SZÜLŐSÉG

Rábíznál egy kamaszra két kisgyereket?

2009. február 10., kedd 11:00

Egy ötéves kisgyermek halt meg kedd reggel egy nyolcadik kerületi lakástűzben, ahol rajta kívül csak egy 14 éves fiú és egy 2-3 éves kislány tartózkodott. Ők ki tudtak menekülni. Az eset kapcsán újra felmerül egy régi heti kérdés, amelyre akkor is sokan reagáltak a Porontyon: mikortól hagyható otthon egyedül a gyerek?Talán sokan azon a véleményen vannak, hogy egy 14 évest már egyedül lehet hagyni. A fenti eset körülményei még nem ismertek, lehet, hogy a szülők úgy gondolták, a kamasz fiú tud vigyázni a kisebbekre. Egy ilyen korú gyerekre persze már rá lehet bízni a gyerekfelügyeletet és az esetek nagy részében ebből nincs baj. Csak ne álljon elő vészhelyzet, mert egy tapasztalt felnőtt is pánikba eshet és a legmegbízhatóbb kamasz is elvesztheti a fejét. Az eset következményeit pedig egy életen át viselik a túlélők is. A felelősség pedig a szülőké.

Tavaly három kisgyermek halt meg Tüskeváron, az édesanyjuk csak öt percre hagyta magára őket, amíg átszaladt a szomszédba. Eközben lángra lobbant a függöny, az egy-, két-, és hároméves gyerek pedig olyan súlyos szénmonoxid-mérgezést szenvedett, hogy már nem tudták őket megmenteni. Sürgősen megoldandó feladatok mindig akadnak, ám óriási árat fizethetnek a szülők, akik akár akaratukon kívül is veszélyeztetik a gyerekeiket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.10 11:26:50dodóó

  Mindig csak 5 perc.

 • 2009.02.10 11:27:25Subbantósdi

  Istenem, még szerencse, hogy a legfiatalabb és a legidősebb ki tudott menekülni.

  Lehet, úgy lehetett, hogy a legidősebb még csak a legfiatalabbal tudott menekülni, Őt tudta terelgetni, és így szegénynek már nem jutott ideje a középsőre...

  Egy merő borzalom, amit ez a két gyerek eztán lelkileg érezni fog és megmarad örökre! A középső testvér hiánya... :o(

  Reméljük, nem a legnagyobb gyerek cselekvése okozta tüzet, amiről tudhatta, hogy bajt okoz és mégis megtette...

 • 2009.02.10 11:30:56Subbantósdi

  A véleményemet tartom, a gyerek érettségének a függvénye, de 10 éves kor alatt semmiképp nem hagynám egyedül egy gyerekemet sem, de a kettőt sem, hogy majd egymásra vigyáznak, főleg a lányom a fiamra. Egy fiú meg talán nem tud annyira még felelősséggel vigyázni kisebb testvérekre, mint egy lány, gondolok arra, tisztelet a kívételnek, hogy 14 éves fiú és 14 éves lány között ég és föld tud még lenni a szellemi/érettségi különbség, a lányok javára.

  Itt nem tudom, mennyi időről volt szó, gyanítom, nem csak öt percről azért. :o(

 • 2009.02.10 11:38:16manka78

  Sajnálom! Ez borzasztó! Ezért húzom én magammal mindenhova őket. Inkább nézzenek hülyének, hogy mindig velem van a gyerek, mint valami baja essen, amíg nem vagyok vele.

 • 2009.02.10 11:42:26Subbantósdi

  Nekem is felsős koromban volt először az megengedve, hogy suli után egyedül hazamenjek és otthon legyek, tanuljak, míg anyám hazaér...

  Addig napközi, vagy nagyanyám hozott haza és maradt velem még anyám hazaért, még elsős-másodikos koromban.

  Óvodás korban meg eszébe sem jutott volna bárkinek engem magára hagyni, mindenhova vittek vagy valaki itthon maradt velem, vagy "kölcsönadtak" nagymamának, stb.

 • 2009.02.10 11:43:09anyamadár

  Rettenetes... szegény kicsikék...

 • 2009.02.10 11:50:47Magenta

  "Talán sokan azon a véleményen vannak, hogy egy 14 évest már egyedül lehet hagyni."  Igen, egyedül lehet hagyni, nem két kicsivel. Ő nyilván megpróbált mindent, hogy kimentse a kisebbeket, most élhet ezzel élete végéig.  Őszinte részvétem nekik!

 • 2009.02.10 12:16:21mammina

  nagyon sajnalom ezt a kisgyereket! ahhoz nem tudok hozzaszolni hogy mikortol lehet egyedul hagyni egy gyereket. ez nagyban a gyermek temperamentumatol is fugg, a fejlettsegetol is fugg, a szuloi nevelesi elvektol is fugg. en ha tehetem cipelem oket mindenhova ahova hosszabb idore kell mennem. de bizony volt hogy egy fel orara otthon kellett oket hagynom. (6 es 8 eves mindkettonek megtanitva hogyan kell telefont hasznalni, es kit mikor hivni) nalunk aranyszabaly hogy rosszalkodni akkor kell ha mellettuk vagyunk es ezt be is tartjak. mire hazaertem megirtak a hazi feladatot hogy meglepjenek. :-) nem rendszeres de elofordul es ismetlem nagyon fugg hogy alapbol milyen a gyerek. mig nagyon kicsik voltak meg a szemetet is ugy vittem le, hogy az egyik kezemben volt a gyerek masikbn a szemetes zacsi es inkabb fordultam otszor. egy kiserletezo kedvu gyereket nem mernem otthagyni ket percre sem. a kicsimet sem mertem soha egy pillanatra szem elol teveszteni, mig a nagy orul hogy vegre csendben olvshat. attol is fugg mit szoktak meg, miket hallanak mit latnak. (lehet elitelni, de a mi eletunk sajnos olyan, hogy onalloan kell tudniuk sok dolgot megtenni, mert nincs segitsegunk, es nem megy egyszerre harom helyen lenni sokszor)

 • 2009.02.10 12:18:26Subbantósdi

  Nálunk mondjuk ez a helyzet nem nagyon fog előállni, mert nincs akkor különbség a két gyerekem között, hogy azt mondanám, a kamasz gyerekemre bíztam a kisgyerekemet... :o(

  De ez nem kifogás, természetesen.

 • 2009.02.10 12:25:16psyché

  Elmeletben. en is ugy gondolom, mint mindenki, h 10 eves kor alatt inkabb nem kene a gyerekeket felügyelet nelkül otthon hagyni, de pl nalunk anno a gyakorlat mas volt. En masodikos koromtol minden delutan egyedül voltam otthon, mert nem voltam hajlando napközibe jarni. A szüleim, minden fontos dolgot elmondtak, sosem volt semmi problema. Eleinte együtt ebedeltem anyukammal a menzan, ill be voltam fizetve vmi nenihez, igy otthon nem kellett ennivalot melegitenem, de felsös koromtol az is ment. termeszetesen tudtam, h ha vmit nem ugy csinalok, ahogy kene, akkor mehetek ujra napközibe, amit tiszta szivböl utaltam. En ugy erzem, h meg jot is tett nekem, mert igy önallobb lettem, sok mindenben kiprobalhattam magam. Raadasul, nekem pl a napközi tenyleg büntetes lett volna. Szoval, az h a gyerek egyedül lehet otthon 10 eves kora alatt, nem feltetlenül felelötlenseg. A gyerektöl is függ, ill a szituaciotol. (Mi pl egy kisvarosban laktunk, ahol nagyon sokan ismertek a szüleimet. Es talan akkor a vilag is kicsit kevesbe volt veszelyes.)

 • 2009.02.10 12:32:45mammina

  az is alapszabaly nalunk, hogy soha de soha nem hagyjuk oket egyedul este 7 utan semmilyen korulmenyek kozott!!! es ejszaka termeszetesen. de mi ezt szoktattuk meg, igy amikor muszaly, akkor mukodik. de inkabb ugy intezzuk hogy ne legyen szukseg ra.

 • 2009.02.10 14:17:14B-

  psyché: szerintem ez úgy működik, hogy 5 tízévesből, akit otthon hagysz egyedül, hülyeséget csinál mondjuk egy. A hülyeségek közül meg mondjuk minden századik jár komoly következményekkel. Szóval simán felnőhet úgy valaki, hogy 10 éves korától kezdve egyedül van otthon. Csak az a gáz, hogy még a legokosabb, legsimulékonyabb gyerekek is csinálnak hülyeséget. Lehet, hogy nem magától, de történik valami (tűz vagy becsönget valaki stb), és nem a megfelelő döntést hozza meg. Kb be lehet jósolni, hogy az ötből melyik gyerek csinálja majd a hülyeséget, de 100%-ra nem lehet tudni, egyik gyereknél sem.

 • 2009.02.10 15:12:37Kipikopii

  Borzasztoan sajnalom. Es nem tartom fair-nek ennek kapcsan kivesezni, hogy ra lehet-e bizni egy 14 evesre kisgyereket. A posztiro is elismeri, hogy semmit nem tudunk a korulmenyekrol.

 • 2009.02.10 15:20:48kicsinap

  Én 10 éves voltam, amikor rendszeresen rám votl bízva a két kisebb tesóm (6 és 3 évesek). Soha semmilyen baj nem történt. Szerintetek egy 14 évesre miért nem lehet rábízni a két tesóját?!

  Amikor én 18 éves lettem, akkor meg már nyaralni is elutaztak egyedül a szüleim 10 napra, úgy voltunk otthon.

  Anno a mi iskolánkban felsősöknek már nem volt napközi, tehát eleve a 10 évesek vagy egyedül voltak már otthon, vagy ha volt esetleg nagyszülő, vagy más, akkor azoknál, de nálunk pl. nem volt.

 • 2009.02.10 15:29:55Magenta

  kicsinap, attól, hogy nálatok véletlenül (!) nem történt baj, máshol még gondolhatják úgy a szülők, hogy nem bízzák rá a kicsiket egy szintén gyerekre.

  Mert ha tetszik, ha nem, 14 évesen még gyerek, saját magáért sem felel, basszus, ha valami történik vele, a szülőt veszik elő.

 • 2009.02.10 15:32:02B-

  kicsinap: veletek pont nem történt baj, de másokkal meg igen.

 • 2009.02.10 15:44:56kicsinap

  BAj, az simán történik akkor is, ha ott van a szülő.

  Én úgy látom, hogy kicsit megfordult a világ, tök nagy gyerekeket is hurcolnak az iskolába, amikor az iskolája előtt áll meg a busz, és haza felé 2 utcán kell átmennie, hoyg haza érjen. Egy csomó 12-14 évest ismerek, akit minden áldott nap hoznak-visznek. Ugyanígy. Nem hagyják otthon még a 15-16 évessel sem a 6-7-10 évest. Szerintem ez már azért túlzás. MIntha örök letükben meg akarnánk kímélni őket attól, hogy felelősséget vállaljanak, akárcsak saját magukért is.

  Nekem is van három gyerekem, de mivel nagyon kicsi korkülönbséggel születtek egymás felvigyázása nem nagyon fog felmerülni.

  Velünk az összes baj, baleset akkor történt meg, amikor velünk volt mindkét szülőnk. Mert az a bizonyos cserép bármikor a fejünkre eshet...

 • 2009.02.10 15:58:18Temptation

  Megint a lerágott csontot rágjuk tovább, függetlenül attól, hogy ez a hír szomorú aktualitást adott neki.Kábé 2,5-3 hete volt hasonló téma, hogy ki mekkora kortól hagyja otthon a gyerekét.És akkor is volt olyan anyuka, aki a pár hónapost is otthagyja, jajj, csak 5 percre, mert leszaladt a közértbe, meg a nappali közepén hordózóban, hát tiszta elmebaj!

  Erre a gyerekre tényleg nagy felelősséget raktak, mert két kicsi gyerekre egy felnőttnek sem egyszerű vigyázni.....

 • 2009.02.10 16:01:01Temptation

  Kicsinap: amikor az ember tudja, hozza-viszi a gyerekét, és nem elsősorban azért, mert a gyerek nem tudna egyedül hazamenni, meg elcsavarog, hanem mert minimálisra szeretné csökkenteni annak esélyét, hogy pl. a mobiljáért megverjék, vagy berángassák egy autóba és elvigyék, vagy akár csak baleset érje.

 • 2009.02.10 16:04:27Magenta

  Temptation, bólogatok!

 • 2009.02.10 16:28:26B-

  Hozzátenném, hogy egy nagyvárosban még abban sem reménykedhetsz, hogy ha a gyerekedet éppen berángatják egy kocsiba, akkor az arrajárók legalább az arcukat arra fordítják, hogy megnézzék a rendszámot :-(

 • 2009.02.10 17:19:20mammina

  temptation, ez a remalmaim egyike. konyorog a gyerek, had menjen egyedul suliba, hittanra (harmadikos), 700m-re van a suli, es nem merem elengedni! inkabb kiserem mindig. en ennyi idosen mar egyedul jartam haza, de valahogy akkor mas volt - vagy nem volt mas csak nem kapott ekkora figyelmet, de kevesebb auto jart, lefutni meg talan le lehet egy embert, de egy kocsit, mire eszbekap az ember mar hult helye a pocoknak. brrrrr. isten ments!

 • 2009.02.10 20:45:04Mirca

  Én nem merem egyedül hagyni a kilencévesemet. Korábban azt hittem, hogy hagyni fogom, hisz én is sokat voltam egyedül gyerekkoromban - sőt nem is egyedül, hanem a kisöcsémre vigyázva - de nem merem. Nem tőle félek. Hiszem, hogy semmi bajt nem okozna, okos, felelősségteljes gyerek. Én másoktól félek, másokban nem bízom.

 • 2009.02.10 21:11:06fecske

  Én hagyom egyedül a 9 éves lányomat, eddig a legtöbb 45 perc volt. Beteszek neki egy DVD-t, akkor tuti nem veszi észre az idő múlását, nem kezd aggódni, félni (ezt tartottam mindig a reálisabb veszélynek). Fejből tudja apa-anya mobiljának a számát. (Ezt egyébként melegen ajánlom minden aggódó szülőnek, hat évesen már megtanítottam neki, azóta 2-3- havonta átismételjük). Az ajtót természetesen nem zárom be, hogy ha tűz ütne ki (ettől tartok a legjobban), ne kelljen a kulccsal bajlódni. Persze nincs mitől tűznek keletkeznie,soha nem hagyok semmit a tűzhelyen ilyenkor, de mégis, legyen szabad a menekülési útvonal.

  Szerintem az önállóság megszerzése is egy folyamat, én is csak akkor kezdtem magára hagyni (ez eddig kb. kétszer fordult elő), amikor már ő mondta, hogy inkább otthon maradna. Szerintem nem jó, hogy ha érett rá, azt sulykoljuk bele, hogy mi még "kicsinek" tartjuk. Az én lányom legalábbis mindíg nagyon pontosan tudta, mikor érett meg valamire, és azt közölte is. Ez először 2,5 éves korában történt, amikor megkért, ne adjak rá többé éjszakára pelenkát. És igaza volt akkor is.

 • 2009.02.10 21:28:35oreille

  a kocsiba való berángatás tényleg ennyire reális veszély manapság?

 • 2009.02.10 22:03:29caixa

  oreille: ki kockaztatja meg, ha van lehetosege a gyerekert elmenni?  ott volt az a 14 eves kislany, akit Kiskunlachazan megeroszakoltak es megoltek. en nagyon sajnaltam, de nalunk szo sem lehetett arrol, hogy en ejjel ebben a korban egyedul maszkaljak barmennyit. inkabb nem aludtak a szuleim ejjel, de ertem jottek, meg sokkal kesobb is

 • 2009.02.10 22:35:51szatyorka

  9-11 éves lányaimat itthon szoktam hagyni, de ilyenkor tudják, hogy nincs vita, kulcsuk van, ajtónyitás szoba sem jöhet senkinek sem. Ha gondja van, tudnak telefonálni, kaját melegíteni, mert előre kiteszem nekik.

  Amikor kisebbek voltak, jöttek velem, mindenhova!

  Rémes, hogy ilyen kicsi gyereket otthon mert hagyni az anyuka! rémes! :(

 • 2009.02.10 23:03:39dodóó

  Nálunk a nagy a jövőhéten lesz 13 éves.Elő fordul hogy mikor hazaér nem vagyok itthon.

  De nem engedjük el sehová bulizni.

  Tuti hogy jövőre sem fog a barátnőivel kujtorogni éjjel vagy hajnalban.Szerencsére nem is akar menni.

  Barátnőit már hívta át,megengedtük hogy itt aludjanak.

  3-an szoktak átjönni a hálózsákjaikkal és nagy öröm nekik hogy rendelek egy nagy pizzát,vagy sütök egy halom krumplit és csak az övék.

  Sötétedéskor a boltba sem engedném el egyedül.

 • 2009.02.10 23:06:38sztroberi

  ahogy már sokan leírták, más tudni valamit gyerekfejjel, és más minden ismeretünket mozgósítani, ha történik valami. tudja a gyerek, h nem lehet ajtótnyitni, de azt mondta a kedveshangú fiatal nő, h bajban van anyu, talált egy kiscicát, hozott apunak a munkából akármit stb. nincs bezárva az ajtó, hogy ha tűz van, tudjon menekülni, de aki be akar menni, és történetesen látta, h egy gyerek van otthon egyedül nem bezárt ajtóval, nem fog habozni bemenni (az utóbbi 2 évben a házban egy csomó betörés volt, jellemzően napközben, nem sokkal azután, h elment a tulaj).

  Ha a kocsiba berángatás nem is mindennapos, de van rá esély, hallottunk már ilyet, nem is egyet, nem is kettőt. Mindig mindenki azt gondolja, hogy mással történik, nem vele. Csak aki nekünk más, az magának ÉN volt, akivel nem történik semmi.

 • 2009.02.10 23:29:13oreille

  Caixa! azért kérdeztem, mert többen említették és meglepett, hogy már erre is gondolni kell, ha a gyerek nappal úton van. nem leszólás volt. persze, hogy senki nem kockáztat.

 • 2009.02.11 00:59:24eino.

  Két dolog van:

  egyrészt nem lehet önállótlanságra szoktatni a gyerekeket, mert annak pocsék vége lesz. Nyafogó húszéves fiúk, nappal családi házban egyedül félős huszonéves lányok - ti láttatok ilyeneket? Én igen, nem egyet. Brrr.  De tényleg nem biztonságos már a világ.Annyira sem, mint mondjuk 20 éve volt. A gyereket berángathatják a kocsiba (hiába van telefon, hiába lehet megbízni a gyerekben) , és akkor sose bocsátjuk meg magunknak...  Erre találtam ki azt, hogy milyen jó lenne, ha néhány tízéves, akik közel laknak egymáshoz összeállna, és együtt mennének haza suli után. Hiszen így nem sokat kellene teljesen egyedül menniük, és azért ha már hárman-négyen vannak nappal együtt, akkor nem őket pécézik ki.

  Viszont a többi szülőben erre nincs hajlandóság. Inkább mindenki megy a gyerekért, külön. Van olyan anya, aki még a fia táskáit is cipeli.  Kisvárosban élek. Megtanítottam a gyereknek, hogy csak ,,főjárdákon" mehet, nem vághatja le a bérházak, parkolók környékén az utat. Idegennek nem állhat meg, kérdezzen felnőttől időt, helyszínt. Ha lassít egy autó, ő gyorsítson. Ha netán velem történik valami, arról a tanító néni értesíti vagy a mamáék. A többi kamu. Utcán soha ne vegye elő a mobilt (de legyen mindig könnyen elérhető helyen), amúgy is csak akkor, ha valami nagyon fontos mondandója van, pl. változik a program.

  Ezt mantrázom évek óta. Akkor kezdtem, amikor még szó nem volt arról, hogy egyedül marad vagy megy valahová egy lépést is.  Eddig négyszer engedtem egyedül iskolába. Szívem szerint már hagynám, mert egyszerűbb lenne az élet, meg már ő is nagyon szeretné. De majd a következő tanévtől.  Igen, ha nagyon muszáj lenne, rábíznám a 14 évesre a kétévest, max. 1 órára, telefonnal. Úgy, hogy fel is hívnám a nagyot. Két kicsit azt hiszem, már nem, de ez ez sem olyan egyértelmű.Sok mindentől függ.

  Nem tudom, részletek ismeretének hiányában kell-e a 14 éves fiút vagy az anyát akár bújtatottan is elítélni. A lányom a két nagyszülő szeme láttára esett akkorát, hogy elvesztette az eszméletét.

 • 2009.02.11 01:04:51eino.

  ,,Nálunk a nagy a jövőhéten lesz 13 éves.Elő fordul hogy mikor hazaér nem vagyok itthon.

  De nem engedjük el sehová bulizni."  Igazatok van. Ekkora gyerek ne bulizzon úgy, mint egy 16 -17 éves. (Pedig hányat elengednek..)

 • 2009.02.11 07:58:03Rei

  szerintem is rá lehet bízi egy 14 évesre kisebbet, kettőt már nem feltétlen. anno engem is itthonhagytak ennyi idősen, már korábban is.

  én önállóságra voltam nevelve, nem is volt soha semmi baj, de valóban nehéz megtalálni a megfelelő határt a túlzott aggodalom és a felelőtlenség között.

  az viszont biztos, hogy az én 14 éves lányom (ha majd lesz) nem fog ennyi idősen bulizgatni, és hajnalban egyedül hazamászkálni!

 • 2009.02.11 08:04:23mammina

  anno ertem is jott apusom akar hajnali negykor-otkor is, pedig akkor meg nem ez volt. es nem volt ciki, tok jo fejnek tartottak, hogy hajnalban is jon, hoztunk is haza altalaban magunkkal egy rakat masik baratnot is. pedig akkor mar 17-18 evesek voltunk. az biztos hogy az en lanyaim nem fognak eljarni bulikba a tinikoruk hajnalan. hiaba okos, talpraesett nem lehet. itt olaszorszagban lassan minden napra jut egy olyan hir, hogy 14-17 eves lanyokat sajat osztalytarsaik eroszakolnak meg normal hazibulikon, vagy a regota meglevo baratja viszi be a kozosbe, vagy elverik a baratjat bezarjak a csomagtartoba es ugy eroszakoljak meg a lanyt. iszonyat. nem tarthatom burokban a lanyokat tudom. de kiserem oket mindenhova, es inkabb itt legyen ramazuri es jojjon az osszes baratno, kesobb barat - nem is egyszer van ilyen, hogy elindul a lakas :-) - mint hogy o jarjon el itthonrol. ferjem mikor hazajon munkabol csak annyit szokott kerdezni: "hanyan vannak???! :-) mi igy szeretjuk. es imadnak jonni ide a gyerekek, mert jol erzik magukat.

 • 2009.02.11 08:58:07Temptation

  Egyébként az enyémek sem önállótlanok.A legnagyobb ötödikes korától egyedül volt otthon, mert nem volt tanulószoba.Aztán a következő kettő is hasonlóképpen.Mi egy 6800 fős faluban lakunk, általánosba ide jártak, én pedig itt helyben dolgozom.De ettől függetlenül, amikor tudtam hoztam-vittem őket, elég messze is lakunk a sulitól.

  Kb. két évvel ezelőtt a lányom (nyáron volt 16) fényes nappal jött haza, egy kihaltabb úton fehér autó mellé, benne 3-4 férfi, és nyomták neki a trágárnál-trágárabb szövegeket, hogy mit is tennének vele legszivesebben....na akkor nekirugaszkodott a lányom és elrohant, egy darabig mentek utána, de ő tudott egy olyan letérőt, ahová autóval nem lehet beférni...gondolhatjátok milyen állapotban jött haza.Megjegyezte a rendszámot is, tettünk feljelentést, aztán szépen meg is szűnt a nyomozás, semmire nem jutottak.

 • 2009.02.11 11:28:34mumalone

  Mindig csak öt perc. Ahogy mindig csak pár métert mennek biztonsági öv nélkül. Csak abba nem gondolnak bele ezek, hogy a baj mindig öt perc alatt és egy méter alatt következik be. Hogy az melyik öt perc, azt pedig sosem lehet tudni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta