SZÜLŐSÉG

A kevés gyermekkori alvás később okoz gondot

2008. április 9., szerda 15:25

Végre tudományosan is igazolt az a tény, hogy káros, ha a gyerek nem alszik eleget! Ezt ugyan a kutatók nélkül is gyanítottam, mert ha nem alszom ki magam, határozottan nyűgös vagyok. Az meg a gyereknek árt, néhány keményebb éjszaka után két lábon járó biológiai fegyver leszek . Milyen jó, hogy végre kikutatták a lényege, ami persze azért ennél a kis bevezetőnél sokkal komolyabb. A túl kevés alvás kétszeresére növeli a kisgyerekeknél az elhízás kockázatát, valamint növeli az esélyt a szorongás és a depresszió későbbi kialakulására - közölték amerikai kutatók.


Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine amerikai szakfolyóiratban több tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy az elegendő alvásnak széleskörű egészségügyi előnyei vannak. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a keveset alvó felnőttek és nagyobb gyerekek gyakrabban lesznek túlsúlyosak. Elsie Taveras, a Harvard orvosi iskolájának munkatársa és kutatócsoportja most azt mutatta ki, hogy ez már egészen kicsi gyerekekre is érvényes.

A kisdedeknek igen sok alvásra van szükségük, a felmérésbe bevontaknál ez átlagosan napi 12,3 óra volt. Tanulmányukban 915 massachusettsi gyereket vizsgáltak. Azt találták, hogy azok, akik életük első két évében napi 12 óránál kevesebbet aludtak, kétszer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak hároméves korukra, mint azok a kortársaik, akik 12 óránál többet töltöttek alvással naponta. A televíziózás tovább rontja a helyzetet. Azoknak a kicsiknek, akik kétéves korukra napi két vagy több órát tévéztek, hároméves korukra nagyobb volt az elhízásra az esélyük. Korábbi kutatások igazolták, hogy az alvásmegvonás egyes hormonok szintjét megváltoztatja, ezáltal éhséget vált ki. Amint a gyerekszobába bekerül a tévé, számítógép, videojáték, egyre nehezebb elérni a szükséges alvási időt - mondta Taveras.

Egy másik kutatócsoport Alice Gregory vezetésével a Londoni Egyetemen vizsgálta a gyerekkori alváshiány hosszú távú érzelmi következményeit. Összesen 2076, négy és tizenhat év közötti holland gyerek alvási szokásait mérték fel, majd évekkel később, felnőttként kikérdezték őket érzelmi és viselkedési jellegzetességeikről. A tanulmány szerint azok, akik kevesebbet aludtak gyerekként, gyakrabban jeleztek felnőttként szorongást, depressziót, vagy agressziót.

Ausztráliában Valerie Sung és csoportja a parkville-i Királyi Gyermekkórházban 239 figyelemhiányos, hiperaktív gyereket vizsgált. Az öt és tizennyolc év közötti gyerekek 73 százalékának voltak alvásproblémái. Nehezen aludtak el, nem akaródzott ágyba menniük, felkelés után viszont fáradtak voltak.

Azok a figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek, akik nem jeleztek alvásproblémákat, jobb életminőségről számoltak be, jobban működtek mindennapjaikban és iskolai eredményük is jobb volt. Sung azt javasolja a szülőknek, hogy forduljanak orvoshoz, ha gyereküknél alvászavart tapasztalnak, sőt nem kellő fogadtatás esetén akár egy alvásklinikát is keressenek fel, adta hírül az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.09 15:40:02pepe

  Aha. És mit tegyek, hogy a fiam, aki másfél éves és soha egy perccel sem alszik többet kilenc óránál, egész napra elosztva,többet szunyáljon????? Tévé nuku, koffein, nuku, csend és nyugalom van plusz két álmos szülő.......szóval, mit csináljak, hogy ne legyen depis a gyermek?(bár asszem azért lesznek az ilyen gyerkőcök depisek, mert a szülők is bediliznek addigra....)

 • 2008.04.09 15:47:13Zsákos ember

  pepe: a fent leirtak statisztikia adatokra tamaszkodnak, ami azt jelenti, hogy nagyon sok embert veve alapul, az allitasok igazak, ugyanakkor egyenre vonatkozva konnyu talalni kivetelt. Ha a fiad azert alszik keveset, mert valami oknal fogva nincs ra szuksege, nem feltetlenul lesz depis meg kover. figyeld a szavakat:  "hároméves korukra nagyobb volt az elhízásra az esélyük"  Az eselyen van a hangsuly. He ket lottot veszel, ketszer nagyobb az eselyed, de ez meg keves ahhoz, hogy BIZTOSAN nyerj. A masik kulcsszo:  "Korábbi kutatások igazolták, hogy az alvásmegvonás egyes hormonok szintjét megváltoztatja"  Latod, ALVASMEGVONAS. Ez kb azt jelenti, hogy felvered a gyereket 9 ora utan akkor is, ha meg aludna.  Az ilyen statisztikaknal szukseges tovabba a puszta szamok es a vizsgalt osszefuggesek moge tekinteni. Pl tenyleg a keves alvas miatt lesznek ilyenek a gyerekek, vagy a keves alvas a "leszarom a gyerek nyugalmat" tipusu szulok egyeb, a vizsgalatbol kihagyott parameterei miatt vannak igy?  Ezek miatt szerintem ne aggod tul a dolgot.

 • 2008.04.09 15:49:25Zsákos ember

  kicsit kusza, na megegyszer:  Pl tenyleg a keves alvas miatt lesznek ilyenek a gyerekek, vagy a kovetkezmenyek a "leszarom a gyerek nyugalmat" tipusu szulok egyeb, a vizsgalatbol kihagyott parameterei miatt alakulnak ki?

 • 2008.04.09 16:00:37Por Cica

  A ketto osszefugg.

 • 2008.04.09 16:28:19Meni

  Pepe, üdv a klubban. A fiam 21 hónapos, kicsiként bárhol és bármennyit tudott aludni. Kb. egy éves kora óta beállt arra, hogy fél 9-től fél 7-ig alszik, és délután még egy órát. Ez összesen 11 óra, most már jónak számit, de másfél évesen még ennél sok több kellett volna. De nem depis, határozottan állitom, hogy nem is lesz...vagy nem ettől :)

  A csúcs a 4 hónapos (!) kislányom, aki szintén ennyit alszik. Éjjel kb. 8 órát, nappal még 2-3. Ez sokkal kevesebb, mint az átlag, de már nem aggódom. Ennyivel kiegyensúlyozott, boldog és jól fejlődő kislány...csak mi szülők szivunk velük :)

 • 2008.04.09 16:37:59moda liza

  szeretném összehasonlításképpen megkérdezni, hogy másnak a hat hónapos gyereke mennyit alszik, mert enyém szerintem keveset.

 • 2008.04.09 16:50:52Illatos nyár

  Én már nem emlékszem :-)

 • 2008.04.09 19:01:59Laliath_

  Zsákos ember,

  bennem is hasonló típusú kérdések merültek fel a cikket olvasva. Plusz még egy kis apróság: most azért hiperaktív a gyerek, mert keveset alszik, vagy pont azért alszik keveset a gyerek, mert hiperaktív. Szóval szerintem ez olyan "melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás" típusú dolog.

 • 2008.04.09 19:37:09mormi

  moda liza: az en 6 honaposom kb este 9-tol reggel 7-ig, utana sokszor (de nem mindig) visszaalszik meg 1 orara. Visszaalvastol fuggoen delelott meg 1x vagy 2x alszik fel-fel orat (de van, hogy ez csak 15-20 perces szundi), altalaban szopiba belealudva.  A delutan mar hektikusabb, nincs kialakult klasszikus delutani alvasa, nekem meg ez a furcsa. Szinten a szopik utan alszik fel orakat, esetleg seta alatt max 1-et.  A te 6 hosod hogy csinalja?

 • 2008.04.09 19:45:39NmI

  Jelzem, nem túl reprezentatív a kutatás.

  "915 massachusettsi gyereket..., Összesen 2076, négy és tizenhat év közötti holland gyerek..., Ausztráliában Valerie Sung és csoportja a parkville-i Királyi Gyermekkórházban 239 figyelemhiányos, hiperaktív gyereket vizsgált" Ebből az összesen 3200 főből nem vonnék le túl komoly következtetéseket..... :)

 • 2008.04.09 19:47:43NmI

  Jah, egyébként az én 14 hósom viszonylag jól alszik. Éjszaka 9-10 órát, nappal 2-4 órát. (Általában nappal 2x alszik)

 • 2008.04.09 20:53:42bigidi

  moda liza

  az én 6,5 hónaposom kb. fél 9től 6ig, aztán délelőtt még másfélórát, délután egyszer még másfél órát, majd később fél órát, ez utóbbit kizárólag séta közben. Ha jó napja van :-))

 • 2008.04.09 21:05:07wish73

  a "figyelemhiányos" kifejezés az MTI inkompetenciáját dicséri? lehet, h vmi tükörfordítás, de a figyelemzavar, figyelemprobléma kifejezéseket használja a szakirodalom, de még a laikus köznyelvben sem találkoztam a figyelemhiányossággal. és a "Milyen jó..." kezdetű mondatban is van vmi hiba, bár az, gondolom, csak melléütés. tudom, megint kötözködöm.

 • 2008.04.09 21:41:29macskosz

  attention deficite hyperactivity disorder vagyis ADHD. ez az amit magyarra figyelemhiányosnek fordítanak.

 • 2008.04.09 22:05:07glad az egyetlen

  Az amerikaik nem azért túlsúlyossak, mert gyermekkorukban nem aludtak eleget hanem azért mert a mozgás és étkezési kultúrájuk egy nagy nulla...

 • 2008.04.10 00:02:18evaandrea

  Maximálisan egyetértek azzal, hogy kifejezetten káros, ha nem alszik eleget a gyerek, ill a felnőtt. De abban kételkedem, hogy túlsúly lenne a káros hatás....

  Sokkal inkább hiszem, hogy az idegrendszer károsul, a koncentrációképesség pl.Talán még a hiperaktivitás is lehet következmény, vagy épp ez az ok?

  Ebben az egyben nagyon szigorú voltam, ebéd után aludni kellett a gyerekeimnek.De bevált.

 • 2008.04.10 07:18:18Meni

  Evaandrea, mennyi idős korukig aludtak délután és hány órát? A szakkönyvek szerint 4-5 éves korukig "illik" délután aludni, de én nem ezt látom. A fiamnak 3 unokabátyja van (5,6,7 évesek), és mindegyikük leszokott a délutáni alvásról kb. 3 évesen. Teljesen jól elvannak. Persze ha extra fárasztó program volt délelőtt, akkor még alszanak, de egyébként nem. Normál időben, este 8 körül mennek aludni. Szerinted mennyi ideig kell bekényszeriteni őket az ágyba délután?

 • 2008.04.10 08:41:46Por Cica

  En a mai napig alszom, ha tehetem, delutan. Nem is vagyok kover.

 • 2008.04.10 09:05:42bohar

  az en kisfiam 4 mult februarban, neki egyszeruen KELL a delutani alvas anelkul kimerult es faradt estere, es kezelhetetlen kis orult. Nemreg meg Skociaban eltunk, ott az ovi 12.30.tol 15.00ig tartott, eppen a kisfiam ebed-alvasidejeben, de megprobaltuk, mert mar gyerektarsasagra is igenye volt. Nehany het alatt agressziv kis elviselhetetlen lett belole minden nap, ketsegbeejto volt, estere altalaban mar kerlelt minket, hogy se vacsorazni se furodni nem szeretne csak aludni, aludni. jott egy oszi oviszunet, a gyerek ujra aludt minden nelutan, helyre is allt a viselkedese, igy szomoruan bar de elkoszontunk az ovitol, mert az alvasmegvonasnak a jelenben is erezheto hatasa volt.

 • 2008.04.10 10:08:32mormi

  Erdekes, a magyar ovikban van delutani alvas, nem? Nekem legalabbis olyan emlekeim vannak ovis korombol, hogy sose tudtam aludni, ott kinlodtam ebren, amig a tobbiek huztak a lobort. Lehet, h ez oroklodik es a kisfiam sem igenyli ezt? Ja es a mai napig is, ha netan megis aludnek d.u, sokkal rosszabb, olyan leszek tole, mint akit agyonutottek.  Evaandrea: hogy csinalod azt, hogy kotelezo aludni? Nekem nincs szivem otthagyni sirni az agyaban, ha egyszer nem tud elaludni. Mar csak a sajat rossz emlekeim miatt sem.

 • 2008.04.10 10:21:18Maja Papaya

  Igen, itt alszanak ebéd után. Így ebéd után megyünk is a srácért, mert ő már nem alszik napközben, csak ha beteg, vagy nagyon fáradt. Ha meg mégis elalszik, akkor képes három órát is aludni, aztán meg éjfélig virgonckodik. Szóval inkább maradjon ébren úgy fél nyolcig, aztán alvás reggel hatig. Nálunk ez válik be.  Nem tudom elképzelni, hogy hogy lehet egy ekkora gyereket akarata ellenére délutáni alvásra bírni... Még ha becsukom a szobaajtót (amit élből kinyitna és kijönne), akkor is ott a sok játék, meg a könyvei, nem hülye, ideális esetben felkel, aztán csendben elvan. Rosszabb esetben meg kezdődik az üvöltés...  Én arra emlékszem, hogy nekünk is le kellett feküdni, függöny behúzva, sutyorogtunk, meg viháncoltunk a tesómmal, és nem hittem el, hogy létezik olyan ember, aki azért fekszik le, hogy aludjon :)

 • 2008.04.10 10:53:26Meni

  Maja Papaya, hány éves a fiad? Mikortól nem alszik délután? Fent már irtam, hogy kicsit aggódom ezen, mert néha már most nehéz lerakni délután a fiamat, pedig még csak 2 év körül van. Az unokatesói kb. 3 éves koruktól nem alszanak...

 • 2008.04.10 11:04:58Maja Papaya

  Hú, ezen most nagyon el kellett gondolkodnom, de azt kiszem, két éves kora körül még talán aludt. Fokozatosan szokott le róla, az viszont tuti, hogy óvodai beiratásnál már az új alvásrendszer dívott, akkor két éves és hét hónapos volt. De volt egy hosszabb átmeneti időszak, ami elég rossz volt, mert már nem akart aludni, viszont még nem bírta végig ébren a napot és gyakran fél 6-6 körül kidőlt, aztán négykor kelt. De szerencsére ezt csak az emlékeim egy nagyon eldugott szegmenséből tudtam előbányászni. A rosszat gyorsan felejtjük. :)

 • 2008.04.10 11:29:32Meni

  Na ja, ma már személyes sértésnek veszem, ha sirdogál az ágyban (alvás előtt, 5 percet, havonta 1x). Pedig volt idő, mikor 30 percig kellett sétálgatni vele...:)

  Köszi az információt, ezek szerint még minimum fél évem van azért :)

 • 2008.04.10 11:47:07judit76

  Az én hat hónaposom nagyon össze-vissza alszik napközben. Kb. három hónapos koráig szépen aludt 2-3 órákat. Aztán egyszer csak elkezdett felébredezni a délutáni alvásból. Vártam több alkalommal, hogy visszaaludjon és nem vettem fel, nem jött be. Aztán felvettem, ringattam, visszaaludt, de amint letettem, felébredt, ez sem jött be. Úgyhogy egy idő után kezdtem feladni, és hagytam, hogy rajtam aludjon, de így is felébred egyszer-kétszer. A babakocsiban nagy ritkán képes csak kb. 1-2 órát aludni.

  Így néha 1, néha 2 óra alvás jön össze, de olyan is volt már, hogy egész nap csak fél órát aludt.(Megjegyzem, akkor telihold volt.)

  Este viszont alszik kb. fél 10-től reggel 5-ig, fél 6-ig, aztán szopi után még alszunk 7-ig.

  Ha összeadom, így kb. 10, jobb esetben 11 óra alvás jön össze. (Eddig idegeskedtem, hogy az én gyerekem nem tud egy jót aludni a kiságyában, de miután két ismerősöm is mondta, hogy hasonló korú gyerekeik szintén nem nagyon alszanak napközben, megnyugodtam).

  Hál’ istennek a kevés nappali alvás nem látszik meg rajta, estig elvan jókedvűen. (most viszont bealudt, nemrég jöttünk haza babaúszásról, remélem kifáradt annyira, hogy aludjon egy hosszút:-))

 • 2008.04.10 12:13:02Meni

  Jaj, a babaúszás...olyan fáradt volt tőle a fiam, hogy néha már az öltözés alatt elaludt...kár, hogy abba kellett hagynunk, mert úgy fázott, hogy rázta a hideg... :(

 • 2008.04.10 12:41:20judit76

  Az én Ábelem nem fázik, ma voltunk másodszor és merültünk háromszor, rendesen élvezte. (egyébként már fel is ébredt, most 1 órát sikerült aludnia, de már ez is valami. Remélem, délután még el tudom ringatni a babakocsiban)

 • 2008.04.10 13:16:05Meni

  Orulok neki, hogy elvezi a kisfiad az uszast. Jarjatok, amig csak lehet, nagyon egeszseges es ha a gyerek is elvezi, akkor meg dupla orom...

 • 2008.04.10 14:07:55pantufül

  mormi: kislányom 8 éves, imád aludni, de 4 éves kora óta délután nem akart.Nem volt gond, mert bepótolta éjjel. Viszont 3 évig szenvedett az oviban a KÖTELEZŐ alvástól. Hogy lehet ezt kötelezővé tenni???? Nem tudtam meggyőzni az óvónőket, hogy adjanak a kezébe egy könyvet, vagy felkelhessen csendben rajzolni. Nem, mert "rossz példát" mutat a többieknek. Ezért persze állandóan kikéredzkedett pisilni. Egy idő után ezt sem engedték meg, mert zavarja a többieket. A végén ő (és még jó pár gyerkőc) lettek a renitensek. Ez a pszichológusok szerint is káros. Mivel nem tudtam mit kezdeni ezzel a rugalmatlansággal, ha tehettem elhoztam ebéd után.

 • 2008.04.10 16:15:20cozumel

  VAN osszefugges a keves alvas es a sulyfelesleg kozott. Felnotteknel is. Nem ez az elso ilyen tanulmany.

  Attol meg, hogy az atlagamerikai eletmodja valoban egeszsegrombolo, nem kell az egesz tanulmanyt lehuzni a kukan.  Nyilvan egyebkent azert is foglalkoznak ezek az orszagok komolyan ezekkel a tud. kutatasokkal, mert komoly problema naluk az elhizas, es nyilvan minden lehetseges oldalrol megvizsgaljak a hozzajarulo tenyezoket.

 • 2008.04.11 00:21:01sony

  Szerintem egyszerű a képlet: aki kevesebbet alszik, az többet eszik :) Valószínűleg a gyerekeknél is.

 • 2008.04.11 07:45:50begyszli

  Ja, és ha én ezzel a módszerrel akarok fogyni, akkor 23 órát alszom/nap:)

 • 2008.04.12 10:56:45evaandrea

  Csecsemőkorukban kialakítottunk egy rendstert, hogy mikor alszik a gyerek, ez nyilván azigényeiktől függött. egy jó ideig délelőtt és délután másfél -két óra napközben.Aztán valamikor 1 és másfél év között van egy nehéz időszak, amikor kétszeri alvás sok, egy viszont kevés. Szép fokozatosan, hamarabb ebéd és utána alvás átálltunk az egyszeri alvásra, ebéd után.5-6 éves korig jó,ha a gyerek alszik ebéd után kb 2 órát. A szigorúság abban állt, hogy egyszerűen tartottuk magunkat a napirendhez. Alvásnál betettem az ágyukba őket és kijöttem a szobából. Egy darabig játszottak az ágyban,aztán szépen elaludtak. Jó, ha hagyjuk csecsemőkorban, hogy kialakítson a gyerek magának egy elalvási rítust. Nálunk ujjszopás, pelenka,lepedőszgolgatás, takarómorzsolgatás volt.Van akinél maci, baba, vagy valamilyen másik tárgy tölt be ilyen célt.Mivel bérházban lakunk, de szerencsére van erkély,az ebéd utáni alvás a szabadlevegőn történt. Először a babakocsiban, hagyobb korukban pedig kivittem az összecsukható kiságyat és ott aludtak télen-nyáron.A levegő jót tesz alvásilag is...

  Nem mondom, hogynem voltak néha problémák, mert mindig ilyenkor kellett pl kakálni. A gyerek ki az ágyból, bilire ül, bekészítette a játékokat és eltelt egy fél óra, de utána visszafeküdt és elaludt.Vagy szomjas, ivott és vissza. Szóval az a lényeg, hogy teljesítsük a kívánságát, de ne változtassa meg a programot. Nagyobb korukban 4-5 év azt mondtam, le kell feküdni az ágyba, nem muszáj aludni, csak pihenni, sőt játszani is lehetett az ágyban, de felkelni nem lehetett. Az esetek 90%-ban alvás lett a vége. Persze ennek az is egy kellemetlen velejárója volt, hogy a gyerekek alvásidejéhez igazítottuk a programokat. Így utólag mondhatom megérte, mert jó alvók, egészségesek....

  Az óvodai alvás nem butaság, a gyerekeknek szükségük van rá, és saját tapasztalataim alapján jó néhány olyan esetet láttam, hogy a gyerek ott aludt, csak otthon nem. Ez talán szoktatás kérdése is.Személy szerint utálom a rendszerességet, monotóniát, de a gyerekeknek erre van szükségük, szóval kell a napirend.

  Egyébként szülés utáni káoszt is segít felszámolni ...

 • 2008.04.14 13:19:35nuvanda

  A cikk szerintem olyasmikre céloz,mint ami pl.a Suttogóban is le van írva,hogy reggel x időben mindig keltsd fel a gyereked, délelőtt és délután x időnél ne hagyd tovább aludni, mert éjszaka lármázni fog.Szerintem ez tényleg nagyon káros, és el vagyok képedve,hogy mennyi ismerősöm mégis alkalmazza ezeket a tanácsokat!Ahelyett,hogy örülnének,hogy alszik a gyerekük!Ami annyi mindenkinek nem adatik meg...Az én hat hósom nagyon változó mennyiségeket alszik nappal, 1-5 óra szundizások vannak,de ez attól függ,hogy ÉN hogyan bánok vele: ha álmos,hagyom-e rögtön aludni,megteremtem-e neki azokat a nyugodt körülményeket,amik között szépen,nagyon tud szundizni.És még ha 3-4 órát alszik is egyben nappal,ez sosem volt kihatással az éjszakáira.

  Sokszor elszúrom és akkor nyűgös,de tudom,hogy nem ő a hibás,hanem én.

 • 2008.04.14 13:27:19nuvanda

  még vmi eszembe jutott.Szerintem nem érdemes azon gondolkodni,baj-e,ha nem alszik már két évesen du.,vagy fél évesen cask 11 órát egész nap.Egyszerű a titka:ha látod a gyereken,hogy nem álmos,akkor miért baj,hogy ébren van?Ha meg álmos,segíts neki és kész.

 • 2010.05.15 09:32:21~Melcsy

  Gyerekkorom óta kevesebbet alszom 8 óránál és mégis mennyire pálcika vagyok... :D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta