SZÜLŐSÉG

Őssejtből spermát állítottak elő

2008. május 7., szerda 11:20

Mesterségesen előállított spermiumok siethetnek majd a meddő férfiak segítségére, állítják német orvosok, előrehaladott kutatásokra hivatkozva. Laboratóriumban ugyanis már állítotak elő mesterséges egér spermiumokat, egerek őssejtjeit használva fel. Az orvosok szerint a mesterségesen előállított spermium segítség lehetne azoknak a pároknál, ahol a férfi a meddő, és a megtermékenyítéshez nem szeretnék más férfi spermáját használni. A kutatás nem is tűnik annyira hülyeségnek figyelembe véve azt a tényt, hogy a férfiak életképes spermaszáma folyamatosan csökken.


A mesterségesen előállított egérspermából 65 embriót hoztak létre, 12 kisegér meg is született, ebből öt maradt életben. A halálozási arány tehát jóval magasabb körükben, mint az úgymond hagyományos úton született egereknél, mondta el a német kutatás vezetője. Ez egyrészt magas vetélési kockázatra is utal, ráadásul a végül megszületett 12 kisegérből is igen hamar meghalt hét, az orvosok számára ismeretlen okokból. A kutatás tehát még eléggé kísérleti stádiumban van, de az orvosok azt nyilatkozták, ha a dolog működik az egerekkel, akkor az emberekkel is fog.

Ezért jelenleg a herékből próbálnak olyan őssejteket nyerni, amiből spermium hozható létre, másik lehetőség pedig a csontvelőben található őssejtek. Ha a dolog működik, akkor amúgy bármilyen őssejtből létre tudnak hozni spermiumokat, tehát női őssejtekből is, amit aztán egy másik nő megtermékenyítésére használhatnak. Németországban azonban törvény tiltja az emberi őssejtekkel való genetikai kísérleteket, így a kutatócsoport egyik része most Nagy-Britanniában próbálja tovább vinni a kutatást az emberi őssejtek irányába.

Egy embrionális őssejtből kinyert spermium persze ugyanúgy nem képez biológiai köteléket az apa és a születendő gyermek között, mint bármilyen más spermadonor. Az események továbbgondolása, hogy mi történik, ha azt a bizonyos spermiumot az apa születéskor levett őssejtjéből állítják elő? Ebben az esetben már a biológiai kapocs is fennáll, kérdés persze, hogy az így előállított spermium képes-e örökíteni az apa tulajdonságait, és hogy a gyermekre váró párok nem fognak-e idegenkedni egy ennyire mesterséges megoldástól?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.07 13:52:32Xmas

  Tehát eljött az idő, amikor ránk, férfiakra már nincs szükség. A nők saját őssejtjeikből helyettesítik a férfiakat a szaporodásban.

 • 2008.05.07 14:47:40B-

  Xmas: miért, eddig csak a spermátokért tartottunk titeket? Ti pedig minket csak azért, hogy legyen, aki főz-mos? :-)  Egyébként gondolom a sajját őssejtből termesztett spermával való megtermékenyítés genetikai szempontból kockázatosabb, mintha a testvéreddel feküdnél össze...  Már a lombikprogram sem ütötte ki a nyeregből a hagyományos szaporodást. Szerintem még évszázadokig az lesz a sztár :-)  Pasik, nehogy már megijedjetek ettől a hírtől!!! Sokal többek vagytok, mint a spermáitok!!!!

 • 2008.05.07 14:51:08pukimano

  spermadonoros babánk van, imádjuk. a hír szuper, ezek szerint, ha a kutatók elég gyorsak, talán még nekünk is lehet közös gyerekünk.  de azért szkeptikus is vagyok. 65 embrióból 5 élő, az azért egyelőre elég nagy "hibaszázalék", nem is beszélve a lelki oldaláról. OK, hogy valamit orvosilag meg lehet csinálni, csak kivel és milyen áron!!!???

 • 2008.05.07 14:54:03pukimano

  Ja, az "egészséges" pasiknak semmi okuk az aggodalomra. Nem hiszem, hogy sok nő mondana le emiatt azUráról;o)

 • 2008.05.07 14:59:50pukimano

  No, az utolsó bekezdést meg csak most olvastam.... szóval hogy van az, hogy az apa őssejtjéből nem lesz biológiai az utód??? Azért ha a férjem sejtje lenne, az mégiscsak belőle egy darabb, ennyivel azért több köze lenne hozzánk, mint a donornak.  Ha elérhető lesz ez a beavatkozás nálunk és belevágunk, majd beszámolok. Én is kicsit mesterségesnek érzem, de lehet, hogy két-három donorbaba mellett majd megéri már a próbálkozást, mert nem érezzük úgy, hogy mindent egy lapra teszünk fel. Addig meg imádjuk azt az egyet, aki most van nekünk.

 • 2008.05.07 15:05:13másutt

  Xmas

  eddig is voltak spermabankok, eddig is voltak lanyok, akik csak a gyerekert jottek ossze egy pasival aztan elfelejtettek a telefonszamat.

  ettol fuggetlenul mindenki akit ismerek, vagy parban el, vagy part keres.

  B-nek van igaza...

 • 2008.05.08 08:34:00Dexter68

  Ilyet én is tudok. Természetes úton. Csak összességében hosszabb időbe telt, mire az őssejttől eljutottam a spermáig. Viszont egyedül! :o))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta