SZÜLŐSÉG

A német nők harmada szül császárral

2008. július 30., szerda 13:30

Németországban az anyák 30 százaléka császármetszéssel hozza világra kisbabáját: a szakemberek szerint ez a metódus a szülések kétharmadánál felesleges rizikót jelent és ráadásul nagyon költséges is. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO statisztikái szerint a császármetszéses műtéti beavatkozás nemzetközi viszonylatban csak az anyák 10 százalékánál szükséges és indokolt. Ezért is meglepő az a július végén nyilvánosságra hozott németországi statisztika, amelyből az derül ki, a nők mintegy harmada választja - orvosával egyetértésben - a hasműtéttel járó szülést, számol be a Független Hírügynökség."Tartományonként komoly eltérések vannak Németországban a szülési szokásokat illetően. A volt NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területén csupán a babák ötöde jön a világra császármetszéssel. A nyugati Rajna-vidéken ez a kvóta 39 százalékos" - kommentálta szerdán a rádióban az aktuális statisztikákat egy szakorvos. "Noha egy ilyen operáció jobbára alig egy órát vesz igénybe, ám valamennyi beavatkozáshoz hasonlóan fertőzési, trombózisos és altatási rizikóval jár" -hangzott el a rádióban.

Maguk a német egészségbiztosító társaságok sem üdvözlik a császármetszés divatját, mert az ilyen szülés átlag 3 ezer euróba (mintegy 700 ezer forint) kerül, míg a klasszikus módszer csak feleennyi költséggel jár, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.31 11:01:36Hűbele

  Fejben dől el minden helyett inkább fejben dől el sok minden.

 • 2008.07.31 11:26:46másutt

  Hubele, ha nagyon akarnal, nyugodtan szulhetnel huvelyi uton. NAGYON sok orvos elvallalja.

  En 36 evesen szultem az elsomet surgossegi csaszarral (afekvessel volt problema) es amikor a 6 hetes kontrollon voltam es megkerdeztem a dokit mennyit kellvarnom, azt mondta, semennyit. Szoval nagyonis doktorfuggo a dolog. A doki tobb penzt kap cszar utan, ha teheti, ra fog beszelni, de NEM MINDEGYIK!

  Nem eroltetni akarom, tavol alljontolem a dolog. Ha akarsz, szulj nyugodtan csaszarral. De nincs olyan, hogy meg se probald huvelyileg, ha ugy akarod!

 • 2008.07.31 11:29:29hernyo-pillango

  A munkatársnőm 3 éve szűlt! A végén már könyörgött az orvosnak császározzák, már ő nem bírja. Az ovos ellenkezett oxigénhiányos lett a baba és komoly idegi sérülései lettek. Ilyenkor...... A nagy hű de szüljünk természetesen tipusú orvos volt, aztán elcseszte az egészet

 • 2008.07.31 11:29:54vasszűz

  Hűbele, ezzel a fejben dől el dologgal vitatkoznék. Ha így lenne, szerintem én sem lettem volna császáros, de először én is ezt gondoltam, hogy rajtam múlt a dolog. Emiatt aztán vádoltam is magam, majd belefulladltam az önsajnálatba;), folyton azt éreztem, hogy nem tettem meg mindent. Ma már másképp gondolom, több hónap elteltével, és tényleg nem tehet az ember mást, túl kell lépni rajta.

  Sajnos én is sokáig így gondoltam, hogy csak kikapják a gyereket az emberből, pedig a nővérem is császárral szült, igaz, neki eleve megmondták előre, hogy ne is álmodjon másról, és ő soha, de soha nem panaszkodott. Ahogy közeledett a szülésidőpontja, egyre inkább másképp láttam. És persze, hogy nem csak kikapják, ez egy műtét, ennyi erővel azt is gondolhattam volna, hogy a rákos betegből is csak kikapják a daganatot, mit van úgy oda.

  És elnézést kérek mindenkitől, mert nem sajnáltatni magam.

  Még egy kérdésem, ki tud olyanról, hogy a ikrek nem császárral születtek? Mert én alig tudok ilyenről, jó, mondjuk túl sok ikrest sem ismerek. 10 éve pedig símán vállalták ezt a "rizikót".

 • 2008.07.31 11:31:32hernyo-pillango

  Fogadott orvos volt. Még olyanokat is kérdezett még gondozás alatt, hogy mit álmodik mitől fél stb.. Ő meg mondta, hogy enm jön ki a gyerek. Erre az orvos á az nem lehet ha gond van egyből segítünk és kikapjuk. Erre meg.........

 • 2008.07.31 11:32:01hernyo-pillango

  És b....a meg nem neki kell járni egy picivel naponta kezelésekre

 • 2008.07.31 11:35:10hernyo-pillango

  Barátnőm egy 2,5 lány és egy 3 kg-os fiút szűlt meg időben természetes utőn 3 hónappal ezelött

 • 2008.07.31 11:35:55hernyo-pillango

  Persze már eleve magas jó nagy darab csaj volt

 • 2008.07.31 11:37:24Pinpili

  Valaki a lumbágos kérdésemre nem válaszolna?

 • 2008.07.31 11:44:51kéksárga

  Pimpili, nekem is van lumbágóm, kb 16 éves korom óta. Én nem császárral szültem. De erre a kérdséedre max adoki tud válaszolni. Nagoyn függ akonkrét állapotodtól.

 • 2008.07.31 11:51:31Hűbele

  "Hubele, ha nagyon akarnal, nyugodtan szulhetnel huvelyi uton. "  Másutt, igen, tudom. De nem akarok ezért mindenáron küzdeni. Az első szülésre (a doki kicsit túl sokáig erőltette a természetes verziót) majdnem ráment a babám, ez nekem a mai napig trauma. Most végre, életemben először találtam egy olyan nőgyógyászt, akiben megbízom, akihez szívesen megyek. Nem hittem volna, hogy valaha is lesz ilyen! Ezért nem akarok váltani. Nem pénzéhes (bármilyen szülésért annyit adsz, amennyit szeretnél, nem mond összeget), inkább még a régi iskola híve.

  Nyilván járhatnék súlyos tízezrekért pszichológushoz, aki oldaná az első szülés traumája után bennem kialakult szorongásokat és görcsöket, de ezt most nem tudom megoldani.  "Hűbele, ezzel a fejben dől el dologgal vitatkoznék." Vasszűz, igazad van, kicsit árnyalnám, hogy mire gondoltam. Az első szülésem nekem császárral végződött 22 óra vajúdás után, nem gondolom, hogy én tehettem róla, egyszerűen így alakult. A fejben dől el dolgot arra értettem, hogy miután az első szülésem olyan rossz volt, amilyen, most már egyzserűen úgy érzem, hogy én magam, a testem nem alkalmas a szülésre, és ha rettegve, ilyen mentális állapotban vágnék neki a következőnek, az (tudat alatt) úgyis blokkolná a folyamatot.  A sógornőm 2 éve szült ikreket természetes úton, 38 évesen.

 • 2008.07.31 11:54:08Hűbele

  Másutt, hogy kicsit árnyaljam a képet, még valamit hozzátennék. A jelenlegi dokimban hihetetlenül megbízom. Ha ő (de csakis ő) azt mondta volna, hogy látja értelmét, hogy próbáljuk meg hüvelyi úton, ha ő bíztatna, neki még el is hinném. Csak neki.

 • 2008.07.31 11:55:39vikimanka

  Nálunk is születtek ikrek a családban természetes úton.

 • 2008.07.31 12:15:43Békanőci

  Unokahúgaim 23 éve születtek természetes úton(náluk még megspékeli a sztorit, hogy uh ujdonság volt, ritkán alkalmazták, és a 7. hónapban derült ki, hogy ketten vannak, mert hiába kapott anyuka vízhajtót, egyre csak dagadt), egy évre rá második unokatesómék akik szintén lányok megintcsak a hagyományos utat választották. :)

  Egy ismerősöm pedig egy éve szült egy kisfiút és egy kislányt, kiírt időre, és mind a kettő háromezerháromszázvalamennyi gramm volt!

 • 2008.07.31 12:32:38.kiscsillag

  Remélem nem haragszotok meg rám, ha leírok egy hüvelyi szülésest rémsztorit is:

  Anyukám tök normális terhesség után szült meg.

  A probléma a kitolásnál volt. Ő nagyon kis vékony nő, a csípője is keskeny (volt). Nagyon gyorsan jöttem, és anyu úgy szétrepedt, hogy a vérveszteségtől elájult (gátmetszés pedig volt)Azonnal vért kapott, de a vércsoportot elnézték, úgyhogy jött a vérátömlesztés:( Ahogy kipréseltek belőle, közben eltörték a szeméremcsontját. A következő 6 hónapot nem is ecsetelem.

  Az ő anyuja ugyanezt megjátszotta vele a vércsoport elrontásán kívül.

  Lehet hogy hülye vagyok, de pillanatnyilag úgy gondolom, nem kívánok hüvelyi úton szülni. :(

  Aki meg leszólja azt aki máshogy szült mint ő, annak repedjen szét a puncija/hasa (opcionálisan) napi háromszor.

 • 2008.07.31 12:33:22.kiscsillag

  Amúgy nagyon örülök, hogy végre néhány programozott császárost is írásra tudtam késztetni.

 • 2008.07.31 12:42:11Miss Marple

  Soká éljen a császármetszés! Nekem négyszer működött tökéletesen.

 • 2008.07.31 12:45:34méregzsák

  Nos, engem hosszában vágtak, és a dokim szerint négyig nyugodtan elmehetünk. De én nem megyek tovább, maradunk a kettőnél. Mondjuk nem a császár miatt.

 • 2008.07.31 13:06:19másutt

  Azert engem is meglepett, amikor a 6 hetes kontrollon azt mondta a dokim, aki csaszarozott, hogy "nem kell varni", akkor johet a ovetkezo, amikor en akarom. Magyar baratnomet kb ugyanakkor csaszarozta (masik) doki, aki azt mondta, minimum 1 evet KELL varni.

  Hat, ugy tunik nalam is lesz minimum 19 honap 2 gyerek kozott, de mindenkeppen megprobalom a "termeszetes" szulest legkozelebb. Mar csak azert is, mert utaltam a has-seb gyogyulast.

  Es ha nem sikerul, nem fogok sirni!  Gyereket akarok, nem szulest!

 • 2008.07.31 13:17:34chaya

  Csatlakoznék a (jövőbeli) császárosok táborához. Nálam az ok: rendszeresen előjövő herpesz, amivel nem lehet szülni, mert a gyerek belehalhat a szülésbe, ha megfertőződik a szülőcsatornán való áthaladáskor. Kb 10 éve tudom hogy nem szülhetek normálisan, volt időm hozzászokni a gondolathoz és sose éreztem emiatt kevesebbnek magam senkinél. Viszont nemrég olvastam valahol a neten, hogy állítólag nem feltétlen kell császár mert nem olyan veszélyes a szülés a babára mint mondják. Van itt bárki, aki hasonló problémával természetes úton szült és nem lett baja a gyereknek? Igazából csak azért zavar kicsit a császár mert több babát szeretnénk és az is jó lenne ha minél kisebb lenne a korkülönbség köztük. Az pedig ugye császárnál kockázatosabb lehet. De persze ha a babának veszélyes a szülés akkor nem képezi mérlegelés tárgyát a kérdés, hogy mi legyen.

 • 2008.07.31 13:19:58méregzsák

  Málnabokor26: ha benézel még, és elfogadsz egy tanácsot, ne hergeld magad a következővel. Szerintem úgy célszerű hozzáállni, hogy lehet ez is, lehet az is. Én is nagyon akartam a másodiknál (persze az elsőnél is) a hüvelyi szülést, de úgy voltam vele, hogy meglátjuk, majd lesz belőle valami. És Neki is azt szuggeráltam, hogy itt vagy ott jön ki. Ha van fájás, kicsit már kinyílik a méhszáj, akkor a baba tudja, hogy mi fog következni, és sokkal könnyebben alkalmazkodik a kinti világhoz.

  Ha nagyon arra gyúrsz, hogy csak hüvelyi úton, és mindenképp, akkor pontosan ugyanennyire meg fog rázni a császár. Nem éri meg, hidd el.

 • 2008.07.31 13:32:20Hűbele

  "Gyereket akarok, nem szulest!"  Másutt, ez a mondatod és a hozzáállásod nagyon tetszik!

 • 2008.07.31 13:38:55másutt

  Hűbele

  en is mastol hallottam, de asszem nem lehet elegszer ismetelni. nagyon jo lenne, ha minden no a mottojava tenne.

  akkor nem lenne ez a sok boduletesen nagy marhasag buntudat az epidurallal, fajdalomcsillapitassal, csaszarral kapcsolatban.

  nem vagyok meddo no, de ismerek egy parat. es nagyon nagy kevelysegnek tunik egy csaszar es egy egeszseges baba es mama mellett "nyafogni" hogy "nem olyan volt a szulesem, mint azt akartam."  aki pedig egy csaszar miatt cikizik valakit, az, mint ahogy kiscsillag irta, repedjen csak, ahol akar.  (a nokbe kalapaccsal verik a buntudatot: tul fiatalon szulsz, tul oregen szulsz, tul keveset szulsz, tul sokat szulsz, nem huvelyen at szulsz, stb. eleg legyen mar!!!!)

 • 2008.07.31 13:40:45kéksárga

  Reggel óta agyalok azon, hogy hogyan írjam le, hogy mit gondolok erről a "császár az most szülés-e" kérdéshez. De másutt annyira jól megfogalmazta: gyereket akarok nem szülést. Én nem császárral szültem. És akkor mi van? Az se érdekelt volna, ha császárral jön ki a tökös. Nem is értettem amikor bárhol azt hallom, hogy a császár nem ugyanolyan értékű szülés. Ja, mert tökösségből jól meg kell halnia egyiküknek a szülésben, vagy sérüléseket kell elszenvednie anyának vagy gyereknek. Menjünk mááár! Ha meg valaki már előre így tervezi? És az orvosa partner ebben? Akkor mi van? Nekik így jó. Van egy barátnőm, aki azért nem akart gyereket, mert páni félelem fogta el a szülés gondolatától is. Egyszer a dokijával beszéltek erről, úgy 35 éves kora körül. A doki meg mondta, hogy na és, majd tervezett császár lesz és kész. Néhány hónap múlva terhes lett. Császár, édes gyerek, boldog, nyugodt mama! Ha a doki nem jól reagált volna, sose szül. Bosszant, hogy egyesek azt gondolják, a másik attól, hogy hogyan szül, szoptat-e, meg egyéb miatt alsóbbrendű! Honnan tudjuk a másik motivációit?

 • 2008.07.31 13:46:47kéksárga

  Látom másutt nagyon ugyanazt írtuk:)

 • 2008.07.31 13:57:33bostonmama

  Pinpili, nekem porckorong servem van, ami ugyanugy gyilkos derekfajassal jar. Itt nem volt gond vele, szultem rendesen. A terhesseg alatt valami csoda folytan mindig elkerult a nyavalya.

 • 2008.07.31 15:29:04szaszuke  anyamadár, köszönöm és igyekszünk!

  lassan szakmát válthatok - a különböző fejlesztésekből már nagyon profi vagyok :-)

  tsmt vizi és szárazföldi, kognitív, logopédia stb. iszonyú sok pénz és idő - hitelt kellet felvennem... (komolyan...) (havi 70.000 ft... ez persze egy másik poszt lehetne: a magyar államnak miért nem éri meg a problémamentesebb felnőtté nevelés...)

  most már ideje lenne ezt a befektetést kamatoztatnom :-)  és egy percig nem sajnáltam ezt a sok pénzt kifizetni - a gyerekért mindent.

  azt tűztem ki az elején - amikor ez még csak az én fejemben volt egyedül reális várakozás - hogy a végén a teljesen normális közösség/képességek a cél. most már látszik a fény az alagút végén, de szeptember után majd többet tudok arról, hogy még milyen messze is van :-)

 • 2008.07.31 15:30:42BB74

  Nem igazán értem, hogy miért kell vérremenő vitákat szítani egy olyan kérdésben, ami szerintem mindenkinek a magánügye kéne, hogy legyen, mármint, hogy hogyan szül. Mert ugye a fogorvosnál is mi döntjük el, hogy kihuzatjuk-e a fogunkat, vagy a tömés mellett döntünk, akkor ilyen "testünket érintő" óriási kérdésben mint a szülés módja, miért ne dönthetnénk.

  Természetesen tisztában kell lenni a császár kockázataival, de nem kellene azért sem elitélni valakit, ha választja a császárt. EZ AZ Ő DÖNTÉSE! -legalábbis az kéne, hogy legyen.

  Ez szerintem csak és kizárólag a magyar egészségügy nem túl rózsás helyzetéből adódik, mármint, hogy Magyarországon a szülő nők nem dönthetnek maguk a szülésükről. (a császár többe kerül az egészségbiztosítónak, ezért van, hogy sokszor csak akkor kerül sor a császárra amikor szerencsétlen nő már alig él)

  Egyébként a hüvelyi szülésnek is rengeteg kockázata van, főleg ha elhúzódik, ha oxigénhiányos állapot adódik, akkor sok esetben a baba emiatt nem lesz egészséges.

  Magyarországon sajnos még nem tartunk ott, hogy választani lehessen "hivatalosan" is a császárt, míg nyugatabbra ez természetes.

  Én egyébként császárral szeretnék szülni. Úgy gondolom ez csak és kizárólag az Én döntésem!

 • 2008.07.31 15:30:54macskosz

  Nem értem miért kell egymást itt tépni hogy ki hogy szül. Nem mindegy???? Olyan dedós dolog a másikat csesztetni mert kinyomta/nemnyomta ki.

  De az ember ilyen, mindig talál valamit, hogy ő miért faszább csaj, mint az aki császárral/hüvelyi úton szült. • 2008.07.31 15:42:04madz

  azt hiszem, itt most legalább két malomban őrölnek a tisztelt felek. mert tényleg vannak a melldöngetők, a faszacsajok, akik meg tudták csinálni, közben meg vannak, akik csak...

  egyértelmű, hogy mindkét utat szülésnek hívhatjuk. és mindkét esetben megszületik egy anya is. és hogy milyen anya lesz, az nem a szüléstől függ.

  de vannak, akik nem erről beszélnek. hanem arról, hogy egyes nőket belekényszerítenek olyan műtétbe, amit egyrészt nem akarnak, másrészt nekik felesleges lenne. más nők pedig tájékozatlanságból vagy trendkövetésből azt gondolják, ha csak "megcsászároztatják" magukat, akkor megúsznak valamit.

  és persze ott vannak azok is sajnos, akiket meg kellett volna, de a másik trend, a "bio-organikus-természetközeli" mánia miatt nem, vagy csak késve

  szóval itt nem csak a hülye versengésről van szó, hanem jó és rossz közötti választásról. hogy kinek melyik a jó és melyik a rossz, az viszont már tényleg nem tartozik másra, legalábbis ítélkezni nem túl tanácsos

 • 2008.07.31 15:58:58verkaverka

  Ez olyan mint az otthonszülés meg az abortusz. Természetesen bárkinek joga van választani. Viszont mindenki másnak meg joga van erről véleményt nyilvánítani. Ha valaki kényelemből a császár mellett dönt, és van orvos aki megcsinálja, úgysem tudunk mit tenni. De szabad azt gondolni és írni hogy a saját kényelméért veszélyezteti a gyereket. Még akkor is szabad lenne ezt írni ha nem lenne igaz. :)

  Ha valaki azért kér császárt mert őszintén hiszi hogy jobb a gyereknek arról én pl egész mást gondolok mint arról aki azt gondolja a gyereknek ugyan rosszabb így de akkor se fog a kedvéért hüvelyi úton szülni. Abortusz esetén is mást gondolok a "rettenetes, de nem tehetek másként" döntésről meg a "faszom fog sírórívó kis hülyékkel bajlódni" döntésről. Ez már csak ilyen.

 • 2008.07.31 16:01:23bociszem

  Magenta, a Szent Imrében fogsz szülni, Bp-en? Mert én is ott szültem, félig-meddig beengedik apát: közvetlenül a műtőbe nem, de oda, ahol a babát ellátják, igen. Kb. megnézheti a császárt, a lényeget nem fogja látni, de téged igen. Ahogy megmérték, felöltöztették...stb, apa kezébe adják, és szerintem az őrzőbe is beviszik. Nekem nem hozták be őket, mert vitte a Cerny a Schöpf-Mereibe, a Szt Imrében nincsen PIC.

 • 2008.07.31 17:05:42bbence

  Örülök, hogy a sokaknak az a véleménye, hogy a szülő nő döntése legyen a szülésének helye és módja, és ezt tartsa mindenki tiszteletben, ne ítélkezzünk. Ehhez még hozzáfűzném, hogy nem pusztán korrektség, vagy az önrendelkezési jog miatt van erre szükség, hanem egyszerűen biztonsági megfontolásból is. Annak a nőnek, aki a szüléssel kapcsolatos félelmei miatt kéri a császárt, és nem kap erre lehetőséget, könnyen lehet, hogy az általa nem választott hüvelyi szülésénél gondok adódhatnak. A félelme miatt sanszosan nem indul be a szülés, nagy a valószínűsége, hogy egy elhúzódó, problémás vajúdás után mégis valamilyen beavatkozás (pl. császár) kell a szülés befejezéséhez. Ettől megnő az esélye az anya és/vagy a baba sérülésének.

  A magyar szülész szakma nem tartja etikusnak az orvosi indikáció nélküli programozott császárt. Ezt úgy szokták megoldani, hogy a császárt kérő nőt megvizsgálja egy pszichológus, majd véleményében leírja, hogy olyan mértékig fél az illető a hüvelyi szüléstől, hogy veszélyes lenne ennek kitenni. Ezt már elfogadják orvosi indikációnak.

  Tudomásom szerint Magyarországon az olyan császárok száma, amiket itt többen „kényelminek” neveztek, igen csekély, nem ez az oka a közel 30%-s arányának az összes szüléshez képest. Portugáliában, ahol 50% a császárok arány, vagy Braziliában, ahol a 70%-t közelíti, már jelentősen nagyobb a nők által kért műtétek aránya.

  A hozzászólásokat végig olvasva, bennem az a kérdés merül fel, hogy miért nincs több olyan szakember és egyéni vagy csoportos lehetőség, ahol például a császár utáni traumát segítenek feldolgozni. Többen írtak arról, hogy utána akár évekig is bántotta őket a tudat, hogy miért nem sikerült a tervezett módon szülniük. Sokan irracionálisan hibáztatják magukat ezért. Az ismerősök, családtagok, kommentezők tanácsai, hogy „felejtsd el”, „lépj túl rajta”, stb. nem segítenek egy műtét utáni trauma feldolgozásában.

 • 2008.07.31 18:19:26Magenta

  bociszem, igen ott fogok.

  Megnyugtat az is, ha a férjem látótávolságban van, az is, ha nem látja, ami nyaktól lefelé történik, az meg főleg, ha ő elbabázgathat vele egy kicsit. :)  Sőt, ha jól tudom, akkor a császárosokhoz beengedik az apukákat szülés utáni első nap.

  Ez igaz?

 • 2008.07.31 18:24:23Magenta

  bociszem, ikrek és koraszülöttek voltak a gyerekeid?

  Minden rendben van velük mostmár?

 • 2008.07.31 18:39:13I. Pipi

  2008.07.31 17:05:42 bbence

  ' miért nincs több olyan szakember '....'ahol például a császár utáni traumát segítenek feldolgozni'  dehogy nincs. Oket hivjak pszichologusnak / pszichiaternek.

 • 2008.07.31 19:20:30sirara

  Magenta, Bociszem!

  Én is az Imrében készülök szülni. Ikrek, egyikük faros, másikuk haránt. Most vitatkozzak az orvossal a tuticsászáron! Annyit izgulok ezen az ikerterhességen, hogy kb tökmindegy hogyan szülö, csak minden rendben legyen. A gyerekeket akarom, nem szülésélményt. Egyébként úgy beszéltük meg az orvosommal, hogy csak a 36-37. betöltött héten szülhetek ott, biztonság kedvéért le van szervezve egy másik orvos egy PIC-kel rendelkező kórházban, ha előbb indulna be. Nekem ő eleve kizárta, hogy az imrébe induljak el ennél előbb.  Bociszem, remélem rendben vagytok!

 • 2008.07.31 20:35:16Magenta

  Sirara, ki a dokid?

 • 2008.07.31 22:03:29verkaverka

  A Szt Imre alapból nem fogad 37. hét előtt, nem csak ikreket, nem csak a te orvosod.

 • 2008.07.31 23:12:33xtine

  Magenta, nincs időm visszaolvasni a kommenteket, csak a végét láttam.

  Én tavaly szültem császárral a Szt Imrében.

  A párom pár méterre volt a műtét alatt egy üvegajtón túl. A véres részleteket örülök, hogy nem látta, de az, hogy egymást nézhettük a műtét közben, az nagyon-nagyon sokat segített. Amíg összevarrtak, addig pedig azt láttam, hogy az én édesem ott áll a pici babánkkal a kezében, és virul a feje:)))

  Utána még bent lehetett velünk fél órát a kórteremben. Ez volt a legfontosabb így utólag, ugyanis a picit legközelebb csak akkor láthattam, amikor már el tudtam látni. A műtét után ez sajnos min 2 nap.

  De többet nem engedték be a párom, pedig de jó lett volna nem az elfoglalt nővérekre ráutalva lenni, amikor még WC-re se tud menni az ember.

 • 2008.07.31 23:17:49Hűbele

  Csak info-nak: a véres részleteket akkor se látja az apa, ha bent van a császár alatt az anya mellett. Eltakarják a műtéti területet.

 • 2008.08.01 00:26:29másutt

  A Parom benn volt a csaszar alatt, a fejemnel ult, fogta a kezem. A doki kulon megkerdezte, hogy AKARJA-e latni, amikor kiemeli a gyereket. Nemet mondott es fogta tovabba kezem. Neki adtak eloszor oda a kicsit.

  Minden a derekamnal levo fuggony mogott tortent... de mindent hallott es velem volt.

  Nagyon sajnalom, hogy nem mindenki olyan szerencses, mint en es nem lehet benn a parja, hogy fogja a kezet es meselje, mi tortenik eppen...

 • 2008.08.01 08:09:52sirara

  Magenta! F. T. a dokim.  Verkaverka! Pont ezért csodálkoztam Bociszem esetén, hogy ő ott szült, előbb.  Xtine! Ez furcsa, mert sokakkal beszéltem már Imrés császárosokkal, és senki nem számolt be ilyesmiről, hogy 2 napig nem lehetett a gyerekével. Mindenki azt mondta, hogy csak pár óra volt, aztán hozták is neki.

 • 2008.08.01 08:45:28barbicsek

  Hűbele, eltakarják, ez tény, de az én férjem pl. felállt és odakukucskált. Hogy minek, azt nem értem, de tény, hogy megnézett belülről.

  Viszont legalább nem lett utána rosszul :)

 • 2008.08.01 09:27:30xtine

  Sirara, lehet, hogy sok volt a csecsemő egyszerre, mert az 1 hetes hőségrekord alatt szültem. De tény, hogy a nővérek nem hozták be a kisbabámat, amíg nem tudták otthagyni nálam. Az első 24 órában a fejemet se volt ajánlatos felemelni, de a második napon se tudtam volna felülni és kiemelni, vagy visszatenni a kicsit a "kocsiba". A 3. napon kértem, hogy hozzák már oda úgy, hogy érte jönnek fél óra múlva. Ezt egyszer sikerült elérni. Akkor lehettem vele, ha érte tudtam menni. Így utólag nagyon sajnálom, hogy nem voltam erőszakos és harcoltam ki, h akkor is szakítsanak időt, h vissza kell érte jönni, igenis naponta többször már az első naptól.

 • 2008.08.01 09:48:18Hűbele

  Barbicsek, OK, csak arra akartam kilyukadni, hogy ha nem akarja, nem kell látnia, nem lesz esélye véletlenül megpillantani. Szóval önmagában emiatt nem jobb, ha az apa az üvegen túl van:-)

 • 2008.08.01 09:57:00sirara

  Xtine!  Azért ez nem volt szép tőlük, mit érezhettél, belegondolni is rossz. Pedig 1-2 hónapja szült ott egy ismerősöm ikreket császárral, és nem volt ilyen a helyzet. Biztos, hogy sok dolguk van a csecsemősöknek, de megtehetnének annyit, hogy legalább kicsit behozzák és visszavigyék párszor. Jó, hogy leírtad ezt, felvértezem magam kellő erőszakossággal addig:)

 • 2008.08.01 10:02:25xtine

  Utána azt is láttam, hogy elvileg volt külön császáros szoba, ami sokkal közelebb volt a csecsemő osztályhoz, mert nem volt mindegy, hogy hány métert kell megtenni a friss sebbel, de én a folyosó túlsó végére kerültem. Az biztos, hogy az egész császár ügyben ez volt messze a legrosszabb, hogy nem lehetsz folyamatosan az éppen megszületett babáddal.

 • 2008.08.01 10:09:24sirara

  Biztos vmi extrém teltházat fogtál ki, hogy még csak nemis abba a szobába tettek. Köszi a tapasztalatokat, nem árt tudni, mikre készüljek.

 • 2008.08.01 12:23:39Magenta

  Én is köszönöm a tapasztalatokat!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta