SZÜLŐSÉG

Orrfújást oktatnak DVD-ről egy brit iskolában

2009. január 6., kedd 09:20

Orrfújásra tanítják a diákokat egy iskolában Nagy-Britanniában. A tanárok az oktatáshoz műsoros DVD-t is kapnak, pedig talán egyszerűbb lenne élőben bemutatni az orrfújás technikáját a 5-11 éves általános iskolás tanulóknak. Egyelőre csupán egyetlen iskola, a manchesteri Broad Oak nevű vezette be az orrfújás-órát, ám a szülők nem rajonganak az ötletért.

"Tanulni küldtem a gyerekemet az iskolába, nem azért, hogy orrot fújni, ami már elég jól tud itthon is. Teljes időpocsékolás!" - fakadt ki egy anya a Daily Telegraph című brit lapnak.Az iskola azzal érvel, hogy nem csak az orrfújás és a zsebkendőhasználat helyes és helytelen módozatait oktatja, hanem a kórokozók szerepét is, ráadásul az évnek olyan szakában, amikor sok van belőlük, írja az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.06 11:12:42Subbantósdi

  Én nem tudom, elképedve olvasom, hogy nálunk állítólag fejlettebb és intelligensebb országokban nem szokás orrot fújni.

  És az arcüreggyulladás és egyéb, akár homloküreg-, középfülgyulladás, az vajon mitől lesz? Erre az ottani dokik nem hívják fel a figyelmet? Amúgy meg esztétikailag nagyon negatív és engem halálosan idegesít speciel akár egy szipogó és orrfolyó felnőtt, akár gyerek, mert erre elég érzékeny vagyok. :o(

 • 2009.01.06 11:16:28anyamadár

  Subbantósdi :)))

  Az egészségügyi dolgokat elég lazán kezelik itt, ami egyrészről jó, másrészről fura egy magyarnak. :)

 • 2009.01.06 11:18:24mazsola84

  Hátha csak a porszívó marad, akkor az anyja porszívózza neki otthon, hetente egyszer meg hadd szívja a taknyot nálunk.

 • 2009.01.06 11:20:24Magenta

  mazsola, miért?

 • 2009.01.06 11:28:54másutt

  az angolok furcsak. felelmetesen furcsak.

  a minap a jatszohazban voltunk (ahol gumiszonyegen, muanyag jatekok kozott lehet jatszani).  kb. 18 celziuszra volt legkondicionalva (nem tulzok!) es a gyerekek nagyresze mezitlab volt rovidujjuban (se zokni, se harisnya, se cipo).

  A szulok mind puloverben dideregtek, olyan hideg volt.

  a gyerekek rohangalnak, szipognak es csopog a takony a jatekokra.

  viszont itt nem lehetseges "szolni".

  igy hagyja az ember a fenebe oket.

  akkor is, ha a gyerekem utana sajnos elkap toluk mindent.  a hygienia oktatasat viszont en is tamogatom, mindenutt. es nem csak az orrfuvast, de a kezmosast es az etel hygieniat (mi meddig all el, mit nem szabad "kinn hagyni".

  alapveto elet-fontossagu dolgok. ja meg az elsosegely. kotelezove kellene tenni. azt megtanitjak, hogy mik a gerincesek, de azt nem, hogy hogyan kell nyomokotest csinalni? nagy baj ez.

 • 2009.01.06 11:31:19hinta-palinta

  Mazsola, fentebb írtam egy tippet. Nem tetszik?:(((((((((((((((((((

 • 2009.01.06 11:32:13mazsola84

  Mert azt én nem csinálom az tuti. Számomra olyan félelmetes, hogy én kapok tőle frászt, nem a gyerek. Nem tudom otthon hogy csinálják, nem fogok neki ilyeneket tanítani, mert aztán megkapom az anyjától, hogy otthon ők nem így szokták, ne ugassak bele. És tényleg ne, nem az én dolgom.

  Csak sajnálom szegény gyereket, (na jó meg kicsit idegesít is), hogy egész nap szívja.

  Jön utánam egész nap és csak ezt hallom szörcs-szörcs.

 • 2009.01.06 11:34:06mazsola84

  Ja hinta-palinta, de tetszik, és a saját gyerekemnél valószínűleg majd ki is fogom próbálni.

  Az előző nem neked ment, hanem az orrporszívózásnak.

 • 2009.01.06 11:37:10anyamadár

  Másutt játszóház minimum olyan hideg mint egy hűtőszekrény, csak párszor voltunk de mindig kabátban üldögélek...

  :S

 • 2009.01.06 12:33:45.cukijomi

  Angliabol, ket angol gyerek mellol mondom, hogy nem tudnak orrot fujni, a zsebkendot hirbol sem ismerik.

  Volt, hogy en felejtettem el zsepit vinni magammal, es mikor megkerdeztem, hogy van-e naluk, ugy neztek ram, mintha nem is tudom, mit kertem volna. Pontosan, ahogy mar irtak elottem, szipognak. De nem egyszeruen. Es gyerek, felnott egyarant. Ezenkivul, megy meg a ruhaujjba torles. Ugy konyektol-csukloig.  En emellett az asztal melletti bufoges-fingasrol is tartanek eloadast nekik.

 • 2009.01.06 13:30:50Szénaboglya

  Sziasztok, lazításul:

  "szip szip szörcs szörcs szip"

  - Kismalac, nincs zsepid?!

  - Van, de nem adok!

 • 2009.01.06 13:31:54Vakmacska

  Mazsola, én is használtam már a kölök orrporszívóját, makacs arcüreges mittudoménmi volt hörghuruttal, és napokig nem kaptam levegőt. Hasznos. Pedig én ki tudom fújni, meg a gyerek is most már, de mégis érdemes bevetni néha.

  Angliából nekem is mondták már hogy a taknyosság rettenet, pedig mindenféle hipersuper papírzsepiket (nálunk otthon: zsapírpepiket) lehet arrafelé is kapni. Dehát ott ahol februárban, két fokban nyári strandpapucsban állnak a metrón arra mit mondjunk? pedig amúgy britmániás vagyok, és más dolgokat náluk jobban szeretek mint nálunk (borravalózás és kisstílű korrupció hiánya, köszönés, sorbaállás mikéntje, távolsági tömegközlekedés színvonala, nyüszögés elutasítása, sorolhatnám), de mindent nem. Főleg nem venném át a hideg fürdőszobákat és a befelé nyíló vécéajtókat, utóbbiaktól még most is hülyét kapok.

 • 2009.01.06 14:26:00gyöngy1

  Itt, Belgiumban, is kellene egy ilyen DVD. A szipogàs itt is nagy divat. Nem szabad elfelejtetni, hogy egy csomó bevàndorlo kulturàjàban az orrfùjàs nem elegàns...

  Es kellene egy olyan DVD is amelyen elmagyaràzzàk, hogy hàny fokban, hogyan kellene öltözködni. Mert ok, Magyar honban a fiatal lànykàk megprobàljàk a petefészek - vesemedence-gyelladàs kettösét elkapni a nyitott àmde szexis ruhàkban, na de itt? Teljesen irracionàlis modon öltözködnek.

  Nyàron is térdig érö (mübör) csizma, szeptembertöl télikabàt, mert ösz van, februàrtol télikabàt le mert elmùlt a karàcsony stb...

 • 2009.01.06 14:33:05Chang Yai

  erről a témáról mindig az egyszervolt kínai főnököm jut eszembe, aki olykor, ha elkapta a szükség megállt az óvoda udvarán, elegánsan előrehajolt, befogta az egyik orrlyukát, a fújt egy nagyot, és jött aminek jönnie kell, majd engedelmeskedve a gravitációnak elterült a földön. mármint nem a főnök.

  én kérek elnézést...  a gyerekek csak akkor tanultak meg orrot fújni meg kezet mosni, amikor jött a SARS járvány, és hirtelen nagyon muszáj volt. addig minden próbálkozás merőben hamvába holt.

 • 2009.01.06 14:49:22Alessia2

  hinta-palinta :)

  Mi is így tanítottuk meg...azt a sok rötyögést...:))

 • 2009.01.06 14:50:51szövetszöcske

  Hogy valami hasznos is legyen elvi vita mellett, valaki takonyporszívózás-szakértő megmondhatná a frankót, hogy balhés gyereknél ezt hogy kell. A lányommal soha nem volt gond, ő mindig hagyta, vigyorgott közben, és már 1 éves korában ő négykézlábazott a porszívóhoz, és frankón porszívózta magát. A kicsi viszont üvölt, már akkor, ha az orrához közelítünk és még nincs is akció, az üvöltéstől pedig a cuccos visszahúzódik az orrüregbe-fülüregbe-szemüregbe mittudomén, aztán luftot fog az orrporrszívó, szinte semmi nem jön ki (tengervizes spréé után is max a víz) a kicsi meg rögtön utánna megint ordasul szörtyög, főleg szopizás közben. (azt az egyet még nem próbáltam, hogy amíg szopizás közben relaxál addig álnokul egy gyors mozdulattal rávetődöm, és amíg meglepődik addig kiporszívózom a lényeget, de ezt egyelőre genyóságnak érezném)

 • 2009.01.06 14:54:14Borcsika

  az én kölykömet is megtaníthatná valaki.

  nem érti a technikáját

 • 2009.01.06 14:57:02mimi

  szszöcske!

  egyik lyukba be a sóslé, másikat szívni ki a proszívóval. sokáig én is úgy csináltam, hogy sóslé befúj jobb orrlyuk, és kiszív jobb orrlyuk, és a másik is. aztán megmutatták, hogy igazán az szippantja ki a cuccot, ha a másik likon jön ki...

  a másik meg, hogy hatékonyabb legyen, de ehhez már együttműködés kell, hogy vagy köhögjön közben, vagy mondjon valami szót amiben "k" betű van. akkor nyílik meg valami izé.

  én még kicsit masszírozni is szoktam az orrnyergét. de ehhez van olyan gyerek, akihez 5 kéz kell minimum.

 • 2009.01.06 14:58:18trollkotze

  "Porszívó.

  Mi még a 10 évesnél is bevetjük, ha nagyon makacs náthája van."

  Jesszus. Én ezt tízévesen erőszaknak éltem volna meg.

 • 2009.01.06 14:59:23mimi

  proszívóval...hehe

 • 2009.01.06 15:00:30szövetszöcske

  mimi: Köszi... Mi mindkét lukon befújás, majd mindkettőn kiszívást alkalmazzuk, de üvöltés van, meg fejrázás, meg tekergés, és csak a befútt cucc jön ki általában. Mivel a kicsi még csak 6 hónapos, elég kevés k betűs szót ismer, de ha ez segít, ma este próbálok neki tanítani valamit.

 • 2009.01.06 15:01:16Alessia2

  szövetszöcske:

  nálunk csak úgy megy, hogy ketten kell lefogjuk és végig üvölti, de kijön a cuccos.

  A kórházban emgtanította a doki:(

  Azt mondta, Na anyuka, most megtanulja, hogyan kell ezt.....azt hittem kinyírja a Pöttömöt, de nem, jobban lett, kapott levegőt. egyik orrlukba a sós folyadék (sterimar vagy hasonló)másikat porszivózzuk...

  Melelsleg ajánlom mindenkinek a MOBY inhalálót, nagyon hasznos, felszakítja a letapadt váladékot is, utána könnyű kiszippantani és folyik is neki magától.

  A pontos neve nem biti, hogy ez, de gyógy-segédeszközboltban lehet kapni, pl a szt Isván krt-on

 • 2009.01.06 15:04:54alvaro75

  Most nem tom miért de eszembe jutotta"ruszki zsebkendő"tudjátok,emlékeztek?

 • 2009.01.06 15:07:02Alessia2

  mimi megelőzött:)

  szövetszöcske, én a földre ültem vele amikor pici volt lefektettem, a két karját a lábaim alá és a kis fejét a combommal szorítottam...szar érzés, mintha szadiznád......nem tudott mozogni, vagy apukája fogta le....de a doki akkor azt mondta, vagy kijön, vagy felszúrjuk anyuka.......

 • 2009.01.06 15:09:12mimi

  szöcske,

  kulcstartókarika? hirtelen ez jutott eszembe, ez egy hathónaposnak meg se kottyan :))

  én még szegényt akkoriban "letérdeltem"... az egyedül megvalósítandó orrszíváshoz ahogy hanyatt feküdt, a karjait a térdemmel fogtam le...de ez azért lazán súrolja a gyermekbántalmazás kategóriáját..viszont kijött a cucc.

  utána egy darabig üvöltve kapálózás. aztán beletörődés. és amióta nem kell lefeküdnie hozzá, már maga jön és hozza a porszívót ha nagyon el van dugulva. 3.5 éves, és csak iszonyat gyengén fújja az orrát magától, úgyhogy takonykórnál még porszívózunk.

 • 2009.01.06 15:23:32Magenta

  #

  2009.01.06 14:58:18 fortisszimafingusz  "Porszívó.

  Mi még a 10 évesnél is bevetjük, ha nagyon makacs náthája van."

  Jesszus. Én ezt tízévesen erőszaknak éltem volna meg.

  És ha felszúrják az arcod arcüreggyulladás miatt, azt minek éled meg?

  írtam egy másik kommentben, hogy a fiatalember lusta kifújni az orrát. Hát akkor porszívó, evvan.

 • 2009.01.06 15:27:59hinta-palinta

  Szövetszöcske, nagyon hülyén hangzik, de én forgatni szoktam az orrában (mintha írnék egy tollal) így elkapja a takony végét. Ha sír, ebből a szempontból jó is, ilyenkor jön egy extra adag.Ha vége, mondd neki,hogy KÉSZ. Meg fogja érteni, hogy egyenlőre vége, gyorsan abbahagyja a sírást.

 • 2009.01.06 15:29:29hinta-palinta

  Ja, és sajna jól rá kell térgyepelni a mihasznára.

 • 2009.01.06 15:59:54trollkotze

  "És ha felszúrják az arcod arcüreggyulladás miatt, azt minek éled meg?"

  Hát, azt is annak, de nekem fura, hogy egy tízéves gyerek nem érti meg, hogy veszélyes, ha nem fújja ki.

  Az már egy ötödikes gyerek (nem évvesztes esetében). Az ötödikes már nagy.

  Emlékszem akkori önmagunkra; akkoriban ennél érettebbek voltunk és annak is tekintettük magunkat. Elnézést ezért a megjegyzésért, nem bántásnak szánom, csak egyszerűen furcsa. Igaz, már nem először találkozom azzal - itt a Porontyon is -, hogy egész más emlékeim és tapasztalataim vannak erről az életkorról, mint másoknak.

 • 2009.01.06 16:03:34trollkotze

  Nehéz ezt elmagyarázni, de valahogy "felnőttebbek" voltunk.

  Ötödikes korunkban mentünk először a kórussal külföldre, beosztottuk a zsebpénzünket meg ilyesmi. Valahogy az az érzésem, mintha más gyerekek "gyerekebbek" lennének még tízévesen, mint mi akkor.

  Nem tudom, minek köszönhető a különbség.

 • 2009.01.06 16:44:57szövetszöcske

  Kösz mindenkinek. Egyébként mi is mozgatjuk, meg körzünk odabent az eszközzel, de nem kapja el a turha végét, mélyebről kellene kibányászni. Lehet hogy ez anatómia is, hogy a kölök alkatilag milyen üregébe tudja visszaszívni a cuccost, a hangeffekt szerint egészen az agyüregig sikerül felrántania az egészet. (Én csak azt remélem, hogy az arcüreggyulladás is anatómia, az orrnemfújós országokban sem lesz arcüreggyulladás mindenkinél minden náthából, csak gondolom azoknál aki erre hajlamos)

 • 2009.01.06 17:08:43Kipikopi

  Csak kivancsi vagyok: ti mit mondotok, hova tusszentsen a gyerek ha nincs zsebkendo keznel? Engem mindig arra tanitottak, hogy ha nincs zsebkendo, akkor a kezembe tusszentsek. Ugye 'szadat a kezed ele!!!'... pedig nem is oda kell, hanem a karodba, mert ha a kezedet nem tudod azonnal megmosni, akkor ugyanugy elfertozhetsz mast, mintha ratusszentenel... ezt most tanultam meg felnott fejjel egy oktato tablarol a gyerekorvosi rendelo falan.

 • 2009.01.06 17:14:36hinta-palinta

  Felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek kipróbálásra. Ha érzed a tüsszentési ingert, nincs nálad zsepi, nem szeretnéd kabátujjba rakni, gyorsan több ujjad végével egyszerre kocogtasd meg a homlokodat. Majdnem mindig elmúlik az inger, legalábbis addig, míg zsepit találsz valahol a ruhádban, polcon, vagy kölcsön egyet stb.

 • 2009.01.06 17:38:25B-

  Egyszer a színházban ült mellettem egy srác, olyan durván szortyogott, hogy nem hallottam a színészeket. Műélvezetről meg szó se lehetett. Nem bírtam tovább, a kezébe nyomtam szó nélkül egy zsepit.  Csodálkozva eltette :-))))  Majdnem fölrobbantam.  Kb 20 perc telt még el, mire kifújta az orrát.  Egyszer Operában 2 sorral előttem szortyogott úgy egy ürge, hogy pontosan hallottam, hol jár a takony.

 • 2009.01.06 17:40:00B-

  Egyébként a mai gyerekeket cipőt fűzni is meg kellene tanítani.  Érdekes, hogy sokan hogy kiakadnak azon, ha valami hasznosat (orrfújás) tanítanak a suliban. Ez a tudás egész életen át elkísér. A zöldszemes ostorosról már csak annyi rémlik, hogy valamiben első (?) volt, és hülye neve van.

 • 2009.01.06 18:35:25trollkotze

  Én ezt a szortyogósdit főleg szerelmespár esetében nem értem; "drágám, mindjárt csókolózhatunk, csak előbb letüdőzök egy kis fikát", vagy hogy?

 • 2009.01.06 19:14:04másutt

  fortisszi

  sok kulturaban az orrfujas maga undorito, ha letudozes (horakolas) meg elfogadott.

  a japanoknal pl. szinte megbocsajthatatlan bu kozhelyen orrot fujni. etteremben orrot fujni egy szinten van a foldre kakalassal... :)

  en mar hallottam kulfoldit, aki megjegyezte, hogy mi ez a sok undorito orrfujas Magyarorszagon.

 • 2009.01.06 19:20:23trollkotze

  Én is hallottam erről, de ha megpróbálok elvonatkoztatni a kulturális közegtől, akkor is furcsa. Végülis a horákolással a szájba kerül a fika :)

 • 2009.01.06 21:34:09Magenta

  2009.01.06 15:59:54 fortisszimafingusz  Harmadikos. Jövő héten lesz 10 éves, egy évvel később kezdte a sulit, mert kértük.  De ez lényegtelen is, a 10 év, az 10 év.  Igen, meg kéne értenie, ahogy a másik gyerekemnél ez csont nélkül már évekkel korábban gördülékeny volt.

  Nála meg nem, mert még a pisilést is időpazarlásnak érzi, lusta kimenni papírzsepiért a könyv mellől, ennyi.  Nem minden gyerek egyforma.

 • 2009.01.06 22:28:00hallohallo

  kösz mindenkinek az angliai beszámolókat :)  2009.01.06 19:14:04 másutt  fortisszi

  sok kulturaban az orrfujas maga undorito, ha letudozes (horakolas) meg elfogadott.  pont erre céloztam fentebb én is. barcelonában a helyiek messze kikerültek engem, amikor orrot fújtam. de tényleg, undorodva néztek rám, és hátráltak, gyors lépésekkel.

  ők szipogtak, szortyogtak, köptek, és orrot túrtak. azt nagyon tudnak. és teljesen nyilvánosan, mindenki, a szép kosztümös fodrászolt nőcik is mondjuk. mentségükre legyen mondva: valahogy olyan a klíma (a levegő páratartalma? a porkoncentráció?), hogy az embernek két perc alatt ingerenciája lesz rá. simán rászoktam én is néhány hónap alatt, aztán elég ciki volt itthon, gyorsan le kellett szokni.

  viszont maradandó emlék marad számomra az álomszép argentin barátnőm, ahogy egy gyors és erős szörtyintés után elegánsan odatipeg egy fához és finom fejmozdulattal a tövébe köp. komolyan elegánsan csinálta. pont ettől csak még döbbenetesebb volt :)

  más országok, más szokások.

 • 2009.01.06 22:44:58noisette

  Nemrég történt:

  Konzultáció, tömve a terem mindenféle népekkel...

  Velem szemben lévő mikroszkópnál ülő angol nyelvű úriember fél órája szipog.

  Nos azt azért tudni kell rólam, hogy nem bírom a szipogást... egyszerűen hányingerem van tőle. Pedig igazán szép példány volt a srác, így mikor már lógott ki az orrából, a kezébe nyomtam egy papírzsebkendőt.

  Zavarodottan rámnézett, aztán a zsepire, aztán megint rám... Elvörösödött, és kirohant a teremből...

  Fél óra múlva tért vissza... Gondolom ennyi időbe telt, míg megtalálta a neten az orrfújásról szóló oktatóvideót.

  Azt hiszem vérig sértettem.

  De könyörgöm... orvosi egyetem, 2008 Magyarország... hazánkbaszakadt külföldieknek nem ártana pár ilyen beilleszkedést segítő óra...

  De ha már a higiéniánál tartunk... a vécéhasználatról is mesélhetne nekik valaki...

  (a kollégiumban az arab lányok ráállnak a wc deszkára, aztán leguggolnak... és vagy sikerül beletalálni, vagy nem...)

 • 2009.01.06 23:13:46trollkotze

  "Nála meg nem, mert még a pisilést is időpazarlásnak érzi, lusta kimenni papírzsepiért a könyv mellől, ennyi."

  Hát, ez is egy szempont :) Van benne logika, csak azt furcsállom, hogy nem érzi nagy árnak a kifújatlan orrból eredő többféle kellemetlenséget. Hiába, mások vagyunk.

 • 2009.01.06 23:18:09trollkotze

  Egyébként azért (is) tettem szóvá, mert elég gyakori, hogy mások (a mai szülők?) egész másképp tekintenek a 10-11 éves gyerekekre, mint amit én reálisnak érzek saját emlékeim alapján.

  Azon ütköztem meg nagyon, amikor azt fejtegették valami piszológusok, hogy a tízéves gyerek még nem tudja megkülönböztetni a fikciót a valóságtól (nem tudja, hogy a mese, amit olvas, nem történt, történhet meg a valóságban). Namost vagy a piszológusok beszélnek zöldségeket, vagy jelentősen eltér a mai gyerekek testi-szellemi fejlődése a korábbiakétól.

 • 2009.01.06 23:23:14Magenta

  fortisszimafingusz, hidd el, néha a fejem verem a falba.  A két gyerekem ég és föld!  A lányomnak kb. három éves kora óta nem okoz gondot leoltani a villanyt.

  A fiamra a mai napig rá kell szólni minden alkalommal (ami időnként úgy hangzik, hogy "mijafaszomérégavillanymármegint?").

  Ilyen.  Lehet, hogy későn érő.  Hogy "fogyatékos" azt nem gondolnám, mert a 100%-os matektesztet kirázza a kisujjából.  Talán csak a zsenik káosza van a fejében, ki tudja.

 • 2009.01.06 23:24:06Magenta

  És meg tudja különböztetni a fikciót a valóságtól. :))))))

 • 2009.01.06 23:38:49trollkotze

  "Talán csak a zsenik káosza van a fejében, ki tudja."

  A leírtak alapján úgy tűnik :)

  Ami nem köti le, arra nem hajlandó energiát pazarolni. Ne aggódj, ez később szerintem előnyére válik.

 • 2009.01.06 23:54:52Magenta

  Ami nem köti le: még enni is utál, mert időpazarlásnak tartja. Nem vicc, ebből rengeteg meccsünk van. :(((  Szerintem is, és amíg nem látom, hogy konkrétan olyan problémák vannak vele, amik mondjuk az iskolában visszaütnek, addig nem aggódom.  De az alap az volt, amiből indultunk, hogy a kívülálló csak annyit lát ebből, hogy a gyerek szipog és nem fújja ki az orrát.  Pedig van háttér is hozzá.

 • 2009.01.06 23:55:23Magenta

  Mondjuk őt az orrfújás óra és a DVD sem hatná meg.

 • 2009.01.07 00:07:02szerencsefia

  Egyáltalán nem hülyeség, tekintettel arra, hogy a felnőttek minimum 95 %-a sem tudja, hogy kell helyesen orrot fújni: egyszerre csak egy lyukból, míg a a másikat leszorítod az ujjaddal, különben roszz helyre (az arcüregbe) mehet a váladék egy része. De nem csak ezért, hanem hatékonyabb is az egész művelet, hiszen ugyanazt a levegőt feleakkora résen préseled át. Különösen fontos, ha netán orrsövényferdülésed van, mert különben a szűkebb lyukon alig megy át a levegő, és pang a trutyi. Nekem elég durva orrsövényferdülésem volt, és amikor megműtettem (mint kiderült, az arcüregemben is felgyűlt az évek során jó sok anyag), akkor tanítottak meg rá, hogy kell helyesen orrot fújni. 30 éves voltam akkor...  Engem is idegesít különben az orrfújás, én magam mindig megpróbálok elvonulni, vagy legalább elfordulni. De a szipogás még inkább, (találkoztam egyszer egy náthás japánnal, és akkor még nem tudtam, hogy náluk mi a dörgés), a harákolás pedig... huhhhh. Szerintem különben Japánban is kifújják az orrukat, csak nem nyilvános helyen, addig meg szipákolnak.

 • 2009.01.07 07:40:50hinta-palinta

  Megyek az utcán, mögöttem nen sokkal egy bácsika. Egyszer csak hatalmas harák, szívja, szívja föl, talán a hörgői legmélyéről a cuccot több mp-ig, egyszer csak vége szakad a hangos résznek, azt hittem, na vége. Nem. Akkorát sercintett az aszfaltra a hátam mögé, hogy komolyan úgy éreztem, mindjárt felcsapódik a tarkómra, mint egy jó képlékeny gumilabda. Óvatosan hátranéztem, hát a bácsika megállt, és az előre kikészített textil zsebkendőjébe jól megtörölgette az ujjait, amiket ugye terelőként használt, hogy a takony jó iránya haladjon ki orrából, szájából.Mondjuk így a feleségének nincs annyi mosnivalója.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta