SZÜLŐSÉG

Kezdődik a szobatisztasági szezon

2008. június 10., kedd 09:30

Beszéltünk már többször is gyermekeink folyó ügyeinek alakulásáról, s bár egy idő után mindenhol természetesen alakulnak a dolgok (remélhetőleg), ezt a témát minden anyukának meg kell előbb vagy utóbb ugrania. De hogyan? Kisimult idegekkel, vagy megbékélve a sorssal és azzal, hogy a szobatisztaság egy olyan folyamat, amihez idő kell, s minden gyerek más ütemben érik meg a tiszta alsóra? Amikor megszületik a gyerek, boldogan vesszük a helyes kis pelenkacsomagokat, amiket az ügyes marketingesek pontosan nekünk terveztek, hogy jó kedvvel vegyük le a boltban a polcról őket. Sőt, még tudományosan be is vagyunk sorolva a pelenkavásárlás szerint, bizony! Aztán telnek a hónapok és egyre jobban tele van a pelenkán kívül a hócipőnk is, mert a gyerek csak termel, csak termel, a pelenka meg fogy.


De mikor jön el a nagy pillanat, amikor értelmét nyeri a gyereknél a bili, vagy a vécé? Minket anyáink néha drasztikus eszközökkel térítettek a „jó” útra, s volt olyan ismerős, aki ülni még alig tudott, de jóanyja rátette a bilire kitámasztva. Mindenképpen gazdaságos megoldás, ámbátor ha ezt ma valaki manapság hosszútávon alkalmazza, a GYIVI is felkaphatja a fejét. Az első próbálkozásainkat a lakás egészen biztosan tömény ammóniaszaggal és tábori állapotokkal hálálja meg, s a mosógépünk soha olyan aktív nem lesz, mint akkor. Célszerű betárazni több tucat bugyit, sortot, szoknyácskát, hogy ruhában vészelhesse át a gyerek az átállást, ne pucéran.

Kellene persze írnunk arra is valamit, hogy mégis mikor csapjunk a lecsóba, de ez nagyon változó. Vannak gyerekek, akik egészen korán, már bőven 2 éves kor előtt rábeszélhetőek egy kis látványbilizésre (azért ez a ritkább), s vannak, akik még az óvodai gyors hajrát is nehezen veszik. Sokan állítják, hogy a lányok előbb szobatiszták, mint a fiúk, bár ezt én nem tapasztaltam. Szakemberek szerint a korai szobatisztaság erőltetése személyiségfejlődési zavarokat okozhat, ami később kerül csak a felszínre.

Külön fejezet az éjszakai pelenka nélküliség. Sok gyerek hosszú évekig nem hagyja szárazon a lepedőt, s ennek nem mindig áll a hátterében valamilyen lelki dolog, vagy rejtett betegség, egyszerűen még nem jött el nála az idő. S ugyan nagy lelkierő és türelem kell az ilyen gyerekek szobatisztaságához, érdemes kivárni, amíg a gyerek is ráérez a témára. Fontos kérdés, hogy mi megy előbb a bilibe? Általában a pisi, bár ismerek olyan gyereket is, aki a kakát tudta hibátlanul a bilibe formázni, a pisivel nem mindig ért a célhoz. Sokan viszont hurcolják inkább a kakát a fenekükben, mint hogy szembesüljenek a biliben a medvével. S ez már generálja is tovább a szorulás ördögi körét, amikor egy kakának úgy tud örülni a család, mint egy 13. havi fizetésnek.

Az utolsó említésre méltó kérdés pedig az, hogy mit szeret a mami jobban. Rá tudja-e venni korán a gyereket, hogy a a vécére üljön szűkítővel, vagy mossa a bilit szorgalmasan. Ez igazán ízlés és szerencse dolga.

Mint ahogy tulajdonképpen az egész szobatisztaság. Anyák, apák, szezon van, vegyük le a gyerekekről a pelenkát, hadd trágyázzanak és locsoljanak kedvükre, s majd elválik, hogy hosszútávon sikeresek voltunk-e!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.10 12:42:03ruju

  hííííjjjjj, Cobold, hajrá. :-S

 • 2008.06.10 12:43:11Katarina

  Cobold: a gyerkőcnek athopias dermatitise van, vidd el bőrgyógyászhoz! Nagyon súlyos tüneteknél steroidos krémet írnak fel, ami enyhíti a sebeket.

 • 2008.06.10 12:44:01Katarina

  Ruju: mint az angol fűre, vagy a britek életszínvonalára:-)))

 • 2008.06.10 13:00:34Este

  kicsit más..fiús anyák előnyben :) azt mondta nekünk a gyerekorvos, hogy ha szűk az előbőr, márpedig szűk, várni kell a szobatisztaságik a műtéttel, különben a pelus miatt elfertőződhet..egy kicsit emiatt eröltetném én a pelus elhagyást, de mégsem. Ilyennel már találkoztatok? Tényleg meg kell várni? Azért az sem lehet egy könnyen megemészthető élmény, főleg már nagyobb korban, hogy valaki matat ott valamit és levág valamit és utána fáj a pisilés. Fene se tudja melyik a nagyobb trauma?

 • 2008.06.10 13:03:05Katarina

  Este: ha kétségeid vannak, vedd fel a kapcsolatot egy gyermekurológussal.

 • 2008.06.10 13:08:00Cobold

  2008.06.10 10:38:46 vikócza

  Mi is pont így csináljuk valahogy, csak az enyim még az elején van az útnak.

  Feláll a biliről, és mondja, hogy "öntsük", és öntjük.

 • 2008.06.10 13:08:10Cobold

  2008.06.10 10:38:46 vikócza

  Mi is pont így csináljuk valahogy, csak az enyim még az elején van az útnak.

  Feláll a biliről, és mondja, hogy "öntsük", és öntjük.

 • 2008.06.10 13:08:15Cobold

  2008.06.10 10:38:46 vikócza

  Mi is pont így csináljuk valahogy, csak az enyim még az elején van az útnak.

  Feláll a biliről, és mondja, hogy "öntsük", és öntjük.

 • 2008.06.10 13:08:21Cobold

  2008.06.10 10:38:46 vikócza

  Mi is pont így csináljuk valahogy, csak az enyim még az elején van az útnak.

  Feláll a biliről, és mondja, hogy "öntsük", és öntjük.

 • 2008.06.10 13:08:49Cobold

  2008.06.10 10:38:46 vikócza

  Mi is pont így csináljuk valahogy, csak az enyim még az elején van az útnak.

  Feláll a biliről, és mondja, hogy "öntsük", és öntjük.

 • 2008.06.10 13:09:03Cobold

  Remek.

  még 10x kérem.

 • 2008.06.10 13:19:58Cobold

  2008.06.10 10:43:14 Normi

  babakozelben.hu/cikkek/babapelenkanelkul1.htm

 • 2008.06.10 13:21:23bobita

  Én is vikóczához hasonlóan elég korán elkezdtem ráültetni a fiamat a bilire. Nem tudom, hogy ettől hamarabb lesz-e szobatitszte, de igazából nem is az a cél, hanem hogy egyszerűen szokja. Megfigyeltem, hogy mindig reggeli után kakilt és kialakult az a szokás, hogy reggeli, kb 10 perc játék és már éreztem is a szagot és mentünk pelenkát cserélni. Innen jött az ötlet, hogy miért ne próbálhatná meg a bilibe, és elég nagy százalékban be is jön. Ha egy ideig nincs semmi produktum és többször föláll róla akkor visszaadom a pelust és megy tovább játszani. Sztem ebben semmi erőltetés nincs. A másik, hogy pisilésnél is úgy csináljuk, hogy a gyerek is mint a felnőtt alávs közben nem pisil, csak amikor megébred ézért általában ha rögtön ébredés után ráteszem a bilire belepisil. Bár még nem tud beszélni, de sokszor úgy érzem, hogy érti, hogy mire való a bili, mert előfordul, hogy ráteszem, pisil és már pattan is fel róla. Úgy tervezem, hogy a pelenkát csak akkor veszem le róla, ha rendszeresen száraz marad. Mert szerintem az sokkal nagyobb stressz a gyereknek ha minidig becsurog és állandóan azt érzi, hogy valami nem sikerül neki, mint az hogy kicsi korától időnként pár percre ráültetem a bilire. Persze nyáron lehet hogy kisbugyizunk majd, vagy estleg mesztelen fenékkel lesz, ha egyetelen pronyt olvasó sem lesz a közelben :). Egyébkén a kakiban is rengeteg baktérium van, ami ugyan a gyerekből jön, de a bélből, és pl. a húgycsőben ugyanúgy tud(na) fertőzést okozni. Szóval szerintem tiszta helyen odafigyelve lehet a gyerek mesztelenül.

 • 2008.06.10 14:13:34Hogolyo

  anyósom hihetetlenül egyszerűen megoldotta a szobatisztaság és az önállóan evés kérdését: nem kérdezett ugyanis, hanem vásárolt egy bilit és egy fém evőeszköz szettet a ded egyéves szülinapjára. Mi mutogattuk neki mindkettőt, mondta, hogy OK, de ő maradna a pelusban. Két áévesen anyósom elkzdte kérdezni, hogy nem kellene-e... esetleg... meg nincs-e a gyermek elmaradva. Ráadásul májusi a kiskrapek, úgyhogy nyáron kellett volna szobatásztának lennie, ehelyett ő inkáb beszélni kezdett azon a nyáron. Aztán novemberben (vagy még később) 2-3 hét napközbeni rendszeresen becsurizás után egyszer elfelejtettünk neki pelust adni a délutáni alváshoz, és nem pisilt be. Azóta sem. Éjszakára kb. újabb két hét múlva nem kapott (akkor már tudatosan) pelust és talán két éjszaka kellett lepedőt cserélni. Akkor mondjuk rögtön vagy hármat, de azóta semmit. Tudom, hogy mákom van a fiúval, de legalább ebben legyen, ha már másban kicsit erős az akarata... Konkrétan egy hisztigép:))

  Ja, az evőeszközöket meg folyamatosan (már a villánál tartunk 2,5 éves kora óta) használja. Ott kellett egy kis ráhatás, de a bölcsiben segítettek.

 • 2008.06.10 15:41:03whehehe

  na igen, szerintem is. a bölcsiben ellesegetik egymástól, hogy mit hogy kell csinálni. mig én otthon magyarázok és könyörgök, addig odabent a bölcsiben egy pillanat műve az egész. én is elkezdtem a nagyfiamnál másfél évesen (mert akkor volt nyár - burhaha...) aztán amikor az lett a vége, hogy a pelenkacsere helyett folyton mostam - kézzel, merthogy egy bugyival nem inditok mosógépet - akkor visszakapta a gyerek a pelust.

  aztán az én önálló nagyfiam úgy két és félévesen, azt mondta, anya pisilni kell, és onnan biliztünk. ő eldöntötte, én alkalmazkodtam...

 • 2008.06.10 15:49:24fecske

  Kedves szülők, a lényeg, hogy ne legyünk szemérmesek! Hagyjuk nyitva a wc ajtót, ha lát minket, a példaképeit, a wc-n produkálni, nagy ösztönzést fog érezni arra, hogy maga is megpróbálja. A bili is jó, ha szem elött van. Bevállalósabb szülök kitűnő eredményt érhetnek el, ha maguk is használják a gyerek elött.

  Egy dicsekvés: a lányom maga mondta 2,5 évesen, hogy nem kér több pelust éjszakára. Én rendszeresen felkeltem ellenőrizni, de igaza volt, tényleg nem kellett neki.

 • 2008.06.10 15:50:264tissimo

  Vécészűkítő kontra bili ügyben olvastam tudományos magyarázatot: a kisgyerek teste részének tekinti a kakit-pisit, a biliben szemmel tudja tartani a produktumot, nemcsak eltűnik egy lyukban a Wc-ben. Nem mindenkinél igaz, de figyeljetek oda, ha pánikba esik a gyerek a WC fölött, amikor eltűnik az övé, inkább akkor talán bilizzen. Ugyanilyen félelmet jelenthet a kád lefolyója is sok apróságnak. Selma Fraiberg: A varázsos években olvastam ezekről, itt a porontyon ajánlotta valaki régebben, és tényleg szuper könyv!

 • 2008.06.10 15:56:17Subbantósdi

  4tissimo: köszi a tanácsot, akkor azért veszünk egy bilit is, talonba. :o)

 • 2008.06.10 15:57:25Subbantósdi

  fecske: nálunk LIVE SHOW :o) a wc-zés, legalábbis nálam, a férjem szeret zárkózni, nem tudom rávenni, hogy Ő is engedje. :o)

  De nem baj, úgyis engem lát többet wc-n és a pisilést úgy sem kell eltanulnia, lány révén, a férjemtől. :o)

 • 2008.06.10 16:00:56Subbantósdi

  Hát én is nagyon örülnék és várom is, hogy a lányom jelezze a dolgokat, jó lenne, de azért lehet, hogy nem minden gyerek ilyen könnyen közlő tipus, hanem valahogy rá kell ébreszteni, hogy már menne ez is.

  Nálunk pl. az önálló evésnél volt ez, hogy nem volt motivált, nem akarta, de mikor rávezettük, ment két héten belül, kézzel-kanállal, majdhogynem tisztán, szóval van olyan, hogy nekünk kell kitalálni, vajon érett-e már, mert kényelmes, lusta a gyerek és nem az a felnőtt-utánzó tipus. A lányom sem az.

  Szóval szerintem mai napig nem enne önállóan, ha én nem vettem volna rá, finom módszerekkel.

 • 2008.06.10 16:01:05Subbantósdi

  Hát én is nagyon örülnék és várom is, hogy a lányom jelezze a dolgokat, jó lenne, de azért lehet, hogy nem minden gyerek ilyen könnyen közlő tipus, hanem valahogy rá kell ébreszteni, hogy már menne ez is.

  Nálunk pl. az önálló evésnél volt ez, hogy nem volt motivált, nem akarta, de mikor rávezettük, ment két héten belül, kézzel-kanállal, majdhogynem tisztán, szóval van olyan, hogy nekünk kell kitalálni, vajon érett-e már, mert kényelmes, lusta a gyerek és nem az a felnőtt-utánzó tipus. A lányom sem az.

  Szóval szerintem mai napig nem enne önállóan, ha én nem vettem volna rá, finom módszerekkel.

 • 2008.06.10 16:08:48Kicsi Mini

  Mimas!Köszönöm szépen,ez azért már biztató!A doki nénink szintén azt mondta,hogy ne izguljak,az érettségin még nem találkozott pelusos gyerekkel!Megpróbáltam a "nincs itthon pelus" módszert,de azért se kakil a wc-be,inkább tartja ,addig amíg csak bírja.A nagyfiammal is megkínlódtunk anno,mert ő meg elég szorulásos lett,egész kis iskolás koráig.Ő is mindig visszatartotta amíg tudta.mindegy,most reménykedem!Mindig mondom neki,hogy nagy ,óvodás lány,meg milyen ügyes stb....Hátha!

 • 2008.06.10 17:02:55pedit

  Ez a téma nálunk folyton aktuális. Nagyobbik lányom négy éves lesz, már teljesen szobatiszta, több, mint egy éve.

  A kicsi kettő lesz a jövő hónapban, éppen szobatisztaságot tanulunk.

  A nagyobbiknál a következőképpen alakult. Nagymama és egyéb külső hatásra bilire ültettem amint megtanult járni, remekül elüldögélt a bilin akár másfél órán át is. Szegénykém. A mai napig nem értem hogy lehettem ilyen hülye.

  Azután állandóan a bili mellé pisilt, sehogy nem értette meg, hogy az nem baj ha a bilit összekoszolja. Azután ott pisilt ahol, és amikor kellett a bugyiba. Majd egyszercsak az éjszakai pelusok szárazok lettek. Hamarabb lett éjszaka szobatiszta, mint nappal. Ettől számítva még jó két hónap kellett, hogy nappal is szobatiszta legyen. Semmi trükk, semmi módszer nem segített, sem jutalom, sem dorgálás. Amíg ő úgy nem döntött, hogy nem kell a pelus, addig én küzdhettem. Gyakorlatilag három évesen egyik napról a másikra lett szobatiszta, mondhatni az én béna próbálkozásaim ellenére.

  A kicsi szerencsésebb, nem ültettem a bilire, nem erőltettem. Ő maga szól, ha akar, ha kell. Persze a nővére jó példamutató. Most ott tartunk, hogy nappalra nem nagyon kell pelus, csak ha megyünk valahová.

  Már több reggel is tapasztaltam, hogy az éjszakai pelus teljesen száraz, ezt jó előjelnek veszem.

 • 2008.06.10 17:05:24pedit

  Ami nálunk még segített. A bili körüli örömtánc, ha belesikerült.

  Ez a mai napig megvan.

  A nagyobbik lányom kakáját meg kell nézni, minden alkalommal, hogy ő most éppen "mit" kakált. Mindig valami formát lát benne, fagyit, helyet, labdát stb.

 • 2008.06.10 20:00:26Cobold

  Egy kis saját plusz vélemény. Nem kell bilivel, wc-vel, stb. kezdeni a szobatisztaságra szoktatást. Meg lehet figyelni a babáknál, mikor ürítenek. Gyakran pont pelenkacsere közben. Az én lányom picinek, ha kibontottam, szinte mindig pisilt ilyenkor, akkor is, ha száraz volt a pelus, akkor is, ha pisis volt. A kakit valamelyest le lehet szűrni a viselkedésből. Gyakran ilyenkor lefektettem a hátára, kibontottam, felemeltem a lábát, beszéltem hozzá. Megvártam, míg kakilt, aztán tiszta pelus. Sztem az extraérzékeny bőrének ez sokat számított, így az ő komfortérzetének is.

  Nekem a legkisebb húgom még erősen kiskorú, és anyum emlékeit pedig feljegyzések támasztják alá. Legkisebb húgom szinte magától lett szobatiszta. Hasonló módszerrel, ahogy én is írtam az előbb, megszokta, hogy kaki a pelusba soha. Ezért aztán üvöltött, ha mégis becsúszott. A kaki hamar ment utána a bilibe is, majd jött a nyár, a bugyika, és a pisi is ment a bilibe.

 • 2008.06.10 20:02:38Cobold

  2008.06.10 12:27:02 ruju

  Valahol ezt hívják nevelésnek szerintem, ezt nem csak a bilizéssel kapcsolatban csinálod. Hanem mindennel. Játsszótéri viselkedés, evés, stb.

  Példamutatás, és megmutatod, így is lehet.

 • 2008.06.10 20:23:03Normi

  Cobold, igen, én is ezt (, amit belinkeltél)olvastam valamikor, csak addigra mi lecsúsztunk a lehetőségről. Biztos macerásabb eleinte, de érdemes kipróbálni.

 • 2008.06.10 20:50:28Cobold

  2008.06.10 12:27:19 Okoska

  Hasonló problémám nekem is volt, csakhogy, ez nálam kamaszkorom UTÁN ALAKULT KI. Nem pici kortól.

 • 2008.06.10 20:53:51Cobold

  2008.06.10 12:43:11 Katarina

  Látta orvos, kezelve van, most tünetmentes.

 • 2008.06.10 20:57:40Cobold

  2008.06.10 13:21:23 bobita

  Mi is hasonlóan csináljuk, és mi vagyunk az élő példa arra is, hogy a kaki a pelusban ugyanolyan fertőzésforrás, mint bármi, ami koszos, és érintkezik a babával. Vesemedencegyulladás, húgyuti fertőzés, kórház. Azt mondták, SEMMIT nem tudtam volna tenni, amíg pelenkás, bármikor újra előfordulhat. Hát így.

 • 2008.06.10 21:03:21Cobold

  2008.06.10 17:02:55 pedit

  Ebben az esetben neked van igazad, kár erőltetni. Ha nem tudja, nem érti a gyerek, hogy a bili mire való, és nem lehet rávezetni, akkor sztem hagyni kell.

 • 2008.06.11 00:14:47Vierre_

  Soha nem használtam bilit.

  Mindig vécével kezdtem és mindig akkor amikor a verbális kommunikáció kialakult így meg lehetett vele beszélni.

  A nagyfiam három évesen teljesen szoba tiszta lett, mint ahogy három évesen már tökéletesen beszélt és értett mindent amit mondtam neki, a kicsi három és fél évesen már csak este pelenkás, de mivel még nem mindig ért mindent amit mondok, így várok addig, amíg kaland szinten el tudjuk kezdeni úgy, hogy ő is kalandnak és izgiségnek élje meg.

  Nem hiszek a biliben, onnan még külön út a vécé, vettem gyerekwécédeszkát, a nagy használta a kicsinek nem kellett és büszkék voltak, élvezték a vécét, utánoztak, olvastak fejjel lefelé tartva valami fantasy könyvet :))))) és nagyot játszottak.

 • 2008.06.11 08:36:03Subbantósdi

  Vierre: egyetértünk, és külön örülök, hogy végre valamiben, mert nem igazán szoktunk egy platformon lebegni. :o)

 • 2008.06.11 08:38:37Subbantósdi

  A bilit talán azért is találták ki, mert nem ne mindenhol megoldott az angol wc, vagy legalábbis régebben azért ez nem volt mindenhol, voltak ugye a pottyantósak, meg azok, ahol a folyosó végén kellett wc-re menni, bérházakban, vagy csak az udvaron volt valami wc szerűség.

  Na meg régebben is ilyen biliszerűben intézték még a királyok is a dolgaikat, a palotáikban, a paraván mögött. Így ez kicsit lekorcsosúlva, ma megmaradt a gyerekeknek.

  De azzal, hogy az angol wc, azaz a a vízöblítéses elterjedt mostmár, szerintem pár év és a bilinek már a szerepe elégge le fog csökkenni, el tudom képzelni, hogy talán már éven belül el is fog tűnni, nem lesz rá igény.

 • 2008.06.11 08:41:10Subbantósdi

  Ezért borzadok el, vagy röhögök vagy egyszerűen tépem a hajamat, mikor látom a csoda színes, zenélő és interaktív, már-már játszóasztal-szerű ultraszuper biliket. :o)

  Nekem a wc-szűkítők, kis létrával vagy kis műanyag hokedlivel odatolva sokkal szimpatikusabbak, mert hát ugye még nem olyan magas a gyerek, hogy felpattanjon, főleg háttal, pisinél ( lányoknál) és kakinál.

 • 2008.06.11 09:46:15SKata

  Szerintetek ha a Lányom egyértelműen jelzi egy ideje,ha kakilnia kell(leguggol,jellegzetes tartással) és általában azonos időpontokban,akkor próbálkozzunk a bilivel?15hónapos...

 • 2008.06.11 11:14:21mirakulum

  Szezon ide, szezon oda, én a 2,5 éves lányomat szeptemberben szoktattam rá a bilizésre, majd villámgyorsan a wc-re. Ja, mi volt a trükk? Egy A4-es lapot a falra ragasztottam a fürdőszobában, ellenálhatatlan micimackós matricákat vásároltam, és egyet minden termés után felragaszthatott. Ment mint az ágyba....

 • 2008.06.11 11:48:41galiba

  mirakulum, ez tetszik, ki fogom próbálni!

 • 2008.06.11 11:59:59Subbantósdi

  Nálunk még nincs érdeklődés semmilyen mese vagy mesefigura iránt, úgyhogy ez a megoldás így kiesik, de ami késik, nem múlik. :o)

 • 2008.06.11 12:30:14verkaverka

  15 hónapos nagyon kicsi még!!! Innen egy szavazat a bili ellen.

 • 2008.06.11 12:32:34Cobold

  2008.06.11 00:14:47 Vierre_

  Nekem az az egy dolog fura ebben... nekem olybá tűnik, hogy a nagyon elvont fogalmakon kívül, az én 15 hós lányom szinte mindent ért.

 • 2008.06.11 12:34:47Cobold

  2008.06.11 09:46:15 SKata

  Enyim még nincsen 15 hónapos, ha nem beteg, mindig a bilibe kakil, és sokszor szól azért is, ha pisilnie kell. Ez azért általában becsorog. Egy próbát megér, de ha nagyon tiltakozik, várjatok még.

 • 2008.06.11 13:22:24AncsiPancsi

  Sziasztok!

  Cobold

  Igen is okoz súlyos problémát a nem megfelelő szobatisztaságra szoktatás.

  Freud által ismert anális fixációt

  www.hazipatika.com/topics/hatso_fertaly/articles/Nem_adja_ami_az_ove?aid=20070912142502

 • 2008.06.11 13:24:13AncsiPancsi

  Olvassátok el a cikket.

  Komoly lelki problémák forrása lehet.

 • 2008.06.11 13:30:06AncsiPancsi

  Nekem is 15 hós a fiam,de annyira szeleburdi h nem lehet egy percre leállítani.

  Hát még bilire ültetni.

  Azt már tudja ő is hogy mit csinál apa és anya abban a kicsi sötét likban valami furcsa alakú micsoda felett.

  Meggyőződésem ,hogy jelezni fogja ha már szobatiszta akar lenni.

 • 2008.06.11 13:42:58SKata

  Köszi Lányok(Fiúk:)? ),nyilván meg fogom próbálni,de erőltetni semmiképp se.Lehet,hogy meg sem ül a bilin,inkább elszalad:).Pont ma volt a védőnő,majd' egy év után és kiokosított:),szerinte is megér egy próbát.

 • 2008.06.11 13:46:57Cobold

  2008.06.11 13:22:24 AncsiPancsi

  Elolvastam, számomra ez volt a lényeg:

  "A szobatisztaságra nevelés időszakában előforduló "balesetek" túlzott anyai elítélése húzódhat meg a krónikus székrekedés és/vagy a különböző ürítési "szertartások" mögött"  Erről beszéltem én is, hogy nem a korai életkorban történő, hanem a nem megfelelő szobatisztaságra szoktatással van a baj.  A pszichológusnő által írt szöveg többsége egy teljesen más beállítottságú ember számára nehezen értelmezhető, amúgy.

 • 2008.06.11 15:19:40AncsiPancsi

  Cobold  Tudom kicsit túl tudományosra sikeredett a cikk.

  Sajna jobbat nem találtam a gugliban.

  Lényeg igen azon van ,hogy ne erőltessünk semmit.

  Ne váljon megfelelési kényszerré.

  Az anya csak a gyerek reakcióját ,motivációját és fejlettségi szintjét nézze.Ez bármikor lehet,

  valakinek egyévesen valakinek csak három.Bár általában a 2-3 éves kort tarják a legmegfelelőbbnek a szakemberek.

  Ne az álljon előtérben, hogy ekkor és akkor kéne másik ezt meg azt mondta.

  Vagyis ne a külső vagy belső nyomásra kényszerítse a gyereket a szobatisztaságra.

  Lényeg a lényeg a túlzott elvárás a szobatisztaságra összefüggésben áll a felnőttkori kényszerbetegségekkel,depresszióval.

 • 2008.06.11 22:20:54miramira

  Nekem a lányom 26 hónaposan lett szobatiszta 27 hónaposan ágytiszta.Most 32-hónapos és éjjel azóta 2-szer pisil be.Jól összehozta.

  Kakilni nálunk is macerás.Van hogy szól hogy kell neki és szalad a bimbire,de mivel gyakori székrekedéses nehéz neki így rájödtem hogy azért bújik el mert már kicsit szégyenli ,de gugyulva könnyebb neki.Nem haragszom érte,de mindig elismétlem hogy próbáljon a Wc/bimbi_be.

  Ja van hogy olyan nehezen hozza össze hogy szól hogy anya gyere ilyenkor fogom a kiskezét és eggyüt nyomunk.:-)

  Az elején volt hogy egyszer ment be de olyan is hogy 10-szer.De nem kapta vissza a pelust,csk mikor nagyon kérte.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta