SZÜLŐSÉG

Koraszülötteknél süketséget okozhatnak bizonyos antibiotikumok

2009. február 12., csütörtök 18:25

Egyes antibiotikumok koraszülött gyermekeknek adva süketséget okozhatnak. Bizonyos bakteriális fertőzések terápiájaként gyakran aminoglikozid antibiotikumokat alkalmaznak. Ezek károsíthatják a veseműködést és a hallást, ezért adagolásukkal mindig óvatosan kell bánni. Kiderült, hogy a gyerekek egy részénél még fontosabb az elővigyázatosság. Akik egyfajta mitokondrium mutációt örökölnek (1555AG), azoknál a hallás elvesztése sokkal nagyobb számban fordul elő, még akkor is, ha olyan kis mennyiségű antibiotikumot kapnak, amennyi más gyerekeknél kevésnek bizonyulna.Az Egyesült Királyságban közel húszezer koraszülött gyereket kezelnek évente ilyen típusú antibiotikummal. Ezt a gyógyszert használják a rákos gyermekek gyulladásai és a krónikus cisztás fibrózis kezelésére is. Genetikusok kilencezer gyerek DNS-mintáját elemezve felfedezték, hogy minden ötszázadik esetben jelen volt a genetikai mutáció, amely érzékennyé tesz ezekre a széles spektrumú antibiotikumokra.

Maria Bitner-Glinzicz, a kutatás vezetője a New England Journal of Medicine című folyóirathoz intézett levelében leszögezte, hogy az antibiotikum valamennyi erre érzékeny gyermek esetében "állandó süketséget okoz". A mutációval rendelkező felnőtteknél is gyors és szélsőséges hatást válthat ki a szóban forgó antibiotikum.

A szakértő azt javasolja, hogy az aminoglikozidokkal történő kezelés előtt mindenképpen végezzenek vérvizsgálatot. Elismeri: az újszülöttrészlegekben, az esetek sürgőssége miatt gondot okoz a genetikai vizsgálatok eredményére várni. Ezért az jelenthet megoldást, ha már a terhesség időszakában elvégzik ezeket a vizsgálatokat az anyáknál.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.12 18:50:41Subbantósdi

  Nekem meg allergiát, eleve én antibiotikum-ellenes vagyok, és nem is alkalmazok sem magamon, sem máson. A lányom is allergiás rá, úgyhogy mi mindenképp meg fogjuk kerülni ezt a gyógyszerfajtát.

  A koraszülötteket, akiket ilyen antibiotikummal kezeltek, nagyon sajnálom, remélem, leállnak ezzel a gyógyszerrel, mert még más mellékhatásuk is kiderülhet, amin én nem csodálkozom.

 • 2009.02.12 19:53:48csutkababa

  Az amingolikozid antibiotikumok hallóideg-károsító hatása 30 éve ismert.

  Sokáig emiatt mellőzve is volt, de az utóbbi időben a többi AB csoportra megnőtt baktérium-rezisztencia rákényszerítette az orvosokat, hogy újra elővegyék ezt a csoportot.

  Elővigyázatossági rendszabályokat vezettek be: minden esetben, ha a kenet azt mutatja, hogy ez az AB kell, monitorozni kötelező a vérszintet.  Kis tévedés is va a cikkben: ez a fajta AB szűk spektrumú, és semmiképpen nem elsőnek választandó.  És végül: a haszon-kockázat mérlegelés: ha egy baba szeptikus állapotban van, és erre az Ab-ra van szükség, kükönben elveszítik, akkor megkockáztatandó, genetikai vizsgálat nálkül is.  A genetikai vizsgálatok egyébként is kissé becsapósak, ugyanis a földrajzi elhelyezkedéstől függően változhat az érzékenység aránya.Angliában minden 500-adik, nálunk talán minden kétezredik baba reagál mindenképpen maradandó károsodással.  Infó: a Wilprafen szirup pl. ilyen típusú AB.

 • 2009.02.12 20:15:51samu121

  2009.02.12 18:50:41 Subbantósdi

  Ezeket az antibiotikumokat életveszélyes helyzetben adják,a kérdés csak az,mi a nagyobb baj:

  1.nem kap ezekből és ép marad a hallása,de meghal a fertőzés miatt

  2.beadják,előfordulhat (nem biztos!) hogy károsodik a hallása,de életben marad.  3. várnak a genetikai vizsgálatra,addig kap valami mást, ami kevésbé hatékony,és a nem elég hatékonyan kezelt fertőzés okoz halláskárosodást.(ilyen is van)  Dönteni csak egyszer lehet.Utólag nincs módositás.A koraszülöttek fertőzései néhány óra alatt végzetessé válhatnak.

  Senki sem vesz vagy ad be olyan antibiotikumot

  amiről tudja,hogy az akinek adná allergiás rá.Az allergia ami biztosan van és az esetleg bekövetkező mellékhatás két nagyon különböző dolog.

 • 2009.02.12 20:19:32csutkababa

  Subb

  Ne haragudj, de nagyon nagy ismerethiányaid vannak ezen a területen.

  Az allergia és a mellékhatás ég és föld.

  És ne legyél ÁLTALÁBAN Ab ellenes, mert bizony van, hogy helye van és muszáj.  Samu 121

  Pontosan leírtad, amit mondani akartam.:-)

  Kolléga?

 • 2009.02.12 20:41:50samu121

  2009.02.12 20:19:32 csutkababa  Elég sokat tanultam erről és nagyon örültem,hogy van valaki a "civilek " között is aki érti amit mondok.

  Aztán kiderült,hogy nem civil :))

  Engem már olyan sokszor lehurrogtak,hogy nem nagyon szaladok neki.Remélem Te meggyözöbb leszel :)

 • 2009.02.12 20:46:58Subbantósdi

  Akkor pontosítok: nem mellékhatásként vettem az allergiát, főleg nem egy szinten kezelve a két dolgot. Hanem van az allergia, akinél van és van az egyéb mellékhatás, akinél van, tehát van, akinél van allergia és nincs mellékhatás még emellett, és van akinél nincs allergia és van mellékhatás emellett és van, akinél mindkettő fennáll.

  Természetesen a mellékhatásoknak is vannak különféle fokozatai, de sajnos az allergiának is vannak fokozatai, lehet súlyosabb is.

  Van, aki allergiába hal meg, teszem föl.

  De mindegy, ezen nem lovagolnék, szerencsés vagyok talán, hogy nekem nem kellett antibiotikumokkal gyógyítanom magamat, mert nem voltak olyan bajaim és nagyon remélem, hogy a gyerekeimnek sem lesz.

 • 2009.02.12 20:55:42csutkababa

  Samu121

  Sajnos a zegyetemen erről nem sok szó van. Ha magánszorgalomból nem nézek utána, olyanná válhattam volna, mint sok házisámán, aki úgy vált AB-ot, hogy azonos hatástani csoportból választja a másikat is:-(((  És nem foglalkoznak azzal, hogy ,ilyen típusú baci a valószínű /gennykeltő, Gram-neg, intracelluláris,stb./

  Mindenre 1-2-3 ab, oszt jóvan...

 • 2009.02.12 20:55:55samu121

  Arról,hogy MAGADAT ,saját indikáció alapján antibiotikummal gyógyitsd én is lebeszéllek.Nem véletlen,hogy ezeket a szereket nem lehet recept nélkül kapni.

 • 2009.02.12 20:58:39csutkababa

  Hajam áll égnek, amikor "jó erős" antibiotikumot kérnek.

  Vagy csak ne erőset tessék írni!  Nincs erős vagy nem erős.

  Vagy hat, vagy nem.

 • 2009.02.12 21:33:59Márai Coelhó

  Szeretném megkérdezni, hogy miért nem lehet hozzászólni a "©1999-2009 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva. Jegyet árul a BKV legszebb nője" című cikkhez?

 • 2009.02.12 22:05:05Meiklokje

  sztem a címbe illene siketséget írni.....

 • 2009.02.12 22:10:41piszti

  a címbe nem csak illik siketséget írni, hanem sajnos muszály, hivatalosan ugyanis ez siketség.

  És a süketség az érintetteknek degradáló lehet.

  (szakmám)

 • 2009.02.12 22:16:19O.U.T.

  Márai Coelhó  te vagy a Nap Legjobb Arca:))))))

  szar nap volt ugyan, de akkor is:)

 • 2009.02.12 22:17:14O.U.T.

  piszti  ezt kifejtenéd? miért degradáló? tényleg kiváncsi vagyok.

 • 2009.02.12 22:36:56piszti

  ez úgy van, hogy egy egy elnevezés mindig elavul, mert negatív felhangja lesz lásd:" TEEEE süket", "Süket vagy?"  Talán jobban érthető: régebben imbecilnek és debilnek hívták azt aki később enyhe fokban illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos elnevezést kapott, de aztán az is átváltozott tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozottá.

  Tehát az is degradáló lenne ha azt írnák a címbe pl"Az antibiotikum debilséget okoz" (helyette értelmi akadályozottságot) • 2009.02.12 22:58:12wish73

  ezekről az elnevezésekről volt már itt vitám.

  én is dolgozom sérültekkel, nagyjából arról van szó, h sokan úgy érzik, attól lesz sérült vki, ha nevén nevezik. ha meg körülírják, akkor nem.

  vajon mi a különbség az autista és az autizmussal élő között? kb. mint a fél lábú és fél lábbal élő, kövér és kövérséggel élő, vagy barna hajú és barna hajjal élő.

  a tanulásban akadályozott pedig a világ legnagyobb faxsága. tanulásban a dyslexiás akadályozott. egy enyhe ért. fogy. messze nem csak a tanulásban van akadályozva, hanem az egész életben.

  minden részképességre találtak már valami lájtosabb elnevezést, a beszédfogyatékosra nem. az fogyatékos. a többi nem. de pl. az, aki nemcsak nem beszéli, de nem is érti a hozzá intézett beszédet-szóban! (nem csak írásban), az nem ért. fogy. az csak egy részképesség, ép intellektussal. könyörgöm, aki a verbalitással, mint képességgel nem rendelkezik, az naná, h minden értelmi funkcióban lemarad.

  pszichológus kollegám mesélte, h egész tantárgyuk volt az ép-egészséges-sérült-beteg kifejezések értelmezéséről.

  végülis, egy mozgássérült vagy értelmi fogy. nem beteg a szó klasszikus értelmében. de nem is egészséges. akkor miért más, ha sérültnek, akadályozottnak vagy betegnek hívjuk. mi változik?

  és persze odáig kavarták a nevezéktant, h a suli pecsétjén, bizonyítványán sem szerepel sehol, h vki kisegítőbe jár, mert ilyen már nem létezik. egy középsúlyos ért. fogy, mai nevén értelmileg akadályozott is általános iskolai végzettségről kap papírt.

  aztán lehet csodálkozni továbbtanuláskor, vagy munkavállaláskor.

 • 2009.02.12 23:46:02O.U.T.

  wish,  szerintem nálad a pont.

 • 2009.02.12 23:52:53Tishalulle

  A siketeket nem csak azért hívjuk siketeknek, mert az politikailag korrekt, hanem mert ők is így hívják magukat. Az autistákat meg autistáknak vagy autisztikusnak hívják a szakemberek is - a súlyosság mértékétől függően - , mert maguk is ezt használják. A tanulásban akadályozott gyűjtőfogalom, ha úgy tetszik. Konkrét esetekben nevén nevezik és diszlexiás meg diszgráfiás az illető. DE, utánna szokták tenni, hogy személy! (pl. autista személy, vagy nagyothalló személy.) Tehát a fogyatékosság jelzővé válik, nem azonosító jelzés és nem foszt meg az emberi mivoltodtól.  De nem erről akartam írni. Én koraszülött voltam, 32 éve, és fertőzést is kaptam meg antibiotikumot is és el is ment a hallásom egy része. Nem lettem siket csak középsúlyos nagyothalló. Tényleg gyorsan kellett dönteni és biztos nehéz volt az ideális adagot kimérni egy 1.9 kilós csecsemőnek, amikor éppen életveszélyben van. Pontosan ismerték a kockázatot, és nem tudták, hogy hogyan reagálok majd. (A csecsemőkori hallásvesztésben az a legcudarabb, hogy általában csak két évvel később szokott rá fény derülni, amikor a gyerek még nem beszél, mert az anyja jelenlétére valahogy mindig reagál, és nem is gondolnak arra, hogy talán nem hall.) Azt gondolom, hogy az orvosok jól döntöttek, és szerencse volt, hogy reagáltam a gyógyszerre, vagyis nem haltam meg még az elején. Ezt olyankor is így gondolom, amikor éppen semmit nem hallok, és esetleg valaki lesüketez, pedig nem esik jól.

 • 2009.02.12 23:56:38Magenta

  Szerintem is igaza van wishnek.

 • 2009.02.13 09:19:37mammina

  csutkababa

  van allitolag egy szer amit antibiotikumos kezeles utan szoktak javasolni, valami bocsi nem tudom magyarul "fermenti lattici" (lactobaci) de nem tudom a nevet. mi az, es tenyleg javasolt utana adni gyerkocnek vagy felnottnek bevenni? mi nagyon ritkan kapjuk hala istennek, de elofordul, es egyszer egy baratnom teljesen le rossz anyazott, mert kiderult hogy en nem adom a gyerekeknek azt az akarmit, hogy rendbe tegyem a belflorajukat azonnal. :-)  egyebkent en mint szulo asszem inkabb valasztanek egy hallasserult, siket gyermeket, aki elhet teljes eletet, mint hogy temessem.

 • 2009.02.13 09:20:11mammina

  a clavulin vajon milyen csoportu? AB?

 • 2009.02.13 13:55:26wish73

  www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=kaleidoszkop-07Fejezet  itt elég jól össze vannak szedve a "csoportok"  Tishalulle,

  akárhogyan is, ez a forró kása kerülgetése,mert ugye, ha valaki tehetséges, akkor nem bonyolítjuk, nem finomkodunk, nem hívjuk tehetséggel élőnek, sem tehetséges személynek, hanem simán tehetségesnek.

  nem az emberi mivoltától való megfosztás, ha vkire azt mondom, h autista vagy vak vagy akármiben akadályozott, de lássuk be, mivel az egész életét áthatja, minden szituációban speciális megoldásokat igényel, nem lehet úgy tenni, mintha csak egy-egy területet érintene a sérülés. amikor a fejlesztésért, pozitív diszkriminációért, foglalkoztatottságért, segédeszközért, parkolókártyáért, anyagi juttatásokért küzdenek, akkor teljes mellszélességgel vállalják a károsodást. ez tök jogos, és félreértés ne essék, ha dupla ennyi törődést, figyelmet, pénzt kapnának, azt sem sokallanám. csak abban látom a köpönyegforgatást, h amikor vmit el szeretnének érni, akkor számít a deficit, máskor meg elvárják a többségi társadalomtól, h említést se tegyünk a problémáról, ne is nevezzük a nevén.

  kicsit olyan ez, mint a cigány-téma. időnként azt várják el, h ne tegyünk különbséget, időnként meg azt, h tegyünk, de csak pozitív irányban. most akkor melyik irányban ülünk a lovon?

 • 2009.02.13 15:30:01csutkababa

  Mammina

  A klavulánsav magában nem AB, de ha amoxicillin mellé teszik, akkor kapjuk az Augmentint.

  Akkor van erre a kombóra szükség, ha a baci feltételezhetően penicillin-bontó enzimmel rendelkezik,és a "sima"penicillint vidáman megenné.  A kúra után adott bélbaci pótlás hasznos dolog,ugyanis a kúra során a "jó", hasznos bélbaktériumok is pusztulnak, ilyenkor lehet hasmenés, emésztési zavar.

  De akkor sem vagy szaranya, ha nem adod, csak akkor, ha valóban zavart okoz, és tüneteket.

  Egyébként a joghurt, kefir is tartalmazza a lactobacilusokat.  A hüvelyflórát is megzavarhatja az AB kúra, már kislányoknál is lehet pl folyás tünetként, akkor kúpokat kell használni, nőgyógyi írhatja fel.

 • 2009.02.13 15:36:53mammina

  csutkababa,

  koszi, eddigi 8 eve alatt 3x kellett szednie a nagyobbiknak, a kicsinek sajnos evente egyszer biztos becsuszik. de akkor hiaba probalom kikerulni muszaly. :-(

 • 2009.08.15 11:07:24meneruwa

  tán azért mert az összes hozzászólásod egy kalap szar*t ér MC

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta