SZÜLŐSÉG

Csillogó matricával sakkban tartható a gyerek

2009. január 27., kedd 08:00

A minap arra a felfedezésre jutottam, hogy a gyerekek genetikailag odavannak a matricákért. A lányok legalábbis biztosan. Elég, ha a saját gyerekkoromra gondolok, amelyből sok dolog mára is megmaradt. Például az, hogy engem is vonzanak a matricák, kiváltképp, ha csillogósak. Kézenfekvő volt az ötlet, amely bevillant: matricákon alapuló jutalmazási rendszert kell bevezetnem itthon.Azt gondoltam, hogy egy matricagyűjtő füzet és a sok-sok választható matrica majd megoldja a nevelési problémákat: a gyerekek majd szót fognak fogadni, elpakolnak maguk után és a lefekvéskor sem kell majd felrohangálni percenként hozzájuk mondvacsinált okok miatt. És nem is tévedtem.A tesztet egy hete végzem, a szabályok pedig a következők: napi öt matrica jár fejenként, abban az esetben, ha mindkettő jól viselkedik és szót fogad. Csúnya veszekedéseknél, vagy a szabályok be nem tartásakor figyelmeztetés után egy matrica levonásra kerül a renitens személytől. Természetesen plusz matrica is szerezhető (szinte bármire, ami fontos, például hogy megegye az összes kaját a tányérjáról, segítsen összeszedni a kertben a lehullott tobozokat, stb.)

A kölykök őrült lelkesek, soha nem látott rend van a lakásban, folyton ugrásra készen lesik, hogy mikor adunk nekik pluszfeladatokat extra matricáért és végre nem gyomorgörccsel fektetjük le őket és félünk attól, hogy kezdődik a szokásos esti rohangálás a fotel és a gyerekszoba között. Ha a kis füzetükben összegyűlik száz darab matrica, további ajándékra válthatják: egy könyv, mesedévédé vagy közös családi mozizás lehet a jutalmuk. Kíváncsi vagyok, meddig tart a lelkesedésük. Ha rám ütöttek, akkor még jó ideig működhet a rendszer, aztán remélhetőleg már jutalom nélkül is rendesen fognak viselkedni.
Ti jutalmazzátok a gyerekeiteket? Ha igen, miért és mivel?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.27 14:15:28B-

  Egyébként 5 matrica naponta szerintem is sok. Hányszor kell ezért lemenni a boltba? :-) Már a boltban is a gyerekek választanak, vagy csak otthon? Mi van, ha megveszel egy levél "béna" matricát? Vagy olyan nincs?  Napi 5 matrica, az gyerekenként 150 egy hónapban. Hova ragasztjátok ezt a rengeteget? Vajon a százötvenkettedik matrica is motivál még?

 • 2009.01.27 14:17:09dodóó

  Szerintem én rosszul csinálok valamit.

  Ha úgy érzem hogy gyerek jót csinált,megdícsérem.

  Puszi,ölelés,taps.

  Csokit szokott kapni.

  Ha úgy érezzük hogy sütis nap van,elmegyünk sütizni.

  Ha éppen akkor a legdilisebb,hát Istenem ez van.

  Ha van pénzem és tudom szeretné ezt vagy azt megkapja.

  ha nincs megmondom neki hogy várnia kell rá.

  A kissebb 3.5-lesz érti.

  A nagyobb 13 éves ő is érti.

  Ha van ,van.

  Ha nincs,akkor meg matricára sem adok ki.

  nagyon normális nem elkényeztetett kölykök.

  Vagy mégis?

  A kicsi is tudja hogy a levetett ruhát a ruháskosárba dobjuk.

  A nagynak el mondtam hogy a fürdőt,rendbe rakjuk magunk után.

  stb...

  Kényeztetés!

  Mit nevezünk annak?

  Vannak közös kajálások hétvégén,de

  ha épp tv-t néznek csinálok szendvicset vacsira,bent is ehetnek.

  Van hogy hétvégén fincsi reggelit csinálok és tálcán kajál a nagy a szobájába délelőtt 11-órakor.

 • 2009.01.27 14:17:31mammina

  nagylanyomek osztalyaban a tanitoneni hasznalja ezt a token fele jutalmazas-buntetes dolgot. keszitettek kozosen egy nagy rekeszes dobozt, es abba kerulnek bele a jo illetve rossz dolgokert kapott kis muanyag korongok. amikor egyikbol vagy masikbol osszegyulik 5 db, akkor ha rossz volt, akkor plusz hazi feladat van, ha jo volt, legkozelebb o oszthatja mondjuk ki a fuzeteket a tobbieknek, vagy a konyveket (nem cipelik minden nap magukkal, a suliban vannak a szekrenyben), vagy o talalhat ki matekpeldat amit a tobbiekkel egyutt kell megcsinalni. szeretik es respektaljak is.

 • 2009.01.27 14:20:13mammina

  nalunk is dodoo-ek rendszere van, es mukodik!! nem kell kezzel foghato "jutalom", egy puszi egy oleles barminel tobbet er.

 • 2009.01.27 14:21:15dodóó

  Ha úgy érzem hogy gyerek jót csinált,megdícsérem.

  Puszi,ölelés,taps.

  Csokit szokott kapni.  Nem azért kap csokit mert jót csinált.  Alap.Esszük mert szeretjük.

 • 2009.01.27 14:23:02B-

  Még annyit hadd fűzzek hozzá, hogy engem a hideg kiráz, amikor a gyerekek azt számítgatják, hogy ha megcsinálnak ezt meg azt, akkor ezért kapnak X forintot, és akkor abból megvesznek ezt vagy azt. Lehet, hogy hülyeség, de nem szeretem a gyerekeket anyagiasnak látni.  A múltkor egy anyuka és a 7 (?) év körüli kisfia azon vitatkozott a közértben, hogy a kisfiú a pénzéből vehet-e még egy plusz csokit, vagy a túrórudi már a gyerek kontójára megy, vagy az még a közös családi kasszából kerül megfinanszírozásra... Nem tudom, ezt olyan lealacsonyítónak és méltatlannak tartom.  Sokszor a gyerekek olyan irígyek, a saját pénzüket kuporgatják (csórikámék), a szülő pénzéből meg nagyvonalú beruházásokat sürgetnének. Egyáltalán nem azt látom, hogy "megtanulják a pénz értékét" Sokkal inkább a saját kis keretükhöz betegesen, szinte csúnyán ragaszkodnak, és azt számítgatják, hogy mi megy az anyjuk pénzéből, mi a sajátjukból. Pénzzel jutalmazott házimunka esetén meg aztán méginkább, képesek közölni, hogy akkor ők ma kétszer elmosogatnak, ide a zsét, mert X-Manre kell :-)  Szóval szerintem a tárgyi jutalmazás nagyon veszélyes terep, és sokszor látom más gyerekein (az enyém még kicsi ehhez), hogy nem jutalomnak fogja fel, hanem egy adok-kapok üzletnek, amit ő irányít. Tehát kell neki valami, ezért ötször redndet rak, anya viszont cserébe KÖTELES a vágyott holmit megvenni.  Pont az a szemlélet alakul ki benne, mint amit itt sokan írtak, hogy a munkaelyünkön is pénzért dolgozunk. De a jutalom nem fizu, hanem bprémium. Azt nem lehet követelni - szerintem.

 • 2009.01.27 14:27:41cidre

  Én mostanában gondolkodtam el azon, hogy lehet, hogy túlságosan a gyermek egójára hatok?

  A szituáció a következő volt: külön gyűjtjük a papírszemetet, s ha kellő mennyiség összegyűlik, elvisszük a közeli hulladékudvarba. Megtelt a papírkukánk, s a férjem megkérte a közel 4 éves fiunkat, hogy pakolja át egy nejlonzsákba. Át is pakolta, elég nagy munka volt, de szó nélkül dolgozott mintegy fél órán keresztül. Mikor kész lett, nagyon megdicsértük, erre megjegyezte: "ez azért volt jó, mert most igazán férfinak érzem magam!"

 • 2009.01.27 14:29:02kudarc

  Én 6. osztályba jártam és akkor volt nagyon menő a montain bike bicikli. Szerettem volna egyet, és azt mondták szüleim, hogy ha minden hónapban rajta leszek az osztály legjobbjait számláló listán akkor kapok egyet. Kaptam :). Néha motiválható, de hogy rendszeresítsük azt nem tartom jó dolognak.

 • 2009.01.27 14:29:08B-

  mammina: nem tudom, az ilyen halasztot büntetésnek van-e értelme...  A legbénább jutalmazási rendszert egy általános iskolai tanárom ötlötte ki: kisegyes, kisötös, ha öt összegyült, olyan jegyet kaptál, ahány ötös volt közöttük.  Tegyük fel, hogy rosszul indítasz, beszedsz 2 kisegyest. Utána tepersz mint Strébi Bébi, kapsz is 3 kisötöst - összegyűlt az 5 kisjegy, és bevág egy hármast, ami lerontja az átlagod. Hát ezért érdemes volt teperni :-) Ha maradsz a seggeden, nem gyűlik össze az öt a félév alatt, és nem ír be semmit. Akár szín ötös is lehetsz :-)))

 • 2009.01.27 14:30:28cantaloupe

  Cidre, ez de aranyos! :)  Jol csinaljatok, mert a kicsi megertette a lenyeget, marmint hogy a kotelesseg, munka is lehet orom. Mint ahogy mi is hosnek erezzuk magunkat nagytakaritas utan. ;)

 • 2009.01.27 14:30:30B-

  kudarc: de szerintem mindenki tisztában volt vele, hogy ez egy kivételes eset, és gondoom, te is ennek fényében becsülted meg a bicajt, nem úgy, mint valami fizetést, ami jár.

 • 2009.01.27 14:32:50cantaloupe

  B-,

  egyet kell ertenem, a kovetelozo, szamito gyerekeket en sem szerettem es szerintem kesobb meg nagyot koppanhatnak ezzel.  eszembe jutott egy modos srac, 90-es evek eleje, ujgazdagek gyereke, aki szivesen meghivott barkit a mekibe (akkor nyilt meg, nagy szo volt az nalunk), csak szepen vezette egy kockas fuzetbe, ki mivel tartozik es be is vasalta.

  Apja foglalkozasa: uzletember. :D

 • 2009.01.27 14:38:08dodóó

  B- Sajnos én is láttam már ilyen esetet.  Én tudom mi kell a kissebbiknek.

  A nagyobbiknak viszont már elkell tudni döntenie hogy szoros-e a naci.

  Rövid a póló.stb...

  Természetesen azon leszünk hogy az újakat beszerezzük.

  Viszont ha megkapom a családi pótlékot akkor a nagyobbik kislánnyal is megbeszéljük hogy látott-e valamit amit úgy érez hogy szeretné,szüksége van rá.

  Itt sem csinálom hogy na most kaptál egy kettest meg 4 hármast akkor nem jár neked semmi.

 • 2009.01.27 14:43:02cidre

  Rendes házimunkáért én sem adnék jutalmat: valahogy abba próbálom szocializálni a gyerekeimet, hogy ha fenn akarjuk tartani a családunk működését, akkor bizonyos dolgokat meg kell tenni. Nyilván nem magyarázom el ezt ilyen szavakkal egy 4 éves és egy 17 hónapos gyereknek, egyelőre olyan feladataik vannak, hogy ha leejtenek valamit, fel kell venni, (nem én veszem fel), este el kell pakolni a játékokat (nyilván nem szedetem szét a nehezen felépített hiper-szuper vasúti pályájukat, csak olyan saccperkábé rend legyen), a nagyobbik szívesen söpör, mosogat velem, teregetni segítenek, sütés-főzésben segítenek (alapszabály: forró dolgokhoz nem nyúlhatnak, éles dolgokhoz a nagyobbik szoros felügyelet alatt) stb.

  A dolgok nagy része persze még az enyém, meg az apjuké. De szeretném , ha természetes lenne, hogyha enni szeretnénk, akkor be kell vásárolni és elkészíteni a kaját, ha tiszta ruhát szeretnénk, akkor be kell tenni a piszkosat a szennyestartóba, s ki kell teregetni a tisztát, ha nem akarjuk, hogy megegyen a kosz, akkor rendet kell rakni.  De azt jó ötletnek tartom, hogyha valaki ezen a normál tevékenységen kívül véghezvisz valami "rendkívüli" teljesíményt, akkor azt külön honoráljuk (volt erre is példa).

 • 2009.01.27 14:58:44mammina

  B: a gyerekek szeretik a suliban, es nekik nem ugy van, hogy ketto rossz utan ha jon harom jo akkor az atlagot vesszuk. ok igyekeznek nem tobb rosszat osszeszedni hogy ne legyen plusz feladat. nem erzik tehernek.

 • 2009.01.27 15:03:19redzsina_filendzsi

  nagyon sokan hozzászóltatok, nem is lehet követni, de én nem fikázni akarok, csak annyit emelnék ki:

  "folyton ugrásra készen lesik, hogy mikor adunk nekik pluszfeladatokat extra matricáért". miért? miért kell pluszfeladatot adni, a gyereknek meg ugrásra késznek lenni? nem értem..nem hiszem, hogy így valóban azért akar "ugrani", mert öröme telik valamiben..

 • 2009.01.27 15:05:20B-

  mammina: mivel az én gyerekem még nem akkora, főleg az állatnevelési ismereteimből élek, és ott ugye az a fő szabály, hogy büntetni azonnal kell. De nem tartom kizártnak, hogy a gyerekeknek bejön ez a rendszer. Egyáltalán, a legtöbb gyereknek bejönnek a szabályok, nem? ők is egy csomó olyan játékot játszanak, ami csak egy tartalomnélküli szabályrendszer (mint a híres-neves gittegylet), és még nem gondolkdnak azon, vajon jók-e a szabályok.  Bár az átlagolós rendszer abszurditását mi már elég korán beláttuk :-)  Egyébként érdekes, hogy a kicsiket mennyire érdekli a házimunka. Ugye igyekeznek mindent utánozni. Amikor a tükröket takarítom, a 21 hónaposnak is kell adnom egy rongyot, különben a kis ujjacskájával "törölget". Imád törölgetni, seperni, mosogatószivacccsal sikálni. Egyelőre gyakorlati haszna még nincs, de igyekszem nem letörni a lelkesedését :-).

 • 2009.01.27 15:11:06psyché

  "Mikor hasznaljunk pontrendszert?

  Idönkent a gyerekeket különösen motivalni kell abban, h egy mar kialakult rossz viselkedest megvaltoztassanak, begyakoroljanak es a nekik adott feladatokat kivitelezzek. Ezekben az esetekben hasznos lehet egy pontrendszer bevezetese. Ez egy hatasos, rövidtavu strategia, melyet csupan nehany hetig kell hasznalni, utana pedig fokozatosan ki lehet vonni a forgalombol. A pontrendszerben a gyerek csillagokat, smileykat, matricakat gyüjthet a kivant viselkedesert kivitelezeseert. A matricakat, stb-ket egy tablazatba kell beragasztani. Ezaltal a gyerek latja, h mar mi mindent elert es megmutatja neki, h a faradozasai elismeresben reszesülnek. A pontrendszer hatasait megerösithetjük meg azzzal, h egy bizonyos szamu matrica, stb összegyüjteseert egy különleges jutalomban reszesitjük öt. Különösen jo jutalmak az olyanok, mint pl biciklikirandulas a papaval, közösen uszni menni, közösen sütit/pizzat sütni, vagy picknikezni. A jutalom lehet meg egy apro edesseg, egy uj könyv, vagy hogy a videotekabol kivalaszthat maganak egy filmet, amit közösen megnez a csalad. A legjobb megkerdezni a gyereket magat, h milyen jutalomnak örülne a legjobban (persze normalis keretek között)."(forras: Positve Parenting Program)

 • 2009.01.27 15:31:24macskaszemű

  A matrica jó dolog :). Mondjuk napi öt + ha lelkesek, akkor az extrák nekem soknak tűnik, nem kopik el hamar a varázsa? Még emlékszem a Lutra albumomra a kutyákkal, nagyon lassan telt, de ha pár nap alatt kész, nem olyan izgalmas. Ja, és egy dololgból én kihagynám a jutalmazást, az evés témakörből. Mondjuk azt én sem tudom megállni, hogy ne vigyem utána a kanalat, mert megőrülök néha, olyan keveset eszik. Fiam 16 hónapos, és még nincs 10 kg. Nem akarom túldrámázni, de egyszerűen késztetést érzek, hogy kínálgassam, erőltetni nem szoktam, de próbálkozni igen..

 • 2009.01.27 15:35:22dodóó

  Lutra album.

  Mekkora varázsa volt.

  De volt még egy csak nem emlékszem rá.

 • 2009.01.27 15:45:27kri.

  Macskaszemű: a nagylány 22 hónapos, nagy zabás és jó ha 11 kiló... ez alkati kérdés...  Neked lenne kedved enni, ha valaki állandóan ezzel szekálna?

 • 2009.01.27 15:57:24B-

  Macskaszemű: ha jól emlékszem, az én kislányom másfél éves korában lett 10 kiló. Szerintem a fiad teljesen normális súlyú.  Az én gyerekem se egy nagyevő egyébként, de épp most beszéltük egy barátnőmmel, hogy télen, amikor kevesebbe mozognak a friss levegőn, teljesen normális, hogy kevesebbet is esznek.  Szerintem itt is az igaz, mint az újszülötteknél: kukába a mérleggel. Formás a gyerek, nem beesett az arca, szép a bőre színe, mozgékony, érdeklődő, jó a kedélye, szívesen játszik? Akkor nem tök mindegy, hány kiló? Ha a gyereked éhezik, azért az látszik rajta!  Nekem egyébként az az elméletem, hogy minden gyerek átmegy egy rossz evő időszakon, és akkor mi van? Ha megéhezik, egy csomó kajából választhat. 20 hónaposan még nem fogyóznak direkt. Ha nagy trauma nem érte, eszik magától. Nem kell túlparázni.  Egyébként a pelusban mindig van termés bőven, úgyhogy bár úgy tűnik, hogy rossz evő, valami kaját csak bevisz (mondjuk nálunk rágcsa nincs, szóval nem csipszen vagy kekszen nő föl).

 • 2009.01.27 16:14:17Mafalda

  Tünde, tudom, hogy kicsit off, ide kell írnom:

  van egy nagyon jó könyv matrica mániás gyerekeknek: 1000 állat matricája címmel

  élőhelyek szerint dupla oldalon az állatok, némelyik az illusztrációba berajzolva, a többinek pedig üresen van hagyva a helye

  ezekre az üres helyekre kell a hátsó matrica mellékletből kikeresni az odaillő állatokat

  tök jó móka, az unokahúgomnak van

  ha nem is nevelési célzattal, de foglalkoztatónak, amolyan kikapcsoló tevékenységnek tökéletes

  (garantáltan elbogarásznak vele egy órán keresztül!!!)

 • 2009.01.27 16:24:19Mafalda

  www.mimezis.hu/product_info.php?products_id=54348  erről beszéltem :-)

 • 2009.01.27 17:17:16phoboss

  Nálunk nem jutalmazásos rendszer, volt, hanem pont az ellentéte. Az öcsémmel már kiskorunktól kezdve gyűjtöttük a pénzt (nem a szüleinktől kaptuk), és a következő "divat" lépett életbe általános iskolás korunkba: ha valamit nem csináltunk az elvárásoknak megfelelően (kb. megvolt, hogy miket, de más esetek is beleszámítottak néha), fizetnünk kellett a szüleinknek. Mai fejjel visszagondolva szerintem ez volt a legidiótább nevelési módszer, amit kaptunk. Sok haszna nem volt, mert persze emelett az működött, hogy amikor a szülők nem látnak, bármit lehet csinálni.

 • 2009.01.27 17:27:41kis patkány

  Nem eszi meg a gyerek az elétett kaját?

  Egyszerű "érveléssel" is lehet reá hatni:

  HEE, TAKONY, HA NEM TÚROD BE RÖGTÖN A ZABÁT, BELETÖMÖM A POFÁDBA!!!

  Persze mindezt vérvörös fejjel, és habzó szájjal... =D

  Ha nem akarunk szegénykének a lelki világába beletaposni, körbe is matricázhatjuk a fejét...

  Vagy melléülünk, és segítünk neki (elvégre ez is egy hatásos módszer) befalni a káját, legalább mi nem leszünk éhesek...  De szerintem az a legjobb, ha nem csak kötelezettségeket várunk gyerekünktől, hanem leülünk vele játszani, dvd-t nézni stb. úgy, hogy csak vele foglalkozunk, közben nem szaladgálunk ki a mosógépet megtömni, a pörkölthöz összevágni a húst stb. (azokat majd később, és együtt).

  Egy gyermek értékítéletében a játék a legfontosabb, tehát az az első.

  Játék után ahogy segít nekünk a háztartásban, fokozatosan tudatosítani lehet benne, hogy ezek a nem-szeretem-dolgok ugyanolyan fontosak, mint a szórakozás.  Bla-bla-bla... :)))

 • 2009.01.27 17:34:43macskaszemű

  Jól van, megnyugtattatok valamelyest. Csak mostanában olyan dagadék kicsiket láttam, hogy mikor összehasonlítottam hónapokkal idősebb gyerekem fokhagyma seggét az övékével, hát kész voltam. De nem szekálom a kajával, esteleg egy bakkert megeresztek, ha a harmadik félét köpi ki.

 • 2009.01.27 21:43:37zolnaid

  Panka, magamba szállok, jajj :)

 • 2009.01.27 21:55:37Kipikopi

  Hat nalunk nincs jutalomrendszer, megdicserem, ha valamit jol csinal, annak orul, s kesz. Lattam anyukakat sajat keszitesu jutalomtablaval is... nekem ilyenekre nincs energiam.  Persze, aki ugy erzi, hogy ez bejon, az csinalja, de nekem semmi kedvem orokke kreativoskodni azon, hogy most milyen jutalommal vegyem ra olyan alapveto dolgokra, mint a rendrakas, eves.

 • 2009.01.27 22:09:18cozumel

  Nalunk is spontan jutalmazas van.

  Ha tenyleg valami extra ugyes dolgot muveltek, akkor van jutalom, horrible dictu, meg az is lehet, hogy cukraszdaba megyunk!!!  De rendszeresen vezetni, hgoy ki volt ebben jo es abban hu de rendetlen, hat, az nekem faraszto lenne.

 • 2009.01.27 22:15:26Annipanni

  Nalunk bejott a matricas jutalmazas,de csak 2 dologra hasznalom. Amikor bevezettuk, akkor a fiam kb masfel eves lehetett(vagy 2). Akkor kaptt 1 matricat reggel,ha megvarta,amig bementem hozza szolni,hogy reggel van. Ugyanis eleg korankelo volt es mashogy nem tudtam raszoktatni arra,hogy hajnal 5-os ebredes utan visszaaludjon. Igy aztan kb egy het alatt megertette a szisztemat es szep csendben volt 7-ig, amikor bementem ebreszteni. (Persze 5-tol nem volt ebren,hanem megtanult visszaaludni.) Ha osszegyult 5 matrica,akkor a 6. egy kulonleges,nagy matrica volt.

  A masik helyzet,amikor a matricahoz nyultam, az a szobatisztasag volt. Egyszeruen,ha pisilt vagy kakilt a bilibe/WC-be, akkor kapott matricat. Nagyon bejott!

  Rendrakasert,meg ilyesmiert "csak" dicseret jar,de annak is borzasztoan orul.

 • 2009.01.27 22:21:48Annipanni

  Az evesert nem jutalmaznek az biztos. Manapsag,amikor kb minden 5. gyerek tulsulyos,nem hiszem ,hogy fontos tomni oket.

  En probalom rahagyni,hogy mibol mennyit eszik. Gyerekkoromban engem elegge kenyszeritettek az evesre es utaltam.

  (amugy 40 honapos es 12,7 kilo,pedig nem egy csontkollekcio es van energiaja rendesen)

 • 2009.01.27 22:33:59Temptation

  Nekem is "gyárilag" vékony gyerekeim vannak.Sosem izgatott a dolog.Fejlődtek, ez a lényeg.Nem ettek nagy mennyiségeket, de azt jóízűen.

  A legkisebbnél nálunk most a jutalmazás annyi, hogy "büszke vagyok Rád"! Most lesz hat, és nagyon élvezi.

 • 2009.01.27 22:34:38Kipikopi

  A Psyche altal vazolt rovid tavu jutalomrendszer az rendben van, de ahhoz meg nagyon kovetkezetesnek kell lenni es ki is kell tudni maszni belole, ahogy az idezet is irja...

 • 2009.01.27 23:52:31Csöre

  Egyik ismerősünk a bilibe kakilásért kisautóval "fezetett" a csemetének. Mikor náluk jártam, már jó régen, több száz kisautó volt a gyermek birtokában: ládában, kosárban, szekrényben, mindenhol. Ennyivel komolyan, már játszani sem lehet, csak számolgatni és pakolni naphosszat. (Aztán meg gyűjteni a matricákat rendrakásért... ;))

 • 2009.01.27 23:53:14Csöre

  "fizetett", bocsi...

 • 2009.01.28 01:56:45Kipikopi

  Ezt a bilizes jutalmazast egyebkent nem ertem.  Szakertok szerint a szobatisztasag erettsegi kerdes, tehat ha nem jelez maga a gyerek, nem erett meg a bilire, akkor nem is erdemes eroltetni. Tehat jutalmazni sem kell, mert az is felesleges motivacio. Mi sem eroltettuk az egesz szobatisztasagot, 3 es fel eves korara treningezes nelkul megoldodott, kisteso erkezesenel sem volt regresszio. Igaz, nem Mo-n elunk, itt nem nem is ovodai feltetel a szobatisztasag, beken hagyjak a gyereket, csaladot ez ugyben.

 • 2009.01.28 10:31:42baudolinA

  Tünde,

  kíváncsi volnék, hogy mi lesz ebből a módszerből egy hónap múlva: beválik-e vagy sem, milyen buktatókat észleltél stb.

 • 2009.01.28 11:44:45dodóó

  Annipanni!

  Enyém is 40 hónapos 17kg és ő sem dundi.

  (108cm)

 • 2009.01.28 11:50:44kriszi

  Hahó,

  a dundi gyerek-vékony gyerek témához: nekem van két pár fokhagymagerezdem :) , a szokott lemezzel: a nagyobbik levegőből él, a kisebbik nagyon lassan és komótosan, de rém jóízűen eszik, olykor kevesebbet, olykor elképesztő mennyiségeket. Alapból ugyanannyi kaját kap a két gyerek, a nagy csak begyűri valahogy, az utolsó két falatnál közli, hogy nem kér többet, a kicsi csigatempóban berakosgatja az egészet, majd kér még :)

 • 2009.01.28 12:12:35Annipanni

  2009.01.28 01:56:45 Kipikopi

  En nem varhattam a szobatisztasaggal 3 es fel eves koraig (mondjuk nem is akartam addig varni). kb 2 es fel eves volt,amikor elkezdtuk es nyilvanvalo volt,hogy mar keszen all a bilizesre. Mindig tudta,hogy pisilnie/ kakilnia kell es tudta kontrollalni is. Szoval a matricak az osztonzesre voltak jok, hogy meginkabb odafigyeljen es kevesebbszer menjen a bugyiba. Nalunk nagyon bejott. Igaz,hogy kb fel evig ritkan elofordultak "balesetek", de kb 2 het alatt lezajlott a bilireszoktatas.

 • 2009.01.28 12:14:45Annipanni

  2009.01.28 11:44:45 dodóó

  Az enyem joval alacsonyabb 98 cm :) !

 • 2009.01.28 12:39:06psyché

  Felbuzdulva a cikken, vettem egy csomo matricat es du matricakat fogunk ragasztgatni, csak ugy szorakozasbol.:-)

 • 2009.01.28 12:42:04dodóó

  Annipanni!  Szerintem a magasságukhoz a súlyuk megfelelő.

 • 2009.01.28 13:02:39Gézengúz_Évi

  húúú, most kicsit elbizonytalanodtam... Az én fiam 92-93 cm, és 13,5kg, 21hónapos... Szerintem nem kövér (de én elfogult vagyok), a védőnő szerint sem... Mondjuk ha valaki először látja, mindig azt mondják, hogy jó húsban van... De akkor ez elvileg mégis soknak számít?

 • 2009.01.28 13:11:39dodóó

  Évi!

  Tesóm 44 hónaposa 90-93cm és 10-11kg.

  Azt mondják rá nagyon kicsike.  Én nem hinném hogy a fiad dundi lenne.

 • 2009.01.28 15:28:59Annipanni

  2009.01.28 12:42:04 dodóó

  Koszi,megnyugtattal :)

  Szerintem nem kell magunkat stresszelni ezen, mert annyit valtoznak a gyerekek.

  Mindig azzal nyugtatom magam,amikor ramtor az anyai aggodalom,hogy ehen nem hal, nem beteges, aktiv ,akkor nagy gond nem lehet . Igaz,van amikor csak egy-ket kanallal eszik valamibol, de ha eroltetnem,tobbet artanek vele.

 • 2009.01.28 21:19:10subidubidu

  Az egyik gyerekem autista spekrum zavaros. Náluk kifejezetten javasolják a tárgyi visszajelzést a viselkedéséről, mert az egyértelmű számára, míg a szociális, morális tartalmú értékelések nagyon nehezen értelmezhetőek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta