SZÜLŐSÉG

Madártoll a szélben

2008. július 29., kedd 10:00

Lehet, hogy nem a Porontyra való ez a könyvajánló, de talán mégis: egy kislányról szól, akinek elvették a gyermekkorát. A mi gyermekeinket szerencsére megkíméli a sors, hogy ilyen szörnyű dolgokat kelljen átélniük, bár valószínűleg azért napjainkban is tönkremennek fiatal életek.

Amikor a Madártoll a szélben című könyvet ajánlották, egy romantikus regényre asszociáltam és vonakodtam elolvasni. A könyv hátlapján olvasható ajánló szerint Emily Wu (Vu Ji-mao) hiteles és tárgyilagos formában meséli el a gyermekkorát és fiatal éveit, amelyre Mao Ce-tung diktatúrája nyomta rá a bélyegét. De hogy ennyire durván, azt nem gondoltam volna.A 350 oldalas könyvvel két nap alatt végeztem: olvastam anyóséknál a fenyőfa alatt, a fürdőkádban, a szerkesztőségi értekezlet után málnaszörpöt szürcsölgetve a kedvenc kávézómban, a játszótéren a fűben ücsörögve, az ágyban. Az utolsó oldalt az erkélyen olvastam, a nap épp eltűnt a Budai hegyek mögött, és én elsírtam magam. Nyálasan hangzik, de tényleg felkavart.

A könyv, bár tárgyilagos próbál maradni, megrázóan őszinte, szinte érezni a közelgő tragédiákat, amelyek bekövetkeztekor mégis görcsbe rándul az ember gyomra és az érzelmesebb olvasók legszívesebben sírva fakadnának. Többször átfutott az agyamon, hogy lehet ép ésszel kibírni gyermekként ennyi gonoszságot, önkényt és igazságtalanságot, megalázást, kirekesztettséget, nélkülözést, éhezést és lemondást.

Talán mindenkiből más érzelmeket vált ki a könyv és mást tart a legnagyobb tragédiának. Bennem most épp az motoszkál, minek kellene történnie ahhoz, hogy el akarjam dobni magamtól az életem vagy hogy önszántamból úgy döntsek: a szívem helyett az eszemre hallgatok. Vajon képes lennék rá? Lehet, hogy tényleg csak madártollak vagyunk a szélben?

Emily Wu, Larry Engelmann: Madártoll a szélben
General Press, 2008.
3000 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.29 10:33:33másutt

  en most fejeztem be a sajat "jaj de jo, hogy Magyarorszagon szulettem es nem rettenetes nyomorban, haboruban es szenvedesben nottem fel" konyvemet: A Thousand Splendid Suns, iroja Khaled Hosseini.  Ha megvan magyarul (en nem talaltam), mindenkinek szeretettel ajanlom. Ha elvezi a mas orszagban jatszodo remesen szomoru tragikus torteneteket.

  Minek kovetkezteben a sajat orszagunk moka kacagasnak tunik es a szadis toritanar jo tundernek.

  Afganisztan az oroszok es a taliban alatt...

  Csemegek belole: 15 eves lanyt ferjhez "adjak" egy elhizott abuziv remes 45 eveshez.

  8 veteles, csaszarmetszes egy korhazbaan kotszer es fajdalomcsillapitas nelkul, nem mehet az utcara egyedul, nem menekulhet, a ferje kirugja a fogait es kavicsot etet vele, mert nem lett fia... stb.  A kovetkezo konyvem valami konnyu komedia lesz. Akar a fene ennyit bogni!

 • 2008.07.29 10:39:17kele

  Nagyon sok gyerek szenved, és nem csak a diktatúrákban, nálunk is. Tanárként döbbenetes gyereksorsokkal találkoztam. Olyan helyzetekben élnek, amit lehet, mi ki sem bírnánk.

 • 2008.07.29 12:24:06eino.

  Tünde, van ennek egy előzmény-könyve, ami alapmű: Vadhattyúk (még a címben is madár...). Nem csak személyes sorsokról, egy konkrét családról szól, hanem Kína XX.sz.-i történelme benne van, term. a Mao-kor túlsúlyával.

 • 2008.07.29 12:25:00eino.

  Ja, és örülök ennek a könyvajánlónak!

 • 2008.07.29 22:51:31Lilienfeld

  Ezt a posztot szinte én is írhattam volna, a Tízezer könnycsepp c. könyvről: www.triviumkiado.hu/tizezer.html Rettenetesen megrázó, felkavaró, kiborító volt: hány poklot bír megjárni egy ember, egyetlen életben?

 • 2008.07.30 12:05:47boszor

  Az a bajom az ilyen könyvekkel, hogy évente megjelenik belőle néhány, az ember pedig sose tudja, melyik igaz és melyik kamu.  Érkezik egy (általában amerikai) szerkesztő, szerző vagy társszerző, aki állítólag csak segít és lejegyez, és közben ki tudja, mennyit ferdít, hogy kellőképpen könnyesdrámás legyen a könyv egy bestsellerhez.  És nem azért, mert nem tudom elképzelni, hogy tényleg ennyire szörnyű sorsuk lehetett. Hanem mert a filmekből kiindulva, Amerikában cseppet sem lényeg a tényszerűség - a szenzációhajhászás viszont annál inkább. Szeretnék egyszer nem amerikai szerző vagy szerkesztő közreműködésével, mondjuk interjú formájában olvasni effélét.

 • 2008.08.02 17:10:13eino.

  Boszor, ezért mondom én , hogy a Vadhattyúk alapmű. Mert aki azt elolvassa , nagyjából meg tudja határozni, mi a hatásvadász amerikai könnyfacsarás a kínai kommunizmusról, és mi az, ami valóságot mutatja be - vagy legalábbis azt, ami akár valóság is lehetne.  nol.hu/alternativ/cikk/366551/  Lehet, hogy ez a könyv sem egyéb, mint hatásvadászat, nem tudom, mert ezt nem olvastam. DE: az ajánló végre a kommunizmus áldozatairól szól.  MAgyar könyv, Jobbágyi Gábortól: Ez itt a vértanúk vére.

  A jogász tanár 5, általa felkutatott peranyagot dolgoz fel, benne egy ,,porontyét" is: Mansfeld Péterét. Akinél megvárták, hogy nagykorú legyen, halálra ítélhessék és kivégezhessék.Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta