SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigélt megtámadták a pöttyök

2008. szeptember 1., hétfő 10:56

Na, hát most megtudtam, milyen az, amikor beteg a gyerek, hiszen az elmúlt tíz hónapban nem tudtam, és ez tulajdonképpen összességében pozitív. Azt hiszem egyszer már paráztam egy sort azon, hogy mi lesz, ha Abigél először beteg lesz, vagy éppen akkor lesz lázas, amikor egyedül leszek vele, és biztosan nagyon be fogok pánikolni. Szerencsére ez nem így történt, magam is meglepődtem magamon, végig meglehetősen nyugodt voltam, és gond nélkül bármikor, és bármilyen helyzetben simán lázat mértem, beadtam a kúpot vagy bármilyen más gyógyszert.Először nem is volt okom aggodalomra, elvittem ugyanis Abigélt az orvoshoz, aki azt mondta, hogy valami vírus, nem is kell rá gyógyszer, két-három napig még lázas lehet, aztán elmúlik. Így hazameneteltem szépen, jókedvűen, a programokat áttettük két nappal későbbre, hiszen azt mondta az orvos három napig tart egy vírus, és ha ő azt mondta, az így is van. Abigél azonban nem jobban lett, hanem egyre rosszabbul, a láza sem múlt el, és négy nap múlva, amikor ugye már rég meg kellett volna gyógyulnia, már szinte felállni sem bírt, fél óránál többet nem tudott ébren lenni, és olyan fehér volt, mint a fal. Visszavittük hát az orvoshoz, aki hallgatta, nyomkodta, vizsgálgatta, majd azt mondta, biztosan ráhúzódott a fülére, és írt neki antibiotikumot.

Azt hiszem ez volt az a pont, amikor szkeptikusan kezdtem viseltetni a gyermekgyógyászat iránt, bár elismerem, nem lehet egy könnyű szakma, talán még nehezebb, mint az állatok vizsgálata. Hiszen a csecsemő ugye nem mond semmit, csak bőg, azt azonban valahogy biztosra vettem, hogy a füle nem fáj. Nem nyúlkált oda, ha nyomkodtam, nem sírt, és semmilyen váladék nem volt az orrában sem. De a gyógyszer beadtam neki, mert már kezdtünk nagyon aggódni, borzasztó nézni egy mindig vidám, élénk gyereket, hogy üveges szemekkel, félájultan bámul maga elé, néha még el is bőgtem magam, annyira sajnáltam. De ez gondolom csak így elsőre újdonság.

Az antibiotikumtól másnapra látványosan jobban lett, újra játszott, néha még mosolygott is, viszont a hátán és a hasán annyi kiütés jelent meg, hogy szinte nem is látszott a bőre. Vissza az orvoshoz, bár tudtam, mit fog mondani, allergiás a gyógyszerre, hagyjuk abba, nem is ír helyette másikat. Abbahagytuk, másnapra megint szarul lett, ismét három órákat aludt nappal, majd délutánra az arca és a lába is tele lett kiütéssel, apró kidudorodó, ronda, piros pörsenésekkel. Egyértelmű volt tehát hogy nem a gyógyszertől volt, de akkor már nem mertem neki újra beadni, bár rettegtem, hogy valami hülye betegsége van, amit nem ismert fel az orvos. Most ott tartunk, hogy eltelt egy hét, és ma volt az első nap, hogy Abigél jobban volt, viháncolt, játszott megint, a kiütések halványodtak, de még vannak, és még mindig nagyon sokat aludt napközben.

Ma, amikor egy hét után újra a játékaihoz nyúlt, igencsak meglepett minket. Kihalászta a kupacból az ikeás Montessori tornyot, és teljesen egyedül, saját szórakoztatására kapásból felrakta rá az összes fagyűrűt, -még egyet sem tett fel soha, nem hogy az összeset, - majd a torony tetejére díszítésképpen ráhúzta a zokniját. Hihetetlenül imádnivaló.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.01 11:21:35Vakmacska

  MM, nem vagy egyedül. Tavaly február elején egy háromésfélévessel (aki már pedig elég régóta és magas fokon tudja kifejezni magát) játszottuk ugyanezt. Gyerekorvosi reakció is hasonló, állt tehetetlenül az egyre elesettebb gyerek felett, azzal a kommenttel, hogy itassuk, mert különben infúzió és kórház. nah, gyereket úgy lehetett "itatni" hogy 4 percenként egy kiskanállal, és apjával közben folytatólagosan olvastuk fel a meséket (máskülönben kiskanállal se ivott),én meg a harmadik kezemmel-szememmel próbáltan neten párosítani a tüneteket valami okkal. Doki másnap hüledezve nézett a hülye nőre, akik valami kiprintelt papiros felett hajtogatta hogy nézzen már bele a gyerek fülibe (sorok makacs írója számítógépes hálózatokon és macskán tanult diagnosztizálni, és azok legkevésbé mondják meg, hogy mi bajuk van...). És lőn. Fülre panasz addig nem volt, utána már megtanultam, hogy az éjjel csillapíthatatlan üvöltéssel ébredő gyerek is fülfájás szinte mindig, akár kapkod a füléhez és akár azt mondja hogy fáj, akár nem. Gyors gyógyulást Abigélnek (úgy látom nagyjából már megvan), és a toronyépítés tényleg fantasztikus - a miénk sokkal később kezdte.

 • 2008.09.01 11:23:43Vakmacska

  ...de fülbenézés nélkül diagnosztizálni, azt nem értem akkorse, ilyen kis tölcsérje van a házi dokinak is.

 • 2008.09.01 11:28:36Garfyka

  Mikor Manóm lázasan és apró piros pöttyökkel tarkítottan ébredt, a dokinénink azt mondta, van ilyen betegség, igaziból nem is tudják mi okozza, olyan lesz a gyerek, mint akit piros búzadarával szórtak be, nem viszket neki, 3-5 napig lázas, aztán elmúlik magától. Tulajdonképpen nem is adott semmilyen gyógyszert vagy kenőcsöt, mi találtuk ki a párommal, hogy felváltva fürdessük kamillás és búzakorpás vízben, el is múlt szépen egy hét alatt, pedig az első napokon szinte alig ébredt fel, annyit szundizott a láz miatt.

  Gyógyulást Abigélnek! Aranyos lehetett a Montessori toronnyal :-)

 • 2008.09.01 12:18:03Kiskunsági Cuvee

  A háromnapos láz jó állapotú kisdedek betegsége, egy herpeszvírus okozza, és úgy lehet felismerni, hogy 3 nap után a láz megszűnik, viszont 1-2 napig halvány bőrkiütések jelennek meg testszerte.  Ez a 7. ismert nevű gyerekbetegség a 70-ből. A többinek talán neve sincs.

 • 2008.09.01 12:24:07Mother Mary

  azt mondta nekünk az orvos, hogy ez nem az, mert annál a betegségnél a kiütések nem emelkednek ki a bőrből, ezek meg nagyon kiemelkednek, mint a kisebb pattanások...

 • 2008.09.01 12:51:57Ditke

  Mary, jobbulást Abigélnek.  Nekünk is voltak ilyen pöttyök, a legutóbbi lázas betegségnél. Kb. 1 hét, mire eltűnnek és tényleg a láztól van.  A gyógyszerre, ha érzékeny, még akkor is lehet (gondolom penicillin alapú antibigyót adtak), ha már nem kapja. Napokig tart, mire az anyag kiürül a szervezetéből és megszűnik az allergiás reakció.  Az érzéseid meg természetesek. Az első alkalommal én is teljesen biztos voltam a dokiban, aztán megrengett a bizalom és azóta se állt helyre teljsen. De abban van az igazság, hogy a gyerekdiagnosztika legalább olyan nehéz, mint az állatorvoslás. A gyerekbetegségek többnyire ugyanazokkal a tünetekkel bírnak, sajnos.  A sírás meg megmarad a 3. és 4. betegségre is. Hidd el. Nekem is megmaradt: legutóbb jobban kiborultam, mint először. Ráadásul nálunk is mindig akkor jön a betegség, amikor egyedül vagyunk, este van és szombat. Így aztán már elég komoly kartonunk van az ügyeleten is, és többször jártunk már az ügyeletes gyógyszertárban is. De ez biztos Murphy törvény. :D

 • 2008.09.01 12:52:18anyatájger

  A kisfiamnak volt egy háromnapos láz nevű betegsége (3 napig magas láz, 4.-5. nap kiütés láz nélkül, utána semmi), amit én úgy hallottam, hogy hatodik betegség néven emlegetnek még. De látom már más leírta ezt. Az érdekes az volt, hogy a gyermekem "csak" lázas volt, egyébként ugyanannyit evett, játszott, ugrált csak hamarabb elfáradt. Ezért nem paráztam annyira, de a gyerekorvosunk - akihez csak másnap vittem a gyerkőcöt - kicsit furcsállotta, hogy ilyen magas láznál (38, 6) miért nem vittem be az ügyeletre a kicsit. Aztán még én éreztem magam hülyén, pedig mindenhol utánanéztem a dolgoknak és azt olvastam, hallottam mindenhonnan, hogy a láztól nem kell megijedni (főleg, ha egyéb tünet nincsen) és csak 2 nap után kell elvinni a picúrt dokihoz. Szóval rólam, a tipikus paramamiról kiderült, hogy egy felelőtlen anyuka vagyok :)

  Pipa igazán akkor lettem, amikor a kiütések megjelenésekor visszavittem a kicsit az orvoshoz (aki előzőleg antibiotikumot írt fel) és még ekkor sem tudta mi baja a gyereknek és elküldött sürgősségi vérvételre a kórházba. Na ott az orvos rögtön vágta, hogy ez milyen betegség (a vérvétel eredménye is jó lett) és közölte, hogy nem kellett volna antibiotikumot szedetni a kicsivel.

  Erről jut eszembe, kicsit off, de már ez is az agyamra kezd menni: most akkor kell huzogatni a kisfiúk pöpijét avagy sem? 9 hónapos a bébim.

 • 2008.09.01 12:56:31Ditke

  Anyatájger, nem vagy felelőtlen. Én is csak akkor viszem a gyereket az ügyeletre, ha a lázcsillapító módszerek nem hatnak. Ott kap valami speckó injekciót, ami mindig bejön.  2 óránként mérem a lázát, ha nem csillapszik, irány az ügyelet. Legutóbb 39,5-lel küzdöttünk. Kapott kúpot, nurofent és végül hűtőfürdőt, ezzel mentünk be. Meg is dícsértek, hogy jól tettem, hogy kipróbáltam mindent, amit otthon lehet.

 • 2008.09.01 12:59:58Ditke

  Anyatájger, 1 éves korig tudtommal nem szükséges, utána nézessétek meg a védőnővel vagy a gyerekorvossal, le van-e tapadva neki. Ha igen, kell, ha nem, nem kell. Nekünk hálistennek nincs ilyen gondunk.

 • 2008.09.01 13:00:02anyatájger

  A kicsinek is csak a hűtőfürdő vitte lejjebb a lázát ( azért persze nyomattam a kúpot is ), és még élvezte is, szerencsére.

 • 2008.09.01 13:03:28anyatájger

  Köszi, Ditke! De a férjem már nagyon cseszeget vele és attól tartok nem fog addig várni. Abból remélem nem lesz baj, ha előbb kezdjük.

 • 2008.09.01 13:07:34gjuci

  anyatájger, szerintem épphogy az orvos felelőtlen, ha egy sima kis láznál antibiotikumot ír fel. Ha nincs más tünet, akkor ez felesleges, én úgy hallottam minden szakembertől.

 • 2008.09.01 13:25:54kiskati7

  anyatájger  Én fiamnak 2 évesen tűhegynyire lehetett visszahúzni-így mondta az urológus. Ma már nem szeretik húzgálni a bőrt, mert apró sérülések keletkezhetnek miatta és a hegesedéssel tényleg le fog tapadni. Az urológus szerint ha tud normális sugárban pisilni, nem csak csöpörgél neki a pisi, akkor amíg nem kérdés a szobatisztaság, addig nem kell vele foglalkozni. Nálunk amikor téma kezdett lenni a pelenka elhagyása,felírt egy szteroidos kenőcsöt, amit naponta 2x kellett használni és 2 hónap alatt teljesen hátrahúzhatóvá tette a bőrt. Van, akinél egy vagy 2 hónappal tovább tart a javulás. Nagyon kevés kell a kenőcsből, szóval nem kell miatta parázni. Diprosalic volt a kence neve.

 • 2008.09.01 13:32:54bejo

  anyatájger: itt is azt írják, amit kiskati mond

  www.babazo.hu/tipeg/20080420-fityma-letapadas-kisgyerekkorban.html

  Nekem a védőnő azt mondta, amíg engedi a bőr addig hátrahúzhatjuk, de erőltetni semmiképp sem szabad. Az orvos pedig azt mondta nem kell hátrahúzni. Mi inkább nem bántjuk, egyenlőre.

 • 2008.09.01 13:34:36bejo

  .html a link vége

 • 2008.09.01 13:39:20bejo

  Nekem most leginkább a "bízhatunk-e a körzeti gyermekorvosban"-para jött át MM posztjából. Tök jó, hogy egy saroknyira van, mivel nincs kocsink, kedves öreg nénike, a baba szeret neki gügyögni, de miért ír fel mindenre kapásból antibiotikumot meg szteroidos kenőcsöt. Van valakinek tapasztalata, hogy lehet-e egy rendelőn belül másik körzetes dokit választani? Mert ismerek ugyan jó gyerekdokit, de az messze van.

  Mondjuk az asszisztense (egy védőnő) meg egy tündér, ezerszer többet segít, őt meg sajnálnám otthagyni.

 • 2008.09.01 13:41:21baud

  A gyerekorvoslás valóban nem könnyű menet. De az az orvos, aki minden előzetes egyéb próbálkozás nélkül egyből antibiotikumot ír fel, nekem startból gyanús. Akár gyereknek, akár felnőttnek írja. Bár engem a "régi módszer szerint" gyógyítanak, ha beteg vagyok. Antibiotikumot kizárólag akkor kaptam, ha három napja legalább 39 fokos lázam volt, és _semmi_ más nem csillapította. És ha már antibiotikum, akkor nem három, hanem legalább öt napig. Mert nem elég a tüneteket kezelni (elmúlik a láz), hanem meg is kell gyógyítani.

 • 2008.09.01 13:41:48kiskati7

  Egy kis kiegészítés: azért vittük a fiamat urológushoz, mert felgyűlt a váladék a letapadt bőr alatt és begyulladt, rettenetesen fájt neki. Természetesen ez ügyeleti időben zajlott és mire beértünk a kórházba, magától megoldódott a felgyűlt váladék dolga. :) Szerencsére nagyon kedves volt az orvos, egyetlen rossz szava nem volt, hogy mit hisztériázunk?

 • 2008.09.01 13:56:54Borcsika

  Mother Mary, belejössz majd...  Másfél éves volt a fiam, amikor először igazán nagybeteg lett. A dokinéni csak pirosnak látta a torkát, de én már akkor, ott jeleztem neki, hogy a gyereknek valami zöld cucc jön az orrából éjjel-nappal. Szerinte túldimenzionáltam a dolgot. A vége az lett, hogy még 2 hétig otthon maradtunk antibiotikumozni, mert a gyerekem anyjának igaza lett. A dokinéni aszonta, sajnálja, hogy nem hallgatott rám az elején. Mondtam neki, hogy én is, mert a 3 hét betegállományért nem osztogatnak Lenin-rendet...  A pöttyökről mindig a bárányhimlő jut eszembe, és olyankor hatalmas görccsel kísérve összeugrik a gyomrom hangyányira, mert rettegek folyamatosan, hogy mikor, hol, milyen körülmények között üti fel nálunk a fejét. A három hét otthonlét az, ami felzaklat, mert maga a lefolyása szerencsés esetben nem aggaszt. Csak addig bírja ki a gyerek, amíg Édesanyámék végeznek a renoválással :-)

 • 2008.09.01 14:06:57gjuci

  Borcsika, van bárányhimlőoltás!

 • 2008.09.01 14:19:35Borcsika

  gjuci, tudom, de azt mondta a dokinéni (ez egy másik már), hogy 6 éves koráig várjunk, ha addig nem kapja el, akkor beadja neki, mert különben elmúlik a hatása felnőtt korra, és akkor sokkal nagyobb a szövődmény kialakulásának a veszélye. Igazából tanácstalan vagyok...

 • 2008.09.01 14:31:17scsaba1

  Hö-hö, paraanya-blog...  Vírusfertőzés ellen nem igazán lehet mit tenni, mint várni, itatni, ha _nagyon_ lázas, akkor csillapítani, hűteni, ha csak 38 körül van, akkor pedig hagyni, hogy dolgozzon a láz.  A mi babócunk is átesett ezen, 3-4 nap alatt meggyógyult, de nincs két egyforma gyerek.

 • 2008.09.01 14:36:38gjuci

  Borcsika, nekem csak az nem tiszta, hogy miért kell vacakolni és várni 6 éves koráig. Majd felnőtt korában egyszer újra beadatja magának és kész.

 • 2008.09.01 14:44:33Borcsika

  gjuci, én is így gondolom, asszem keresek egy másik dokit, aki hajlandó beadni neki

 • 2008.09.01 15:12:08anyatájger

  Mindenkinek köszi a jótanácsokat! Már csak a férjem kéne rádumálni, hogy várjunk.

  Egyébként én is bőgtem éjszakánként, amikor a kicsi beteg volt és éreztem milyen forró a teste és mennyire szaporán veszi a levegőt :( Nagyon rossz volt és hát szó szerint 3 napig nem aludtam. Vki mondta és tényleg igaz: nem szabad felébreszteni a gyereket azért, hogy megmérjük a lázát vagy beadjunk neki kúpot, mert ha feljebb szökik a hőm-te, úgyis felébred. Nálunk valóban így történt.

 • 2008.09.01 15:35:42csibemom

  Minket a gyerekorvos és a védőnő is Babácska 2 hónapos kora óta piszkált, hogy húzogassuk, aztán 7 hós korában valami eszközzel a doki teljesen visszahúzta. Szegénykémnek vérvörös volt a kukija, és estére be is lázasodott, de állítólag nem ezért.

  Legközelebb - ha lesz :) - nem fogom hagyni, hogy piszkálják...

  Eddig szerencsére elkerült minket a betegség, de már előre félek, mi lesz, ha bölcsibe megy...

 • 2008.09.01 16:28:23azize

  Sziasztok!  A már majdnem 8 éves nagyfiamnak már majdnem teljesen fel lehet húzni a bőrt, ennél sokkal rosszabb volt a helyzet kisfiúkorban, de megfogadtuk az orvos tanácsát: eleinte mi húzgáltuk, majd ő magának, sose úgy, hogy fájjon. A javulás látványos, és nem kínoztuk meg a gyereket, manapság már ő is nagyon figyel rá, mert a sulidoki észrevette, a háziorvos pedig azt mondta rá, hogy nyár végére tegyük rendbe.

  Nem is tudom, mire gondolt? Tegnap letelt a nyár vége, most akkor vigyem vissza, hogy visszarántsa egy 8évesnek? :o

  Nem fogom! A helyzet egyértelműen javul, mire komoly problémát jelente, rendben lesz, punktum :)

 • 2008.09.01 21:06:48kisordog

  Valahol olvastam, hogy ez a tipikus orvosi csapdába sétálás: napokig magas láz, nosza antibio, aztán kiütés, jaj allergiás az antibiotikumra, hagyjuk abba. Ehelyett a valóság: 3 napos láz, vírus okozza, magas láz után pöttyök. semmi köze a gyógyszerallergiához, de egy csomó doki bedől. Szerintem nektek is ez volt. Persze ettől még nagyon szar. Rmélem már jobban vagytok. Nekünk ennél enyhébb lefolyású volt, de az is kiborított...

 • 2008.09.02 09:55:13Anura

  Nekünk a Máv-os doki aszonta, hogy '78 óta gyerekorvos, márpedig húzzuk a kukibőrt, és törölgessük meg a tetejét. Házi gyerekorvos aszonta, ne piszkáljuk a mikrosérülések miatt. Csecsemősnővér aszonta, ők az első fiánál nem piszkálták, aztán nagyon durva felrántása volt a gyereknek, a szülőknek kellett lefogni, és azóta is remeg, ha szóba kerül, hogy tisztogassa a kukiját, tehát a nő azóta inkább aszondaná, húzzuk.

  Heredokibácsi mutatta, hogy minél jobban ne húzzuk hátra, amúgy meg le is van tapadva a gyereknek.

  Én fürdéskor szoktam csak annyira megigazítani neki a bőrt, hogy a nyílást lássam, azt letörlöm, és sokszor volt fehér trutymó benne, sztem a popsikrémből is jut bele.  Hogy aztán mit rontok el szülőként...

 • 2008.09.02 19:52:01Meni

  Hát olvasva ezeket a fütyi-gondokat, továbbra is úgy érzem, hogy a körülmetélés nyerő gondolat volt részemről. Annyira gáz, hogy erről nincs megfelelő szakirodalom, videófilm vagy bármi más, amivel meg lehetne győzni a fiús anyukákat, hogy ennek nem csak vallási okai vannak. Nem akarok vitát provokálni, meg ez a poszt nem is erről szól, de aki gondolkozik a dolgon, és érdekli, hogy hogyan is zajlik le egy ilyen, meg milyen a gyógyulása, az irjon nekem, szivesen elmesélem, hogy nálunk hogy volt. katihirschbergkukacgmail.com

 • 2008.09.02 20:15:12másutt

  En rettenetesen korulmeteles-ellenes vagyok es bar elsokem leany lett, nem is lett volna kerdes, hogy akkor is "epen marad" ha fiu.  Meni, a vallasi okokat meg megertem, de azert nem lehet minden "problemas" testreszre a valasz a "lenyisszantjuk"! Hogyan neznenek ki a felnottek, akik fulfajos gyerekek voltak!!!

  :D  De viccen kivul, en egymillioszor inkabb huzgalom majd, mint hogy megcsonkitsam a fiam.

  bar asszem ez mar egy masik tema.

 • 2008.09.02 20:23:27I. Pipi

  masutt, off: de jo hogy latlak itt, egyszer azt hiszem te kuldtel egy linket valamelyik topikban, ahol BBT chart-okat lehetett nezegetni es a sajatoddal hasonlitgatni. El tudnad kuldeni ujra? nem talalom most azt a topikot, pedig jol jonne :(

 • 2008.09.02 20:23:45baud

  Meni,

  anélkül, hogy vitatkoznék veled a döntésed kapcsán, amit tiszteletben tartok: számomra a körülmetélés csonkításnak számít. Ahogyan a fülbevaló is az, meg az összes "beszúrható" testékszer. A nők "körülmetélését" itt nem említeném, az ezeknél sokkal durvább, és egészen más alapja, célja van. Szóval a vallási okokon kívül azt hiszem, hogy a szülők valahol mérlegelnek (kérdés, hogy ez mennyire tudatos), hogy melyik az a csonkítás, amelyik még belefér, és melyik az, amelyik nem. Plusz nyilván belejátszik, hogy milyen hagyományok vannak az adott területen, a népesség körében stb.  másutt,

  azért elég sok "problémás" testrészre nyisszantás a válasz (kényszerből, kényelemből stb.): mandula, polip, mell, végtagok, fogak (kihúzás). A kiherélést most nem említem, rendben? :)

 • 2008.09.02 20:25:12baud

  Ja, az előzőhöz: ha "nyisszantásnak" vesszük a belső szervek kivételét, akkor nyilván azok is odatartoznak.

 • 2008.09.02 21:46:23monsterwoman1

  Bizonyított, hogy a körülmetélt férfiak partnerei (állandó, monogám szexuális kapcsolat) nem , vagy nagyon ritkán lesznek méhnyakrákosak. Én ezen annyira ledöbbentem.

  másutt!

  Sajnos, van úgy, hogy a húzkodás nem elég, sőt, néha többet árt, mint használ. Nekem mindkét fiam problémás, a kicsi kevésbé, de a nagy (5), nem csak szűkületes, hanem túltengéses is, úh mindenképp műteni kell. Eddig odáztam, de idén túl kell esnünk rajta.

  (körülmetélni nem fogják, csak mérsékelten redukálni)

 • 2008.09.03 12:57:45katakarika

  Jajistenem! Lányaim vannak. Titeket olvasva szörnyülködtem a férjemnek, hogy képtelenség: mit nem kell egy kisfiúnak kiállni!

  És akkor Ő felvilágosította a tudatlan kis feleségét...

 • 2009.01.12 22:15:18gyöngy1

  Akkor nyugodtan adhatok Nurofen beadàsa utàn 2-3 oràval egy Germicid-et? (mivel az egyik ibuprofen a màsik amidozofen)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta