SZÜLŐSÉG

Mit szólnál, ha a kamaszlányod terhes lenne?

2009. február 2., hétfő 10:00

Hogyan fogadnád, ha kiderülne, hogy kamaszlányod terhes? Ezt a kérdést egy internetes oldalon találtam, „Gyakori kérdések” címszó alatt. Tényleg, hogyan is fogadnám? Egyelőre fogalmam sincs, de egyelőre szerencsére nem is aktuális - és remélem, soha nem is kell majd ezen agyalnom. De hogy gyakori kérdés lenne?



A számok azt mutatják, hogy igen, a probléma gyakori - és sajnos egyre gyakoribb. Az európai országok közül az Egyesült Királyságban a legnagyobb a fiatalkori terhességek aránya. Egy friss felmérés szerint Angliában és Walesben 1991 őta folyamatosan emelkedik a kamaszkori terhességek száma - és ezzel együtt persze egyre több szülő kényszerült arra, hogy ne csak eljátsszon a gondolattal, hanem élesben is elmélyedjen a lehetséges megoldások latolgatásában. Más kérdés, hogy valóban megtette-e mindegyikük.

A nottinghami egyetem nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint nem pusztán a fiatalkori terhességek növekvő tendenciája ad okot aggodalomra, hanem sokkal inkább az, hogy az ismételt terhességek - és így értelemszerűen az abortuszok - száma is egyértelműen növekszik. Azt gondolhatnánk, hogy egy véletlen „baleset” még azokat a fiatal lányokat is elgondolkodtatja és körültekintővé teszi, akik korábban nem bajlódtak a fogamzásgátlással, a jelek szerint azonban sajnos nem ez a helyzet, a fiatalkori abortuszt egyre gyakrabban újabb(ak) követi(k). A szakemberek is úgy vélik, hogy sürgősen tenni kell valamit, hiszen a jelek szerint komoly hiányosságok vannak a felvilágosítás és a fiatalkori fogamzásgátlás terén, és a jelenlegi rendszer nyilvánvalóan nem képes igazodni a tizenévesek speciális körülményeihez.

Mi a teendő? Hát persze, hogy a felvilágosítás és a megelőzés. Mikor és hogyan? Erről már igencsak megoszlanak a vélemények, és néhány ötletről már itt is olvashattunk. A szingapúriak például a középiskolában, szerelmes dalok és romantikus filmek elemzésével, az olaszok kilencéves korban, iskolai órákon világosítanák fel a gyerekeket; a helyzet ismeretében pedig egyáltalán nem meglepő, hogy az angolok már az egészen fiataloknál megkezdenék a felkészítést.

A megelőzés mikéntje igen sokféle lehet, más kérdés persze, hogy az elméletben jónak tűnő módszerek a gyakorlatban is megállják-e a helyüket. Az amerikai tinédzserek körében viszonylag nagy népszerűségnek örvendő „szüzességi fogadalomról” például kiderült, hogy gyakorlatilag semmilyen hatása nincs a fiatalkori terhességek és abortuszok számára - pontosabban semmilyen pozitív hatása nincs. A Pediatrics című szaklap januári számában közölt felmérés szerint ugyanis a módszer akár a visszájára is elsülhet, ezzel is növelve a tizenéves terhesek számát.

Az adatok szerint nagyjából azonos arányban kezdtek szexuális életet azok, akik korábban megfogadták, hogy csak az esküvőt követően teszik ezt meg, mint azok, akik nem tettek hasonló fogadalmat. Az előbbi csoportban ugyanakkor jóval többen vannak azok, akik semmilyen módon nem védekeznek a terhesség ellen, ami azt jelzi, hogy a fogadkozás inkább ártott, mint használt. Elgondolkodtató az is, hogy a fogadalomtétel után öt évvel az érintettek 82 százaléka tagadta, hogy valaha is tett volna ilyen ígéretet.

Ez tehát nem tűnik járható útnak. Marad a felvilágosítás, felkészítés. Hogy milyen hatásfokkal? Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine legfrissebb számában amerikai kutatók számoltak be arról, hogy a HIV-prevenciós programba bevont 15-21 éves lányok 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két hétben minden alkalommal óvszerrel védekezett. Az ilyen esetek egyharnadában azonban ennek ellentmondani látszott, hogy a hüvelyi váladékból Y kromoszóma jelenlétét sikerült kimutatni, ami csak egyetlen úton kerülhetett oda.

Az ellentmondás lehetséges magyarázataként említik, hogy a fiatalok talán nem minden esetben voltak képesek pontosan felidézni a körülményeket. Előfordulhat, hogy az elvárások ismeretében adtak „társadalmilag elfogadott” választ. Ez akár azt is jelenthetné, hogy a felvilágosítás legalább elméleti síkon elérte célját, a harmadik lehetséges magyarázat azonban könnyen lehűti a lelkesedést: eszerint ugyanis a megfelelő ismeretek hiányában a fiatalok tisztában vannak ugyan a védekezés szükségességével és a rendelkezésre álló eszközök kínálatával, ezeket azonban nem rendeltetésszerűen használják, így azok nem is lehetnek hatásosak a nem kívánt terhességek megelőzésében és a nemi betegségek terjedésének megakadályozásában.

Olvasgatom, milyen válaszokat adtak a hozzászólók a címben feltett kérdésre. Van, aki lakonikus egyszerűséggel annyit ír, hogy „agyonütném”, míg másikuk „kiakadna” a dolgon. Mindenesetre biztató, hogy az első hirtelen felindulás után a többség elgondolkodna az okokon, saját maga felelősségén, és mindenképpen segítséget, megoldást, támogatást kínálna bajbajutott gyerekének. A megoldások mérlegelése után egyre-másra visszatér az is, hogy „elméletben ezt gondolom, de valójában nem tudom, hogyan döntenék, ha tényleg így hozná az élet”. Valahogy így vagyok vele én is. Addig viszont igyekszem kiérdemelni, hogy őszinték lehessenek hozzám a lányaim, hogy mi és csakis mi jussunk eszébe először, amikor segítségre van szükségük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.06 00:22:57cozumel

  "Nekem az az egy dolog furcsa Thais írásában, hogy soha nem írja, hogy elrontott volna valamit."







  Guruljka



  na nekem is ezt tunt fel ugy idestova 2 ev tavlatabol.....ezert is mertem vegre megszolalni.

 • 2009.02.06 00:28:03Guruljka

  Én is sokszor olvastam már T-t.



  Most azt hiszem, ha a kamasz lányom terhes lenne, azt mondanám neki KELL döntenie. De őszintén szólva még azt sem tudom én mit akarnék abban a szituban. Azt hiszem helyette nem akarnék dönteni. Legalábbis most ezt hiszem, de ki tudja?

 • 2009.02.06 00:30:14Guruljka

  Coz, én meg is értem amit írtál, van az úgy, hogy már kikívánkozik...

 • 2009.02.06 00:33:28cantaloupe

  Meg valami eszembe jutott: mikor az anyak napi posztban tobben is meggyontak, hogy problemak vannak az anyjukkal, kapcsolatukkal, akkor azert az jott le nekem, hogy a nagy tobbseg mashogy akarja csinalni a sajatjaval, es tiszteletben, szeretetben felnevelni.



  Szoval a lo tulso oldalara se menjunk at, hogy egy gyereknek vagy fiatalnak mindent ra lehet kenni a szuleivel valo rossz kapcsolatara. Ugye en sem szeretnek se agressziv, se alkoholista szulo lenni, mint apam volt, illetve a gyerekem marhara nem erdemeli meg, hogy ezt kapja tolem, mert ezt tudom csak tovabbadni.

 • 2009.02.06 00:34:30Heatherette

  nekem nem az volt a bajom, hogy a lány döntött, hanem az egész helyzet, amit felvázolt. úgy tűnik, a csaj lelépett a roma sráccal, gondolom, odacsapódott annak a családjához. van egy olyan tippem, hogy ők nem az értelmiségi cigány család, abból kiindulva, mikkel fenyegették thaist, ha nem írja alá a papírt, tehát én már emiatt is aggódnék, mint szülő, hogy atya ég, kikkel van a gyerekem?! igen, egyszer megeshet, hogy becsúszik a baba, de az körvonalazódik, hogy arról van szó: anya végülis szarik arra, mit tesz a gyerek. összeállt azzal, akivel, nem érdekli, hanem most, az események után picsog arról, hogy de kár azért az unokáért, amit furcsa körülmények között adtak örökbe. azaz: ő nem volt benne az eseményekben, csak mint külső szemlélő. ezek szerint nem gondolta úgy, hogy ehhez neki is köze van, nem érdeklődött, mi lesz a babával, a gyerek neveli-e fel és hogyan, illetve örökbeadja-e vagy sem.

  én erről beszélek. nem tudnám elképzelni, hogy eddig jussak, hogy ennyire elengedjem a kamaszgyerekem kezét. aztán utána picsogjak, jaj, az unoka, és milyen kár érte. nyugi, ő jó helyen van, feltételezem. a lányodért, thais! érte kéne tenni végre valamit.

 • 2009.02.06 00:35:45Heatherette

  (akit)

 • 2009.02.06 00:41:05cozumel

  "anya végülis szarik arra, mit tesz a gyerek. összeállt azzal, akivel, nem érdekli, hanem most, az események után picsog arról, hogy de kár azért az unokáért, amit furcsa körülmények között adtak örökbe."





  Ez meg a masik dolog, ami marhara koszal regota a szurkeallomanyomban.



  Egyetlen egyszer nem hallottam/olvastam Thaistol, hogy mennyire sajnalja, hogy a LANYA ELETE igy alakult, hogy mennyire bantja, hgy a LANYA miken ment keresztul lelkileg stb.

  Csak az UNOKA, az unoka, az unoka.

 • 2009.02.06 00:48:29cozumel

  Cant



  en bizony ugy latom, hogy ha valami nagyon tre batyuval inditanak otthonrol, akkor azt nagyon nehez letenni.



  Persze, mas dolog, hogy 30 eves korara az ember mar fel KELL, hogy merje, mi a helyes/helytelen viselkedes.

  Valahol hatart kell szabni, valahol keretek kozt kell tartani az emberi viselkedest, nyilvan.



  De egy dolog a buntetojog es mas dolog a cihologia, tudod...

  Lattam mar magam korul embereket, akiket legszivesebben seggberugnek, amiert eltoljak az eletuk, de ugyanakkor tudom, hogy igazabol amit tesznek, az logikus kovetkezmenye annak, amit gyerekkorukban kaptak (vagy nem kaptak meg).



  Van aki at tud lepni rajta, es van aki nem. Sajnos.

 • 2009.02.06 00:55:13cantaloupe

  Cozumel,



  nyilvan, a tomeggyilkosnak nem volt gyereszobaja stb.



  De ugy gondolom, hogy MINDENT a gyerekkori demonokra fogni nem lehet. Az a ket kisgyerek az en mercemmel nagyobb reszben szarad a lany lelken, mert o, sajat akaratabol letesitett nemi aktust. Ha ehhez felnott volt, legyen ahhoz is, hogy vallalja a kovetkezmenyt. Az abortusz, majd az orokbeadas az o dontese volt, ezt nem kenheti pl. Thaisra.



  Mondom, engem csak az zavar, hogy itt a lany felelossege az o sajat, felnott eleteert elsikkad, pedig elobb-utobb neki kell felallni, ha tartalmas eletet akar elni.



  A szomszed no drogos fia sem takarozhat elete vegeig azzal, hogy csaladi zurok voltak otthon. Ez mit segit rajta?

 • 2009.02.06 00:59:26cantaloupe

  En a tre batyumat ugy tettem le, hogy elhataroztam, az egy eletemet nem igy akarom leelni.

  Bar az is igaz, hogy jarhatok en terapiak tucatjara, a gyerekkori demonom teljesen nem szallnak ki belolem.



  Az egyik felelmem pl. az, hogy nem leszek eleg jo anyja a gyerekemnek, hogy belolem is elotor a turelmetlenseg, a kenyszeres agresszio. Harcolok kezzel-labbal hogy ez soha nem forduljon elo. Tul tokeletes akarok lenni es tudom, hogy ez nem jo, tele is vagyok ketelyekkel. Vagy ez normalis, ha gyereket varunk? :)

 • 2009.02.06 01:05:03Heatherette

  cant



  mi értjük ezt a felelősség-dolgot, de úgy tűnik, te elég erősen thais mellett állsz. a lány 16 volt, igaz? oké, felnőtt, de teljesen mégsem. egy szülőnek nem szabadna elengednie egy 16 éves kamasz kezét, hogy menj, ahova akarsz, mert idegesít a zenéd. valószínűleg valami oknál fogva ő problémásabb gyerek volt mindig is, thais meg ezt nem tudta megfelelően kezelni, illetve lehet, hogy nem is akarta, mert ott volt összehasonlítási alapként a két tökéletes. ha a te gyerekeddel történne mindez, mit tennél? hátat fordítanál? nem hinném. és ez itt a lényeg: hogy felnőtt, nem felnőtt, vannak emberek, akikért felelősséggel tartozunk. még a barátainkért is, nemhogy a gyerekeinkért. ha egy barátom hülyeséget csinál, és látom, hogy elmerül a szarban, nem intézem el annyival, hogy a saját faszsága. mert jót akarok neki, szeretném, ha visszazökkenne a valóságba, normális életet élne. egy 35 éves barátért is megtennék bármit, amit tudok, nemhogy szülőként a kamasz gyerekemért, baszki! ha azt látom, hogy nem ura a cselekedeteinek, majd lépek én. ennek a történetnek erről kéne szólnia.

  egy bölcs ember mondta azt nekem egyszer az autóvezetés kapcsán, hogy "néha mi vigyázunk másokra, néha mások vigyáznak ránk".

 • 2009.02.06 01:09:06Guruljka

  Nekem T. sztorija két éve azt igazolja, hogy jaj annak aki atombiztos abban, hogy ő jól csinálja a gyereknevelést.

  Nincs olyan, hogy tuti recept, mert a gyerekek nem egyformák, és ami Ubulkánál célravezető, az Gerzsonkánál szart sem ér. Persze vannak fő csapások amik fontosak, de a nevelést muszáj a személyiséghez igazítani. Az jó, hogy a többi tesó szépen kosarazik, nekik az a módszer jól bevállt, de ehez a leányhoz ezen az úton nem lehetett eljutni. ez nem ítélet, még csak nem is vélemény, hanem tény.

  És ha már itt tartunk, én azt hiszem van olyan eset is, akit szépen magára kell hagyni egy időre, és van akit soha nem szabad egy percre sem.

  Előre és pontosan tudni az enyimekről hogy milyenek lesznek? Ááááááááh. Esélytelen.

  De állandóan kételkedem és tudom, hogy van és még lesz is amit elcseszek. Ezért állandóan monitorozom magam.

  És Thais sztorija ebben engem csak megerősít.



  És igen a szülők, a gyerekkor nyomokat hagy, de felnőttként akkoris már a hajdani gyereké a teljes felelősség.



  De vegyünk egy tinit. ott még álla fifty-fifty. Sok szempontból autonom döntéseket hoz már, és viseli is a következményeket (pl az erkölcsi és fizikai követekzeményeit egy terhességnek)egy kamasz is. De az anyagi és jogi következményeket a tini nagykorúvá vállásáig nagy arányban a szülő vislei. Mert ki más?

  És itt van baj Thais felvetésével, mert az ő lánya tini volt!!! Bármi volt is és bárhogy történt, soha nem mondhatja, hogy Ő nem felelős. Nem, tényleg egyáltalán nem csak az ő felelőssége, hanem a lányáé, az apáé, az apa szüleié IS. De azért őszintén szólva nagyjából 22. rangú kérdés ezügyben hogy nem láthatja az unokáját és ez neki milyen rossz! És mindezekből csak az utolsó mondat vélemény, mégha az kemény is.

 • 2009.02.06 01:13:23cozumel

  Guruljka



  megint nagyon osztom a velemenyed :)

 • 2009.02.06 01:22:55cozumel

  "Az a ket kisgyerek az en mercemmel nagyobb reszben szarad a lany lelken, mert o, sajat akaratabol letesitett nemi aktust. Ha ehhez felnott volt, legyen ahhoz is, hogy vallalja a kovetkezmenyt."





  Igen Cant, csak tudod, pont errol szol a kamaszkor.

  Szerintem.

  Hogy botladozunk a gyerek/felnottkor hatarsavjaban.

  Es meg nem teljesen tisztak a korvonalak.



  Oly konnyu azt mondani, hogy ha ehhez felnott, akkor legyen ahhoz is!



  De szembe kell nezni azzal, hogy a nemi eres sokkal korabban kezdodik, mint az "agyi" eres.

  Ezen lehet szornyulkodni, de jobb elgondolkodni rajta.



  16 eves.

  Nem szavazhat

  Nem ihat alkoholt nyilvanosan.

  Nem vehet cigit a sarki kozertben.



  Nyilvan oka van annak, hogy igy hoztuk meg a torvenyeket, nem?

  Mi magunk deklarajluk, hogy NEM felnottek.



  Akkor miert is kerjuk szamon, hogy minden pillanatban felelossegteljes dontest hozzanak?



  Persze ezen csak addig erdemes elmelkedni, amig arrol van szo, hogy de fault kamasz modra csinal egy hulyeseget (mert elkapja az ekszij, es bar nincs gumi, magat is meggyozi, hogy most az egyszer ugysem lehet baj).



  Es egeszen mas kerdes, amikor valaki ekkora hulyeseget KETSZER kovet el, gyors egymas utanban.

  Mert ott mar szandekossag all a hatterben.

 • 2009.02.06 01:23:36cozumel

  Ja, Cant, Te most nem borozhatsz, de egy narancslere meghivlak :-)

 • 2009.02.06 01:30:13Guruljka

  Cantaloupe, addíg míg úgy akarsz tökéletes lenni, hogy tudod, hogy ez nem lehetséges és nincs tőle bűntudatod, hogy nem vagy tökéletes, szerintem nincs gáz:) Egyszerű:DDDDD

  Én ma megelegédenék egy "jó"-val is a "tökéletes" helyett ha, valaki ma tutira ígérné, hogy a gyerekeim 30 év múlva boldogok lesznek;) Hiába, megalkuvó vagyok;)

 • 2009.02.06 02:07:47cantaloupe

  H,



  hol irtam, hogy thais mellett allok, hm? Csak en nem latom vagy mar megint fantazialsz?

  Mintha azt irtam volna, hogy az emberi kapcsolatok ketton mulnak, nem?



  Amit en irtam, az az volt, hogy az anya fokozatosan engedi el a gyereket. Az elejen meghalna nelkule, ovodas koraban mar tobb orara elvan a kortarsaival, es felelossege mar egy kisiskolasnak is van, hazimunka es lecke formajaban.

  Ez a felelosseg egyre no, ahogy a magad labara allsz. Egy 16 eves robogozo sracnak mar felelosen kell kozlekednie a forgalomban, mert ha nem, embereletet olthat ki.



  Stb., stb.



  En igazan kivancsi lennek a sztorira Thais lanyanak szemszogebol is, hogy o mit irna...



  ---



  Cozumel, Guruljka,



  ez mind csak teoria, amit leirtok, mar bocs..kisgyerekkel konnyu. :)

  Ti is megmosolyognatok, ha mar most leirnam, hogy az en babam bizony at fogja aludni az ejszakat 6 honapos korara, addig kizarolagosan szoptatom majd stb. Mivel meg nem jutottam idaig, max. terveim lehetnek, ami szep, de nincs lebetonozva.



  De remelem all meg a Poronty, mikor a gyerekeink kamaszodnak majd. ;)

 • 2009.02.06 03:56:00cozumel

  Cant



  ha minden hsz-m elolvastad, akkor lathattad, hoyg tobbszor leirtam: tudom, en is elbaltazhatom.

  Tudom, hogy nalam sincs a bolcsesseg kove zsebben.



  De hadd engedjem meg magamnak, hogy bizonyos esetekbol tanuljak, hogy levonjak valamifele konzekvenciat.

  Nem ismerem az osszes korulmenyt, tudom. Azzal dolgozom, amit nekem elmondanak.

  Vagy amit nem.

  Mert azok is beszedes dolgok....



 • 2009.02.06 03:57:43cozumel

  Cant



  ha minden hsz-m elolvastad, akkor lathattad, hoyg tobbszor leirtam: tudom, en is elbaltazhatom.

  Tudom, hogy nalam sincs a bolcsesseg kove zsebben.



  De hadd engedjem meg magamnak, hogy bizonyos esetekbol tanuljak, hogy levonjak valamifele konzekvenciat.

  Nem ismerem az osszes korulmenyt, tudom. Azzal dolgozom, amit nekem elmondanak.

  Vagy amit nem.

  Mert azok is beszedes dolgok....

 • 2009.02.06 07:32:33anyatájger

  Hát igen. Most aztán levonhattuk a konzekvenciát :( Egyáltalán nem értette itt meg senki, amit én, Yukikoka és még páran mondtunk. Ez most itt marhára nem arról szólt, hogy igazat adok-e thaisnak avagy sem, hát nem értitek? A hozzáállással volt itt gond.

  Nekem az egész olyan abszurd, hogy itt feltételezésekbe bocsátkozva "rájövünk" a nagy igazságokra, komolyan mondom, nekem kicsit Roncsfilmes volt néha :)

  Én továbbra is annyit, amit már először is írtam az esetre reagálva : 2009.02.04 13:26:35 -kor

 • 2009.02.06 09:07:42szövetszöcske

  Hú, tisztára bírósági tárgyalás lett tegnap este, bűnök, felelősség... Van úgy, hogy egy szituációnak nemfaszák a következményei, de mit lehet erről moralizálni? Én nem vagyok egy szigorúan nevelős, beledumálós-korlátozós fajta(na jó, beledumálós igen), ha a lányom pont ettől a stílustól zakkan meg mire megkamaszodik, akkor ki a bűnös? A saját árnyékát senki nem lépi át, én olyan vagyok, amilyen, a lányomnak a pedánsfejű felnőtté válásahoz meg lehet hogy teljesen más környezetre lenne szüksége, mer ő meg amolyan. Na persze, majd jön a nyünyörgés, hogy mér nem változok meg, de az hogy valaki képes-e megváltozni vagy nem szintén személyiségjegy. Az ember valamilyennek születik, majd utánna érik mindenféle hatások, felnevelődik, és valamilyen felnőtt lesz belőle, ez nem olyan dolog amin érdemes moralizálni, a génkészletem adott volt és ebből a környezetem kinevelt egy személyiséget, és az a személyiség olyan akinek esze ágában sincs megváltozni, ennyi.



  Egyébként én nem gondolom, ha körbenézek a világban, hogy konkrétan 18 éves korban kezdődik mindenkinél a felnőttkor. Kinek mikor, van akinél soha (mostanában egyre több ilyen van a világban, mivel egész jól el lehet evickélni felnőtt felelősségtudat, pedáns adófizető fej, a szexuális témájú reklámok elitélése meg hasonlók nélkül is). Nincs ezzel baj, ahogy lassan-lassan nő a jólét, irány a szép új világ.

 • 2009.02.06 10:02:44yukikoka

  Cozu,

  szívesen találkoznék én is veled, illetve itt többekkel, a kocsmázás pedig kifejezetten vonzó számomra az ovi-bolt-játszótér kombóból kifelé pislogva:) Mondjuk félve merem csak bevallani, hogy nem iszom alkoholt, egyszerűen azért, mert nem szeretem, és nem is bírom (hamar fejreállok tőle és nem bírok megállni a lábamon, valamint vicceseket mondok:), de évekkel ezelőtt sokat kocsmáztam a barátaimmal, és mielőtt ők berúgtak volna, megváltottuk a világot.

  Én nem tartom magam pc-nek, sok kérdésben nem vagyok az, de nem akarom ezeket említeni, mert csak újabb vitákat generálnék vele. Csak mióta megvannak a gyerekeim, történt egy s más, amelyekről azt gondoltam, hogy na ez velem sose fordulna elő, mert én olyan gondos anya vagyok, aztán kénytelen voltam átírni a sztereotípiáimat a fejecskémben az ilyen-olyan balesetet szenvedő, az ordítozva rohangáló, szemtelenül visszabeszélő stb. gyerekek szüleivel kapcsolatban, ha még akartam tükörbe nézni.

  Én is úgy gondolom persze, hogy ha a lányom olyen útra tévedne, mint thaisé, baromira elgondolkoznék a saját felelősségemen, sosem állítottam, hogy thais pusztán ártatlan, szenvedő alany, ez nyilván bonyolult kérdés.

  Lehet amúgy, hogy akik régi motorosok a porontyon, azokban már elég komplex kép alakult ki thais-sal kapcsolatban, én az ebben a posztban írt hozzászólásaiból nem tudtam messzemenő következtetéseket levonni.



  Heatherett, ugye így már nem is olyan izgi a poronty, hogy egyre több dologban értünk/értenek egyet veled?:DDD



  Cozu, ha kis hazánkban jársz valamikor,tényleg összefuthatnánk.

 • 2009.02.06 10:26:04Guruljka

  Érdekes én nem láttam, hogy Coz jólmegaszondta volna, hogy hogyan kell csinálni és szerintem én sem tettem.

  Egy dolgot mondtunk nagy egyetértésben:

  Ha a gyerekünknek szar lesz a felnőtt élete vagy 16 évesen terhes lesz, nem fogjuk azt mondani, hogy "nem tehetek róla". Kényelmes álláspont azt mondani, hogy könnyen pofázunk, csak nem igaz. Nem hinném hogy az a könnyebb hogy előreis vállalom a felellősséget. Ráadásul mindketten azt mondtuk, hogy mi is hibázunk és nem állítottuk, hogy mi aztán tutira nem kerülünk ilyen helyzetbe. Pont ellenkezőleg. Tudjuk, hogy simán kerülhetünk ilyen szituba.



  Anyatájger, én szerintem csak felsoroltam a tényeket és a magam számára levontam a konzekvenciát egy sztoriból. Én úgy érzem, Te nem értetted meg amit én írtam, és nem én nem értem amit Te. Sokkal könnyebb azt mondani, hogy de a sajnálom és biztos nagyon nehéz és szeressétek egymást és bocsáss meg, értem én ezt. Nem akarsz véleményezni. A Te dolgod. De akkor minket a roncsfilmes hasonlat sem korrekt ám.

  Értem én, hogy ha valaki sztoriját konkrétan írásban véleményezem akkor, az kínos lehet a számára. De egyrészt ő rakta ki, és az elmúlt két évben már sokszor hagytuk szó nélkül. Másrészt nem értek vele egyet és kész. Egy tini gyereknél a szülőé is a felelősség és pont. És nincs olyan, hogy Én mindent megtettem, hogy Én nem tehetek róla és Nekem rossz. Szerintem. Van egy pont amit lehet ugyan csűrni csavarni, de akkoris egyértelmű. Thais azért írta le a sztoriját mert tanulságos. Hát szerintem is az. Csak én nem abban látom a tanulságot amiben ő, és ennyi. leírtam a véleményemet az alapján amit Thais írt. Lehet písziskedni és sajnálkozni is, de ziher hogy mindenkinek megvan a maga véleménye. 2 év után Cozumelé kikívánkozott, én meg egyetértek vele. Ha ezért egy kis geci vagyok, akkor az vagyok, valahogy majd kiheverem;)

  Hozzáteszem jópárszor eszembe jutott Thais kicsi gyereke is az elmúlt két éveben...

 • 2009.02.06 10:28:05Guruljka

  Bocs a néhol értelmetlen mondatokért, nem igazán aludtam.

 • 2009.02.06 10:37:23Guruljka

  yuki, veled előfordul, hogy kiabálsz a gyerekkel? Hallatlan:)Én sohaaaa:DDDDD

  A gyerekneveléshez azért nagyon fontosak az elvek, hogy legyen mit feladni:)))

  Én megvallom őszintén, pedig nem szép dolog, mindig nagyot röhögök magamban amikor itt olvasom a pár éve még teoretikusan írók valós beszámolóit a hiszti nevű jelenségről és annak kezeléséről:) Anno még idegesítetettek az idealisták, manapság már csak somolygok magamban és arra gondolok, majd ő is megtudja. Én ugyan nem voltam ennyire idealista, de így is számos pofáraesésben volt már részem;)és asszem még lesz is...

 • 2009.02.06 13:24:44anyatájger

  Guruljka, értem én, hogy mit mondasz és amúgy sincsen semmi bajom a geciséggel (ha már így írtad), de most úgy éreztem, hogy esetleg másképpen kellett volna megközelíteni a dolgot. Áh, mindegy, lerágott csont. Csak tényleg nem akarom, hogy olyan hatása legyen a dolognak megint, hogy én nem értem meg azt, amit mondasz (a múltkor is ez volt). Nem vagyunk egyformák...

  A véleményem nyilván nekem is megvan (hazudnék, ha nem lenne), de szerettem volna kicsit a történések mögé látni, beszélgetni, kérdezgetni, de ez nem jött össze, valszeg azért, mert páran beszóltak thaisnak.



  "Sokkal könnyebb azt mondani, hogy de a sajnálom és biztos nagyon nehéz és szeressétek egymást és bocsáss meg, értem én ezt. Nem akarsz véleményezni." - Ez meg ez? Nem ismersz engem, mert akkor tudnád, hogy nekem éppen ezeket a szavakat (volt) a legnehezebb kimondanom. Változóban vagyok, és hidd el még egy évvel ezelőtt is teljesen másképpen reagáltam volna. Na, de elég az érzelgősségből :)



 • 2009.02.06 14:23:14cozumel

  Tenyleg furcsa, na, nem akarom megint a szovegertelmezest bedobni, inkabb akkor magamba szallok: lehet, hogy mar nagyon szarul fogalmazok magyarul?



  Hallottam egy tortenetet.



  2 ev alatt sokszor.



  Valoszinuleg reszletesebben kifejtve, mint az itt most kommentezok tobbsege.



  A kimondott es ki nem mondott szavak alapjan levontam egy kovetkeztetest.



  En megprobalok tanulni belole



  Masoknak nem kotelezo.



  A sztori maga pedig a szemelytol mar regesreg fuggetlen.



  Ha igy sem megy at, akkor feladtam.

 • 2009.02.06 15:06:10Guruljka

  anyatájger peace:) Igazad van, nem vagyunk egyformák, abban sem, hogy kinek mi a könnyű.



  Coz, azon agyalok, hogy valójában eddig miért kussoltam amikor ez a téma előkerült. Mostanra ugyanis úgy látom, hogy nem az éjszakai írásom a gáz, hanem az, hogy eddig lapítottam.



  Szerintem egyébként rendben van amit írtál, és egyáltalán nincs gond a magyar fogalmazásoddal. Egyszerűen másképp látjuk.

  (Bár az is iagz, hogy azért sem jövök gyakrabban, mert rendszeresen és egyre gyakrabban érzem azt, hogy páran belemagyaráznak olyan dolgokat a soraimba,amit nem írtam, hogy tovább képzelik a gondolatokat amiket flvetek és végül nem arra reagálnak amit írtam, hanem a saját következtetésükre. Ezt most kifejezetten nem a fenti beszélgetésre mondom, hanem általában. És csak azért, mert eszerint viszont, lehet hogy mégsem vagyok én jó arra, hogy szövegérthetőséget értékeljek:))

 • 2009.02.06 15:19:04cozumel

  Guruljka



  tovabba azt sem ertem, hogy minek forumozni, ha csak a dicserni, egyutterezni, lelkisimisimizni lehet?

  Persze, ez mind fontos es jol esik, nade konyorgom, ha nem illatos a rozsakert, es ezt finoman kifejezem, akkor az az en hibam?



  Valamint:

  milyen itelkezesrol beszelunk? hogy lehet egy NICK felett itelkezni?

  Nekem fingom sincs, milyen EMBER van a nick mogott, ha szembejonne a kozertben, nem ismernem fel, nem a szajabol hallottam a tortenteket, nem lattam az arckifejezeset, fogalmam sincs, hol hazudik/oszinte/sunyit...



  OK, vagyunk paran, akik mar fenykepen bemutatkoztunk egymasnak, de ott azert mukodik mar vmifele kolcsonos szimpatia.



  A tobbiek? Tenyleg csak egy nick, es az o sztorija/velemenye/hsz-a.





  Amugy most visszaolvastam Thais 2 evvel ezelotti hozzaszolasait....csak kijelento mondata van. A kerdomondatot nem ismeri.

  Szerinted?

 • 2009.02.06 15:27:51szövetszöcske

  Akárhogy is van, így péntek délután én csak azt mondom, hogy recece.

 • 2009.02.06 15:35:42yukikoka

  Elvesztettem a fonalat, most ki ért egyet kivel? Mindegy is, világbéke meg minden. Na és recece, de mennem kell.

 • 2009.02.06 15:52:40cozumel

  Ja, a recece az adott, ugy is mondhatnank, hogy mar szinte default :-)

 • 2009.02.06 17:28:19anyatájger

  Guruljka, nemá, hogy ezért nem jössz gyakrabban :( Bár én ritkán kommentelek, de sokszor olvasgatok, ezért legközelebb majd jól elmagyarázod, hogy mit hogyan értettél :)



  Cozumel, nem fogalmazol szarul :)



 • 2009.02.06 20:31:04cantaloupe

  Cozu,



  anyatajger megragadta a lenyeget. Mara bennem is megfogalmazodott, hogy az zavart, hogy ti itt tobben osszealltatok es lehuztatok thais-rol a vizeslepedot. Egy szikra reszvet nem volt az irasokban, csak hibazatatas, es egy ido utan ez ugy hatott, mintha karorvendes lenne, hat nem csoda, hogy elszurta, mert ezt is rosszul csinalta meg azt is stb.



  Persze ismerlek mar annyira, hogy nem vagy rosszindulatu, csak a tegnapinak mar picit foldbedongoles-jellege volt.

 • 2009.02.06 22:41:46cozumel

  Nem Cant, tenyleg nem volt bennem rosszindulat.



  Ket dolog piszkalt, oszinten:



  az egyik, hogy Heatherett foldbe lett dongolve, pedig kamasz temaban talan nem artana meghallgatni, ha ot nem tudjuk, akkor ne altassuk mar magunkat azzal, hgoy a sajat gyerekeinket meg majd igen, hu de nagyon megertjuk majd, mert muhaha.



  a masik, hogy megint ugy jott le a tortenet, hogy nezzunk melyen magunkba, mert barmikor felremehet a dolog, meg ha mindent "tokeletesen" is csinalunk....



  Ez meg lehet, hogy igy van, de ne olyan mondja mar, aki szerintem alapveto dolgokat elb.szott.

  Megegyszer ismetlem: nem hiszek abban, hgoy egy gyerek egyik naprol a masikra, teljesen kezelhetetlen, MINDENBEN rosszul donto, csak a sotet oldal fele kacsingato kamasz lesz.



  Es egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy a lany elete meg a tortentek utan ket evvel sem erdemel meg egy mondatnal tobbet, de az unoka miatt meg most is "megszakad a sziv".





 • 2009.02.06 23:05:35Magenta

  #

  2009.02.05 23:13:29 cozumel



  Yuki



  neha olyan bosszantoan PC vagy, hogy legszivesebben elhivnalak egy nagy ejszakaba nyulo pialos-dumalasra :D:D

  (hivnam Csutit is, de ot nem azert mert bosszantoan PC, hanem, hogy elsosegelyben reszesitsen, ha nem ismerem a merteket :D)

  Magentat meg azert, mert csak.



  Es Heatherettet mindenkepp, mert annak azert fennall a realis veszelye,hogy mi 3an hamarosan mindenben kozos nevezon lennenk, szoval legyen valaki, aki felraz! :)



  ---------------



  Mehetünk! :)))))))))

 • 2009.02.06 23:08:06Magenta

  A többihez majd később írok hosszút, de most félrészeg vagyok. :)

 • 2009.02.06 23:10:34cozumel

  Magenta



  de jo Neked, en most este megyek icskolaba, ugyhogy egyelore az eszpresszom fozi apa :-(

 • 2009.02.06 23:44:21Heatherette

  ejha! félrészeg, M? :)

  akkor végülis kezet foghatunk :)

 • 2009.02.07 16:14:16manka78

  Ó, ti szégyentelenek!:)))) Mind iszik.:))

  Még mostanra olvastam végig.

 • 2009.02.07 23:28:57Guruljka

  anyatájger nem csak ezért, csak ezért is:)De azért sem, mert nem érek rá:)

  Volt idő, amikor ez a tovább gondolás kevésbé zavart, de most már nincs erre annyi energiám. Ugyanakkor azt is tudom, hogyha egy témában elkap a gépszíj, akkor nekem sanyi és nem állok le, inkább van amibe bele se kezdek:D Meg van amivel napokig csak szemezek;)

 • 2009.02.08 06:33:56undokmano

  Azon gondolkodtam, hogy thais története igen, úgy lenne kerek, ha a lányáét is ismernénk.

  Mindezt azért, mert nálunk pl a tesóim én én is normális életet élünk, sok baromságot követtünk el, de úgy gondolom, hogy normális irányba került végül minden. Viszont a húgommal nem így van. Elég régóta vannak vele gondok, és 28 évesen az anyám tartja el. Én úgy érzem, hogy anyám hülye, mert nem áll a sarkára, mindketten állandóan panaszkodnak, de anyám nem lép, húgom meg utálja az egész világot és szerintem röhög a markába, hogy anyám fizeti azt, hogy ő lakjon valahol és legyen mit ennie. Melója saját bevallása szerint időnként van, anyám szerint egyáltalán nem is keres. Az igazságot nem tudom, mert nem ott lakom.

  És hogy ki, meg hol baszta el? Nem tudni. Mindenkinek, még apámnak is vastagon benne van a keze, pedig apám már nagyon rég kiszállt a buliból, de ő meg nem a megfelelő eszközzel kívánt nyomást gyakorolni és nem a megfelelő személyre, hogy a húgom élete ne erre vegye az irányt. Voltak és vannak mai napig is próbálkozásai, hogy segít a húgomnak, hogy legyen melója, de mindig visszautasítást talál.

  Az öcsém és én is normálisan élünk. Hármunk közül én voltam, aki eztazt kipróbált, és bármikor ott volt a lehetőség, hogy kisiklik az életem. A család állandóan parázott ettől, nekem meg az idegeimre mentek. A kurvanagyfokú önállóság bennem megmaradt, mindig talpra akartam állni, ha nagy szarban voltam. Amit nem értek, hogy akkor mégis, miért van az, hogy a húgom olyan szinten bassza el az életét, hogy legszívesebben megrugdosnám, hogy bazeg térj már észhez, az öcsém normális életet él, de vele nem lehet őszintén beszélgetni semmiről, mert kiadja az embert, elferdíti a valóságot, pedig már ő is felnőtt...

  És hogy a szüleim szerintem hol baszták el? Ott, hogy nem arra figyeltek, mik a mi valós igényeink, milyen a mi egyenkénti személyiségünk, hanem ránk húztak egy ruhát, ami vagy jó vagy nem (inkább utóbbi), és leszarták, hogy ez nekünk nem oké, és természetesen elvárták, hogy az ő elképzelésük szerint történjenek a dolgok.



  Ma, anyaként igyekszem a gyerekem igényeire odafigyelni. Sokszor meg is szívat a gyerekem, de remélem, hogy felnőttként nem fogja azt mondani, hogy ugyanolyan vagy, mint anyád meg apád. És mi baromira messze vagyunk még a kamaszkortól.

  Anyaként viszont ismét szembetaláltam magam a szüleimmel, nagyszüleimmel, akik szerint szarul csinálom a gyereknevelést, és akiknek az elmúlt 2 hétben szépen elmondtam, hogy aha, és engem vagy a tesóimat valaha megkérdeztetek arról, hogy ez vagy az jó volt nekünk? Elképesztő, de bele sem gondoltak soha abba, hogy nekünk nem az vagy nem úgy a jó, ami és ahogy nekik.

 • 2009.02.08 09:13:12manka78

  Undokmanó! Úgy gondolom, hogy az is jó dolog, ha ráérzünk arra, hogy mi az amit nekünk másképp kell csinálnunk, mit ahogy a szüleink tették. Aztán vagy beválik vagy nem. Én is érzem, hogy mik azok a hibák, amiket nem szeretnék elkövetni, pedig az én szüleim szerintem elég jól végezték a dolgukat. Amit a legnagyobb hibájuknak érzek, az az, hogy sok volt a megkülönböztetés. Az öcsémnek sokkal több minden meg volt engedve, ő sokáig minden feladathoz kicsi volt. Mindent én csináltam meg helyette, viszont neki sokkal hamarabb és sokkal több mindent megengedtek. Mégis most úgy érzem, hogy előnyömre vált. Ma már érzem, hogy rám büszkébbek összességében véve. Viszont azt is tudom, hogy rá is azok, és még ő nagyon fiatal, nőtlen és még sokat fog komolyodni. Sőt, voltak pillanatok, mikor nagyon utáltam az öcsémet, a szüleim miatt. Valahol mélyen mégis szerettem, de utálnom kellett a jó dolga miatt. Már mindent feldolgoztam, és nagyon szeretem, sőt sokszor én védem a szüleim elégedetlenségével szemben. Az meg, hogy velem elég szigorúak voltak, csak hasznomra vált. Mindig tartottam tőlük, de tudom és tudtam, hogy bármi történjen mellettem/mellettünk állnak. A tesómnak már megvolt a kitaposott út, amit ő még kétszer akkorára szélesített. Neki majdnem sikerült is jól elkutyulódnia. Ha anyu nincs a sarkában, ma nem az lenne aki. Még középiskolás korában is, harmadikos volt, mikor egy nagyon rossz társaságba keveredett, nem sok kellett, hogy lerántsák, de anya észnél volt. Volt jó pár lelkizésük, felnyitotta a szemét az öcsémnek, hatott rá az is, hogy rájött, a szakmához, amit választott, 100%-ig tisztességesnek kell lennie, semmi bűnös dolog nem fér bele, ha ezt nem akarja elcseszni, és ott akar dolgozni, ahol, akkor hagyja a fenébe az ilyen barátokat. Hatásos volt, ott dolgozik, ahol mindig is szeretett volna, jó fizuval, megbecsülik a felettesei, és szereti a munkáját.

  Velem könnyebb dolguk volt, én nem lázadtam annyira, inkább a szám volt nagy. Nagyon nagy igazságérzettel áldottak meg. Sőt, én nem kertelek, ami jön azt ki is mondom. Ezt apu nehezen viselte, de túléltük. Még néhány éve is volt jó pár vitánk, de az már inkább szakmai volt, mivel együtt melóztunk.

  Mikor terhes lettem a nagyobbikkal, már együtt laktunk a férjemmel, anyuéknál. Anyunak mondtam, hogy tartok aputól, hogy mit fog szólni. Anyu mondta, hogy ezt nekem kell elmondani neki. Bent volt apu a hálójukban, tévézett, én bementem és elmondtam neki, hogy nagypapa lesz. Majd ki ugrott a bőréből örömében. Mindenre számítottam, csak erre nem. Azóta is meg van veszve az unokáiért. Mondta anyu, hogy már többször rajta kapta, hogy a lányaim fényképeinek "udvarol", puszikat küld nekik. Teljesen megbolondították.

 • 2009.02.13 14:24:35Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  13 évesen lett apuka a gyerekképű angol kisfiú

  velvet.hu/sztori/13090213/

  14 éves barátnőjével először szexeltek, a lány azonnal teherbe esett. Úgy gondolták, egy baba klassz dolog, megtartják.

 • 2009.02.13 14:26:52manka78

  Vérnyúl! Én is most olvastam. Azért ez az a pont, amit már én sem értek.

 • 2009.02.13 14:35:43eino.

  #

  2009.02.13 14:26:52 manka78



  Vérnyúl! Én is most olvastam. Azért ez az a pont, amit már én sem értek.

  ---





  ,,Hülye angoloook! Angol hülyééék!"

  A Monty Python mindenre ad magyarázatot.

 • 2009.02.13 14:46:29manka78

  Szerintem ez még az a kor, amikor a cerkát csak pisilésre kéne használni.

 • 2009.02.13 14:49:51cozumel

  Egeszen biztos, hogy bolcsen fogjak nevelni a gyermekuket, valamint komoly elhatarozassal fognak a kapcsolati buktatokon dolgozni, s egyutt, egymas kezet fogva toltik majd oreg napjaikat........:S

 • 2009.02.13 14:55:10manka78

  Baszki, a csávó 32 évesen egy 20 éves gyerek apja lesz.:(

 • 2009.02.13 15:32:14mammina

  na erre mar nincs mit mondani. lassan minden napra jut ilyen hirekbol. olyan a kepeken a kisfiu mintha a tesoja lenne a baba. nem eleg hogy meg o is kolyok, meg a kepe alapjan letagadhatna lazan par evet. a szuleik jol fogtak fel, de annnnnyirraaaaa angoloooooook! ott mindig a vegletek uralkodnak. nem ismerik az arany kozeputat semmiben.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta