után lenne hol dolgoznom. Hol dolgoznék? Mondom, hogy jelenleg is van egy működő vállalkozásom, és oda mennék vissza. Akkor mondta, hogy arra ne is számítsak, hogy akkor felveszik, esetleg szeptembertől. Akkorát változott a stílus, mikor kimondtam, hogy vállalkozó vagyok, hogy majdnem hanyatt estem. Pedig ha tudná, hogy mióta terhes lettem azért működtetjük tovább a vállalkozásomat, hogy legyen melóm később. Most pedig olyannyira visszaesett a forgalmunk, hogy nem bír el két alkalmazottat és az egyiktől meg kellene válnom és beállni helyette dolgozni. Ő biztos úgy gondolja, hogy a seggfej vállalkozónak van pénze, csak útban van neki a pulya, mert nem tud tőle shoppingolni, oldja csak meg a gondját. Én lennék a legboldogabb, ha itthon maradhatnék még a kicsivel. Mindenki jobban járna. Lenne munkahelye a dolgozómnak, a kicsi non-stop velem maradhatna, a nagy elsős és neki is jobb, ha úgy ér haza, hogy tudok vele foglalkozni, a háztartás is menne.

 • 2009.02.19 14:14:22Vakmacska

  Szöcske, így van ez, de van egy szint, amikor még belefér egy amúgy tisztességes társadalomba is (amíg nem csupa Szent Ferenc él itt, vagy be nem vezetjük a saríát, addig valamilyen szintű stiklik és szubjektivitások lesznek) és van ami már veszélyezteti a működőképességet, ez van most körülöttünk. Én tudatosan mentem etikus céghez, mindeki bejelentve, bevallottan nyereséges, átlátható, mifene, lukasztom a buszjegyet akkor is, ha az egyeurós árat 3 megállóért túlzónak tartom, a gyerek jövőjének döntő eleménél (iskoláztatás) azonban Szent Ferenc elmegy belőlem szabadságra, ami nem a másokkal való direkt kitolást fogja jelenteni, hanem azt, hogy mint fentebb írtam Szomszédpisti érdekei nem lesznek fent a prioritási listán. Aztán legfeljebb kap tőlem az iskola alapítványra egy százalékot vagy többet, hogy jövőre felvehessék a bővített helyekre Szomszédpistit is. Bevallom, vállalom.

 • 2009.02.19 14:16:13Vakmacska

  Manka ennyit a sztereotípiákról. Szomorú. De lehet hogy aki most "elveszi előled a helyet" az éppen tanul hogy utána tudjon dolgozni, vagy beteg rokont ápol kiegészítésképpen, mittomén. Erre mondom hogy nincs igazság, amíg nincs elegendő férőhely, gázos-csúnya meccsek mennek.

 • 2009.02.19 14:30:40manka78

  Nem tanul, ismerem. Büszkén újságolta, hogy milyen ügyesen elrendezte a dolgokat. A naggyal letelt volna a gyes-e és beíratta, hogy megy vissza dolgozni, pedig már terhes volt a kicsivel.

 • 2009.02.19 14:35:26Brumibaby

  hopp, itt egy ügyes ügyintéző...

 • 2009.02.19 14:39:10manka78

  Igen. "Ügyes". Mivel a nagy már beszokott és jár a bölcsibe, már kitenni nem fogják.

 • 2009.02.19 14:41:58manka78

  Ja, ami még tetszik, mikor hétköznap találkozunk mondjuk délelőtt és kérdezem, hogy a kisfiú beteg-e, hogy nincs bölcsiben, akkor az a válasz, hogy szerencsére nem beteg, de nem volt kedve anyucinak korán kelni. Legalább, ha beíratta, akkor hordaná rendesen.

 • 2009.02.19 14:46:58Magenta

  manka és kibírod szó nélkül?

  Le a kalappal előtted!

 • 2009.02.19 14:55:22manka78

  Csak felidegesíteném magam.

 • 2009.02.19 14:59:13Vakmacska

  Szöcske! Te informatikus vagy. Mikor kimentem egy kicsit innét, az jutott eszembe, hogy itt agyalunk etikai kérdéseken, ahelyett hogy létrejönne néhány webkettes alkalmazás, mondjuk egy Népítélet az egyes intézményekről (moderálva, természetesen), valamint egy olyan csere-bere felület, ahol mondjuk a kispesti, de Budaörsre iskolába kívánkozók cserélhetnének a budaörsi, Kispestre kívánkozókkal ha mindkét suli amúgy dugig tele. Ugyanígy webkettes lehetne a bölcsis férőhelyes és feliratkozási lista, ahol akár jó előre lehetne becsülni, mennyi az igény, és mit kéne középtávon bővíteni. Az élet szerintem nem feltétlenül zéró összegű játszma minden esetben, ha nem tesszük feleslegesen azzá. napi problémákat nem mindig lehet persze így megoldani, de talán érdemes lenne ilyeneket fejlesztgetni mindannyiunk hasznára.

 • 2009.02.19 15:00:37Vakmacska

  Manka, ez viszont szomorú, és ez az, amit megint nem nagyon lehet jogilag szankcionálni, ha nincsenek világos szabályok.

 • 2009.02.19 15:06:4378as évjárat

  manka

  Mikor én bejelentettem a bölcsibe, hogy márciustól kiveszem a csajt, mivel kampec melóhely (októbertől :(), maga a gondozónő mondta, hogy szó sem lehet róla, minimum fél napra bentmarad, szerezzek kamu munkáltatóit és kész.

  Mire én: de hát sorbanállás van.

  Mire ő: te ne foglalkozzál ezzel.  Na erre varrjak gombot! És még én vagyok a csaló?

  Még mielőtt jönnének a kövek, vagy más egyéb ételdarabok, jelentem találtam másik melót (isteni szerencse!) és márciustól marad a lány egész napra, valós munkáltatóival!:)

 • 2009.02.19 15:27:46Magenta

  78as évjárat, talán azért, mert ha egy már megszokott közösségből kiveszed a gyereket, az nem feltétlenül jó neki, nem?

  Ilyesmire tudok gondolni, ez esetben nem arra, hogy direkt ki akartak cseszni a sorbanállókkal.

 • 2009.02.19 15:35:5378as évjárat

  Magenta

  Igen, lehet igazad van.

  Lehet direkt nem akartak senkivel kicseszni, de ha nem dolgozok és a gyerek marad, így is, úgy is kicseszésnek érezték volna azok, akik sorban állnak/álltak.

 • 2009.02.19 15:37:46Vakmacska

  Igen, ha meg a tiédet nem veszik vissza, akkor meg veled van kicseszve, hiába kaptál melót.

  Ennyit arról, hogy mennyire értelmetlen ezt ilyen "mennyire cseszünk ki egymással" játszmákra bontani, mert ebből megoldás nem lesz az tuti. Sőt, önmagában az önzetlenségből sem.

 • 2009.02.19 15:43:1578as évjárat

  Vakmacska

  fix, hogy kicseszés lett volna, ha nem veszik vissza, de nem is okolnék más szülőt érte.

  Az önk. 40 férőhelyet ír elő, idén 60 gyereket írtak be.

  Azt tudom, hogy sem itt a bölcsiben, sem a leendő suliban nem csesztem, nem cseszek ki senkivel. Akár mentegetőzésnek, akár nem. Mi ezt így meg tudtuk oldani, de ha ennek érdekében nem teszek semmit, és a gyerek kimarad onnét, csak magamat okolhatnám, senki mást.

 • 2009.02.19 16:23:47manka78

  Ha ilyen "jól" fog menni az üzlet, akkor muszáj leszek visszamenni. A férjem 4 műszakban dolgozik, majd úgy osztom az én műszakomat, hogy váltásban legyünk, amikor pedig fedi egymást a kettőnk munkaideje, akkor anyósomék besegítenek. Borul az egész család, de nincs sok választási lehetőségem.

 • 2009.02.19 16:25:37Apafarkas

  Brumibaby: Az elején, amikor az unszimpi tanítónő kirugatásáról írtál, azt hittem,komolyan beszélsz, mert már láttam erre példát. Felső tagozat, jóhírű egyházi iskola...gyereknek problémája volt a tanárral (igaz, bunkó is volt a tanerő) apuka meg "elintézte"  Az, ha hamis lakcímmel betolod a gyereket egy jó oviba/iskolába, lehet, hogy papíron csalás, de ha ilyen a rendszer, ezzel kell együttélni. Nekünk is komoly logisztikába/jópofizásba/támogatásba került, hogy a fiamat felvegyék a közeli oviba. De ez Magyarország, ha érvényesülni akarsz, nem szabad foglalkozni a szabályokkal. És ez már valóban az életre nevel :-)

 • 2009.02.19 17:44:57Brumibaby

  Rendben, gyerekek, tegyünk magasról a szabályokra, de akkor ne visítsunk, amikor mi szívunk azért, mert mások is tesznek.

 • 2009.02.19 18:33:44manka78

  Brumi! Én nem visítok. Magenta kérdezte is, hogy hogy bírom ki, hogy ne szóljak be. Még senkinek nem is mondtam el ezt, még a férjemnek sem, mert azzal nekem még nem lesz jobb, ha mást bemártok vagy csak fikázok. Beletörődtem, hogy nincs hely a bölcsiben. Tudom, hogy az anyósomék segíteni fognak, ha mennem kell melózni, még azelőtt, hogy felvennék bölcsibe a kicsit. Ha nem lenne egyáltalán segítségem és minden kötél szakadna, biztos, hogy az önkormányzathoz fordulnék segítségért. Ha nem tudnának segíteni, akkor bevetném az összes ismeretségemet, mert a gyerekeimnek tető kell a fejük fölé, enni kell nekik adni. Ha ilyen szar marad a helyzet, akkor is ki kell fizetni a megemelkedett törlesztőinket. Eddig még sosem kellett kerülőúton járnom, remélem ezután sem lesz rá szükség.

 • 2009.02.19 20:17:29Brumibaby

  manka, nem neked címeztem, hanem annak, aki visít.

 • 2009.02.19 20:19:41Brumibaby

  Azt szeretném még kérdezni, mert nekem nincs már ilyen korú gyerekem, és mivel mi családban meg tudtuk oldani, bölcsis élményem is csak a sajátom, szóval, hogy jól tudom én azt, hogy amúgy meg marha sokba kerül a bölcsi?

 • 2009.02.19 20:24:41Magenta

  manka, nálunk nincs segítség, egy darab se. :(  Csak a férjem meg én.  Brumibaby, magánbölcsi hatvanezernél kezdődik. Az állami nyilván olcsóbb.

 • 2009.02.19 21:18:56manka78

  Magenta! Akkor téged sem irigyellek.

  Brumi! Mikor a nagy járt bölcsibe, nem tűnt húzósnak az ára. Valamennyi térítési díj van, szerintem kb. annyi mint az oviban. Kell beadni pelust, popsitörlőt, zsepit./Ezek akkor is fogynak, ha otthon van a bébi./ Másra nem emlékszem. Nekünk a naggyal az első 3 hét volt nehezebb, mert sírt, mikor otthagytuk. Utána már szívesen járt, szépen fejlődött, sokat tanult ott is, másképp, mint itthon. A kettő meg jól kiegészítette egymást. Összességébe véve jó tapasztalatunk van a bölcsiről. Most a kicsi 14 hónapos/ma/, és most már észrevenni, hogy mennyire szeret más gyerekekkel együtt lenni. Ha meglát egy gyereket bárhol, egyből szól nekem, hogy baba. Egy valami aggaszt, hogy nem beszél, vagyis igen, de babanyelven. Ő mindent ért, de nem beszél. Bólogat igennel vagy nemmel. Végül is megérteti magát. Szerintem huncutabb is, mint a nővére volt. Anyósomék elég sokszor vigyáznak rá, amíg a dolgaimat intézem hol egy egész délelőttöt, hol csak 1-2 órát. Valamelyik nap beszélgettünk és mondtam neki az aggodalmaimat, hogy szerinte hogyan fogják fogadni a bölcsiben, fogják-e szeretni a kicsimet. Mondtam, hogy legyen nagyon őszinte. Azt mondta, hogy ne aggódjak már, mert olyan kis szeretni való, értelmes, barátságos kisbaba. Az igaz, hogy huncut, de szerinte nem lesz ebből gond.

 • 2009.02.19 21:41:23wish73

  78as évjárat ,

  legyél erős, rohadtul nem akartak elkezdeni egy sírós gyereket beszoktatni. végre beállt a rend, most kezdjék elölről egy új gyerekkel?  amúgy épp ma gondolkodtam, h bár intézményeken belül ki kell dolgozni az esélyegyenlőségi tervet, intézmények között akkora kül. van, mint egy trabant és egy ferrari között.

  a lányom olyan oviba jár, ahol bár eu-szabvány a tornaterem, náluk volt, és elvették. olyan oviba jár, ahol 2 évig lényegében üres volt az udvar, mert nem volt pénz eu-s mászókákra, de a betongödör és a betonkút maradhat. otthon mossuk az ágyneműt, mert nincs hely teregetni. fizetős foglalkozások vannak délelőtt, amikre, ha vki nem fizet be, akkor megőrzésre leadják itt-ott, másik csoportokban. sem oktatás, sem nevelés, megőrzés is csak módjával, óvónéni az erkélyen cigizik, stb. XIII. kerület

  aztán van olyan ovi, ahol heti 3 torna, plusz prevenciós gyógytorna, plusz néptánc, plusz állandó logopédus, pszichológiai tanácsadás, mozgásfejlesztő szakember. hagyományőrzés, egészséges kaja, egészséges bútorok, stb. mind ingyen.

 • 2009.02.19 21:49:41kriszi

  Ok, akkor mondom:

  1. A körzetes és körzeten kívüli suli kb. egyenlő távolságra van (igen, mázli, egyik sincs túl messze).  2. A körzeten kívüli suli nem elitiskola, de kicsi, családias és nem utolsósorban jóval biztonságosabb, mint a körzetes. A körzetes suliban a gyerekanyag, hm, ha azt mondom, hogy a lányom odakerülésével javulna, finoman fogalmazok (nem, nem a bőrszín, az kb. azonos arányú a két iskolában).  3. A körzetes suli egy forgalmas, gettós, kocsmákkal és "night-klubokkal" teli utcában van, amelyen át is kell kelni - gyerek kb. felső tagozat második felében közlekedhet egyedül (pedig maximum 15 perc gyalog is).  4. Mi az utcánk X. számú házában lakunk. A körzethatár X-2 (azaz a szomszéd ház). A házunk az utca utolsó háza ezen az oldalon. EZ AZ EGY ház tartozik a másik körzetbe. Ez a körzethatár a világ röheje.  5. Munkahely szempontból tök mindegy, egyik sincs a közelben vagy esik útba.  6. A most suliba kerülő korosztály demográfiai hullámhegy tetején csücsül, legalábbis nálunk. Sokan vannak.  7. Nagyon nem tetszik a gondolat, hogy összetett kezekkel várjam, vajon lesz-e még helyünk - mert ha nem, a világon semmit nem tudok csinálni, hogy ne kerüljön a körzetesbe. Tenni akarok valamit.

 • 2009.02.19 21:56:52kriszi

  Most találtam, ez halál komoly, és A jogszabály:  Általános iskolai beíratás

  Jogszabályok  Az iskolai jelentkezéssel és beíratással kapcsolatos előírásokat a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (Ktv), és a nevelési oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8) MKM rendelet tartalmazza.  * A tanulői jogviszony felvétel vagy átvétel útján keletkezik. A felvétel és átvétel jelentkezés alapján történik. (Ktv. 66.§)

  * A felvételről az iskola igazgatója dönt. (Ktv. 66 §)

  Az iskola köteles felvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakhelye/tartózkodási helye az iskola körzetében található. A körzetjegyzék (Forrás: logoweb.pecs.hu/download/tajekoztatok/altisk_korzet2007.pd) nem változott. Körzetbe tartozónak kell tekinteni az intézményfenntartó társulás területén lakó tanulókat, kivéve Kozármisleny városát.

  * Ha az iskola a kötelező felvételi kötelezettsége teljesítése után további kérelmeket is teljesíteni tud, köteles előnybe részesíteni a pécsi lakosú tanulókat.

  * Ha az iskola a kötelező felvételi kötelezettsége teljesítése után további kérelmeket is teljesíteni tud, de valamennyi kérelmet hely hiánya miatt nem tudja teljesíteni, akkor sorsolás útján kell dönteni. A sorsolásra a felvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni. Sorsolás nélkül is felvehető a halmozottan hátrányos helyzetű, vagy a sajátos nevelési igényű tanuló. A sajátos helyzetűek körét az Önkormányzat 10/2007. (04.10.) számú rendelete határozza meg. Az önkormányzat rendelete - értelemszerűen - a pécsi lakosokra vonatkozik.

  * A felvételi elutasítás esetén a döntést határozatba kell foglalni. A határozatnak tartalmaznia kell:

  o a döntést

  o az indoklást

  o a jogorvoslat lehetőségével kapcsolatos tájékoztatást (11/194. (VI. 08.) MKM rendelet 36. §)

  A döntés ellen fellebeésnek van helye, melyet a a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az iskola igazgatójának kell előterjeszteni.

  * Az iskolába felvett tanulók osztályba történő beosztásáról az igazgató dönt, figyelembe véve a szakmai munkaközösségek, annak hiányában a nevelőtestület véleményét, valamint a Ktv. csoportlétszámra vonatkozó előírásait, és az indítható osztályokra vonatkozó fenntartói döntést. (Ktv. 65 § és a 3. sz. melléklete)

  * A Ktv. 102. §-a szerint a fenntartó határozza meg az adott nevelési évben indítható osztályok számát. A fenntartói döntést követően lehet a szülőket értesíteni a gyermekek felvételéről, vagy annak elutasításáról.  A mellékelt ismertető megjelent a Pécsi Hírekben, megtalálható a város honlapján, és kifüggesztésre került az iskola hírdetései között, valamint megjelent az iskola honlapján.  Forrás:

  www.tvt-pecs.sulinet.hu/hirek/beiskolaz.htm  Ugyan tavalyi, de a törvény nem hiszem, hogy változott. Ezek szerint ha több a körzeten kívüli jelentkező, mint a hely, akkor SORSOLÁSSAL döntenek. EZ a törvény.

 • 2009.02.19 22:10:50monsterwoman1

  Szia Wish!

  Biztosan emlékszel a vitánkra.Akkor nem tudtam 100%-ig a választásom mellett érvelni, hiszen még nem póbáltuk. Túl vagyunk az első hónapon.Nagyon jó.

  "aztán van olyan ovi, ahol heti 3 torna, plusz prevenciós gyógytorna, plusz néptánc, plusz állandó logopédus, pszichológiai tanácsadás, mozgásfejlesztő szakember. hagyományőrzés, egészséges kaja, egészséges bútorok, stb. mind ingyen."

  Ezek közül csak 3 nincs a miénkben, a többi igen.Elégedett vagyok.

 • 2009.02.19 22:21:18wish73

  mw, nem emléxem...

 • 2009.02.19 22:27:46monsterwoman1

  na kösz.

  A waldorf volt a téma, és erőteljesen rám másztatok, einoval, hogy oda csak a hülyék adják....( mindegy):))))

 • 2009.02.19 22:28:17monsterwoman1

  régen volt

 • 2009.02.19 22:56:32wish73

  ja, waldorf.  nem tudom, hogyan fogalmaztam a múltkor. sztem a w. tökéletesen egészséges gyerekeknek való. nos, ilyenből van ma a legkevesebb.

  amúgy pedig igen képmutató és sznob tapasztalataim vannak.

  ha nektek bejött, akkor süti.

  amúgy nyugtával a napot.

 • 2009.02.19 23:02:10monsterwoman1

  najóvan. hülye mellett most már képmutató és sznob is lehetek:DDD

 • 2009.02.19 23:04:17cozumel

  Szia Wish  jo latni Teged, ugy elmaradtal basszus, mint a rencervaltas :-)

  Van egy mail cimed, ahol kerdezhetnek valamit?

 • 2009.02.20 09:04:49Vakmacska

  Kriszi, most konkrétan, szerinted van annak valami értelme hogy az X-edik házban lakó gyereknek van "joga" az x+1-ediknek meg nincsen? Meg hogy évente rendeletben mondom ki hogy ki a "sajátos nevelési igényű" (mi???hiperaktív? vagy odajár a testvére? - mindkettőre láttam példát, bah....)Ha meg ab ovo marhaság, akkor meg szerintem tökfölösleges idekeverni az etikai normákat, miféle etika hogy x+2 ház vagy x-2, boááááf.

 • 2009.02.20 09:52:57Ribizlee

  Kriszi, melyik suli?

  én ugyanezt csináltam végig tavaly a kisebbikkel (szintén Pécs), és végül felvették a nem körzetesbe. • 2009.02.20 10:07:54QWERT

  2009.02.18 15:52:49 evet  NE TEDD!!!!

  Majd hamrabb tudod a dolgozatok eredményét, mint a gyerek. (ez mondjuk szülőnek nem hátrány, de gyerekként 8 évig fura érzés...)

  A gyerekkel szemben meg sokkal nagyobb elvárások lesznek, ő csak a hibátlanért fog 5-öst kapni, más meg 1 hibával is 5*-öst.

  Valamint a gyereknek elég hülye érzés lesz úgy hazamenni, hogy 'tudom mi volt a suliba', meg hogy 'úgy hallom, hogy környezetórán rajzoltál, nem pedig figyeltél' - még ha csak ez az egy volt a kivétel.

  A tanár-gyerekeknek is joguk van ahhoz, mint a többi gyereknek:

  - Hadd mondja el ő, hogy miért kapott gyengébb jegyet a feleletre (ne pedig már egyből a kolléganő rohanjon a tanáriba anyukához)

  - Mert tanár-gyerek, azért ne kelljen magasabb követelményeknek megfelelni

  - Ne kelljen már minden egyes mozdulata miatt stresszben lenni, mert az úgyis azonnal anyuka fülébe jut

  - Legyen meg a tanár-gyereknek is az iskolai magánélete  Valamint a tanáranyuka mögött a tanáriban úgyis hasonlítgatják a gyerekét a többi tanár-gyerekéhez..  Kinek hiányzik ez?

 • 2009.02.20 13:52:17wish73

  cozumel, kreáltam a múltkor egy mél-címet, direkt ilyen célra, de mikor legutóbb be akartam lépni, közölték a főoldalon, h örömmel értesítenek arról, h bővült a tárhely, de ahhoz, h igénybe tudjam venni, adjam meg kb. a bankszámlaszámomat is. gondoltam, kell a fenének a nagyobb tárhely, elég a régi, de hajthatatlanok. viszont én is. nem adok meg semmit. most, h ezt így jól megírtam, gondoltam megnézem az első mélcímemet, és működik. szóval fido16kukacfreemail.hu

  sok beszédnek sok a zalja

 • 2009.02.20 17:03:45kriszi

  Vakmacska, én nem etizáltam, csak indokolni próbáltam, miért NEM kellene ebből etikai kérdést csinálni. Szóval voltaképpen egy húron pendülünk, csak én többet nagybetűzök :) Ab ovo marhaság, ebben egyetértünk. Bár ha meg nem így lenne, azt is marha okosan kellene megoldani, mert az sem lenne állapot, hogy kb. a meg sem születettet veszem várólistára a nekem tetsző suliban, ahogy mostanában a bölcsikben van. Rossz ez úgy, ahogy van.

 • 2009.02.20 17:04:33kriszi

  Ribizlee, ha dobsz egy mélcímet, megírom, nem igazán pakolnám ki a nyilvánosságra.

 • 2009.02.20 17:38:21baudolinA

  Aki ugyanabba a suliba adja a gyerekét, ahol (ő maga vagy közeli családtagja) tanít, ne tegye (hacsak nem muszáj), könyörgöm... Tapasztalatból tudom, hogy milyen, és alá tudom támasztani, amit QWERT leírt. Szar volt konkrétan, úgyhogy az utolsó két évben egy 100 km-rel távolabb lévő suliba jártam.

 • 2009.02.20 20:04:17kriszi

  Ribizlee,

  hátha így gyorsabb: kriszianyukukacgmailpontcom - jelentkezz be, hogy te vagy, és dumcsizunk az itteni suliállapotokról :)

 • 2009.03.15 15:04:39anyaluc

  Az átjelentkezéshez annyit, hogy ma már nem fogadják el (elvileg) ha csak a gyerek van az iskola körzetébe bejelentve, hanem a vele élő szülő is. Körzet a lakcím szerinti körzet és az (általában) anya munkahelycíme szerinti körzet.

  Atisztességes főbérlők védelmében pedig, édesanyám számlát ad, adót fizet utána, bejelentett lakcím sőt gáz átírással a bérlő támogatásra is jogosult.

  Igenis van tisztességes főbérlő , csak kevés!

 • 2009.03.15 15:08:33anyaluc

  Ja amugy mi sem a körzetesbe megyünk, viszont ahova megyünk az nem körzetes, országos beiskolázású. Vannak iskolák, két tannyelvű, vmi tagozatos, egyházi stb. aminek a körzete lehet az adott teljes kerület, vagy a város, esetleg a megye, vagy akár az egész ország. Ezekbe felvételizni kell általában.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta