SZÜLŐSÉG

Iskolában oktatják a szerelmet Szingapúrban

2008. április 21., hétfő 08:34

Iskolai keretek között tanítják az ismerkedést, a flörtölést, a szerelmet, a jó párkapcsolat csínját-bínját Szingapúron, ráadásul állami kezdeményezésre. írja az MTI. A cél, hogy megálljon a népfogyatkozás.


A találkatan mellett szerelmes dalok, romantikus filmek elemzése, internetes csevegési fortélyok is szerepelnek, továbbá a kéz a kézben sétálgatás optimális kivitelezése, a szex, a családi élet fontossága. Egyelőre csak két műszaki középiskolában vezették be a "pásztoróra órát", de a tantárgynak akkora sikere van, hogy az eddigi egyetlen tanár mellé továbbit kellett kiképezni.

A tanerőt amúgy a kormány párközvetítő hivatala küldte az iskolákba. Az ügynökség eddig már 33 ezer embert házasított meg. A szingapúri kormány évek óta szorgalmazza különösen az iskolázott fiatalok gyerekvállalását egyebek közt adókedvezménnyel, szülési pénzzel és hogy ne helyezzék karrierjüket a családalapítás elé. Ennek ellenére a népesség öregszik, a születések száma pedig nemigen emelkedik.

Kíváncsi lennék, nálunk a kamaszok hogyan fogadnák, ha a kéz a kézben sétáról tanulnának az iskolában és vajon lenne-e hatása a hazai népességfogyásra. A szülők felvilágosító munkájának nyilván nagy szerepe van a gyerekek későbbi párkapcsolati viselkedésének szempontjából.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.21 10:55:50másutt

  Valahogy sok orszag vezetojenek nagyon magas, hogy min mulik a gyerekvallalas. Nem a 100 Euros bonuszon, vagy min, amivel Oroszorszagban probaltak ravenni a noket, nem is a szerelemoktatason mulik am! Hanem azon, hogy milyen korulmenyek ele neznek a szulok. Van-e eselyuk a boldogulasra, akkor is, ha 3 gyerekuk van? Van-e eleg bolcsode, ovoda? Dolgozhatnak-e a nok reszmunkaidoben? Otthonrol? Lehet-e kozlekedni 2 babakocsival?

  Ahol igen, ott ez nem szokott problema lenni.

  Ahol nem, ott igen.  Amikor a noknek valasztaniuk kell, hogy karrier, vagy gyerek, ott gyakran nem a gyereket valasztjak. Ahol nem kell valasztaniuk, ott van gyerek dogivel.  Foleg fejlett Azsiban (Japan, Szingapur), ahol rengeteg jo vallalat es allas van, DE a noknek mindig "otthon a helyuk" ha ferjnel vannak, ez oriasi problema. A nok tudjak, hogy szobafogsagra vannak itelve, amikor leveszik a feher ruhat.

 • 2008.04.21 11:07:17szövetszöcske

  Szerintem franko ha ilyennel foglalkozik az iskola. Azert a mai valasi statisztika mellett nem az anyagi/karrier/eletmod az egyetlen bizonytalansagi tenyezo, a bizonytalansag jo resze magaban a tarskapcsolatban van. Az is nagyot dobna am a szulesi kedven, ha nem mondjuk max. 50% esely lenne arra, hogy az ember mondjuk 10-15 ev mulva meg a jelenlegi partnerevel fog elni. Nem art nemi kapcsolat-menedzsment, meg ha elmeleti alapon es iskolaban is nyomjak, lehet hogy az is dob par szazalekot a statisztikan.

 • 2008.04.21 11:22:42másutt

  szövetszöcske teljesen igazad van, amit irtam az nem zarja ki ezt.

  de mint no, akkor is ugy erzem, hogy a legtobb fejlett orszagban a gyerekvallalas megneheziti az ember eletet. ennek nem feltetlenul kellene igy lennie. valszinuleg nem segit a valas statisztikaknak sem, ha a szulok ugy erzik, "vege az eletuknek" amikor gyereket nemzenek.  meg sem tudnam szamolni hany szingli ismerosom "nem akarja elbaszni az eletet" Szoszerint. :)

 • 2008.04.21 15:26:50goodwife

  a népességfogyáshoz csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az óvodákba/bölcsödékbe nem veszik fel a gyerekeket, mert nincs hely...most akkor hogy is van ez? szerintem a cikk írója tájékozódjon mielőtt leír valamit...hála Istennek nő a népesség, akár a 80-as évek legelején..

  egyébként támogatnám itthon is ezt a kezdeményezést, nagyon jó ötlet, ha nincs otthon lemásolandó mintacsalád - szerető apa, szerető anya, stb.

 • 2008.04.21 18:34:55zolnaid

  Okoska, ezek a magyarországi adatok, nem a szingapúri statisztika.

 • 2008.04.21 21:54:09wish73

  hm, a bölcsikbe- ovikba azért nem veszik fel a gyerekeket, mert egy csomót bezártak. és mert egy csomó környéken nagyon sok lakópark épült, ahova logikusan a friss családok költöznek be, tehát bizonyos területeken hirtelen, egy-két év alatt nagyon megugrott a kisgyereke létszáma. más környékeken meg elöregedik, elköltözik a lakosság, úgyhogy ez átlagban nem jelent jelentős népességnövekedést.

  ahhoz viszont, h egy önkormányzat építési és oktatási osztályának vezetői kommunikáljaknak egymással, és leessen náluk a tantusz, h jé, ha én kiadok 6 lakópark építésére engedélyt, akkor ugyanazon körzetben 3 éven belül nemhogy kongani fog az ovi épülete, hanem még kevés is lesz a férőhely-nos ezen összefüggés meglátása sajnos csak számunkra tök egyszerű.

  nálunk pont ez történik. de attól még országosan nem nő hirtelen 20%-kal a népesség, mert egy fővárosi kerület egy "dinamikusan fejlődő részén ez a tendencia". húha, mehetek főelőadónak egy hivatalba:))

 • 2008.04.21 23:59:45mormi

  Szerintem az ismerkedessel/flortolessel tul jol is elboldogulnak a mai "szinglitarsadalom" tagjai:) En is ugy latom, arra kellene az embereket ravezetni, mi egy tartos kapcsolat erteke, hogyan lehet azt megorizni es hogy ne dobjak el az emberek a masikat az elso kis zokkeno utan. Egyfajta konfliktus management, ahogy ezt a multiknal hivjak. Szerintem ma tul konnyu kilepni egy kapcsolatbol, nem sokan veszik a faradtsagot, hogy energiat fektessenek egy laposodo viszonyba. Es valoban, igy gyereket vallalni mar majdhogynem felelotlenseg.

 • 2008.04.23 14:02:50goodwife

  Ez tény...köszi a kiigazítást! Valószínű akkor a temetőket is bővíteni kellene, nemcsak az óvodai/bölcsödei kapacítást...:(

  Felmegy az agyvizem, ha arra gondolok, hogy nagy nehezen elintézem a gyerek felvételét és kiadom a kezeim közül, egy olyan intézménybe, ahol nincs annyi dada amennyi kellene, és így kevesebb figyelem jut egy-egy gyerekre...ezáltal inkább nyűg a gyerek ezeknek a dadáknak, mint cuki-muki nevelnivaló kisördög, amilyen még a mi időnken volt a hozzáállás...

  pfffffff...

  Tisztelet a kivételnek, de sajnos az én mikrokörnyezetemben ez a tapasztalat!

  Magánbölcsire meg nem futja..

  Tudom nem erről szól a cikk! Bocsi! :) • 2008.04.23 14:43:21Nilüfer

  Basszus, Szingapurban mért tanítanak ilyet, h éppen a fogamzásgátlás miatt lenne értelme, ugyanis a Távol-Kelet túlnépesedik..inkább mifelénk kellene oktatni valami okosat, hogy szaporodjon a nép, meg megteremteni a lehetőséget, hogy eltartsa a szaporulatot..bááááár, mint tudjuk, ha az Isten nyulat ad, bokrot is ad hozzá:DDDDD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta