SZÜLŐSÉG

Mesék több estére

2008. április 24., csütörtök 14:10

Nem véletlen, hogy ha gyerekkönyvekről írunk, akkor elsősorban versek kerülnek szóba. Míg legtöbb nagy költőnk véknyabb-vastagabb kötetek erejéig ír gyerekverseket, addig prózaíróinknak nem igazán szokásuk gyerekprózát írni. Ha csak a Csimota Kiadó meseantológiáját, az Egyszervoltot megnézzük, máris feltűnik, mennyivel hullámzóbb a szövegek színvonala, mint a Pagonnyal közösen kiadott, kirobbanó sikerű Friss tinta esetében.Az első rész modernre átírt klasszikus meséi inkább csak leegyszerűsített, rövidített verziók. (Dragomán György Holle anyóját kivéve össze sem lehet hasonlítani őket Mosonyi Alíz valóban modern klasszikusaival.) A második részben szereplő modern mesék között pedig feminista tanmesétől (Bódis Kriszta) mitologikus történetig (Schein Gábor) minden van, és minden színvonalon.


Márpedig kevés maradandóbb és élvezetesebb olvasmány van, mint a gyerek- vagy meseregény. Ahogy én talán még ma is fejből tudom Kästner klasszikusait, Momot vagy Mary Poppinsot, úgy mindenkinek megvan a maga kedvenc szerzője, akit százszor elolvasott, természetesen az ágyon hasalva, egy délután alatt. A hazai kínálatból is jó pár, sajnos már nem élő klasszikussal büszkélkedhetünk. Lázár Ervin, Janikovszky Éva, vagy éppen Mándy nyelve és világlátása belevésődik a kis olvasókba. Mindenfajta erőltetett tanárkodás nélkül lehet szeretni és megszeretni a könyveket és történeteket segítségükkel (és Réber Lászlóéval). És persze a szocializmus kultúrpolitikájának köszönhetően válogathatunk olyan nagyok meséi közül, mint Nemes Nagy, Mészöly, Kormos. (Ez ügyben a Kossuth Kiadó Kökény kisasszony című gyűjteményét ajánlom, antikváriumból.)

Ha szeretnénk újat is adni a gyerek kezébe, nehéz eligazodni. Szóljon az ő koráról, problémáiról, de ne csak attól legyen modern, hogy van benne számítógép és kukac. A kortárs meseregény útvesztőjébe próbálunk egy kis összefoglaló betekintést nyújtani. Sok minden kimaradt persze, de várom a kérdéseket, és amit ismerek, arra igyekszem majd válaszolni.

Darvasi László: Trapiti. Magvető, 2002. 1990 Ft. A+ - Úgy tíz-tizenkét éves kortól ajánlom. A Lázár Ervini hagyományt úgy hangolja újra, hogy nem lesz epigon: furcsa szerzetek, sci-fiszerűen kitalált, modern, de mégis mesés saját világ, bonyolult, de követhető és izgalmas történet rengeteg egyedi, szereplővel, hogy mindenkinek legyen kivel azonosulnia. Legkevésbé sem didaktikus tanulság a demokrácia hasznáról, a valódi ünnepről, az önkifejezés szükségességéről, és arról, hogy bizonyos helyzetekben mindenki segíthet győzni a gonosz felett, aki a felejtés birodalmát akarja győzelemre vinni a múltból táplálkozó kultúrával szemben. Minden figura szerethető, még a gonoszok is egy kicsit.

Lackfi János: Kövér Lajos színre lép. General Press, 2007. 2200 Ft. A - Meg kell vallanom, nálam Berzsián és Dideki valamint Bab Berci a mérce, a felülmúlhatatlan. Bármikor egy lendülettel végigolvasom, és mindent ahhoz mérek. Lackfi jól vette ezt az akadályt. Ami a verseiben jó, a személyes, családias hangvétel, az ötletesség, kedvesség, azt mind megőrzi a prózája. Ami pedig lehúzza, a kidolgozatlanság, helyenkét kicsit laposabb nyelviség, azt mind levetkőzi. A történet nagyon egyszerű, de nagyon jól ki van találva és humorosan bevonja magyar kapitalizmusunk anomáliáit a regény cselekményébe. A főhős, Kövér Lajos, nagyon kövér, ezért barátja, Sovány Laci segít neki. De a sok Lajos-emelgetésben irtó erős lesz, súlyemelővé képzi magát, és a többi súlyemelővel csapatot alkotnak. Végül ők rendezik meg a világbajnokságot, de amerikás hazánk fia jól átveri őket, úgyhogy a házukat is elviszik a fejük felől. Persze jó vége lesz a történetenek, mert aki jót tett, az jót várjon. Lackfi nem felejt el apró epizódokat, szerethető állandó jellemzőket beiktatni egy-egy figura életébe, így a történet a maga abszurditásában is életszerű. A rajzok tökéletesen illeszkednek ehhez a világhoz. Molnár Jaqeuline gyönyörűt alkotott, a színek élénkek, de nem harsányak, a kollázsok kicsit bizarrok, de nagyon is kifejezőek, nagyszerűek a minták. Az alakjai pedig még élőbbé teszik szereplőinket. Mindenkinek ajánlom.

Czigány Zoltán – Baranyai András: Csoda és Kósza. Pagony, 2007, 2300 Ft. A- - a könyvről sokat elmond, hogy könyvtárból nem lehet kivenni, mert mindig ezt ajánlják a kisfiúknak. Az ellányosodott irodalomban ezt egy apa írta a fiával, ezért apák mesélhetik élvezettel fiaiknak. A mindennapi élet eseményeit dolgozzák fel a történetek, két ló, Csodaló és Kószáló életén keresztül. Van itt randalírozás a Közlekedési Múzeumban, politikusugratás a pizzázóban, Mars és dinoszauruszok. A történetek önmagukban is megállnak, de sorozatban is jók, humorosak, tömörek, ügyesek. A kötetben a rajz és a szöveg teljesen összeforrt, nagyon-nagyon jó a két paci, az összes illusztráció annyira humoros és kelekótya, mint maguk a történetek. Kisfiúknak kell ezt mesélni, de a lánytesók is élvezni fogják. A mesekönyv elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat.

Andrew Lang: Maflázia. Réber László rajzaival. Holnap, 2006. 2300 Ft A - ha a szplínes író neki áll posztmodern királyfis mesét írni, ez sül ki belőle. Beleillik a mi világunkba Lang könyve, amely két éve jelent meg újra a Holnapnál. A szöveg remek (Göncz Árpádot dicséri), a poénok ülnek, minden másképp van, mint az igazi mesékben, a legnagyobb királyfi nyer, visszaélnek a csodaeszközökkel, a butaság öl és a királynék oldják meg a nehéz helyzeteket. Kiderül, hogy nem csak fejlecsapdosással és buzogánnyal, de ésszel is élhet az ember, bár a túl sok ész bajjal jár, sőt, a külvilág szívtelenségnek is hiheti. Felnőttnek-gyereknek egyaránt élvezetes, fanyar humorú más mese, ahol persze minden jóra fordul. A főszerepet Terry Gilliam játszaná a könyvből készült filmben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.24 15:15:11Életmesék

  A lemaradó - cigány - gyerekek kezébe kellene minél több mesekönyv, de se pénzük, se internetük, /ahol jó pár ingyen mese elérhető lenne/ igy marad a szövegértelmezhetetlenségük, és az analfabétizmus, a továbbtanulásról, és a felzárkózásról nem is beszélve.

 • 2008.04.24 15:19:47Atina

  Mi van?

 • 2008.04.24 15:22:46begyszli

  Életmesék: ez most hogy jön ide???

 • 2008.04.24 15:29:22Popimami

  Mindenképp akartam írni Hannának, hogy a Poronty hatására kezdtem el kortárs mesekönyveket vásárolni - addig valahogy nem is jutott eszembe, hogy ne csak az Altatón vagy Kököjszin nevelõdjön a gyerekem.

  Tökjók az ajánlók!

 • 2008.04.24 15:30:33Életmesék

  ugy, hogy a könyvek nem mennek el oda, ahol nagy szükség lenne rájuk. Nemcsak a cigány gyerekekre gondolok.

 • 2008.04.24 15:38:26zolnaid

  Életmesék, oké, reklámozd az oldaladat, de ekkora bárgyú szöveggel szerintem nem kéne... vagy legalább helyesírásra ügyelj...

  Magam részéről nem gondolom hogy egy netes oldalon kellene említeni a fenti köteteket az irományaiddal, de ez úgyse zavar.

  Szóval linkeljél, aztán ugorjunk.  Hanna, nagyon jó az ajánló. Köszi.

 • 2008.04.24 16:24:16huhhh

  "A lemaradó - cigány - gyerekek kezébe kellene minél több mesekönyv, de se pénzük, se internetük"  Életmesék, könyvtár? Igaz, hogy onnan sem mennek a sjaát lábukon a könyvek oda, ahol szükség lenne rájuk.  A helyesírás finomítása tényleg ráférne az oldaladra. A múltkoriban nagyon nyomultál vele, akkor ráklikkeltem. Hiba volt...

 • 2008.04.24 16:40:16cozumel

  Huhhh  Megfogtad a lenyeget: a konyv onmagaban nem fogja a lemarado cigany gyerekeket a felzarkozasra serkenteni.

  Ahhoz kell a felnott, aki olvas/felolvas neki...

 • 2008.04.24 16:41:01zolnaid

  iskolarendszer, hátrányos helyzetűek könyvtári ellátása, ecetera, ecetera...

  és még valami: a gyerek kicsi, hátrányos helyzetű, szegény, akármi, de nem igénytelen, és nem gagyival kell ellátni. Inge, magára, stb.

 • 2008.04.24 17:04:33hanna

  Tényleg kell a leszakadóknak a mese.

  De az egész másképp jut el.

  Elmesélem hogyan: bemegy a tanítónéni az általános iskola elős osztályába. Elmegy az összes gyerekért házhoz, ha kell. Nem tanít. Nem ad fel. Előveszi az alapos és széleskörű műveltsége alapján azt a mesekönyvet, azt a hosszúság- és szókincsű mesét, amit a csoportnak megfelelőnek tart. Mert persze mindenkihez elment még a szünetben. Családlátogatni. És nem, ha nem voltak előítéletei, akkor nem utálták (tudom, tapasztatlből, családból). Nem ellenőrizni. Beszélgetni. És akkor elolvassa azt a mesét. Aztán eljátsszk. Eléneklik, lerajzolják. Nem tanulnak rö9gtön betúket meg írni. Nem zavarja, ha cask három év alatt tanulnak meg írni. Sajnos ezt a tanítónénit nem támogatja a rendszer. Sema rugalmatlan tanterv, sem a katasztrofális tanárképzés.

  Pedig így jut el a mese, és nem másképp.

 • 2008.04.24 17:47:01cozumel

  A nagynenem 15 evig csinalta.

  Lemaradt regio, kistelepules, alt. isk. elso osztaly.

  Mondhatjuk, cigany osztaly volt, mert szinte csak ciganyok maradtak a faluban, miutan a kozeli nagy gyar bezarta kapuit.  Es igen, nem a betukkel kezdett.

  Hanem azzal, hogy hogyan kell kitorolni a popsit kakilas utan...es hogy kezet is mosunk...es hogy mi az a ceruza...

  O nem faradt bele. Hitele lett a ciganyok kozt.

  Megbeszelte veluk, hogy most Dzsenniferket megbuktatja, mert nem tud irni-olvasni, es a szulok megertettek, hogy jobb a gyerekuknek hosszutavon, ha meg egyszer jarja az elsot.

  Mert a nagynenem a szuloket is embernek tekintette, es nem csobunko, primko cigoknak.  (ezert tartom rohejesnek, hogy oviban feltetel a szobatisztasag, mert lam, van pedagogus, akinek nem derogal a 7 eves gyerek segget sem torolni.....)

 • 2008.04.24 18:41:45Cobold

  2008.04.24 17:47:01 cozumel

  (ezert tartom rohejesnek, hogy oviban feltetel a szobatisztasag, mert lam, van pedagogus, akinek nem derogal a 7 eves gyerek segget sem torolni.....)  A szobatisztasag nem az jelenti, hogy onalloan kitorli a feneket, hanem, hogy nem hord pelenkat, bilibe-wcbe intézi ugyeit.

 • 2008.04.24 18:48:52Cobold

  2008.04.24 17:04:33 hanna

  Ott az egyik kulcsmondat: télleg nem támogatja az ilyen tannénit a rendszert. Egy barátnőm ilyen tannéni volt, amíg megvolt az állása... mondta, hogy más volt a naplóban, mint amit valójában tanított, mert másként nem lehetett csinálni semmit.

 • 2008.04.24 19:06:31bejo

  Bár nem kortárs, de emlékszem, hogy mennyire imádtam az óriási mesekönyveket. Volt egy lengyel kiadású Andersen mesegyűjteménye nagymamámnak és mindig ámulva lapozgattam. Az illusztráció is egészen elvarázsolt.

  Még általánosban kaptam kis strébereknek járó évvégi ajándékkönyvet, tudjátok, amit aláír az ofő meg az igazgató :)) Sokáig fel sem tűnt, milyen kincs van a birtokomban, csak mikor Ottlikozni kezdtem: Ottlik Géza és felesége Debreczeni Gyöngyi újrafordítottak/átdolgoztak néhány európai mesét, a gyűjteményes kötet címe Garabó Gereben.

 • 2008.04.24 19:08:50bejo

  Ja, és a Darvasi Trapiti megy a Kolibri Színházban!

 • 2008.04.24 19:23:15bohar

  Mondok egy kortars magyar nagyon jot,

  Lorincz Judit Livia: Balamber a balnaborju,

  es a masodik resz Balamber es Bonifac,

  nagyon szeretjuk

 • 2008.04.24 20:14:17cozumel

  Cobold  Meg csak nem is onnan, epp most irtam egy masik poszton, hogy szobatisztanak az szamit, aki felismeri es jelzi az ingert. De elofordul szamos kisgyereknel, hogy pelenkat kernek a kakilashoz....  De amugy nem ez volt a lenyege a mondandomnak.

 • 2008.04.24 23:09:14levendul

  az első kettő nekem is tetszik, a másik kettőt meg nem ismerem, megkeresem :)  nálunk nagy kedvenc Dahltól a Habó, már rongyosra olvastuk, de a nagynak a Matilda is tetszett

  nem írsz egyszer róla, Hanna?

 • 2008.04.25 06:14:04Rozina

  Sajnos a bookline-on nem lehet kapni a Friss tintá!-t :( (tudom, hogy máshol igen, de ez a bejáratott könyvbeszerző csatornám)

 • 2008.04.25 06:16:26Rozina

  Itt a kölkök zöme még kicsi, de nagyobbaknál klassz ez a gyakorlat: kötelező olvasmányokat újraolvasom velük és megbeszéljük az élményeinket (nem elemzünk). Az ötlet a legjobb barátomé, nem véletlenül a legjobb barátom.

 • 2008.04.25 07:47:18Cs. P.

  A Maflázia azért nem olyan új, nekem gyerekkori olvasmányom (84, Móra). És persze Andrew, nem Alfred.

  Szeretem a könyvajánlókat amúgy, köszi.

 • 2008.04.25 12:52:58Subbantósdi

  Bár mi még nem tartunk igazán a mesekönyveknél, inkább ilyen képes lapozóknál, amelyekkel szavakat lehet tanítani, azért azt már leszűrtem, hogy van legalább három jó kiadó, az Alexandra, a Napraforgó és a Passage Kiadók, amelyektől érdemes könyvet venni, illetve rendelni interneten.

  Mi mindháromtól már rendelkezünk könnyvel, vannak "hangoskönyveink", meg kockakönyv és egyéb "nyalánkság", nem is drágák, pontosan szállítanak és lányom - akinek mindene a könyv, meg minden, ami papíralapú (minden más játék a háttérbe szorúl emögött :o), nagy kedvvel forgatja ezeket.

  A Napraforgó Kiadó egy spanyol kiadó cég könyveit adja ki főleg, ezért is tetszik, mert kicsit mások a könyvek, mint amiket bárhol lehet venni.

  Az Alexandra mint hatalmas kiadó, ami itt nincs, az máshol sem nagyon. A Passage-t nemrég ismertem meg, de már látom, hogy majd főleg három-négy éves kortól it nagyon lehet majd könyveket nézni.

 • 2008.04.25 17:33:25cseresznye

  Örülök a posztnak, ez a műfaj, amit bolti nézegetéssel nehéz feltérképezni, de egy hosszabb könyvtári böngészés is csak néhány műre elegendő.  Modern mesére nyitott vagyok, de utálom a tanmesét, például az említett Bódis Kriszta történettől kiráz a hideg.

  A mesében legyen sok prtikuláris tapasztalat eszenciája, az egyedi és az általános találkozásának termékenysége, valamiféle éleslátás, persze akár egy rendhagyó történetbe ágyazva.

  Az, hogy van egy programom, az kevés. Az, hogy mesei kifejzésekkel adom elő, az nem teszi mesévé.

 • 2008.04.26 09:00:49hanna

  Hát igen, pedig felnőttben a Bódis Kriszta nem olyan rossz, de az a mese, az valóban elég rossz vicc. A Garabó Gerebennek utána nzek, mert Ottlik felnőtt novelláit nagyon szeretem.

  A Habót én is rongyosra olvasatm bár nekem a meseregény non plus ultrája a Momo volt, asszem az egyiok első porontyos könyvajánlóba bele is írtam:) A Matildát angolul vettem meg, hogy tanulja a nyelvet, ezért sose jutottam a végére, mert annyira nem tudok jól angolul. De majd egyszer.

  Köszi, a nevet javítottam. Igen, ezt annyiban jeleztem, hogy odaírtam, hogy újrakiadás. Azért nem írhatttam 1984, 2006-ot, mert nem azonos kiadónál jelent meg kétszer. Azért írtam be az újak közé, mert szerintem aránylag ismeretlen, de nagyon jó.

  A kiadók, amiket felsoroltál (Subbantósdi), bennem inkább vegyes érzéseket hagytak. A Passagen egyértelműen jó, én a tudományos ismeretterjesztőiket ismerem, kis ablakok, elforgatom, ideteszem-odateszem: de sajnos a németből fordított szöveg sokszor ugyancsak fölé lő a megcélzott korosztálynak, és a szülő inkább maga kell szöveget találjon ki az egyébként tényleg jó képek mellé.

  A Napraforgótól pár mesegyűjteményt forgattam. Képileg a giccs és a semmilyen, illetve egy a normális kategóriába volt nekem, viszont pont amit az Egyszervoltban sem szeretek, hogy ezek a leegyszerűsített, és ezért nem igazán jó szövegű ismert mesék vannak benne. Annyi rövid szövegű állat és népmese van, persze azok nem mind ismertek, meg nem olyan sok bennük az akció, de ha rövidebbet akarnak kicsiknek, akkor szerintem lehet azt. Vagy rendes íróval kell átiratni a szöveget, hogy az egyszerű is jó legyen, ne csak kihagyjanak belőle.

  Az Alexandránál nem tudom, hogy a könyvesboltra vagy a kiadóra gondolsz. A boltban/webshopban tényleg van szinte minden, hiszen ők a legnagyobb forgalmazók. Azért nem minden, mert valamiért a Naphegy könyveit (így a böngészőket sem) nem forgalmazzák.

  A kiadó szerintem nagyon hullámzó: van ugye a nagyon népszerű Bartos Erika, hát én őt nem szeretem, de ez nem az Alex hibája, vannak a tényleg jó és aranyos kukucs meg szótanuló meg ilyesmi könyveik, a Ki lakik a tanyán, Mi van a szobában típusúak, azokat szertem, aztán van egy halom leporellojuk, amik közül engem a Radvány Zsuzsával konkrétan ki lehet üldözni a világból.

  Lapozóból, legkisebbeknek valókból egyébként a STB könyveket ajánlom. Szép színes, egyszerű rajzok, tematikusan, minden kis oldalon egy.Ráadásul elég olcsók is.

 • 2008.04.26 11:37:07ash

  hanna, tényleg (megint) nagyon jó poszt, köszi. a Matilda három csodája és a Karcsi és a csokoládégyár nekem felnőttkorba is elkísérő kedvenceim, bizonyos szófordulatok és szituációk most is beugranak, nagyon ajánlom, persze nem piciknek.  az egyévesemnek van jó könyvötletetek? most leginkább a simogatós könyveket nyűvi-imádja (touch-and-feel, sajnos csak angol nyelvűek, kaptuk/rendeltük, eszméletlen jók), de nagyon szeretnék olyat, amiből egyszerűeket lehet neki mesélni _magyarul_ és nem esnek szét rögtön. a pagonyos Altató már megvan.

 • 2008.04.26 11:38:03ash

  á, nem láttam ezt a legutóbbi kommentet, STB, megnézem, ha van más ötlet, azért várom.

 • 2008.04.26 11:46:27ash

  még annyit, hogy Michael Ende szintén nagy kedvenc, főleg a Momo, igen. (kissé OFF: nyolcadikban a Végtelen történetet mutattam be irodalomórán, s a kiselőadás végén azt mondta az egyébként egész jó irodalomtanárom, hogy igen, ő is szerette, de aztán megtudott valamit az íróról, ami más megvilágításba helyezte a műveit és azóta nem szereti. persze nem mondta el, hogy mit -- ha valakinek van ötlete, segítsen már ki... én semmi igazán terhelőt nem látok az életrajzában, bár lehet, hogy nem voltam elég alapos. mindenesetre jó lecke volt, hogy hogyan nem szabad irodalomról nyilatkozni az órán, máig emlékezetes.)

 • 2008.04.28 01:13:39hanna

  Egyéves hááát... Van egy csomó hányadékul ronda leporelló. De most kiadtak párat a Móránál: van három SzalmaEdit, a Vuk két részben kicsiknek de szerintem nem elég egyszerű, aztán az Arany Lacinak, leporello, nagyon viccesen néz ki benne a Petőfi, de az se igazán egyszerű vers. Van egy cirkuszos is. Lea egyévesen az Iciri-piciriért rajongott. Leporelloban csak Rasdvány Zsuzsásban van, de van a régi Lukáts Kató-féle meg A török és a tehenek is van tőle. Én azért se rajongok, de még mindig jobb. Szóval talán azt a kettőt.

  A régi Boribonokból náűlunk a hét lufis ment, meg talán egy Kippkopp, persze csak a képeket nézegettük. Nagyon függ a gyerektől meg a szókincsétől. Nálunk az van, hogy képeket nagyon szeret, absztraktat is, mindenfélét, mutogat, de másfél éves és még se nem beszél, se nem érdekli a nem rövid, nem ritmusos mese. A touch and feelből nekünk is van egy, a dragon:) Szerintem is k. jó.

  Szóval van olyan ismerős, akinek másfél évesen a gyereke már simán végighallgatta ezerszer a Boribonokat és még unja is már:)

  Annyira más szinten lehetnek.

  Aztán még A telhetetlen hernyócska szép.  Az Endéről elképzelni nem tudom, mi lehetett demoralizáló. Viszont nagy baromság ilyet mondani tényleg, de szó mi szó, tudja befolyásolni az embert, bár szerintem nem ilyen szinten. Ha valami jó, az jó, legfeljebb felolvasásra nincs kedvem elmenni. Pl Az iszonyt nem tudnám azért nem szeretni nagyon, mert mondjuk a Németh László szárszói beszédétől lehányom a kanapét. De egyébként amilyen magyar tanárokhoz nekem is volt szerencsém, simán el tudom képzelni, hogy valamit összekevert, és az alapján utálta Endet. De ilyet mondani. Ehh.

 • 2008.04.28 01:14:24hanna

  Ja! Tudom javasolni, hogy írj a segitunk@pagony.hu-ra, mert ott beírod a paramétereket, és mondanak cuccokat.

 • 2008.04.28 01:17:30hanna

  És ha szereti az apróbb dolgokat, felismeri képen, akkor egész hamar lehet a Böngészőkben mutaogatni, hogy mi hol van és mit csinál.

  Nálunk még a fotók mentek. Komolyan, fotóalbumot nézegettünk, hogy baba, meg mama meg stb. Egy régi pszichológia könyv, kb tíz kilós, olyan egyetemi tankönyv volt a kedvenc :)

 • 2009.02.17 12:32:53dodóó

  Pár napja kezdtem el a lányommal hogy bebújok mellé az ágyba és mesélek neki.

  64db mese könyvet számoltam meg abból talán 10db alkalmas esti mesélésre.

  Hülyeségek,értelmetlen szövegek.

  Viszont a könyvtárba találtam a Minden napra egy mese c.könyvet és az jó.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta