SZÜLŐSÉG

Unalmas a szeretet ünnepe? Egyél kínait!

2008. december 13., szombat 16:10

Nagy vesztemre karácsony szent napját megelőző ezüstszombaton hirtelen felindultságból kínai kajára vágytam. Nem sejtettem előre semmit, csak, hogy csípős és édes húst kíván a gyomrom, a lakás békéjéből pedig semmiféle balsejtelem nem vett hatalmába. Aztán amikor megérkeztem a célhelyre (bevásárlóközpont), azt vettem észre, hogy csak a térkép mellett, vagyis a közeli erdőben tudok megállni. Feltúrtam az agyam hirtelen, de elhatároztam, hogy azért sem futamodok meg, elvégre nem árt nekem sem egy kis ünnepi hangulatot magamba szívnom, úgy sem járok bevásárolni ilyenkor. Nem sokkal később be kellett, hogy lássam, hogy egy doboz pirított tészta, hagymás csirkével baromi nagy ára annak, hogy szembesüljek a karácsony mai arcával.Komor képű, megrogyott emberek jöttek felém tömött sorokban, a legtöbben a helyi buszmegállót becélozva, hátukon dobozokkal, amiben valamilyen elektronikai eszközt csomagolt egy célszemély. A legtöbb dobozt, vagy dobozokat cipelő éppen leüvöltötte a mellette álló szerette fejét, vagy csak úgy bandukolt, s egy emberen sem láttam az örömszerzés, meglepetés, készülődés boldogságát, vagy izgalmát az arcán.Kit érdekel ugyanis a karácsony?! Sőt, mi az a karácsony egyáltalán? És ki az isten egyáltalán Jézus? Hogy jön ide a jászol, a bölcső meg a három királyok?! Itt kérem menni, venni és enni kell, mert egyszer valaki ezt mondta! És karácsonykor csokit kakáló rénszarvast kell venni, meg villogó fényfüzért, zenélő télapóval, nem pedig mondjuk éjféli misére menni. Slussz! Nem jó, de ezt kell szeretni!

A karácsony a szeretet ünnepe, kántálja már egy óvodás is gombnyomásra, ugyanakkor a dobozokat cipelő barátaink mire hazaérnek, legszívesebben az ajándékozott fejéhez csapná az egészet. Mert elköltöttek egy kisebb minimálbért, s január első hetére annyi pénzük sem lesz, mint a templom gyűjtőperselyében. Mert olyan emberekkel kell majd együtt ünnepelnie, akit legszívesebben hat láb mélyen tartana a föld alatt. Mert a nők nem szabadulnak majd legalább három napig a konyhából, a férfiak meg már karácsony másnapján bevállalnák legszívesebben a dupla műszakot is, csak eltűnhessenek otthonról. Amiben mindenki egyetért, hogy enni, vagyis hívjuk inkább úgy, hogy zabálni remek dolog, gyakorlatilag ez maradt az egyetlen, mindenki által elfogadott értelme az ünnepeknek.

Kezemben egy zacskó kínai kajával levonom a konklúziót, hiába, engem is csak a kaja hajt:
Velünk, azaz az emberekkel bármit megcsináltathatnak. Ha holnaptól valaki azt mondja, hogy a meleg kaki evése a legjavasoltabb étel, néhány száz év múlva már arra sem fogunk emlékezni, hogy volt egyáltalán olyan idő, amikor a meleg kakit lehúztuk a vécén. Persze néhányan azért fognak zúgolódni, hogy mekkora idiótaság a szart megenni, de ők csak az elnyomott kisebbség lesz, csupán alternatív különcök.

Szóval minek is van ez a karácsony? Mert megszoktuk, hogy van, és mert kellenek az ünnepek, a fix pontok az életünkben? Vagy, mert az emberiség egyik része abból él, hogy a másik rész vásárol, vásárol, vásárol? Végül is teljesen mindegy, megváltozni soha nem fog semmi, hacsak ki nem halunk:

Okulásként pedig olvassátok a Galaxis útikalauz stoposoknak (Douglas Adams) című könyv előszavának egy részét:

„ Messze kinn a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett,isten háta mögötti zugában található egy sehol sem jegyzett sárga nap. Durván kilencvenmillió mérföldre tőle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredő civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja. Ez a bolygó a következő problémával küzd vagy inkább küzdött: az ott élők többsége ideje nagy részében boldogtalan volt. Számos megoldást javasoltak a probléma gyógyítására, ezek azonban többnyire zöld és piros hasú papírok mozgásához kapcsolódtak, ami meglepő, hiszen végül is nem a színes papírok voltak boldogtalanok. Így hát fennmaradt a probléma: jókora tömegek voltak elkeseredve, és sokan közülük nyomorúságosan érezték magukat, még azok is, akiknek volt kvarcórájuk. Többen mindinkább úgy vélték, hogy kár volt lejönni a fáról. Mások egyenesen azt állították, hogy felmenni is kár volt rá,jobb lett volna, ha ki se bújnak az óceánból. Ám egy csütörtöki napon, csaknem kétezer évvel az után, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymáshoz…”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.16 16:06:03Blueray

  Engem jobbára nem is az dühít, hogy kivágják a kukába a használt karácsonyfát, hanem inkább az, hogy sokkal többet vágnak ki (akár a faiskolából is), mint amennyire szükség volna.

  Egyes városokban már szervezett formában begyűjtik a kidobott fákat. Csak remélni tudom persze, hogy hasznosítják a "hulladékot".

  Veled vagyok, sztroberi :)

 • 2008.12.16 16:13:10B-

  Bluray: én sem akarom betiltani, csak nem veszek benne részt, és remélem, hogy ahogy jött, úgy el is múlhat. De nem erőszakkal, hanem mert az emberek ráébrednek az abszurditására.  Csak amit megszoktunk, amiben élünk, arról olyan nehezen vesszük észre, hogy abszurd.

 • 2008.12.16 16:13:14sztroberi

  B-: mi sem a belváros közepén tüzelünk a kemencében...

  amúgy meg szoktak lenni karácsony után, januárban bizonyos napok, amikor a kirakott fákat különféle szervezetek összeszedik, és elviszik olyanoknak, akik csak így tudnak fűteni stb. Akkor már inkább kampányolj azért, h ne csak a kirakott fák egy részét vigyék, hanem mindet.

 • 2008.12.16 16:18:24B-

  sztroberi: nem hiszem, hogy fenyőfacsemetékkel kellene fűteni, ez a fa ennél azért értékesebb (ha van ideje megnőni). A szegények problémáját sem az oldja meg, ha évente egyszer kapnak adományfát. Ettől függetlenül tűzoltásnak jó ez az akció (jobb, mintha nem lenne, nyilván), de legitimizál egy olyan helyzetet, amit nem biztos, hogy fenn akarunk tartani.  Én legalábbis tuti nem akarom fenntartani :-)

 • 2008.12.16 16:36:30szövetszöcske

  Már nem azért, hogy felesleges szájkaratét folytassak, de az tudományosan kimutatható tény, hogy az evolúció során úgy alakult, hogy a zember díszíti fel a fenyőfát karácsonykor és nem fordítva. Kár ezt túllihegni, annak idején is megették a dinoszauruszokat a mókusok, aztán mi lett belőle? semmi, a dinoszauruszokat kiállították jól a múzeumban, aztán mindenki napirendre tért a dolog felett. Kár retrográdnak lenni, és a PC nevében azt kívánni, hogy inkább a fenyőfák állítsanak embert karácsonykor, meg persze világbéke is, mer ettől még nem lesz jobb a világ csak sűrűbb.

 • 2008.12.16 16:42:41sztroberi

  mindig is tudtam, hogy a Nagy Zoárd valami rosszban sántikált...mázli, hogy a sztori végéig nem volt alkalma embertállítani karácsonykor. :)

 • 2008.12.16 16:55:42anyamadár

  Sztroberi szerintem Nagy Zoárd néhanapján elgondolkodott azon, hogy gyerekforma macskát vagy macskaforma gyereket állítana karácsonykor, esetleg egy kiérdemesült cirkuszi oroszlánt :)))

 • 2008.12.16 17:05:21rita a felcser

  Ja es nem kinait fogok enni hanem hagymat,ha mar be van zarva ugyis minden,iskola,posta,konditerem,mar nemtom miota vagyom ra!!!:DDDDDDD

 • 2008.12.16 17:09:20jewel

  Nekem is mufenyom van, nagyon szep, tavaly vettem, de azert hullatott (mu)tuskeket.:S, igaz csak keveset.  Az allattemahoz, en ugy hallottam hogy a macska ill. macskaszor veszelyes a kisgyerekekre ( meg valami a macskaszeklettel kapcsolatosan), ugyanennyire a kutyaszor is? Es mi van akkor ha kutya van bent a lakasban es baba erkezik?

 • 2008.12.16 19:06:31Magenta

  2008.12.16 15:33:28 B-

  Én mindig babonásan hittem abban, hogy egyszer változni fog a világ, és azt remélem, hogy a válság hatására néhány dolgot azért racionalizálni fogunk.  És ezt a fenyőfával kezdjük?

 • 2008.12.16 19:19:20Zsákos ember

  B- meg a topik elejen felsoroltam par dolgot, ami sokkal kornyezetpusztitobb karacsony alkalmaval, mint a karacsonyfa. a sok csomagolopapir/muanyag, a feleslegesen elfogyasztott napi plussz 3000kcal, amit csak kikullantasz a wc-be kozben eleg nagy teruletet kellett bemuvelni az ozikek elol, hogy megtermeljek a javakat, az uvegfesteshez es egyeb kezmuves vackokhoz elhasznalt vegyi anyagok, amit amugy 80%-ban kivagnak a szemetbe, es megy a hulladekegetobe, hogy jobb levegot szivjunk az x-komponensu csodaragaszto egesevel, stb. a karacsonyfa maga igencsak kicsit tetel.

  ha kornyezettudatos lennel, akkor kb csak ledes izzoid lennenek a lakasban, csak A+ os haztartasi gepeid lennenek, szelektiven gyujtened a hulladekot, es megvenned a koraban 30-ft ert a nagyobb zacskot, amit amugy a kovetkezo alkalommal vinnel megint, hogy ne kelljen uj. szoval most hogy erzed, van alapod sirni a karacsonyfa miatt?

 • 2008.12.16 19:27:27anyamadár

  Zsákos honnan tudod mennyire környezettudatos B-???

 • 2008.12.16 20:10:21Zsákos ember

  hat, nem tudom, de ha az lenne, akkor atlatna, hogy mennyit art egy fenyofa a tobbi dologhoz kepest ;) plussz viszonylag keves olyan ember van, aki igazan kornyezettudatos, szoval ha arra tippelek, hogy nem az (max par aprosagban onnyugtatasbol, mint ugy altalaban az trendi kornyezettudatosak), akkor valoszinu nem tevedek nagyot.

 • 2008.12.16 20:19:04Magenta

  Valahogy úgy szűrtem le, hogy B- az egész karácsonyosdiról szokna le.  B-?

 • 2008.12.16 20:19:36anyamadár

  Zsákos tehát statisztikai alapokra helyezted B-ről alkotott véleményedet :) • 2008.12.16 20:26:01cozumel

  B-  nem olvastad Te egy kicsit tul koran Andersen fenyofa mesejet?

  Akarsz rola beszelni?

  Meghallgatunk szivesen :)

 • 2008.12.16 20:28:28Magenta

  cozumel, én még egyáltalán nem, ne is olvassam ezek szerint? :)  Helló ikrek?????

 • 2008.12.16 20:51:10cozumel

  Magenta  Ne olvasd, gyerekkorom egyik legszomorubb meseje. De en kinottem a traumat, mert nalunk van fa, es elo!  Hello ikrek:

  Igen, en vagyok az egyik elkoveto :-)

 • 2008.12.16 21:24:42cantaloupe

  B-,  azert eleg extrem az evi faallitasbol grinpisz-kerdest csinalni. A legtobb-mint masok is irtak-telepitett, es rotaljak, azaz vannak kivagando, novo es epp elultetett fenyok...

  Ennyi erovel ne legyen unnep soha. A tuzijatek is felesleges penzkidobas, az ajandekot sem kell becsomagolni, mert a szetszaggatott papir ugyis a kukaba vegzi. A templomokat se vilagitsuk ki, mert aramot pazarlunk vele. Kerjuk vissza a gyertyafenyt..azaz varjunk csak, azzal meg a mehviaszt pazaroljuk.  Jomagam elegge ugyelek a kornyezetvedelemre, szelektalom a hulladekot, szovetszatyrokkal jarok bevasarolni, a kapott nejlonzsatyorba a macskam uruleket teszem, igy minimum ketszer hasznalom, mielott kidobom. Ott nem egetem a villanyt, ahol nem tartozkodom...megis, az evi egy fenyot meg fogom venni, mert en igy is szeretnek unnepelni, nekem ez is a karacsony jelkepe. Nelkule olyan, mint gyerekszulinap torta nelkul...nem az igazi.

  A jelek szerint azert neked is hianyzik valami, ha potszert keresel helyette. Raadasul eppugy fat...sok ertelmet nem latom, mar bocs. Akkor mar ne pazarolj semmit, aztan orulhetsz, hogy legalabb te megtetted a magadet annak erdekeben, hogy "kikoptasd" ezt a szokast.

  Ha ez megvan, autoba, buszra se szallj. Ki lehet koltozni tanyara, villany es folyo viz nelkul, pottyantos budi az udvarban, altalad fejt tehentej a reggeli asztalon, idilli korulmenyek.

  Ja, elotte a netrol se felejts el kijelentkezni, mert igy a vilagvaltas idejen eme magvas gondolatokra pazarolni az aramot nem illik. :P

 • 2008.12.16 21:27:14cantaloupe

  Az embertenyeszetes szosszenetet ki is hagytam, pedig az is vagta a biztositekot nalam (tudom-tudom, pazarlas a vilagvalsagban ez is :)) rendesen.

  Embereleteket hasonlitani ahhoz, hogy egy fenyofabol tuzifa, netalantan komposzt lesz...kisse hagymazas.

 • 2008.12.16 22:32:51sztroberi

  anyamadár: én is úgy gondolom, h a karácsonyfaállításból csinálni környezetvédelmi kulcskérdést, nem arról tanúskodik, hogy valaki végletes környezetvédő, nem véletlen, hogy a GP és baráti szervezetei nem ez ellen kampányolnak, hanem az autók, őserdők irtása, állatok kínzása, védett fajok kipusztítása témákban jelennek meg újra és újra. Nagyon nehezen tudok elképzelni a mai világban olyan következetes környezetvédőt, aki valóban annyira környezettudatos, hogy a legfontosabb tennivalója a karácsonyfák kiirtása. Nem használ ezek szerint autót, a buszok közül is csak a környezetvédő buszra száll, nem látott a lakása és az élete műanyagot, nem vett soha állatkísérletes terméket, minden apró molekulát szelektíven és tudatosan válogat, a tetrapak dobozt kimossa, mert ugye úgy kell, a állományjavítókkal és társaikkal készült ételek szintén kiestek a versenyből és akkor még a zsákos által említett dolgok sorra se kerültek. Na valahol ezek után jön egy-két utcahosszal lemaradva a karácsonyfák állítása által generált környezetvédelmi probléma.

 • 2008.12.16 22:35:11hallohallo

  hát én megértem B- álláspontját. és ha nem lennék dög önző, akkor én sem vennék fát, de kb ennyit bevállalok.

  amúgy a tűzijátékot nyugodtan be lehetne szüntetni, a petárdákkal együtt a durranások komoly problémákat okoznak (még spontán vetélést is, de ha állatvédelemben gondolkodunk, akkor aug.20-án többszáz kutya szalad szerteszét). ajándékot papírba a környezettudatos emberek rég nem csomagolnak.

  templomot, középületet sok város már egyáltalán nem világít ki, energiatakarékosságból és a fényszennyezés miatt.

  a kivágott fák szerintem nem emiatt igazán problémásak, hanem a szállítás, aztán meg az újrahasznosítás miatt.

 • 2008.12.16 22:45:32monsterwoman1

  hahhh.karácsonyi díszkivilágítás.csak jönnétek el a környékünkre.nem is ember, akinek nem úszik nappali fényárban az egész háza éjjelente a sok csilli-villi izzósortól. kedvencem a bejárat köré kifeszített vörös égőremek. 5 km-ről is kiszúrod.mint a pokol kapuja.méghogy áramszámla...kit érdekel. meg kő mutatni, hogy mi is tudunk olyat, mint a reszkessetek betörőkben...

  (szóval ehhez képest a templomunkat megvilágító aprócska reflektor áramfogyasztása amőbafütyi(másutt után szabadon))

 • 2008.12.17 00:08:09cantaloupe

  Hallohallo,

  nem attol a fateleprol szarmazo, kesobb elkomposztalodo (es, hadd tegyem hozza, a termotalajnak kedvezo) fakbol van a problema.

  Hanem abbol, amit mar masok is leirtak: egyes gyarak tojnak magasbol a kornyezetvedelmi eloirasokra, masok nem tudjak, mi az, hogy sporolni a keszlettel,es semmit, de semmit nem tesznek a kornyezetert.

  Eskuvoi tuzijatekot en is sokallom, de mondjuk ketszer az evben orszagos szinten (augusztus 20, szilveszter) nem donti romba az emberiseget.  Monsterwoman,

  itt, Amerikaban is sokaknak ott a kivilagitott giccs a tancolo hoembertol kezdve a renszarvasig, plusz meg egosorok is, de egy evben 2-3 hetig elmegy ez is, nem oncelu (mint peldaul az, hogy megy a teve es nincs senki a szobaban), hanem unnepre valo keszules. Nekem jo elvezetni ilyen hazak mellett, meg ha magam nem is allitok ennyi biszbaszt. Megiscsak az emberiseg legnagyobb unneperol van szo, ami evrol-evre osszekot bennunket-meg azokat is, akik masvallasuak.  szoval, nem kell a civilizaciobol kikoltozni, csak mindenki mondjuk 3 dologban kovetkezetesen vedne a kornyezetet, mar merfoldekkel elobbre lennenk.

 • 2008.12.17 08:33:28B-

  "ha kornyezettudatos lennel, akkor kb csak ledes izzoid lennenek a lakasban, csak A+ os haztartasi gepeid lennenek, szelektiven gyujtened a hulladekot, es megvenned a koraban 30-ft ert a nagyobb zacskot, amit amugy a kovetkezo alkalommal vinnel megint, hogy ne kelljen uj. szoval most hogy erzed, van alapod sirni a karacsonyfa miatt?"  "szoval, nem kell a civilizaciobol kikoltozni, csak mindenki mondjuk 3 dologban kovetkezetesen vedne a kornyezetet, mar merfoldekkel elobbre lennenk."

 • 2008.12.17 08:39:18hallohallo

  most mondjam azt demagóg módra, hogy de, minden számít?

  (khm, amit mondasz, ugyanazt szokták mondani pl az utcán szemetelők, hogy de hát nem ez az igazi probléma, ez csak egy pici papír, ez csak egy csikk, stb...)

  a kérdés az, hogy ki miről tud lemondani, kinek mi az öncélú vagy mi az igazán fontos.

  az évi kétszeri tüzijáték a környékünk kutyáinak és pl konkrétan az én macskáimnak sok. (ööö, vigyázat, demagógia jön, a spontánul elvetélt nőknek is sok.)

  én meglennék nélküle. nekem az ünnep sem lenne kevesebb nélküle (sőt, aug.20 nekem pont több lenne, mert kora délután indulunk haza, tüzijáték miatt egymást taposó tömeg és a macskák bezárása miatt. amikor meg a mesterségek ünnepén dolgoztam, rendszeresen, a várban, aug20-án is, na az volt szép. szóval tőlem elmaradhat a tűzijáték, ünnep anélkül is van, bőven, és annak a néhány millió forintnak is lenne helye.)

  az öncélúságról, úgy látszik, más a véleményünk, más a mércénk.

  és igen, én is használok autót, mert amióta van, azóta az étkezésünk minőségi változáson ment keresztül (a közelben nincs egy nyomorult megfizethető zöldséges sem), ezért nekem fontos. de mértékkel használom. és az én saját mércém szerinti mértékkel.

  szóval ne kérdőjelezzünk már meg valakit csak azért, mert az ő mértékrendje szerint valami már felesleges és öncélú - pláne ha még ráció is van benne.

  (a tetrapakot meg én mindig kimosom. miért, más nem?)

 • 2008.12.17 08:42:23B-

  Nem mondtam, hogy a fenyő a legnagyobb probléma, csak azt, hogy engem zavar. Ez kb olyan, mintha beírnám, hogy zavar, hogy a játszótéren az egyik anyuka rendszeresen pofozza a gyerekét, és erre nekem esnétek, hogy : "Igen? És az nem zavar, hogy Indiában megfojtják a lánycsecsemőket? És ugyanígy szót emelsz a kínai börtönökben uralkodó állapotok ellen? Mert az az igazi probléma, azt ugye tudod??"  Azzal kapcsolatban meg, hogy mennyire vagyok környezettudatos, asszem nyugodt a lelkiismeretem. Nem sorolom fel, milyen májer vagyok, elég, ha én tudom, hogy hogy élek és mit teszek azért, hogy ne fulladjunk bele a szeméthegyekbe.  Nem az ünnepet szüntetném meg, nagyon szeretem a karácsonyt és az adventi időszakot. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a fenyőállítást hülyeségnek tartom. Különösen, hogy a fenyő zöldje az örök életet (feltámadást) szimbolizálja, erre egy fa-gyereket kinyírunk.  Akit nem zavar, az csinálja, váljék egészségére. Belátom, hogy így szoktuk meg, nekünk így normális. De ez a hagyomány a karácsony hagyományához képest még nagyon új (és lám, már Andersen idejében is szemet szúrt egyeseknek az abszurditása).  Amikor elterjedt, az emberek még a saját környezetükből vágták ki a fát és aztán később hasznosították (elégették), és gondolom, csak bizonyos körökben volt szokás. Most ipari méretekben csináljuk.  Egyébként nem is annyira a környezetvédelmi aspektusa zavar, hanem az, hogy valahogy én a fákat értéknek tartom. Lehet, hogy azért, mert városi gyerek vagyok :-). Abban nőttem fel, hogy a facsemetéket védjük stb. Engem sokkol, hogy valamit, amit értéknek tartok, nagytételben pusztítunk egy ünnep alkalmából.  Akit ez nem zavar, az csinálja nyugodtan, de ne azzal próbáljátok a lelkiisereteteket helyrerakni, hogy még az atomhulladékok kezelését is rajtam kéritek számon :-)  Egyébként peace, karácsony van!!! :-)

 • 2008.12.17 08:49:18hallohallo

  2008.12.16 22:45:32 monsterwoman1

  nem tudom, miért, de idén a környékünkön ez elmaradt. pedig eddig mindig ilyen volt itt is. simán pótolta a rendszeresen nem működő közvilágítást.

  most meg alig egy-két kert. gazdasági válság...?

 • 2008.12.17 10:07:27Tessina

  B-, "Egyébként nem is annyira a környezetvédelmi aspektusa zavar, hanem az, hogy valahogy én a fákat értéknek tartom. Lehet, hogy azért, mert városi gyerek vagyok :-). Abban nőttem fel, hogy a facsemetéket védjük stb. Engem sokkol, hogy valamit, amit értéknek tartok, nagytételben pusztítunk egy ünnep alkalmából."

  én is pont így vagyok vele.

 • 2008.12.17 10:27:57hallohallo

  most már csak egész halkan, a karácsonyfákat nem komposztálják, hanem égetik. egyrészt a gyantatartalom miatt, másrészt a rajtamaradt papír- és fémizék miatt.

 • 2008.12.17 11:43:11szövetszöcske

  Nnna, ezt a szellemiséget szeretem, ez az igazi poronty, van spiritusz meg küzdőszellem, ha már karácsony, akkor fikázzuk a műfenyősöket mer igénytelenek, a valódi fenyősöket mert nem környezettudatosak(és ha meg valaki semmilyen fát nem állít, akkor francnak van itt, az ilyenekbe kár a karácsony). Így is kell, mindenki kapja meg ami jár neki ilyen fontos témák kapcsán, ha harc, akkor legyen harc:)

 • 2008.12.17 11:47:34Nilüfer

  Szöcske,,mondtam már, hogy karmolászlak?:))

 • 2008.12.17 11:55:18cidre

  Egyszer kaptam egy olyan karácsonyi képeslapot, mely egy fenyőformán felfuttatott borostyánt ábrázolt - nagyon szép volt, díszíteni is lehet, karácsonyi is volt (a forma miatt), élő volt, valószínűleg kis ügyességgel nem is pusztul ki az ünnep után, igazi volt, nem mű, zöld - csak egy ötlet, ha valaki - B-, vagy más - nem akar fenyőfát állítani.

 • 2008.12.17 12:06:26Zsákos ember

  hat, ha osszeszamolom hany csirket kajalok meg egy evben, akkor azt hiszem, nem egy fenyofa megsemmisitesen zuhannek magamban ;) egy ember erdekeben elpusztitott (vagy kifejlodni nem engedett)biomasszaban a fenyofa eleg pici tetel... amugy en a pokot is az ablakon dobom ki, nem a wc-n huzom le vagy osszenyomva dobom a kukaba, tehat nem mondanam magam termeszettel szemben erzeketlennek, de ez a fenyofa sajnalat nekem teljesen erthetetlen, mivel aranyaiban sokkal nagyobb bajok vannak.

 • 2008.12.17 12:10:12Zsákos ember

  amugy most kiszamoltam, hogy ha 2.5 millio fara van szukseg, es egy fara 4 negyzetmeter terulet jut, akkor kb egy 3x3 kilometeres teruletet gyalulnak le a karacsony erdekeben, plussz egy fa nem egy ev alatt no meg, szoval valoszinu egy 5-6 km oldalhosszu negyzetnek megfelelo terulet van kivonva a termeszetbol magyarorszagon a karacsony miatt. azert meg kell hagyni, hogy ez nem olyan kicsike, tehat egy kicsit megis ertheto B- aggodalma.

 • 2008.12.17 12:36:03Tessina

  Zsákos, nálam pl ez tényleg nem racionális indíttatású kérdés alapvetően, ezért is idéztem B- -től pontosan azt a passzus, és erősen motivált egy kb. 10 évvel ezelőtti élménytől: január-február táján utaztunk le Tatára ismerősöket meglátogatni, és ennek keretében tettünk egy kis körsétát a városban. Az egyik parkban! az összes többévitezedes fenyő derékban el volt metszve: elvitték őket karácsonyfának. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy ez talán viszonylag egyedi eset, és én sem akarom beszűntetni pl. a húsevést azért, mert náhány állatot rosszul tartanak. De enekm ez annyira sokkoló volt, hogy azóta egyszerűen nem szeretem az elő karácsonyfát. Itthon inkább a számtalan helyettesítő módszer egyikét választom. De azért persze amikor a rokonoknál szenteste a kölkök csillogó szemmel bámulják, nyilván nem a karácsonyfát fogom siratni:)

  Ettől függetlenül persze környezetvédelmi okokból sem pártolom a karácsonyfadolgot, bár tudom, hogy "ez legyen a legnagyobb bajunk!" kategória ebből a szempontból.

 • 2008.12.17 13:03:51B-

  Zsákos: tudom, azt mondtam, nem fogok itt májerkedni a környezettudatosságommal, de ezt mégsem bírom kihagyni. Amikor ma sorban álltam a közértben, eszembe jutott, hogy azt mondtad, hogy ha komolyan gondolnám, megvenném a drágábbik szatyrot a corában.  1, nem járok se corába, se auchanba, se tesóba, hanem a lakóhelyemhez közeli boltokban vásárolok, ahonnan GYALOG (maximum 2 megálló BKV-val) viszem haza a cuccost. Ez azt jelenti, hogy nem égetek plusz benzingőzt a hazaszállításra és nem veszek meg egy csomó felesleges dolgot, mert nem bírom el  2, nem veszem meg se az olcsóbb, se a drágább szatyrot, ugyanis van saját bevásárlószatyrom, ami mindig a kézitáskámban van. Akkorára össze lehet hajtani, mint egy mobiltelefon, és az van ráírva, hogy (most kapaszkodj :-))) ): Minden nap tegyünk a holnapért!  Ja, és ezt a tuti menő bevásárlószatyrot ajándékba kaptam, került vagy 1,5 euróba, viszont imádom, és minden alkalommal, amikor használom, arra gondolok, akitől kaptam.  Na, hát ennyit erről :-)

 • 2008.12.17 13:04:49B-

  Egyébként meg tényleg nem értem, hogy miért zavarja ennyire a nagyérdeműt, hogy ÉN nem állítok karácsonyfát. Ezzel veszélyeztetem az egzisztenciájukat, vagy mi? :-)

 • 2008.12.17 13:30:45Zsákos ember

  B- engem nem zavar, csak jol tamadhato volt az érvrendszered, en meg repulok az ilyenre, mint legy a kabelre :D amugy meg ertekelhetned, hogy megbecsultem neked a konkret vesztesegeket, es utana belattam, hogy talan nem beszelsz akkora hulyesegeket. ezt a nyálverésen felul csak azert mondom, hogy lassad, nem csak a masik fikazasa erdekel, hanem a mondanivalo igazsagtartalma is.

 • 2008.12.17 13:38:49B-

  Zsákos, nálad a zord reál külső érző bölcsészmentalitást takar :-))))

 • 2008.12.17 14:33:41anyamadár

  B- na most Zsákos Szilveszterig fog ezen zokogni... :)

 • 2008.12.17 14:34:08Nilüfer

  Zsákos..de ha arra gondolsz, hogy mennyi karalábét fogyszetunk, és annak mekkora terület kell...nem vezet ez sehova.NEM lopott fáról beszélünk, az emberek termelik ezeket a fákat, mint a paradicsomot, vagy a krumplit..ismerősömnek három parcellája van.Egyikben a kivágandók, utána a jövőre kivágandók, harmadikban a csemeték..és amikorra az első felnő, és kivágják, az utolsó helyén már nő az új fa..körmyezettudatosan is lehet azért élő fenyőfánk, vagy akkor legyünk fényevők, és fotoszintetizáljunk..  Persze, környezettudatosnak kell lenni, de azért ebben is vannak szélsőségek..SZERINTEM.  Másrészt meg mindenki állítson vagy ne állítson azt, amit a szíve diktál.....  B, szerintem nem májerkedsz, ha szerinted így helyes, engem nem zavar.Csupán annyit szeretnék, ha mást meg az nem zavarna, ha élő fenyőt díszítünk.

  És ha valaki műanyagot díszít, azt de döngöljük a sárba.

 • 2008.12.17 14:39:25cozumel

  Na ha regen a megmetszett fat vittek a lakasba, akkor megnyugodott a lelkem. Itt Kanadaban a nagyonsok meteres fenyok tetejet vagjak le karacsonyfanak.  Amugy csak a tenyszeruseg kedveert: a fenyofelek minimalisan jarulnak hozza a tiszta oxigen termelesehez. Az a lombhullato fak biznisze.

 • 2008.12.17 15:16:09cantaloupe

  B-,

  igazad van, karacsony van, szalljon reank a Vilagbeke! :D  Szatyorral en is ugy vagyok, mint te-van 5-6 indiai szovetszatyrom, jo nagyok es strapabiroak, nem vagyok hajlando minden alkalommal 10-20 kismeretu, vekony (itt sajnos ingyen is adjak..) nejlonba hazavinni az arut. hetente altalaban egyszer megyek bevasarolni, hogy tobb benzint ne fogyasszak. Itt gyalog nem tudom ezt megoldani.  Ja, arra is kiakadok, hogy sokaknak van itt taviranyitoja, amivel az ablakbol beinditjak a kocsi gyujtasat, es az pofog vagy 20 percig, mert nagysasszony csak meleg kocsiba hajlando beulni. :(  Amugy engem nem zavar, ha nem allitasz fat, konkretan az a celozgatas hozta ki belolem a szarkazmust, hogy remeled, a vilagvalsag miatt kikopik az a szokas, mert ez mar nemcsak magadra vonatkozott, hanem burkoltan arra is, hogy aki fat allit, pazarol. Es fenntartom, hogy ez a problema meg egy hardcore-grinpiszesnek is kabe a 23475. helyen all. ;)

 • 2008.12.17 15:22:24cozumel

  "Ja, arra is kiakadok, hogy sokaknak van itt taviranyitoja, amivel az ablakbol beinditjak a kocsi gyujtasat, es az pofog vagy 20 percig, mert nagysasszony csak meleg kocsiba hajlando beulni. :("  Majd ha Nalatok is -35 fok lenne 4 honapon keresztul minden reggel, rogton megertobb lennel :-)))

 • 2008.12.17 15:47:35cantaloupe

  Cozumel, ILYEN hideg nalunk nincs. :)

  Mellesleg, osszel is megy a legkondi a mozikban, peldaul. Plusz pulover kell ilyenkor, mert hidegebb van, mint kinn.  Egy anyuka panaszolta nekem, hogy a fia ovijaban nyaron is ugy felcsavarjak a legkondit, hogy a gyerekek puloverben jatszanak, kint meg tombol a juliusi hoseg. A fel csoportnak folyik az orra allandoan, de nem, nem lehet rajta allitani, mert kovetni kell az eloirasokat...mellesleg draga maganovirol van szo.  Na, az ilyeneken kene sporolni, de szerintem el fogjak kezdeni itt is, a mostani magazinok tele vannak takarekossagi tippekkel, ami az amerikaiaknak kinai..de muszaj osszehuzni a nadragszijat. :)

 • 2008.12.17 16:18:54cozumel

  Mondjuk mi ebben a hidegben is gyalog+busszal jarunk iskolaba, de a hideg kocsiba en sem ulnek bele....brrrrrr...

 • 2008.12.18 17:47:11Nikol8

  anyamadár: Igen, nekem csak gyerekem van (kettő), állat az nincs, nem is lesz, nekik is jobb így :).  Nincs szép műfenyő és KÉSZ, a mű az csak MŰ.  Az meg, hogy a Te gyerekeidnek nincs baja a macskától, az szerencse, vagy az a bizonyos kivétel, ami...1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta