SZÜLŐSÉG

Senki nem tudja, hány játszótér balesetveszélyes

2009. január 11., vasárnap 11:50

A játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendelet szerint az összes magyarországi játszóteret biztonságossá kellett tenni az uniós szabványok szerint 2008 végéig. Azaz kellett volna, mert bár a határidő lejárt, nem tudni pontosan, hányat alakítottak át az élet- és balesetveszélyes játszóterek és eszközök közül. A rendeletet most vizsgálja felül a minisztérium - tudta meg a Független Hírügynökség.A játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendelet 2004. február 1-jén lépett életbe. Ennek értelmében 2008. december 31-ig valamennyi hazai játszóteret EU-konformmá kellett tenni. Ez azt jelenti, hogy a talajt és a játszótéri eszközöket, például a hintákat, mászókákat ütéscsillapítósra kellett átalakítani. Ez megakadályozza, hogy a gyerek megsérüljön, ha leesik valamelyikről.

Bár a határidő az év végén lejárt, senki sem tudja, hogy pontosan hány fenntartó mulasztotta el korszerűsíteni a játszótereket. A Független Hírügynökség kérésére a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) csak több hónappal ezelőtti adatokat tudott adni. A tárca tájékoztatása szerint 2004. február 1. és 2008. szeptember 1. között a kijelölt szervezetek összesen 14. 605 játszóteret ellenőriztek. Ebben már benne van egyes, korábban már ellenőrzött játszóterek újbóli, éves átvizsgálása is.

Az NFGM arról is tájékoztatott, hogy az Önkormányzati Minisztérium 2008. augusztusi felmérése szerint 6910 játszóteret ellenőriztek. Ezeken 16.882 olyan eszközt, játékot találtak, amelyeket fel kellett újítani és 2338 olyat, amelyeket le kellett bontani. Ezek nem feleltek meg a szabványoknak, vagyis élet-és balesetveszélyesek voltak. Az azonban az NFGM leveléből nem derül ki egyértelműen, hogy ezeket az ellenőrzéseket melyik időszakban végezték, írja a Független Hírügynökség.

A rendelet azt is előírja, hogy a játszótéri eszköz tulajdonosa köteles karbantartási és ellenőrzési tervet készíteni a szükséges felújításról, cseréről úgy, hogy azok legkésőbb 2008 végéig megfeleljenek a követelményeknek. Az NFGM kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint az éves ellenőrzések alapján több, mint 60 százalékban készült nyilvántartás, illetve karbantartási terv. Arról azonban, hogy ezek nyomán pontosan hány nem megfelelő játszótéri eszközt újítottak fel, jelenleg nem áll rendelkezésre adat.

Felmerül a kérdés, hogy ha lejárt a határidő, számíthat-e szankcióra a fenntartó, illetve ha azt sem tudni, hány játszóteret nem alakítottak át, akkor módosítja-e a rendeletet a minisztérium. A Független Hírügynökség kérdésére a NFGM azt válaszolta: az a tulajdonos, aki nem tett eleget a rendeletben foglalt kötelezettségének vagy nem tartja rendszeresen karban játszótéri eszközeit, súlyos gondatlansággal jár el. A jogszabály felülbírálása már folyamatban van. A tárca tervei szerint a rendeletet úgy módosítanák, hogy tulajdonos legfeljebb 3 év alatt megvalósítandó ütemezett, ellenőrizhető program (ütemterv) készítésével és végrehajtásával tegye biztonságossá játszótéri eszközeit. A módosítás célja, hogy a tulajdonosokat a korszerűtlen játszótéri eszközök javítására vagy elbontására ösztönözzék.

Az NFGM-nek jó tapasztalatai is vannak. Úgy látják, hogy országszerte egyre több régi, elavult, főként kisebb lakótelepi park szűnik meg, amelyeknek a játékai élet- és balesetveszélyesek, gondozatlanok voltak. Ennek az egyik oka, hogy ezek a játszóterek egyre kihasználatlanabbá váltak, másrészt sokba kerül a korszerűsítésük. Egyre gyakoribb, hogy az önkormányzatok elérhető távolságon belül inkább kevesebb, de egyszerre akár több száz gyereket fogadni képes, biztonságos játszótereket alakítanak ki.

A minisztérium válasza arra is kitér, hogy a különböző pályázatoknak, kezdeményezéseknek köszönhetően az elmúlt időszakban több mint 1500 új játszótér létesült az országban, több mint tízezer biztonságos eszközzel. Ez utóbbiakra egyre nagyobb az igény, amit a 2600, újonnan kiadott típus- és egyedi tanúsítvány is alátámaszt, számol be a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.11 12:43:33Subbantósdi

  Nem tudom, de sok...:o(

 • 2009.01.11 12:46:48Subbantósdi

  Látok időnként, jártamban-keltemben, ilyen hibrid-játszótereket. Arra értem a hibrid szót, hogy egy része a játékoknak már felújitott, műanyag, vagy fa, formatervezett, stb., szóval olyan, amilyennek kell lennie, a másik része meg még a régi stílusban él tovább.

  Aztán meg olyat is láttam már, szintén olyan felemás helyzetnek néztem, hogy a játék egy része átalakított az új biztonsági követelmények alapján, de még marad rajta olyan, ami nem.

  Pl. hint, amin ugyan van új fajta gyerekhinta, sőt még talán bébihinta is, de a váz ugyanaz az elrozsdásodott, balesetveszélyes, festéket már régen látott vas szerkezet és hát a hinta alatt található gumiszőnyeg sem az igazi.

 • 2009.01.11 12:49:57Subbantósdi

  Egyébként meg valóban, szűnnek meg játszóterek, de létre is kellene hozni újakat, attól függően, hogy a környéken hogy áll a lakosság 0-10 éves korú gyerekeket tekintve. Hiszen nagyjából ez a korosztály használja a játszótereket, ha már van ott dühöngő vagy ping-pong asztal, esetleg még nagyobbacskák is.

  Vannak olyan helyek, ahol már évek óta nincsenek meg a játékok és a homokozóba is növényeket ültettek, de vannak olyan helyek, pl. ahol új lakások épülnek, ott nagyon hiányoznak ezek a közösségi helyek, mert ha éppen olyan az a lakópark, vagy új építésű ingatlan, hogy nincs saját belső udvara vagy ott kis játszótér, akkor az ott lakó gyerekeknek nincs hova menniük.

 • 2009.01.11 13:10:19mesianyu

  Itt nálunk elég gyászos a helyzet :(

 • 2009.01.11 13:30:57Edinbogyo

  Edinburgh-ban modernek a jatszoterek, de nagyon keves van beloluk!es az ido is szar mindig, egyfeszt esik, vagy fuj a szel. de tavasszal mar meztelenul (!)furdetik a tengerben a skot gyerekeket, nekem a labujjam szetfagyott, amikor belelogattam...meg a nagy kamaszok delutan birtokba veszik a jatszoteret, osszekotik a hintakat meg ilyenek.szegeny kicsik meg felnek toluk.

 • 2009.01.11 13:35:06undokmano

  Nálunk 1 db játszó van a környéken, homok van alul végig, ami tele van eldobált sörösdobozokkal, kupakokkal, szeméttel, de láttam már benne használt fecskendőt is. A játékok 2 db nagy gyerekeknek való támla nélküli hintára és 1 db csúszdára korlátozódnak. De minden fából, kötélből és gumiból van, a csúszda pedig műanyag. A játszó hajnaltól késő estig tűző napnak van kitéve, és nem mondhatom, hogy napközben túl népes lenne. Délután is inkább általános iskola felső tagozatos és középiskolás gyerkőcök "népesítik be". Viszont mivel elég szegényes a felszereltsége, nem balesetveszélyes, hiszen alig akad olyan korú gyerek, aki még valóban játszásra használná a játszót, nem pedig bandázásra.

 • 2009.01.11 19:00:11hariom

  Csak tudják, hány köztéri játszótér van összesen, nem? Ki kell vonni ebből a felújítottak számát, és csók. ^^

 • 2009.01.11 20:19:09kullikki

  mi most nyertünk egy pályázaton, és abból csináltuk a játszóterünket.

  remélem,minden vizsgán étmenne

  van vhol összeszedve, hogy mik a szabályok?

 • 2009.01.11 20:56:21Subbantósdi

  kullikki: egyél levest és nyerjél játszóteret? :o)

 • 2009.01.11 22:11:04csongi07

  A házunktól 200 méteren belül két játszótér is van, az egyik alapja homok és fű, és van három db hinta, a másiknál két hinta két libikóka, egy vasrepülő és egy pingpong-asztal - betonon. Gyerekkoromban imádtam ezeken játszani, ma már nem szívesen engedném oda a kisfiam, mert nem tudom, elbírnák-e a 12 kilóját :s

 • 2009.01.11 23:56:00cso zsi

  Ahol felnőttem, ott pár éve kibontották a fém hintaszerkezetet, és a bádogtetejű "rakétát".

  Elfogadom, már nincs ott az a gyerektömeg, ami 30-40 éve volt. de a kisfiamat a nagyszülők könnyebben vitték volna játszóra.

  Ahová oviból hazamenet bementünk, azt felújítás címén szintén lebontották, pedig az 15 éves házak között volt. Egy év után raktak bele EU-konform játékokat, hintát. Csak bébihinta lett mind a hat. A homokozó továbbra is kutyaszarató, és csikktartó.

  Azóta egy távolabbi játszótér a cél.

 • 2009.01.12 09:06:11bebike

  Nálunk most összel készült el az új játszó.

  Parlagfű mentes pályázaton. Csak hiányoltuk, hogy a szülőket nem kérdezték milyen játék kéne. De így a kerítésen át egész jó lett. Sajnos csak tavasszal vehetjük birtokba, pedig néha jó lenne hintázni és csúzdázni egyet akár hidegben is. úgyis sínadrágban megyünk sétálni ilyen hidegben.

 • 2009.01.12 09:07:16bebike

  Ja elfeljtettem mondani ez egy kis Pest melletti község.

 • 2009.01.12 10:20:13Vakmacska

  Kőbánya rulez. Játszótér amerre szem ellát.  Ilyen is, olyan is. Felújítottak sokszor bekerítve kutyapisz ellen.  Egyszerűen annyi van, hogy a nagy culák se bírják mind rombolni (nem mondom hogy nem próbálják meg, de az EU-s műanyagok annyira nem érdeklik őket, ha van más szétszedni való a környéken, meg szerencsére a kedvükért van sok focipálya meg elhagyott grund is ahol gördeszkával, lasztival élik ki magukat) Nem mondom hogy nem loptak el már komplett fém retro mászókát vidám fémtolvajok egy éj alatt, de szerencsénkre más környékekhez képest itt ideális állapotok vannak.

  (most ugyan mindegy, odafagynának a kölkök a hintára secperc:(((

 • 2009.01.15 16:32:42mutyakuty

  mi nyertünk tavaly. főztünk:). a gyerekek nagyon szeretik. tavaly ősszel adták át. az önkormányzatnak soha nem lett volna pénze új játszótérre, így kénytelenek voltunk a saját kezünkbe venni az irányítást. amennyire tudom, idén is folytatódik ez a program.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta