SZÜLŐSÉG

Csokival fizetik le a tanulókat egy norfolki iskolában

2008. július 21., hétfő 12:15

Nem mulasztottak tanítási napot a diákok, amióta egy norfolki iskolában bevezették a csokoládéval való jutalmazást. Az ösztönzési módot több oldalról is bírálják Nagy-Britanniában, míg kitalálója eredményességével érvel.Andrew Shepard 2005 szeptemberében közölte a thetfordi Redcastle Furze általános iskolában diákjaival, hogy mind a 240-en kapnak egy-egy tábla csokoládét, ha nem lesz igazolatlan hiányzásuk abban a félévben. Az akció olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy azóta minden félévben meghosszabbították, sőt már diszkó, piknik és húsvétolás is szerepel a jutalmak között, számol be az MTI.

A módszer bírálói szerint a vezető tanár döntése hozzájárul a gyerekek elhízásához és fogaik romlásához. Mások etikai alapon közelítve azt kifogásolják, hogy Shepard megvesztegeti a tanulókat.

Egy idei internetes közvélemény kutatásra 2581 szülő válaszolt, 27 százalékuk közölte, hogy gyereküknek édességet adtak tanáraik, amit háromnegyedük helytelenített. A School Food Trust elnevezésű, iskolai élelmezéssel foglalkozó szakértői csoport véleménye szerint jobb lenne egészséges élelmet alkalmazni jutalmazásra.

Az ötletgazda tanár azonban úgy látja, javult a diákok magaviselete, udvariasabbak, és egyfajta felelősségérzet tapasztalható náluk a csokoládés jutalmazás bevezetése óta. A számok mindenestre az eljárás hatékonyságát igazolják, hiszen a korábbi évi 65-ről nullára csökkent a mulasztott napok száma a thetfordi iskola nebulói körében - írja az MTI a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapja alapján.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.21 14:12:25babó

  kicsit túltengek, nem? :)))

 • 2008.07.21 14:16:51Cobold

  Babó, nem értünk egyet, de nem érzem fontosnak, hogy nekiálljak időt tölteni az érveléssel :)

  Sztem a főzelék, a szeretet, az együtt töltött idő az alapból jár, nem fizetség a gyereknek. A dícséret, az már a jutalmazás egy formája, de sztem a csoki még simán belefér.

 • 2008.07.21 14:18:02mpbm

  Nálunk a dokinál osztanak kis gumicukrot folyton a gyereknek, ha sír, ha nem. És szerintem elég gáz a dolog, mert én nem vagyok egy nagy édesség-adó (kapnak édességet, de mondjuk gumicukrot nem jutott volna eszembe adni nekik). A kicsi mondjuk így is utál dokihoz járni, de a nagy tök bírja. :)

  Szerintem egyébként egy tök semmi kis hírt fújtak most fel.

  Emlékszem mi annak idején azért csatlakoztunk a vöröskereszthez, és fizettük be az 50 ft-os féléves tagságit, mert cserébe évvégén egy napot nem kellett suliba mennünk, hanem elvittek minket kirándulásra. Erkölcsileg nem túl szép dolog, de most is vigyorgok magamban, ahogy ez eszembe jutott.

 • 2008.07.21 14:19:57Cobold

  2008.07.21 14:11:45 babó

  "ilyen szempontból persze a csoki is oké, hogy együtt örül az osztály, hogy milyen ügyesek... "

  Jahh, sztem is ez a lényeg :) a szertartás.

 • 2008.07.21 14:20:40B-

  Szerintem ilyesmi régen is volt: papírgyűjtő meg gesztenyegyűjtő verseny, és aki nyert, az kirándulást vagy tortát kapott. Nincs ebben semmi gáz szerintem. Nehéz teljesíteni, hogy fél évig senkinek se legyen igazolatlan órája, és ez némi egymésra figyelést is megkövetel az osztálytól. Ezért szerintem cserébe egy tábla csoki bagatell.  Szerintem egyébként néha azért is jó jutalmazni a gyerekeket, mert ők nem élhetik át, milyen érzés, amikor valamiért te dolgoztál meg, és nem kikunyiztad. Nekem pl a felnőttéválásban ez volt az egyik legnagyobb öröm, hogy amit veszek, arra én kerestem meg a pénzt, az én munkám gyümölcse. Ugyanezt éeztem a jutalomkönyvek esetében is pl.  Ahova jártam angolra, ott hónap végén Bohóc szeletre lehetett beváltani a piros pontokat, és az is jó volt.  A fontos az tényleg az, hogy amiről azt szeretnénk, hogy magától értedődő legyen, azt ne jutalmazzuk, ne üzletiesítsük el. Ugyanakkor legyen meg a gyereknek az az élménye is, hogy "megkereste" vagy kiérdemelte a csokit, macit stb, és nem csak úgy kapta a szülőktől, akiktől minden téren függ.

 • 2008.07.21 14:22:01anyatájger

  Nem akarok itten nevelési módszerekben vitatkozni, főleg, mert a netem szarakodik. (Gondolom tök rendben lesz, amikor felébred a gyermek).

  Szóval az ideális oktatás nyilván az lenne, ha mindenkit a képességeihez mérten fejlesztenénk. Ez sajna ilyen környezetben, társadalomban 'kicsit' nehéz. Jöttek itt már mindenféle modellel (pedig még csak 8 éve tanítok), de vhogy egyik sem alkalmazható nálunk. Be is vezettek jó pár új és tutibiztosjó tantervet, ami sokszor csak arra volt jó, hogy 'tartalmasan' el tudjuk tölteni a szabadidőnket. Legújabb követendő példánk (iskolánkban) Hollandia. :))) Hajrá!

 • 2008.07.21 14:26:23anyatájger

  "nem olyan a tanulási folyamat, hogy önmaga jutalma lehetne. nem kihívás, nem élvezet, nem rejtvényfejtés, hanem valami szar dolog, unalmas, de muszáj csinálni, mert különben bünti lesz.  mert a gyerkőcökből könnyen kinevelik a kiváncsiságot, vagy ha a szülők nem tették volna meg, akkor az iskolai anyag mindenképpen" - előbbi kommentemmel babó eme gondolatára reagáltam

 • 2008.07.21 14:32:05babó

  miért nehéz teljesíteni, hogy ne legyen egy igazolatlan sem? csak be kell járni, nem? nyilván ha beteg vagy, vagy valami más gond van, az igazolt...  lehet, hogy kemény vagyok (és majd eljön a büntetés, ha a gyerekem iskolás lesz) de az iskolába járás is olyan dolog, ami alapból van és kész. mint a szeretet, meg a törődés.  ha csinál valami pluszt, vagy mást, vagy ötleteset azért járhat a jutalom. pl ilyenolyan versenyek akármi. de könyörgöm bejárni az órákra??? nálunk már akkor állta a bál, ha valakinek volt két igazolatlan órája. és a félreértések elkerülése végett: nem családi tragédiák miatt gyűltek össze, hanem sima felelet, vagy dolgozat miatti ellógásból, vagy érdektelenségből.

 • 2008.07.21 14:32:41babó

  anyatájger, ok :))

 • 2008.07.21 14:44:34anyatájger

  Babó! Tartok tőle, hogy nagyot fogsz csalódni, amikor a gyerkőc suliba megy :(

  A 'mi időnkben' minden más volt. Mennyi vagy? 30? Engem, ha a suliban meglegyintett a tanár (nem voltam vmi rendes csaj, bár a legjobb tanulók között voltam) és otthon kitudódott a dolog, hát bünti volt, az biztos. Ma ugyanezért a dologért beront a szülő és nem a tanárhoz, hanem rögtön a főnökhöz. Evvan. Ezzel csak azt akartam felvázolni, hogy régen sokminden másképp volt.

 • 2008.07.21 14:45:00anyatájger

  Azért én nagyon szeretnék olyan suliban tanítani, ahová csupa babó-szerű szülő járatja a gyermekét:)))

 • 2008.07.21 14:50:15Dexter68

  nálunk Gazdagrét tetején van egy pék-mintabolt, ahol a gyereknek be kell mutatni az ellenőrzőjében az ötöst és máris ad neki valami sütit a néni :o)))

 • 2008.07.21 14:50:42Dexter68

  A jó tanulók most, nyáron fogyóznak :oD

 • 2008.07.21 14:53:44B-

  Mondjuk ha az én gyerekemet "legyintené meg" a tanár, nem a gyerek számíthatna büntire, az is biztos.  Senkinek nincs joga megütni a másikat, tegyük már tisztába ezt a helyzetet! A férjnek se, ha a feleség elsózta a levest, a tanárnak se, ha a gyerek "rossz", senkinek! Ez egy olyan viselkedésminta, amely nem kívánatos, és éppen ezért nem akarom, hogy a gyerekem tanára azt a konfliktuskezelési stratégiát adja tovább a gyerekemnek, hogy aki szerintem rossz, annak bemosok egyet.  Az igazolatlan mentes félévet pedig azért nehéz összehozni, mert nem csak rajtad múlik, hanem a Pistikén is, és főleg a Pistike szülein (odafigyelnek arra a gyerekre?). Egy nyolcévesnek hogyan magyarázod el, hogy a másik gyerek anyja-apja tesz rá magasról, hogy a gyerek hol mászkál, vagy éppen olyan durván "legyinti meg" a gyereket rossz jegy esetén, hogy a gyerek inkább nem megy be órára?  Általános iskolában a szülőt osztályzod, a szülő hibáját vered le a gyereken. Ez a jutalom talán esélyt jelent arra, hogy a gyerekek meggyőzzék egymást, hogy a közös jutalom érdekében ne lógjanak - vagyis elvégzik a szülő munkáját!

 • 2008.07.21 15:06:55hitomi

  egy biztos, gyerekek

  a mai magyar oktatási rendszerben a fentiekről max. csak álmodozni lehet :(( a gyerekek meg jó, ha túlélik az iskolakötelezettség tizenakárhány évét (a szülőkről nem is beszélve...).

 • 2008.07.21 15:11:48babó

  ok, a mi időnkben dumát én is nagyon utálom. és nagyjából képben vagyok, milyen az iskolai helyzet "manapság", anyám tanár, első kézből hallom a sztorikat. és tőle még csak nem is vészeseket, mert az ő vidéki gimijükben még egész jól boldoglunak.  a meglegyintés sztem sem ér.  mosogatás közben (amiért kaptam magamtól egy sütit, de a gyereknek is adok, ha felébred...), átgondoltam a dolgot. tényleg nem a csokival, vagy a jutalmazással van a gond. hanem azzal, hogy ez nem valami plusz dologra motiváció, hanem az iskola szempontjából a minimumra vonatkozik: legyél ott. ebben még nincs benne, hogy figyelj, oda, hogy próbálj meg teljesíteni, semmi. csak legyél ott.  és tudom, hogy ez a """mai világban""" nagy dolog, de ez esetben a mai világ szánalmas, és valahol nagon mélyen el van rontva. :(( akár azzal is, hogy a gyerek fél bemenni órára a rossz jegy által kiváltott harag miatt...  pozitív oldala a dolognak, amint B- is megfogalmazta a közösségi jelleg és a szertartászerű jutalmazás. • 2008.07.21 16:23:14Dr. Han Fastolfe

  Babó, szerintem te egy kicsit félreolvastad a posztot. Szerintem ne azoknak jár a csoki akik nem hiányoznak, hanem az egész osztálynak (évfolyamnak?) ha senki sem hiányzik. Azért ez egyrészt kicsit nehezbeben teljesíthető egyénileg, ebben az esetben - ha így van - a közösségépítés, a csapatmunka és az egymás motiválása a legfontosabb amit ha sikerül elérni nem kis munka, simán megér egy csokit fejenként.

 • 2008.07.21 16:31:53babó

  nem, én is így értettem  és pont erre írtam, hogy a pozitív oldala az egymásra figyelés, a "húzás" jó értelemben.

 • 2008.07.21 16:56:21cantaloupe

  En meg Baboval ertek egyet.  Nem tartom helyen valonak az ilyen jutalmazast. az iskola legyen olyan, hogy orom odajarni, az osztalykozosseg es a tanorak szinvonala miatt.

  Az legyen jutalom, a sok merfoldko, amit ott kap.  Es ha van is olyan, amit nem szivesen csinal meg-legyen vele tisztaban, hogy ez kotelesseg. A valo eletben sem kapunk jutalmat minden nemszeretem munkaert.  Persze a rengeteg dicseret, jutalmazas motivalo, ez bizonyitott, csak rossz kontextusban nem biztos, hogy hosszu tavon is hatasos...a csokit is meg lehet unni.

 • 2008.07.21 17:01:59kriszi

  Ez a kollektív jutalmazás kollektív teljesítmény alapján jó ötlet, de valóban nem a minimumteljesítmény az, amire adni kellene. Egyetértek Babóval. Viszont az a nehéz talán, hogy a gyerekeknek valóban előrevivő, de számukra is megfogható, konkrét célokat tudjunk kitűzni Pl. a két hellyel feljebb kapaszkodunk az iskolák rangsorában nem ilyen.  Ja és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a gyerekek anyagiasak a szó legegyszerűbb értelmében. A dicséret jó-jó, de van olyan kor, amikok még a fizikai jutalom is legalább olyan súllyal bír. Öreg Piaget bácsi azt mondta anno, hogy a gyereknél bőven tinikor, mire az elvont sémák rendesen kialakulnak, na onnantól kezdve megy az elvont jutalmazás is rendesen. Tehát a csoki hagyján. A piknik, húsvét, diszkó tökéletes. Csak nem mindegy, mi a teljesítménycél.

 • 2008.07.21 17:03:52cantaloupe

  Errol a posztrol amugy eszembe jutott, mikor a gazdag apuci beigeri a draga autot, ha a fia elmegy jogot tanulni vagy orvosnak. Foleg a 90-es evekben volt ez divat...ugyanez a sema.

 • 2008.07.21 17:05:17kriszi

  Én kapok jutalmat minden nemszeretem dologért a való életben. Jó, gyakran magamtól. És? Ez a minimum, nem? Ha elvégeztem egy húzós melót szűk határidővel, lehet, hogy kapok célprémiumot, lehet, hogy nem. De egy-egy nehezebb napon néha bizony úgy keveredek épp ésszel túl, hogy közben felrémlik bennem, milyen sütit fogok venni hazafelé a pékségben, vagy melyik illóolajat fogom az esti fürdőbe önteni, és milyen kellemetes ifjúsági regényt bújok majd a kádban. Mondjuk :) Ha ez nem anyagi jutalom, akkor semmi :)

 • 2008.07.21 17:23:27mirka

  még akkor is, ha összejött, hogy öröm az iskolába járni, jó az osztályközösség stb., szerintem belefér egy-két szabadnap a gyereknek is. én pl. soha nem voltam beteg, vagy iszonyú ritkán, és nagyon rövid ideig, tehát nem hiányoztam, viszont minden évben volt egy-két-három alkalom, amikor anyukám igazolta, hogy családiokmiatt lyányom nemmentbe, szóval amolyan szabadnap, és tök jó volt. nem volt semmi extra, csak egy kis kiugrás a hétköznapok monotonitásából.

  a húzós napokon egyébként tényleg nem árt, ha van motiváció azon kívül, hogy seggbe leszek rúgva, ha nem készülök el időben, vagy hiba marad a munkámban. én pl. néha gondolatban elköltöm az adott melóért kapott pénzt (vagy egy részét), és marha jó megvalósítani is később :)

  vagy ha úgy nemszeretem a dolog, mint pl. egy egész napos ügyintézés, akkor azért vállonveregetem magam, egyrészt hogy ép ésszel kibírtam, másrészt hogy elintéztem, és valamiképpen megjutalmazom magam. például megnézek egy filmet, amire sosem jutott időm, energiám.

  szóval nem hiszem, hogy probléma lenne a jutalmazással. csak jól kell tudni használni.

 • 2008.07.21 18:53:14Starlark

  Ha ez megvesztegetés akkor az évvégi jó tanulásért járó jutalomkönyv is az...  Ha ezzel rávehető egy gyerek hogy bejárjon és esetleg ragad is rá vmi hát hajrá. Nem attól az évi 2 tábla csokitól fog a foga tönkre menni.

 • 2008.07.21 19:32:39huhhh

  Erről a posztról megint az örök kérdés jut eszembe: vajh kik fordítják a híreket magyarra az MTI számára?

  Még mielőtt nagyon belemélyednénk, hogy helyes-e csokival jutalmazni a diákokat pusztán azért, mert egyáltalán hajlandók megjelenni az iskolában, szeretném leszögezni, hogy az "exclusion day" számát sikerült a derék iskolaigazgatónak 65-ről nullára csökkenteni, ami távolról sem mulasztott napot jelent, pláne nem igazolatlan mulasztást.

  Az "exclusion day" egy szankcionálási forma az angol iskolákban, "iskolából való kitiltásnak" vagy valami ilyesminek lehetne fordítani - ha egyáltalán le kéne fordítani, nálunk ugyanis tudomásom szerint nincs hasonló büntetési forma.

  Az én lányaim még a közelében sem jártak soha annak a határnak, amiért "exclusion day" jár, de a kedvetekért - és nem utolsósorban az MTI fordítója kedvéért - most kicsit utánanéztem a dolognak résztelesebben. Az "exclusion day" azt jelenti, hogy kirívó magatartási kihágás esetén az iskolaigazgató - miután a szülőt szóban és írásban is értesítette erről - bizonyos időre eltilthatja a tanulót az iskolából. Ennek ideje az ebédszünet idejétől akár 45 napig terjedhet (ez a fix idejű exclusion), de lehet tartós eltiltás is.

  Kis túlzással kötetnyi irodalom született már arról, hogy helyes vagy nem helyes ily módon szankcionálni azt, akit már semmi mással nem lehet, tény viszont, hogy

  - tényleg nagy disznóságot kell tenni ahhoz, hogy valaki kiérdemelje,

  - elég komoly hivatalos körítése van a dolognak, például bizonyos időtartamnál hosszabb kitiltás esetén a szülőnek fellebbezési joga van, ennél fogva az iskolaigazgatók nyilván nem dobálóznak ok nélkül ezzel a büntetéssel, hiszen egy esetleges szülői panasz esetén védhetőnek és indokolhatónak kell lennie a kitiltásról szóló döntésnek,

  - gyakran használják az "exclusion day" számát annak jellemzésére, hogy az adott iskolában mennyire komoly problémát jelent a nem megfelelő magaviselet, illetve a magatartási kihágások.  A fentiekből kitűnik, hogy a thetfordi derék iskolaigazgatónak jóval többet sikerült elérnie, mint hogy egy kis csokival lekenyerezte a lógósokat. Hogy miért éppen csokival? Szerintem alapos kutatások után arra jutott, hogy erre jobban gerjednek a kisiskolások, mint a sárgaréparudakra.

  Megnéztem egyébként az egyik angol újság internetes oldalán a cikkhez mellékelt képet: nyoma sincs rajta egész TÁBLA csokiknak, sok-sok SZELET csoki van egy kosárban (ráadásul nagggyon finom Cadbury csoki, de ebben nem vagyok teljesen biztos :)), ami szerintem simán belefér - még akkor is, ha ilyenkor mindig kötelességének érzi egy School Food Trust-típusú szervezet, hogy sikítozni kezdjen a gyerekek egészsége védelmében. Hja persze, ha megkéselik egymást az iskolában, az nem a SFT problémája, miért is ne tiltakozna a csoki ellen...

 • 2008.07.21 20:01:37cantaloupe

  Huhhh,  alaposan utanajartal, es igazad van. Igy mar mas szinezete van a dolognak.

  Kitiltast azert eleg durva dolgokkal lehet elerni, kabe olyan szintuvel, mint az osztalyfonoki intovel. Nem hinnem, hogy az ilyen diszpintyeket es csokival lehet befolyasolni. :)  Amugy az elso kerdesre van valaszom, ugyanis jelentkeztem forditonak az MTI-hoz meg tavaly szeptemberben.

  Tortent ez azutan, hogy B- (aki hivatasos fordito) es en is berzenkedtunk olyan szavak ellen, mint a lab-lezio (zoknival elszoritott borrol volt szo).

  Akkor egy ur nagyon korrekt levelet irt, es a gyumolcsmolyokkal kapcsolatos egyoldalas cikket kuldte forditani.

  Meg volt elegedve az eredmennyel, de en nem azzal a penzzel, amit a forditasert kinalt volna.  Hat, ezert szar meg mindig a forditas szinvonala, hogy a gyumolcsmolyok csipjek meg. :D

 • 2008.07.21 20:15:58huhhh

  Cantaloupe, ezek szerint kis pénz, kis foci...

  Nekem ez csak azért furcsa, mert én is azért kezdtem utánajárni a dolognak, mert nem szeretem, ha valamit nem értek. Elolvastam ezt a cikket, és sehogy sem akart összeállni a kép. Igazolatlan mulasztás, aztán meg azt mondja az igazgató, hogy javult a magaviselet, udvariasabbak a gyerekek, hogy jön össze ez a kettő? Aztán a 240 gyerekre számítva a 65 nap igazolt hiányzásból kicsit kevésnek, igazolatlanból meg kicsit soknak tűnt. Ez a fordítónak nem tűnik fel fordítás közben? Vagy nem gondolkozik, csak fordít, mint a gép? Vagy mint egy gyümölcsmoly? :))

 • 2008.07.21 20:20:03huhhh

  "Nem hinnem, hogy az ilyen diszpintyeket es csokival lehet befolyasolni. :)"  Szerintem a csoki nem közvetlenül befolyásolja a díszpintyeket. A csoki a nem-díszpintyeket befolyásolja abban, hogy a közösség erejével jó irányú nyomást gyakoroljon a díszpintyekre. Nekem tetszik az ötlet, elhízás és fogszuvasodás ide vagy oda.

 • 2008.07.21 21:25:48kriszi

  Nem tudom, mi a helyzet az MTI fordítóival, de van egy olyan tippem, hogy esetleg nagyon gyorsan kell dolgozniuk, nincs idejük sokat ücsörögni egy-egy szövegen. Ez persze nem mentség a rossz fordításra, de akinek bizonytalan a szókincse, annál okozhat a sietség komoly félrefordításokat. Én egyszer egy kiadóhoz jelentkeztem szerkesztőnek, kaptam egy fordítást, az eredetivel együtt, hát jóformán újra kellett fordítanom, no ez nekem egy szerkesztői (nem lektori!) pénzért nem bolt.  Így persze másképp néz ki, kis csoki beígérésével elérni, hogy kevesebb eltiltás jöjjön össze, ez már-már varázslat. Bár nem tudom, mennyire volt ebben benne az a törekvése a tanári karnak/igazgatóságnak, hogy márpedig most javítják a statisztikát ;)

 • 2008.07.21 21:38:01huhhh

  "Bár nem tudom, mennyire volt ebben benne az a törekvése a tanári karnak/igazgatóságnak, hogy márpedig most javítják a statisztikát ;)"  Krisz, lehet, hogy volt benne ilyen törekvés is, de ez biztosan csak töredéke a 65 és 0 közötti különbségnek. El tudod képzelni, hogy hirtelen MINDENT elnéztek a gyerekeknek, amit addig az egyik legsúlyosabb szankcióval büntettek, csak azért, hogy bebizonyítsák országnak-világnak, milyen szuper ötlet ez a csokiprémium?

 • 2008.07.21 22:04:19babó

  huhh, így már más a leányzó fekvése  hmm, fordítás az MTI-nek... mennyire kevés? mert amúgy sem fizetik túl a bulit, ők még ahhoz képest sem? (valahol érdekelne engem is a mellékkereset)

  azt hiszem a cikkek minőségében tényleg az ár a lényeg, ha keveset fizetnek, sokat kell dolgoznod, tehát gyorsan, és nincs idő mindennek utánajárni, pedig sztem ez a fordítási munka egyik legjobb része: kiásni azt, amit nem értesz pontosan. rengeteget lehet tanulni közben. :))  a cikkről: sikerült tök másról beszélni egész nap :))

  vagy :((

 • 2008.07.21 22:16:01cantaloupe

  Huhhh, ez jo, ugy fordit, mint a gyumolcsmoly. :)

  Mondjuk nem allsz am messze az igazsagtol, mert az a kis allatka is kiserleti szerepet tolt be, mint eme cikk forditoja.

  Amugy emlitettem a paromnak a cikket, azt mondja, hogy vissza suliba, kedvence ugyanis a Cadbury csoki. :D  ---  Babo, hidd el, szemkiszuro osszeget ajanlottak. Nehany szaz, illetve egyezer forintot (max!) mondtak forditasonkent. Tehat napi fel ora-egy ora munkaval megkeresheted egy jobb gyerekcipo arat egy honapban.

  Es igen, ezek a cikkek nem tul hosszuak, de a temak palettaja eleg valtozatos, es bizony le kell asni minden cikkhez egy kicsit, mint huhhh is tette.

 • 2008.07.21 22:53:17Dr. Han Fastolfe

  Huhhnál a pont - tábla csokit neki ízibe:)

 • 2008.07.21 23:47:41huhhh

  Köszi Han Fastolfe. Mondtam már, hogy nekem is a Cadbury a kedvencem? Lehetőleg mogyorós-mazsolás legyen, a félkilós kiszerelésű fajtából. :))

 • 2008.07.22 07:50:12míramira

  Nálunk is van jutalmazás.

  Miért ne menjen minden reggel melóba a párom úgy hogy tudja hogy a mostani hétvége az övé még 4 még 3 még 2 stb...nap és góóóóóóó pecázás!!!

  Szóval nem jár semmi azért hogy suliba menjen??hát szerintem igen.

  Az étel a ruha az szerintem alap hát vállaltam azt a gyereket még jó hogy ezeket megadom neki.Mi a lányommal hét elején kitaláljuk mit csinálunk hétvégén és várjuk mindennap beszélünk róla de nem csak akkor jár a hétvége ha jókislány volt ( ez alatt nem tom mit kell érteni)De ha hiszti van meg nincs jó kedv akkor is.Sőt ha ha gond van akkor van az hogy összebújunk és a hatalmas kalapomból előkerül valami.

  VALAMI ALATT ÉRTSD AMIT JÓNAK LÁTSZ!!!!!

  Kell a jutalmazás!!!

 • 2008.07.22 08:54:44eino.

  Míramira, igen ritkán szoktam helyesírásba belekötni, főként, mert véletlenül is elírunk valamit, meg itt általában sietünk, de a vesszőknek legalább a nagyját kitehetted volna. Így nagyon bántja az ember szemét .

 • 2008.07.22 09:01:00míramira

  bocs eino

  LegKÖzeLeb ÍggyEksZemmaJd.

 • 2008.07.22 09:02:16míramira

  Egyébként igazad van nem tudom miért nem figyeltem.  :-)

 • 2008.07.22 12:20:09B-

  Hát igen, erre (fordítás) csak azt tudom mondani, hogy egy profi szinkrontolmács kollégám, aki azóta lelépett Brüsszelbe, mesélte, hogy nem akartak neki piaci árat fizetni egy tolmácsmelóért, ment az alkudozás, majd végül azzal zárta le a potenciális megbízó: "Találtunk egy egyetemista kislányt, aki megcsinálja ötezerért". Asszem ugyanő mesélte, hogy egy ismerősét azért nem engedték be Kanadába, mert korábban halálos balesetet okozott, bár nem ítélték el, mert asszem nem az ő hibája volt csak a dolog. Amikor a vízumot kérvényezte, tolmácsot vitt magával a beszélgetésre, aki ügyesen homocide-nek, vagyis szándékos emberölésnek fordította az esetet. 2 perc múlva már a folyosón voltak, évekig nem is kérvényezhette, hogy egyáltalán felülvizsgálják az ügyét.  De biztos sokat spórolt a tolmácson :-P

 • 2008.07.22 12:22:17B-

  Már homicide, bocs.

 • 2008.07.22 12:32:25B-

  Az alap dolgokért nem jár jutalom illetve "én sem kapok jutalmat a munkámért" témával kapcsolatosan: azért ne felejtsük el, hogy a gyerek motivációi mások, mint a mi motivációink.  Egyrészt mi a munkánkért fizetést kapunk, ami elég komoly fegyvertény. Ennek köszönhető, hogy vehetünk egy csomó dolgot magunknak, aminek a nagyrészét ugyan muszáj megvenni (pl kenyér, tej), de pénztárcánk függvényében azért mégiscsak mi választunk, hogy milyen holmikat szeretnénk megvenni. A gyerek viszont viszonylag kevés alkalommal éli át ezt az "én kerestem, én döntöm el, mire költöm" érzést.  Másrészt egy csomó dologra nekünk ott a belső hajtóerőnk. Pl egyetemen: nehéz a viszga, de majd jó állásom lesz, ha megcsinálom, vagy büszke leszek magamra. Packáik itt velem ez az ügyintéző, de a lényeg, hogy megkapom a hitelt, és akkor nagyobb lakásba költözünk. Sorba kell állni a postán a csekkekkel, de cserébe van fűtött lakás, melegvíz, áram, Internet stb. Szóval mi sokkal jobban átlátjuk a rendszert, így ér minket egy csomó "jutalom", vagy inkább ösztönzés akkor is, amikor a nemszeretem dolgokat intézzük, csináljuk, hiszen tudjuk, hogy mi van a mérleg másik serpenyőjében.  A gyerekek viszont nem látják ezt ennyire át, nem gondolkodnak hosszú távon, nem mérlegelik, hogy ha sosem adom föl a csekket, mert utálok sorban állni, akkor egyszer csak elzárják a vízet, és főleg nem értik meg, hogy amiért most dolgozol, azért csak a hó vége után kapsz pénzt stb. Illetve megértik, de hosszú távon ezek a dolgok nem tudják őket lekötni. Nekik rövid távú, jól felfogható motivációk kellenek.  Arról nem is beszélve, hogy nehezen tudnám elmagyarázni egy gyereknek, hogy miért jó a suli. Nekem persze jó, mert addig sem az utcán cselleng, amíg dolgozom - és lássuk be, ez a fő szerepe az általános iskolának, meg némi szocializáció, alapkészségek elsajátítása (de pl a szocializációt hogyan magyarázod el neki??). Amit általánosban tanult, mind el fogja felejteni gimire, ha gimiben nem ismétlik át (emlékszem pl, hogy áltiban tanultuk a répát - de hogy konkrétan mit??? mivel azóta se jött elő, elfelejtettem),  Persze az iskola a kulcs a továbbtanuláshoz és a jó álláshoz, de ezt egy 8 éves hogyan lássa át? Azt se tudja, mi akar lenni! És ha nem megy jó gimibe, akkor a 8 általánosával kitörölheti a fenekét, elvesztegetett idő volt. Ha meg esztétika-ógörög szakra megy, akkor meg hiába tanult, nem fog megélni. De egy 8 évesnek ez még mindegy, őt nem motiválja a pénz, csak a zsebpénz.  Na mindegy, a lényeg, hogy igenis kell a motiváció meg a jutalom meg a dicséret. Meg a sikerélmény. Hogy lássa, észrevesszük, hogy bár alap dolog, amit csinál, ez mégis több, amit a társai megtesznek, és ezt értékeljük.

 • 2008.07.22 12:32:33Zsákos ember

  a homocide sem rossz forditas :))))

 • 2008.07.22 14:08:03Pandi

  B-  Nekem nagyon tetszett, amit írtál.

  Még annyival egészíteném ki, hogy a mai napig ill. a közelmúltig számos munkahelyen az alapfizetés mellett célprémiummal próbálják nagyobb teljesítményre bírni a kollégákat (pl. a söripari üzletkötők).

  Ott sem megvesztegetésnek, hanem ösztönzési rendszernek hívják.  Az én cégemnél azoknak a dolgozóknak, akik csúcsszezonban hajlandóak voltak szombaton bejönni túlórázni, plusz juttatásokat ígért a vezetőség a törvényben előírtak felett (plusz kajajegy, egy-egy póló, pulóver - ezek saját termékek).  Nekem a mai napig jólesik/jólesne bármilyen elismerés, ha valamit jól csináltam, legyen az akár egy szimpla köszönöm.:)  Úgyhog én is amellett vagyok, hogy ha a "problémás" gyerekeknél egy szelet csokival és a közösség erejével el tudják érni, hogy kevésbé problémásak legyenek és legalább a tanévet végigüljék, akkor tegyék.

  És abban is biztos vagyok, hogy éppen azoknak a bizonyos problémás gyerekeknek is nagyon jót tesz, amikor elmajszolják a csokijukat, hogy lám, valamiért ők is kapnak jutalmat.

 • 2008.07.22 14:20:10babó

  csak a kötözködés végett: a fizetésem nem jutalom, hanem az elvégzett munkám ELLENÉRTÉKE. ráadásul nem is az egész, mert nem menne a cég, ha nem lenne rajta haszna. oké?  amúgy a lázadásom az ötlet ellen nagyrészben a magyar cikk szövegének szólt, lásd feljebb. más kérdés, hogy mennyire jó kiereszteni a gyereket a suliból, akár napokra? ilyenkor valaki kivesz szabadnapot, hogy vele lehessen (tehát kvázi a szülőt büntetik?) vagy cselleng az utcán, vagy egyedül ücsörög otthon a tévé előtt?  mindegy, ahogy huhh leírta, erről ott is mennek a viták.  míramira:  "Mi a lányommal hét elején kitaláljuk mit csinálunk hétvégén és várjuk mindennap beszélünk róla de nem csak akkor jár a hétvége ha jókislány volt ( ez alatt nem tom mit kell érteni)De ha hiszti van meg nincs jó kedv akkor is.Sőt ha ha gond van akkor van az hogy összebújunk és a hatalmas kalapomból előkerül valami."  de akkor ez nem is jutalom, nem igaz? hanem a szereteted egyfajta anyagi (nem rossz értelemben!) megnyilvánulása, ami szerintem teljesen oké. nem lefizeted, hanem örültök kicsit néha az életnek. sztem baromira nem ugyanaz.

 • 2008.07.22 15:50:54míramira

  -lehet.

 • 2008.07.22 15:53:11cantaloupe

  B-, nem semmi ez a homicide-os sztori. :O  Ja, lehet sporolni egyetemi lanyokon akik Rigo utca szintjen a kozep-es felsofok kozt laviroznak valahol, csak eppen fingjuk nincs a forditasi technikakrol, apro fortelyokrol.  Az ilyen onjeloltek forditjak pl. a baby showert is babazuhanynak. A baby shower pedig egy babakoszonto buli, amit a terhes kismama baratnoi szerveznek ajandekokkal, jatekokkal. Szoval a vizhez koze nincs. :)  Ez epp olyan, mint hogy valaki szepen artikulal, beszel, de ettol a tenytol meg nem biztos, hogy jo bemondo lenne.

 • 2008.07.22 16:48:57Chang Yai

  amennyire emlékszem rá, a magyar iskolákban az oktatási törvény szerint nem szabad a gyereket azzal büntetni, hogy kirakod az óráról vagy kizárod a tanításból. akármit is csinál, joga van a teremben maradni illetve iskolába menni.

 • 2008.07.22 18:27:57B-

  babó: szerintem lovagolsz a szavakon. Annak mi az ellenértéke, hogy a gyerek napi 6-8 órát ott ül a suliban? Megmondjam? A nagy SEMMI. Akkor meg miért baj, ha bejátszik egy kis extra jutalom?  A gyerek az iskolában nem teremt értéket. Ha mégis, annak csak hosszú távon van eredménye, a gyerek számára beláthatatlan, követhetetlen, örömet, ösztönzőerőt nem jelent az, hogy majd 18 évesen könnyebben felveszik az egyetemre, ha most, 8 évesen szépen fegyelmezetten bejár.

 • 2008.07.22 21:05:06babó

  lehet...  egyetértek, hogy ez egy nyolc évesnek beláthatatlan.

  igazából a sulival van a baj, hogy ezen az alapon semmi öröm nincs abban, hogy oda kell menni, csak kötelesség és unalom. nem kellene így lennie. tudom, idealizmus. ( a társaság, a jó tanárok, izgalmas, érdekes órák, játék, közösségi élet, sport...)

 • 2008.07.24 16:28:04B-

  babó: az tényleg igaz, hogy jobb lenne, ha a közösség, a közös feladatok izgalmas megoldása lenne a motiváció, és szerintem is gáz, ha CSAK és kizárólag a csoki tartja ott a gyereket az iskolában (bár az szerintem a mai világban hosszú távon nem is működik, kapnak ők csokit eleget máshonnan).  Én csak azt gondolom, hogy néha-néha egy-egy extra jutalom nem árt. A gyerekek még kis hülyeségeknek is tudnak örülni (minket motiválna egy tábla csoki? hát nem nagyon...), hadd örüljenek már. Annyi csoki, ami az egészségüknek még nem árt, szerintem morálisan se ássa alá őket.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta