SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0 - Tévedések vígjátéka

2008. július 9., szerda 08:00

Win múltkori szoptatós cikkét olvasva, plusz egy barátnőm friss gyerekágyas élményeitől elfogott a pánik: úristen, megint! Egy láthatatlan kéz visszabaszott a Start mezőre, pont, amikor már majdnem meglett a szállodám! Felsejlett az egész horror, az éjszakák, a kialvatlanság, és a rengeteg kérdés, amire senki sem válaszolt, vagy éppen hogy, mindenki mást!

Legközelebb már máshogy csinálnám. Mármint abban a nem várt helyzetben, ha legközelebb lenne első gyerekem. Sokkal jobban felkészülnék még terhesen. Mert múltkor valahogy csak az foglalkoztatott, hogy egészséges lesz-e, meg hogy félek a szüléstől. Az, hogy utána kezdődik az igazi durvulás, valahogy nem jutott eszembe. Majd csak lesz valahogy. Majd csak jön a tej és kész, majd alszom, ha a baba is, majd ha sír, megvigasztalom. És majd ha valamit nem tudok, megkérdezek valakit.Most ugyan már máshogy lesz minden, mert most már valószínűleg nem fogjuk azt hinni, hogy megöltük a gyereket, ha csak 36 fokos a kádban a víz, meg nem fogok kétségbeesni, ha 2 óra elteltével megint enni kér, és nem veszek meg minden barom szakkönyvet a babamasszázstól kezdve a csecsemőkonyháig (mert már megvan, hehe), de akiknek ez lesz az első, biztos nagy meglepetés fogja őket érni. Tudom, mert mindenki átesik ezen, még akkor is, ha van a közelében olyan, aki tud segíteni. Milyen jó lett volna, ha időben utánanézek, hogy mi az az igény szerinti szoptatás! Vagy a háromóránkénti! Akkor talán előre el tudom dönteni, mit szeretnék, és nem ülünk a pasimmal két hétig romokban, mert ez a szerencsétlen csecsemő hol másfél óra után éhes, és nem kap enni, hol meg öt órát aludna, de felkeltik cicizni. A fejőgép is készenlétben állt volna, ha tudom, mi az, és akkor nem robban szét a mellem és nem festi be fehér pöttyökkel a mokka színű falat.

Most már persze fogom tudni, hogy csak kaja után tegyem tisztába, mert úgyis telifossa a pelust szopi után. Nem fogom D-vitaminnal kenni a hónalját a gyógyszertári olaj helyett, és a védőnőt be se engedem a lakásba, ha megint rákezdi, hogy nem ihatok narancslét meg nem ehetek gyümölcsöt meg a zöldségekkel is csínján. Vagyis nem, egyáltalán nem engedem be, soha. Meg már azt is tudom, hogy a baba velem fog aludni, és nem játsszuk el ezt a hülye saját szoba_aztán_az_ágyamban_ragad játékot. A cumit se fogom szégyellni, mint először, és adok neki cumisüvegben lefejt tejet, ha úgy alakul, amit mondjuk először is megtettem, de lelkifúróval, mert az LLL azt mondta nem szabad. (De nem veszem meg Tefalos ismerősöm tanácsára a cumisüveg-melegítőt, amit 1x használtam, és akkor is majdnem a falhoz vágtam, olyan ideges voltam, mire felmelegedett). Nem öltöztetem irhabundába és usankába, ha kint lemegy 20 fokra a hőmérséklet, nem csak féléves korában kérem kölcsön Andriskáéktól a távirányítós (!) forgót az ágya fölé, hanem azonnal szerzek egyet, felveszem, ha sír, akármit mond az előző generáció, és nem szoptatom négyéves koráig, akármit mond az én generációm.

Peresze biztos lesznek új problémák, meg biztos lesz egy csomó másféle bizonytalanság. De az tuti, hogy már tudom, kire ne hallgassak, és nem fogok elveszni a neten található rengeteg bődületes baromságban. Még akkor se, ha esetleg az a Porontyon van…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.09 18:14:37iberka

  Én nemrég jöttem rá, hogy sokkal jobban alszik pl. napközben, ha nem vagyok körülötte és úgymond altatom. Ha felhúzom a forgót a jó kis altató zenével, csak jobban felébred, örül neki és játszani kezd, megfeledkezik az álmosságáról. Este működik a sötétben, mert nem látja a sok, izgi, színes akármit. Hagyni kell őt, mégha sírdogál is, magától elaludni. A négy hónap alatt nekünk soha nem kellett kivenni, járkálni, hogy aludjon. kopkopkop

 • 2008.07.09 18:51:32Krisz mami

  Én is tápszerezésre kényszerültem.

  Császárral szültem (mert ettől én még annak élem meg + még vajúdtam is előtte 8 órát). Tejem meg is jött a harmadik napon ahogyan kell, Dupla méretre nőtt a cicim, jó sok tejcsi is volt benne. Ám mégis, 10 nappal később már kapott kiegészítésként egy fél adagot, mert nem lakott jól. Innentől fogva egyre több és több kellett a tápiból és egyre kevesebb lett a tejem, pedig tényleg mindent megpróbáltam, már lassan ott tartottam, hogy vuduzni is fogok :)

  Ehelyet, tejci elapadt és én meg tiszta depis lettem miatta. Jó pár hétnek kellett eltelnie mire rájöttem, hogy attól még a gyerekem ugyanolyan teljes értékű, ráadásul még jól is lakott. 2 hónapos koráig tudtam szoptatni, utána már annyira kevés volt a tejci, hogy áttértem a fejésre, eza 3.-ik hónapig ment. Ekkor álltam le a fejéssel is, úgy éreztem, hogy a 3 naponkénti 20 ml édes kevés egy 5*150 ml-t evő gyereknek. Pár nappal később már teljesen el is tűnt a tejci.  Most 6 hónapos múlt, és próbálkozik a négykézlábra emelkedéssel, de csak pár másodpercig sikerül neki, de kitartóan próbálkozik.  Ja, és hátrafelé halad :) Ahogyan kinyújta a lábát, önkénytelenül is kinyújta a karját is és szépen lassan araszolgat így hátrafelé. Csak megtanulja lassan, hogy merre van az előre :)  Szerintetek meddig nem kóros, hogy nincsen még egyetlen foga sem?

  Úgy néz ki, hogy nem az első kettő köépen jön neki alul, hanem valamelyik metszőfoga (vagy a 3-as, vagy a 4-es). De még ez sem bújt ki, csak én úgy látom...

 • 2008.07.09 19:01:23kiralybeka

  Sziasztok! Nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalatai vannak a tápszeres babák anyukáinak! Én sokáig szoptattam a kislányomat, de sosem gondolnám úgy, hogy az aki nem tud, vagy nem akar szoptatni az rossz anya. A szülő-gyerek kapcsolat kicsit sokrétűbb ennél. Egyébként szoptató anyaként is kapja az ember a megjegyzéseket! Egy orvos szerint például károsan befolyásolom a gyerek pszicho-szexuális fejlődését azzal, hogy ilyen sokáig szoptatok. A gonoszabb megjegyzések egyike: Miért hagyom, hogy a büdös kölyök így kihasználjon?! És akkor még nem is említettem, hogy mi történik, ha valaki megpróbál házon kívül szoptatni. A miért nincs cumi a szájában?-kérdést pedig már nem is kell említenem :)!Az én módszerem, egyik fülemen be, másikon ki. Egyébként, én is nagyon megszenvedtem, mire jól tudtam szoptatni és a szenvedést a gyerekorvos néni "jó tanácsai" okozták elsősorban. Azóta sejtem, hogy vannak orvosok, akik anyagilag ellenérdekeltek a szoptatásban. Ha valaki akar szoptatni, tegyen meg mindent, de ha mégsem megy, akkor már ne tegyen magának szemrehányást. Legtöbbször külső tényezőkön múlik a dolog sikere (jó info, segítség, egészség stb.)

  Egy ellenvetésem azért lenne: politikai összeesküvés-elméletet gyártani a szoptatásból szerintem elég meredek. Az otthon töltött 3 év nem csak szoptatásról/etetésről szól! Azért az mégiscsak jobb, ha Te vagy ott a gyerek első lépésénél és nem a gondozónéni!

 • 2008.07.09 19:16:13Pandi

  Krisz mami  velvet.hu/poronty/2007/11/06/fogzas_fogfrasz/  Szerintem még biztos nem kóros.:)

 • 2008.07.09 19:29:12galiba

  Krisz mami, fogzásban vannak a legnagyobb különbségek, úgyhogy ne aggódj. Leánykám 8 hónapos elmúlt, mire áttört az első foga, 1,5 évesen még csak 7 volt, most lesz 2 éves, még hiányzik a négy leghátsó őrlő. Én is azt hittem sokáig, hogy fogatlan kivitelű gyerek jutott nekem, de mégsem.

 • 2008.07.09 19:42:07Ronja

  en lehet, hogy tul konnyeden veszem az egeszet. elso babamat varom es egyaltalan nem bujom a konyveket, ujsagokat, egyedul a porontyot futom at rendszeresen...majd jon a feketeleves? most tenyleg kellene vennem hasznalati utasitast gyerekekhez? valahogy ugy erzem jon majd minden magatol...hm hm.

  dexterke, fiut v lanyt varsz?

 • 2008.07.09 19:46:34verkaverka

  Azért említsük meg azt a nézetet miszerint ha hagyjuk hogy a gyerek álomba sírja magát akkor azt tanulja meg hogy nem számíthat ránk, és az anya kényelme ezt azért nem kéne hogy megérje. Eszerint a nézet szerint nem megtanul egyedül aludni a gyerek ha sírva tanulja, hanem feladja a küzdelmet, beletörődik hogy nincs segítség. Úgy senki ne bőgesse a gyerekét hogy nincs tisztában ezzel a véleménnyel is.

 • 2008.07.09 20:07:45Krisz mami

  Ronja, egyszer olvastam itt egy cikket, egy könyvajánlót...

  Hát megvettem és imádtam :)

  Ha mágis veszel valamit, akkor ezt nagyon javaslom.

  Bár ez inkább a várandóságról szól, de nekem nagyon jól jött, sok mindent megtudtam belőle...  velvet.hu/poronty/2007/03/13/kismamak_kezikonyve/

 • 2008.07.09 20:29:26Ronja

  koszi! azert vettem en is ket konyvet: Az a 9honap, Lelki koldokzsnior meg elhoztam anyu ezereves konyveit...

 • 2008.07.09 20:29:32Cobold

  2008.07.09 12:32:16 monsterwoman1

  A "nincs cici, éjszaka van, alszunk!" duma nálunk marhára bejött. 3 nap szívás volt, azóta 1 pohár víz, vagy az se, és se éjszaka, se hajnalban nem kell, max 1x. Mostmár néha csak annyi, hogy ilyenkor is közli, "alszik", és visszaaltatja magát.

  Nincsen miért felkelni, hát nem kel fel.

  (Kivéve a fogzást)

 • 2008.07.09 20:38:38Ronja

  ok, ezt is beszerzem...:)

 • 2008.07.09 20:43:13monsterwoman1

  cobold!

  Kösz a biztató sorokat. Nálunk ez lesz a 3. éjszaka, de szkeptikus vagyok, mert üvölt, mint a sakál, és ha elsőre sikerül meggyőznöm, akkor a második vagy harmadik ébredésnél már nem hagyja magát. Addig visít, míg mellre nem teszem.

 • 2008.07.09 21:00:51Cobold

  2008.07.09 12:33:58 nele

  Nekem sem változtak semmit a melleim terhesség alatt, kizárólag szoptattam 6 hónapig, és még most is szoptatok (15 hónapos)

 • 2008.07.09 21:02:14peppermint

  Sziasztok! Találtam angolul nem beszélő mamáknak Gina Fordot:

  bookline.hu/control/producthome?id=53085&type=22

  Minden jókat!

  Én a Picik és kicsik c. könyvet kedveltem meg a leginkább. (De mintha már a Suttogó-témakörben kiveséztük volna már... Akinek új a téma, esetleg kukkantson vissza.)

 • 2008.07.09 21:02:47peppermint

  már-már... :-)))

 • 2008.07.09 21:02:56Cobold

  2008.07.09 20:43:13 monsterwoman1

  Nem szabad hagyni, ki kell bírni - igaziból nem neki, hanem neked. Már, ha télleg ez a célod :) 2 éves már nem kicsi.

  Javaslom a megbeszélős módszert is, én újszülött kortól kezdve mindig mindent megbeszélek vele, megindoklom, mit miért (na nem a kvantumfizikáról beszélgetünk ;). Egy 2 éves már sokmindent megért. Nappal elmagyarázod neki, hogy éjszaka nincsen cici. Lehet, hogy nem 3 nap, hanem 2 hét lesz. Mi mással szívunk. :)

 • 2008.07.09 21:06:11iberka

  Ronja: ne olvass semmit, nem kell használati utasítás, minden gyerek más, nem lehet általánosítani, a lényeg, hogy figyeld őt, és ismerd meg a sírásainak a jelentését és nyert ügyed van, komolyan. És a lényeg, vedd könnyedén az első perctől fogva, nekem nagyon bejött és az engem körülvevő nagyon sok kismama közül is azok gyerekei nyugodtak, akik nem csináltak belőlük ügyet, a parázók gyerekei is olyanok.

 • 2008.07.09 21:06:36monsterwoman1

  Ó cobold!

  Én egyfolytában csak magyarázok és magyarázok!

  Ő pedig ért mindent, hiszen beszél is már. DE hajthatatlan. Ha kell neki, akkor képes 1 órán kersztül azt óbégatni, hogy: Anaaaaa! Csicsííííí!

 • 2008.07.09 21:11:14Cobold

  A szoptatásmaffiáról:

  az én gyerkőcöm tejfehérje allergiás. Hát, mondta mindenki, addig szoptassam, amíg bírom. (Már dokik, akikkel találkoztam.) Én mindegyikkel szemben felvállaltam, hogy szépen-lassan elválasztom. Mind nézett rám, mint a hülyére, hogy de a gyereknek jobb... Nekem meg nem jobb. Mostanra csak az esti szopi van, egyszer engedtem csak, amikor másfél óráig tudott könyörögni a ciciért.

 • 2008.07.09 21:17:55míramira

  Az én lánykám nagyon barátkozós,nagyon szeretik a környék boltosnénijei is mert mindig dumál nekik.De tellyesen más ha itthon vagyunk.

  Ő is képes akár félórán keresztül "óbégatni" valamiért.

  Nekem sem változtak a melleim.Eleinte élő zombi voltam,aztán rájödtem hogy a lányom tejkiadóautómatája vagyok.

  Három hete a lányom leállt a ciciről 32 hetesen!!

  Azóta a szomszéd csajszi 3 hetesét kosztolom.

  Úgyhogy már megint no café.

  Verkaverka : egyetértek veled hogy nem szabad sírni hagyni.

 • 2008.07.09 21:33:53vikimanka

  Nálunk is az jött be, mikor még felkelt éjszaka, hogy nem cseréltünk pelust/már kaka nem volt éjszaka/, nem kapcsoltam villanyt és nem szólaltam meg. Csak szoptattam, csendben, büfi utána vissza a kiságyba, cumi és alvás. Így 8 hetes korától végig alszik éjszaka. Mosz 6 és fél hós. Ezalatt az idő alatt max. ötször kelt fel összesen éjszaka, de akkor is csak szopizott és irány vissza aludni.

  Nagyon szerencsésnek is érezzük magunkat, mert áldott jó gyerekünk született. Mi az elsővel éjszakáztunk sokat, teázott állandóan. Most a kicsi még soha nem kapott teát. 5 hós kora óta vizet kap szomjoltónak. Most, hogy már nagyobbacska, még az jött be, hogy este 7 óra körül kap tejpépet, még egy kicsit játszunk vagy motoszkál a földön a játékaival, kúszik-mászik, 8 körül fürdik, utána szopi és alvás reggelig.Korán reggel felébred, peluscsere, szopi és még visszaalszik.

  Mondom, összeteszem a két kezem, hogy ilyen tündér. Modjuk már látom, hogy lesz más bajunk vele. Tutira pakolós lesz. Már mászik négykézláb. Ma már kicsattogott hozzám a konyhába és megtámadta azt a polcot amit elér és lepakolta a szakácskönyveket. Az első meg nem volt pakolós, de ő meg rossz alvó volt.

 • 2008.07.09 21:39:36zskoncz

  ez aranyos volt! :-)

  olyan jókedvem lett tőle!

  :-)

 • 2008.07.09 21:56:13Cobold

  2008.07.09 14:18:19 Pinpili

  Neurológus (akár több is) mit mond? Ha szte rendben van, akkor kár aggódni, a babák nagyon különbözően fejlődnek.

 • 2008.07.09 21:58:23zelzele

  A Gina Ford konyvei nagyon jok. Kicsit szigoru, de nagyon kiralyak.

  ja kicsit off: a kismajmomnak tegnap jott ki az elso foga. Tok veletlenul lattam meg, de nem akartam elhinni. Persze eddig tele szajjal visongatott, de tegnap ota, ha csak a szajara pillantok osszeszoritja.:-))))

 • 2008.07.09 21:59:14anyatájger

  vikimanka: mintha a saját kis sajtkukacomról írtál volna! Már kúszva közlekedik (nem mászik, de már felállt) és pakol feszt. Már bepelenkázni is alig tudom.  ronja: sztem látogass meg az ismerőseid közül néhány friss szülőt (ha nem okoz nekik gondot), hogy élesben is láss ezt meg azt :)

  Egyébként én is hasonlóan álltam a szülői feladatok elé, ugyanis annyira elvakított a szüléstől való félelem, hogy gondoltam, utána majd minden megy, mint a karikacsapás :)

 • 2008.07.09 22:02:34Cobold

  2008.07.09 16:35:57 Rio2003

  Én is jártam már így, csak én csuparózsaszín rucikában. Amúgy nagyon lányos a kicsikém, viselkedésben is, megjelenésben is. Vannak vacak napok.

 • 2008.07.09 22:05:55Cobold

  2008.07.09 18:51:32 Krisz mami

  Fogzás tök rendben. Enyim első metsszője 7 hónaposan jött ki, de később is jöhet.

  Hátrafelé mászás is tök rendben. Ne lepődj meg, ha majd sokára később kismotorozni is hátrafelé tanul meg előbb :P enyim így csinálta.

 • 2008.07.09 22:08:43Cobold

  2008.07.09 19:42:07 Ronja

  Ha akarsz egyátalán gyereknevelésről szóló könyvet a kezedbe venni, még most, terhesen tedd. Ha megszületett a baba, egyrészt időd se lesz, másrészt, könnyen lehet, hogy inkább összezavar, mint segít. Ha terhesen elolvasod őket, lehet, hogy legalább lesznek elképzeléseid, amik megdőlnek a gyakorlatban :P

 • 2008.07.09 22:10:23Cobold

  2008.07.09 19:46:34 verkaverka

  Egyet értek, inkább Tracy módszere.

 • 2008.07.09 22:11:59Cobold

  2008.07.09 20:38:38 Ronja

  Tracy Hogg Suttogó könyvei sztem jók, de ha elolvasod, és nálatok nem minden működik, ne ess kétségbe. Messze a legjobbak ezek a könyvek a kezembe kerültek közül.

 • 2008.07.09 22:14:42Cobold

  2008.07.09 21:06:11 iberka

  O, ez a megérzés, anyai ösztön, ismerd meg sírásait, stb., hát ez pont az a duma, amitől én falra tudok mászni.

  Hát én nem tudtam, miért sír. Megetettem, nemrég aludt, tisztába tettem, ..., tótágast álltam, még mindig sír. Ha valakinek nem jön blikkre, érzésből, az se essen kétségbe, mással is előfordult már. Nekem a sírásokhoz nem volt fülem. De mégiscsak összecsiszolódtunk.

 • 2008.07.09 22:16:46vikimanka

  Nálunk mindkét gyerek először tolatott és utána tanult meg előre haladni négykézláb. Most a pici nagyon hamar rákapott az ízére. Ha van cél amit elakar érni, akkor megoldja, hogy odajusson. Eddig hintázott négykézláb előre-hátra, majd előrebukott, megint felhúzta magát, majd megint előre bukott. Mint egy kis kukac, úgy haladt. Ha oldalra szeretett volna haldni, akkor hempergést is bevetett. Néhány napja meg rácuppant a távirányítóra és lazán elindult felé négykézláb mászva. Azóta profira fejlesztette a tudását. Ma a délelőtti alvásából ébredve úgy várt, hogy térdelt a kiságyban és kapaszkodott a rácsba. Azt hiszem ideje leengednünk az ágyát, mert félek, hogy napok kérdése és véletlenül kibukik belőle.

 • 2008.07.09 22:17:50Cobold

  2008.07.09 21:06:36 monsterwoman1

  Nyilván te is más vagy, mint én, és a gyerkőcöd is más, mint én.

  Én a következőket mantrázom magamnak:

  1. Nemcsak neki kell jó legyen, hanem mindkettőnknek, ezt diktálja mindkettőnk hosszútávú érdeke (ti. egy idegbeteg anya neki is rossz)

  2. Mégicsak én vagyok az anyja, vitás kérdésekben hosszútávon nekem kell igazam legyen, ebben az életkorban

  3. Mindenre van sok idő. Néha kicsit szabad engedni is, de megéri következetesnek lenni. Ha ma nem jön össze, holnap össze fog. Vagy holnapután. Vagy 1 hónap múlva. Csak kitartás (nekem).

  Mondom, mi más témában küszködünk.

 • 2008.07.09 22:20:56vikimanka

  Mi most a második bébivel már sokkal lazábbak vagyunk. Már gondoltam, hogy ez is javíthat a helyzeten, hogy minden könnyebben megy. Nem tojunk be mindentől, mint az elsővel.

 • 2008.07.09 22:22:46Cobold

  "2008.07.09 21:06:36 monsterwoman1

  Nyilván te is más vagy, mint én, és a gyerkőcöd is más, mint én."

  gyerkőcöd is más, mint az enyém.

 • 2008.07.09 22:26:18vikimanka

  Mikor megszületett a kicsi, az egyik barátnőm azt mondta, hogy most a kicsinek kell alkalmazkodnia hozzánk, mert ő az új a családban. Szerintem furcsán nézhettem rá, mert mi az, hogy egy csecsemő alkalmazkodjon. Ő úgy gondolta, hogy a kicsi szokja meg a mi életvitelünket, ne a hármunk élete boruljon. Hülyén hangzott akkor, de ezek a kis picúrok nagyon jól tudnak alkalmazkodni.

  Na, mindegy, úgysem tudom elmagyarázni, de lehet, hogy nem mondott hülyeséget a barátnőm.

 • 2008.07.09 22:27:31nuvanda

  Még a szemváladékozáshoz:

  nekem azt mondta a gyerekorvos,hogy kintről befelé kell törölni a váladékozó szemet,jobban tisztul,plusz persze mindig tiszta vattával,de STERIL vattával,nem boltival,mint ahogy én azt először csináltam...de aztán elmúlt:)

  Kistesót akaroook..

 • 2008.07.10 00:21:20Rio2003

  a Gina Ford es a sirni hagyas kerdeskorhoz: egy gyereknel meg az ember elvan az ejszakazassal es a gyerek igenyeihez valo alkalmazkodassal, de kettonel v. haromnal??? en a rendszer hive vagyok es nalunk nagyon bevalt. Persze van visitas mondjuk minden 3. este, amikor nem eleg faradtak. Ilyenkor a nagyobbal kicsit tovabb kell meselni, a kisebbet meg egy parszor meglatogatom de nem veszem ki a kisagybol. kb. ugyanakkor van a 3 fo etkezes, a delutani alvas es 7 ora nulla nullakor vacsi, furdes, fogmosas, mese, es 8-ra agyiko. Meg szoszmotolnek, "olvasnak", babaznak az agyban, de kb. felora - 3/4 ora es alszanak. En meg is zakkannek ha meg este 10-kor is itt rohangalnanak fel-le. :) Es hat amig kicsik addig kell kialakitani a rendszert, igy fel se tunik nekik, es szerintem biztonsagot ad mert tudjak mi kovetkezik.

  Egyebkent meg igen ritkan hagyom sirni oket, de persze volt mar olyan mikor a 3 eves foldhoz vagta magat es hiszti-uvoltott, akkor altalaban otthagyom es atmegyek egy masik szobaba. Aztan neha ranezek megkerdezem, hogy kiduhongte-e magat, vagy elterelem a figyelmet. Hala az egnek, ilyen foldhozvagom magam hiszti ritkan van, nyavajgas annal inkabb.... ma peldaul azert mert tul hosszu a pizsamanadrag........ elkezdtem rohogni, es felhajtottam a szarat :)

  egyebkent a kis masfeleves is olyan hisztit vagott le ma, amiert nem adtam oda neki a fogkefejet a fogkremmel hogy zengett a haz :) csak a furdoszobaban szoktam neki odaadni, kulonben szettrancsirozza a lakasban...

 • 2008.07.10 00:25:02Rio2003

  vikimanka - baratnodnek valamilyen szinten igaza van, most nalunk is igy lesz mert mar van egy negytagu csalad ugye, ahova jon a 3. baba... es hat 5fele szakadni nem tudom hogy fogok. A babanak kell alkalmazkodni a csaladhoz. Vegulis errol szol az elet, az alkalmazkodasrol.

  Ezert is jok a tesok, arra tanitanak hogy nem mindig korulottunk forog a vilag.

 • 2008.07.10 00:30:58Rio2003

  ja de mielott megveregetnem a vallamat gyerek-altatas ugyben, a nagyobbik minden masodik ejszaka atkoltozik hozzank. Tegnap ejjel mar eszre se vettuk csak reggel... Valoszinu azert mert mostanaban nagyon apas lett, es az apja sokat dolgozik, alig van itthon.

  Kepes fel 7-kor felkelni, amint hallja hogy az apja matat, kipattan a szeme es rohan le a a konyhaba reggelizni vele. Talan ezert is koltozik at a mi agyunkba, hogy nehogy elszalassza amikor az apja kel.

 • 2008.07.10 08:23:41Rosehip

  Kedves Dexterke!

  Szuperül csinálod csak így tovább. :-) Szerintem minden módszer helyes, ha a mama arról van meggyôzôdve, mert ilyenkor biztonságot sugároz magából és a porontynak ez létfontosságú, hogy kiegyensúlyozott legyen. Az összes kritikus nagyanya, barátnô és védônô elgondolkozhatna, azon, hogy tényleg olyan fontos az amit mond - még azon az árom is, hogy kibortsa a mamát?

 • 2008.07.10 08:35:11Subbantósdi

  ronja: Spock könyv, ezen kívül ha valamilyen téma különösen érdekel, azzal kapcsolatban megvehetsz egy csak azzal foglalkozót, ilyenekből sok van az Alexandránál.

  De én azt ajánlom, sokat nézelődj a neten és ha olvasol Fórumokat, meg olyan oldalakat, ahogy gyerekorvos vagy védőnő válaszol, az is elég jó tud lenni.

 • 2008.07.10 11:16:24Cobold

  2008.07.10 00:21:20 Rio2003

  Gina Fordnál Tracy Hogg sokkal humánusabb, pedig az általad leírt rendszer ott is megvan.

 • 2008.07.10 14:48:38SGHV21

  Én nem tudtam szoptatni, kész. Kapott tápszert,felírták vényre, kiváltottuk, megette, jóllakott, aludt. Lett napirendünk, alkalmazkodtunk egymáshoz. Szerintem is fontos, hogy ne csak mi alkalmazkodjunk, a gyerekek tényleg nagyon tudják ezt. Én mint zombi az elején, inkább kárára voltam mint hasznára.

  Anyukámtól kaptam egy könyvet, 1979-es, amikor születtem. Akkor már 2 hetes koruktól javasolták a paradicsomlevet. Annyira más volt akkor, hogy döbbenet. Talán az egyedüli dolog, ami nem változott,hogy eper, málna egy éves kor előtt ne. És mégis felnőttünk, nem?  Szóval én úgy fogom fel, hogy császár? Na és? Ma Magyarországon nem császároznak "csak úgy", akkor meg oka volt, nem?

  Tápszer? Na és? Kinek mi köze hozzá...

  Cumi? Na és? Ha ettől jobb...

  És nagyon sok országban nincs ilyen helyzet, hogy 2-3 évig otthon a gyerekkel. Svédországtól elkezdve nagyon sok helyen mennek vissza a melóba az anyák már 3 hónap után.

 • 2008.07.10 22:15:17Cobold

  Vki írta, hogy a második gyerkőce alvós, de cserébe pakolós. Az enyim is ilyen. A pakolászásnak megvan az előnye is: hosszú időre le lehet kötni, ha ellátod pakolni valóban. Pl. két kosár, kockák az egyikben. Csipeszek. Stb.

 • 2008.07.11 13:16:44buborék

  Az enyém is alvós és pakolós - sétáltatós. Vannak direkt sétálós dolgai, amiket le-föl hurcibál a lakásban. A mosógépbe minden nap bepakolja a szépen vasalt ruháit, a kukájába elrejti a pénztárcám, az apja mobilját stb, a fürdőkádból minden este vödörnyi játékot és ruhát bányászok ki. De oylan édes ahogy masíroz, nincs kedvem ezért is bántani.

 • 2008.07.11 20:54:07Cobold

  2008.07.11 13:16:44 buborék

  Enyém is hasonló :) most kezdem irányítgatni, hogy ne azt pakolja, ami eszébe jut, hanem azt, amit mondok, és olyan éééédes, mikor mondja, hogy segít :))))

 • 2008.07.13 21:08:50kisordog

  miért lesz majdnem minden postból "szoptatás versus tápszer" téma? ez egy kismamanapló!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta