SZÜLŐSÉG

A vérszomjas anya hisztizik a szülői értekezleten

2009. január 5., hétfő 18:45

Minél több gyerekünk van, annál igazabb az a mondás, miszerint a gyerekkel együtt változunk mi is, valamint minden megtörténhet, s még annak az ellenkezője is. Nemrég azzal a kedves kéréssel fogadtak az óvodában, hogy elvállalnám-e a szülői képviseletet a csoportban. Puff neki, éreztem, hogy ebből már nem tudok kimászni, pedig amennyire csak lehetett, az ilyen dolgoktól mindig tartózkodtam.Na, persze nem azért, mert antipatikusan tojtam mindenre, hanem az ovi védelmében: nincs pénztárcám, a kulcsom havonta elhagyom, enyhén zaklatott és szétszórt személyiségemnek köszönhetően mindenki sokkal jobban jár, ha csendesen mosolygok a szülőin a hátsó sorban. Most azonban fel kellett kérnem szülőtársaimat, hogy adakozzanak csoportpénzt, mivel az óvónők hivatásukból kifolyólag nem foglalkozhatnak pénzzel. Pechemre nem készültem fel mindenre, főleg arra, hogy vannak hihetetlen és feldolgozhatatlan természettel és gondolkodással megáldott anyák.Az elmúlt hat évben, amit különböző intézmények szülőijén is töltöttem, azzal a tapasztalattal lettem gazdagabb, hogy csoportpénzt fizetni senki nem smucig. Ha pedig valaki volt olyan kedves, hogy elvállalta annak gyűjtését, nem rugdostuk feleslegesen, legalábbis nem feltételeztük róla, hogy fagyira költi a féléves adag csoport pénzt. Az első szülői értekezleten hasznos élményekkel gyarapodtam, s kiderült az is, hogy van már „kedvenc” anyatársam is. Nem lesz egyszerű három évünk… Íme, zanzásított szülői értekezletünk:

”…Mi a búbánatra költik el a pénzünket?! …”

Feltételezhetően sörözni fogok belőle, akartam mondani csendesen, de hirtelen felmorajlott körülöttem a terem, a kérdés – mely egy dühödt anyától származott - ugyanis mind hangszínileg, mind tartalmában megrendítette a népet. Egymás szavába vágva magyaráztuk, hogy hamarosan jön a télapó, és biztosan mindenki szeretné, ha kapnának valami finomságot tőle a gyerekek, és jön a karácsony is, meg mennénk bábszínházba és különben is, én kérek elnézést, álltam volna a küszöbre rögvest.

Ekkor azonban új dolgokat tanulhattunk, ugyanis az előbbi kedves édesanya a télapó munkásságát is rövid úton megkérdőjelezte és erős fejhangon tiltakozott, hogy „csoki? Mit képzelünk mi! Soha!” Ezt huszadmagammal emészthettem, s kellően kibillentem a szerepemből, amikor barátnőnk ismét szót kért. Mégpedig az ügyben, hogy igyanak a gyerekek teát, de eddig csak ő, azaz a mindentudó, szent anya hozta be az ehhez szükséges dolgokat, filtert, citromot és cukrot. Pont. Itt bizonyára elalhattam, vagy mi, mert egyszerűen nem áll össze a kép, hogy hogyan juthattunk el idáig, csoportpénztől, teáig.

Azon kezdtem morfondírozni, hogy ez itt most nyilvánvaló ellentmondás, vagy anyuka csak valamit elnézett. Mikicsoki a testén keresztül, de literszámra a cukros tea Jocókába, na, az az igazi! A nappalim melegéből már tisztán látom, hogy akkor kellett volna odarohanni és közelről a hölgy arcába ordítani, hogy most vegyél vissza, mert örülök, ha a gyerekem legalább az oviban megissza a vizet, és te baromira nem kérdeztél meg egyikünket sem, hogy támogatjuk-e a tea literszámra való szervírozását a csoportban. De mi, azaz a többi döbbent szülő, csak néztünk, mint a luki nyúl, mert olyan valószínűtlen volt az egész jelenet.

Mielőtt felocsúdhattunk volna, főszereplőnk ismét magához ragadta a beszélgetés (muhaha) fonalát, hogy kisebb egészségügyi felvilágosítást tartson.

„ Vérvételre a büdös kölköket!”

Ekkor rendeződtek az erőviszonyok, s lettünk mi MI, az anyuka pedig Ő. Így mi, azaz a többi anyuka, mind azon vagyunk, hogy a beteg gyerekeinkkel telefertőzzük az óvodát, persze csak muriból, meg hát idióták vagyunk amúgyis mind, s csak toljuk be megállás nélkül a beteg kölykeinket a csoportba. Pedig kérem szépen, ha náthás a gyerek, egy vérvétellel megoldható minden probléma, vagy egy garatváladék-mintavétellel. Kész. Ez az oka, azaz mi, a óvodások sűrű betegeskedésének, egyébiránt Joci a büdös életben nem lenne beteg. Ekkor kezdett a nép megvilágosodni, miszerint ennek a nőnek nyilván Joci az első gyereke, nyilván úgy érzi, hogy feltalálta a spanyolviaszt, s nyilván elképzelhetetlen számára, hogy többen láttunk már háromévesnél nagyobb gyereket is közelről.

Egy hirtelen fordulattal azonban a fülsapkához kanyarodtunk, amiről mindannyian kapunk majd felvilágosítást, mert bizonyára egyikőnk sem hallott még róla. Ekkor döntött a két óvónő, hogy megmentik a helyzetet, s bőszen helyeseltek „anyánk” minden megnyilvánulására. A tömeg feloszlott, én pedig vert seregként kullogtam haza néhány anyatársammal egymást támogatva, s kerestük az állunkat a bokánk mellett. Mi lesz még itt?! És mi VOLT itt? Tömegpszichózis? Az agresszió és a demagógia ekkora erővel bír, hogy a többség, bár biztos az igazában, csendben meghunyászkodik és szemet huny az erőszak fölött? Én mindenestre fel vagyok készülve mindenre, s azt hiszem, legközelebb majd nem hagyom magam. Talán egy ügyvéd felfogadásával kezdem…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.06 10:02:2778as évjárat

  niicky

  Örülök, hogy vannak még ilyen pedagógusok, mint te!

  De sajnos már gyerekkoromban megtapasztaltam az általad állítottak ellenkezőjét. Négyen vagyunk testvérek, soha nem dúskáltunk, ugyan mindenünk megvolt. Tanítónéniknek soha nem jutott külön, csak osztályszinten. Anyu arra mindig ügyelt, hogy az osztálypénzek rendesen be legyenek adva, de tényleg külön névnapra stb. soha nem vittünk semmit ajándékba. De ennek volt böjtje. Nem cikizett vagy gecizett velünk a tantónéni, de soha nem voltunk olyan kedvesek neki, mint az a gyerek, aki úgymond benyalta magát, a szülővel egyetemben.

  Akkor még úgy éreztem, borzasztóan fáj, de felnőtt fejjel végiggondolva, meghajlok anyukám előtt, amiért így tett. Igaz, nem is tehetett volna másként.

  Én is hasonlóképpen cselekszem, mint ő.

 • 2009.01.06 10:04:05énis

  A folyosón szaladgálásról csak annyit, hogy valszeg azért nem szabad, ami nálunk az isiben megtörtént: becsöngetéskor kiscsaj végigszáguldott volna a folyosón, csak épp kinyitottak egy ajtót és neki beakadt majd leszakadt a keze.

 • 2009.01.06 10:09:37Borcsika

  Nálunk 200 FT a havi bölcsipénz. Általában játékokat veszünk nekik, mert az fogyóeszköz, és az évi 500000 Ft-os működési költségből erre már nem futja. Ebből kell megvenniük a tisztító / fertőtlenítő szereket, ceruzát, papírt, stb. Játékra nincs keret. Tavaly vettünk a csoportnak CD lejátszót, meg készségfejlesztőket, nagyon élvezik a kölykök. Idén a nagyobbakra gondoltunk, és szerszámos állványt kaptak, meg hozzá való szerelni valót. A gyümölcsöt, kekszet felváltva visszük, a többit meg megkapják a bölcsitől.

  A betegségekről csak annyit, hogy én is hallottam már olyan felhangokat, hogyha más nem vinné be a köhögő kölykét, akkor az övé soha nem lenne beteg, mert Aloe Verás cuccokkal tömi a gyereket, az a tutti, és mindenki, aki csak teheti, vegyen. Persze nála meg is lehet rendelni. Mellesleg megjegyzem, hogy míg az én gyerekem csak egyszer volt beteg 2 napig július vége óta, addig az Aloe fan-ok gyerekei folyamatosan, egymást váltva, vagy egymással karöltve otthon lábadoznak. Lényeg az öntudat...

 • 2009.01.06 10:18:3378as évjárat

  Borcsika

  Az jó, ha csak 200,-, nálunk 2000,-, megjegyzem szintén havonta, ha befizetem. Egyelőre még nem futotta rá, de ezt szintén megjegyzem, nem csak nekünk!

  Az Aloe cuccokról meg annyit, mi is szedjük, és nem mondom, hogy nem betegek a gyerekek, de sokkal hamarabb felépülnek és áll vissza a rendes állapotuk, mint enélkül!:)

 • 2009.01.06 10:19:27Prinzessin Erbsen

  en utaltam szülöire menni, nem is mentem, idönkent felhivtam az osztälyfönököt, hogy megutdjam mi van

  a gyereleim allandoan nyaggattak, hogy menjek, de az összes osztalytars öket irigyelte hogy milyen jo nekik, hogy az ö anyjuk sose megy szülöire  Ez a penz szedegetes: hat erröl meg az a velemenyem, hogy az ovoda meg az iskola meg kapja erre a penzt a költsegvetesböl, ez nem mas mint a szülök lehuzasa, hasonlokeppen a tisztasagi csomaghoz, pedig elvileg wcpapirnak kellene lenni az oviban, de a suliban is.  Ennek ellenere sok lud disznot gyöz alapon befizettem, de ez a gimiben mar sulyos ezeresekre rugott, es az volt az erzesem, hogy a szallagavato ruhan nemely szülönek meg volt a maga kis biznisze, de ha ez mar vorbei, boritsa feledes homalya. • 2009.01.06 10:20:2078as évjárat

  Borcsika

  Amúgy ez neked az eredeti neved, vagy csak "álca"?

  Akárhogyis, nagyon szép!

 • 2009.01.06 10:30:5478as évjárat

  az ovoda meg az iskola meg kapja erre a penzt a költsegvetesböl  Persze. A legminimálisabb összeget, ami a leggagyibb eszközökre futja és a maradékból veszik a higiéniai dolgokat. • 2009.01.06 10:36:23kannapanna

  nálunk az oviban ugy kezdődött a tanév, hogy 4000ft/ fő székekre, az asztalokat szerencsére megveszi az ovi, azokat is pályázati pénzből.

  a büdzsé állítólag épp arra elég hogy a számlákat kifizesse az ovi.

  wc papirt kapnak valamennyit havonta, de közösen megszavaztuk a szülöin:), hogy jobban jár mindenki ha tisztasági csomagozunk, mert amit az ovi nyújt wc papirt az még a teszkós egyrétegűtől is alul marad minőségileg. kb mint a smirgli.

  a havi csoportpénz 500ft, plusz a tisztasági: 4tekercs wcpapir, 100as zsepi(persze ebből sem a 99ftos), foly. szappan, szalvéta, fogkrém.

  folyékony szappant én csak minden 2. vagy 3. hónapban veszek, mert 27gyerek szer 1 flakon szappan szetem ugy kb 2-3 hónapra elég, minek akkor tartalékokat felhalmozni?!?!?

  tehát durván 1500ft havonta és a plusz ezazamaz idény szerint, karácsonyfára 200/fő stb stb.

  de szívesen adom, mert a gyerekemnek lesz tőle jobb.

 • 2009.01.06 10:52:40Dexter68

  Megjegyzem, szívesebben fizetek, minthogy szmk legyek. Azt, hogy miket vigyünk, mindig megkérdezem az óvónénitől. Ők tudják, hogy állnak szappanból, fogkeféből, almából, karalábéból.

 • 2009.01.06 10:53:45Magenta

  #

  2009.01.06 10:18:33 78as évjárat  Borcsika

  Az jó, ha csak 200,-, nálunk 2000,-, megjegyzem szintén havonta, ha befizetem. Egyelőre még nem futotta rá, de ezt szintén megjegyzem, nem csak nekünk!

  Az Aloe cuccokról meg annyit, mi is szedjük, és nem mondom, hogy nem betegek a gyerekek, de sokkal hamarabb felépülnek és áll vissza a rendes állapotuk, mint enélkül!:)

  -----------------  Jól értelmezem, hogy veszitek a kiba... drága Aloe cuccokat, de nem futja a havi bölcsipénzre?

  Nekem ez elég durva ellentmondásnak tűnik.  Nálunk fordítva van: nem veszünk rohadt drága vitaminokat (eszünk inkább gyümölcsöt-zöldséget), de ha belegebedek is, kifizetjük a kölyköknek a nyelvtábort.

 • 2009.01.06 10:57:18szövetszöcske

  Túl sok anyuka jár szülői értekezletre, apuka meg kevés, ezér ez a nagy aggresszivitás jelentéktelen dolgokon. Aggresszívfejű anyuka erőlteti a teát, a passzív-agresszív fejű anyukák meg összesúgnak mögötte és megállapítják hogy genya. Meg hogy oszthat-e csokit a mikulás vagy csak biomüzlit...

  Mondjuk az biztos, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, egyre többen vezetik le a frusztrációikat ilyenféle fórumokon, meg hasonló fontossági szintű ügyekben (ahogy ez itt a porontyon is megfigyelhető szépen).

 • 2009.01.06 11:10:18Magenta

  szöcske, ha a gyereken verjük le a frusztrációt, az jobb?

 • 2009.01.06 11:27:0178as évjárat

  Igen, veszem a kibaszott drága Aloe cuccot, és nem azt mondtam, hogy a havi pénz befizetése állandóra szól, csak egyelőre még nem futotta rá.

  A nyelvtanfolyamot meg én is kifizetem a gyereknek.  Plussz megjegyzésképpen, ha már problémát okozott, igaz az én hiányos tájékoztatásom miatt: a 4 bölcsis csoport közül csak nálunk szednek ennyit, a többinél max. 500-at. állítólag elit csoportba kerültünk, ahol a szülők szarják a pénzt, nem tudják már mire költeni, adják a bölcsinek.

  Nekem viszont van még egy gyerekem, aki óvodás, és akinek félévre fizetünk szeptembertől 500 Forintot, pedig nincs jobban eleresztve az ovi, mint a bölcsi.

 • 2009.01.06 11:31:07Laliath

  Hujujj, emlékszem még, anyám milyen sztorikkal jött haza a szülői értekezletekről. Jobb volt, mint a kabaré :) Aztán amikor öcsém kezdte a közepet, megnyertem a tisztet, hogy a volt középsulimba bejárhassak anyám helyett a kölök szülőijére, mert anyu nem ért rá… Komolyan élmény volt. Azóta tudom, hogy pénzt csak számláva (banki folyó), pontos (fillére) vezetéssel, és minden egyes bolti számla megtartásával, mert egetrengető barom tényleg mindig van

  Win, azt viszont most némileg komolyan gondoltam. Ha minden nyomon követhető, akkor a legnagyob marhával szemben sem kerülhetsz baja. Legközelebb meg már felkészültebb leszel :) Másodjára már kevésbé fog meglepni, hogy ilyen a delikvens. Légy határozott, de nem emeld fel a hangod. (mint egy gyereknél :D ) Felnőttet is el lehet küldeni kedves, bájos, angyali hangfekvéssel ,egy csúnya szó nélkül a levesbe :)

  Noisette:

  uff, azért jó, hogy a szalagavatós cuccunkat nem anyámék döntötték el :) hál’stennek, azért 18-19-20 évesen éreztük elég nagynak magunkat ahhoz, hogy ne szólhassanak bele (csak anyagilag, picit, persze :)  dodóó: ez az ovi jól hangzik, remélem ha eljön az ideje, mi is találunk ilyet :)

 • 2009.01.06 11:31:26Ragyogó Világitótorony

  "Kis Patkány" !

  "...öt ujj össze,favonalzó.."? Miről beszélsz?

 • 2009.01.06 11:31:26Ragyogó Világitótorony

  "Kis Patkány" !

  "...öt ujj össze,favonalzó.."? Miről beszélsz?

 • 2009.01.06 11:31:27Ragyogó Világitótorony

  "Kis Patkány" !

  "...öt ujj össze,favonalzó.."? Miről beszélsz?

 • 2009.01.06 11:31:27Ragyogó Világitótorony

  "Kis Patkány" !

  "...öt ujj össze,favonalzó.."? Miről beszélsz?

 • 2009.01.06 11:31:28Ragyogó Világitótorony

  "Kis Patkány" !

  "...öt ujj össze,favonalzó.."? Miről beszélsz?

 • 2009.01.06 11:31:28Ragyogó Világitótorony

  "Kis Patkány" !

  "...öt ujj össze,favonalzó.."? Miről beszélsz?

 • 2009.01.06 11:33:11Ragyogó Világitótorony

  ...elnézést,még csak ismerkedem az oldallal,remélem az "Admin" törli a melléütésem következményeit.Köszi.

 • 2009.01.06 11:35:13dodóó  Manka az 50 -re gondoltam.

  :-)

 • 2009.01.06 11:35:3378as évjárat

  Ragyogó Világitótorony

  Semmi baj! Mintha visszhangot olvasnánk!:)

 • 2009.01.06 11:40:46Ragyogó Világitótorony

  ...szóval nem tudom,Te mikor járhattál suliba...én 69-ben születtem,Tatabányán jártam általánosba,de favonalzóval csak nagyszüleim elbeszéléseiben találkoztam(..bár ők a fejesvonalzót emlegették) mivel már műanyagot használtunk,és nem szerepelt a fegyelmezőeszközök listáján sem...egyszer kaptam egy pofont egy tanárnénitől,harmadikban...ő sirt utána...szóval,nem tudom te honnan veszed ezt a "favonalzó" históriát...hová jártál iskolába,az orosz tengerészgyalogsághoz?

 • 2009.01.06 11:44:58Ragyogó Világitótorony

  ...szóval,miről beszélsz,Kis Patkány? Hová jártál suliba? Az orosz tengerészgyalogosokhoz? Favonalzót már csak hirből ismertük(69-es születésű vagyok)..lévén már a műanyag volt használatban,az sem fenyitő eszközként.Pofont egyszer kaptam-megérdemeltem-és a tanárnéni sirt utána..

 • 2009.01.06 11:46:25Ragyogó Világitótorony

  Orbáncot kapok,mindjárt!!! Ez a car az előbb nem jelenitette meg a kommentemet,most meg itt van...

 • 2009.01.06 11:55:29Veg_

  Kis Patkány! (érdekes neved van...)  Miről beszélsz? Milyen favonalzó? Amivel nagyapámat verték az első világháboru elött? :)

  Mert az általad emlegetett korszakban voltam én is sulis, és nem vittek a szülők toronyórát lánccal, hogy megvegyék a tanárt, ha valamelyik megpróbálta, na arra a kölökre valóban pikkelt a tanár, nem kellett vagyont befizetni, és nyaranta vándor- és sima táborokba jártunk, rengeteg program volt a suliban, nálunk szerencsére normálisak voltak a tanárok is, a szülőknek eszébe nem jutott felpofozni a tanárt, mert csunyán nézett rá, tanár ha megpróbálta pofozni a diákot, repült, rengeteg mindenbe volt beleszólásunk diákként már általános iskolában is, és biza minderre volt pénze azoknak az osztálytársak szüleinek is megszakadás nélkül, ahol 4-5 gyerek volt.

  Most melyik 5gyerekes szülő viheti el szinte filléreként müvészeti táborba a gyereket, ahol "mellesleg" lovaglási lehetőség is van, a nyár többi részében pedig legalább a fele időre mindenféle táborokba? Mert nekik is volt rá anyagilag lehetőségük. Mindezt ugy, hogy nem nyomtak a fejünkre egy kupac ideológiai humbugot. Nagyon rövid ideig volt a háboru után ilyen maszlag, faterék szerint már 55ben se igen találkoztak vele, 60 után meg a maradék fejtágitó is eltünőben volt - legalábbis a gyerekek esetében... (nem mondom, hogy minden tökéletes volt, mert nem, nem állitom, hogy nem voltak mindenféle szörnyüségek is akár, de ezek _nem_ a kisiskolásokat érintették!)  És igen, nagyapám valóban mesélt holmi körmösről az első háboru elött, és a kettő közt is...

 • 2009.01.06 12:35:59Nilüfer

  6-os születés, falu, és volt körmös..alsóban biztos, hogy volt, nem nekem, mert én jó gyerek voltam..:)

  de mindezt összhozni a kommunista korszakkal..már bocsánat, de baromság:DDDD

  Mellesléeg pont az a rendszer vitt táborozni, stb..ahogy Veg írta.nem visszasírom..illetve ebben a vonatkozásban de. Visszasírom, vissza én.....  Szülő meg van iyen is, olyan is, ahogy óvónő, tanár, orvos, meg bárkiféle...

  Szülőire járok, még a gimibe is, bár jobb lenne, ha megüzennék, mennyit utaljak, mert nincs semmi értelme. főleg a sokadik gyereknél.DE a tantónénin számonkérik, írni kell a névsort, hát ártott ő nekem? nem,Akkor hadd húzza be a strigulát, ott voltam.Én is látom azokat a régi ismerősöket akikkel hajdanában, első-másodikban vártuk a gyerekeket, és összebarátkoztunk.Veszekedős anyukákat meg vagy kineveti az ember, vagy beszól, vagy legyint:)Ami gáz:másnap a gyerekek egészen pontosan tudják, kinek az anyja- apja volt égő..

 • 2009.01.06 12:36:39Nilüfer

  pffff

 • 2009.01.06 12:38:52Nilüfer

  pffff

 • 2009.01.06 12:58:38manka78

  "Szülőire járok, még a gimibe is, bár jobb lenne, ha megüzennék, mennyit utaljak"

  Nilüfer! Ezen jót nevettem.

  Én is biztosan fogok járni, mert szeretem tudni mi történik a gyerekem körül.

 • 2009.01.06 13:02:43manka78

  Úgy gondolom, hogy karácsonyra ajándékot vinni nyalizás. A karácsony a családról szól. A pedagógusnak lehet vinni névnapra, pedag. napra. Az főleg milyen már, hogy gyógypapucsot visz valaki a tanárnak? -Csók tanárnő! Azt szeretném kérdezni, hogy hányas lába van.Pff.

 • 2009.01.06 13:06:48manka78

  Úgy gondolom, hogy karácsonyra ajándékot vinni nyalizás. A karácsony a családról szól. A pedagógusnak lehet vinni névnapra, pedag. napra. Az főleg milyen már, hogy gyógypapucsot visz valaki a tanárnak? -Csók tanárnő! Azt szeretném kérdezni, hogy hányas lába van.Pff.

 • 2009.01.06 13:06:53manka78

  Úgy gondolom, hogy karácsonyra ajándékot vinni nyalizás. A karácsony a családról szól. A pedagógusnak lehet vinni névnapra, pedag. napra. Az főleg milyen már, hogy gyógypapucsot visz valaki a tanárnak? -Csók tanárnő! Azt szeretném kérdezni, hogy hányas lába van.Pff.

 • 2009.01.06 13:06:55manka78

  Úgy gondolom, hogy karácsonyra ajándékot vinni nyalizás. A karácsony a családról szól. A pedagógusnak lehet vinni névnapra, pedag. napra. Az főleg milyen már, hogy gyógypapucsot visz valaki a tanárnak? -Csók tanárnő! Azt szeretném kérdezni, hogy hányas lába van.Pff.

 • 2009.01.06 13:07:43csibefutam

  Sziasztok! én inkább olvasok, mint kommentelek, de ez most kicsit megfogott. Amikor én általánosban elsős voltam, már tudtam olvasni,ezt a tanítónő nem hitte el, kétnaponta felrángatott az igazgatónőhöz, hogy hazudok... aztán rájött, hogy téved, mivel magának az iginek bizonyítottam be, hogy mi a szitu.  Körmös favonalzóval.. egen, tényleg régen lehetett, mert nálunk a műanyag vonalzó volt divatban és nem körmös, hanem tenyeres! Ráadásul még csak rosszul sem kellett viselkedni, hogy kapjon az ember. Mivel nem voltak megfelelően kerekek az "o", "d" és "a" betűim, a napközis tanár egyszer úgy rácsapkodott a tenyeremre, hogy hurkás lett. Anyu jött értem délután, látta, hogy dugdosom a kezem, kérdi, miért? Nem akartam megmondani, de kiszedte a mancsom a zsebemből és meglátta, hogy néz ki a kezem. Elmondtam, hogy mi történt...  Hát.. anyám se szólt bele soha a sulis dolgokba, mármint nem ment és tépte le a tanár fejét, ha én voltam a hülye, de ez feldühítette, mert otthon órákon át gyakoroltam a szépírást! Visszament a suliba, felhívatta a tanárt az igazgatóhoz és előtte közölte, hogy ha még egyszer hozzám mer érni bármilyen szinten is, összetöri a vonalzót és lenyeleti vele!  Most már felnőttecske vagyok, a kézírásom töltőtollal alkotom meg és bizony, nem kerek betűket használok. Mégis eljutottam oda, ahova egy csomó osztálytársam nem. És bevallom, nagy hatással volt rám az az eset. Még nincs gyerekem, de ha lesz, és indokolatlanul, vagy túlzottan bántanák, szétszedném az illetőt, a tuti!  Középsuliban meg én jártam a saját szülőimre, mert anyu dolgozott... vicces volt:D  bocs a hosszú írásért:D

 • 2009.01.06 13:09:30Alessia2

  Ez pont olyan, mint a mi ovinkban....

 • 2009.01.06 13:10:14csibefutam

  hogy szoktátok mondani? blabla.. hátha előjön az előző írásom

 • 2009.01.06 13:11:29csibefutam

  és igen:D

 • 2009.01.06 13:13:19B-

  Az aloe cuccok szerintem is szemtelenül drágák. El sem tudom képzelni, hogyan tudja valaki kigazdálkodni, ha egy havi 2000 forintos tétel komoly problémát okoz neki!! Ha csak nem a szándék hiányzik...  Én úgy nőttem fel, hogy vannak bizonyos "becsületbeli" költségek, amiket minden körülmények között befizetünk: villany, gáz, tankönyvek stb stb. Ha kölcsönöm van, amint tudom, visszafizetem, de ha a kölcsönkérés, a tartozás az utolsó mentsvár.  Ha a becsületbeli költségek és az élelmiszer, ruhanemű után is marad zsé, akkor jöhetnek a tízezres aloés cuccok stb. De hogy ezreket fizessek aloe verára, amikor az óvival szemben tartozásom van (jelzem, havi 2 ezer forintokból...)... ez nálam elképzehetetlen lenne.

 • 2009.01.06 13:19:32B-

  Azzal kapcsolatban meg, hogy a szülő ne folyjon bele a gyerek iskolai ügyeibe, mert ő se kéri meg a gyerekét, hogy járjon közbe érte a főnökénél: oké, de nem a gyerek felelős az anyjáért, hanem fordítva. Egy gyerek nem tudja kijárni az anyja főnökénél, hogy helyezzék át a bérszámfejtésre, de az anya-apa igenis tud tenni a gyerekeéért, ha azt méltánytalánság éri. És ez kötelessége is.  Mert ez a borzasztó, mint csibefutam sztorijában: sok gyerek szégyelli, ha bántották, nem mer segítséget kérni. Ha az anyuka magasról tesz a gyereke iskolai ügyeire, nem tűnik fel neki, ha a gyerek hirtelen megváltozik, nem szívesen jár bizonyos órákra stb. Ha képben van, feltűnik neki, ha a gyerek máshogy viselkedik, és rájöhet, ha bántják, csúfolják, vagy éppen beteg, romlott a szeme, fáj valamije vagy könynebben kimerül. Ezeket a gyerekek nem mindig tudják megfogalmazni, csak azt érzik, hgy már nem szívesen jának tesiórára vagy éppen azokra az órákra, ahol hátrább ül és nem látja a táblát.

 • 2009.01.06 13:19:32B-

  Azzal kapcsolatban meg, hogy a szülő ne folyjon bele a gyerek iskolai ügyeibe, mert ő se kéri meg a gyerekét, hogy járjon közbe érte a főnökénél: oké, de nem a gyerek felelős az anyjáért, hanem fordítva. Egy gyerek nem tudja kijárni az anyja főnökénél, hogy helyezzék át a bérszámfejtésre, de az anya-apa igenis tud tenni a gyerekeéért, ha azt méltánytalánság éri. És ez kötelessége is.  Mert ez a borzasztó, mint csibefutam sztorijában: sok gyerek szégyelli, ha bántották, nem mer segítséget kérni. Ha az anyuka magasról tesz a gyereke iskolai ügyeire, nem tűnik fel neki, ha a gyerek hirtelen megváltozik, nem szívesen jár bizonyos órákra stb. Ha képben van, feltűnik neki, ha a gyerek máshogy viselkedik, és rájöhet, ha bántják, csúfolják, vagy éppen beteg, romlott a szeme, fáj valamije vagy könynebben kimerül. Ezeket a gyerekek nem mindig tudják megfogalmazni, csak azt érzik, hgy már nem szívesen jának tesiórára vagy éppen azokra az órákra, ahol hátrább ül és nem látja a táblát.

 • 2009.01.06 13:24:26B-

  Azzal kapcsolatban meg, hogy a szülő ne folyjon bele a gyerek iskolai ügyeibe, mert ő se kéri meg a gyerekét, hogy járjon közbe érte a főnökénél: oké, de nem a gyerek felelős az anyjáért, hanem fordítva. Egy gyerek nem tudja kijárni az anyja főnökénél, hogy helyezzék át a bérszámfejtésre, de az anya-apa igenis tud tenni a gyerekeéért, ha azt méltánytalánság éri. És ez kötelessége is.  Mert ez a borzasztó, mint csibefutam sztorijában: sok gyerek szégyelli, ha bántották, nem mer segítséget kérni. Ha az anyuka magasról tesz a gyereke iskolai ügyeire, nem tűnik fel neki, ha a gyerek hirtelen megváltozik, nem szívesen jár bizonyos órákra stb. Ha képben van, feltűnik neki, ha a gyerek máshogy viselkedik, és rájöhet, ha bántják, csúfolják, vagy éppen beteg, romlott a szeme, fáj valamije vagy könynebben kimerül. Ezeket a gyerekek nem mindig tudják megfogalmazni, csak azt érzik, hgy már nem szívesen jának tesiórára vagy éppen azokra az órákra, ahol hátrább ül és nem látja a táblát.

 • 2009.01.06 13:40:25Borcsika

  78-as évjárat, köszönöm, de az a név a vezeték nevem, és a keresztnevem összefonódásának, és becézésének eredményeként jött létre. Nem sokan hívnak így, talán 10-15 ember, de nagyon szeretem. Ha egyszer lányom lesz, lehet, hogy megkapja.

 • 2009.01.06 13:42:31evet

  A nem érdekel meg a nem folyok bele az két teljesen külön dolog. Ha megütik, az már az a szint, ahol én is tombolnék tantónéninek, igazgatónak, önkormányzatnak, ha kell. Ha szaladgálásért fekete pontot kapott, akkor meghallgatom a sztorit és aláírom a fekete pontot, és felhívom a figyelmét arra, hogy ezen a helyen ez a szabály, kéretik betartani, akkor is, ha mindketten ökörségnek gondoljuk. De nem mennék be reklamálni, hogy a pici lány lelkének hamvas rózsáját tetszett letörni a fekete ponttal.

 • 2009.01.06 14:06:3078as évjárat

  Aloe-s cuccokat nem havonta és nem tíz rugóért veszek.:)

  A havi két rugó karácsony előtt és után is sok és inkább a gyerek egészségére költöm, nem pedig patikára vagy elkényeztetett szülők elkényeztetett gyerekére.:)

 • 2009.01.06 14:08:3078as évjárat

  bla?

 • 2009.01.06 14:13:32cozumel

  Evet  en is igy gondolom. Valahol azt is meg kell tanulni a gyereknek, hogy vannak ertelmetlen, idetlen szabalyok az eletben, amit valami hivatalnok kitalal ket koromreszeles kozt :-)

  De ettol meg szabaly, es ha megszegi, akkor annak kovetkezmenye lesz.  Az mas kerdes, hogy az ertelmetlen, hulye szabalyok ellen fellepni lehet, vannak lepesek, jogi keretek kozt, meg lehet oket lepni.

  En 70es vagyok es nalunk ugy lengedeztek a pofonok az alt. suliban, mint a zaszlok a rudon.

  Favonalzo vagy muanyag, nem total mindegy?

  Nem eleg, ha a kezevel megcsap egy hatevest ugy, hogy kiesik a padbol? Pfffffff....

 • 2009.01.06 21:17:45manka78

  Nálunk favonalzó volt és tenyerest osztogatott az oszifő meg a kémiatanár a szertárban. Ez nem az őskorban volt. Volt egy tanár aki a bazi nagy pecsétgyűrűjével nyomta a kokikat. Úgy is hívta minden diák, hogy koki joe, ugyanez a beszélgetőkhöz vágta a sok kilós kulcscsomóját.

 • 2009.01.06 22:01:54cozumel

  Manka  basszus, csak nem egy suliba jartunk???????

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta