SZÜLŐSÉG

Halott apának is születhet gyermeke

2009. február 17., kedd 11:00

Nincs abban semmi furcsa, ha egy nő gyereket szeretne a férjétől. Az már kicsit furcsább, ha ezt a leendő apa tudta és beleegyezése nélkül teszi - de mindannyian tudjuk, hogy van ilyen, sokszor előfordult már hasonló a világtörténelemben. Az viszont már teljes joggal sorolható a szokatlan kategóriájába, ha a leendő apa már évek óta halott.Pedig éppen ez történik most Nagy-Britanniában, ahol egy 42 éves nő - aki valódi nevét a nagy médiaérdeklődés közepette is szeretné titokban tartani - elhatározta, hogy újabb gyerekkel ajándékozza meg magát és kistestvérrel ez idáig egyke kislányát, noha férjét másfél évvel ezelőtt elveszítette. A gondolat valószínűleg nem most ébredt a fejében, hiszen kérésére röviddel a férfi halála után spermát nyertek az orvosok, ami azóta lefagyasztva várta, hogy az asszony végigjárja a rögös hivatali utat, és végre zöld utat kapjon szokatlan kérése.

Az engedély megadásának legfőbb akadályát az képezte, hogy az Egyesült Királyságban (is) szigorú szabály rendelkezik arról, hogy csak az érintett írásos beleegyezése birtokában használhatók fel a spermiumok egy későbbi megtermékenyítési procedúra során, ennek megszerzésére azonban ez esetben értelemszerűen nem volt semmi esély. Az özvegy ügyvédje azonban arra az érvre épített, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint nincs kétség afelől, hogy a férfi nem tiltakozna az újabb gyermek ellen, amennyiben erre módja lenne. Úgy tűnik, érvelése elérte célját, mert az asszony felmentést kapott a szabályok alól. Ezzel azonban csak az első akadályt sikerült elhárítania a megvalósítás útjából, hiszen ilyen feltételek mellett hazájában nincs lehetőség a beavatkozásra, így minden szükségessel felszerelkezve az Egyesült Államokba utazik, ahol sor kerülhet a mesterséges megtermékenyítésre, és reményei szerint hamarosan második gyermekével várandósan érkezik haza.

Talán azért kerülhetett viszonylag rövid idő alatt pont a nagy visszhangot keltő történet első fejezetének végére, mert a mostani eset nem előzmény nélküli. Van ugyanis egy másik asszony, Diane Blood, aki korábban már részben kitaposta az utat az özvegy előtt. Diane-nak sokéves küzdelem árán már korábban sikerült elérnie, hogy mesterséges megtermékenyítéshez használhassa fel férje spermáját, melyet akkor nyertek az orvosok, amikor a férfit már gépek tartották életben. Neki még a mostaninál is nehezebb dolga volt, de végül elérte célját, így aztán a Belgiumban elvégzett beavatkozások eredményeként ma már egy hét- és egy tízéves kisfiú (Liam és Joel) édesanyja, noha férje - a gyerekek édesapja - már tizenhárom éve halott.

A mostani eset tehát nem előzmények nélküli, ami nem jelenti azt, hogy bármit is csitultak volna a döntés által felkorbácsolt viták. Az illetékes brit hatóságok szorgalmazzák, hogy a meddőségi klinikák újabb szakasszal bővítsék a beleegyező nyomtatványt, melyben a spermiumok gazdájának nyilatkoznia kell arról is, hogy halála után is felhasználható-e a tárolt anyag. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, és az említett két esetben egyébként sem jelenthetne megnyugtató jogi megoldást, mivel az érintett már a megtermékenyítéshez „adott” anyag kinyerésekor és tárolásakor sem volt abban az állapotban, hogy felesége véleményéhez hozzáfűzhesse a sajátját is, jóváhagyja vagy ellenezze a döntést. Az ellenzők elsősorban a születendő gyermek jogaira hivatkozva tartják elfogadhatatlannak az eljárást, aki ily módon esélyt sem kap arra, hogy teljes családban nevelkedjen, és soha nem ismerheti meg az édesapját.

A vélemények persze megoszlanak, ennek szemléltetésére az esetről hírt adó Daily Mail című lap internetes oldalán olvasható hozzászólásokból válogattam. Az olvasók egy része - őszintén hozzá kell tenni, hogy az elenyésző kisebbség - úgy véli, hogy tiszteletreméltó az asszony döntése, hogy egyedülállóként is vállalja az újabb terhességet, mintegy „emléket” állítva elveszített férjének, és sok sikert kívánnak neki. Mások szerint önző módon, saját vágyai kielégítésére hozott meg egy olyan döntést, melybe a történet másik három szereplőjének - az apának, valamint a még meg sem született és a már meglévő gyereknek - semmilyen beleszólást nem engedett. Az egyik hozzászóló arra inti, hogy a kitűzött cél mindenáron való elérése helyett minden idejét és szeretetét kislányára kellene összpontosítania, akinek bizonyára egyébként sem könnyű feldolgozni édesapja elvesztését. Van, aki egyenesen egy már régóta meglévő szemlélet újabb vadhajtásának tartja az esetet, mely szerint az anya - a saját teste feletti szabad rendelkezés jogára hivatkozva - úgy dönthet akár szülésről, akár abortuszról (vagyis végső soron életről és halálról), hogy ehhez nem kéri ki az apa véleményét, és akár annak ellenében is megszülheti vagy elvetetheti kettejük közös gyermekét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.17 16:27:31énis

  lassan megválasztható már a gyerek neme is...

 • 2009.02.17 16:28:32cantaloupe

  Anyamadar:

  miert mindig ket rosszat hasonlitunk ossze egymassal? Azert lassuk be, hogy sem halott, sem anonim apaval nem kedvezunk annak a gyereknek. Amugy en nem vonulnek fel transzparensekkel mint ellenlabas, ha mar engedelyeztek, de tapsolni sem szeretnek hozza.

 • 2009.02.17 16:30:12énis

  cantaloupe, a buzi párok ellen is mindig az alkoholistákkal jönnek..

  Ez jelenti,hogy nincs igazán jó érvük, csak a csak!

 • 2009.02.17 16:31:41anyamadár

  Cantaloupe azért hasonlítottam össze két rosszat, mert azt feltételeztem, hogy a hölgy szeretne kisbabát viszont élete párja elhunyt és mással nem tudna családot alapítani...

  Miért ne lehetne magzata a férje spermájából miért kéne idegenéből?

 • 2009.02.17 16:33:21anyamadár

  Nem összehasonlítás volt egyébként, csak kérdés - ha a férjének tárolva van spermája miért ne őt termékenyítsék meg vele?

 • 2009.02.17 16:36:13énis

  anyamadár, azért te másról beszélsz...

  A nő kérte, hogy a férje spermáját fagyasszák le, nem pedig a férfi még amikor haldoklott, azért ez különbség.

  Celine Dionéknál a férj még a kemoterápia előtt lefagyasztatta a spermáját, hogy később a feleségét azzal lehessen megtermékenyíteni, ez oltári különbség!

 • 2009.02.17 16:36:23anyamadár

  Énis nem hiszem, hogy a kérdésem ugyanolyan mint a homoszexuális/alkoholista dolog amit említettél.  Magam sem értem hogyan jöhet az általad említett két dolog egymáshoz

 • 2009.02.17 16:38:16cantaloupe

  Anyamadar,

  amig csak teoria, feltetelezes, addig nem tudjuk a motivaciot. Mint mondottam volt, egy szoval sem tiltottam meg a holgynek, hogy gyereke legyen a halott ferjtol, viszont bizarrnak tartom es ugy gondolom, hogy egy gyerek vallalasanal mindket felnek joga van eldonteni, hogy szeretne-e szulo lenni, avagy sem.  Megmondom oszinten, kicsit furcsallom, hogy mikor a nok jogairol van szo, akkor mindenki jobban veri a tamtamot. De ha igazsagosak akarunk lenni, hol vannak itt a ferfi, az apa jogai? Egy vegrendeletet sem lehet figyelmen kivul hagyni csak azert, mert az illeto mar halott, tokmindegy, kinek szanta a megtakaritott penzet...akkor ilyen esetben, mikor nem ingosagokrol hanem egy embereletrol van szo, miert feletkezik meg mindenki a masik fel jogairol?  Mert ebben a tortenetben teny az, hogy az apatol semmifele beleegyezo nyilatkozat nem volt. Itt, az USA-ban meg a vesedet sem veszik ki, ha nem vagy onkentes donor, ezert nem ertem, hogy a hazastars keresere hogyan adhattak utat egy ujabb eletre.

 • 2009.02.17 16:40:36cantaloupe

  Enishez csatlakozva nekem teljesen mas pl. eperke szituja, ahol ket ember vallalta azt a babat, ott a ferj beleeegyezese is, s bar nem tudni, mennyi idejuk van meg egyutt, sajat akaratabol vallalta a gyereket.  Mas lapra tartozik az is, ha a ferj mar haldoklik de ugy dont, hogy ha nem is eri meg a gyereke szuleteset, a felesege kivansagat teljesiti es alairja, hogy hozzajarul a spermak levetelehez.

 • 2009.02.17 16:41:31anyamadár

  Énis honnan tudod, hogy nem terveztek kisbabát másfél évvel ezelőtt? Azt sem tudhatjuk miben halt meg az apa. A halála előtt vajon volt-e még ideje felébredni és azt mondani: - Kicsim legyen még egy gyerekünk mindig egy fiúra vágytam aki továbbviszi a nevem... valószínűleg nem volt rá ideje.

  De honnan tudod, hogy nem mondta volna ha még van rá idő?

 • 2009.02.17 16:42:40hinta-palinta

  Minden korban a haladó szellem, az új dolgok, az újítások elutasításra találtak, a középor óta az orvostudománnyal ez van.Majd megszokottá válik, mint a kézmosás Semmelweis után, amikor ő ajánlotta, akkor is mindenki elutasította....

 • 2009.02.17 16:44:06cantaloupe

  Anyamadar: ez a 22-es csapdaja, mert te meg honnan tudod hogy mondta volna? Honnan tudod, hogy terveztek-e gyereket kozvetlenul a halala elott?

 • 2009.02.17 16:45:43baudolinA

  Nekem maga az eljárás kissé bizarr, és valahogy úgy érzem, hogy mintha még mindig nem tudta volna elengedni. A halhatatlanság kérdésébe nem mennék bele, nem akarnék senkit sem megbántani.  B-

  a 100%-os testvérséget cáfolnám. Igaz, nekünk nem volt pótapa, "csak" fogadott testvér. De azt a hátteret, amiből jött, nem kívánom senkinek... :(  Magenta,

  hogy lehet nyilatkozatot tenni arról, hogy a halálod esetén a szerveidre "szabad a vásár"? Mert én is szeretnék, csak nem tudom, merre induljak el.  Amúgy meg támogatom a "buziházasságot". Amit szerencsére egyébként elég sok országban már engedélyeznek is.

 • 2009.02.17 16:50:35Magenta

  bud, hát én a jogsimhoz kaptam egy kis tokot, amibe be lehet írni a dokit, a vércsoportomat, meg ezt.

 • 2009.02.17 16:51:04anyamadár

  Cantaloupe nem tudom, hogy mondta volna, de ez a nő együtt élt vele, vállaltak egy közös gyereket. Ő biztosan jobban ismerte bármelyikünknél.  A halott jogai pedig... fura kérdés. Eléggé materiális társadalomban élünk, az élet ott véget ér ahogy valakinek leáll a légzése, szívverése, agyműködése. Utána van persze végrendelet, meg kegyelet. Azonban van egy pont ahonnan már nem beszélhetünk az apa jogairól, hiszen nem élő személyről van szó.

  Szerintem.  Lehet majd egy jogász megcáfol, én nem értek hozzá.

 • 2009.02.17 16:54:12baudolinA

  Magenta,

  aha, jogsi... Hát akkor a nyárig mindenképpen életben kellene maradnom. :)

 • 2009.02.17 16:57:05Magenta

  baud, mindemellett bevallom, hogy nekem tökmindegy, mi történik velem halálom után, hová kerülnek a szerveim, már ha használhatóak, vagy velem együtt el lesznek-e hamvasztva.  Nem is tudom, hogy ebben az országban figyelembe veszik-e az ilyesmit?

 • 2009.02.17 16:58:06cantaloupe

  Anyamadar,

  haaat, lehet hogy bennem van a hiba, de amikor ilyen is lehetseges, hogy valaki apa nelkul nyolcasikreket ultessen be maganak, akkor nekem egy ilyen szotrinal is eszembe jut, hogy mennyire megszallott ez a no es mit szolna hozza a parja.  Jogilag a vegrendeletet is meg lehet tamadni, de elkepzelheto, hogy valaki nem a hazastarsra vagy a gyerekere hagyja a vagyonat. Ez nekem nem default vagy evidens, mint ahogy az sem az, hogy a ferjem -barmennyire is szeretjuk egymast- egyetertene azzal, hogy nelkule neveljem fel a gyereket.  Szerintem ezt ugy lehetne szabalyozni, hogy elore alairnak az apak egy papirt, ugyanugy, mint a szervdonorok, hogy halaluk eseten hozzajarulnak a spermajuk levetelehez. Igy lenne bizonyitek feheren-feketen arra, hogy az apanak nincs kifogasa.  Ezzel a "halottnak nincsenek jogai" dologgal vigyaznek azert, mert ugye a temetoben sem szabad garazdalkodni, sirokat kiasni es hamvakat szetszorni csak azert, mert ok mar ugyis halottak.... • 2009.02.17 16:58:33énis

  azt hiszem Mo-on úgy van, hogy felhasználhatják a szerveidet, ha kifejezetten nem kéred, hogy ne, máshol ez fordítva van!

 • 2009.02.17 16:59:28cantaloupe

  Es azert nem veletlen, hogy a jogaszoknak sem volt ez evidens es elhuzodo hercehurca lett belole....khm.

 • 2009.02.17 17:08:33anyamadár

  Cantaloupe a halott nem kiásását a kegyeleti dolgok közé soroltam. :)  A nyolcasikrek beültetése (a nagy semmire megszülése) és a hatvanhétéves kismama dolgok engem is hókonnyomnak...  De ezt a fentit nem veszem egy kalap alá azokkal a történetekkel.

 • 2009.02.17 17:09:46anyamami

  Én viszont a megszülető gyermeket sajnálom. Hogy miért? Tudom milyen az amikor a legváratlanabb helyzetben nekedszegezi a kérdést, nekem miért nincs apukám... Tudom milyen amikor az ovódában a többi gyerekért az apuka jön és az én gyerekem milyen szemmel nézi... Amikor ezerszer kérdi nekem miért halt meg az apukám... 22 hónapos volt amikor meghalt az apukája. Tudom milyen érzés az amikor 8év után társra találsz akinek a gyerekeiddel kellesz. Autoimmun betegnek hisznek a dokik és a nőgyógyász azt mondja hogy a terhességbe bele is halhatsz és mégis azt mondod hogy nem érdekel. Én Neki szülök gyereket. Megszületik a közös baba. 2 éves mult amikor kiderül hogy az apukája daganatos beteg. Kavarognak az érzések és bizony eszedbe jut hogy nem akarod mégegyszer átélni.

  De vannak felemelő pillanatok. Amikor a kamasz gyereked azt mondja hogy neki a legkisebb tesója is olyan mint a többi és ne mondjam hogy féltestvér. Vagy amikor a kicsi mondja kint a temetőbe a férjem sírjánál hogy anya úgy szeretném ha az én apukám lenne az ő apukájuk.

  Ha valaki hasonló helyzetben van nem csak az agyával hanem a szivével is gondolkozik.

 • 2009.02.17 17:11:40cantaloupe

  Anyamadar,

  akkor oke. :)

  Vegul is kettonk elkepzelese kozt csak annyi a kulonbseg, hogy jomagam apa nelkul nem vallalnek tudatosan gyereket, illetve kulonbseget teszek akozott, aki halala elott igy rendelkezik meg akitol "csak" elveszik a spermat beleegyezese nelkul. Na, nem ragom tovabb!

 • 2009.02.17 17:34:11baudolinA

  Magenta,

  fogalmam sincs. Bár ha nem kellenek a szerveim, akkor az orvosisok még mindig boncolhatnak egy sort, az is segít rajtuk. :) Amit viszont mindenki tud a családomban, hogy engem biza ne temessenek. Hamvasztás (ami marad belőlem) után szépen szórjanak szét mindenfelé (lehetőleg a Hargitán), s lehet hazamenni.  anyamadár,

  csak akkor hol végződik a kegyelet, és hol kezdődik a "hullagyalázás"? Mert az az érzésem, hogy pont ezen a nagyon vékony mezsgyén folyik a vita.

 • 2009.02.17 17:56:31rita a felcser

  Baud

  Nalatok van hamvaszto?Krematorium csak a korhazakban van,tudtommal Romaniaban ilyen opcio nincs temetes helyett.

 • 2009.02.17 18:07:30Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  hm...  valaki hullarablózott... akkor az is hullarablás, amikor az agyhalott nőt életben tartják, hogy a magzat tüdeje érjen a testében, és utána császármetszik, hogy nagyobb esélye legyen az életben maradásra?

 • 2009.02.17 18:24:02baudolinA

  rita,

  krematórium van mindenhol, s ha egyszer a hamvaimat kiadják a rokonoknak/barátoknak, attól kezdve ki fogja ellenőrzni, hogy mit csináltak vele? Nem hiszem, hogy egy marék hamut bárki is számonkérne abban az országban... :)

 • 2009.02.17 19:03:14Vicuska

  Nálam is van egy vöröskeresztes papír (itthon ott állítják ki) azért, hogy ha velem bármi történik, akkor se a szüleim, se senki más ne tudja megakadályozni, hogy kivegyék akármelyik szervem bármilyen gyógyászati célra. Igen, abban egyetértek, hogy a szervadományozás-transzplantáció sem természetes, de mégsem gondolnám azt, hogy egy napon lehet emlegetni azzal, hogy valaki egy halottnak szül. Olvastam eperke történetét, és ilyen helyzetben simán bevállalnám én is a gyereket, és önzőnek tartom azt, aki ezt nem érti meg. De egy halott spermájából köszi nem kérek, akkor sem ha imádtam, és életem szerelme volt, mert úgy gondolom, hogy ezzel a még élő, és a még meg nem született gyermek mellett a szeretett férfi emlékének sem teszek jót, nem beszélve az ő családjáról (olvastam erről egy cikket egy angol honlapon, ahol az állt, hogy a férfi családja kifejezetten ellenzi ezt az egészet)...

 • 2009.02.17 20:40:12rita a felcser

  Baud

  Nem hogy kiadjak,nem hamvasztanak el.Odaadnak a csaladnak egyben.Senkit nem hamvasztanak.Vagy tudsz te egy esetet?

 • 2009.02.17 20:41:43baudolinA

  Akkor a családom hamvasztat el.

 • 2009.02.17 20:58:43dodóó

  #

  2009.02.17 17:56:31 rita a felcser  Baud

  Nalatok van hamvaszto?Krematorium csak a korhazakban van,tudtommal Romaniaban ilyen opcio nincs temetes helyett.

  Pécs,Harkány,komló,stb mindenhol van krematórium.

 • 2009.02.17 20:58:44zolnaid

  Bukarestben van lehetőség hamvasztásra.

 • 2009.02.17 21:04:51rita a felcser

  De BAud,ertsd meg Romaniaban ez enyhen illegalis.Nem csinaljak.HA gyujtanak egy tuzet az udvaron akkor borton.Rendes krematoriumok nem vallaljak.

 • 2009.02.17 21:09:46Magenta

  Pellérd mellett van egy krematórium, egy hosszú út vezet odáig, aminek az elején ki van írva: II. János Pál útja.  Szerintem aki elnevezte, nem gondolta végig.

 • 2009.02.17 21:20:37dodóó

  Magenta Pécs után van,Reménypusztán.

  II.János Pál 1990-ben látogatott el Pécsre.

  REmény pusztánál már nem II.János pál út van.

  Össz-visz 2km az elnevezett út.

 • 2009.02.17 21:21:01Magenta

  cápalány, vettem édes-chilis szószt is. ;)

 • 2009.02.17 21:21:38Magenta

  dodóó, de az a két kilométer pont a krematóriumhoz vezet...

 • 2009.02.17 21:21:57Magenta

  a szószost meg nem ide akartam.

 • 2009.02.17 21:23:21wish73

  végülis a halott ffi szempontjából tök mindegy. nem fog tőle tartásdíjat kérni, nem az örökségre pályázik a nő, vagyis senkit nem tud kellemetlen helyzetbe hozni. más kérdés, h a gyerek tutira félárván születik, de legalább a gyászmunkát megússza. hány nő vállal gyereket egyedül?

 • 2009.02.17 21:24:47dodóó

  Hát szerintem mindegy hogy A Pápa vagy Maléter Pál, Littke József,Endresz György.

 • 2009.02.17 23:26:18Neocon

  Ha a ferfi beleegyezett volna a sperma levetelebe, akkor azt mondom ok, o is egyetertett vele, de igy... olyan mintha megeroszakolta volna a halott ferjet. Szerintem ez azert zavar engem (es sok fefitarsamat), mert ugy erezzuk kicsuszik a kezunkbol a maradek beleszolas is abba, hogy mikor/kitol/hogyan legyen gyerekunk (pl. 5 evig hazas volt a par, a fefi sosem akart gyereket, tortenik vele egy baleset, komaba esik, a no megszerzi a spermajat es terhes lesz. A ferfi meghal, a nonek meg teljesult a kivansaga... na jo, en biztos visszajarnek kiserteni :)).

 • 2009.02.18 07:43:07Magenta

  Neocon, egyrészről megértem, másrészről viszont nem mindegy, hogy mi történik, miután meghaltál?

 • 2009.02.18 09:24:58oroszlán78

  szerintem baromi felellőtlenség így gyereket vállalni

 • 2009.02.18 10:08:36baudolinA

  Magenta,

  de pont ez a "mindegy/nem mindegy" a kérdés itt. Mert ugye azt tiltjuk, hogy sírokat gyalázzanak, pedig az aztán végképp mindegy a halottnak. Mindig az a gond, hogy az élőnek nem mindegy. És ha egy embernek egynél több hozzátartozója van, akkor lesz is belőle szép vita.

 • 2009.02.18 10:29:05Magenta

  baud, ezt értem.  Csak én magamból kiindulva úgy gondolom, ha valaki a petéimet akarja levenni, lelke rajta, engem az már akkor nem érint.  Mondjuk személy szerint az sem, ha pl. összetörik a sírkövemet (ami nem fordulhat elő, mert hamvasztást és szórást akarok majd), de nyilván, ha családtagomról lenne szó, kiakadnék.  Ahogy többször írtam, nem állnék neki pereskedni, hogy a halott férjemnek szülhessek, de meg tudom érteni a nőt. Valaki írta, hogy ilyenkor a szívével is gondolkozik az ember.  És semmivel se érzem jobban "hullagyalázásnak", mint a szervek kivételét.

 • 2009.02.18 10:42:50baudolinA

  Magenta,

  szerintem egyetértünk. Itt is a családtagok akadtak ki, mert nem értenek egyet a nővel. Pontosan ezért lehetett nehéz a bírónak a döntés is, mert nem lehetett kecske-káposzta alapon dönteni.

 • 2009.02.18 11:04:06Magenta

  Aham. :)

 • 2009.02.18 11:23:23dodóó

  sajnálom de mi nem tudtuk volna beleegyezni abba hogy a gyereknek a szerveit megkapja valaki.

  Viszont voltunk a másik oldalon is mikor meg azért imádkoztunk hogy valaki adja az egyik veséjét.  Szerencsére mégsem kellett.

 • 2009.02.18 12:43:30énis

  valaki írta, hogy az agyhalott nőt addig életben tartani, amíg a gyerek tüdeje kifejlődik...

  de ott már terhes a nő és elég valószínű, hogy a 7,8 hónapban van, nem pedig akkor beültetett vagy még be sem ültetett embrióról van szó...

 • 2009.02.19 00:14:33kri.

  hmmm... férjemnél 4,5 éve diagnosztizáltak egy durva és agresszív daganatot tele lokális áttéttel. Életmenő műtét stb.  Akkor a kórházban döbbentem rá, hogy mi is az ami valóban fontos az életben. Azóta xarok a karrierre, a munka csak a pénzszerzés eszköze lett. Ott döntöttük el, hogy belevágunk a babaprojektbe.  Most novemberben megszületett a 2. babánk. Boldogok vagyunk és ezt semmiért sem cserélnénk el. Mind a ketten megváltoztunk, most a betegséget úgy fogjuk fel, hogy ez kellett ahhoz, hogy helyükre kerüljenek a dolgok.  Mielőtt az első TERVEZETT babát bevállaltuk sok mindent átgondoltam, átgondoltunk. Az volt az a pillanat amikor ki kellett mondani, hogy igen, akár meg is halhat és el kellett döntenem (nekem), hogy akkor is vállalnám-e a gyerekeket. Vállaltam. Kineziológushoz jártam, hogy stressz nélkül tudjam majd megélni a terhességet, hogy ne omoljak össze az összes kontroll előtt az eredményre várva. Nem omoltam, nem stresszeltem. Nemzetközi tudósokat faggattam, hogy mehet-e a gyerek (a gyógyszere miatt). Mehetett. Az onkológusa jól leszúrta, hogy milyen felelőtlen. A második babát már meg sem mondta neki. Tudtuk, hogy mi a helyzet vele, hogy nagyon jók az esélyei, milyen lehetőségek vannak ha romlana a helyzet, tehát volt "vészforgatókönyv".  A férjem leletei szerencsére azóta is jók de a kard nekünk is ott a fejünk felett csak mi egy esetleges államcsőd esetén az állammal együtt omlunk - mert a férjem gyógyszerét ami nem engedi, hogy a rák megegye és valszeg élete végéig szednie kell majd 100%-os TB finanszírozás nélkül nem tudnánk kifizetni (havi 1 millkó). Nekem állandóan azon jár az agyam, hogy ha ez bekövetkezik hová fussunk, honnan szerezzünk gyógyszert. Külföldre se mehetünk a gyógyszer miatt pedig én a rajtam múlna már pakolnék (már ő is).  Ennek ellenére is boldog vagyok, hogy anno így döntöttünk, végre igazi értelme lett az életünknek. Helyükre kerültek a dolgok. Tele vagyunk hosszú távú tervekkel, még olyanokon is vitázunk néha, hogy hová költözünk majd a nyugdíjas éveink alatt.  Én megértem a nőt aki felhasználta a spermát, amikor a férjem az intenzíven feküdt nekem is az volt az első gondolatom, hogy én még gyereket szeretnék TŐLE és nem mástól, nem halhat meg. Az már más kérdés, hogy én hogy döntöttem volna a helyében. Soha nem szeretném megtudni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta