SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Miért nincs még Abigélnek foga?

2008. május 19., hétfő 08:00

Mivel többnyire lehetetlen rájönni, apró gyermekünknek mi baja van éppen, parásabb szülők nagy köröket futnak a lehetséges megoldást keresve, kevésbé parásak pedig egyszerűen ráfogják valamire a gyerek nyűgösségét.Eddigi tapasztalataim szerint ha egy három hónapnál fiatalabb csecsemőnek valami baja van, akkor „fáj a hasa”, ha pedig három hónapnál idősebb, akkor „jön a foga”.


Abigél nagyjából három hónapos volt, amikor egy meglehetősen zaklatott éjszaka után rohantunk a gyógyszertárba beszerezni a fogzást könnyítő zselét, meg a fájdalomcsillapító kúpot, gondolván, biztosan jön a foga. Azóta eltelt öt hónap, és még soha nem volt olyan cím a bébinaplóban, hogy Abigélnek jön a foga, hát igen, mivel nem jön neki. Hét hónapos és nincs egy ici-pici, árva foga sem, de még csak nem is tűnik úgy, mintha jönne. Persze van, aki arról számolt be, hogy észre sem vette, amikor kijött a gyerek foga, de a legtöbben azért azt mondják, hogy piros, és duzzadt az íny, és kézzel is érezni a fogacskákat. Mint ahogy a legtöbben azt is mondják, hogy hét hónaposan a gyereküknek már bőven volt foga, hét hónapot ír a Spock is, így hát minden nap kotorászok egy sort Abigél szájában, de egyelőre semmi.

Úgy néz ki, továbbra is a mozgásra koncentrál, olyan ütemben fejlődik, hogy az már szinte valószínűtlen, múlt héten írtam, hogy féloldalasan kiül a fenekére és támaszkodik. Na, ez már a múlté, most már egyszerűen csak hátracsapja a fenekét és ül, mint a cövek, a kezeivel pedig babrál valamit. Egyre ritkábban dől hátra, ha megunja az ülést egy szempillantás alatt négykézláb van megint és törtet tovább. Egyelőre csak komótosan, de ha meglátja a macskát, akkor úgy nekilódul, nincs akadály, amin ne tudna átmászni, miközben denevér-szerű hangon sikongat – ezt a hangot kizárólag a macskának tartogatja, talán a nyávogást utánozza, nem tudom, de szegény Zazi menekül előle. Felhúzni egyelőre még nem tudja magát, de ha a két tenyerét meg tudja támasztani valahol, akkor szépen fel is áll, illetve ami szintén új hogy térdepel, és úgy rámol.Mivel a múltkori poszt után rám tört a pánik hogy szegény gyerekemnek nincsenek a korának megfelelő játékai, elrohantam egy játékboltba, ahol az eladó által tartott fél órás játékbemutató után azt kellett megállapítanom, hogy nincsenek is korának megfelelő játékok, illetve a legdurvább, hogy nincsen olyan játék, ami ne adna ki hangot. Vagy csak én fogtam ki furcsa játékboltot, de az előttem felvonultatott összes játék mindegyike beszélt, énekelt, szirénázott, vagy hangosan számolt. Végül egy visszafogottan izgalmasnak tűnő, műanyag kockakészlettel távoztam. Abigél néha nézegeti és dobálja a kockákat, de leginkább véletlenül ráhasal valamelyikre és ordít. Szóval marad a joghurtosdoboz.

Szintén új szerzemény a hinta. Látva hogy milyen szépen ül már, beszereztem neki egy hintát is, és felkötöttem egy fára a kertben, oldalt azért még kitámasztottam párnákkal, hogy ne terhelje nagyon a gerincét. A hintát nagyon élvezi, de csak miután beleültettem jöttem rá, hogy bár neki csodálatos szórakozás, nekem viszont ott kell mellette szobrozni, és lökni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.19 11:56:20vikimanka

  Nekünk a nagynak 3 és fél hósan jött ki az első foga. Az öcsém vette észre. Mikor mondta, azt hittem, hogy szívat, elküldtem a fenébe. Aztán tényleg ott volt az a fogacska. semmi nyűglődés nem volt. Nála a sorrend volt érdekes. Először kibújt a két középső metsző alul, aztán a két szélső metsző felül és úgy nőtt közé a másik két felső metsző. sokáig vámpirellinek hívtuk. amilyen hamar kijött neki, olyan hamar kezdett romlani. /Biztos többminden közrejátszott benne: genetika=nekem is, teáztatás stb./ Most a maradandó fogai már szépek lesznek/remélem/. A kicsinek most látszik az első fogacska, öt hós.

 • 2008.05.19 11:58:09Békanőci

  :)

 • 2008.05.19 12:11:58zill

  Gabriela: az én kedvencem (barátnőm lányáról):

  - kislány?

  - igen.

  - hogy hívják?

  - Lotti.

  - Miért? Ikrek?

 • 2008.05.19 12:29:49B-

  Nekünk is későn jött a fogacska, de én úgy voltam vele, hogy 2 eset van: vagy ott vannak a kis fogacskák az ínyben(íny alatt?), és akkor szépen ki is jönnek, vagy nincsenek ott, és akkor viszont nagyon komoly a baj, de tutira nem 7 hónaposan fogja azt az orvostudomány nekem megoldani. Tehát pánikra semmi ok, ráér a para :-) Aztán nekünk is egyszer csak koccant a kanál...  Egyébként összehasonlítás témában: nem kell az, hogy mondja a többi anyuka, hogy az enyim bezzeg ezt csinálja, azt csinálja, elég kicsit barátkozni a játszótéren, és rögtön látod, hogy ez a pici itt szalad, pedig kisebb, mint a te gyereked, mennyi idős is? Meg hallod, hogy mondja, meg látod, hogy felemeli, befűzi, kiszámolja, bebizonyítja és kilövi az űrbe :-) Teljesen szerény, kedves anyukák mellett is érezheti úgy az ember, hogy banyek, az én gyerekem retardált :-) Na jó, nem retardált, de ilyenkor szerintem az a lényeg, hogy ne a másik gyerekkel hasonlítgassuk, hanem saját magával, hogy milyen volt 1-2 hónapja, és akkor mindjárt hatalmas a fejlődés.  Amíg a rossz idő miatt nem jártam játszótérre, meg voltam győződve róla, hogy az én gyerekem a főzseni, megint mennyit fejlődött 2 hét alatt, milyen okosan néz stb. Aztán a játszón kiderült, hogy a többi gyerek is okosan néz, csak van, amelyik már integrált számol. Aztán az is kiderült, hogy bizonyos dolgokban meg az én gyerekem fejlettebb vagy szebb :-). Ismerkedni kell, beszélgetni, és akkor a kezdeti sokk után az ember tényleg megtapasztalja, hogy milyen összetett dolog ez a fejlődés, és akkor megnyugszik.

 • 2008.05.19 12:29:50gabcigirl  Jajjj, annyira ciki ez a sok versengős szülő, aki folyton azon lovagol, kinek mije van előbb:)Amíg nincs férj azért szól meg, ha a férjed kevesebbet keres az övénél az a baj, ha meg nem tud mibe belekötni,rögtön jön a "bezzeg az én gyerekem ezt vagy azt tud jobban."  Az ilyen ember mind szürke, kisszerű, kelet-európai kereskedelmi-tévé rajongó:)))))

 • 2008.05.19 12:42:05másutt

  olyan meg nem fordult elo a vilagtortenelemben, hogy egy gyerek foga gyorsabban nott, a gyerek hamarabb beszelt vagy fordult meg, csak mert az anyja AGGODOTT.  gabcigirl-lel vagyok, ennyire unalmas a GYES hogy emberek azon izelnek, hogy az enyemnek mar 3 foga van, a tiednek meg 2????  senki nem olvassa a csecsemoskonyveket amikben meg van irva, hogy mi a teljesen normalis fognovekedes? az elso fog 3 es 18 (!!!) honapos kor kozott jelenik meg dr. Spock szerint.  szoval, ha Abigel mar lazan elmult volna 1 eves megertenem a fenti cikket.

  mi a kovetkezo? Abigel elso szulinapja... de uristen MIERT nem szobatiszta mar regen???

 • 2008.05.19 12:46:38Normi

  Békanőci!  Miért lenne későn érő a gyereked? Mert 13 és fél hónaposan nem beszél, és mert két hete indult el? Meg mert 8 hónaposan bújt ki az első foga? Uram Isten!Azért ha ilyeneket olvasnak a -főleg első gyerekes- anyukák, tényleg a szívükhöz kapnak, hogy le van maradva a gyerekük? A legtöbb gyerek mikor kezd el beszélni? És járni? És fogat növeszteni? Mondjuk egy mértani középre lennék kíváncsi...(Igen, én is hallottam 8 hónaposan elindulókról, 3 hónaposan fogat növesztőkről, és egy évesen beszélőkről, bár sosem találkoztam velük, ergo nem lehetnek olyan sokan...)Szerintetek?  Az enyémeknek félévesen jött a foguk, de most tényleg mi különbség van aközött, hogy akkor vagy 2-3 hónappal később? Sőt, nekem nem beszéltek másfél évesen, csak pár szót. És?? Oviban már rég nincs ilyen különbség gyerek és gyerek között vagy ott már ált. nem is foglalkoznak ilyenekkel.

 • 2008.05.19 12:50:14Normi

  Na, meg a másik, hogy férjem kollégái mondták, mikor fiamnak kibújt félévesen a foga, hogy húúú, akkor hamar romlani fog (férjem és családja amúgy is rossz fogú...).

  4 éves múlt a nagy, és gyönyörű, hófehér fogai vannak, igaz, nem is tömjük édességgel, nem teáztattam, stb.

 • 2008.05.19 12:54:19Normi

  szanna! Nem tudom, vki válaszolt-e már. Gyógyszertárban kapható ilyen kicsiknek fogkrém hozzá ujjra húzható fogkefével, de nem emlékszem a nevére. De azt használhatod a babafogaknál.De állítólag nem muszáj, elég a dörzsölés.

 • 2008.05.19 13:01:16B-

  Szerintem ez nem versengés. Legalábbis én nem arra vágyom, hogy az én gyerekem legyen a megatutter szuperbaba, csak arra, hogy ne legyen nagyon lemaradva az átlagtól. Szerintem ösztönös, hogy nézzük, jól fejlődik-e a gyerek, és ha valamilyen téren lemaradást vélünk felfedezni, akkor aggódunk. Mondjuk a fogzás az tényleg fölösleges para, de ha pl feltűnik, hogy beszédfejlődésben, kommunikációban, barátkozásban vagy éppen mozgásban stb jelentősen elmarad a korától, akkor lehet, hogy érdemes megkeresni egy szakembert. 1-2 kivételtől eltekintve nem derül ki közvetlenül a születés után, hogy a gyerek enyhe ért fogy, autisztikus, figyelemzavaros vagy mittudomén. Szeintem normális, hogy megfigyeljük, és szeretnénk, ha nem maradna le az átlagtól.

 • 2008.05.19 13:05:11mosgai

  Hát csajok, asszem mi nyertünk..., az én kicsi fiam elmúlt 15(!) hónapos mire kinövesztette az első fogát, viszont az azóta eltelt fél év alatt kinőtt neki kb. 15. A patikában kapható Nenedent fogkrémmel mossuk neki, azt lenyelheti..., amit meg is tesz minden alkalommal.

 • 2008.05.19 13:18:42Leharcolt

  MM: Az én nagyobbik Fiam - most 2 éves - már bőven elmúlt nyolc hónapos, mire észrevettük, hogy kijött az első foga. Következő héten, pedig a második. A második Fiamnál - most nyolc hónapos - nem is vártuk korábbra a fogacskák áttörését. Meglepetésünkre 6 hónaposan - két lázasan töltött és átsírt éjszaka után - már mind két fogacskája kint volt. Szóval nem egyformák még a testvérek sem.

  Mi egyébként kimondottan kicsiknek használható elmex (narancssárga) fogkrémet használunk. Gyógyszertárakban, tesco-ban dm-ben is kapható.

 • 2008.05.19 14:09:14nyunyo

  A fogzás az a kérdés amin szerintem kár aggódni! Nem láttam még olyan óvodást akinek ne lettek volna fogai (ha nem voltak akkor is inkább kirohadtak)!!!

  Az én lányom is a későn fogzók közé tartozik. Mielőtt betöltötte volna az 1 évet jött ki 4 foga egyszerre. Semmilyen egyéb tünetet nem produkált, mint egy kis láz torokgyulladással kísérve. Inkább étvágytalan volt amit a torokgyuszi is okozhatott.

  Innentől kezdve minden nap kapott almát rágcsálni és csak 1,5 éves volt, amikor elkezdtük a fogmosit. Annyira sikerült vele megszerettetni, hogy ahányzor kézmosásért megyünk a fürdőbe, ő azonnal mutatja, hogy fogmosást is szeretne. Együtt mostunk fogat és engedtem, hogy mossa az enyémet is, és egy picit ő is engedte az övét. Mára (20 hónapos) már nem közösen csak egyedül ő mos fogat és megengedi, hogy én is megsikáljam a fogacskáit. Itt is elmondható, hogy minden gyerek más-más ütemben fejlődik. A következő aggodalom a járás után a beszédfejlődés lehet.

 • 2008.05.19 14:20:11bostonmama

  Szinten 3 gyerekes anyukakent csak megnyugtatni tudok mindenkit. A normalis hatar minden keszseg fejlodesi idoszakanal nagyon rugalmas. A ket nagyobb sracomnak a fogainak hiret sem lattuk ugy 14-15 honapos korukig, a picim 9 honapos, egyetlen foga sincs. A kisbabak nyala folyik ha kell, ha nem. Hisz mindent megprobalnak a szajukba tenni. Ott meg ugye nyal van.  A nagyom joforman meg sem szolalt 3 eves koraig, akkor viszont hiba nelkul beszelt. Azota be sem all a szaja...

 • 2008.05.19 16:00:28ritucci

  Egyetértek B-vel. Szerintem is teljesen természetes, hogy viszonyítási alapokat keresünk, ezért is érdekel mindenkit a másik gyereke. Ez az egyik ok, amiért szívesen olvasom Abigél történeteit.

  A fogaknak nálunk sincs még nyoma, pedig mindjárt betölti lányom a 8. hónapot. Ráadásul olvastam, hogy érdemes ezzel foglalkozni, mert a késői fogzás esetleges Ca hiányra, vagy emésztési problémákra utalhat, szóval MM átérzem az aggodalmadat ...

  Hajrá fogak! Jöhettek!

 • 2008.05.19 16:42:39eino.

  #

  2008.05.19 11:52:13 Pumatex  rejtjel: :DDDDD

  Nálunk épp totál rózsaszín szerkó (nem szoktam, de így jött össze), csini fülbevaló, és tuti lányos pofira megkérdezték, hogy "Fiú, ugye?"  ----------

  Azt kellett volna mondanod, hogy igen, de már most metroszexuális, te meg nem fojtasz el benne semmit...  Hasonló volt nálunk is, csak így:  Idióta néni: -De édes, kisfiú?

  Én: -Nem, kislány.

  Idióta néni: -És hogy hívják?

  Én: -Mária.

  Idióta néni: -Juj de cuki kisfiú vagy!

  Én: -Aha...Mennünk kell.

 • 2008.05.19 16:48:41eino.

  ,,az elso fog 3 es 18 (!!!) honapos kor kozott jelenik meg dr. Spock szerint."  Még jó, hogy ezt nem tudtam, az elején eléggé paráztam én is minden eltéréstől. Az enyémnek ugyanis már 9-10 hetesen elkezdett kibújni egy alul. De nem nagy poén végignyűglődni a babakort a fogzással, jobban örültem volna az egyszerre 10 fogat növeszt változatnak.

 • 2008.05.19 17:10:33summarygloss

  Most komolyan, ki az isten problémázik azon, hogy a gyereknek még nincs foga? Addig jó. Legalább nem harap szopi közben. Barátnőm gyerkőcének 13 hónaposan jött az első, véres-sírós küzdelem kezdődött is a szopinál.  Mothermary, enyimé veled egyidős. Nem mászik, viszont áll (persze nekitámasztva valaminek, mint egy gereblye.) Nem tudom, haja vagy foga van-e kevesebb, az etetése horror, viszont egy igazi bohóc. Az előbb úgy nevettem rajta, hogy ki kellett mennem pisilni, háton fekve rugózott és azon rötyögött, hogy lötyög a tej a hasában. Ha tüsszent, várja, hogy azt mondjuk: hapci, és akkor visítva röhög. Akárhova megyünk, perceken belül mindenki vigyorog a közelében, mert egy igazi kis humorbonbon, folyton csinálja a hangulatot. Le nem cserélném ezt bármilyen akrobatamutatványra vagy fogakra...

  indafoto.hu/eliza_toolittle

 • 2008.05.19 17:44:01gjuci

  Én tapizható-simizhető-csillogó-zörgő könyveket vennék neki. Azokat nem növi ki olyan gyorsan, mint más játékokat, és ugye a kultúrálódás...

 • 2008.05.19 18:26:44Gabriela

  Volt egy ilyen rivalizálós ismerősöm. Nem voltak egyéb témái, mint hogy mászik, kúszik, feláll, jár már a gyerek? Komolyan már azt vártam, hogy a féléves kölökről bejelenti, hogy lediplomázott, folyékonyan olvassa a Háború és békét eredetiben, és közben valószínűséget számít, fejben. Semmi más nem érdekelte, csak hogy milyen kunsztot tud már a gyerek. Ha pedig nem mondtam semmit, nyakon öntött a saját csodáival. Ha ki mertem bökni erre valami választ, az se hozta zavarba, leérvelt simán. Szabályosan érvelt. Mint aki nem éri be vele, hogy saját magának a saját gyereke a legcsodásabb, úgy érvelt, mintha azt mondaná, hogy mindenkinek a kurvaanyját, aki szerint nem az ő gyereke a legpompásabb. Tikkasztó volt a csaj. Mostanában nem láttam :)

 • 2008.05.19 18:48:17baud

  Én azon vinnyogtam fel, amikor egy kedves (de nagyon parázós) barátnőm néhány éve éjszaka felhívott, hogy képzeljem el, a gyerek ma lett 6 hónapos, és még csak a bal oldalára fordul át. Mondtam neki, hogy talán várjon egy-két hetet, hátha nem svájci óra az a gyerek. :)

 • 2008.05.19 19:02:16Pumatex

  eino: az a baj, hogy a tuti válaszok mindig utólag jönnek elő... De köszi a tippet, elteszem, hogy legközelebb frappánsabb lehessek. :DDDD  Baud: Panna még mindig csak balra forul át. No és? Nem is fog jobbra még sokáig, mert a baloldali a célnak és feladatnak megfelel, minek más? :D Működik, megfordul, oszt mászik mint a villám, pedig tud négykézlábazni is, de az szerinte macerásabb, és a célt eléri a tökélyre fejlesztett kúszással is. :DDDD  És tuti, hogy nem svájci óra... :))))))))

 • 2008.05.19 19:20:15baud

  Szegény gyerek nem tudta, hogy az anyja percre nézte azt a hat hónapot... :)

  Azt élvezem még nagyon, amikor négykézlábra állnak, de még arra nem jöttek rá, hogy is kéne elindulni, úgyhogy előre-hátra mozognak, mint valami súrlókefe (esküszöm, ez jut róla eszembe). :)

 • 2008.05.19 19:24:57eino.

  Pumatex, tudom én, adott helyzetben sokként éri az embert mások végletes hülyesége, nekem se futja többre egy nyögésnél meg egy elköszönésnél. Csak úgy hirtelen ez ugrott be egy tipikusan édes kislányként kinéző kislányról, akit fiúnak tartanak... :/ :)))

 • 2008.05.19 20:34:03Békanőci

  Normi!  Volt ott egy :). Jelzem:itt is egy! :);)

  A későnérő-vel arra próbáltam csak utalni, hogy szerintem ez így bőven rendben van. Ha nem így gondolnám, lenne járókánk-bébikompunk-járássegítővízilovunk és már rég bottal üthetném a nyomát, úgy szaladna. Sosem szerettem volna, hogy korán menjen, mert én kilenc hós sem voltam mikor elindultam, és ez(doki szerint) nem volt túl jó hatással az izületeimre, ami már tizenéves koromban megmutatkozott.

  A fogát nem tudom kipiszkálni ha nem bújik magától, de nem is akarom. Beszélni előbb-utóbb megtanul. De miért beszéljen magyarul, ha mi értünk babául?

 • 2008.05.19 20:38:36Békanőci

  A tipikusan édes kislánynak kinéző kislányomat(rózsaszín+fülbevaló+különbenislátszik) a múltkor vagy háromszor leBercizte egy bácsi.

  Vagy néni?  De a legjobb egy sváb néni volt:

  -Hoty hífják a kicsikét?

  -Zorka.

  -Hoty? Polka?

 • 2008.05.19 20:43:43míramira

  Miramirának 5-hósa bújt ki az első foga,viszont csak 9.hónapban kezdett mászni.

  Szerencsére kimaradtak azok az ismerősök akiknek ez a fő téma.

  Bár van egy rokon aki állandóan azt lesi hogy Mirella Meg u.tesója mit csinál jobban.

  Vagy inkább azt hogy a uncsitesó miben jobb.

  Néha rossz érzés mikor ott vagyunk és mást se hallok mintogy jaajj az olyan aranyos,olyan dumálya van stb.....

  hiába mesélem el hogy az enyém is ezt meg azt mond annyi a válasz hogy igen?????

 • 2008.05.19 20:45:24míramira

  Békanőci!

  Jót mosolyogtam.

  Nálunk is volt hasonló eset és azt mondtam hogy még nem tudjuk fiú -e vagy lány majd eldőnti.

 • 2008.05.19 21:04:46psyché

  míramira: az ilyen hülyekkel ne foglalkozz. tudom, hogy rosszul esik egy anyukanak az ilyesmi, de akik ezt csinaljak, azoknak kisebbsegi komplexusa van, különben miert kene sajat gyereküket feldicserni az egig. vagy ha nem a sajatjuk, akkor egyszerüen az a Kedvenc - ilyesmi ellen meg ugysem lehet tenni. Nekem volt egy baratnöm, aki az akkor 3 eves fia teljesitmenyet folyton az en akkor 2 eves fiamevel hasonlitotta össze. Hogy micsoda zseni nek lett kikialtva az a 3 eves! A közös gyermektelen baratnönk pedig ott szekundalt neki: hat igen, ez a kisfiu milyen kiemelkedöen tehetseges, persze a tied sem rossz, nade az öve! szerintem szörnyü az ilyesmi, különösen azert, mert egy buta versenybe kenyszeriti be legtöbbször az anyukat. mi mar nem tartjuk a kapcsolatot ezzel a kedves masik anyukaval - hozzateszem mas okbol, de nagyon hasznos ez a különlet. szerintem, erdemes az ilyen joakarokat elkerülni messzire.

 • 2008.05.19 21:25:04míramira

  Igen igazad van.

  DE!!

  Csináltak képeket B-ről Meg Mirelláról.B.-ről40*50-est.

  Míráról kissebbet mert nem fért volna fel szépen. .-)

  Ez sem zavart (annyira)

  Csak először nem tudtam neki frappánsan válaszolni hogy az övé miért kissebb.

  de már mondtam neki hogy ő kicsibe is szép.

  Nem azt hogy szebb mint B.

  Bogi amugy betanulta azt hogy Montessori oviba fog menni,és a játszón felllöki aki elveszi a labdát stb.megyek enni még jövök.

 • 2008.05.19 21:37:02Ariana

  szerintem minél később jönnek a fogak, annál egyszerűbb, nincs harapás, nincs fogmosási mizéria. A harapás tud ám fájni, eddig kb. 2x történt és tuti nem akarattal, de nagyon húúúú :)

 • 2008.05.19 21:54:10Normi

  Békanőci! Bocs, béna voltam, ez elkerülte a figyelmemet.

 • 2008.05.19 21:59:10Békanőci

  Normi! :)

 • 2008.05.19 22:19:59psyché

  míramira: Nekem az is szörnyü volt, amikor en voltam gyerek es folyton összehasonlitgattak az unokatesommal. Sok jot nem ertek el vele, csak azt, hogy azota is utaljuk egymast, de nagyon.

  De a kepes sztorie az elsö hely! Jo nagy b*nkok.

 • 2008.05.19 22:38:42evaandrea

  Minél később bújnak ki az első fogak, annál jobb, nem kell rá vigyázni:o)

  Nem tudom, mostanában adnak-e fluortablettát, vagy cseppet?

  Mi a fogorvostól kaptuk annak idején, és nagyon bevált, mert tényleg nem szuvasodtak a fogaik. Ovis korban a barázdazárással kombinálva, nálunk tuti védelem volt, ami kitart azóta is.

 • 2008.05.19 22:42:00evaandrea

  Mennyivel könnyebb annak az élete, akit nem hasonlítgatnak senkihez, ill aki nem érez kényszert, hogy saját magát, gyerekét..stb állandóan méricskélje, hasonlítgassa valakihez.

 • 2008.05.19 23:13:38psyché

  nalunk 1 eves korig kötelezö volt a flourtabletta szedese.

 • 2008.05.20 08:58:52míramira

  A lányomnak gyönyörűek a fogai,de valamelyik nap észrevettem hogy kettő fogában apró kis lukacska van.Színtelen alig észre vehető.

  Itt biztos megint megoszlik majd a vélemény,de a gyerek doki azt mondta azért mert már rég nem kellene szopiznia.Nem az anyatej és a szopizás a lényeg,hanem a gyerek technikája.

  cukorkát nem,de csokit azt szokott kapni.

 • 2008.05.20 10:32:50Sigmafan

  MOther Mary, a Visegrádi utcában, asszem, a Victor Hugo kereszteződésétől nem messze van egy nagyon klassz (de ezzel szinte szükségszerűen együttjáróan nem túl olcsó) játékbolt. Nem emlékszem a nevére, de nem lehet eltéveszteni! A Duna Patikával szemben található. Itt van egy csomó olyan játék, ami nem zenél, nem szirénázik, nem számol, stb, viszont vicces, tanít, természetes anyagból van és még szép is! Sok sikert:)

 • 2008.05.20 11:41:59SGHV21

  Az én kislányomnak is 9 hónaposan jött ki az első foga, de rögtön utána még kettő, még várunk még egyet, már majdnem kint van. Annyira duzzadt volt neki a fogínye már előtte egy hónappal, hogy sajnáltam szegényt nagyon, de kivarázsolta őket. Mi minden reggel megnézegettük vele a lámpát, akkor nagyra tátotta a száját és meg tudtuk lesni, hogy van e ott valami:-) És egyszer csak volt!

  A hinta nálunk is nagyon bejön, kurjongat, nevet, mit nevet, kacag a drága, és éljenzik az összes többi gyereknek. Produkálja magát. Olyan édes.

 • 2008.05.20 12:49:43katicaboglarka

  Abigél hétről hétre egyre szebb lesz. De ahogy az utolsó képen látom, nem is csoda, jó géneket örökölt hozzá.

  Amúgy meg nagyon jó olvasni a bébinaplót, s nem értem, hogy miért esnek neki páran MM-nek, hogy milyen dolog már a fogzáson parázni, egyszerűen felvetett egy kérdést, ami igenis kérdés lehet sokaknak, s jó több véleményt olvasni, mert megnyugtató és érdekes lehet.

  A Visegrádi utcai játékbolt tényleg jó, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 • 2008.05.20 12:59:04másutt

  Mary

  az en 7 honaposom is visong a macskara, pedig a mi macskank sosem nyavog.

  olyan orommel visong ra es ugy felragyog a kis arca, mint semmi masra.... es ezt legszivesebben mindenkinek megmutatnam, aki felti a gereket a macskatol.

 • 2008.05.20 13:32:53Sue

  Másutt, de a gyerekeket nem inkább azért féltik a macskáktól, mert attól tartanak, hogy átvihetnek kórokozókat a gyerekekre? Mondjuk ezzel az erővel már minden elől el lehetne zárni a gyereket, de gondolom, hogy sokan így vélekednek...

 • 2008.05.20 14:14:48másutt

  Sue, lehet.. de a mienk benti macska es oltott is, nem latok problemat, az orvos sem latott problemat, es a macska sem. :D

  En azokat az "angol tudosok" kutatasokat hiszem el, amik azt mondjak, hogy az allatokkal felnott gyerekek kozott sokkal kevesebb az allergias es az asztmas.

  Nem akarok vitat kavarni... nekunk nagyon bejon.

 • 2008.05.20 15:21:01Sue

  Másutt, teljesen egyetértek veled, részemről ez normális, de a legtöbb embernek a cicákkal és kutyákkal ez a gondjuk.

 • 2008.05.20 22:50:07evaandrea

  Summarygloss,

  nagyon rendben van a kicsid, tényleg nem kell aggódnod, és csodaszép baba!

  Legyen sok örömötök Benne!

 • 2008.05.21 08:23:41vikimanka

  Most nekem a legújabb bajom, hogy keveslem a mennyiséget amit megeszik. Arra gondolok, hogy a fogzás miatt van. Most vettem észre, hogy nem is egy, hanem két foga jön. eddig olyan jól evett. Amúgy a jókedve változatlan.

 • 2008.05.21 08:48:09Békanőci

  Vikimanka!Enyimnek, ha épp jön/épp kibújt a foga, detto elmúlik az étvágya. Ha eszik az hideg legyen, és markolászható mert ilyenkor átkapcsol önellátó üzemmódba. :)

 • 2008.05.21 09:13:21vikimanka

  Enyém bébi még szopizik. 5 hós. Annyit tudok tenni, hogy többször megkínálom. Gondolom mást nem is nagyon tudnék.

 • 2008.05.21 10:02:34Pandi

  Summarygloss  Tényleg gyönyörűséges a babád, csak megérte az a sok hókuszpókusz, meg mérlegelés, ugye?

  Sőt, egyáltalán nem sovány, hanem szép kis formás.:))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta