SZÜLŐSÉG

Anyaság a bértáblán: havi ötszázezer fix

2008. február 28., csütörtök 10:40

Elkeveredtem egy blogra (megint kukkoltam, ahogy szoktam) és beindult a fantáziám. Azt boncolgatta az író, hogy mennyit ér a nő munkája. Ezt már én is szerettem volna forintosítani régóta, mert egyrészt micsoda kiszúrás, hogy annyi a GYED-GYES amennyi.



Másrészt viszont mindig azon filózom, hogy mégiscsak a saját gyerekeimet terelgetem, saját koszunkat almolom, mégsem hajtom a gazdaság kerekét főállásban. Így néha lázadok, néha pedig örülök, hogy kapok egyáltalán valamit.


Azt tehát beláthatjuk, hogy a szolgáltatásnak ára van és nincs ingyen semmi, mert attól fogva értéktelenné válik. De hát az ember nem áll oda a férje elé, hogy „Szivi, figyelj! Dolgoztam ebben a hónapban 250 ezer forintnyi melót a gatyáiddal és a gyerekeiddel. Neked meg volt pofád a szemem közé vágni, hogy itthon vagyok és nem csinálok semmit. Vagy kicsengeted nekem ezt a pénzt, vagy pakolok.” Erre a viselkedésre minden jóérzésű ember azt mondaná, hogy mi van ennek a nőnek a szíve és lelke helyén, talán hamu?! Az otthon semmittevést emlegető férfiról pedig ne is beszéljünk! Amit megemlíthetünk még és csak igazán a sorok közé írom, hogy azok az egyedülálló férfiak tudják csak igazán, hogy mennyit ér egy gyorskaja, egy bejárónő, egy kertész, egy kínai vendégmunkás, hostess, szobalány, akik még nem dugták az ujjukat csillogó karikába.

Érdekességképpen tehát elmazsolázhatunk a szolgáltatások piacán, csakhogy magasabb legyen a vérnyomásunk. Vagy, hogy ne érezzük a társadalom aljának magunkat akkor sem, amikor a férjünk éppen két kontinens között ingázik és megköti a világbékét, vagy a világ legnagyobb bizniszét, miközben mi egész nap pürét töröltünk a szőnyegről és egy 90 centis kölyökről, aki folyton üvölt.

A bébiszitter órabérben átlagosan 900 forint. Ha egész nap ott van és hurcolja a kölyköket intézményből intézménybe, s dekkol a szülőkre várva, napi 5000,- forintot is elkérhet. Ez egy hónapban 100.000,-. Már ekkor elgondolkodhat a nagy magyar valóságban élők 70 százaléka, hogy anya a maradék fizetéséből cipőfűzőt, vagy egy csücsök száraz kiflit fog-e venni, de folytassuk. A takarítás egy alkalomra 6000 forint. Ha hetente csak egyszer jön, a két látogatás között megeszi a házat a baktérium, a porcica, a ruhák és a gyerek is. Oké, a férj is. Így mondjuk azt, hogy háromnaponta jön, tehát havi tízszer, ami 60.000 forint.

Nagy gondolkodás után egy szakács bérét számoltam a kaja gyanánt, mert hát otthon azért nem csak házhoz szállított étek van, hanem all inclusive. Ez cirka 90.000 forint. A kertész, még ha nem is izmos testű latin ördög, akire a mami vágyhat, minimum legombol rólunk 50.000 forintot.

A gyerekek biztonságban, a ház és a kert csili-vili, már csak az eszmei dolgokat kellene számszerűsíteni. Mert a nő otthon pszichológus is, aki átlag 100.000 forintot visz haza (magánpraxis nélkül és mondjuk ez is szomorú, de más tészta). Nevelő is, egy csúnya 60.000 forinttal, megint csak sírhatunk a másik oldalon.

Végezetül hogyan fogalmazzuk meg szépen az ősi munkát? Társalkodónő? Hostess? Kinek mi tetszik, számítsunk átlagosan 10.000 forintot egy alkalomért, bár fene tudja, hogy kinek mi fér bele a történetbe, azt pedig pláne, hogy havonta hányszor. Azért a heti egy alkalom talán a legkisebb étvággyal megáldott nőknek is belefér, s talán feltolná a számot, ha tudnák, hogy havonta megkereshetnének ezzel a minimummal is 40.000 forintot.

Összesen tehát, havonta félmillió forintnyi munkát végzünk otthon. Igen, csúsztatás és nem szakma szerint kellene számolni, de ha belegondolunk, mégis csak öt nullás összeg lett a vége.

Persze mindez hülyeség. Nem azért csináljuk a fenti dolgokat, mert kell, hanem mert mi akarjuk. És bizony sok nőnek valóban alternatíva egész életére akármilyen munkával szemben a HTB. Amit végre megtanulhatna mindenki, hogy nem szégyen, hanem pálya. Ami egyáltalán nem könnyű.

Forrás: gyesmellekes.blog.hu, www.merces.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.03.04 14:48:34Pandi

    Sacoesmaco, köszi. A többit meg várom.:)



    Hello Cantaloupe, már megint nem dolgozol (velem együtt)?:D:D:D

  • 2008.03.04 14:49:44zolnaid

    Szia, Cantaloupe, te sütsz otthon kenyeret? Vagy egyáltalán, milyen konyhát visztek, mennyi benne az indiai kaja?

  • 2008.03.04 14:49:58cidre

    Sacoesmano, az aszaló neked mennyire jött be?

  • 2008.03.04 14:54:28cozumel

    Egy cihologustol szivesen megkerdeznem, hogy van-e valami tudatalatti difi annal, akinek minden hozzaszolasabol frocsog a "Monikashow" hasonlat.....



    (egyebkent, who the fuck is Monika???? mert csak annyit ertek, hogy show-ja van, es rettenetesen ciki nezni....:D)

  • 2008.03.04 14:57:04cantaloupe

    Itt az USA-ban rengeteg a talk show, az biztos, de ha vegignezem a hozzaszolasaidat, te a hardcore vendegeket is vered magasan. Ide nem is rakok smiley-t, mert ez inkabb szannivalo, mint vicces.



    Ez a monikazas nalad nyilvan freud-i elszolas. ;)



    Ha nem vetted volna eszre, a tema tovig van ragva, Albert Gyorgyivel egyetemben.



    A "Zolnai" meg hozzad kepest Zsolnay, ha erted a trefat. ;)

  • 2008.03.04 14:59:55zolnaid

    Cozumel, azt hiszem a lényeget levágtad, egy elég gyenge show, fizetett szereplőkkel.

  • 2008.03.04 15:00:56sacoesmaco

    A Plusost nem próbáltam, de ha saját márkás, akkor szerintem jó lesz ( sok mindent németo-ból hoznak).



    Pussycat Doll - amikor a saját ( sziámi ) macskáim ilyen kitartóan agresszívak egy témában :) / náluk ez az étel követelés/, akkor az nagyon sok energiát kivesz. Már megint olyanról vitatkoztok, ami nem illik értelmes emberekhez.

    Ahogy én olvasgattam, ide általában az értelmesebb, tanult, olvasott nők/férfiak járnak huzamosabban. Sértésnek tartom akárkit is Maunika színvonallal jellemezni. Én legalábbis. Tessék belegondolni, hogy hogyan esne, ha nekünk mondanának ilyesmit. Mindegy, többet erre nem reagálok. De szerintem már sokan így vannak vele.

    Ez a veszekedés ( mert ez nem vita) csak tönkrevágja a cikkhez írt kommenteket - szerintem.

  • 2008.03.04 15:01:15cozumel

    Wish



    Tudod, a neten vannak ilyen konnyen felkaphato ervek, ha mar kifogyunk az ervekbol...

    -mert ti regiek vagytok es kikozosititek az ujakat, bruhuhu

    -mert en egy kicsit mashogy gondolom, mint a nagy atlag

    -mert te ne beszelj, te nem tudhatod, te kulfoldon elsz

    -mert akinek ilyen a helyesirasa, az ne szoljon inkabb



    Messzirol buzlenek am ezek Wish.



    Mint mondtam, tovabbi ervek hianyaban szokas bevetni oket.



    Hiszen azt mondani, hogy "pfff, atgondoltam, lehet, hogy nem volt igazam, vagy nem teljesen volt igazam...." , hat ugy latszik, ehhez valami kulonleges kepesseg szuksegeltetik.

  • 2008.03.04 15:02:29cantaloupe

    Zolnaid:

    a ferjem nem eszik kenyeret, Indiaban a reggeli mas jellegu. Idly szokott lenni, ezek rizspuffancsok es formaban sulnek. Ird be ezt a szot a gugli-keresobe, az elso oldalon lathatod, mi az.

    Szoval, Uram reggelije csak kave, ebbe ketszersultet martogat, mint egy fogatlan nagypapa. ;)



    ----



    Indiai kaja: igen, tudok tobbfelet is kesziteni, persze a csipos fuszerekbol (pl. voros csilipor) csak mertekkel adagolok, mert szeretem tudni, mit eszek es nemcsak tuzet okadni tole. :)

    Epp hetvegen volt curry-s csirke Madrasz-modra, hozza basmati rizs es sult kelbimbo.



    Ha barkit erdekel, receptet tudok adni, de gyanitom, hogy sok hozzavalot meg Pesten is nehez beszerezni.

  • 2008.03.04 15:05:40sacoesmaco

    Az aszaló : hmmm. Ha az ember megveszi a 10 e körüli Hauser, stb, márkájúakat, pénzt dob ki. Kevés gyümölcsöt tud aszalni vele, a többségénál csoffadt undormányt ér el. Ami nekem van, az egy új-zélandi csoda, de ez sem használható mindenre. Az eperrel pl. kudarcot vallottam, azt inkább kandírozni kell. Az alma, körte sikeres volt, de arra a Hauser is jó. A sárgadinnye is inkább kandírozandó. Meggyet aszaltam már, az finom. Szépen szárítja a gombát, a fűszernövényeket.

    Csak egy család ritkán tudja kihasználni, akkor jó, ha körbejár családon belül. Mert egyébként meg sok helyet foglal :)

    Szóval ha nem kaptam volna, nem biztos, hogy vennék.

    Van viszont joghurtkészítőm, s folyamatosan használjuk :))

  • 2008.03.04 15:09:05Pussycat Doll

    "Pfff, atgondoltam, lehet, hogy nem volt igazam, vagy nem teljesen volt igazam...."



    Ha ezt leírom, véget vetünk a vitának? Nem azért, mert annyira különleges képességeim lennének (á, hogy is lehetnének, az csak nektek van, Maunikák :o), hanem mert tényleg Win és a normális kommentek már nem bírják meg ezt az agyrémet. Én személy szerint fizikailag lefáradtam ebben a két napban (és ezt a gyerek hajkurászása sem könnyítette meg.)



    Én elmondtam, amit akartam, kaptam, amit kaptam, nem bánom, nekem személy szerint megérte. Igazából szerintem Saco jár jó nyomon, amikor azt írja, "ezért figyelek oda, hogy még véletlenül se legyek félreérthető" Ha mindenki odafigyelne, biztos ez a kétnapos vita se támadt volna. Senki sem szociopata, amiért másképp gondolkozik, mint mi. Basszus, miért kell egyáltalán ilyeneket írni???



    Úgyhogy: pfff, atgondoltam, lehet, hogy nem volt igazam, vagy nem teljesen volt igazam.... de egy picikét talán igen! És ezt azért ne nullázzátok.

  • 2008.03.04 15:10:25zolnaid

    Minket még nem utáltak ki onnan: Pandit és engem még nem utáltak ki onnan. (természetesen másról nem tudok nyilatkozni, hiába veszi magára. miért is veszi magára? )

    Csak a gyengébbek kedvéért.

  • 2008.03.04 15:11:16cidre

    Köszi. Azért érdeklődtem, mert most volt a fiamnak szülinapi bulija, s az egyik anyuka saját készítésű aszalt gyümölcsöket hozott (narancs, banán, alma, ananász), s olyan finom volt, hogy pillanatok alatt elfogyott. Ők eredetileg azért vették a gépet, mert a nyáron rengeteg gyümölcsöt szoktak kapni a vidéken élő nagyszülőktől. Majd megkérdezem a márkáját.

  • 2008.03.04 15:11:27sacoesmaco

    Éljen P.D.!!!! :)

  • 2008.03.04 15:12:07marcangoló

    Cantaloupe, a sült kelbimbónak van valami trükkje azon túl, hogy megsütöd a kelmbimbót? :-) Serpenyőben, vagy sütőben, fűszerek?

    Saco, anyukámék azért szoktak le az aszalásról, mert rengeteg áramot fogyaszt.:-(

  • 2008.03.04 15:13:13sacoesmaco

    Azt is kérdezd meg, hogy hogyan csinálják.

    Narancsot nem szoktak aszalni és ananászt sem, azt kandírozzák (cukorszirup kell hozzá). Lehet, hogy ők először aszalták, aztán még áztatták cukorszirupban.

    én is kíváncsi lennék, hátha csak én vagyok béna :) Megkérdezed?

  • 2008.03.04 15:13:46Pussycat Doll

    (Zolnaid, bocs, de ha nekem szántad, most tényleg clueless vagyok... ha nem, akkor meg nemtom kinek... nemtom... má semmitsetokk...)

  • 2008.03.04 15:13:46zolnaid

    Na, ezt nem tudtam, és ma párolt kelbimbó volt. Lehet ha otthagyom a tűzhelyen, kitálalhattam volna indiai specialitásként?

  • 2008.03.04 15:14:42marcangoló

    Zolnaid, én úgy szeretem, és próbálok neki híveket szerezni itthon. Hátha valaki inkább sütve enné meg. :-)

  • 2008.03.04 15:15:18zolnaid

    Kandírozni már kandíroztam, narancshéjat, de a vegyszerek miatt már nem merek. Elég macerás is volt.

    De nagyon finom a kandírozott ananász, lehet abba belevágok egyszer.

  • 2008.03.04 15:15:56sacoesmaco

    Az áram részét nem figyeltem, meg is nézem majd otthon, hogy mennyit fogyaszt.

    Eszembe jutott, hogy csinálhatnék olyan blogot, ahol havonta egy-két gépfajtát elemezném, keresnék hozzá recepteket és érdekességeket írnék róluk :) Szerintetek jó ötlet? Én azt látom, hogy az, aki nem ezen a területen dolgozik, sokszor elvész a túl nagy választékban. Nehéz választani, ha nem 3-4 féléből kell, hanem 20-30 féléből.

  • 2008.03.04 15:17:24cantaloupe

    Marcangolo: serpenyoben sutom. A kelbimbokat eloszor megfelezem, majd minden felet meg felkockazok. Az olajat felforrositom, ebbe szorok kb. tucatnyi mustarmagot, ugyanannyi szaritott fokhagymalencset. Fel voroshagymat teszek az olajba aprora vagva, majd ha megdinsztelodott, jon hozza a kelbimbo es 4 kis meretu, felkarikazott, zold csili. Sot es borskevereket hasznalok meg fuszernek, nagyon hamar megvan.



    Es erdekes, a frankfurti levesben soha nem szerettem a tottyadtra fott kelbimbokat, de igy zoldsegkoretkent isteni. :)

  • 2008.03.04 15:17:30sacoesmaco

    Lehet venni néha kezeletlen narancsot, citromot.



    A kelbimbó KIRÁLY :) az egyik legfinomabb zöldség. Én sokat főzök, s nagyon finom párolóval picit harsogósabbra készítve. Minden ír benne marad.

  • 2008.03.04 15:21:34cidre

    Cantaloupe, ezt ki kell próbálnom, annyirajól hangzik.

    A narancshéjat én ki szoktam áztatni, az elég szerintetek? Utána kandírozom.

  • 2008.03.04 15:24:54cantaloupe

    Cidre: nagymamam csinalt cukros narancshejat. Mi eloszor felvagtuk csikokra es ugy tettuk bele a hejakat befottesuvegbe, vizbe azni.



    Masnap meg szepen osszekevered cukorral egy labasban, megvarod, mig radermed es igy szolgalod fel.

  • 2008.03.04 15:26:08Pandi

    Marcangoló, Sacoesmaco, a kelbimbó tényleg eszméletlenül finom!



    Én simán félbevágom és egy kis vaj-olaj kombón serpenyőben megpárolom, majd pirítom is kicsit. Hmmmmm!:)



    Sacoesmaco az Oetker és a tescos porélesztő között mekkora a különbség szerinted, ha van egyáltalán?

  • 2008.03.04 15:26:20marcangoló

    Cantaloupe, köszi!

  • 2008.03.04 15:26:38szanna

    Ha már ennyi konyhatündér egybe gyűlt, segítsetek!!!



    Kb. 1 hónapja a sütik közepe nem sül meg, miközben a széle szinte már megég. A sütővel vagy a tésztáimmal van baj? Hogyan lehetne orvosolni a problémát? (Csak azt ne mondjátok, hogy vegyek új sütőt, mert arra perpill nincs keret. :()

  • 2008.03.04 15:27:46marcangoló

    Ez nálam is volt, én alacsonyabb hőfokon sütöm azóta.

  • 2008.03.04 15:28:07marcangoló

    Amikor új volt a sütőm, akkor volt rendszeres.

  • 2008.03.04 15:28:41Pandi

    Szanna, nem romlott el a hőfokszabályzója és túl forró a sütő?

  • 2008.03.04 15:29:35cidre

    Szanna, sztem a sütőddel. Anyósoméknál ugyanez volt (pedig anyósom nagyon király szakács), s ő tett két cserepet a sütő aljára, így egyenletesebben oszlott el a meleg, s átsültek a sütijei (hmmm, nyammm, elég csak rágondolni... nagyon tud.)

  • 2008.03.04 15:30:29cantaloupe

    Szanna, gyanus nekem, hogy csak egy honapja van igy. nem lehet, hogy elallitodott a suto funkcioja? Allitsd arra, hogy alul es felul is erje ho a tepsidet. ;)



    Receptet mindenkinek szivesen! ;)

  • 2008.03.04 15:30:31cidre

    Cantaloupe, s cukorral együtt meddig kell főzni a narancshéjat, vagy úgy már nem szoktátok?

  • 2008.03.04 15:30:57sacoesmaco

    szerintem a tescos nem rosszabb :)



    lehet, hogy picit alacsonyabb hőfokon, tovább kell sütni

    lehet a hőfokszabályozó

    lehet az ajtó szigetelése, hogy szökik a meleg :)



    hirtelen ennyi

  • 2008.03.04 15:32:36marcangoló

    Szoktak alufóliát is tenni a sütő aljára...

  • 2008.03.04 15:32:51sacoesmaco

    a kandírozott narancshéj nálam - kb.5 napig áztatom úgy, hogy minden nap friss vizet kap. Aztán csinálok egy sűrű cukorszirupot, s amikor kész van, akkor forgatom bele és főzöm kb.15-20 percig kis lángon

  • 2008.03.04 15:34:47szanna

    Csajok köszi a gyors válaszokat!



    Sajna a puliszkás körte tortának már annyi. :(



    Nagyon régi gáztűzhelyem van, azt hiszem először kipróbálom Marcangoló ötletét, ha nem jó, akkor jönnek cidre cserepei.

  • 2008.03.04 15:36:13szanna

    Vagy inkább először az alufólia. Az kéznél van...



    Lehet kapni cserepeket darabra, vagy egy egész raklappal kell venni? :)

  • 2008.03.04 15:37:31cidre

    most a vihar után érdemes az utcákon keresni :)

  • 2008.03.04 15:37:45cantaloupe

    Cidre, ajjaj, 10 eve is megvan, hogy utoljara csinaltam...de szerintem mi nem foztuk utana a vizben, hanem kiszedtuk a szetazott csikokat, felmelegitettuk a labasban es ugy szortuk ra a cukrot, ami aztan ratapadt. Csak vigyazni kell, nehogy karamell legyen belole. ;)

  • 2008.03.04 15:41:15szanna

    Cidre! :DDD

  • 2008.03.04 15:41:22szanna

    Cidre! :DDD

  • 2008.03.04 15:47:19cidre

    Cantaloupe, Sacoesmano, köszi a tippeket, mindjárt nekiállok narancsokat puceválni, s ipari méretekben gyártani a kndírozott héjat.

  • 2008.03.04 15:50:04sacoesmaco

    ha narancsot pucolsz, ne kézzel tedd, hanem alma vagy krumplihámozóval, mivel a fehér rész keserű, azt le kell majd szedned ...

  • 2008.03.04 17:13:10Atina

    "Pandi

    Atina, a faliszőnyegnek nekifogtál végül, vagy letettél róla? Mi lett a "foltokkal"?"



    Köszi Pandi, patchworkben megcsináltam a szőnyeget. Volt itthon maradék anyagom, meg vettem a kínai boltban gyerekágyneműt (1200,-), amin mindenféle mackó, csiga, stb. volt, úgyhogy foltokban ezt is "beleépítettem".



    Csak nekiállni volt nehéz, aztán nem bírtam abbahagyni, úgyhogy egy nap alatt kész lett.

    :-))



  • 2008.03.04 17:52:45Pandi

    Atina, ez tényleg gyorsan ment!:)



    (Én is sokszor vagyok így, hogy több idő kell a hozzákészülődésnek, mint magának a munkának.)

  • 2008.03.05 11:34:14Sólyomszem

    Sacoesmaco, sztem sokan hálásak lennénk egy ilyen technikai blogért vagy pár ilyen posztért. Én is évek óta szemezek az aszalókkal az áruházakban, csak "szerencsére" túl kicsi a konyhám egyelőre.

    úgyhogy léccilécci techno-írásokat!

  • 2008.03.05 13:29:59Nilüfer

    Debreceniek! a Péterfia utcán, a Kieg.-gel szemben van egy közel -keleti/ arab-török/ bolt.Ott kapható sok indiíi fűszer is.Én onnan szerzem be:)

  • 2008.03.05 18:34:23rékaréka

    Pussy:

    velvet.hu/poronty/2008/03/04/penzt_kapnak_a_lanygyermeket_nevelok_indiaban/

    Megint kik... észosztás...

    Jó ügyért harcoltál, kár, hogy elvéreztél!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta