SZÜLŐSÉG

A tehéntej megterheli a kisbabák veséjét

2008. május 20., kedd 16:08

A tehéntejben túl sok a fehérje, a só és az ásványi anyagok, ami megterhelő egy egy év alatti kisgyerek szervezetének. A tehéntejtől a széklet lúgosabb lesz, ami pedig növeli az allergia és az ekcéma kialakulásának előfordulását. Az orvosok tápszert javasolnak helyette, de csak akkor, ha az anyatej mennyisége már nem elegendő.

Nézze meg képeinket!

A Magyar Gyermekorvosok Tanácsa felvilágosító programsorozatot indított, amelynek első előadásán a tejalapú táplálás fontosságáról beszéltek a szakértők: Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Tanácsának elnöke, Dr. Veres Gábor gasztroenterológus, valamint Kugler Gyöngyi, pszichológus.


A felvilágosító program keretében készített reprezentatív kutatás (melyet 6-12 hónapos csecsemők édesanyjai körében végeztek) azt mutatta, hogy a kisbabák több mint felét még szoptatják hat hónapos korukban. A hónapok előrehaladtával a szoptató anyák száma csökken. Ebben a korban a fejlődéshez, hogy a csöppség megközelítőleg megháromszorozhassa a születési súlyát egy éves korára, a gyerekorvosok álláspontja szerint 5-8 deciliter tejalapú táplálék szükséges. Ijesztő adat, hogy a gyermekek 45 százaléka a szükséges mennyiségnél kevesebb tejet kap. Az anyatej pótlását – az orvosok egyértelmű állásfoglalása ellenére – még ma is sokan tehéntejjel oldják meg.A kutatás is igazolja, hogy ma már szerencsére az anyák mindössze 20 százaléka nem szoptatja saját elhatározásból a gyermekét. A programban is hangsúlyozzák a szakértők, hogy a gyermek legjobb tápláléka az anyatej, azonban ha nincs elég, akkor pótolni kell azt. Sokan tartózkodnak tápszer adásától, így a 6 hónapos gyermekek 5 százaléka, valamint a 10-12 hónapos babák ötöde kap tehéntejet. Az anyák egyötöde teljesen elutasítja a tápszert, pedig az anyatej után az a baba legjobb tápláléka, hiszen összetételében hasonló ahhoz.

Dr. Veres Gábor elmondta, hogy a tehéntejben túl sok a fehérje (1dl-ben 3,3g), a só és az ásványi anyagok, ami egy éves kor alatt megterheli a veséket, a széklet pedig lúgosabb lesz, ami a végbélnyílás környékén okozhat gyulladást. A gyermekorvosok egy éves kor után is inkább a babatej adását javasolják, mint a tehéntejet. A régen gyakran adott feles tej (fele víz, fele tej) nem jó megoldás, hiszen a hígítás következtében csak feleannyi tápanyag és kalória van benne.

Sajnos nagyon sok anyuka érez bűntudatot, szorongást a nem elegendő mennyiségű anyatej miatt, ami tovább növeli a tej csökkenésének esélyét is. Pedig az anya –gyermek viszonyt nem az határozza meg, hogy tudja-e szoptatni az édesanya, hanem a fő funkciók ellátása, táplálás, a biztonságnyújtás, amely megalapozza az ősbizalom kialakulását, mondta el Kugler Gyöngyi. A meghitt etetés cumisüveggel is megoldható, vagy pohárból is kaphatják a kiegészítő táplálékot a gyermekek.

A napi ajánlott tejalapú táplálékmennyiség nem csak anyatejjel és tápszerrel érhető el: a javasolt bevezetési időpont után egyéb tejtermékekkel (pl. joghurt) is színesíthetjük a kicsik ételválasztékát. Ha egy éves kor fölötti gyermeknek tehéntejet szeretnénk adni, mindenképpen lassan és fokozatosan vezessük be, két-három napig fél decit kapjon a gyerek, majd két hét alatt elérhetjük az ajánlott napi mennyiséget, javasolta Dr. Veres Gábor.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.21 19:53:36Sue

  Cozumel, nem biztos, hogy erről mindenki tud. Én pl. nem emlékszem, hogy bármikor használtam volna a szót, de van, aki naponta használja. Ők nem így gondolják, de mindegy...nekem ez a véleményem. Olvasni egyébként is könnyebb, mint írni, az egy passzív készség.

 • 2008.05.21 20:00:20Pandi

  Sue  Na, teszek én is még egy kísérletet.:)))  Tehát ha elég volt a nyelvtudás ahhoz, hogy a cikkhez egy végletes és az írója számára is nyilvánvalóan (idézném: "És most mindenki leveheti a fejem.") indulatokat kiváltó hozzászólást írjon, akkor bizony legyen elég ahhoz is, hogy a kritikákat - akár a nyelvtani/stilisztikai kérdésekben is - elviselje.  Mellesleg én valóban autodidakta módon, nyelvkönyvek és hangkazetta segítségével tanultam meg az olasz nyelvet úgy, hogy tizennégy évig a kenyermet is azzal kerestem.

  Ettől függetlenül eszembe nem jutna, hogy olasz fórumokon olasz anyákat szándékosan haragítsak magamra, hogy még esetleg a nyelvtudásomba is belekössenek.  Egyébként pedig magyarul sem jut eszembe szándékosan magamra haragítani bárkit is, még ha a véleményemet időnként igen szenvedélyesen is védem.

 • 2008.05.21 20:19:26psyché

  A tehentej valoban nem igazan jo 1 eves kor elött a gyerekeknek. 6 honapos kor alatt erdemes HA tejet adni, de inkabb tovabb, ha vki nem akar / nem tud szoptatni. De a tehentejjel amugyis vigyazni kell, mert a teheneket antibiotikummal kezelik, ami egy az egybe atmegy a tejbe, igy erdemesebb kisgyerekeknek biotejet ill. bio tejtermekeket adni. Vannak tudosok, akik szerint kifejezetten artalmas a tehentej. Ha akartok rola olvasni:

  www.tenyek-tevhitek.hu/tej.htm

  en azert nem ertek egyet azzal, amit ott ir a szerzö, de mindenkepp tanulsagos elolvasni.

  A szoptatassal kapcsolatban: valoban a nök több, mint 90% kepes (lenne) ra fizikailag. Ha azonban vki ugy nyugodtabb es kiegyensulyozottabb, hogy nem szoptat, akkotr inkabb ne szoptasson, mert a gyereknek az anyatejnel sokkal fontosabb egy nyugodt es boldog anyuka, aki szivesen foglalkozik vele. Egyebkent volt olyan baratnöm, akinek befele növö mellbimboi vannak es mind2 gyereket szoptatta. Igaz, az elsö 2 honap nagyon maceras volt, de sikerült neki. De voltak olyan ismeröseim is, akiknek nem voltak igazabol fizikai problemai, megsem szoptattak. Igy voltak kiegyensulyozottabbak.:-)

 • 2008.05.21 20:25:03csaksemmicicó

  Nem kell bántani, ha ő ezt gondolja, hát legyen vele boldog! Manapság az a trend, hogy csak az lehet "szuper anya" aki még négy éves gyerekét is szoptatja...bár szerintem, hogy ki milyen anya, egyáltalán nem ettől függ! A szoptatós fun club mindig igen hangos, nekem is mondtak mindent, mikor kiderült, hogy nem tudom már anyatejjel táplálni a gyereket, de nem vagyok hajlandó magamra venni a negatív megjegyzéseket.

 • 2008.05.21 21:59:28evaandrea

  A kecsketej sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej, emiatt hamarabb lehet(ne) gyerekeknek is adni, de elég macerás. Pl nem mindegy, hogy hol fejik a kecskét, csak úgy jó, ha szabadlevegőn, mert felveszi az istállószagot a tej. Elég nehéz beszerezni, fel kell kutatni, hol tartanak kecskét, ill el is adják a tejét...stb Egyébként allergiásoknak kifejezetten javallott. Az óvónénink kisfia enélkül nem tudott létezni pollenszezonban.

  Közvetlen tapasztalatom nincs, de laikusként azt gondolom, egy biológiai táplálék mindig jobb, mint egy mesterséges, és ha lehetséges, ami persze nincs mindig így, ehhez tartom magam.

  Szerintem egy 1 évesnek a fél liter tej is sok, de a 8 deci túlzás. Persze a joghurt, túró sajt kiválthatja a tejmennyiséget, és akkor már másként áll a dolog. De gondoljunk bele egy 1 éves étlapjába, mikor hogy képes 8 deci tejet meginni, hisz már gyakorlatilag mindent ehet, kenyeret, húsféléket, gyümölcsöt zöldséget, szóval ezek rovására működik csak ekkora tejmennyiség. Pedig ezek is fontosak.

  Egyébként a szomszéd kislány, aki az egyik gyerekemmel azonos korú, 1-2 éves korától rengeteg tejet ivott, szinte literszámra, és 3-4 évesen elkezdett fájni a hasa, sokáig nem tudták kideríteni az okát. Tejallergia.

  Emiatt is azt gondolom, nem jók az egyoldalú, kiegyensúlyozatlan dolgok.

  A legkisebb gyerekem az anyatej után utálta a tápszert, a tejpépet, a tejet ma is csak miden szökő évben issza meg. Nem tudom az okát, ill egyszerűen nem szereti, de tiszteletben tartom, és nem erőltetem. Van más kalciumforrás is, ill a tejtermékeket szereti, minden gyümölcsöt, zöldséget megeszik, úgyhogy nem aggódom.

 • 2008.05.21 22:12:17AncsiPancsi

  Lányok Fekete Pákó odavágna........

  Bocsi csak vicc volt. :))  OFF

  Sue

  Csak egy kérdés?

  A fiam 15 hós nem beszél még.

  Szeptemberben kimegyünk angol nyelvterületű helyre lakni.

  Szt. ez mennyiben befolyásolja a beszédfejlődését?

  Úgy vettem ki a szavaidból van tapasztalatod ebben a témában.

  Köszi.

  ON

 • 2008.05.21 22:13:15monsterwoman1

  Sue!

  Nem tudom, vagy-e még, de du elfelejtettem írni:Az én férjem szerint meg nincs annál természetellenesebb, hogy egy négylábú emlős tejét fogyasztjuk literszám naponta:-)

  (ezt egyébként mindig akkor közli vigyorogva, amikor aggályoskodom az ágyban, hogy jajhagyda tejescicimetmertúgyzavar)

  Arra volt válasz, miszerint a férjed ódzkodik egy másik anya tejét adni a picinek.

 • 2008.05.21 22:33:41psyché

  AncsiPancsi:

  A Suenak feltett kerdesedre valaszolnek. Attol függ, hogy Angliaban veled lesz-e otthon, vagy beadod-e mondjuk bölcsibe. Ha otthon marad veled, akkor nagyjabol semmilyen szempontbol nem befolyasolja, ha beadod a bölcsibe, akkor viszont gyorsan es könnyen megtanul majd angolul. Valoszinüleg eleinte egy kicsit keverni fogja a ket nyelvet (de nem feltetlenül), utana viszont tökeletes kiejtessel fog beszelni angolul. Ha te ill. ti otthon tovabbra is magyarul beszeltek vele, akkor a magyart sem fogja elfelejteni. Amugy, ha ott terveztek maradni hosszu tavon, ugy iskolas koran is tul, akkor nagy valoszinüseggel felnöttkent inakbb az angol lesz szamara a kommunikaci nyelve, nem pedig a magyar.

 • 2008.05.21 22:35:30evaandrea

  Bokretali,

  szégyellem Magam a többiek helyett a durvaságuk miatt. Azért mert valaki nem ért egyet a véleményeddel, letámad a helyesírásod miatt...sajnos jellemző "magyar" szokás, de ne gondold, hogy mindenki így gondol, érez.

  Szerintem nagyon jól írsz magyarul, én pl nem vettem volna észre, hogy nem ez az anyanyelved, bár szerintem senki, szóval ez egy gratuláció a nyelvtudásodhoz! Egy külföldi sem cikizte se a nyelvtudásomat, se a helyesírásomat soha, sőt mindig halálra dícsértek, hogy milyen jól bírom a nyelvüket, pedig tisztában vagyok azzal, hogy ez nyilván soha nem lesz tökéletes. Egyszerűen örültek, hogy érdeklődök irántuk, és valóban empatikusok voltak.

  Remélem, "empatikus és toleráns" honfitársaim nem tudják elvenni a kedvedet attól, hogy továbbra is írj, ill olvass itt kedved szerint.

  A helyesírás miatt ne zavartasd Magad, egyrészt vannak itt anyanyelvűek is hasonló hibákkal, másrészt a mondanivaló a lényeg, és értelemzavaró hibát senki sem talált az írásaidban.

  Harmadrészt a lelkiismeretfurdalásos anyák mindig ugrani fognak erre a témára, amit felvetettél, mert nem tudnak maguknak megbocsájtani, még akkor se, ha mindent megtettek, és azt fogják támadni, aki eszükbe juttatja a (szerintük) hibájukat.Aki el tudja fogadni a tényt, hogy nem szoptat, és ez jó így, mert nem tud, akar,vagy épp a körülmények miatt, stb...abból ez a téma nem vált ki ekkora szenvedélyt...

  Szóval ne haragudj rájuk...

 • 2008.05.21 22:52:00monsterwoman1

  evaandrea!

  Én az előbb szoptattam meg a másfél évesemet, de bokretali írása akkor is felháborított.Tudod miért? Mert a stílus maga az ember....

 • 2008.05.21 23:00:36psyché

  Hat, most direkt elolvastam az elsö hozzaszolasat bokretalinak. en semmi különösebben tamadot nem fedeztem fel nala. Szerintem is kicsit hevesek lettek a reakciok, különösen, hogy többször is elnezest kert töletek. A stilusa pedig kicsit fura, de igy, hogy tudom, hogy nem 100%-os a magyar tudasa, azert azon sem akadnek fel annyira.:-)

 • 2008.05.21 23:12:41evaandrea

  Monsterwoman,

  én azt gondolom, a tolerancia azt jelenti, eltűröm a más véleményt.Ha már felháborodok és támadok, azt nem tűrtem el...tehát nem voltam toleráns.

  Amivel meg egyetértek, azt el is fogadom, ami több, mint egyszerűen eltűrni valamit.

  Én mondjuk olyanokon szoktam felháborodni, hogy verik a gyereket, meg pedofil van a családban, szóval olyan dolgokon, ami szerintem tűrhetetlen.

  Az, hogy valaki véleménye szerint fizikailag szinte mindenki képes lenne szoptatni, szerintem nem tűrhetetlen. Nem muszáj egyet érteni vele, de szerintem a tűréshatáron belül van, senkinek sem ártott vele.Nálam a határ mondjuk ott van, hogy árt-e valakinek, vagy nem. Mindenki a saját tapasztalataiból von le következtetéseket, és mindnyájan máshogyan élünk meg akár azonos dolgokat is, egyszóval különbözőek vagyunk, nyilván a véleményeink is különbözőek. De miért baj ez?

  Így izgalmas a világ.

 • 2008.05.21 23:15:21cozumel

  Evaandrea  en el tudtam fogadni, hogy nagyon rovid ideig szoptattam csak az ikreket, na nem azonnal, de mar regen feldolgoztam.

  A kategorikus kijelenteseket, punktummal vagy anelkul, viszont akkor is utalom.

 • 2008.05.21 23:18:18cozumel

  Egyebkent az a bosszanto, hogy a szoptatas fanok azonnal ugranak a temara, meg akkor is, ha a post NEM ERROL SZOL.  Mert aki tud szoptatni 1 eves korig, az nyilvan nem fog tehentejhez nyulni...

  Aki meg kenytelen potlashoz nyulni, annak ez egy ujabb fontos informacio.

 • 2008.05.21 23:21:21evaandrea

  Cozumel,

  lehet utálni más véleményét, de azért el lehet tűrni, hisz nem árt Neked, vagy?

  Egyébként minden tiszteletem a Tiéd, hisz ikrekkel minden sokkal nehezebb ill külön stratégiát igényel, mint "csak" egy gyerekkel.

  Vagy akár több különöző korúval.

 • 2008.05.21 23:33:04evaandrea

  Én úgy látom, mind a két oldalon vannak szenvedélyek.

  Tulajdonképp egyik oldalon sem állok, mert bár mindegyik gyerekem szoptattam, de nem 1-2 éves korig. A 8 hós gyerekem érdeklődés hiányában elmászott, mert nem akart szopni, viszont egy fesztiválon vadidegen emberekhez odamászott és bár se beszélni, se járni nem tudott, de megértette velük, hogy adjanak neki uborkát,egyrészt jót nevettem, másrészt meggyőzött, hogy másra van szüksége, nem anyatejre. A fanatizmus soha nem vezet jóra, még ha az alapszitu jó is...

  Szerintem a gyereket kell figyelni, az igényeit, ha több lehetőség közül választhat, nagyobb az esély, hogy eltaláljuk, mit is szeretne, mire van szüksége.

  És mivel a gyerekek is különbözőek, megkockáztatom, ez a cikk is olyan, mint oly sok, a tej volt már a legfontosabb, meg a legártalmasabb táplálék is...szóval itt is középen az igazság.

 • 2008.05.21 23:52:50cozumel

  Evaandrea  nekem nem art, mert mar nem erint erzekenyen a tema.

  De annak, aki eppen ezen stresszeli magat, annak egy ilyen beszolas meg csavar egyet a gyomran...

  Es Huhhhnak igaza van am abban, hogy az ilyen kijelentes mindig attol jon, akinek a dolog nem jelentett problemat.

 • 2008.05.22 08:07:59huhhh

  Evaandrea, ha magam is olyan szellemben kommentelnék, mint ahogyan a kifogásolt hozzászólások íródtak, akkor nyilván nekem sem tűnne fel, hogy milyen végtelenül primitív, mások érzéseit tökéletesen figyelmen kívül hagyó a stílusuk. Ha valóban oly toleráns vagy, akkor fogadd el légyszíves, hogy másnak ez a stílus korántsem oly természetes, mint neked.

  Érdekes egyébként, hogy azt felháborítónak tartod (Sue is, csak más okból), ahogy itt egyesek "belegázoltak" bokretali lelkébe, aki pedig szegény csak a nyelvtudását jött csiszolgatni, azon pedig egy tizedmásodperc alatt elegánsan átsiklasz/átsiklotok, ahogy bokretali gázolt másokéba. Utóbbit elintézed azzal, hogy a hülye tápszeres anyukák nem tudják feldolgozni a hiányosságaikat (ami ráadásul badarság, de valószínűleg jobban esik a lelkednek, ha ezt hiszed és hirdeted lépten-nyomon). Ez lenne a kettős mérce?  Már egyszer leírtam, de akkor még egyszer: ha te toleráns vagy másokhoz, akkor mások is toleránsak lesznek hozzád, vagy másként fogalmazva: akkor várhatsz el toleranciát másoktól, ha ezt magadra nézve is kötelezőnek tartod, vagy megint másként: ha te intoleráns vagy másokhoz, akkor ne csodálkozz, ha ők is intoleránsak lesznek hozzád. Ez egyébként nem vadonatúj felfedezés, már a nagypapád is tudta, csak ő még úgy mondta, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. De már akkor is ugyanezt jelentette és az érvényéből sem veszített azóta. Kár lenne elfelejteni, mert nagyon megkönnyíti a dolgodat (és bokretaliét is), ha eszerint élsz.

  Ezt te szereted egy kicsit megfordítani, előbb várod másoktól a toleranciát, aztán majd ráérsz eldönteni, hogy te is toleranciával viszonzod-e (általában nem).  A fentiek alapján egyébként jót szórakoztam a bokretalinak írt védőbeszédeden, amiben az egyetlen toleráns és empatikus magyarként tündökölsz. Leginkább azért volt mulatságos olvasni téged, mert nekem ez sem arról szól, aminek szántad, hanem arról, hogy lásd, bokretali, ÉN mennyivel különb vagyok bunkó honfitársaimnál.

  Túl sok empátiát nem tapasztaltam nálad eddig mások problémái iránt, de ez viszi a pálmát az összes felett: TÉGED személy szerint nem bántottak bokretali kategorikus kijelentései (mellesleg fel sem tűnt neked a tahósága), ezért aztán MINDENKI MÁS tolerancia és empátia nélküli fatuskó, akit viszont igen.  A legérdekesebb az egészben, hogy magam is azt tapasztalom, amit cozumel írt, hogy vannak anyatejesek és vannak tápszeresek, utóbbiak éldegélnek nyugisan, marhára nem érdekli őket, hogy a másik nem tápszerrel eteti meg a gyerekét, ha a gyerek éhes, csinálja mindenki, ahogy neki és a gyerekének legjobb, és - idézem cozumelt: "a szoptatás fanok azonnal ugranak a témára, még akkor is, ha a post NEM ERRŐL SZÓL" (az idézet nem pontos, mert kiraktam rá a cozumel gépéről hiányzó ékezeteket, de talán ez is segíti a megértést :)) Nekem is úgy tűnik ugyanis, hogy a két tábor örök és kibékíthetetlen ellentétét csak és kizárólag azok szítják, akiknek a probléma nem probléma. Ami megint csak marhára nem érdekel(ne), ha nem azt látnám, hogy sokszor pont az ilyen beszólások miatti stressz az utolsó csepp a pohárban, ami miatt a szoptatásra törekvő anyuka a sokadik problémánál feladja, és átkerül a másik oldal által oly lenézett kategóriába. Akkor meg mire jó az egész? Hogy önnön tökéletességed biztos tudatában leírhass ilyeneket: "a lelkiismeretfurdalásos anyák mindig ugrani fognak erre a témára, amit felvetettél, mert nem tudnak maguknak megbocsájtani"? Bokretali hozzászólásához hasonlóan sarkos, nagyon sarkos... nem csodálom, hogy rokonszenv ébredt benned iránta.

 • 2008.05.22 08:35:32huhhh

  "a lelkiismeretfurdalásos anyák mindig ugrani fognak erre a témára, amit felvetettél, mert nem tudnak maguknak megbocsájtani"  Evaandrea, ehhez a kijelentésedhez csak annyit, hogy az egyetlen dolog, amiben egyetértek veled, hogy ez a lelkiismereti dolog valóban kizárólag olyanoknál szokott egyáltalán felmerülni, akik valóban akartak szoptatni, a lefejt tejét a csatornába eresztő extrémhülye ismerősöd biztosan nem lelkizik ilyesmiken. Még soha nem gondolkodtál el azon, hogy akkor miért éreznek mégis lelkiismeretfurdalást a normális anyák? Segítsek? Éppen a bokretaliéhoz és a tiédhez hasonló kijelentések miatt, melyek azt sugallják, hogy szoptatni mindenki tud, csak akarni kell, ergo csak az nem tud szoptatni, aki nem is akar (lásd bokretali), illetve folyton ezzel jönnek, hogy a tápszeres gyerekek anyukái mind biztos lelki sérültek önnön elégtelenségük okán (lásd evaandrea). Úgyhogy akár te is érezhetnél lelkiismeretfurdalást amiatt, hogy ehhez az áldatlan helyzethez te magad is tevőlegesen hozzájárulsz. Remélem, hogy meg tudsz bocsátani magadnak. Legyen szép napod!

 • 2008.05.22 08:51:32Sue

  AncsiPancsi,  Nem tudom, hogy mennyire időre mentek, de gondolom, nem két hétre. Ha évekre, akkor nemcsak befolyásolja, de meg fogja tanulni az angolt, mint második anyanyelvét. A 15 hónapos kicsidnek nagyon jó esélye van, hogy pár hónap alatt teljesen tökéletesen megtanuljon angolul. Ti otthon magyarul beszéljetek csak, a többit bízzátok a környeztére. Viszont ahogy Psyché mondta, ehhez a gyereket be kell adni olyan helyre, ahol körülötte angolul beszélnek. Ekkor garantált a siker. Azzal lehet csak elrontani, ha ti angolul kezdetek el otthon beszélni. Nem szabad semmilyen szinten sem belevinni az otthoni kommunikációba, mert akkor a gyerek egynyelvű lesz. Először biztos, hogy keverni fogja a kettőt, az is lehetséges, hogy később fog elkezdeni beszélni, mint az egynyelvűek (ez gyakori, nem kell megijedni tőle!). Ha még van egyéb kérdésed, szívesen válaszolok! A kétnyelvűség titka, hogy egy pillanatra sem szabad elbizonytalanodni abban, hogy melyik szülő milyen nyelvet beszéljen a gyerekkel, ez nem változzon, mert a gyerek megszokja, hogy ki hogy beszél hozzá.

 • 2008.05.22 08:52:15Sue

  nem=ne

 • 2008.05.22 08:55:08Sue

  Monsterwoman! Van valami abban, amit a férjed mondott, ezen is szoktam gondolkodni! Végülis mindkettő elég furcsa. Mindegy, hogy egy másik embertől vagy egy állattól van a tej, de ez olyan, mint a húsevés, csináljuk, nem gondolkodunk rajta. :))

 • 2008.05.22 09:17:46toria

  tejadás: amikor én felvetettem a dokimnak, h kellene pótlás, azt mondta, nincs annyi tej, hogy az én 3 hósamnak adjanak rceptre, az csak koraszülöttek elég.. így maradt a HA táp.

  Barátnőm pedig - akinek sérült babája van -azt mondta. hogy sok mindenre szűrik a tejet vagy az anyát, de pl alkoholra nem..

 • 2008.05.22 09:38:51Sue

  Toria, úgy látom azok alapján, amit leírtatok, hogy biztonságosabb a táp ilyen helyzetben.

 • 2008.05.22 09:44:38Subbantósdi

  Most kicsire összemenve, én is kaptam már hideget-meleg amúgy (mikor nem tetszett az irományom tartalma) mikor félregépeltem vagy akár tényleg hibásan írtam le dolgokat, nekem a hosszú és rövid magánhangzókkal van bajom, de hát ez van, pedig teljesen magyar származású vagyok.

  Ugye azért engem nem fogtok ezért így piactéren megostorozni? :oO

 • 2008.05.22 09:46:36Subbantósdi

  tori: nálunk is BEBA HA Start Aktív táp ment, aztán Nutrilon, gondunk egyikkel sem volt, "egy szál sem", de azért mi lehet, szerencsések voltunk és ki tudja, mi lesz most a második gyerekemnél, ha nem születik - ami elég valószínű - megint elég tejem.

  PL.mivel hallottam, hogy a Nutrilont, mint olyat, ki akarják vonni a forgalomból, így marad a Milupa, amire sok panaszt hallottam, itt-ott.

 • 2008.05.22 10:04:01macaroni

  Ritkán kukkantok be ide,tegnap este olvasgattam ezt a postot,de nem volt időm reagálni.A szoptatással az elején meggyűlt a bajom,de kitartással,akaraterővel sikerült 2 évig anyatejjel táplálni a nagyobbikat és a kicsinél(16 hónapos)is ez a terv,ha mindkettőnknek jó.

  Szerintem Broketali első hozzászólásában sok igazság volt,bár valószínű,hogy Etiópiában adnának mást is a gyereknek,csak nincs,az az anyatej,amihez meg jutnak nemigazán tápláló.

  A természetközeli népek a legjobbak gyereknevelés terén,gondolok itt az együttalvásra,hátonhordozásra,szoptatásra...stb.  SUE:Te még szpotatsz,csak kevesebb a mennyiség?Ha igen akkor a legjobb,legegészségesebb megoldás a gyakoribb mellretétel lenne,az igény szerinti szoptatás megfelelő mennyiségű anyatejet eredményez.

  Sok sikert akármelyik döntésedhez!Üdv

 • 2008.05.22 10:27:46vikimanka

  A tejpépek közül melyiket ajánlanátok nekünk? Most Humana HA-t írt a dokinénink, de csak gyümivel fogadja el a lányom, még így sem igazán tetszik neki. Még csak naponta egyszer kap egy keveset, most 5 hónapos. Egyébként szopizik, de mivel a dokinéni szerint többet kellene híznia, így ez a napi egyszeri pici pép megy mellette.

 • 2008.05.22 10:53:05Cicu

  Sziasztok!  Három gyermekes édesanyaként említeném, az első 10 hónapos koráig szopizott, majd mivel a tápszert nem fogadta el, az akkori doktornőnk javaslatára (1998), joghurt, tejpép, stb.-vel húztuk ki 1 éves koráig. Akkortól kapott tehéntejet, persze hígítva.Második gyerkőc 14 hóig szopi, semmi probléma, harmadik pedig 2,5 éves koráig szopizott, úgy hogy nyolchónapos koráig a gyümin és a tejcin kívül semmit nem fogadott el. Húst a mai napig szinte nem eszik, de a tej és tejtermékeket hihetetlen mennyiségben fogyasztja.

 • 2008.05.22 11:18:43Sue

  Macaroni! Én még szülés előtt vagyok, csak latolgatom a lehetőségeket arra az esetre, ha nem lenne elég tejem. Végigolvasva ezt a topikot eléggé úgy tűnik, hogy a 6 hónapos javasolt határt sokan nem tudják kihúzni csupán anyatejjel. Arra voltam kíváncsi, hogy inkább tápszert vagy más anya tejét javasoljátok ilyen esetben, de ahogy látom az első megoldás valószínűleg jobb, ha ilyen helyzetbe kerülök.

 • 2008.05.22 11:33:57sharon

  Elég megosztó téma ez a szoptatás ügy. Én szerencsére mindkét babámat tudtam szoptatni, és ennek nagyon örülök.

  Ám egy kedves ismerősömnek nem volt ilyen szerencséje. A babája nem akart szopni. Gondoltam, miért ne. Megbeszéltük és megszoptattam a babáját, aki ekkor majdnem 3 hónapos volt. És sikerült.

  Mindenki nagyon boldog és meghatódott volt.

  Nagyon fontos az önbizalom!!!! Sikerülni, ha hiszünk benne és nem adjuk fel idő előtt!!!  Valóban sokan vannak akik nem tudnak szoptatni semmilyen módszerrel, én személy szerint tényleg nagyon sajnálom is őket, hogy kimaradnak ebből a csodás élményből. Viszont sokan idő előtt feladják, mert fáj, mert vérzik, mert begyullad, mert antibiotikumot írnak fel, mert... Szerintem ez egyik se lehet kizáró ok. Nekem mindegyik megvolt, sőt még több probléma is adódott, mégis sikerült.  Bár ezek után tejérzékeny lett a kis drága. Erre nekünk az Aptamil HAT vált be, illetve a Milupa vanilliás HA pép. Imádta a kicsikém!

  Bocs: Mit jelentenek az OFFok és Onok? Valami titkos kód, vagy mi?

 • 2008.05.22 11:39:46psyché

  ON = minden ami a posztban szereplö temahoz tartozik

  OFF = egyeb mellekesen feljött temak

  :-)

 • 2008.05.22 11:43:56sharon

  Köszi psyché, soha nem jöttem volna rá.

  ( a terhesség és a gyes, állítom, hogy rombolja az agysejteket)

 • 2008.05.22 11:46:52psyché

  En is nagyon szerettem szoptatni, raadasul az elsö 3-5napon kivül soha nem volt semmilyen problemam. De voltak az ismerettsegi körömben olyanok, akiknek vhogy nagyon fajt a szoptatas, a mellbimbojuk tulerzekeny volt valoszinuleg. Ök aztan mind 4 honapos körül atalltal a tapszerre. Nekem a hozzataplalas nem sikerült volna egyebkent, mert egyik gyerekem sem fogadta el a tapszert az anyatej mellett. A nagyobbik fiamnal miutan lealltam a szoptatasrol (mert nem volt hajlando szopizni mar) vartam 1 honapot utana hajlando volt tapszert inni, söt meg is szerette. A kisebbik mindig kiköpte. Meg is ertem szerintem is undorito az ize egyebkent. Tejpepet sem volt hajlando fogyasztani, semmit. Igaz rengeteg bananos joghurtot csinaltam neki, azt imadta.

 • 2008.05.22 11:59:20macaroni

  Sue!Minden jót neked a babázáshoz!Igen,a kettő közül én is a tápszert javasolnám,ha már muszály,de bízom benne,hogy nem kerül rá sor.;)

 • 2008.05.22 11:59:52vikimanka

  Sharon! A Milupa HA pép is vényköteles, jól gondolom? Próbáltatok már nem gyógyszertári pépet, mondjuk Nestlét?

 • 2008.05.22 12:07:06sharon

  Tényleg jó lehetett Neked psyché, hogy nem is sokáig fájt, mert annál rosszabb alig van.

  Tudod, hogy fájni fog, már előre lever a víz, mégis be kell dugni a cicidet az oroszlán barlabgjába. Aztán egy kemény 30mp és emúlik. Utána kellemes érzés, de tudod, hogy nem soká jön újra a kínzó fájdalom. Nálam mindkét babámnál 6-8 hétig tartott.  Nekem malacom van. Az első babám szopott amikor kellett, átállt amikor eljött az ideje (13hó), tápszer ivott, ha azt adtam neki, és bármikor bármit. Csak a kólát nem csípi:-) Ez vicc volt!! A második még szopik. Hallelúja! • 2008.05.22 12:10:43sharon

  Vikimanka  Én csak a gyógyszertári termékekben (ahogy ez a milupa HA is az) hittem valamiért. Mindegyik másiktól kijött az akcémája.

  Sokat kipróbáltam.

  ezeken kívül egyszer külföldön tudtam venni egy tej, glutén és cukormentes pépet, ami ehetetlen volt ugyan, de nem vény köteles volt és az akcémája se jött ki tőle.

  Persze itthon nem forgalmazzák valamiért.... • 2008.05.22 12:13:55vikimanka

  Köszi! Akkor beugrok a tanácsadóba beszélek a dokinénivel, hátha kipróbálhatjuk azt, mert ő mindenben a Humana-t nyomatja.Azt meg nem igazán ízlik a kiscsajnak.

 • 2008.05.22 13:05:34evaandrea

  Nézd Huhh,

  azzal tényleg nem tudok mit kezdeni, hogy Neked minden másról szól, mint ami valójában, egyénileg értelmezel mindent, mögöttest keresel. Sajnálom.

  Mivel nem értesz, próbálom plasztikusabban.

  Azt a kezelési módot tartom intoleránsnak, hogy ha nincs egyetértés, (amúgy miért is kellene, hogy legyen), érvek hiányában egy a témához abszolut nem tartozó hibát kerestek a másikon, jelen esetben a helyesírását, és mindent bele, alázzuk rendesen...mondjuk vita helyett.

  Egyébként egy internetes fórumon szinte lehetetlen követni, ki mire érzékeny, és azt gondolom, nem is erről szól.Véleménycsere.

  Egy más vélemény nem arról szól, hogy meg akarok bántani valakit is.Jó, lehet naiv vagyok, mindenki magából indul ki.

  Egyébként Bokrali nem támadott, sőt a véleménye mellé odaírta, hogy nyilván vannak problémás esetek is, amikor mégsem működik minden automatikusan, tehát mégsem olyan kategorikus ez a kijelentés.

  A tápszerre kényszerülő anyukák nyugodtan érthetnék úgy, ok nálunk nem automatikusan megy a szoptatás.

  De valamiért ezt mégis jobb figyelmen kívül hagyni, hiába ott áll, keressünk valami mögöttest...

  Igazából ezzel a gondolkodással sincs bajom, max az a véleményem, felesleges problémákat gyárt magának, addig a pontig, amíg nem kezdi el bosszúból alázni a máskéntvélekedőt.

  Azt sérelmeztem, hogy megaláztátok,(már aki) Bokralit.

  Ennek semmi köze a személyemhez, ezt Sue vette észre leghamarabb.

 • 2008.05.22 14:03:23mormi

  Nem szeretek az ilyen tipusu vitakba belekeveredni de ez most engem is megszolalasra kesztet bokretali vedelmeben: a szemet szemert hozzaallas helyett nekem szemely szerint szimpatikusabb az a vitastilus, ha valaki egy-egy szamara banto hozzaszolasra is kepes higgadtan, kulturaltan es erdemben valaszolni. Ha valaki egy sarkos velemenyre egy meg sarkosabb hangnemu valaszt ad, sot a vitat helyesirasi hibak felhanytorgatasaval folytatja, az szerintem nem eppen erkolcsi magaslatokra helyezi ezzel magat, hanem eppen ellenkezoleg.

  Az a kijelentes pedig, hogy hogy mereszel valaki ide irni es kihuzni a gyufat a "magyar anyaknal"... Miert, ki a magyar anya? Aki kulfodon el, tanult stb, az nem? Az mar ne is merjen magyar oldalakra kattintani, urambocsa megprobalni magyarul hozzaszolni, meg ha hibasan is?

  A magyar az egyik legnehezebb nyelv a vilagon es szerintem aki ugy, hogy soha nem elt Magyarorszagon es nem a magyar a mindennapokban hasznalt nyelve, sot nem tanulta evekig a helyesirast magyar iskolaban, megis beszeli, az igenis tiszteletet erdemel es nem azt, hogy megalazzak a hibakert. Lehet, hogy bokretalinak ez az egyetlen kapcsolata Magyarorszaggal, de legalabbis valoszinuleg nem sok van.

  En oszinte dobbenettel olvastam az egyre indulatosabb hozzaszolasokat. Gondoljatok bele, ha bokretali egy olyan kulfoldi lenne, aki magyar szarmazas nelkul tanulta volna meg a nyelvunket - ezek utan milyen kepet alakitanank ki benne a magyarokrol?  Az a velemeny szamomra is megdobbento, hogy csak az nem szoptat, aki nem akar, ennel is jobban megdobbentem, amikor egy olyan szaktekintely konyveben olvastam ezt, mint Ranschburg Jeno...mert igen, o is ezt irta sajna. Ez valoban a bizonytalan anyakat meg nagyobb ketseegbeesesbe taszithatja. De ha az erintett anya tenyszeruen valaszol bemutatva a sajat peldat, azzal talan Bokretali latokoret is szelesitette volna, aki szinten csak a sajat peldajabol indult ki, de a kemeny hangnem miatt valosznuleg inkabb csak elmenekult errol a forumrol.

 • 2008.05.22 14:34:07Sanima

  Nos, én voltam az egyik, akit érdemben ugyan nem érintett Bokretali hozzászólása, mégis kritizálta őt a helyesírási hibáival.  Gyanútlatul olvasgattam a posztot, és az ordító hibák szúrtak szemet, amiket nem hagytam szó nélkül.

  Mivel kiderült, hogy Bokretali nem magyar iskolában tanult, bocsánatot kértem/ kérek tőle, mert így szerintem abszolút elfogadható a dolog, és nem várható el tőle, hogy helyesen írjon!!! A lényeg: én megkövetem Bokretalit a hibák miatt!!!!!!

  DE:

  mi ezt nem tudtuk! Szerintem nem merült fel senkiben, hogy külföldi, amíg nem mondta!

  Azt hittük, hogy nem tanult meg helyesen írni.  Különben meg most, hogy kiderült, hogy külföldi, én nagyon gyorsan visszaszívnám, hogy bántottam, mert inkább nagyon becsülendőnek tartom, hogy ilyen jól tud magyarul, hogy pl. a mondatszerkesztéséből rá nem jöttem volna, hogy nem teljesen magyar.

 • 2008.05.22 14:50:51mormi

  Sanima: ezt bele akartam irni, de aztan kifelejtettem mert olyan hosszu litaniat irtam mar igy is:) Szoval nagyra ertekelem azt, hogy te megkovetted bokretalit.  Emellett azt gondolom, ez az eset peldaerteku lehet arra vonatkozolag, hogy nem tudhatjuk, egy-egy hozzaszolas mogott mi van, mert nem fogja a hozzaszolo rogton hozzairni a teljes elettortenetet.

 • 2008.05.22 15:26:20evaandrea

  Csak remélni merem, hogy Bokretali mégis újra idekattint, és elolvassa a bocsánat kéréseket is...és az esetből mindenki tanul!

  Sanima,

  nagy erény, ha valaki képes bocsánatot kérni! • 2008.05.23 14:21:29hímzőkör

  szivesen végigolvastam volna az összes kommentet, amennyiben 80%ban nem személyeskedésről szólna egy csapat aprómajom stílusában néhány embertől, tisztelet a kivételnek...

  biztos csak én vagyok furcsa vagy kifordult, de ennek az egész drámázásnak nem nagyon látom (lehet, hogy még) az értelmét, ami a szoptatás kontra tápszer ügyben zajlik. ez valahogy nekem tök lineáris: ha van tejem, szoptatok. ha nincs tejem, akkor nem szoptatok. persze nagyon fogom sajnálni, de azért eret nem vágok magamon, főleg, hogy az sem segítene.. hogy a mell mennyire szól a táplálásról és mennyire az esztétikumról, az a következő kérdés. részemről rühellem az ilyen fekete-fehér sarkításokat. egy nő nem csak anya, és nem csak szexuális objektum, hanem még kb 20 másik kategória helyezettje. valahogy mindig olyan fejétől bűzlik a hal érzésem van, azokról, akik nagyon kategórikusan nyilatkoznak, mint akinél a bölcsek köve van. nekem speciel 345 cc szilikon van mellenként a testemben, és így fogok szülni és szoptatni szeptemberben. van előtejem, tehát nyilván szervileg képes vagyok rá. miután majd úgy döntök, hogy már nem akarom szoptatni a kiscsajt, akkor elgondolkodom azon, hogy milyen formában rekonstruáltassam a melleimet. mert nekem ez is fontos, meg az is. vajon hány ember szerint vagyok tutifixesen szar anya, már így előre...?

 • 2008.05.23 14:29:27Sanima

  Hímzőkör!

  Tök jó, hogy van végre itt egy szilikonos kismama!

  Nekem ugyan nincs ( még), de már nagyon unom, hogy itt állandóan leugatják a megműtött melleket, és azokat, akik megműttetik, ribancnak titulálják!

  Mivel én nem értek hozzá, azért azon én is elgondolkoztam, hogy a szilikon nem gátol-e a szoptatásban, de úgy tűnik, ezek szerint nem!:))

 • 2008.05.23 14:36:47hímzőkör

  szerintem van itt több is, csak még nem írták meg;)  őszintén szólva pont nem érdekel a leugatás téma. valahogy elvárom embertársaimtól, hogy ne az én dolgaimmal foglalkozzanak, hanem a sajátjukkal, én is ezt az elvet követem. és ha jól sejtem, a világon egy embernek van köze az implantátumaimhoz, és ő most épp a pocakomban szunyál ebéd után...  biztos vannak olyan műtött mellek, amikkel nem lehet szoptatni, elcseszi a doki, etc. az enyémet nem cseszte el, igaz, ez fontos szempont is volt, hogy majd tudjak vele szoptatni. nem is lesz vele gond:) egyetlen problémám van vele mostanság, hogy baromira elkezdtek nőni a cicik, és így kicsit macerásabb az életem. jelen pillanatban 85D-ben nyomom az életem, és ha jól sejtem, ez még messze nem a vége... de hát ez is várható volt, számoltam vele, és nekem kell cipelni, nem másnak, az én bajom:)

 • 2008.05.23 14:38:04hímzőkör

  egyébként ez a post is remekül tükrözi azt, hogy mindenki imád beleszólni a másik dolgába, holott semmi köze hozzá...

 • 2008.05.23 15:03:02monsterwoman1

  Halkan tapsolok!

 • 2008.05.23 22:24:16alga

  A kommentek remekül tükrözik a magyar mentalitást...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta