SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: A terhes nő mindent elfelejt

2009. február 18., szerda 08:00

30. hétPlusz 14 kiló, a rutinvizsgálatok szerint rendben zajló terhesség, ötven százaléknyi eséllyel hím vagy nőnemű gyakran ficánkoló Félgyerkőc. Normál esetben még tíz hét, az eddigi tapasztalatok szerint inkább tizenegy, és megint alaposan felfordul az életünk. Bár ami engem illet, azt hiszem már mindenképpen itt a vég. Ugyanis képzeljétek, elfelejtettem, hogy jelenésem lett volna a védőnőnél.Szerintem még soha életemben nem felejtettem el találkát, bulit, randit, barátnőt, időpontot, hát ez most megtörtént. Ülök éjjel az ágyamban, szokás szerint álmatlanul, filózgatok, aztán egyszer csak belémnyilallt, hogy hoppá, tizenkét órával ezelőtt a védőnőnél kellett volna a szokásos havi csevelyt rendezni. Hát ez van, úgy látszik most már minden hétre jut valami felejtős-bosszúság. Kábé másfél hete a piacon hagytam el négy darab gyönyörű paprikát, iszonyú drága volt, de csak ezt eszi meg a gyerek. A vércukor vizsgálat után, amikor szintén a piacon kötöttem ki, beruháztam két kiló paradicsomba. Mire hazaértem, annak is lába kelt. Egy teli szatyrot úgy hoztak utánam a hipermarketben, simán otthagytam a kasszánál. Múlt héten a forgalmi tartott lázban, szerencsére az meglett, de például egy hivatalos papírt, amit annak idején gondosan előkészítettem elintézés céljából, már egy hete hiába keresek. Persze a Valentin nap, amit régebben nagy csinnadrattával, a gyerekek mellett pedig csöndesebben ugyan, de minden évben megünnepeltünk, mondanom sem kell, szintén eszembe sem jutott. Mondjuk ebben közre játszik az is, hogy a férjem már két hete külföldön van, a webkamerás romantikázás pedig ugye nem az igazi. Persze lehet, hogy én vagyok fantáziátlan. Vagy lehet, hogy csak terhes?

A védőnő szerint ugyanis a feledékenység eléggé tipikus kismamáknál, ahogy ő fogalmazott `nevezhetjük akár tünetnek is` és mondjuk lehet, hogy van is benne valami, mert nekem a legutóbbi rémálmom is arról szólt, hogy elfelejtkeztem háromgyerekes mivoltomról. Álmomban ugyanis elhagytam a babát, és csak napokkal később jutott eszembe hogy valahol van egy harmadik gyerekem is. Állítom egyébként, hogy életem legrosszabb álma volt, sikítva sírtam, annyira rossz anyának éreztem magam.

Talán jobban megértitek az egészet, ha elmondom, hogy rendmániás vagyok, mindig a maximumon és tiptop akarok csinálni mindent, amibe belefogok, és most valahogy úgy érzem, teljesen kezd kicsúszni a lábam alól a talaj. Kaotikus lettem, hangulatember, türelmetlen, kapkodó. Úgy érzem jelentősen különbözöm nemterhes önmagamtól.

Pedig a környezetemre tényleg nem lehet semmi panasz, körülöttem mindenki kedves, türelmes, még az idegenek is. Nemrég, amikor még Félgyerkőctelenül, babakocsis Micivel és a Lackóval huzakodtunk a békávén, sokszor csak bosszús és türelmetlen pillantásokat kaptunk. Vadásztam az alacsonypadlós buszokat, hogy ne szoruljunk segítségre, mert néha nagyon kellemetlen szitukat okozott az emberek közönye. Most, hogy már a kabáton át is könnyedén megnyilvánul Félgyerkőc, alig teszem a lábam a villamos lépcsőjére, már pattan is valaki, hogy átadja a helyét. Az utcán mosolyognak az emberek, kedvesen megszólítanak, pláne ha a két gyerekkel felturbózva vonulok. De valahogy ezt sem tudom kezelni, rákvörös leszek, zavarba jövök. Múltkor a postán beálltam a kábé ötvenfős embertömeg mögé a sorba, nem telt bele húsz másodperc, és már az ablaknál álltam. Egyszerűen előretoltak az emberek. A lángososnál két lángos mellé ingyen kaptam a harmadikat, hogy a ´picikének´ is jusson. És így tovább. Harmadik trimeszteres kismama-kiváltságok. Vajon miért múlik el a világ dicsősége, miután kibújt az a gyerek?!

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.18 16:03:52kecsegugu

  Heatherette, te még nem láttál olyat, hogy valaki átadja a helyét???

 • 2009.02.18 16:04:21Magenta

  Talán mert még egyikünkkel sem futottál össze tömegközlekedési eszközön? :-O  A tábla a nyakba ötlethez meg annyit, hogy a fél méterre kiálló has talán nem elég látványos, vagy mi?

 • 2009.02.18 16:05:34kecsegugu

  Ja igen, aki szól, az biztos paraszt módon szól.

 • 2009.02.18 16:07:03nyina&mika

  nem tudok általánosságokban beszélni, hogy ki adja át és ki nem, ki segít és ki nem, volt már szakmunkás kamaszfiú, öregnéni, középkorú férfi. (talán utóbbi a legritkább)

  de jól értem, hogy az a bajod Heatherette, hogy itt mindenki azt mondja, hogy jólnevelt kislány, pedig amikor valós élethelyzet van, akkor kevesen segítenek?

  arról vajon hallottál már, hogy általában meghatározható, kik írnak egy fórumra, kik látogatnak egy weboldalt, satöbbi? tudod, a reklámokat is így csinálják, például neked alig vmit, mert nehéz célcsoportod van.. lehet, hogy ide akkor elsősorban valóban jólnevelt kislányok járnak, akik körül kikerülnek azok a kevesek, akik a való életben is segítenek, nem csak a szájukat tépik?

 • 2009.02.18 16:07:34kecsegugu

  Tehát minden kismama, kisgyerekes meg öreg az bunkó és tudjon már állni, aki meg nem adja át a helyet, az a szegény áldozat, akit inzultálnak már a puszta jelenlétükkel és mivoltukkal is.

 • 2009.02.18 16:09:21Magenta

  H., nem teljesen értem, hogy ha szökőévente egyszer ülsz, akkor miért szúrja ennyire a szemedet az egész?

 • 2009.02.18 16:11:29kecsegugu

  És a tehát nélkül érted?

 • 2009.02.18 16:12:11kecsegugu

  De lehet, hogy csak ugyanúgy következtetek, mint te :-)

 • 2009.02.18 16:20:43Hűbele

  "ha azt várod, hogy megértőek legyenek veled, te is közelíts úgy a többihez." - szólt Heatherette, és jól lebunkóparasztozta a kismamákat egy baba-mama fórumon:-))))))

 • 2009.02.18 16:20:57kecsegugu

  Én építem, de mindig lerombolják...

 • 2009.02.18 16:21:57Hűbele

  "zért beszéltem arányról... itt 10-ből 9 azt állítja, hogy ő mintapolgár... ezek szerint a 10 milli8ó emberből 9 az... ugye"

  Statisztika, reprezentatív mintavétel, ezek a szavak mondanak valamit, Heatherette?

 • 2009.02.18 16:22:51jewel

  A gyengebbnek, a helyre raszorulonak termeszetesen at kell adni a helyet, emberi merce ez is. En leginkabb a terhes noknek adnam at/adom at egybol, ha tehetem. De vannak olyan helyzetek hogy peldaul aki ul beteg, vagy nem bir allni a buszban, meleg van, elajulna stb. De nem latszik rajta...Es lattam parszor iszonyu cirkuszokat amiket idosebbek rendeztek fiatalokkal, fiuval, lannyal. Allni tudott az idosebb bacsi, de csunyan ordibalni is, fenyegetozni.

  Az oregek buszon nagyon sokszor szabalyosan kiharcoljak, merthogy nekik joguk van ehhez. Ez a hozzaallas kicsit taszito. Nekem is volt olyan hogy egy rakas csomaggal inogtam a metroban es fiatal sracok nem adtak at a helyet, megsem kezdtem balhezni. Megtehettek, nem adtak at, ennyi.

 • 2009.02.18 16:25:19kecsegugu

  Azért jut eszembe, annyiban egyetértek Heatherette mondandójával, hogy hallottam már olyat, amikor az anyuka babakocsival a trolin úgy "kért" meg, hogy álljak arrébb, hogy hirtelen engedélyt kértem ponttá zsugorodni :-)

 • 2009.02.18 16:29:19kecsegugu

  Rám is néztek már csúnyán és maguk között hangosan suttogva lebunkóztak, mert nem adtam át a helyet. Aztán mikor felálltam, hogy leszálljak, és meglátták a hasamat, volt kisebb megrökönyödés.

 • 2009.02.18 16:34:08hallohallo

  velem volt már úgy, hogy nagyon szarul voltam, nem adtam át a helyem, viszont ezt elmondtam a mellettem kisgyerekkel álló nőnek, és felajánlottam, hogy a nagy pakkját azt megfogom. elfogadta, megköszönte.

 • 2009.02.18 17:03:36hinta-palinta

  2009.02.18 15:44:40 Heatherette  "egy átlagember is eleshet a buszon, baszki! bárki beverheti egy nagyobb fékezésnél a fejét, az oldalát, a lábát... ja, hogy ő csak egyedül van? ez az ellenérv?"  Te nem vagy normális.

 • 2009.02.18 17:17:51dodóó

  Én haza felé jöttem a távolságival és csak egyhely volt.Egy kölöknek a háti batyuja.Mikor megkértem hogy vegye le mert leűlnék értelmesen rámnézett hogy mégis hova tegye?

  Felajánlottam neki lehetőségként hogy rakja át az ő ülésére és álljon ő.

 • 2009.02.18 17:18:40manka78

  Igen, előfordulhat, hogy aki éppen ül és nem adja át a helyet, az éppen rosszul van, fáj a lába stb. De hogy mindenki? Az meg megint milyen, hogy H. átadta a helyet egy NŐnek, mert azt hitte, hogy terhes és letolta a nő, hogy nem is csak kövér. Ez hülyeség, mert nem kell terhesnek lenni, elég ha férfiként, a NŐnek adja át a helyet.

 • 2009.02.18 17:34:37hinta-palinta

  Az előző terhességem 36. hete körül történt. Orvosi vizsgálatra mentem, sajnos trolibusszal.Troli megáll, én leszállok- leszállnék, mert ugyanis kicsi gödörke mellett állt meg a jármű. Ajtó kinyit, hatalmas hasamtól nem láttam, hogy hová lépek, sikerült a gödörkébe, de az egyik lábam még a buszon. Hatalmasat taknyáltam, hasra indulva, de századmásodperc, meg ösztönök vagy mifene, sikerült az ökleimet magam elé rántani,úgyhogy szinte négykézláb estem le a troliról.Azért szinte, mert az egyik lábam -amelyik fennmaradt a járműben, beleakadt a lépcső közepén elhelyezet csőkorlátba. A buszvezető megunta, elkezdett berregni csergetni ajtózáródásra figyelmeztetve....ÍNagy nehezen kihúztam a lábam, még mindig négykézláb voltam, hátmon a táskám, a troli ajtó becsuk, el.Alig bírtam föltápászkodni, két kezem véresre horzsolvba, egyik lábamról a cipő leszakadt, de nem ám a talpa vált le, hanem közepén körbeszakadt valahogy. Ilyet még nem is láttam.Nadrágom tiszta sár.A legeslegszomorúbb, hogy 2 járatnak a megállója egyben, ahol ez az eset történt, voltak emberek a megállóban, senki sem segített, szétnéztem, senki sem nézett rám, és komolyan mondom olyan szégyent éreztem, meg zavarodottságot, elsántikáltam a szakadt cipőmban. Az orvosom azt mondta, ha az ütődéstől leszakad a méhlepény, percek alatt meghalunk mindketten...

 • 2009.02.18 17:35:33jewel

  Az igazsag az hogy szep atadni, illik, emberi dolog. De azt is el kell fogadni, hogy aki leult eloszor az ulhet rajta es akkor adja at ha akarja. Akkor is ha nincs is rosszul es nem beteg. Nem szep es nem jo, de ez van.

 • 2009.02.18 17:38:04M6

  H-nak van gyereke???

  "egy átlagember is eleshet a buszon, baszki! bárki beverheti egy nagyobb fékezésnél a fejét, az oldalát, a lábát... " de attól nem lehet baja a magzatnak. Én sem kényelemből szeretek ülve bkvzni, hanem mert a hetes busz a jó állapotú Rákóczi út miatt úgy megy, mint a hullámvasút.

 • 2009.02.18 17:51:50jewel

  De a skizo csak kepzeletben van "tobben". :D

 • 2009.02.18 17:51:50kecsegugu

  hinta-palintal

  ez nagyon gáz... lehet, hogy a sofőr akkor is elindult volna, ha nem tudod kiszabadítani a lábadat :-(

 • 2009.02.18 17:52:19M6

  H, szerintem te tényleg h vagy. Nem érted meg, hogy nem erről van szó. Csak nem szeretnénk a várva várt és még meg nem született gyermekünket kitenni annak a veszélynek, hogy hasraesünk a buszon a rossz út, egy fékezés vagy bármi miatt. Nem kényelmi szempontokról van szó, arról meg aztán senki nem beszélt, hogy a nő üljön, a férfi álljon.

 • 2009.02.18 17:52:44kecsegugu

  bár nem csak ez a gáz a dologban

 • 2009.02.18 17:52:5178as évjárat

  6 hetes voltam, mikor először buszoztunk (a kölök, meg én).:)

  Élmény volt. Kora reggel volt, rosszul lettem.

  Elmondások szerint zöld voltam.

  A buszsofőr rendes volt, megállt, pár pillanatra leszálltam, szívtam friss levegőt, aztán indultunk is tovább. (kedves buszsofőrbácsi, örök hálám azóta is!:))

  Lévén, hogy a másállapot leges-legelején voltam, pocak sehol, hiába mondtam, hogy sorry, kismama vagyok, utólag tudom, volt, aki azt mondta, persze. Ennyi pia után ő is kitette volna a taccsot.:(

 • 2009.02.18 17:55:37M6

  H is nyilván ezt mondta volna

 • 2009.02.18 17:58:20kecsegugu

  de csak gondos mérlegelés után :-)

 • 2009.02.18 18:06:5278as évjárat

  Lehet, hogy elromlott a mérlege?:)

 • 2009.02.18 18:12:25kecsegugu

  szerintem H ezt nagyon élvezi :-)

 • 2009.02.18 18:14:15kecsegugu

  nem elég az a sok leülni akaró picsogó terhes nő, még az a fránya korlát is létezik... jó, tudom, hogy elkerüli a korlátot, de akkor miért idegesíti?

 • 2009.02.18 18:24:1578as évjárat

  talán mert abban meg lehet kapaszkodni, ha az ember gyereke nagy pocakkal fel, ill. leszáll a troliról?

 • 2009.02.18 18:37:27Chelly2

  Most olvastam az elmúlt pár óra termését.

  H, Te tényleg ki tudod verni a biztosítékot a hozzászólásaiddal. Pl " itt 10-ből 9 azt állítja, hogy ő mintapolgár... ezek szerint a 10 milli8ó emberből 9 az... ugye". Ne hari, de erre a mintára akkor, aki meleg az tele van problémákkal, hülye, nyafka is? Hozzáteszem saját tapasztalatom szerint nem. Vannak meleg barátaim, akiknek meg sem fordulna a fejükben, hogy ne adják át a helyüket kismamáknak, nőknek, nyugdíjasoknak... És igen ezt a saját szememmel láttam.

  Nem tudom miért jó neked állandóan kukacoskodnod... Ahogy vki már írta ide nyilván egy szűkebb réteg ír.

 • 2009.02.18 18:49:29Chelly2

  "Vitázunk" itt azon, ki miért adja/nem adja át a helyet másoknak. Szerencsések vagyunk, hogy nekünk ez jelenti a problémát. Most kaptam ezt a videot. Nem a témához tartozik, de azt hiszem ez az ember mindenkinek erőt és tiszteletet adhat. Én bőgtem...

  www.youtube.com/watch?v=Q4f_UNMNONA

 • 2009.02.18 19:10:35Chelly2

  H

  Évekig velük töltöttem heti 2 délutánt/estét... elég jól ismerem őket (2 fő+az aktuális partnereik) + az egyik unokatesóm is meleg... Úgyhogy megint jónak durrogsz :)

 • 2009.02.18 19:21:33hinta-palinta

  Heatherette, csuklós troli volt, sok ajtóval, nem tudom kiszámítani, mikor melyik ajtónál lesz gödröcske( nem nagyon ismertem az a szakaszt, hogy emlékezzek a gödrökre, inkább villamossal jártam..)

  Leghátsó ajtóhoz azért nem állok trolin, mert ott- ha nem adja át senki a helyét:)nem lehet megállni normálisan, akkora a verikális kilengés....Meg nem számít rá az emberfia, hogy beleakad valamilye a korlátba...

  Igen, ha odamennek segíteni, akkor is meghalhattunk volna, ez az összekapcsolt 2 infó személyesen neked szólt..

  1.; jó, ha segítenek, felsegítenek, bár ettől még a következő másodpercben elvágódhattam volna kivérezve, ez igaz- ez csak egy párhuzam a helyátadásra. Ha egyszer veled találkozom, átadod a helyed, attól még leeshetek az ülésről is..

  2.: azért neked, hogy tudd, ha elesik a kismama, nem az a baj, hogy megüti a fejét, hanem a lepényleválás és következményes, szinte kivédhetetlen elvérzés.

 • 2009.02.18 19:27:34hinta-palinta

  Hű, bocsi, valamiLYe, nna, hát ezt nagyon-nagyon sajnálom...Elnézést.

 • 2009.02.18 19:37:26hallohallo

  áááááá

  én inkább lemondok arról, hogy kinyissák nekem a férfiak az ajtót, de kérek szépen ugyanolyan munkáért ugyanolyan fizetést. ja bocs, nem kell lemondanom, nem nyitják ki. de a fizetéskülönbség is megmarad.

  aki meg az udvariasságot keveri a szükséges segítségnyújtással, annak baj van a fejével.

 • 2009.02.18 21:10:48baudolinA

  Na, akkor elmondom, hogy mi történt velem ma. Felszállok a buszra, velem együtt egy kismama, olyan 6. hónapban lehetett. Egy ülés van. Rám néz, hogy nem akarok-e leülni. Mondom, nem. Oké, leül. Kb. 5-6 perc után hirtelen elsötétült előttem minden, kiment a vér az arcomból, görcsösen szorítottam a csövet, s éreztem, hogy mindjárt összeesek. Hármat lehet találni, hogy ki ajánlotta fel a helyét. Végül az lett, hogy én állva maradtam (nem fogadtam el a helyet, mert ő is elég ramatyul nézett ki - talán éppen vérvételről jött), ő pedig előkapott a táskájából egy kockacukrot, végül pedig leszállt velem, s megvárta, amíg jobban lettem.  hallohallo,

  egyetértek.

 • 2009.02.18 21:11:26Chelly2

  H :)

  Azér' remélem nem orroltál meg rám, csak kicsit kiakadtam. Ma itt élem ki magam.

 • 2009.02.18 21:30:53yukikoka

  Baud,

  Ha nem nyilvánvaló számodra, hogy miért lettél rosszul (pl. nem ettél, női dolgok, stb.), akkor szerintem sem árt egy orvosi vizit. Vagy egy hcg teszt... na jó, nem gonoszkodom. Örülök, hogy komolyabb baj nélkül megúsztad.

 • 2009.02.18 21:31:24baudolinA

  Heatherette,

  nincs miért: alacsony vérnyomás, vérszegénység. Csak megelőzni tudom, de ma éppen nagy volt a rohanás, és elfelejtettem "védekezni". :)

 • 2009.02.18 21:31:31yukikoka

  "női dolgok"... úristen, ez úgy hangzik, mintha a nagymamám írta volna. Nagyon röhögök. Magamon.

 • 2009.02.18 21:32:39baudolinA

  yukikoka,

  nem vót női dolog. :)

  HCG-vel ne ijesztgess, most nagyon nem hiányzik semmiféle kavarodás az életemben, van elég...

 • 2009.02.18 21:34:31yukikoka

  Baud, tudom, hogy nem akarsz hcg pozitívat pisilni, ezért volt tőlem övön aluli, bocs. Ma olyan agresszív kismalacos napom van, de hogy miért...:)))

 • 2009.02.18 21:40:08baudolinA

  yukikoka,

  ma nekem is ilyen napom van (én mondjuk tudom az okát), nagyon jól össze tudnánk veszni. Akarod? :))

 • 2009.02.18 21:52:31yukikoka

  Igen, Baud, akarom (ez most olyan volt, mint egy romantikus ámerikái filmben, nem? - mondd, hogy dehogy, és kész a veszekedés)

 • 2009.02.18 21:54:47yukikoka

  Én is tudom az okát. Marha keveset aludtam, és ez már így megy egy ideje, hol jobb, hol rosszabb. Ez elég egyszerű probléma, és idővel megoldódik. Remélem, a tied sem vészes. (basszus, még el sem kezdtünk veszekedni, de már békülök, nem lesz ez így jó)

 • 2009.02.18 22:06:23baudolinA

  yukikoka,

  inkább elmegyek, nehogy a végén kibéküljünk. :)

 • 2009.02.20 14:01:11lolypop

  fel a fejjel! én a terhességem mellékhatásának nevezem a feledékenységet...

  kezdődött az első gyerekkel és így is maradtam...a második sem javított a helyzeten...

  talán majd egyszer megint visszatér a memóriám, addig pedig tudomásul veszem, h ilyen az élet :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta