SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0: Epilógus

2008. szeptember 17., szerda 08:00

39. hét

Terhesség befejezve, egyszeres élveszülés – írja a zárójelentés, és bár nem valami romantikus megfogalmazás, teljesen igaz: augusztus 29-én, pénteken megszületett Benjámin.Nagyon nem tudok mit írni róla, ez nem lesz az a csöpögős, zsebkendőtelesírós szüléstörténet, egy császár az császár. Hátamba döfték a tűt (nem fájt), lefektettek, elfüggönyöztek, és szépen kiszedték belőlem. Közben nem volt nagyon kellemes, a vérnyomásom kábé 20/10, a hasamon a matatás, na meg a nyomjad! egy kis atropint! már csak két réteg van hátra! (miből???) meg az én olasz kapucsínót kérek, meg egy málnát! bekiabálások nem tették könnyebbé a dolgomat, az egyetlen, amit tehettem, hogy elképzeltem, hogy Hugh Laurie matat a beleimben. De hamar vége volt, és akkor ott volt egy nagy, piros, lucskos kis hurka, akit hamar a mellemre tettek, és betoltak minket egy kis szobába papástul, és ott voltunk egész délelőtt hárman, és csodás volt.Már nem is emlékszem arra, hogy vacogtam a három réteg takaró alatt a 35 fokban, meg hogy milyen vicces volt, ahogy a lábamba kezdett visszatérni az élet, és hogy nem emelhettem fel a fejem egész nap, nehogy megkapjam azt a borzalmas fejfájást, ami néha előfordul a spinális érzéstelenítéstől. (Erre rákérdeztem az altatóorvosnál is, aki bár azt mondta, hogy ez urban legend, és nem is a felkeléstől van, hanem hogy csökken az agyvíz mennyisége, és csak inni kell, azért felírt nekem vagy 10 zacskó infúziót, a szokásos 4 helyett, azóta se tudom, hogy büntiből vagy rendességből).

Aztán valahogy eltelt az első 24 óra, és utána minden sokkal jobb lett. Benjámin végig velem volt, illetve velünk, mert két éjszakát a pasim is ott aludt (családi szoba, szuper), már nem adtam be egy percre se a csecsemősökhöz, bár aranyosak voltak, de hát mégiscsak az én fiam. Érdekes módon még mindig sokan beadják éjszakára a baba-mama helyen is, hogy pihenjenek, de én inkább felkeltem éjjel, és mellre raktam már az elején is, ha bőgött, még ha nem is igazán jött belőle semmi, és milyen jól tettem, mert most rendesen van tejem, és nem is fáj annyira, mint Samunál. Persze ki voltam fingva, de cserébe nappal alhattam egy csomót.

És akkor egy pár praktikus információ annak, aki még az elsőt várja: A kórházi kofferem háromnegyed része tök felesleges volt, elő se vettem. Szerintem ti se vigyetek 2 hálóinget, 3 pizsamát, köpenyt és zoknit (pláne nyáron), sampont és hajzselét, kivéve ha kijön hozzátok forgatni a Fókusz. Én utólag a kórházi hálóinget javaslom, végig, összedzsuvázni pont jó lesz. Vigyetek viszont rengeteg betétet (bár a negyvenes csomag óriás Tena kicsit túlzásnak bizonyult, a harmadik darab után), haskötőt (bár természetesen erről is megoszlanak a vélemények), nagyon erős dezodort (mert elkezditek leadni az összes vizet, amit addig felhalmoztatok, és a dagadt bokából hipp-hopp hónaljszag lesz) és kaját.

KAJÁT. Gondolom nem csak én vagyok úgy vele, hogy a tejtermelődés kezdetekor olyan szinten kezdtem el éhezni, mint egy francia éticsiga, közvetlenül a forró vízbe dobás előtt. Ilyenkor már szó sincs arról, hogy a kórházi koszt undorítana, hanem egyszerűen nem elég. Ráadásul a reggelit csak fél kilenckor hozták, én meg már hatkor a dugi 7 days croissantomat majszoltam, hogy valahogy életben maradjak. Szóval szénhidrátról gondoskodjatok, meg rengeteg ásványvízről, mert a szoptatás szomjaszt, a kórházi tea meg picsaszar.

Hogy a babának mit kell vinnetek, az a kórháztól függ, de a szeretetcsomagban, amivel már on-the-spot spammelnek, van törlőkendő meg menő Sudocrem, bár a Wilkinson-borotvát nem nagyon tudtam mire vélni (hogy apuka bőre selymes legyen, amikor magához öleli a kisdedet – találta ki valami túlfűtött marketingzseni, khmm), a két évvel ezelőttiben sokkal jobb ajándékok voltak.

Hát sziasztok, viszlát, köszönöm a sok kedves kommentet és a bunkókat is, és külön köszönöm Másuttnak a gyümölcsös Rennie-t, ami nélkül minden még sokkal borzasztóbb lett volna.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.17 16:25:58Hűbele

  Másutt, szerintem itt ahány kórház, annyi szokás. Vagy egy adott cégtól ingyen kapott babafürdetőt használnak (ez a gyakoribb, brr), vagy pedig gyógyszertári fürdetőkérmet. A gyerekorvosok általában ez utóbbit ajánlják otthonra, mert illatanyagmentes és nem allergizál.

 • 2008.09.17 16:27:07prune

  Dexterke, meg lehet tudni, hogy melyik kórházban szültél? szimpatikus volt az, hogy császár után is együtt lehetett a család...

  köszi

 • 2008.09.17 16:27:32Vowel

  Békanőci.

  csak Szekszárdon nem kerül a gyerek akkor cicire,ha kéri...:D legtöbb baba-mama szobában akkor szoptatod, ha baba akarja...

  és én is emlékszem a méregetésre, aztán mikor a szobatársam etetés előtt elfelejtette lemérni, úgy lebaszták, hogy fél órán át pötyögtak a könnyei...:(

  volt, h én is elfelejtettem etetés előtt lemérni, de akkor szépen hasamra ütöttem (hehe) és beírtam egy számot, ami nem tűnt túl valószínűtlennek.

  És én ettem akkor amikor megéhezett, erre jött egy nővérke, és közölte, hogy így el fogom rontani a gyereket, és kurvára el lesz kényeztetve, és fel fogja áztatni a mellbimbómat az ő nyálával, és egyéb kegyetlenségek, és akkor én mondtam, hogy jó, és amikor elment megint szoptattam.  viszont én kifejezetten hasznosnak találtam, hogy megtanítottak fürdetni, és pelenkázni, első gyereknél ez nem jött a kisujjamból...:D

 • 2008.09.17 16:28:43Vowel

  ettem helyett etettem, de akár ehettem is volna helyette, annak biztos jobban örülnek...;)

 • 2008.09.17 16:33:21nele

  ezen a szappanos fürdetésen én is csodálkoztam. A németek is csak a tiszta vizet ajánlják, nem gyakrabban, mint 2-3-szor egy héten.

 • 2008.09.17 16:39:49másutt

  nele: en is kiakadok, hogy Mo-on naponta szokas furdetni! es "vegyszerrel"!

  nekunk azt mondta az angol vedoneni, hogy amig nem kezd csuszni-maszni, hetente egyszer-ketszer boven eleg, hiszen saras nem lesz, mitol is lenne, es a popsi es az arcocska ugyis mosva vannak....

  foleg telen, az ujszulottel torturanak tunik az egesz naponta furdetes.

 • 2008.09.17 16:49:22Starlark

  Mi értelme a rooming in-nek ha nem igény szerinti a szoptatás? Ennyiből hozhatnák 3 óránként mint a hagyományos elhelyezésnél.  Itt a roomingban igény szerinti szoptatás van és a csecsemősök mérnek fürdetésnél naponta egyszer.

 • 2008.09.17 17:23:16Subbantósdi

  háromnegyed: OK, értelek... :o)

 • 2008.09.17 17:26:05Subbantósdi

  másutt: én azért a mindennapos fürdetés mellett vagyok...a fiam szereti, a lányom is szerette, csak az elején ordított, de valszeg azért, mert elég brutálisan tudnak fürdetni a kórházakban... és ez maradt meg benne egy jó időre, csak lassan engedett fel, hogy mi nem bántjuk közben...

 • 2008.09.17 17:27:58Subbantósdi

  másutt:gyógyszertári mosdókenőcs megy nálunk, fél éves koráig.

 • 2008.09.17 18:27:22Felicitasz

  Okoskának: változó. Vérezhetsz 3 -4 napig citrom (nem tévedés, citromot írtam) nagyságú alvadt darabokkal tarkítva, és aztán még egy hétig mint a mensi első napján, de állandóan, és aztán lassan alábbhagy. És járhatsz úgy, hogy vérzel 3-4 napig mint a mensi első napján, és utána már csak vérezgetés-rózsaszínezés, és midnig akkor kezdi rá jobban, amikor azt hiszed, hogy már elmúlt, és nekiállsz tejberizst főzni meg elmosogatni. Lehet olyan mázlid, mint nekem volt, aki szülés után egy héttel már betét nélkül aludtam, és lehet, hogy végigvérezgeted a hat hét gyermekágyat. Részben erre fel a családtagok hümmögése is - alkattól függ, adott szüléstől függ, császártól vagy nem császártól is függ. Ne parázz rajta, nem érdemes.

 • 2008.09.17 18:28:19mzperx

  Dexterke, gratulálok a babádhoz! :)  Kórházi koszt háromszorosa??? Nem tudom, hogy én vagyok-e ufó, de nekem alig-alig volt étvágyam szülés után, nemhogy a kórházi kosztra (lévén, hogy az nálunk alulmúlhatatlan volt), de amit még párom hozott be finomságokat, azokra is csak ímmel-ámmal tudtam legyűrni. Ez vonatkozik szülés utánra közvetlenül, és a szülés utáni napokra is általában. (Pedig alapjáraton normális az étvágyam, se "hangyabelű", se zabagép nem vagyok).  Hálóing: nálunk szüléshez volt _kötelező_ a kórházi, de én nagyon szerettem volna saját cuccban szülni (még akkor is, ha csak 500 ft-os hipermarketes darabról beszélünk), ez amolyan "biztonságérzet", "van-valamibe-kapaszkodnom" fíling... nem tudom, értitek-e.

 • 2008.09.17 18:31:57dexterke

  prune: volt Nyírő, most Róbert Károly klinika, a Béke úton. • 2008.09.17 18:51:35Felicitasz

  Dexterke, nagyon szép ez a pici baba :-) Gratulálok és jó egészséget meg sok örömet kívánok, meg mindent, amit csak akarsz :-)  Igen, babanapló is kell.

 • 2008.09.17 20:27:29háromnegyed

  nekünk bejött a mindennapi fürdetés. a gyerek nyilván nem volt különösebben koszos 3 hetesen, de a pirospopsi problémák ellen a dokinénink levegőztetést ajánlott, azt pont jól lehetett a befűtött szobában intézni. majd utána a baleseteket le is mosni.

  ezen kívül nálunk evvel záródik a nap, vetkőzéstől fürdésen át a jóéjtpusziig tart a rituálé. szerintem nem baj, ha megszokják, a mindennapi tisztálkodást, ráadásul 2-3 hónapos kortól kifejezetten szeretik az enyémek a vizet.

 • 2008.09.17 21:16:32zskoncz

  :-))) dexterke!!! szép kisfiú!!! jó babázást hozzá!!!!  a kaja az nálam is létszükséglet volt!!! anyu mindig azzal szekált ha szülök ő is olyan nagy fazék levessel jön majd be mint a idióta reklámban(mert a mama főztje az a mamafőztje) hihihi és amikor megjelent reggel a kórházban egy nagy rakás finomsággal!!!! hát az volt a csúcs!!! csak tömtem befelé a sokféle finomságot! tyúkhusleves-ránott husi petrezselymes krumplival meg sült csibemáj jujjj :-))) nagyon hülyén ézertem magam, ettem és majdnem bőgtem!!! szoval kaját a kismamának!!!!!!!

 • 2008.09.17 21:37:17Békanőci

  SKata, mindjártmindjárt másfél éve, pontosan 03.31.-én. :)  Vowel, tudod nem volt több hely a táblázatban mint háromóránként. :S Sajna kimaradtam ebből, pedig két napig babás szobában laktunk, de, de, de, de, de ez hosszú...

 • 2008.09.17 23:35:04Vierre

  Hát én a picsaszaron akkorát röhögtem, hogy ha másért nem, azért megérte. Mert baszki aaaaaaaaaaannnnyira találóan frappánsan tömören írja le, hogy ritka az ilyen :))))))))))

 • 2008.09.18 08:45:58szövetszöcske

  Hát nem tudom, az esti fürdetés nálunk szent dolog. Én is úgy nőttem fel, hogy este koszosan-izzadtan nem bújunk ágyba (jó tudom, egy újszülött nem dzsuvás még, de egy-egy nagyobb szopizásba símán beleizzad ő is főleg nyáron), másrészt meg mivel ebben nincs kegyelem a kölyöknek, nagyon gyorsan 2-3 nap alatt megszokja, és utánna az esti rituálé fénypontja. Gyerkőcöt 2-3 hetesen már alig lehetett kiszedni a vízből, fürdetés minimum 5-10 perc (vagy a patikai fürdetőkrémmel vagy pedig sima babafürdetővel, hangulat szerint).

 • 2008.09.18 09:05:35másutt

  Okoska, nalam 6 hetig tartott a csaszar utan. :(

  Minden, amit Felicitasz leirt, de 2 hetig szakaszonkent (azert nalom citrom nem volt)

  A vegere mar nagyon untam, de oszinten, eszre se lehet venni, annyi minden mas is tortenik.

 • 2008.09.18 09:07:53anyatájger

  Újszülöttet valóban nem kellene minden nap fürdetni. De szvsz mindenki szereti a rendszert az életében, nem? És a kezdeti káoszban azért van egy biztos pont, ami menedéket nyújt a határozatlanság és bizonytalanság tengerében: a fürdetés :) És amikor bébimackó amúgy is nyakig szaros (nálunk többször előfordult), sztem könnyebb volt kádban lefürdetni (természetesen alapos törlés után), mint lecsapatni a mosdókagyló alatt, ami itthon ugye nem igazán erre lett kialakítva... Azta, mennyit mostam akkoriban kézzel...

 • 2008.09.18 09:11:39szövetszöcske

  Egyébként mi is valami olyasmit képzeltünk el kórházképpen hogy szülés után összebújás, meg családi szoba, meg kórházi hálóing, ami rögtön cserélődik ha dzsuvás. Ezzel szemben családi szobák tele voltak, nekünk még az 5 ágyas kórteremmel is szerencsénk volt (akik már ide sem fértek, mehettek a nőgyógyászatra az AB-osok közé), kötelező rooming, ami azt is jelenti, hogy azok az anyukák is ágyba kapják a gyerkőcöt, akik mondjuk eljárnak fél órákra cigizni, és addig a kicsi önkívületben üvölt bent, a többiek próbálják nyugtatgatni, állandó elvadult kínai-kajaszag a szobákban stb. Szülőszobákra (sőt még a fotelekre is a vajúdóban) sorállás, persze akinek van saját (fizetett)szülésznője, annak valahogy előbb akad szülőszoba(persze az alternatív kádban, labdán, bordásfalon vajúdásról ilyen tömegben szó sem lehetett). Kicsi megszületett, kb. két perc múlva mehettem a szülésznővel csap alá tartani, addig a zasszony másszon át tolószékbe, szülés után 10 perccel már kórteremben, aztán mivel az ágy 10 perc múlva csupavér(de frankón, nem ám 1-2 csepp), és ágyneműcserét minden balhézás ellenére csak másfél óra alatt sikerült elérni (éppen átszámolták az ágyneműt, még úgy sem sikerült tisztát szereznem, hogy mondtam, hogy felhúzom én), szóval szülés után másfél óra kuporgás az ágy végénél levő szoptatós fotelben. Folyosón, padlón sokszor órákon keresztül vércseppek. A csecsemősök szerintem sokszor demonstratíve nemtörődöm várakoztatnak (persze nekik tradicionálisan nem jár a parából, egyébként is prezentálni kell a túlterheltséget). Kajáról inkább szót sem, az asszony azt mondta, ne bénázzak hogy hordom be a kaját, ő megeszik mindent, reggel már kiosztották a 3 kiflit (2 a reggelihez 1 a vacsorához előre), egy nap után kopogott a szeme az éhségtől.

  Na mindegy, szerencsére összesen három nap volt, de simán megértem azokat akik akár a tüdőrákot is inkább kihordják lábon, mint hogy kórházra legyenek utalva.

 • 2008.09.18 09:28:21másutt

  szovetszocske, ez egy nagyo szomoru tortenet.

  :(

  ennyit er egy eleten at befizetett tobtizmillios TB penzunk?

 • 2008.09.18 09:41:00Blueray

  Kórháza válogatja. Az én srácaim különböző helyeken születtek, van némi összehasonlítási alapom. Kórház és kórház között több emeletnyi lehet a minőségi különbség. Mondjuk, számomra soha nem volt kérdéses, hogy a benti kaja soha nem elég (jó), ezért magától értetődő volt, hogy vittem folyvást a pótlást.

  Na persze, ha valaki megengedheti magának a privátkórházat...

 • 2008.09.18 09:49:13másutt

  Blueray: privat korhazban szultem es kopogott a szemem! :D

 • 2008.09.18 09:53:28Anyája

  szövetszöcskének együttérzésem...

  dexterkének gratula, és üzenem, hogy ha az asztrológia egzakt tudomány, akkor Benjámin kicsit olyan lesz, mint én: enyhén rendmániás, teljesítménykényszeres, mindenkinek megfelelni vágyó, de mások társaságát kereső lény, előbbieknek megfelelően kitűnő iskolai eredményekkel és jó karrierlehetőségekkel.

  Még 2 jeles esemény: aug 29-én született Michael Jackson is, és ekkor volt a mohácsi vész:-)

 • 2008.09.18 10:03:50szövetszöcske

  Igaziból nem nyavajogni akartam, nem maradt ez meg mind maradandó rossz élmény egyikünkben sem, csak miután a posztot elolvastam (meg felidéztem hogy nézett ki ez a szülés balhé az első gyerkőcnél külföldön), tudom mennyi zsét vonnak le a fizuból havonta (+ mennyit kellett zsebbe fizetni), és ezt az egészet még egy panaszkönyvbe se lehet leírni mer a nincs is ilyen, ha lenne akkor sem olvasná senki, gondoltam legalább ide leírom.

 • 2008.09.18 10:48:02Starlark

  2 hét kórhát ilyen szinvonalon szülés után. Egymás osztályáról lopdosták a gyógyszert és az ágyneműt. A szobatársamnak hol jutott vas tabletta hol nem, volt hogy tőle kértek kölcsön algopyrint egy másik anyukának.

  A "legjobb" reggeli a tejeskávé, tejföl, két szelet kenyér kombó volt.

  a terhesség előtti súlyomat nem csak visszanyertem mire haza engedtek minket hanem -2nél tartottam. :)

 • 2008.09.18 11:21:14méregzsák

  Első gyk: Szt Margit, minden oké volt, normális körülméynek, normális orvosok, nővérek, és viszonylag normális csecsemősök a PIC-en (a normál csecsemőt ott nem ismertem)  Második gyk: kettes női, a terhespatológián vidám csótányok, százszámra, a szülészeten normális nővérek, császáros őrzőben poroszos stílus - tisztelet a kivételnek -, csecsemősök átlagosak. Körülmények katasztrofálisak...

 • 2008.09.18 11:35:32Rio2003

  en le vagyok hulve a magyarorszagi korulmenyeken, total harmadik vilag. Itt is - Iro. - panaszkodnak a nepek, de azert nem ennyire rossz a helyzet. A ket gyerkoccel megtapasztaltam a haromfele ellatast, mert hat elvileg privat szobaba mentem volna de az elso nap nem volt szabad.

  A 4 agyas szobaban (felig privat) halalra idegesitett a tobbiek mobiltelefonja, es hogy jo hangosan telefonaltak. A sokagyas (kozkorhazas) szobaban erdekes modon sokkal nagyobb csend volt.

  A sajat szobankban a 2. naptol pedig elvoltunk mint befott a csajszikkal mind a ketszer. Csak hat ott se kopognak... beront mindenki - takaritono, csecsemos, dokik, ugyeletes, kajas, noverke .... kb. 10 percenkent jon valaki, tehat pihenni ott se lehet, es vigyazba kell fekudni. :) viszont a kaja jo es valasztani is lehet elotte valo nap. En csak gyumolcsot kertem a csaladtol meg gyumolcslet. Az elso bebinel 2 taskaval mentunk... a masodiknal mar csak 1 volt... kivancsi vagyok hogy most a 3. bebinel mit fogok bevinni :)

 • 2008.09.18 11:46:01Veritas

  nagyon szép kisfiú. Gratulálok! :)  Elsőmet az Uzsokiban szültem, többé-kevésbé elégedett voltam, bár a kaja nem volt tökéletes, de le lehetett gyűrni (a terhesgondozás is szervezett volt). A másodikkal már nem Pesten, hanem vidéken jártunk gondozásra: kész káosz. A klinika szülőszobáján a zuhanyzó, WC lepukkant, volt hogy 1 órán át rám se néztek, arra viszont volt idő h YouTube-os videókon röhögcséljenek. Szerencsére legalább a dokik rendesek voltak és szakmailag sem lehet rájuk panasz. Az osztályon az ágyak iszonyatosak. minden mozdulatnál hangosan recsegnek, nyikorognak, kattognak. Nem tudtam olyan óvatosan felkelni h a babámat ne ébresszem fel. ilyenkor persze üvöltött, pisilésnek lőttek. Kórházi hálóing volt, én is azt használtam. A kaja viszont ehetetlen volt. 3. nap már sírtam, mikor a férjem közölte, csak 2 órával később tud csak jönni értünk.

 • 2008.09.18 11:51:12Veritas

  Ami kimaradt: az Uzsokiban szabad volt az 1ágyas, oda kerültem, a vidékiben 3ágyasba, ami kb akkora volt, mint az Uzsoki 1ágyasa. :((

 • 2008.09.18 11:52:26Veritas

  Okoska! Ha hozzám szólt a kérdés: De, az volt.

 • 2008.09.18 11:56:37másutt

  Toredelmesen bevallom, hogy utalom a korhazat.

  Mindegyiket.

  Es egy elkenyeztetettsegem netovabbja, hogy privat korhazban szultem, ahol  kulon szobaban voltam kulon furdoszobaval, MINDIG kopogtak az ajtomon, a csengestesemre percen belul valaszoltak, teljes etlap volt, amirol rendelni lehetett kivalo etelt.

  Az agynemumet naponta ketszer csereltek, keres nelkul!

  Kisbabam es Parom mellettem alhattak egesz ido alatt, a vajudas elso pilalnatatol kezdve a hazamenetelig Parom mindig velem volt.

  Es megis, a 4. napon csak 1 vagyam volt: hazamenni. es haza is mentem, pedig a biztositas meg fizette volna a bennletemet.  Szerintem a korhazi tartozkodas nagymertekben azert IS rossz, mert korhaz. Ahol az ember kiszolgaltatott es "betegnek" erzi magat. Akkor is, ha nem beteg o, csak gyereket szult.

  Aki pedig nem kapja meg azt, amit en kaptam, pedig megerdemelne, mint ahogy MINDEN nonek igy kellene szulnie es gyermekagyban lennie, azert verzik a szivem.

 • 2008.09.18 12:08:44Kibou no Hikari

  Dexterke  Gratulálok a Babához! Gyönyörű!

  -------------------------

  Veritas.

  Okoska.  A Kenézy állítólag sokkal kulturáltabb, már jó 30 évvel ezelőtt is az volt (Bátyám ott született, én a Klínikán)

  A klínikához sajnos felnőttként is volt már szerencsém, igaz nem a szülészeten, hanem eggyel feljebb (de nem AB). Az ágyak akkorák, hogy alig tudtam lekászálódni, a WC-ben pedig fagypont körüli volt a hőmérséklet. De az orvosom valóban a topon volt (szülész is).

 • 2008.09.18 12:19:33Veritas

  Én a Kenézyről is sok rosszat hallottam, terhesség előtt a klinikára jártam nődokihoz, ezért választottam a klinikát.

 • 2008.09.18 12:21:12B-

  Dexterke: bocs, ahol én szültem (SztImre) ott nem volt kórházi hálóing, és frankón azt hittem, hogy 4 napig voltál ugyanabban :-))) De ha adnak minden nap tisztát, az királyság.  Egyébként a SztImrében nem volt balkán, még a kaja is finom volt, pedig én sajnos válogatós vagyok. Lepedőt igény szerint cseréltek, 4 anyukára jutott egy szupertiszta fürdő-wc, egy szobában 2 ágy stb.  Egyébként akkor nem fogtam fel, de utólag leesett, hogy bár akkoriban zárták be a szülészeteket és nem volt sehol elég hely, nekem rögtön jutott szülőszoba, szoba a gyerekágyon, ahol órákig egyedül voltam, majd egy tök jó fej csaj került mellém stb stb. Később gondoltám át, hogy nem annyira szerencsém volt, mint inkább fogadott szülésznőm... Azért szomorú, hogy ez ennyire számít, de akkor becsszó nem voltam olyan állapotban, hogy ezt felfogjam. Mondjuk így utólag az ember elvárná, hogy az egészségügyben mindenkinek képviseljék az érdekeit, különösen, amikor nincs olyan állapotban, hogy az ilyesmin töprengeni tudjon...

 • 2008.09.18 12:41:19szövetszöcske

  Nálunk az első gyerkőc magánklinikán, külöldön született, nagyjából a Másutt által leírt körülmények voltak, az étlaptól kezdve az állandó kedvességen át a márványpadlóig (benne volt az akkori biztosításunkban). A párom akkor azt mondta, hogy felesleges volt ez a felhajtás, teljesen jó a porleves főzelékkel ebédre, az sem baj ha nem egyágyas a szoba, meg nincs krómozott tusoló. De az, hogy kosz és dzsuva van mindenütt, vagy hogy szerencse kérdése hogy foglalkozik-e veled valaki ha bajod van nem kényelmi kérdés, egyszerűen veszélyes. És az, hogy erre bárkihez is mégy max. egy vállvonás a válasz, hogy kevés pénz - koszos wc és véres folyosó, sok beteg, természetes hogy nem érünk rá megnézni ha vérzel, tehát egy minimum standard nincs amit ki lehetne követelni(meg egyáltalán ember sincs akin számon lehetne kérni, körberöhögnének ha kérnék egy időpontot a kórházigazgatótól), az nagy gáz. Egy mekkdonáldszot simán bezárnának meg a hiradóban mutogatnák ha csak félig olyan koszos és elhanyagolt wc-je lenne, mint ami sok kórházban normális...

 • 2008.09.18 12:58:12oreille

  Gratulálok a kis Benjáminhoz! Nekem azért sikerült elpityerednem a poszton.  Másutt, én egy kb. ilyen felszereltségű-kiszolgálású kórházban szültem, ami nem privát, hanem ÁLLAMI (és persze nem otthon).

  igazán nem volt nehéz a szülés, de el nem tudtam volna képzelni utána, hogy egy idegennel lakjunk egy szobában, kosz legyen stb. A személyzet mindent megtett a sikeres szoptatásért és azért, hogy mint elsőgyerekes anyuka a lehető legtöbb önbizalommal menjek haza. Így is volt.  Szövetszöcske, az utolsó mondatod (is) nagyon ott van...

 • 2008.09.18 12:58:53Blueray

  Jól jött volna nekünk is a magánklinika. Meg a különszülés. Legalább egyszer.

  Mi persze már egy olyan szülőszobától is boldogok lettünk volna, ahol (egy negyvenfokos kánikulai napon) mondjuk nem 12 kismama vajúdik egyszerre,iszonyatos hangzavarban, és ahol mondjuk nem járkálnak ide-oda zavarodottan az apásszüléses kispapák, prömierplánba kapva idegen asszonyok fedetlen ölét...

  Én is bent voltam, de azt se tudtam, hova nézzek. Na, ennyit a harmóniáról meg a kitolás közben teliszájjal vigyorgó anyukáról...

 • 2008.09.18 12:59:47vikimanka

  Csak, hogy jót is írjon valaki itthonról, vidékről. 7 éve született az első lányunk, akkor még mindenkire közös wc, zuhanyzó volt. Közben jött egy kórházfelújítás. Tavaly dec. -ben született a kicsi lányunk és már egy szépen felújított, tiszta szülészettel találkoztunk. A kaja még mindig olyan amilyen, az ápolónők között is van kedvesebb és kevésbé kedves, de ha kértük, akkor mindegy volt melyik dolgozott éppen, mindig segítettek. A lepedőt itt mindig megnézte a nővérke, hogy mennyire piszkolódott össze és ha kellett, akkor kicserélte. Volt olyan, hogy egy pici folt lett az enyémen és hozott rá tisztát.Viszont a hálóing miatt már terhesgondozás alatt szóltak, hogy jobban szeretik, ha sajátban van a kismama.

  Itt nagyon szeretnék ha szoptatna minden kismama, és segítenek is annak akinek szüksége van rá. Azt vettem észre, hogy itt szólni kell.Valószínűleg feleslegesen nem akarnak beleszólni.

 • 2008.09.18 13:08:11Veritas

  A mellretételt nekünk is megmutatták, ha kellett, többször is. A neonatológus doktornő még fénymásolt ábrákat is osztogatott és mindent elmagyarázott. Az ellátás ezen (szakmai) részével nem is volt gond...

 • 2008.09.18 13:49:04Starlark

  Szövetszöcske: Sajnos a mosdókban uralkodó helyzetről nem mindig a kórház tehet hanem a sok igénytelen bentfekvő is.

  Láttam olyat aki wc papír nélkül ment wc-re. Ha össze szarta-vérezte derogált letakarítania. Minden ember után nem lehet külön takarítót küldeni.

  2 hét alatt vagy 5 csomag domol kendőt használtam el.  Az hogy ágyneműt csesztek maguktól cserélni és erélyesen kellett szólni érte az mástészta, és az is hogy a roomingon szinte sose volt nővér mert hogy ott lásd el magad, ha volt non-stop telefonált vagy internetezett.

 • 2008.09.18 14:05:41Veritas

  Okoska! 2 hónapja szültem. A kórtermek szépen fel lettek újítva, de a bútor sajnos a régi, a takarítás csak felszínes, a szülőszoba gáz. (A Kenézyben állítólag utóbbi fel van újítva) Az orvosok miatt mégsem bánom, h itt szültem, nem pedig ott.

 • 2008.09.18 14:11:22madz

  szerintem az emberi tényező a legfontosabb. mert az egyágyas szobát meg a jó kaját lehet, hogy tényle nehéz megoldani, de a padlósúrolás azért nem olyan nehezen kivitelezhető dolog lenne. meg az odafigyelés és az emberi hangvétel.

  ja, a többi kórházban is olyan volt a nagyvizit, hogy a doki elbődült az ajtóban: na, mindenki jól van? pisi-kaki volt?

  azért ez vezélyes, mert mi van, ha valaki csak nem meri mondani...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta