SZÜLŐSÉG

Édességreklámok az egészségtippek mellett

2009. február 9., hétfő 10:00

Bizonyára nem csak nekem tűnt-e fel az a furcsa helyzet, hogy a különféle színes folyóiratok lapjain békésen megférnek egymással az egészséges életmódot népszerűsítő cikkek azokkal a hirdetésekkel, melyek többnyire egészségtelen ételek fogyasztására buzdítják a gyanútlan olvasót.„Mindennapi vitaminbombák” – rögtön mellette egy jól megtermett jégkrém, „Éljünk télen is fitten és egészségesen” – a következő oldalon egy csokiszelet, sok-sok mogyoróval és túlcsorduló karamellel, „Fűben-fában egészség” – utána egy… na jó, utána egy kakukktojás, jobban mondva egy márkás parfüm, „Gyerünk a szabadba!” – aztán máris egy gőzölgő levesestányér képe, amihez nem kell más, csak az a bizonyos levespor, forró víz, no meg két perc, és már készen is van a „finom és tápláló” ebéd vagy vacsora… ez így megy végestelen végig, egészen az utolsó oldalon lévő keresztrejtvényig vagy a következő lapszám előzeteséig, ami természetesen újabb bombabiztos egészségtippeket ígér.

Brit kutatók a European Journal of Public Health című lap legfrissebb számában adták közre mindazokat a tapasztalatokat, melyeket harminc népszerű magazin hirdetéseinek átlapozása és az azokon szereplő termékek elemzése során szereztek az Egyesült Királyságban. Kiderült, hogy miközben minden, magára valamit is adó főszerkesztő ügyel arra, hogy lapjában kellő teret kapjanak a megfelelő életmód kialakítását segítő tanácsok, étrendjavaslatok és edzésprogramok, az írások mellett megjelenő reklámanyagok üzenete merőben eltér attól az ideális képtől, amit a cikkeknek sugallniuk kellene. Jobbára egészségtelen élelmiszerek – többnyire édességek és egyéb ropogtatnivalók, szószok, levesporok, jégkrémek, üdítőitalok és készételek – láthatók a tippek és tanácsok áradatában egyre-másra felbukkanó színes oldalakon (a felsoroltak tették ki ugyanis az élelmiszerhirdetések több mint egynegyedét).

Ezekben pedig cukorból és sóból jóval több, rostokból pedig lényegesen kevesebb van, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kívánatosnak tart, a vitaminokról és egyéb értékes alkotóelemekről nem is szólva. A mostani kutatás adatai szerint a népszerűsített élelmiszerek 23 százaléka tartalmazott egészségtelen mennyiségben cukrot vagy sót, miközben a gyümölcsöket és zöldségféléket reklámozó oldalak aránya nem érte el a két százalékot sem. Ráadásul utóbbiak csaknem kizárólag a vastagabb pénztárcájú olvasóknak szánt drága magazinokban jelentek meg, a kevésbé jómódú rétegek által vásárolt olcsóbb folyóiratokban szinte sohasem találkoztak ilyesmivel a kutatók.

A jelenség annál is inkább aggasztó, mert – tudván, hogy a családok zömében a nőkre hárul annak megtervezése és beszerzése, ami aztán a közös asztalra kerül – a gyártók és a forgalmazók sokszor éppen a női magazinokat veszik célba egészségtelen táplálkozásra csábító ajánlataikkal. Mi több, nem kímélik a rosszabb anyagi helyzetben lévő célcsoportokat sem, noha ott különösen fontos lenne, hogy ne az üdítőital- és édességgyárak reklámköltségeinek nagysága irányítsa döntésüket, hogy a család élelmezésére fordítható szűkös keretből minél több értékes tápanyagot tartalmazó élelmiszer kerülhessen a bevásárlókosárba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.09 16:36:13Vicuska

  Kipikopii: Nem nagyon. Nekem az ablakpárkányomon van, a nap dél előtt süt csak ide, ennyi. Ja, és tavasszal, nyáron kirakom a külső párkányra.  A levesbe zöldségként akár csirke, akár pulyka, vagy marha én ezeket rakom. Meg hozzá csontot. Nem teszi zsírossá a levest, de jót tesz. Mindig főzök bele ha csirke, nyakat vagy kaparót, mert csontos, olcsó, jó ízt ad. Ja és máj és zúza is kerül bele mindig. A marhába a sok hús mellé csontot is teszek, meg kevés disznóhúst az íz kedvéért.

 • 2009.02.09 16:46:09hinta-palinta

  Okoska, ez nagyon jó, már majdnem beírtam, hogy - bár főzni jól tudok- húsleveseimből hiányzik a teltség, amit a maggi adott- csak a leveskocka, abból is a kékcsirkés.De kipróbálom a lestyánt.

  Amit én megfigyeltm, itt Pesten nem nagyon tudok fincsi levest, csak anyunél, innen 100 km-re( pedig mindent ugyanúgy csinálok)A vízzel lehet a bibi, próbáltam már szénsavmentes ásványvízből is levest , de olyan soha nem lett, mint otthon anyunál.

 • 2009.02.09 16:55:56Vicuska

  hinta-palinta: Ajánlom figyelmedbe a kancsós víztisztítókat. Pl Britta. Imádom a víz ízét, mióta használom. És finomabbak lettek a levesek is.

 • 2009.02.09 17:07:43hinta-palinta

  Köszönöm Vicuska, kipróbálom (rábeszélem a férjemet hehe)Az a helyzet, hogy annyira utálom ezt a vizet, hogyha szomjas vagyok nagyon - nagyon, akkor is képtelen vagyok meginni...A kisfiamnak soha nem adtam még tisztán"pesti csapvizet" ivásra...(teának elkészítve, vagy szénsavmentes ásványvíz szerepel az itallapon.Hiába, a vidéki lyány nem bír mást, csak ártézi vizet.....:))))

 • 2009.02.09 17:36:26Vicuska

  Igazad is van. Az enyém kb 5.000 Ft-ba került, másfél litert lehet egyszerre átszűrni vele, és 2-3 hónapig elég bele a szűrőfilter, aminek a cseréje kb 1000 ft.

 • 2009.02.09 17:49:32anyamadár

  Kipikopii

  én sem használok évek óta semmi műdolgot az ételekbe. :)

  Vegeta, leveskocka a kukában, nem is veszünk semmi félkész ennivalót amiben lehet ízfokozó.  Fantasztikus zöldfűszerek vannak ízesítésre, nekem nagy kedvencem a tárkony, levesbe mennyei! (főleg ha becsináltlevesbe teszed).

  Szerintem a jó húsleves a lassú tűzön főtt csontos hústól és a sokféle zöldségtől lesz testes.

  Répa, zeller, paszternák...

  Nagyon leveses család vagyunk.

  :)  Egy érdekes példa:

  mint írtam évek óta nem eszünk műizéket - néha egy-egy mekizés belefér de semmi több.

  A férjem elment nemrég egy kísérletre résztvevőként, ahol különböző dolgokat kellett megízlelnie. Mint a végén kiderült ő volt az egyetlen aki felismerte az egyik rejtett ízt ami senkinek nem sikerült előtte. Ez pedig állítólag attól van, hogy nem ízfokozózunk tele minden kaját műcuccokkal. :)

 • 2009.02.09 17:55:58Magenta

  És mi volt a rejtett íz?

 • 2009.02.09 18:03:24anyamadár

  Magenta valami keserű cucc volt, amit az emberek vízízűnek éreztek. :)

 • 2009.02.09 18:07:43Subbantósdi

  hinta-palinta: Budapesten jobban klórozzák az ivóvizet és vidéken még lehet egyéb összetevő, amit ott, mivel nem olyan egységes az országos vízszűrő rendszer, benne marad a vízben...

  Nem beszélve néhány helyen az illatos vizekről, mint pl. Hajdúszoboszló és környéke, kénes illatú és sárgább a víz, máshol meg "termálos" íze és illata van.

  Ami viszont engem valamelyik nap ledöbbentett, a TV2 híradójában volt szó arról, hogy jövőre több, mint 400 településen be kell vezetni a kocsival hordott kancsós vagy műanyag üveges vizet, mert nem lesz iható az a víz, eddigi ivóvíz, ami a csapból folyik, elzárják.

  Ez EU rendelkezés, ezeken a településeken a víz arzén tartalma meghaladja az EU-s megengedett küszöböt, és a rendelet, hogy ilyen vizet nem lehet többet engedni, tisztítás nélkül, a csapokba folyni, jövőre lép életbe.

  Én azt vártam, mely településekről van szó, mondom, több mint 400(!) település, de nem közöltek még listát.

  Azt hiszem, ennek a témának kéne inkább publicitást adni, mert több 10 ezer embert fog érinteni, mint hogy Liptai Klaudia és Gesztesi Károly mit adnak elő, színjátékként, a magánéletükkel kapcsolatban...

 • 2009.02.09 18:10:16Subbantósdi

  A vegetával az a gond, hogy agyon van sózva, én meg alapvetően inkább sótlanul eszem mindent, sosem sózom meg, amit főzök, a férjem is utánam sóz.

  Nekem a zöldfűszerek a kedvenceim, akár a petrezselyem, a tárkony, stb.

 • 2009.02.09 18:18:01manka78

  Nekünk anyósom gyártja az ételízesítőt. Nyáron friss saját termesztésű zöldségeket ledarál, valamennyi sóval tartósítja, üvegekbe teszi és kitart egész évben. Isteni íze van. Az én családom is nagyon leveses, nálunk a húsleves 10l-es fazékban fő. Teszek bele karajcsontot kb. 1 kg, 2db. pulykanyakat, és a férjem kedvéért egy fél kilónyi sovány sertés combot egyben. Jó sok zöldség, fűszerek, de van mikor pulyka helyett egy szelet marhahús kerül bele, vagy egy fél tyúk. Még az anyósom és az apósom is azt mondja, hogy az én húslevesem a legeslegjobb.:))

 • 2009.02.09 18:20:50anyamadár

  Manka78 nálam is a nyakas leves a legfinomabb csak itt nem lehet kapni... :( az angolok nem szeretik...

 • 2009.02.09 18:21:46Magenta

  manka78, elküldenéd a pontos receptet a magenta1011 kukac gmail pont com-ra? :)  Köszi!

 • 2009.02.09 18:23:24manka78

  Nálunk minden nap van főtt étel ebédre, ez nem azt jelenti, hogy minden nap főzök, van mikor két napra van főzve. A férjem meg sem eszi a félkész "gyorsankisütős" kajákat. Mondjuk én sem, akkor inkább hideg kaja, mint azok. Nem mondom, hogy csak egészséges kaja kerül az asztalra, mert szeretjük a jó magyar ételeket, a zsírosakat nem. Inkább a jó száraz, sovány húsokat. Még a halak közül is inkább az édesvízi halakat szeretjük. Főleg, ha a férjem fogja.

 • 2009.02.09 18:23:52manka78

  Melyiket?

 • 2009.02.09 18:24:58manka78

  Mert a leves csuklóból jön, mindig más az összetétel. Amit fent írtam az sacc mennyiség volt.

 • 2009.02.09 18:29:47manka78

  A levest úgy csinálom, hogy a fazékba belepakolom a jó sok husit, csontot, kb. annyi hely marad, hogy a zöldségek beleférjenek. /Hú, ez nehéz lesz, mert tényleg szemmel mérek mindent/. Felengedem vízzel, hogy ellepje és a zöldségek is víz alatt legyenek majd. Felfő, közben lehabozom, és bezöldségelem, befűszerezem. Ennyi. Nincs titok, nincs recept.

 • 2009.02.09 19:22:44hinta-palinta

  Subbantósdi, főleg a Békés és Csongrád megyében lévő települések érintettek, igaz, eddig is volt arzéntartalma az ivóvíznek, de a határérték változik- uniósra, nem az arzén nő.. Attól még nem egészséges.....

  Pár, egymásnak ellentmondó iromány:

  www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=3238&cim=Arzenes-viz  www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=15430/

  ITT AZ UTOLSÓ KÉT BEKEZDÉS

  www.fuggetlen.hu/article.php?sid=471

  www.hirszerzo.hu/cikk.tudorakot_okoz_az_arzenes_ivoviz.45376.html • 2009.02.09 19:26:08Subbantósdi

  hinta-palinta: oké, én is úgy gondoltam, hogy nem az arzén mennyisége nő, hanem a határérték szigorodik.

 • 2009.02.09 19:46:54hinta-palinta

  Tudom, hogy tudod:)))

 • 2009.02.09 20:00:34psyché

  anyamadar, en nemeto-ban vegül a piacon kaptam pulykanyakat. a boltokban/hentesnel nalunk sem lehet kapni, de a piacon van. probald meg, hatha ott te is kapsz. (szerintem, a nemetek egyebkent a kutyajuknak veszik.:-))

 • 2009.02.09 20:35:10anyamadár

  Psyche! Köszi :)

  Sajna itt csak a másik városkában van hentes... :S elég ritkán tudunk oda eljutni. De megkérdezem! :)

 • 2009.02.09 20:37:16manka78

  Anyamadár! Hát ezek az angolok nem tudják mit hagynak ki..)))

 • 2009.02.09 20:46:03anyamadár

  Manka csirkemájat is csak másfél év után találtam véletlenül. :)))

  Itt a birka meg a marha a menő :)))

 • 2009.02.09 20:52:12Kisangyal2

  És a McDonald's az "egészséges" gyerekmenüjével? Ezt tényleg komolyan engedhetik? Felháborít.

  Én rosszul vagyok tőle, a párom sajnos függő...állítólag a mekis kaja is valódi függőséget okoz. Biztos, mert nekem is volt időszakom, mikor imádtam, csak rájöttem, hogy a kis gyomromnak nem tetszik igazán. A tömény műanyag!

 • 2009.02.09 20:53:19manka78

  Na ez az amit nehezen szoknék meg bárhol "kint". A birkát nem igazán szeretem, nekem furcsa. A marha még jöhet, bár a férjem azt sem csípi. Ő csak a sertéshúst szereti, nagy duzzogva még a csirkemellet. Mindig a "szikkadt" húst enné., ami nála a karaj, a sovány comb különféle sültnek. Ezek akár magában is mehetnének bármikor. Igaz ő nem eszik édességet, neki az a nasi.

 • 2009.02.09 20:56:28manka78

  Mi szeretjük a mekis kaját, de tudjuk, hogy "vacak", ezért nagyon ritkán esszük. Tegnap kivételt tettünk, egy jó kis bobozás után beültünk a mekibe. Nekem ott a fagyi a gyengém. Szerintem egy évben 2-3-szor megengedhető. Ezzel úgy vagyok, mint a pörkölt+nokedlivel, tudom, hogy nem épp egészséges, de nagggyon finom.:))

 • 2009.02.09 21:02:08Magenta

  Öhm, mi is szoktunk mekizni, amikor hosszú útra megyünk.

 • 2009.02.09 21:03:46manka78

  Magenta! Bibi, mi nem is mentünk hosszú útra!:)))

 • 2009.02.09 21:09:09Kisangyal2

  Hát ez az!!!!! Persze, hogy jó. Isteni a saláta is (bár az is tele van cukrozva, meg tartósítva. Te találtál már piacon olyan ropogós salátát????), és a fagyi....:) Bírnám én is non stop enni. Csak utána napokig meg sem mozdul a bélrendszerem...nem érti a műanyagot. Én évente egyszer eszek szendvicset, majd 2 napig szenvedek tőle. A gyerekek gyomra ezt hogy bírja? (nekem még nincs, felvilágosítást kérek!)

 • 2009.02.09 21:13:58Magenta

  Kisangyal, azt a havi egy sajtburgert elég jól viselik.

 • 2009.02.09 21:18:11Kisangyal2

  Magenta! Köszi, akkor még ne kezdjek emiatt aggódni? :)

 • 2009.02.09 21:19:29Magenta

  Kisangyal, a kicsinek azért még pár évig nem adunk ilyesmit, de néha-néha kell egy kis "elhajlás".

  Mondjuk nem telezabálják magukat, általában egy-egy sajtburgert esznek, fagyit és narancslét.

 • 2009.02.09 21:22:12manka78

  Ez olyan dolog, hogy az italozás sem egészséges, mégis néha /jobb esetben/ előfordul az emberrel. Na és?

 • 2009.02.09 21:23:56Kisangyal2

  Persze, persze. Tiltani nem fogom, mert akkor az első zsebpénzét rohan és mekire költi. Nyilván arany középút és csak sátoros ünnepekkor. Csak mindig meglepődöm, milyen pici gyerekeket etetnek vele.

 • 2009.02.09 21:39:42Magenta

  manka, valamelyik este írtam is, hogy félrészegen nézelődöm itt. Mondjuk annál többet nem is ittam, de kellenek a görbe esték. Nekünk is, a gyerekeknek is.  Kisangyal, nem tudom, mi a határ korban, egy 3-4 évesnek nem adnék, sőt nem szülinapozunk a mekiben meg ilyenek, de kocsiban kajálni a legideálisabb. :)  Hülye dolog, de ami fáj benne, az az iszonyat mennyiségű szemét, ami összejön egy-egy ilyen evéskor. :(

 • 2009.02.09 21:42:54manka78

  Magenta! Arra válaszoltam is.:))

 • 2009.02.09 21:47:41Magenta

  Most visszakerestem. :)  A kedvedért szégyellem magam!

 • 2009.02.09 21:48:49manka78

  Azért annyira nem kell!:))

  A kiscsajszid már nem szopizik?

 • 2009.02.09 21:49:40anyamadár

  Kisangyal szerintem ebben a mértékletesség az ideális. Mi sokszor tesszük meg a Anglia-Magyarország távot autóval, sokszor csak egy hamburgeres gyorsétterem megfizethető ezeken a szakaszokon, a drága autópálya éttermek nem férnem be a büdzsébe.

  Ráadásul egyszer-egyszer évközben is becsúszik egy KFC vagy Meki. Ezek speciális alkalmak, megvan az érdeklődés és a gyerek nem akar folyton krumpliboltba menni (mi így hívjuk családilag).

  (Tudja, hogy nem egészséges de néha szabad. :))

 • 2009.02.09 21:50:36Kipikopii

  Koszonom ismet a valaszokat. Szeretnek meg egyet kerdezni: tud valaki egy jo zoldbableves receptet (olyan ecetes-tejfoloset), mert ami a Horvath Ilona-ban van, az nekem nem sikerul, tok izetlen lesz. Koszonom.

 • 2009.02.09 21:55:18anyamadár

  Kipikopii a hetekben volt itt egy Mesianyu féle palócleves, zöldbabbal! :)

 • 2009.02.09 21:56:41Magenta

  manka, három hetes kora óta tápszeren él, de most ittam először alkoholt.  Anyamadár, mi is így, nekiindulunk egy négyórás autóútnak, a meki a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás. :)  Kipikopii, én biztos nem, mert nálunk csak én szeretném, úgyhogy nem főzök. :(

 • 2009.02.09 21:59:39manka78

  Jajj, nem is azért kérdeztem!:) Nehogy rossz néven vedd, csak most tűnt fel. Most bevallom akkor neked, hogy mikor már az enyém nagyobbacska volt,és átaludta az éjszakát, az esti szopi után volt, hogy én is megittam egy pohár bort.

 • 2009.02.09 22:00:34Kipikopii

  Ja, es egy aktualis, sokkal fontosabb kerdes. Par het mulva 1 eves lesz a kisebbikem.  1 eves kor utan ti milyen tejet adtok a gyereknek (mellette meg szopik egyelore, mast nem kapott).  Mindannyiam mas orszagban szulettunk (en, egyeske, ketteske) es mindenhol mast mondanak ugyanarra hivatkozva. Szoval: 1. szamu orszagban: az agyfejlodeshez zsiros tej kell 2 eves korig. 2. szamu orszag: 1 eves kor utan nullas tej kell, mert az agyfejlodeshez novenyi alapu zsir kell. 3. szamu orszag: hasznaljak 1,5-es tejet...?...?...?  De hallottam mar azt is, hogy orvos vitaminozott, koveto tapszert javasol 1,5-2 eves korig...

 • 2009.02.09 22:02:21Kipikopii

  Anyamadar: azt tudom, de nekem hus nelkuli leves izlene. Nalunk is csak miattam lenne, mert mar nem birom azt a sok hust, amit a fiam meg a ferjem meg birnak enni... en meg szoptatok, s jol esne meleg, hustalan le...

 • 2009.02.09 22:06:31manka78

  Kipikopii! Az én kicsim hónapos lesz. Ő még tápszert kap. Tejet még nem kapott, viszont joghurtot, sajtot, tejfölöset már igen. Nem túl gyakran, de kap. Ő éves koráig csak HA tápszert kapott. Az kutya drága, már nem győztük. Most pedig a Dm-es tápszert kapja. Nagyon megszerette és már nem indokolt a HA neki. A dokinéni azt mondta, hogy jó lenne, ha két éves koráig nem adnék neki tehéntejet. Tejterméket lehet.

 • 2009.02.09 22:12:07monsterwoman1

  Kipikopii,  A karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret 1 ek olajon fedő alatt kissé megpárolod, ekkor meghinted kevés pirospaprikával ás kb 1 teáskanál liszttel,hozzáreszelsz 1 gerezd fokhagymát. Felöntöd vízzel, majd hozzáadod a feldarabolt zöldbabot. Megsózod (és, ha szeretitek, mehet bele finomra vágott kapor).Mikor minden puhára főtt benne, kevés levessel jól kikeversz fél pohár tejfölt, és beleöntöd a fazékba. Egyet forr és kész.

 • 2009.02.09 22:47:02Kipikopii

  monsterwoman1: nagyon jol hangzik, koszonom!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta