SZÜLŐSÉG

Háromgyerekes anyuka munkát keres

2008. augusztus 21., csütörtök 14:00

Sajnálom, ne haragudj, de tényleg ne, ez egyszerűen megoldhatatlan így, pénteken már nem kell bejönnöd, talpraesett és okos nő vagy, biztos vagyok benne, hogy már holnap találsz másik munkát, sajnálomneharagudj. De hogy összeférhetetlen vagyok a szerkesztő csajjal, azzal a szőke picsával, aki december közepén rám nyitja az ablakot a szerkesztőségben, pityereg az adásterv felett, mert megint mást dug a férje, jaj, minek öltözzek a jelmezbálba, kérdezi egyik délután, mondtam neki szépnek, úgy tuti senki nem ismeri fel, hát emiatt repülök. Ó, nóproblémó kedves főszerkesztő, számítottam ám erre és bebiztosítottam magam, szerencsére úgy hazudok, mint a vízfolyás, a szemem sem rebben, a másik helyen még többet is fizetnek és még a szerkesztő csaj sem bányarém, csak az épület sarkán kezd el potyogni a könnyem, a nagy pofám miatt nem lesz megint befizetve a számla.

Hol vannak ilyenkor azok az ismerőseim, akik hónapokig nyúztak, de tényleg szólj, ha munka kell, előtted mindig nyitva az ajtó, eltűntek mind, föld nyelte őket. Három gyermekét egyedül nevelő anya munkát keres, be sem hívnak interjúra amikor ezt megemlítem az önéletrajzban, taktikát váltok hát, büszkén mondom a szemükbe a személyes találkozásnál, férfiak, látom szemükben a döbbenetet, zavartan keresgélik a kinyomtatott levelemet, felesleges, jól emlékszik, nem írtam ilyet, állok fel és megelőzvén az ítéletet rájuk csapom az ajtót.

Hatig tart a munkaidő, mosolyog rám a nagymellű kék ruhás nő, amikor már kezdek örülni annak, hogy végre öt percnél több időt szánnak rám, hatig van nyitva az óvoda, intek búcsút. El nem tudom képzelni, hogy nekem három gyerekem legyen, szánakozva néz rám a szemüveges, el nem tudom képzelni, hogy nekem ilyen főnököm legyen. Pont ilyen szép mosolyú hölgyet keresek, fogja meg a kezem az izzadságszagú kopasz faszi, egyből lehervad a mosolyom. Gyerekes anyák kizárva - dolgozni szeretnének a gyerekes nők, de hiába próbálkoznak, ejnyebejnye Magyarország, sugározza a kereskedelmi csatorna, másnap már ugyanennek a televíziónak az egyik főnöke rázza nekem a fejét, hogy nem, hogyan is gondolhatom, ez nem gyermekes nőnek való munka, leginkább szingliket ( nem értem a kifejezést, hiszen a magyar szinglik férjhez akarnak menni, csak kutya nem veszi el őket ) vesz fel, mert ők ráérősek, nem lesz beteg havonta a kölyök, és még a túlórától sem rettennek vissza, bocsi.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.08.21 16:11:45johevi

  Sajnálom az írót, tényleg, de ne keverjük a dolgokat:

  A főnöknek nem szólunk be ( mégha tényleg vicceset is! ) mert kirúghat. És nem a három gyerek miatt, hanem a beszólásért. Akkor meg főleg nem viccelünk vele, ha tudjuk ( márpedig sajnos egyértelmű ), hogy 3 gyerekkel gyakorlatilag lehetetlen elhelyezkedni. Úgyhogy legközelebb nem kell játszani a gerinces, frankómegmondót, hanem megbecsülni a munkahelyet. Sok sikert.

 • 2008.08.21 16:13:37verkaverka

  Jogos a felvetés, nincsenek nyitva rendesen az óvodák, bölcsödék. A bkv-bérletnél is működött az aláírásgyüűjtés, kéne erre is. Ugyan rám nem vonatkozik, senki nem 9-6 dolgozik és még nagyszülők is szállnak rendelkezésünkre, de szívesen aláírok bármi ilyesmit. Erre a poronty pl tökéletes lenne hogy egy ilyet elindítson. Kedves szerkesztők? :))))))

 • 2008.08.21 16:17:18verkaverka

  Egyébként szerintem érdemes a többi _szülővel_ erről beszélni, és közösen keresni valami közel lakó bébiszittert aki több gyereket is hazavisz, és oda mennek érte a szülők, együtt fizetik, 3-4 gyereket _nem_ 3-4-szeres áron vállalnak ilyenkor, szóval szerintem érdemes ezzel próbálkozni.

 • 2008.08.21 16:34:38szinglimama

  Az óvodák nyitvatartása talán még a legkevesebb, a gyereknek nem jó, ha este 7 előtt nem találkozik a saját szüleivel.  Szeretem a munkámat, de multinál dolgozom, a munkaidő max. túlórában lehet rugalmas, pedig a munkám 50%-át el tudnám itthonról is végezni. Általában eljövök normál időben és amikor lefekszik a gyerkőc, akkor még befejezem ami hátravan.  Az álmom egy 6 órás részmunkaidő, vagy olyan állás, ahol napi 4 órát kell az irodában töltenem, a többi időt pedig én osztom be, csak az a lényeg, hogy minden időben kész legyen... na ilyenkor ébredek fel, hogy bilibe lóg a kezem, a versenyszféra nem erről szól.

 • 2008.08.21 16:39:54luvnya

  Szerintem éjjel nappalivá kéne tenni a bölcsiket ovikat, és nincs gond. De most komolyan: végiggondoltátok már, hogy egy bölcsis, aki max 3 éves mennyit "dolgozik"? Te 8-9 órát. Őt meg még oda is viszed, hajnalban kelted, télen a + 20 fokos ágyból viszed a - 10-be,aztán este haz. Gondolkodjatok már. Nem ez a megoldás, hanem a részmunkaidő. Na azért gyűjtsetek, hogy az működjön, mint normális országokban.

 • 2008.08.21 16:40:39luvnya

  Azt én is aláírom.

 • 2008.08.21 16:42:37luvnya

  Ja? És az óvónő, gondozónő az a rohadt kurva, ahogy az előbb valaki beírta, dögöljön meg. Igaz, hogy neki is van 2-3 gyereke,(érte kéne menni, neki se tart tovább nyitva az ovi, suli) de az kit érdekel.

 • 2008.08.21 16:46:17FaBRiK

  Azért azt tudni kell, hogy mi abszolút gyerekpártiak vagyunk. A 2 kis lurkó nem a statisztikának van. És ezért fáj. Mi is 6, vagy 4 órás munkáról álmodunk a nejemnek, de akkor mi lesz a nyugdíjával? Egyébként nincs is ilyen munka nagyon, illetve van, de az más kategória.  A munkahelyet nem válogatom, nem nagyon ltezik az a fogalom bizonyos területeken, hogy lakhelyhez közeli. Én délpesten lakom, az eddigi munkahelyeim: Árpád híd, Zsigmond tér (észak-buda), Kolossy tér (észak Buda), Árpád híd (pest) megint. A nejem összes munkahelye az Arany János utcában volt.  Gyereket meg nem a babysitternek csináltunk (ezért is volt otthon összesen majdnem 5 évet a feleségem, de lehet, hogy csak 4,5-et)  Az 5 órás ovibaéréssel nem az a bajom, hogy mit szól az ovonéni, mert arra tojok magasról. Csak a gyerek szemébe nem tudok nézni. És az már milyen, hogy a gyerek minden nap egyedül van az utolsó fél órában? Mit élhet át? Emlékszem, hogy egyszer anyukámék egy órával később értek oda az oviba értem. 30 éve volt, de mai napig fényképként él bennem az emlék... :-(

 • 2008.08.21 16:47:51plussbirka

  az is baj, hogy a legtobb multinal, hiaba lehetne a munkad jo reszet otthonrol megcsinalni, megsem engedik. fuggetlenul attol, hogy no vagy vagy ferfi.

 • 2008.08.21 16:56:38FaBRiK

  luvnya. Pont erről beszélünk. Az óvodák tovább nyitva tartása egy megoldás lehet (pl. 2 műszak, mivel most is ez van az oviban a 2 ovonénivel), de ez sem megoldás, mert a gyerek jó esetben 10 órát alszik (a mieink 8-at), reggel fél órát csesztetjük őket, hogy öltözzenek, meg egyenek, este nyaggatjuk őket, hogy fürödjenek, meg egyenek és marad rájuk 2 óránk, az is neveléssel megszaggatva (ne csináld ezt, tedd le azt, ne bántsd amazt). Szóval itt ez a szar.  Ezért lenne megoldás azt, hogy ha egy anyának a heti 25 óra főállásnak számítana és lennének ezt támogató munkahelyek minden kategóriában (fizikai, könnyű fizikai, szellemi és értelmiségi is).  Én azt mondom, hogy ha a tanárokat megfizetnék, akkor egy nőnek a tanárnői állás lenne a legmegfelelőbb...

 • 2008.08.21 16:57:241974

  Arra is kiváncsi lennék, hogy a "time sharing job" (megosztott munkaidő) miért nem működik? Azt lehetne nyugdíjasként és kismamaként is végezni.

 • 2008.08.21 17:04:07anyabanya44

  Hiába dolgoznak váltott műszakban, nekik lehet, hogy jobb, de a gyerek nem nyert vele semmit. Ezért lenne jobb a részmunkaidő.Mellesleg nincs elég óvónő, gondozónő. Én nem tudtam úgy oviba vinni a lányomat, hogy ne Piroska nénivel találkozzak. Két évet húzott le egyedül 28 gyerekkel. Nem volt társa.

 • 2008.08.21 17:04:40szinglimama

  Nem szeretnék más munkát mint a mostani, de a szakmámban 6 órás állással asszisztensi munkát lehet csak vállalni; nem ezért szereztem diplomát és dolgoztam tizenévet.  Szeretnék a szakmámban dolgozni rugalmas munkaidőben, ami nem azt jelenti, hogy akár 14 órát is dolgozhatok 8 helyett. Egyedül nevelem már pár éve, de akkor sem volt sokkal jobb a helyzet, amikor még együtt éltünk az exemmel, mert ő is multinál dolgozott és egy apukát főleg nem néznek jó szemmel, ha haza akar menni a családjához.  A jelen állapotok mellett nem csodálkozom, hogy fogy a népesség, örülök, hogy a kislányom már suliba megy, és nem valószínű, hogy több gyereket vállalok, most hogy végre "visszadolgoztam" magam egy normális szintre. Ez van...

 • 2008.08.21 17:05:58anyabanya44

  Mondtam már, hogy bölcsiben dolgozom. Én tavaly novembertől mostanáig egyedül voltam 12 gyerekkel. Nincs elég ember.A bölcsikben sem.

 • 2008.08.21 17:46:05nemecsekernő

  OFF  az állás (szerkesztői) még aktuális.  ide írj önéletrajzot (bárki csaj, akinek alkalmas lehet egy ilyen állás):  info@vmkomm.hu  címsorba lszi írd be, hogy nemecsekernő  köszi

 • 2008.08.21 18:22:36karakterelgető

  a gyerek megléte, gondolom, a hab a tortán. Én is épp álláskeresőben vagyok, s mivel korrektorként nem kapkodnak utána, és pálya-visszamódosító vagyok - asszisztensként keresgetek. Eddig nagy nulla. De amit kivettem az egyetlen privát jellegű információt az önéletrajzomból, miszerint 1977-ben születtem, láss csodát, az elmúlt két napban nem egyszer csörgött a telefonom. Csak hát úgyis kiderül a papírokból, szóval lehet, ha fel is vesznek, a próbaidővel vége is az egésznek. Pedig épp elég hervasztó, hogy ami pályát már egyszer elhagytam, és örültem neki, most vissza kell térnem, de nem válogathatok a lakáshitel miatt:( nem szeretnék belegondolni, mi lesz, ha egyszer valamikor tényleg lesz gyerekem...

 • 2008.08.21 18:23:15karakterelgető

  ...utánam, így... elrontottam, bocsi:)

 • 2008.08.21 18:26:37Yeto

  lunvya  ne keverjük a gizikét a gőzekével. Fizetem az adómat, az összeset, az államit és a helyit is. Az önkormányzat működtesse az óvodát, az a dolga, ha hatig van óvoda és az óvónő ott dolgozik, akkor neki meg az a dolga hogy hatig dolgozzon, vagy ki lehet lépni ha nem tetszik, én is végzem az én dolgomat a munkaidő végéig vagy tovább. Szerinted mit szólna a főnököm, ha azt mondanám neki hogy három után ne adjon munkát? Vagy a tiéd? Próbáld ki egyszer.

  És a konyhásnő a tele szatyorral, aki a gyereknek meg nem adott enni? Jaj szegény, kevés a fizetése, azt a keveset megérdemli? Nem azt sajnálom tőle, hogy hazaviszi amit amúgy kidobnának, de akkor a gyereknek miért nem jut?

  johevinél meg ott a pont.

 • 2008.08.21 18:27:56Yeto

  OFF  ernő  Miért csak csaj? :-) • 2008.08.21 18:58:06luvnya

  Azt egy szóval nem mondtam, hogy a konyhásnéni vigye haza.Visszaolvastam, a konyhásnéniről egy szót nem szóltam. Ne vigye haza, akármilyen kevés is a fizetése. Én se hozok el semmit a melóhelyemről. Kap fizetést.Én csak azt mondom, hogy nem az a megoldás, hogy betolom a kölköt reggel 6-kor, oszt legyen ott látástól mikulásig. Egy ekkora gyereknek így is sok, amit a családtól távol tölt. Nézd én probémás gyerekekkel foglalkozom, és mindig az derül ki, hogy a szülők sose értek rá a gyerekre, mert dolgoztak.

 • 2008.08.21 19:10:10hopeless

  terabithia, remélem a leszokás beszólásod csak poén akart lenni. Azért, mert néhányan akár gyűjtenek Isaurának is, még nem kellene stílust váltanod.  Én nagyon élvezem olvasni az írásaid, amik más stílusban, legalábbis számomra lehet, hogy semmit sem jelentenének.

  Ehhez kell a jelenidő, a tagolatlan mondatok, a fanyar humor, az önirónia, meg az egyéb kellékek, amihez én nem értek, csak épp érzékelem. Tök jó lendületesek az írásaid. Én ilyeneket kérek még, ha lehet rendelni :).

 • 2008.08.21 21:12:13Sinaasappel

  off

  nemecsekerno, elküldtem az önéletrajzomat a címre, előre is hálás köszönet :)  on

 • 2008.08.21 21:13:36háromnegyed

  állást még nem kerestem anyaként és apa is van a közelben, de még így sem mindig egyszerű.  ahhoz, hogy a szülők fejenként 8 órát dolgozzanak és a gyerek ne legyen 10-et az oviban, külön kell szállítani. anya korán dolgozni, apa a gyereket befelé viszi, anya igyekszik korán végezni és elhozza. de nem mindig lehet rugalmasan kezelni a reggeli beérkezést és a délutáni munkabefejezést sem. ergo, van, hogy a gyerek többet van az oviban, mint mi a munkahelyünkön (mert még időt vesz el az ovi-mh út megtétele oda-vissza). ez szar érzés, némileg javít rajta, hogy az ovi jó, gyerek szereti.  a magam példájából úgy látom, hogy praktikus egy közszférában dolgozó anya, esetleg valami oktatási intézményben, hogy a szünetek ne legyenek horrorisztikusak. de basszus, ha valaki egyedül van, nem tudom, hogy oldja meg, mert akkor ez a fizu gyalázatosan kevés.

 • 2008.08.21 22:05:44ditakai

  Mindamellett, hogy tudom, nincs mindenhol kolbászból a kerítés, és néha nevetséges pénzekért kénytelenek emberek beáldozni a gyerekek délutánjait, bizony igazat kell adnom luvnyának.  Viszont az érdekes, hogy a szülők indokolt távollétét mintha kevésbé sínylenék meg a szegényebb családok gyerekei, mint a szupergazdag családban nevelkedett csemeték. Nyilván nem hülyék, felfogják, ha parizeres kifli a tét.  Az a benyomásom, hogy a pénzzel kárpótolt gyerekek gyakran elvesztik a józan ítélőképességüket felnőttkorukra, mert kilóra vették otthon a "kiszolgálószemélyzetet". Ez persze akkor üt vissza, mikor a gyerek szemében anyuci és apuci is a bejárónővel meg a kertésszel végzi egy szinten. A szülők persze vérig vannak sértve, hogy a gyerek nem érzi magát hálásnak a gyerekkoráért. • 2008.08.21 22:24:50háromnegyed

  az marad a dolgozó szülőnek, hogy megpróbálja az együtt tölthető (kevés) időt jól eltölteni a gyerekkel. én nagyon próbálkozom, de basszus pont egy hosszú nehéz nap után néha nekem is kellene 10-15 perc magamra. de nyilván pont akkor igényelne a gyerek is a legtöbbet belőlem, amikor később érkezem érte.  igyekszünk a Remek Emberrel, és csak remélni tudom, hogy legalább az igyekezetünket díjazzák.

 • 2008.08.21 22:30:10wish73

  annyiszor volt már szó az ovi nyitvatartásáról. első körben az intézményvezetőnél kell kérni a nyitvatartás módosítását, alkalmazkodva a dolgozó szülőkhöz. ha ez kevés, jöhet az igazgató. ez bp-en sok helyen nem uaz, mint az adott ovi vezetője, mert tagóvodák vannak, és a sok ovinak van egy közös igazgatója. rá lehet kérdezni, hogyan érintené, ha kijönne egy ellenőr, valóban ledolgozzák-e a munkaidejüket, el tudnak-e számolni a heti X órával az óvónők. mert az ilyesmitől félnek ám, mint a tűztől. ha ez sem hoz eredményt, jöhet a fenntartó-önkormányzat. két lehetőség van: vagy sok szülő jár hasonló cipőben, és össze kell fogni, mert az önkormányzat ugye a szavazópolgárokból él, vagy sok szülőt nem érdekel, mert ugye a műkörmös belefér a rövid nyitvatartásba is, akkor meg lehet kérdezni a vezetőt, hogy ugyan miért foglalják a várólistások elől a htb-k gyerekei a helyet.

  és persze minden kerületnek van helyi újságja, lehet olvasói levelet is írni. azt sem szeretik a polgármesteri hivatalban. vagyis általában konfliktuskerülők. aztán a kerületnek is van főnöke, szóval kb brüsszelig vagy hágáig lehet menni-némi túlzással.

  lényeg, h nem kell szó nélkül lenyelni mindent.

 • 2008.08.21 22:45:46háromnegyed

  wish

  sztem azért nyelünk sokan szó nélkül, mert rá tudnak játszani a szúrós tekintetükkel az óvó nénik a lelkiismeretünket nyomó dolgokra. hogy magunk is érezzük, hogy többet kellene a gyerekkel lenni.

  egyébként teljesen egyet értek veled.  a kerületünkben nem kaptunk helyet, csak baromi messze, inkább a szomszéd kerület közeli részén keresgéltem. a mi ovinkat egy nagy állami intézmény alapította, majd megvált tőle. most egy alapítvány üzemelteti és nincs beszólás meg csúnya nézés a korán érkezőkre és későn távozókra. mert a bölcsi részből pl elküldtek néhány gondozónőt, akik azóta is állást keresnek. és az óvónénik - akiket személy szerint imádok - mindig meg tudják oldani, hogy ki maradjon sokáig és ki érkezzen korán. ugyanis olyankor kevés gyerek van, akiket az első és utolsó 1-1,5 órára össze is lehet engedni és olyankor az összes óvónéni közül egyszerre csak egynek kell bennlenni.

 • 2008.08.21 23:15:05wish73

  ha nem a műkörmöshöz jelentkeztél be fél6-ra, akkor te is tudod, h nem kell a bűntudatnak marcangolnia. nálunk más gondok voltak az óvónőkkel, nem a nyitvatartás. tökre meglepődtek, h nem balhézni, hanem beszélgetni akarunk velük, először -legjobb védekezés a támadás-alapon szó szerint kiabáltak velünk. aztán lehiggadtak, ment a morcos hangulat, alig köszöntek vissza, majd felolvadt a jég, és amiket kértünk, azoknak egy jó része megvalósult. és utólag is tisztelem bennük, h a gyerekemre (mert persze nekem volt a legnagyobb arcom)sosem pikkeltek, ő sosem érezte, h anya és az óvónő finoman szólva is nem cimborák.

  szóval meg lehetne próbálni egy nem meghunyászkodó, de udvarias és határozott párbeszédet kezdeményezni.

  felétek úgy mutatják, h ők a kiskirályok, ők vannak "hatalmi" pozícióban, de iszonyú para van ám, mert, ha leépítés, bezárás van, az nekik sem jó. és, ha egy kerületben pl. leépítést terveznek, akkor az az ovi fog sorra kerülni,amelyikre sok a panasz.

 • 2008.08.21 23:17:12nyman

  Lehet mas orszagokbol gyakorlatot hozni es tenyleg vannak jo peldak. Csak azt felejtik el sokan hozzarakni, hogy 'az allami szabalyozas' is hozzateszi a reszet peldaul adokedvezmenyekkel, adovisszateritesekkel. Az idiota magyar jogszabalyok nem kedveznek a reszmunkaidonek. Illetve a reszmunkaidos foglalkoztatokra az adohivatal is utazik, mert rogton azt feltetelezik, hogy csalni akar a ceg a TB-vel.  Magyarorszagon az agyonadoztatott jovedelembol fizeted a maganovodat, a bebisintert, ha megengedheted, sot ez utobbit ha esetleg zsebbe, meg jol meg is buntetnek, meg kipellengereznek, mint adocsalot. Van ahol a gyerek ovodai ellatasara befizetett osszeg (lasd. google child care tax credit ), vagy a bebisinterre, nannyre koltott osszeg brutto adoalap csokkento, vagy adokedvezmeny, adojovairas jar.  Elojott az egyik hozzaszolasban, hogy fizessunk a 'tuloraztatott' gyerekert. Az 500 forint elfogadhato lenne gyerekenkent, ha ezt az ovonok kapnak meg egy az egybe. De megint, Mo-n, ahhoz, hogy az ovono megkajon ennyit, valoszinu, hogy 1500-2000 forintot kellene elkerniuk.  Lehet szidni a munkaadoi gyakorlatot, lehet szidni az onkormanyzat ovodai nyitvatartasi idejet, de sok esetben a problema gyokere sokkal melyebben keresendo.  Na ez most jol politikaira sikerult.

 • 2008.08.21 23:49:09wish73

  egy gyerek után télleg nem érné meg, de 4-5 gyereknél már igen. amúgy meg, nehogymá' az fizessen az oviban maszek vigyázásért, akinek a pénzéből az ovit fenntartják. mert, aki manikűröztet, netán kötetlen időben vállalkozó, az kevéssé járul hozzá az adójából a fenntartáshoz. épp azoknak a pénze folyik be a kasszába, akik kötött munkaidőben, alkalmazottként, belejentve nyomják. ők azok, akiknek szükségük van arra, h nyitva legyen az ovi és ők azok, akiknek a pénzéből egyáltalán működőképes az óvoda. így is azok tartják el a rendszert, akik amúgyis fizetnek. ez olyan, mintha 2x kéne fizetni a kenyérért. egyszer a pénztárnál és még egyszer a kijáratnál. pazar ötlet.

 • 2008.08.22 00:19:38Yeto

  Egymás mellett beszélünk. A gyereknek nyilván az anyja mellett lenne a helye, de én arról beszélek, hogy ha PAPÍRON HATIG van nyitva a tetves óvoda, akkor nekem ne rakják ki az unokaöcsémet a folyosóra fél négykor. Nyilván jó lenne pl Svédországban élni, ahol a kedves papa fizetéséből meg a szoctámokból megél az egész család, vagy esetleg anyának elég lenne négy vagy hat órában tolni, de nem ott élünk.  Nálunk a kicsik még nem óvodaérettek (mondjuk a nagyok se mindig), úgyhogy személyesen még nem voltam érintve, de még ha nem is a sógornőm gyerekéről lenne szó, hanem bárkiéről, akkor is kiakadnék a dolgon.

 • 2008.08.22 00:20:29Yeto

  Illetve elbeszélünk egymás mellett, késő van na. A konyhásnőt meg párhuzamnak írtam, ugyanúgy nem tudom sajnálni ahogy a munkaidőben hazavágyó óvónőt sem.

 • 2008.08.22 00:24:46huncut_kata

  jó, wish, akkor ezzel az erővel az étkeztetésért se kellene fizetni. Legyen ez plusz-szolgáltatás plusz pénzért. Amelyik ovit mi kinéztünk itt, az papíron is csak 5-ig van nyitva, de fél 5-kor már csúnyán néznek. Érdekes, hogy alapítványiban ezt miért tudják megoldani? (mármint az ügyeletet)

 • 2008.08.22 07:55:39háromnegyed

  egy alapítványi (vagy bármilyen nem önkormányzati fenntartású) oviban azért más a helyzet, mert az óvónéni helye közvetlenebbül függ a szolgáltatástól.

  egy önkormányzatiban az, hogy kit rúgnak ki, függ attól, hogy ki van jóban az intézményvezetővel, önkormányzatiakkal. nem szeretnek kirúgni, mert akkor végkielégítést kell fizetni, beiratkozó gyerek meg úgyis lesz, mert kevés a hely. a helyi kollektívák ráadásul őrzik a régi beidegződéseket. alapítványiban közvetlenebbül mennek a dolgok és sokszor alaposan megváltozik a dolgozói összetétel, vagy éppen új pedagógusokkal új csapat alakul.  és aki már keresett állást, meg tudja becsülni azt, hogy reggel 10-től este 19-ig, vagy reggel 7-től ebéd utánig tart a műszak váltogatva. ami lássuk be, nem olyan rossz. nyáron meg a kevés gyerek miatt nem 3, hanem 1 csoportot is elég üzemeltetni, így a szabadság is elég jól megoldható.

 • 2008.08.22 07:59:04háromnegyed

  hozzáfűzném, hogy az óvónénikkel általában semmi bajom. egyszerűen ott, ahol az állás megtartásához nem egyedül a gyerekekkel végzett munka minősége számít, nem (csak) arra fognak koncentrálni.

 • 2008.08.22 09:43:06huncut_kata

  (halkan szeretném csak megkérdezni az ehhez értőket, és érintetteket, hogy a leírtak szerint heti 3-4 nem túl hosszú blogbejegyzés írásával lehet annyi pénzt keresni, amivel el lehet tartani csont nélkül 3 gyerkőcöt? :-ooo)

 • 2008.08.22 10:10:11Katarina

  Huh, de sok okos véleményt olvastam. A probléma égetően aktuális, akár egyedül nevelsz gyereket, akár kettőtöknek kell napi 125 órában robotolni a megélhetésért. Egy fél mondat a közalkalmazottakról: magam is az vagyok, és tény, hogy 7-től 15-ig dolgozom, túlórázni valóban ritkán kell, de az a fizetés, amit ezért osztanak, nagyon-nagyon kevés. Miért nem megyek a versenyszférába? Kettőt nevelek egyedül, egy ovist és egy most leendő elsőosztályost, és így is éppen elég nehéz megoldani az oviba-iskolába hordást-elvitelt.

  Tény, hogy az én gyerekeim is több időt töltenek el az oviban (fognak az iskolában) mint én a munkahelyemen, de ez nem azért van, mert szabadulni akarok tőlük, hanem mert soha, semmilyen körülmények között nincs senki, aki hozná-vinné őket helyettem.

  Megoldás: részmunkaidős állás teljes munkaidős fizetéssel. Nem ezt hívják utópiának?

 • 2008.08.22 10:33:03háromnegyed

  én úgy vagyok evvel, hogy ugyan kevés a pénz, de tényleg van időm. a gyerekek most kicsik és persze nem olcsók, de még nem kell nekik nyelvtanfolyam, külföldi út...  a versenyszférával tényleg az a baj, hogy nincs választásod. hiába lenne elég a fizu 3/4e, csak 9-12 órás munka van, 6-8 nem nagyon.

 • 2008.08.22 11:18:35wish73

  huncut_kata , gondolod, h napi 3x.i étkezés kijön 250 ft-ból? ahhoz is raknak támogatást, szintén adóforintból.

 • 2008.08.22 12:15:04petronella

  és most beugrott, egyszer nefi is irta a blogjában, van az a József Attila vers, Iszonyat a cime, annyira nagyon jellemző, olvassátok el, nem akarom itt a helyet foglalni, h bemásolom, a dolgozó nő és a két kisgyereke.........

 • 2008.08.22 14:17:30Zsitke (luuuusta macs, nyújtózik)

  Na meg ez is:

  www.youtube.com/watch?v=6PoSYrFnGnk

 • 2008.08.22 14:33:17cozumel

  Petronella  sztem a vilagirodalom legdepresszivebb verse. Kiraz a hideg, ha olvasom....

  Kulonosen ajanlott azoknak, akik szerint "regen a no nem dolgozott, a ferfi eltartotta a csaladot"...tevhitben elnek.

 • 2008.08.22 14:50:00verkaverka

  Yeto ahol egyébként kirakják kabátban fél négykor a gyereket a folyosóra ott az önkormányzathoz kéne fordulni valahogy. Mondjuk valahogy úgy fogalmazva hogy ne lehessen rájönni melyik gyerek, vagy ha lehetetlen akkor léccilécci legalább ha elballag az óvodától jelentésgek fel őket az önkormányzatnál, az hogy hányig vannak nyitva az egy dolog, de ez egyszerűen az hogy nem végzik el a munkájukat. MEgkérdezhetitek a családsegítőt, nevelési tanácsadót bárkit hogy kihez kell fordulni, mert ez nagyon nagy mulasztás az óvoda részéről, ezt nem kéne megúszniuk.

 • 2008.08.22 15:52:57Yeto

  Tudom, mondom is a sógornőmnek mert az ő gyereke de úgy látszik mulya ehhez.

 • 2008.08.23 08:30:09mazsola84

  Kedves wish, ezt honnan szoptad?:

  "netán kötetlen időben vállalkozó, az kevéssé járul hozzá az adójából a fenntartáshoz. épp azoknak a pénze folyik be a kasszába, akik kötött munkaidőben, alkalmazottként, belejentve nyomják."

  Rohadtul feláll a szőr a hátamon ettől a dumától, hogy aki vállalkozó az biztos lop, csal, hazudik, de mindenképpen a te adóforintjaidból jár műkörmöshöz. Egy családi vállalkozásban dolgozom, a leendő férjem vállalkozó én meg alkalmazott vagyok, de az ő nevében is azt tudom mondani, hogy menj a búsba. Nem mindenki jár x5-sel, azért mert vállalkozó, és nincs mindenki minimálbérre bejelentve.

  Nyilván a te főnököd is rohadt adócsaló geci, aki miatt a te gyereked nem kap megfelelő ellátást az oviban. De szeretnék ilyen alkalmazottat...

 • 2008.08.23 14:11:22Senta

  Hehe, kötetlen munkaidôs vállalkozóként elmondhatom, hogy ez sokszor napi 10-12 óra munkát, de legalábbis készenlétet jelent. Nincs aki helyettesítsen, sôt, akkor kell dolgozni, amikor van - akár hétvégén is - tartalékolni olyan idôkre, amikor nincs annyi meló, amennyi elég lenne. Lehet, hogy épp 2kor el tudok menni manikûröshöz, de 4-kor már megint megbeszélésen ülök, este meg a gépnél. És mellette egy vaskos vállalkozói adminisztrációs kupac, amit nem feltétlenül választ az ember, hanem bezony léteznek szakmák, amikben alkalmazotti állást találni nemigen lehet. Vagy olyan kevés pénzért, amibôl nem futja lakáshitelre, meg semmire se. Alapvetôen ehhez az életformához sem passzol egy gyermek... Részemrôl most duplázok, fôállás+induló magán, hogy az utóbbi mûködôképes legyen, ha lesz gyerek. Egen, és az lehet, hogy akkor már relative kényelmes lesz (lehet) de azért most duplán megdolgozok. A lényeg, hogy most mindenhogy nehéz.

 • 2008.08.23 21:26:13wish73

  mazsola, én közalkalmazott vagyok, és a fizetésem fele megy a levesbe. a környezetemben egy kezemen meg tudom számolni, ki az, aki hasonlóan nyomja. rengeteg közeli és távolabbi ismerősöm vállakozó, számlás, akármi. és bizony, ők nem küldenek engem a búsba, mert legalább az ismerettségi körben nem kamuznak. mindenki tudja, h a vállakozók terhei magasak, és csak az "okosságok" miatt működőképesek, ha mindent fehéren csinálnának, be is zárhatnának.

  igen, minimálbér, számla nélkül dolgoznak, gépbe alig ütnek be valamit, a szart is elszámolják költségként. ha mesterembert hívok, ők is számla nélkül melóznak. vég nélkül sorolhatnám.

  szóval nem kell így kikelni magadból. azt látom, h a mezei érettségivel rendelkező vállalkozó ismerőseim nívója messze magasabb, mint az enyém, azt látom, h reggel ők nem sietnek melózni, miután leadták a gyereket az oviban/suliban, ahelyett, trécselnek még órákat, majd futnak a konditeremben, margit szigeten, délután frissen, kisimultan, illatosan jönnek a gyerekért-hisz az alkalmazott van az üzletben igen-minimálbérért, plusz némi zsebpénzért.

  ha mindent beütnének a gépbe, és rendes bérre lennének bejelentve, akkor nem telne alkalmazottra, hanem ők lennének bent az üzletben, és mindjárt másképp nézbe ki a dolog.

  általánosítok? igen. egyszerű oka van: nem látok ellenpéldát, sem közel-sem távol.

 • 2008.08.23 22:52:07gabcigirl

  Yeto és tsai:  Néha látni, hogy egyesek rendszeresen nekitámadnak a fórumokon az óvónőknek. Akkor elmondanám: anyám is ilyen helyen dolgozik. Rengeteg ingyenélő, műkörmös tyúk cipeli oda is a gyerekeit, akik egyébként nem is dolgoznak, csak a szoli-köröm-wellness kedvéért teszk le a gyerekeket egy időre. Aztán persze ilyen emberek miatt nem lehet hazamenniük időben. És akkor a sok öntörvényű, gyerekeit nem nevelő szülő-"me' a gyere kegyéniség, ugyebár-pdagógiai csődjéről akkor még szó se essék...

 • 2008.08.23 23:47:28háromnegyed

  gabcigirl

  óvónő is többféle van. de tény, hogy a legtöbb önkormányzati fenntartású intézményben nem kifejezetten a szülők igényéhez igazítják a nyitvatartást.  egyébként ha valakinek a gyerekét felveszik, és van valami működési szabályzat, akkor addig kell a gyerekkel foglalkozni, amíg az írja és kész. mindegy, hogy anya bányász és a tárnából jön, vagy kozmetikusnál volt.  amikor arról beszélünk, hogy maradjunk igényesek és ápoltak, akkor basszus mikor csináljuk. én pl 5 éve nem jutottam el kozmetikushoz, de szeretnék, mert rám férne. ha belefér, nyilván nem két kisfiúval, hanem egyedül mennék.  vagy ne vegyék fel a gyereket, menjen ki a védőnő, óvónő családlátogatásra és vállalja a döntést, hogy ennek a gyereknek nem kell helyet biztosítani.

  nehogy be kelljen számolnom arról, hogy 16.05-ig dolgoztam, aztán bevásároltam, közlekedtem, ...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.

YDEA „Olyan boltot csináltunk, ami nekünk hiányzott”

Nemrég nyitott meg a Fehér Hajó utcában a Hababa Designer Store és Galéria, ami egy újszerű koncepcióval követel helyet magának a hazai divatszcénában és az üzletek soraiban. Vetlényi Lilivel, az egyik alapító-tulajdonossal az előkészületekről, fenntarthatóságról, a vásárlók motivációiról és intuícióról beszélgettem.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta