SZÜLŐSÉG

Influenzajárvány miatt egyedül szülnek a kismamák?

2009. február 12., csütörtök 17:30

Egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt, a korlátozás pedig minden esetben a szülészetekre és az újszülött osztályokra is érvényes. Így előfordulhat az, hogy aki a napokban szül, egyedül, férje nélkül kénytelen világra hozni gyermekét.A kórházak listája, amelyben látogatási tilalom van érvényben, az ÁNTSZ honlapján olvasható. Aki előreláthatólag a napokban fog szülni, érdeklődjön a választott kórház szülészetén, hogy bemehet-e kísérő a szülésre, hogy ne a fájások közepette érje a meglepetés. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.13 01:18:56pakesz

  2009.02.12 19:00:12 januar18 !!!  "de most azt gondolom, hogy nyilván, ha a férjem influenzás, ne legyen ott"

  ez egy olyan butus dolog !!!  ember, az hogy valaki influenzas(esetleg natha) az csakis utolag derul ki...

  azaz nem, de ahhoz a ferjednek az elozo napokat tok steril helyen kellene eltoltenie...

 • 2009.02.13 01:43:15Kes

  Sziasztok!

  12.-én este született meg a második fiam az Istvánban, apás szülés volt, mert ott voltam :)

  Nem is gondoltuk, terveztük másképp mint apás, mert ez szerintem/tünk így természetes. Gyönyörű volt a vége, ahogy a pici feje már bújt ki (a párom fejénél voltam, nem premier plánban néztem), csodás érzés volt hallani amint felsírt. Természetesen nem nekem adták oda először, hanem az anyja hasára került. Nagyon szépek voltak.

  Én csak akkor kaptam meg amikor megmodatták, lemérték, közben a páromat varrták, "tisztába tették". Semmi pénzért nem mardtam volna le erről az élményről.

  Később, mikor ott hagytak minket, azt mondta, hogy idegesítette, amiket mondtam, hogy légezzen, ne feszüljön. De azt is mondta, hogy ha sokat segítettek neki ezek, a simogatás, hátán a medence finom nyomása és hogy szoríthatta a kezem.

  Persze engem is kimerített, mert sokat segíteni nem tudtam és nem csitíthattm a fájásokat, de láttam rajta, hogy nem engedné el a kezemet, még ha butaságokkal is próbálom eleterelni a figyelmét.

 • 2009.02.13 07:59:56manka78

  Kes! Gratulálok!

 • 2009.02.13 08:41:03Kawaii Koneko

  Ez jól hangzik Kes.Én a férjemre bízom,hogy bent szeretne -e lenni(már ha nem akkor fog születni a gyerkőc amikor influenza van mint most),de attól tartok engem is rohadtul idegesítene.Volt,hogy rosszul voltam nagyon elájultam(női dolgok :-P)és próbált szavakkal meg simikkel nyugtatni nagyon édi volt de abban a pillanatban idegesített(fájdalom meg az ingerültség kéz a kézben járt).Ha arra gondolok lehet hogy szülés közben elküldöm a pi...be azt akit a legjobban szeretek lehet nem is olyan jó ötlet,hogy ott legyen.

 • 2009.02.13 08:45:48Jedlik

  Kb. másodpercenként születik egy gyerek a földön. Milyen csodáról beszéltek ti itten???

 • 2009.02.13 08:46:51Bész

  Még mindig babátlanul vagyunk, és valószínűleg ez így is fog maradni még egy darabig. Nem merjük bevállani, sajnos.

  Én biztosan kiakadnék, hogy életem párja nem lehet jelen, életünk értelmének születésekor. Persze megértem, hogy járvány van, és veszélyes ez a babára és rám nézve is, meg természetesen a többi kismamára és babára is. Én nem hiszem, hogy szülés közbe a párom nőietlennek látna, hiszen épp gyermekét hozom a világra. Persze ez a felfogás, attitűd egyénre, individumra válogatja magát. Ezért el fogadom, és tiszteletben tartom, ha valaki nem úgy gondolja, ahogy én.

  Leendő apucival már beszélgettünk az apás szülésről, és semmi pénzért nem hagyná ki a bulit, emellett azt is nyilatkozta, hogy irtó büszke lenne rám, mint minden friss kispapa. Nem csak a baba öszehozatalánál szeretne ottlenni, hanem a fájdalmas, sikítozós, sírós, de boldogok vagyunk, megszületett, el vágja a köldökzsinórt részénél is.

  Én meg alig várom, hogy a baba megszületése után sírva mondja nekem azt, hogy szeret, és végre család lettünk. De addig is míg elérkezik ez a pillanat, még egy nyári esküvőn, az államvizsgámon, egy felvitelin túl kell esnem.  De titkon a szívem mélyén remélem, hogy nemsokára bekopogtat hozzánk a nem várt, eltévedt, véletlen erre kószáló gólyanéni, és egy csodálatos kis lélekkel ajándékoz meg mindket.

 • 2009.02.13 08:47:55manka78

  KK! Akkor biztosan elnézi majd neked, hogy elhajtsd.

  Az unokatesóm szülés közben, a férjének konkrétan azt mondta, hogy levágja a szerszámát, ha még egyszer hozzányúl.:)))

  Azóta is megvan neki és dolgoznak a kistesón.

 • 2009.02.13 08:49:30manka78

  "Kb. másodpercenként születik egy gyerek a földön. Milyen csodáról beszéltek ti itten???"

  De azokat nem mind én szülöm. Nekem a sajátom a csoda, És mindenkinek a sajátja az.

 • 2009.02.13 08:50:57manka78

  Bész! Úgy legyen!!!

 • 2009.02.13 08:51:37Jedlik

  manka78: Na az csoda lenne, ha mindet te szülnéd.

 • 2009.02.13 09:08:28rita a felcser

  Eppen ez az.Mert lehet hogy az apuka bargyun nezi a kicsit es felve a varrotut a gatmetszes utan.Lehet nem kel ki magabol az oromtol.Lehet felszeg.Lehet nem jon ki az a gyonyoru filmre illo pillanat.Es akkor csalodas az aegesz.Es kerdojel,hogy mi vaaan?

  Nehogy mar szules kozben is torekedjen ket ember a perfekt romantikus pillanatra.

 • 2009.02.13 09:16:05januar18

  pakesz: "ember, az hogy valaki influenzas(esetleg natha) az csakis utolag derul ki...

  azaz nem, de ahhoz a ferjednek az elozo napokat tok steril helyen kellene eltoltenie..."  Ezzel én is tisztában vagyok. Kb. 8 osztály végzettség fölött bárki tisztában van vele. De mivel szülés előtt is folyamatosan együtt vagyok a férjemmel, ezért, ha már elkapta a vírust, de még nincsenek tünetei, én is simán megkaphatom addig, és aztán megfertőzhetem én is az újszülött babát. Plusz ugyanez igaz a kórházi dolgozókra. Szóval emiatt szerintem, ha apukát is steril ruhába öltöztetik, meg maszkot kap a szája elé, fölösleges kizárni a szülőszobából.

 • 2009.02.13 09:29:06mammina

  kerunk ide apukak velemenyet is, hogy ok ugy latjak e hogy a parjuk noi mivoltukbol kivetkozve csapzottak e szules kozben!!!!!  az en ferjem ott akart lenni!! nem azert hogy engem lasson, ahogy dagad a fejem es kinlodok, hanem hogy elsokent fogja meg a gyermeket, ha mar nem tudott segiteni a kilenc honapi kihordasban, a fajdalomban velem legyen es szeressen. es tele volt a keze veralafutassal ahogy szoritottam, es az elso szo amit a fulembe sugott gyerkoccel a hasamon, hogy "most meg jobban szeretlek". es ez joooooooooo.:-)

  de mindenki maskepp csinalja.....

 • 2009.02.13 09:41:32QWERT

  Nekem valahonnan az rémlik, hogy az eü. dolgozók ingyen kapják az influenza elleni véődoltást. Akkor meg gondolom csak élnek a lehetőséggel... (Persze attól még mást elkaphat, de itt most csak az influenzáról van szó.)  Ritának igaza van, mi van ha nem sikerül olyan romantikusra? Akkor ez mindig és mindig fel fog merülni kettejük között, és nem tartom kizártnak, hogy elég sokszor veszekedésbe torkollna a dolog.  Fényképezéssel kapcsolatban: Szerintem ott fényképezőgépnek nincs helye (kamerának főleg). Ha már tényleg bemegy az apuka, akkor ne játszon fotóművészt, hanem tényleg adja át magát az élménynek, hogy fia született. A fényképezőgép csak elvonja erről a figyelmet.

  A mai ember sokszor nem a pillanatnak él, hanem a szuper fényképnek, amit majd mutogathat. Ráér azt a gyereket két órásan is lefényképezni. Ha meg valaki attól érzi magát jó apának, hogy törekszik minél jobb elkészítésére, miközben a felesége szenved, hát az szánalmas.

 • 2009.02.13 09:48:03mrsbear

  Influenzajárvány idején nem akarat kérdése. Ha a kórház úgy dönt, akkor látogatási tilalmat rendel el és kész. Ennek nem az a célja, hogy direkt kicsesszenek x kismamával, hanem hogy lehetőség szerint minimálisra csökkentsék a járvány tovább terjedését. Mellesleg, ha már ott vagy a gyermekágyas osztályon, nem biztos, hogy lelkesedéssel nézed ha a melletted ülő látogató szanaszét tüsszenti a bacikat.

  Amúgy ez az apás szülés téma megint olyan, hogy kinek mi a szép: Angelina Jolie vagy Jennifer Aniston? Szerintem inkább az a lényeg, hogy anya-apa egyetértsen; aztán a többit úgyis az élet rendezi.

 • 2009.02.13 10:01:30mammina

  QWERT - senkit nem kergetnek vissza ha ki akar menni menet kozben. ha ugy erzi a kisero, hogy bocsi megsem, akkor nem fogjak utjat allni az ajtoban, hogy marpedig maradni kell, es ha ket egymast szereto emberrol van szo, akkor a szulo no is tudomasul veszi, hogy a masik fel ugy dontott ahogy. a legegyszerubb megbeszelni mar az elejen, hogy ki mit szeretne. es az a hulye aki megsertodik a masikra ha az mast akar, nem fogadja el.  de ismetlem, mindenki mas es mas. a pasik sem egyformak. mi sem. ezt is tiszteletben kell tartani.

 • 2009.02.13 10:03:45verkaverka

  Nekem furcsa, hogy ha valaki a gyerek apjával akar szülni azt beengedik, dúlát meg nem. Ha valakinek lelépett a pasija és dúlával akar szülni az nem jár?

  A csapzott szüléshez: aki nem akarja, hogy ott legyen a pasi, ott nem kell ott lennie. De valami nagyon nagyból marad ki ha nincs ott, és szerintem nem az a jó alap, hogy a gyerek az anyáé, az apa meg csodálhatja őket, hanem ha a gyerek közös és a gond is közös meg az öröm is. Ha valaki rosszul lesz a gondolattól is, azt persze nem lehet nem szabad nem érdemes kötelezni hogy az apa is ott legyen, csak sajnálatos a helyzet.

 • 2009.02.13 10:05:31Subbantósdi

  Jedlik: szerintem nem fogtad fel a lényeget, vagy csak humoros akartál lenni?:o)

  Itt mindenkinek a saját gyereke, gyerekei születése a legnagyobb csoda, ebben azt hiszem, egyetérthetünk...és mi vagyunk a többség, aki így gondolja, nem a kisebbség, aki úgy gondolkodik, ahogy Te.

  Amúgy nem vagyok egy érzelgős tipus, de olyan érzéketlenül szóltál itt be, hogy ezzel kapcsolatban nekem is el kellett mondanom a véleményemet.

 • 2009.02.13 10:07:22Temptation

  Kissé ráestetek Vicuskára és Qwertre, és az is elhangzott, hogy "mert még nem szültek".Én már igen.Négyszer.

  Egyszer sem volt ott a férjem, mert ő sem akarta és én sem.Én is úgy érzem, hogy ha nekiáll engem nyugtatgatni, meg törölgetni, meg kérdezgetni, rövid úton elküldtem volna a bánatba.Őt meg idegesítette volna, hogy gyakorlatilag semmi olyat nem tud tenni, amitől nekem valóban könnyebb lenne...én teljesen bíztam a dokiban, szülésznőben, biztonságban érzetem magam. Amúgy is meglehetősen önálló nő vagyok, nekem ez így

  jó volt.Azért persze amikor szülés után látott, eléggé látható volt, hogy min mentem keresztül, és nagyon meg is hatódott ő is.

  Ha mondjuk valami okból otthon/útközben stb. szültem volna, akkor viszont tudom, hogy nem pánikolna be, és szépen megszülnénk együtt.De akkor valós segítséget nyújthatna, nem asszisztencia.

  Tudom, más másképp látja, de nem mindne nő és férfi álma az együttszülés, ettől még nagyon szerethetik egymást és a babát.

 • 2009.02.13 10:08:11csalány

  Érdekes, anno, mikor még szóba nem jött a gyerek nálam (bár pasim volt, de nyilván nem a megfelelő társ vagy társak), én is úgy gondoltam, hogy "na nekem aztán ne lábatlankodjon ott senki ha szülök.. Esetleg még a francba is el fogom küldeni..."

  Most, hogy első babámat sőt babánkat várjuk, nem tudom elképzelni, hogy mi lehet nagyobb - elsősorban lelki támasz - ha a párom- aki igazán a párom - kezét szorongathatom a vájúdás alatt, vagy átölelhetem.. És tudom, hogy nem fog hülyeségeket kérdezni, és mondani, mert ismer és én is ismerem.. És pont tudja, hogy mitől dobom el az agyam :-)  Az, hogy a végső kitolási fázisnál - ami az esetlegesen horror rész lehet - szerintem az nő szempontjából már édes mindegy, hogy ott van e a párja, vagy sem, mert úgysem kifelé figyel...

  A férfi részéről meg azt hallottam többektől, h. aki benn van az elején, azt úgy elkapja a lendület és az izgalom, hogy a végére már akkor sem akar kimenni, ha előtte ez feltett szándéka volt :-) • 2009.02.13 10:08:34Subbantósdi

  QWERT: hát nálunk sem sikerült igazán romantikusra egyik szülésem sem, egyfelől mert alapban nem vagyunk az a túláradóan "rumantikás" fajták a férjemmel, másfelől a körülmények adták, hogy inkább túl prózai lett, főleg a második szülésem, az azt követő események folytán...

  De ettől még azt hiszem, egyszer sem merült fel bennünk, hogy egymásnak "ugorgyunk".

  Abban teljesen egyetértek, Nálunk fel sem merült, hogy se fényképezőgép, pláne kamera nem jöhetett volna be, hogy megörökítse a "nagy eseményt", ezzel nem volt gond, megmondtam, hogy mi nem, mert mások kérdezték és annyi maradt a téma... :o)

 • 2009.02.13 10:09:17dodóó

  Qwert,Vicuska.  Nekem a párom a szülőszobába önhatalmú döntés után jött be hozzám.

  Én is azt mondtam előtte hogy nem láthat úgy,meg én nem fogok ordítani előtte.

  Hidd el,lehet ezt úgy is hogy tényleg nem lát semmit,csak a fejednél áll és fogja a kezed.

  Mond egy csomó hülyeséget amiért akkor és ott kivágnád de szülés után olyan jó azon is röhögni. • 2009.02.13 10:12:56verkaverka

  Ja és én alapból egy hisztis picsa vagyok, de a szülésnél se nem kiabáltam se nem veszekedtem, ott valahogy nagyon máshogy mennek a dolgok. :)

 • 2009.02.13 10:22:24pipers

  Sok minden egy helyen:  felsmann.lapunk.hu  gyu

 • 2009.02.13 11:09:04Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  mi a véleményetek arról, hogy szülés közben a nőből feltörhet egy nagyon mély frusztráció, gyűlölet, félelem, harag, amit a szexualitással, férfiakkal, saját el nem fogadott, megsértett női létével kapcsolatban érez, és azt rádönti apukára?

 • 2009.02.13 11:50:42cinicica

  Amikor szültem látogatási tilalom volt és nagyon rosszul esett hogy a férjem nem jöhet be a szüléshez, nem volt beteg. És a férjem is mondta, hogy iszonyat rossz volt haza menni úgy, hogy nem tudja mi történik velem, mert még ugye a folyosón sem maradhatott ott. Így a 8 óra vajúdást plusz a császármetszés idejét otthon aggódta végig, majd amikor a műtőből kivittek én hívtam fel, hogy mi történt. Hát szerintem ez senkinek nem jó.  Azt viszont megértem, hogy ne látogassák szülés után a rokonok a kismamákat és a babákat infulenzajárványkor. Sőt én mivel elég rosszul éreztem magam császár után nem is bántam, hogy nem jöhet be senki. Így többet tudtam pihenni, hogy ha hozzák szoptatásra a kisfiam pihentebb legyek.

 • 2009.02.13 12:01:37Subbantósdi

  Vérnyúl (alias Selkt-Sa:o): Én is hallottam már olyat, hogy egyfajta düh törhet fel kismamákból a szülés folyamán, mint egy roham, talán a diabétesz rohamhoz hasonlóan.

  Ennek pszichikai okai vannak és természetesen, kezelni kell ott, ezért is van a talán remélhetően felkészült kórházi személyzet, de jó ezt előre azért a nőnek és a férfinak is tisztázni, hogyha ilyen lesz, akkor azt ne vegye úgy, hogy akkor most összedőlt a világ...

  Amúgy nálunk pont a férjem mondta, még az első terhességemkor, hogy hallott erről és hogy akkor ezt beszéljük meg, hogy akkor ha nálam lesz, mi lesz...Én erre néztem, aztán meg, hogy nem tudhatom előre, reméljük, de ha már ez van, akkor számításba kell venni és kész...

  Ezzel a téma túl volt tárgyalva...egyikünk sem rettegett a rohamomtól.

  És nem is következett be... :o) szerencsére. :o)

 • 2009.02.13 12:05:38manka78

  Jedlik! Ekkora csodára még én sem vagyok képes.:))

 • 2009.02.13 12:07:36Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  sub,  azaz, csak néha nehezemre esik két kattintással megváltoztatni a nicket. de végülis teljesen mindegy, mindkét nick véresszájú feminista :-)  szerencsés vagy.  azért kíváncsi lennék olyanokra, akik erre nem készültek fel, mint pl. az a kismama, aki a faroklevágással fenyegette meg a párját, ha még egyszer hozzányúl :-)  úgy gondolom, hogy vannak nők, akik nem épp a ziláltságtól, vagy a szétcsúszottságtól félnek, hogy így látja őket a párjuk, hanem a saját elfojtott érzéseiktől, hiszen a szülés során minden erejük arra megy el, és lehet, hogy nem bírják arra az időre leplezni a civilizáltságuk alatt levő mélylélektani hatalmi játszmákat, vagy eltemetett érzéseket.

 • 2009.02.13 12:12:46Subbantósdi

  Vérnyúl: értelek és egyet is értek Veled...

  Én is néha Mamszi-ként jövök be, akkor veszem észre, mikor már be is jött ide a kommentem, mert mindenhol Mamszi néven szereplek, az INDA csoportba.:o)

 • 2009.02.13 12:12:56Subbantósdi

  csoportban

 • 2009.02.13 14:44:17manyeszbogyesz

  kes, gratulálok!

  és mit jelent ott a látogatási tilalom most? szülőszobába be lehet menni papának, gyerekágyra senkinek? vagy apuka mehet oda is?

 • 2009.02.13 15:12:35Vicuska

  Én is szeretnék gratulálni a csemetédhez, és persze a büszke újdonsült mamának is, amiért véghez vitt egy kisebb személyes csodát:)

 • 2009.02.14 10:08:29andreab

  Vérnyúl:

  Az első gyerekemmel majdnem egy teljes napig vajúdtam, folyamatosa fájásokkal. Tényleg egy csomó mindent kihozott belőlem. De egyik érzés sem olyan volt, amiket te írtál.

  Én a tizensokadik óra után könyörögtem, hogy császározzanak meg, mert már nem bírom, aztán pár órával később inkább már csak meg akartam halni, annyira kikészültem.

  Aztán sok-sok évig rettegtem a fájdalom minden formájától, a fájdalomcsillapítók egy-egy időjárásfrontos időszakban mindennapi társaimmá váltak.

  De a szexualitással és a férfiakkal nem volt gondom utána sem, szedtem rendesen a gyógyszert, és megfogadtam, hogy én soha többet nem szülök gyereket.  De az ember dolgozik azon, hogy helyre rakja a lelkét, sok évnyi dresszírozás után bevállaltam a másodikat. Nem bántam meg. A szülés is másmilyen volt, gyors, negatív érzésektől mentes.  Nem kell félni, ha meg mégis rosszul sül el, fel kell dolgozni a történteket.

 • 2009.02.14 10:20:10manka78

  Én írtam a megfenyegetős esetet, az unokatesóm volt. Már másnap teljesen másképp látta a dolgokat. Vígan, dalolva menne a szülőszobára, ha végre összejönne nekik a második. Sajnos legalább két éve várnak a babára, de nem akar jönni. Az első is elég nehezen sikerült, de természetes módon. Szerencsére a kapcsolatukkal minden rendben,.

 • 2009.02.14 10:42:36dodóó

  andreab akkor a második baba új kapcsolatba született?

 • 2009.02.14 11:30:25qwertzqw

  ez kell ide:

  maffiozo.hu/rablas.php?rablo=rtzak

 • 2009.02.14 11:43:37O.U.T.

  furcsa, én anyámmal szültem, illetve vajúdtam, mert szülni egy 6 fős orvosi stábbal sikerült a császár miatt... és iszonyat magányos voltam, de anyám oda nem jöhetett már be, nem olyan volt a helyzet. állt az üvegfal mögött, és sokszor kapszkodott össze a tekintetünk, utólag mesélte, hogy pokoli fájdalom volt neki látni azt az iszonyat rettegést a szememben, amikor az előkészítés-vágás-kiemelés része volt, és rettegtem a gyerekemért... utána már inkább kiváncsi voltam, hogy mi történik, és persze vártam, hogy végre megmutatják a Tojásfejű Tojást:)  a kórházi tartózkodás során meg örültem, hogy senki nem jöhetett be a kórterembe, anyám settenkedett be egy-egy puszira meg a legjobb barátnőim.  a férjemtől nem vártam volna túl sokat a szüléssel kapcsolatban sem, nem tengett benne túl az empátia már akkor sem amikor terhes voltam, és hétrét görnyedve hánytam, arra futotta neki, hogy a 'hipp-hopp itt jön kis Vuk' srófát énekelte. nekem meg nem hiányoztak a szar poénok pont szüléskor, igaz, azóta sem.

 • 2009.02.14 11:46:29pankac

  Sziasztok.

  Először is tisztázni kellene pár dolgot...

  Az influenza miatti látogatási tilalmat az ANTSZ rendeli el. Teljesen jogos, hogy az osztályokon fekvő embereket meg akarják védeni attól, hogy a látogatók behurcolják a betegségeket.

  DE a papás szülés más téma. Azt nem az ANTSZ tiltotta be, hanem a kórházak igazgatói, saját hatáskörben.

  Az ANTSZ szabályzata szerint bemehet a papa a szülésre ha nem mutat influenzára utaló tüneteket, illetve felveszi a megfelelő védőfelszerelést, maszk.. stb..

  A papás szülés tiltásának véleményem szerint semmi értelme, hiszen előtte is az apukával vagy, ő visz be a kórházba, utána is hozzá mész haza.. Másrészt szerintem ez sérti a család jogait, hiszen jogod van ahhoz, hogy ebben a fontos pillanatban magad mellett tudhasd életed párját.

  Persze nem mindenki ragaszkodik ehhez, de ez mindenkinek magánügye. Nekünk az első gyermekünk papás szüléssel született, és a párom szerint is ez egy kihagyhatatlan momentuma az életének.

  Most várjuk a második babát egy hét múlva, és elkeserítő, hogy a mi kórházunkban is tiltják a papás szüléseket.

  Úgy gondolom, hogy egy alapvető jogunktól fosztanak meg minket, hogy együtt legyünk a közös gyerekünk születésénél.

  Az meg, hogy ne lásson úgy a párom, csak utána, mikor szépen megmosdattak.. szerintem egy hülyeség. Egy jó kapcsolatot ez csak megerősít, hogy együtt csináljuk végig az egészet, az én férjem utána istennőként tekintett rám, és tiszteli a nőkben, hogy képesek ezt végigcsinálni..... • 2009.02.14 18:01:48andreab

  dodóó: igen, bár a "pasik"-at nem egészen ebben az értelemben értettem :D

 • 2009.02.15 09:16:17undokmano

  Eddig mindkét szülésnél bent volt a férjem. Az elsőnél nem volt semmi extra, ott volt mellettem én meg szorítottam a kezét. Utána mesélte, hogy annyira fájt a keze utána, hogy alig bírt fogni vele napokig. :D A másodiknál megszívta, mert oldalamon fekve vajúdtam, ő meg egy órán keresztül a kitolás előtt végig lehajolva hozzám álldogált, én a fájások alatt kapaszkodtam belé, amikor szegény egyszer szólni mert, hogy nagyon fáj a dereka, muszáj kicsit kiegyenesednie, akkor közöltem vele, hogy nekem is fáj és felejtse el, hogy bárhova is megy, vagy akár kiegyenesedik. Megmondtam neki, hogy nem érdekel, hogy milye fáj. Normál esetben ez ugye nem így lenne azért. :)  Azon gondolkodtam, miközben olvasgattam, hogy vajon ha az anyuka influenzás, akkor a vírus vajon átmegy az anyatejbe?

 • 2009.02.15 09:48:32rita a felcser

  En nemtom, hogy atmegy-e,de amikor egyszer meg voltam hulve es meseltem az egyetemen hogy maszkkal szoptatok es megijedt a baba akkor azt mondtak az osztalytarsaim hogy HULYE vagyok mert persze, hogy atmegy.

  Akkor se tudtam biztosan hogy igen vagy nem ,most sem tudom.......

 • 2009.02.15 09:57:48rita a felcser

  Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és  mi a véleményetek arról, hogy szülés közben a nőből feltörhet egy nagyon mély frusztráció, gyűlölet, félelem, harag, amit a szexualitással, férfiakkal, saját el nem fogadott, megsértett női létével kapcsolatban érez, és azt rádönti apukára?  Szerintem csak egyszeruen tul nagyon faj ez az egesz. • 2009.02.15 10:44:25drlucifer

  Nem olvastam vissza mindent, ezért előre is bocsi, ha bárkit ismétlek. És előre bocsátom: mindenki úgy és azzal szül, ahogy és akivel jónak látja.

  Qwert, Vicuska!

  Elsősorban nektek szól, mert még nem szültetek.

  Én kétszer szültem, három gyereket. Az első "sima" apás szülés volt az exemmel. Jó volt, hogy ott volt, ezt a történetet nem ragozom, teljesen simán ment minden.

  Az ikreink a mostani párommal már kicsit cakkosabb történet. 34. héten sürgősségi császárral születtek. Sajnos nem lehetett spontán. És jó volt, hogy a műtőasztalról láttam 2 ajtóval arrébb a páromat, ahogy le-fel mászkál. Utána ő kísérte a babákat, amíg át nem vitték őket a PIC-re. Az örzőben másnap ő szedett ki az ágyból (a nővérkék valszeg kevésbé lettek volna kíméletesek és így is majdnem visítottam). És a 18 kórházban töltött nap alatt nagyon jó lett volna, ha éjszakára is maradhat.

  Szóval jó egy fix pont. Ja, és még valami: irtózik a vértől, de szerintem 6 ökör sem tudta volna elvonszolni mellőlem, pedig császár után aztán végképp nem valami szép látvány az ember lánya.

 • 2009.02.15 11:00:51baudolinA

  Tudtommal a kórokozók nem jutnak át a tejbe, ráadásul a gyerek is legalább annyi ideig ki volt téve a betegségnek, mint az anyja, ha már csecsemőről van szó.

  "Bizonyított tény, hogy szoptatással influenza, mumpsz és agyhártyagyulladás ellen védő ellenanyagok, valamint élő immunsejtek és a baba bélnyálkahártyáját védőbevonó anyagok jutnak át. Mindezeknek a kora csecsemőkorban, amikor még a gyermeki immunrendszer éretlen és elégtelen működésű, jelentős szerepük van." (www.informed.hu/eletmod/care/szoptatas/?article_id=31862&prk=36934070)

 • 2009.02.15 11:15:55yukikoka

  Szerintem ha a mama beteg, az akár előny is lehet a szoptatott babának, mert az ellenanyagok stb. az anyatejen keresztül bekerülnek a szervezetébe. Én örülök neki, hogy a legkisebb születése óta a nagyoktól csak én kaptam el eddig az ilyen-olyan nyavalyákat, kisyuki pedig kis náthával megúszta, és a tőlem kapott "immunrendszere" valamelyest megvédi a tesóktól vagy máshonnan elkapható betegségektől. Szerintem így van ez kitalálva, okos jószág a természet:)

 • 2009.02.15 11:19:35undokmano

  Na igen, én is így gondolom, hogy elvileg nem jutnak be. Akkor miért van az, hogy ha anyuci tüsszent kettőt, akkor a kórházban már maszkot kell húznia egy szopihoz?

  Iszonyúan kivagyok agyilag és fizikailag, úgy néz ki benyaltam egy influenzát, 37. hétben vagyok, a 2évesem meg tombol hajnal óta. :( Szóval, ezért is kérdezek most, és nem guglizok. Bocsi az idióta kérdéseim miatt. :)

 • 2009.02.15 11:34:35yukikoka

  Undokmanó, valami oka biztosan van, pl. lehet, hogy ő azelőtt elkapja, hogy elegendő mennyiségű immuncucc jutna át a vérébe az anyetjből (főleg, ha még nincs elég anyatej, vagy a baba nem szopik eleget, nem tudom.  Jobbulást kívánok neked! Azt tudom, hogy az influenza vírus a magzatra nem jelent veszélyt (ha az van neked), csak a lázas állapot, így ha magas lázad van, csökkenteni kell. Ha nincs, akkor valószínűleg nem influenzás vagy. A lényeg az, hogy túléld valahogy a nehezített körülményeket, párod nincs ott?

 • 2009.02.15 13:38:01undokmano

  Yukikoka, de itt van, de ő is készen van már idegileg... :D A fiam 2 hete itthon van szobafogságon eredetileg vírussal, aztán meg középfülgyulladással, és már kezd az idegeire menni szerintem az itthonlevés. Meg nem nagyon lehet az idétlen kölykünket levakarni rólam, mert én szoktam neki mindig énekelni, a férjem csak akkor érdekes, ha peluscsere, öltözés vagy kajálás van. Nézzük mindennek a jó oldalát, legalább nem kell szagolgatnom a gyereket.... :D

  Nincs lázam, szerencsére, decemberben is megúsztam komolyabb láz nélkül. Lehet, hogy csak megfáztam pénteken, egész nap abban a moslék időben kutyagoltam a városban. :( Na mindegy.

  Én mondjuk arra tippelek a tejjel kapcsolatban, hogy elvileg a bélben nem tud mit kezdeni magával az influenzavírus, ha meg letüsszentem, akkor igen. Aztán lehet, hogy tévedek. :)

 • 2009.02.15 15:18:38yukikoka

  Undokmano, kitartás! Remélem, a kisfiad hamarosan meggyógyul, és visszaáll a rend.

  Sok sikert a szüléshez!:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta