SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: A félidős terhes vertikális mozgássérült lesz

2008. december 10., szerda 10:35

20. hét

A héten érdekes felfedezéseket tettem a haskörfogatommal kapcsolatban. Először csak az tűnt fel, hogy egyre több kaja potyog az ölembe, illetve a férjem egyre szívesebben témázgat azon, hogy megint valami folt van a felsőmön. Persze, egy kismama, pláne ha többgyerekes, általában alapból foltos egy kicsit. Mert ha épp nem a főzés vagy egyéb otthoni meló miatt, akkor a gyerek törli bele a száját a két terhesség után már kissé viseltessé vált, egykor csini kismamaruhákba.Jó-jó, akkor beljebb húzom azt a széket. És jobban a tányér fölé hajolok. Azaz beljebb húzNÁM, mert hoppá, a hasamtól nem lehet. És föléhajolNÉK, mert hoppá, a hasamtól nem kapok levegőt. És jé, a morzsák sem az ölemben, hanem feljebb, a hasam tetején kialakult kispolcon gyülekeznek.Hát igen, a hirtelen megnőtt a hasam kezd forgalmi és funkcionális akadállyá válni. Mosogatásnál egy lépést hátra, ha nem akarom, hogy a hasam is vizes legyen. Főzni oldalról kell, ha nem akarom Félgyerkőcöt megpárolni a forró víz felett. A hajolgatás egyre nehézkesebb, sőt, a térd alatti dolgok lassan elérhetetlenné válnak, nyújtózkodni meg ugye alapból nem ajánlott, szóval vertikálisan egyre inkább mozgássérültté válok.

Nem is értem, mintha egy hét alatt nőtt volna hasam pocakká. Nemrég még hajoltam, normálisan guggoltam, hasrafeküdtem és felkaptam a gyereket, ha sírt. Ma a Mici úgy mászott meg, mint egy hegyet, amikor felkívánkozott egy kis cipelésre, és úgy igazán nem is tudtam hová helyezni a lábait, hogy kényelmes legyen. Vízválasztó huszadik hét. De lépjünk tovább.

Gondoltam egy merészet, és elővettem a mérleget. (Szinte látom, ahogy a kedves olvasóközönség egy része már nyúl is a kő után..) Már régóta nem találkoztam vele, ezért kíváncsi voltam a véleményére (már meg is van az alkalmas kő), és ugyan gondoltam is valamit, amikor megmutatta az igazságot, de ide legyen elég az a semleges közlés, hogy 9 kiló plussz. (Kő eldob, másik kő a kézbe, jobb esetben kő elejt – én meg most behunyom a szemem..) Félidős száraz információ, lapozzunk is gyorsan.

Hátra van még ugyanis az elmúlt húsz hét legjobban várt eseménye, az egyetlen olyan erőszakos cselekedet, amelyet eleinte minden anya csak édes mosollyal az ajkán, párás szemekkel és hasát símogató mozdulatok kíséretében emleget. Igen, Félgyerkőc rugdosni kezdett. Nagyon édes, megbököd itt, kaparászik ott, én meg boldog vagyok, hogy időről-időre jelt ad magáról, és minden rendben van. Persze majd pár hét múlva, amikor megtalálja a húgyhólyagomat, meg befeszít a bordáim alá, és ráérez az igazi kick-box ízére, már nem lesz ennyire cuki a helyzet.

De akkor már egyre rövidebb lesz a cetli, nekem meg lesznek nagyobb paráim is annál, hogy mekkorát rúgott belém aktuális magzatom, és egyáltalán. Élvezzük csak ki ezt az érzést fenékig. Mert azt hiszem nálunk három lesz a magyar igazság, és egy év múlva már csak nosztalgiával fogok gondolni arra, hogy valaha nekem pici lábacskák rugdostak a hasamban.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.10 10:49:35Subbantósdi

  Nekem is meglepő volt mindig, mikor elkezdett ténylegesen nőni a hasam. Azelőtt sokszor úgy mostam hajat, hogy nem fürdéssel egybekötve, hanem belehajolva a kádba...hát ez terhesség alatt, főleg így a közepétől kezdve bizony már nem ment, ahogy semmiféle hajolás nem válik ilyenkor már túl kellemessé, egyszerűen a derékba olyan iszonyú fájdalom tud beleállni, hogy mindjárt fel kell egyenesedni. :o)

  Mondjuk ettől én még próbáltam hajolgatni, felmosni és porszívózni ugyanúgy, a legvégsőbb időpontig, szóval nem nagyon zavartattam magamat, még ha egyre nehezebb is volt. Nekem ez volt a babatorna, mindkét terhességem alatt, a kismamatorna néven nyomatott bohóckodásra nekem sem időm, sem türelmem nem nagyon volt, nem is hittem benne igazán, ez is mondjuk hozzátartozik.. :o) És bár ez nem a kilók ellen van, hanem azt hiszem, ilyen közérzetjavító, meg a keringésnek tesz jót, meg talán az izmoknak, stb, hát én jól megvoltam enélkül, csak annyit mondok, ha az ember továbbra is végzi a napi teendőit, nem kell ilyen kismamatorna. :o)

 • 2008.12.10 10:52:07Subbantósdi

  Panzej: amit előbb elfelejtettem írni, nagyon csinos a pocakod. :o)

 • 2008.12.10 10:52:52másutt

  Nagyon csinos poci.

 • 2008.12.10 10:57:25Meni

  Na, aki most is beled kot kedves Panzej, az utal teged, nincs mit tenni vele. Erdekes volt, aranyos volt. Es vegre latszik is a pocak, mar nem fanyaloghat senki. Csinos kis poci. Irigykedem egy kicsit, ha szabad, foleg a kaparaszasert, mini-boxert...mert az tenyleg olyan jooooo :))

 • 2008.12.10 11:36:11mesianyu

  Jaj, régi szép emlékek /na nem is volt olyan rég :)/, mikor féloldalasan kell odaállni a mosogatóhoz, a köldököm már csak tükörből látszik, ha leesik valami előbb mérlegelek mennyire fontos. Ha nem akkor csak arrébb rúgom, ne legyen láb alatt és alkalom adtán a többivel együtt összeszedem.

  Rugdosásnál meg az a bizarr mikor a pocak lökdösi az öledben lévő tesót. Majd tesó nagy kerek szemekkel rád mered :)))

 • 2008.12.10 11:51:31Magenta

  mesianyu, én az utolsó trimeszterben már rábíztam a férjemre a leejtett dolgok felszedegetését. :)  Amit utáltam: nem fértem el a lakásban. Nekimentem a falnak, ha az előszobában be akartam venni a kanyart a konyhafelé pl. Mindig tele voltam foltokkal. Meg hogy ha fel kellett véletlenül emelni a fél lábam valamiért, mondjuk lecsúszott zokni megigazítása - rutinmozdulat ugye -, akkor felborultam, mert elhúzott a súly.  A kapirgászást az elején nagyon szerettem! :)))

 • 2008.12.10 11:53:38manka78

  Ez jó volt. Tényleg nagyon csinos vagy. Tényleg nekem is mindig vizes volt a hasamon a póló.)) Én szerencsésnek érzem magam, mert nagyon jól voltam az utolsó napig mindkettővel. Mindent megcsináltam, jöttem-mentem, intézkedtem,szinte végig dolgoztam. Ettől függetlenül az elsővel jártam terhestornára, a másodikkal már nem volt időm. Én nagyon jól tudtam alkalmazni szülés közben, a tornán tanult légzéstechnikát. Ilyen szempontból hasznos volt.

 • 2008.12.10 11:55:23anyacuka

  Szívetmelengető nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre amikor magzatka (most 1 éves) még odabenn lakott és rendszeresen este tízkor kezdett rock&roll órát tartani...  A hajolgatás meg a guggolás nekem egész jól ment végig, a tornához meg annyit hogy mi jógára jártam. Apacuka többször említette is, hogy mikor megyek már újra, mert hogy utána pár napig kezelhetőbb vagyok. Hát ugye a hormonok... • 2008.12.10 12:18:31nutika

  szerintem még mindig gyönyörű ez a felső (legalábbis ami látszik belőle), és a falatok színe is nagyon tetszik! (mármint a fal, ami előtt állsz)

 • 2008.12.10 12:31:08mesianyu

  Magenta ez jó ötlet :DDD Ha lesz hármaska kipróbálom :))))

  Volt még egy kedvencem, kb a 8. hónaptól, forgalmas helyeken, legszívesebben minden szembejövőt elhessegettem volna "vigyázat jövök!" felkiáltással. De pusztán önvédelemből jobban jártam a szlalomozással :(

 • 2008.12.10 12:42:54Magenta

  mesianyu: hátulütője, hogy ha a férj dolgozik, egész szépen össze tudnak gyűlni a dolgok.  Nekem a harmadik gyereknél csak a hasam nőtt meg, csak előrefele. Több mint négykilós gyerek, 58 centivel. Röhejesen néztem ki. :)

 • 2008.12.10 13:04:30Normi

  Azért a konnektor és a tészta sem rossz!:)

 • 2008.12.10 13:09:04Normi

  Amúgy aki nem olvasta azt a bizonyos régebbi posztot a hízásodról, kedves Panzej, az most majd esetleg jön, és aszongya, hogy "miiii? kilenc kiló félidősen? és akkor csodálkoznak a dagadt anyukák, hogy a férjük félrekefél, stb." Szóval nehéz itt jónak lenni...  Egyébként én azt szeretem nagyon, amikor a gyermek náthás, és a pólómon szép, fényes csíkok éktelenkednek itt-ott. De ez kissé off, csak a vizes-morzsás ruháról jutott eszembe. • 2008.12.10 13:15:24Magenta

  Normi, megfelelni sosem lehet! :)

  Egyébként én a hatodik hónapig híztam 11 kilót, aztán két és fél hónapig semmit, majd az utolsó két hétben még négyet, pedig ugyanazt ettem, amit addig. Úgyhogy a most terheseknek mondom, hogy nem kell ezen parázni.  Én mostanság naponta minimum háromszor öltözök át, mert nem tudok annyi textilpelust magamra teregetni, hogy evés közben a kiccsaj ne rám hányja vissza a kaját. Naponta legalább kétszer alá is beletalál, "imádom" az érzést, ahogy a büfi folyik végig a mellemen, le a hasamra... :))))  Panzej, nekem a fazék tetszik, ikejás?

 • 2008.12.10 13:20:59kisbibe

  Szerintem lassan ámehetnénk lakberendezős posztba... :D:D:D

 • 2008.12.10 13:29:06mesianyu

  Magenta igen apa dolgozik ezért szántam rá magam néhányszor a felszedegetésre. De csak akkor mikor már volt értelme a dolognak egy darabért fölösleges ekkorát tornázni.

  Egyeskével nem nagyon volt ilyen problémám, hiszen ráértem egyedül, nyugodtan csinálni a dolgomat. Ketteskével meg szedegettem egyeske után a cuccot meg ami a kapkodás miatt kiesett a kezemből.

 • 2008.12.10 13:53:12Magenta

  Nyáron leejtettem egy almát, az be a szekrény alá. Hogy ki tudjam kotorni, lefeküdtem a földre az oldalamra, majd ott maradtam, mert a nyúlkálástól becsípődött egy ideg a hátamban. A két nagyobb nem volt itthon, a férjem dolgozni volt, amíg hazaért, azon szurkoltam, hogy remélem, nem hagytam a kulcsot a zárban. :)))  Na, akkor szoktam le a felszedegetésről. :-D

 • 2008.12.10 14:02:24mesianyu

  Magenta nálunk a macska kotorja ki a szekrény alól a dolgokat. Ez az egyetlen amire sikerült beidomítani. Folyamatban a "Leó nyiss ajtót" és a "hozd ide a telefont" lecke. Elég gyászosan haladunk.

  Sokáig tartott mire megmentettek?

 • 2008.12.10 14:07:02Magenta

  Három órát fetrengtem ott. Előnye volt, hogy a padló volt nyáron a legjobb hűsölés a lakásban. :)))))))  Nekünk tengerimalacunk van, esetleg riasztónak tudnánk használni, másra nem beidomítható. :-D Ha valaki a hűtőben kotorászik, akkor már jelez, úgyhogy nincs dugifagyievés.

 • 2008.12.10 14:21:41Mafalda

  én most léptem a 21.-be

  na ez a pocaknövekedés hihetetlen !

  két hete vettem az eddigi egyetlen terhescuccomat, egy farmert

  viccesnek tartottam, hogy a 34-es pocakbetétje lötyög rajtam

  most meg? napról napra, sőt, óráról-órára egyre nagyobb leszek

  még szerencse, hogy a munkahelyi asztalokon nem egyenesek, hanem egy-egy ív van azon az oldalon, ahol ülünk :-) mintha terhesbarát melóhely lenne

  kilóban nálam egyelőre 5 és fél, tegnap mértem, de szerintem mostantól nincs megállás :-)

 • 2008.12.10 14:30:36mesianyu

  Hi-hi-hi lám a tengerimalac is jó valamire :)))

 • 2008.12.10 14:43:53Doro

  Annó pocakosan én is gyakran leettem-összevizeztem a hasamat. A legviccesebb és egyben legkínosabb ilyen esetem 25. hét környékén volt. Munkámból adódóan gyakran jártam rendezvényekre, előadásokra, ahol különböző pogi-süti-szendvics összeállításokkal boldogították a jónépet. A kismamákkal meg ugye elég gyakran előfordul, hogy éppen szörnyen éhen akarnak halni, még akkor is, ha épp egy órája ebédeltek... :)) Hallgattam az előadást és eszegettem a szendvicsemet, (mások is ettek előadás közben, pedig ők nem is voltak terhesek :)) ) mikor egszer csak a a kemény tojás egy darabja beleesett a dekoltázsoba (amivel csak terhesen rendelkeztem). Elég hülye érzés volt, de jót mosolyogtam a dolgon, és reménykedtem, hogy senki nem vette észre. A szünetben a mosdóban aztán kipecáztam, az oda nem illő elemeket.

 • 2008.12.10 15:55:40greencurse

  Furán hangzik, de mi élettanból tanuljuk, hogy kell ilyenkor is a mozgás, nem szabad elhanyagolni a dolgot, különben az izmok elsorvadnak, eltűnnek, stb, és csak a sok kellemetlenség lesz belőle később, főleg szülésnél, mikor szükség lenne azokra az izmokra. Remélem nekem sikerül majd összehoznom a dolgot. :)

 • 2008.12.10 16:33:59mesianyu

  greencurse az anyaság előtti életemben én gondoltam ilyen szépeket. Aztán +20kg-val a szülés előtti hetekben mikor egy szimpla forduláshoz is darura tartanék igényt akkor csak úgy kedvtelésből nem mozogtam.

  Ketteskével egyszerűbb volt, mert csak 10 kilót híztam. Egyeske gondoskodott az edzés programról akár akartam akár nem. A pelenkázóra fel kellett rakni, etetőszékbe beültetni, stb.

 • 2008.12.10 16:39:15Veritas

  greencurse! Én is így voltam vele: 28.hétig tanultam, dolgoztam, rohangáltam ide-oda, aztán begörcsöltem, kiderült, h nem nő rendesen a kicsi és kevesebb a magzatvíz. onnantól fekvés, pihenés, ha felkeltem, rögtön görcs. Nehéz ezt a mozgás dolgot betartani. :)

 • 2008.12.10 17:32:17soci

  Tényleg helyes a pocak, de a 9 kiló nekem soknak tűnik.. Hiszen most kezdődik az igazi hízás, nem?

 • 2008.12.10 18:32:20Chelly2

  Szerintem a hízás mindenkinél más tempót ölt. Én a hétvégén töltöttem be a 17. hetet és még nem híztam, de a hasam már akkora, mint az 1. terhességemnél a 6. hónapban volt.

  Az 1. várandósság alatt is félidőnél még semmit se híztam, viszont utána!!! +16 kg lett a vége. És ebből a felét az utolsó 2 hónapban szedtem fel. Akkor már nem dolgoztam és a kollégáim gondoskodtak a nasiról. A búcsúbulimon 30 pasi hozta a kedvenc édességeimet. Én meg a nagy részét befaltam az utolsó hetekben. :( Most azért igyekszem elkerülni az édességet. Nehogy úgy járjak, mint 3 éve.

 • 2008.12.10 20:59:30Panzej

  Sziasztok!

  Normi, a konnektor tényleg spéci, króm és Angliából. Magenta, a lábost pontgyűjtő akcióval szerváltam. Söci, igazából én is és az orvosom is soknak érzi a 9 kilót:-(. Szerencsére azért nem látszik rajtam.

 • 2008.12.11 11:57:24Magenta

  Panzej, feljebb írtam, hogy nálam hogy oszlott el 15 kiló, szerintem mindenkinél, sőt minden terhességnél más!

 • 2008.12.11 12:15:52zsiri

  Ne aggódjatok szerintem nagyon. Én közel 20 kilót híztam, de fél évvel a szülés után már visszafogytam, sőt. Mondjuk a babám sem volt kicsi darab... Szerintem a szoptatás csodákat tesz. Plusz ugye birkózás, emelgetés... Az utolsó 2 hónapot már nemigen élveztem, bár majdnem végig dolgoztam. A tészta lábakról és virsli ujjakról szívesen lemondtam volna. A víz pár nap alatt lement, de hetekig úgy fájt a szülés után a hátam... Én azt hittem, hogy éppen hogy könnyebb lesz, de nem. Kb 2 hónapba telt, mire már nem lihegtem a babakocsit tolva, vagy ha lerohantam a boltba.

 • 2008.12.11 13:19:53B-

  Panzej: szerintem harmadik gyereknél nem sok, ne parázz.

  Én is mindig leettem magam :-)  Meg az én mutatványom az volt, hogy az étkezőasztal közepén álló poharat kecsesen előrahajolva akartam elvenni. Hát, borult ott minden, a hasam csak úgy kaszálta a poharakat :-)))  A szülés után is bennem maradt ez a "nem hajolunk az asztal fölé"-reflex, de egyszer elfeledkeztem magamról, és megint megtettem. Pocak nélkül természetesen a kataklizma is elmaradt, katarktikus élmény volt, hogy megint képes vagyok benyúlni az asztal közepére :-)

 • 2008.12.11 17:27:19galberta

  Mindent megadnék, ha megint "vertikális mozgássérült" lehetnék!!! De az én drága férjem megijedt, visszavonulót fújt. :(((( Neked jó fej lehet a párod. A Mici jöhet hozzám ha nem is hegyet, de szülés után még megmaradt dombokat mászni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta