SZÜLŐSÉG

Hogyan ne világosítsuk fel a gyereket?

2008. december 11., csütörtök 15:30

Néhány hete egy könyvesboltban másfél órás tömény művelődés után anyukám letámadott egy könyvvel, melyet drága, kiskamasz unokájának tervezett adni, közbeiktatva a télapó segítségét. A mű címe pedig: A szerelmeskedés könyve. Tinédzsereknek. Néztem rá üveges szemekkel, hogy jön ez most ide, már hogyan hozhatna a Mikulás ilyen könyvet, főleg, hogy minek, hiszen én éppen egy tündérmesés darabot forgattam. Muhaha. Aztán hirtelen eszembe jutott egy beszélgetés, amit egyik osztálytárs anyukájával folytattunk, miszerint itt az ideje a lányokat felvilágosítani, mivel az ő gyereke már kérdezősködik. És különben is, ő, azaz a mami, ennyi idősen már bőven kíváncsi volt a dolgokra. Én naivan hárítottam, mert még olyan baba, gömbölyű, ártatlan, tündér-pötty lányom van, de a motoszka ott maradt az agyamban. Ennél fogva inkább elvettem a fent említett könyvet anyámtól, s belemélyedtem, majd egy „Miért is ne?!” felkiáltással a kosaramba tettem.”Maximum a Télapó megbotránkozik, hogy mit is kell a csizmába préselnie.Hazafelé, egy hosszabb piros lámpánál ért a felismerés, hogy egy ideje már hárítok a témában. Amíg hivatalosan is picike volt a gyerek, addig nagy mellénnyel állítottam, hogy nálunk olyan őszinte alapokon nyugszik az élet, hogy semmi problémát nem fog okozni a felvilágosítás. Nem fogok teátrálisan bibékről zavarogni, meg leizzadni néhány kilót (bár előnyömre válna), majd úgy is folyamatában fogok fényt gyújtani az elmében.

Hogy nem nyúltunk félre a könyvvel, az abból is látszott, hogy a mű az első napon akkor volt csak forgatva, amikor a sarj egyedül volt. Világos, a naiv anya meg én vagyok, hogy biztosan nem érdekli még a csajt, mégis hogyan kell gyereket csinálni.

Felvilágosítás-ügyileg eddig ott tartottunk, hogy a gyerekhez kétféle magocska kell, apától egy, anyától egy, ez eddig rendben van. De hogy miért nem kérdezte meg eddig a gyerek, hogy az a nyomorék mag végül hogyan kerül a mami hasába, rejtély. A könyv itthonlétének másnapján úgy döntöttem, beszállok a muriba, együtt fogjuk olvasgatni, micsoda jó móka lesz, biztosan izzadunk majd egy jót. Ez hajszárítás közben volt, gondoltam vagy most lesz a gyermek felvilágosult, vagy soha, ugyanis kérdés érkezett: Miért kell a gyerek ellen védekezni? Hohó, rejtett filozófia is lapul a dologban (lehet, hogy Pannát igaziból a világbéke érdekelte), belecsaptam hát a lecsóba.

„A menstruáció ugye, ami ciklikus… - Mi az a ciklikus?- Hát 28 naponta van peteérés…”- Mi az a peteérés?”

Innentől kezdve volt tükörtojás, állandó tojás-készlettel rendelkező női embrió, lógó, spermát cipelő herék, termékenyítetlen pete vándorlása, petefészek helyének kitapogatása és hasonlók. A spermiumok mozgásának modellezéséről sem feledkeztem meg, ahogy élet-halál harcot vívnak a petéért, majd dramaturgiai csúcsként a méhnyálkahártya leválása miatt (is) bekövetkezett vérzést ecseteltem- „Mi van, ha kifolyik belőlem a bugyimba?”. „Készülj fel, egyszer biztosan át fogsz ázni, reméljük ez nem nyilvános helyen lesz, s tart a betéted (hogy hányszor lepi el a vér majd, amíg meg nem tanulja, hogy hogyan bánjon a menstruációjával, nem árultam el neki)! Annak ellenére, hogy azt hittem, a havi vérzéssel nagyjából update a gyerek, tudtam újat mondani. De nézzük tovább!

Ezután egy orbitális férfi szerszámra mutatott rá egy képen a gyermek, amire éppen gumit húzott a büszke gazdája . „Mit csinál?” Felismerve, hogy elérkezett a döntő pillanat, megragadtam a lehetőséget. Mert hát a kérdésére (Miért kell a gyerek ellen védekezni?) a technikai válasz itt van: hogy ne kerüljön bele a fiúból a lányba a spermium (micsoda szakszavak már, ugye?). És itt kérem, ennél a szent állomásnál végre lelepleződött a nagy titok, hogy a fiú bizony a hímvesszejével juttatja bele a lányba a fiú magokat. Nem tudom, mekkora döbbenetet okoztam, s hogy egyáltalán fényt gyújtottam-e a kis kobakban, vagy még jobban összezavartam, sőt, azt sem sikerült kiderítenem, hogy voltak-e halvány sejtelmei a dologról. Azért próbáltam menteni, ami menthető:

„De az mindkettőnek jó, sőt, nagyon jó, ezért csinálják, nem csak azért teszik az emberek össze, amijük van, hogy gyerekük legyen, hanem mert jó érzés. És pont ezért védekezünk, mert ha nem tennénk, boldog-boldogtalan gyereket potyogtatna (amúgy nem?). És milyen nagy szívás már lányanyának lenni, a fiúk meg csak lazán odébb állhatnak, ha olyanok. S ezzel gyakorlatilag nem csak biológiai, hanem társadalmi felvilágosítással szolgáltam, valamint adtam egy pofont a kakának, s a negatív férfiképet erősítve ültettem el a gyermekben a férfigyűlölet sztereotipját.

Az pedig, hogy tapintatos lányunk van, onnan lehet most már biztosan tudni, hogy nem kérdezte meg, mi mégis mikor szoktuk összedugni apával.

A fenti tömény beszélgetés teljes verziója cirka két óra volt. Amikor befejeztem, s a gyerek kissé összetörten, de leginkább zavarodottnak tűnve elment aludni, R.E.-t faggattam, hogy milyen voltam. „Nagyon kemény, jól rázúdítottad”.

Hát, megtörtént végül, túl vagyok rajta? Pontosan ugyanúgy adtam elő az egészet, ahogy a kabarékban szokták modellezni a felvilágosítást, miközben a lelkes szülő kézzel-lábbal hadonászik és magyaráz, addig a döbbent gyerek mérsékelt szájtátással figyeli a hibbant őst. Milyen jó, hogy a második gyereknél tiszta lappal indulhatok. Mindenesetre próbálkoztam.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.12 12:19:37B-

  Még annyit mondanék, hogy a felvilágosítást szerintem se 12 évesen kell elkezdeni, sőt. Én már a másfél évesnek is mondogatom, hogy a szomszéd néni hasába baba van, néha ő is odamegy, rámutat, mondja, hogy baba stb. Persze most még könnyű, mert nem kérdez :-) Mindenesetre úgy tervezem, hogy mindig az igazat fogom mondani, a lehető legkevesebb virágnyelvvel meg szimbolikával, de azért az ő szintjén és nem gusztustalanul. Szerintem amíg nem zavarja, engem is és a apját is látni fogja meztelenül (ez majd kialakul, egyelőre beszaladgál a fürdőbe, wc-be is - ez utóbbit a bilivel való megbarátkozás jegyében nem ellenezzük).  Hát majd meglátjuk, hogy jön össze a dolog.

 • 2008.12.12 12:23:22tökcsősz

  3 évvel ezelőtti példa. Akkor volt az öcsém 17, én 26.  Egyik este csörög a telefonom, öcskös az, hogy hívjam vissza. Visszahívtam, közölte, hogy technikai tanácsadásra van szüksége, mert eljutott odáig a barátnőjével, és mivel mindkettőjüknek az első lesz, nem akarja elcseszni, se magának, se a lánynak.  Hát... nem mondom, hogy nem izzadtam le kapásból. :) de korrektül, kb 3/4 órás kiselőadásban elmondtam neki, hogy mit hogy merre meddig, kezdve onnantól, hogy hogyan izgassa fel a lányt, egészen odáig, hogy mikor és hogyan húzza fel és le a gumit..  Hálás vagyok a sorsnak, hogy egyrészt előtte kérdezett, és hogy kérdezett, másrészt hogy ezt telefonon tette, nem személyesen :) ha face-to-face kérdez, lehet, hogy nem ment volna ennyire részletesen...

 • 2008.12.12 13:04:58szövetszöcske

  Azon, hogy az ember éppen mit dumál össze tizenéves korában a barátaival, barátnőivel, meg mit lát ekkor pornófilmekben, olvasgat itt-ott múlnak aztán olyan közkeltű tévhitek hogy a nők azt gondolják, hüvelyi orgazmus nélkül nem nő a nő, hapsik azt gondolják análszex nélkül nem hapsi a hapsi, vagy hogy a nőben van valami G pont, amit nyomkodni kell mint valami csengőgombot, aztán majd férfiistennek tart jól.

  Egy csomó ilyenről a szülőknek szerintem nem itélkeznie kellene, hogy fúj, mer akkor tényleg csak a haverok gyakorolják majd a befolyást ezekben a témákban, de azt például indirekt módon elmagyarázhatná mindenki a gyereknek, hogy az elején nem kell sokat elvárni, és ha az alapdolgok tökéletesen működnek, akkor érdemes valami haladóba belevágni. Nem is értem, a tizenévesek ezt mostanában úgy kezdik, hogy sportanalógiával éljek, mintha az ember életében először sílécet csatolna a lábára, aztán rögtön síugrósáncon akarna kezdeni, és csodálkozik hogy a végén fejjel beleáll a hóba és elmegy a kedve az egésztől...

 • 2008.12.12 14:30:38B-

  Lenne még egy hozzáfűznivalóm a korai szexhez: nem tudom, a fiúkkal hogy van, de a lányoknál elég béndzsa eredménnyel jár a korai kezdés. Az én ismerettségi körömben több ilyen is volt, pl az egyik csak 14 évesen veszítette el a szüzességét, és 18 évesen még nem tudta megmondani, volt-e már valaha orgazmusa az életben. Márpedig szerintem az ilyesmit az ember észreveszi. De nem ő az egyetlen, aki korán kezdte, totál éretlenül, totál frigid lett, viszont mivel a szex nem az örömről, hanem a menőségről szól neki, minden hülyeségben benne van.  Amikor 18-19 évesek voltunk, és a pasim haverjai dicsekedtek, hogy milyen 14-15 éveseket ujjaztak meg, aztán meg sírtak, hogy a 18-19 éves állandó barátnőjük totál frigid és nem érdekli a szex stb, mindig mondtam nekik, hogy basszus, éppen ti gyártjátok ezeket a fapinákat, amikor 14 éves szárazpuncijú kiscsajokba hatoltok be!!! És sose hitték ezt el nekem.  Szóval valahogy hirdetni kellene ezt a lányok és a fiúk között is, hogy ha elcseszik az alapkalibrálást a puncival, évekbe tellik helyrehozni. És melyik pasinak van türlme az ehhez szükséges finomhangoláshoz??

 • 2008.12.12 15:05:16mucika

  Nagyon meglepődtem, hogy vannak akik azt hiszik, hogy 12 -13 éves lányok már mindent tudnak. Tudom, hogy vannak akik ebben a korban már gyakorolják a szexet, de szerintem ők sem tudnak mindent - mert ha mindent tudnának, azt is tudnák, hogy ez még nagyon korai nekik. Annak idején (16 évvel ezelőtt) a mi osztályunkban is volt olyan lány, aki 13 évesen vesztette el a szüzességét. Majdnem mindenki kurvának tartotta - nem tudom, hogy ez most hogy van.

  Az viszont tény, hogy a felvilágosítás nagyban függ a gyerektől. Anyuék sosem titkolóztak előttünk, ha kérdeztünk, akkor nagyon korrekt módon válaszoltak. Csakhogy én pl. túl prűd voltam ahhoz, hogy kérdezzek. Így történhetett meg az, hogy csak 14 évesen jutott el az agyamig, hogy a fiúknak nem csak feláll, de be is teszik a nőkbe. Na, ezen akkor totál kiakadtam :)

 • 2008.12.12 15:05:39Zsákos ember

  B- pl amelyik szereti a nojet?

 • 2008.12.12 15:15:17cozumel

  Zsakos  most burkoltan levenasszonyoztal, de nem baj :D:D:D  Szocske  hat en baromi jot rohogtem a felsorolason, amugy tok jo, hogy leirtad ezeket, mert azt tudom, hogy MI lanyok mirol pusmogtunk kezmuves foglalkozas alatt, de hogy a fiuk mirol, azt ilyen reszletesen nem tudtam.

  Jo tampont, hogy EZEKROL is dumaljak majd lazan, a fiammal is.

 • 2008.12.12 15:16:04cozumel

  Kezmuves foglalkozas---> na ez felreertheto ebben a kontextusban :-)))

 • 2008.12.12 15:17:58Zsákos ember

  cozumel: en pont azt hittem, hogy valami kiscsirke vagy, mint a tobbi no errefele.

 • 2008.12.12 15:28:32cozumel

  Oooo....pedig meg voltam gyozodve, hogy minden sorombol arad az evek szamaval linearisan novekvo bolcsesseg :D

 • 2008.12.12 15:29:10cozumel

  Csak ki ne deruljon a vegen, hogy osztalytarsam voltal :-)))))))

 • 2008.12.12 15:37:50anyamadár

  Zsákos mi a csirke-nemcsirke korhatár? :))

 • 2008.12.12 15:55:59verkaverka

  Itt mindig a fontos dolgokról van szö. :) A hagyományos csirketyúkhatár az a harminc, nem? :)

 • 2008.12.12 15:56:13Zsákos ember

  cozumel szuts j. 80-88, elso negy ev a, utana b osztaly ;)  anyamadar: kb 25-ig kiscsirke.

 • 2008.12.12 15:56:21verkaverka

  Vagy mindig ami az ember fölött van öttel...

 • 2008.12.12 15:57:07anyamadár

  Ahh ezt a csirke-dolgot már kinőttem :)))

 • 2008.12.12 15:58:00Zsákos ember

  verkaverka: 30 folott mar harklis kotlostyuk ;)

 • 2008.12.12 15:58:36anyamadár

  basszus...

  de azt háklisnak írják nem? :)))

 • 2008.12.12 16:00:25Zsákos ember

  verkaverka: en az "oreg"-gel voltam hasonloan, mindig szoroztam 2-vel, amennyi vagyok, es addig nem oreg az ember, es baromi jo erzes volt, hogy milyen sok van meg addig, amig oreg leszek.

  aztan mostmar 68-lenne az oregseg hatara ezen logika szerint, ekkorat onamitani meg mar nehez. :(

 • 2008.12.12 16:00:30szövetszöcske

  csirke-nemcsirke korhatár:) Hát nem tudom, én már láttam 50-en felüli nőt is, aki tutti, hogy a táskájában hordja magával a magokat.  Ja, és hogy épületesen hozzászóljak az osztálytársos vita-kanyarulathoz is, hogy örüljetek jól, megnéztem, nem jártatok egy iskolába.

 • 2008.12.12 16:01:40Zsákos ember

  anyamadar, francba. pedig direkt rakerestem a google-be, hogy van e ilyen szo (gyanus volt), es mivel talalt parat, nyugodtan beirtam. most hogy szolsz, akkor latom, hogy csak 9 talalat van :I

 • 2008.12.12 16:03:33Zsákos ember

  szovet: es cozumel tyuk, kotlostyuk, vagy mar a nyaka is kopasz?

 • 2008.12.12 16:03:34anyamadár

  Zsákos de akkor nem hiába voltam háklis rá, mi? :)

 • 2008.12.12 16:04:02anyamadár

  Szöcske nemár te tudod ki Zsákos? :) Nekem nem fedte fel magát :)

 • 2008.12.12 16:05:52Zsákos ember

  anyamadar: de hat raduzentem, nem?

 • 2008.12.12 16:07:10anyamadár

  Nem. Szöcske üzent :)

  vagy már ennyire szenilis is vagyok a koromhoz :)))

 • 2008.12.12 16:18:12cozumel

  Jaaa, 88ban en mar ballagtam a Sziladybol...Te kis torpekakas...:-)

  (raadasul szutsos voltal? pfff...) :D

 • 2008.12.12 16:32:55Zsákos ember

  mert a fazekas jobb? ;)

 • 2008.12.12 16:45:08verkaverka

  Hát szerintem a 68 nem rossz ötlet, a 60 még biztos nem öreg...

 • 2008.12.12 19:49:41cozumel

  Fazekas rulez :)

 • 2008.12.12 22:18:19Magenta

  Zsákos, szóval nem csak hozzám nem jutott el elsőre az üzid. :)

 • 2008.12.13 00:43:54Magenta

  Zsákos ezek szerint 73-74-ben született

 • 2008.12.13 08:31:22Zsákos ember

  magenta ugy latszik a nagyteso valamiert cenzurazza az uzeneteim. lehet, hogy felt toletek? ;)

 • 2008.12.13 12:27:45Magenta

  mehhhehe, vagy inkább fordítva. :)

 • 2008.12.13 14:57:25cozumel

  Tiltakozzunk a Zsakost ert diszkrimini ellen! :D

 • 2008.12.13 15:12:04B-

  Zsákos: "B- pl amelyik szereti a nojet?"  Szerintem igen kevés olyan pasi van a 18-24 korosztályban (amikor helyre lehetne tenni ezeket a dolgokat), amelyik tényleg kitartóan próbálkozik, hogy jó legyen a csajnak, nem érzi magát férfiasságában sértettnek vagy frusztráltnak, ha kifog egy ilyen csajszit. Mert az tök más dolog, amikor egy eleve szűz csajjal türelmesen haladsz előre, és teljesen más, amikor a csaj szexualitását, stílszerűen szóva, már elb@szták, és nem feltétlenül érzed a részéről az örömet vagy a fejlődést. Sokkal könnyebb rámondani, hogy frigid picsa, és keresni egy másikat. Még ha szereted is az elején, szétfrusztrál látni, hogy ha a fejedre állsz, akkor sem élvezi a szexet.  Na mindegy, a lényeg az egészben az, hogy az ismerettségi körömben azt látom, hogy ha túl korán kezdik, nula orgazmuskészség alakul ki, és ez a probéma éveken át húzódhat és több kapcsolatot is tönkretehet. • 2008.12.13 15:24:10anyamadár

  B- szerintem az is hiba az orgazmusképtelenségben, hogy ezek a lányok a saját testüket sem ismerik. Ha nem tudják hogyan okozhatnak örömet maguknak, nem tudják mit kell elvárni a fiúktól...

 • 2008.12.13 15:48:03Vakmacska

  Fazekas rulez, főleg ami a 70es és 80as éveket illeti, utána már nem jártam oda....

 • 2008.12.13 16:39:28Zsákos ember

  na mi az, mindenkit halasrol szalasztottak?  B-: nekem az elmeleted kicsit gyanusnak tunik. az feltunt, hogy a lanyok orgazmuskeszsege eleg szeles skalat olel fel, de azt gondoltam, hogy ez inkabb adottsag, es kevesse fejlesztheto - nyilvan kis mertekben igen, azzal, hogy levetkozi valaki a felelmet, hogy mi hogy lesz, vagy a gorcsos akarasat stb, de azt nehezen tudom elkepzelni, valaki ugyanolyan kepessegu partnernel ot eve nem elvezte a szexet, ma meg percenkent kepes produkalni egy orgazmust. de errol fiukent en nyilvan joval kevesebbet tudok, majd hatha valaki bevallalja a tapasztalatait lanykent. nekem orgazmus gondom meg nem volt - leszamitva, hogy voltak olyan helyzetek, hogy fel sem allt... ;)

 • 2008.12.13 16:47:02Magenta

  Nekem csak rokonaim laknak halason. :))))  Meg sokfelé az országban

 • 2008.12.13 16:53:37cozumel

  Vakmacska  eskudj :-)

  Mikor jartal a fazekasba? EN 76-84 kozt :-)

 • 2008.12.13 16:57:50anyamadár

  Szinyeis Általánosos nincs itten? :)))

 • 2008.12.13 16:57:59cozumel

  "azt nehezen tudom elkepzelni, valaki ugyanolyan kepessegu partnernel ot eve nem elvezte a szexet, ma meg percenkent kepes produkalni egy orgazmust"

  Zsakos  nyilvan nem ilyen szelsoseges, de megis oriasi kulonbseg lehet az orgazmuskeszsegben, a partner fuggvenyeben.

  Fokent az elso partner(ek)el fordulhat elo, (kulonosen, ha a ferfi is tapasztalatlan), hogy jo nehany ev kell, mire a no is igazan elvezi, de lehet, hogy soha nem jut el odaig.  Kesobb, egy masik partner mellett meg szexistenno lesz :-)

 • 2008.12.13 17:32:29dodóó

  Zsákos!  Nálunk is egyik fél:Halasi,Félegyházi,kiskunmajsai.

 • 2008.12.13 18:05:31Magenta

  cozumel, szerintem Zsákos úgy gondolta az ugyanolyan képességű partnert, hogy ugyanazt tudja pl. a mostani az ágyban, mint az előző. Bár szerintem ilyen nincs!

 • 2008.12.13 19:50:54cozumel

  Magenta  az tuti, hgy nincs ket egyforma teljesitmeny!  Meg a benak is mashogy benak :-)

 • 2008.12.13 20:43:05Blueray

  Szeretném azért tudni, hol nőtt föl az a s6zülő (tippek: kolostor, Hold, remetebarlang, lakatlan sziget),aki úgy "megy" fölvilágosítani magzattyát, hogy tökéletesen meg van győződve arról, hogy gyermeke még abbszolute intakt a témában.

  Emberek! Már az óvodában megkezdik a srácok egymás fölvilágosítását!

  aztán az iskolában a helyzet csak fokozódik.

  Szóval akkor mit tegyen a nyomorult szülő? Ne csinálja? De igen. De ne úgy, hogy leülteti a kölköt és előadást tart neki.

 • 2008.12.13 22:36:56Csöre

  Egy jótanács: mielőtt bármekkora gyermek kezébe bármelyik, témába vágó könyvet adjátok, olvassátok azt el ALAPOSAN. Én pl. amikor megszereztem a Te meg én és a testvérkénk című könyvet a fiamnak, rögtön rámszállt, hogy olvassam el neki. Az "olvasás" kissé vontatottan haladt (és azóta is mellőzzük a szöveghűséget). Egyrészt én más szavakat használok, mint az írók (azaz mint a fordítók - kevésbé ragaszkodok a biológiakönyv alapszókincséhez). Másrészt minden kicsit is kényesebb rész után jön egy adag "istenkedés" (Mert az Úr ezt így teremtette... stb) ami még nekem is egy kissé túl kegyes olvasmánnyá teszi, pedig én a Patronába jártam. :) Harmadszor: "mindent egy lapra tesz fel", azaz a könyvben szereplő gyerekeknek (és ezáltal az olvasóknak is) egyszuszra magyarázza el a dolgokat onnan kezdve, hogy a baba a mama pocakjából bújik ki, odáig, hogy hogyan is kerülnek be a spermiumok. (Mely folyamatot következetesen és egyszerűen csak 'szexuális együttlétnek' nevez, amely kifejezés használata nem túl életszerű a megcélzott óvodás korosztály számára.) Ja, a képek azok jók. ;)

 • 2008.12.19 10:25:26dodóó

  www.rtlhirek.hu/videorovat/hazonkivul

 • 2009.01.02 23:58:58Wiskas

  Szerintem mindenképpen fontos a szülői elbeszélgetés! 12 éves voltam mikor anyu meghalt, így még nálunk erről nem esett szó. Pontosabban egyszer mikor a boltból Tamponnal érkeztek haza a szüleim rákérdeztem mi az. Apám válasza: "Pöszéknél a Sampon." Ezzel le is volt rendezve. Később mikor menstruálni kezdtem már a nagyanyám élt velünk, aki megkérdezte tőlem reggel, hogy "ugye tudod, hogy ez nem betegség?" és kicsomagoltatta velem a szárnyasbetétet a felső rétegéből mert gőze sem volt, hogy azt így kell használni... Szóval rettentő gáz volt.

  Aztán 19 évesen furán nézett rám a barátom, mikor ezek a dolgok szóba kerültek. persze voltak félinformációm osztálytársaktól pl., de ez édes kevés az összképhez. Pontosabban az egészséges összképhez.

  Így akármilyen kínos is ezt a hibát én nem fogom elkövetni, hogy ne beszéljek róla.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta