SZÜLŐSÉG

Kirúghatnak, ha a gyerek még a lombikban van

2008. február 27., szerda 09:08

A mai válogatott hírünk úgy kerek, ahogy van. Nem kell hozzá semmit tennünk ahhoz, hogy gondolatokat ébresszünk, hiszen a második bekezdéshez érve már cifra szitkokat mormolunk a bajszunk alá, íme:

A lombikterhesség csak a megtermékenyített petesejtnek a méhbe történt beültetésével kezdődik - mondta ki kedden az Európai Bíróság. A luxemburgi taláros testület egy osztrák pincérnő jogvitája nyomán került szembe ezzel a kérdéssel. Sabine Mayr felmondólevelet kapott munkáltatójától - egy salzburgi cukrászdától -, miközben mesterséges megtermékenyítési procedúra miatt, orvosi igazolással, távol maradt munkahelyétől. (A cukrászda rögtön az után mondott fel a pincérnőnek, hogy az tájékoztatta munkáltatóját az orvosi beavatkozás természetéről.), írja az MTI.


Amikor Sabine Mayr a felmondólevelet kézhez vette, petesejtjeit már megtermékenyítették partnere spermájával, de még egyet sem ültettek be a méhébe. Az Európai Bíróság előtt azzal érvelt, hogy terhesség alatt mondtak fel neki, ami jogellenes. Csakhogy a bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terhesség kezdetének a megtermékenyített petesejt méhbe történt beültetését kell tekinteni, Sabine Mayr tehát még nem volt terhes, amikor felmondtak neki.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Baeckerei und Konditorei Gerhard Floeckner nevű munkáltató feltétlenül triumfál az ügyben. Az Európai Bíróság ugyanis kimondta azt is: mivel férfiak nem vethetik alá magukat mesterséges megtermékenyítésnek, nemek közötti tiltott diszkriminációnak minősül, ha valakit csak azért bocsátanak el, mert mesterséges megtermékenyítésnek vetette magát alá. Sabine Mayr tehát bizonyíthatja igazát - ha bizonyítja azt, hogy más indok nem volt az elbocsátására.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.27 18:34:04Ditke

  Ez így van. Csakhogy amíg ott van, akár élhetsz is azzal a lehetőséggel, hogy erre hivatkozol, nemde? Azért egy elbocsátásnál, pláne ha csoportos, lehet ám előre sejteni, hogy ki megy. (Itt nem arról van szó, hogy a dolgozó kárt okoz és elküldik azonnali hatállyal. Ugye.) Tehát mondhatja az embriók tulajdonosa, hogy épp fel szerette volna használni a lefagyasztott embriót, azaz újra kezdte a programot.

 • 2008.02.27 18:38:46sirara

  Nem, ez nem így megy. Az adott meddőségi központból hivatalos igazolást kell kérni arról, hogy ÉPPEN meddőségi kezelés alatt állsz, az, hogy ó, pont a jövő hónapban akartam felhasználni, nem érdekes.

 • 2008.02.27 18:41:20Ditke

  Ez OK is így. De egy csoportos leépítésnél, ha sejted, hogy te vagy a "kiválasztott", léphetsz úgy is, hogy amíg a hír nem hivatalos, bejelentkezel a központba. Akkor már van igazolásod, és az eljárást pedig nem vagy köteles végig csinálni, bármelyik szakában kiszállhatsz (bár ezt csak vélelmezem). Az eredményről, a sikerességről később már nem kell papír, igazolás a munkáltatónak, ha már kirúgta a létszámot, akkor már mindegy, hogy te maradtál, vagy Kisbuci Géza, ugyebár.

 • 2008.02.27 18:42:55Ditke

  Azaz munkáltató nem veszi vissza Kisbuci Gézát, mert Kovács Mariska mégsem lett terhes.

 • 2008.02.27 18:46:50sirara

  Na jó, azt azért nem gondolhatod komolyan, hogy csak olyan törvények legyenek, melyeket szélsőséges esetben nem lehet kijátszani. Persze előfordulhat, hogy megneszelem a leépítést, és bár fél év múlvára terveztem a lombikot, de most vágok inkább neki. Ilyen szinten más törvény is kijátszható. Arról nem is beszélve, hogy mikor bejelentkezel egy meddőségibe, még az első konzultációra is várnod kell, esetenként hónapokat, egy lombikra lehet már féléves várólista is! Nyilván nem illet meg a védelem, februárban, mert júliusban lombikod lesz.

 • 2008.02.27 18:50:49Ditke

  Nos innentől gáz a helyzet. Mert ha már most fél évesek a "várólisták", akkor mi lesz, ha még jobban kijátszható a szabályozás, mint most?  Én csak azokat féltem, akinek valóban szükséges és indokolt az eljárás: azért, mert talán rájuk nem lesz kellő idő és megfelelő orvosi kapacitás. Vagy még kevesebb, mint ami most van. :(  Meg a gyerekeket, hiszen ez megint a sok bába közt elveszik a gyerek esete.

 • 2008.02.27 18:53:29Ditke

  Szélsőséges esetek meg sajnos vannak. Pl. olyan is, hogy egy nő azért kénytelen abbahagyni a kezelést, mert az apa visszavonja a hozzájárulását a beültetéshez. Ez is egy szélsőséges eset. Ezerféle lehetőség van. Ahogyan az is szélsőséges eset, hogy a lombik embriót "terhességnek" tekintjük jogilag.

  Holott biológiailag meg a 12. hét után terhesség, addig embrió, utána magzat és terhesség.

 • 2008.02.27 18:58:37sirara

  A várólistát ne keverjük bele, nem ide tartozik, sok oka van annak, hogy miért ilyen hosszú, többek között azért, mert sok pár szorul rá. Ha a férfi visszavonja a beleegyezést, leáll a program, megszűnik a védelem, hol itt a gond?

  Egyébként meg azért, mert a 12. hét után nevezzük magzatnak a magzatot, szerinted lehessen kirúgni egy akárhány hetes terhest? Hogy utána sehol ne találjon munkát? Én tényleg nem értelek...

 • 2008.02.27 19:08:39Ditke

  Nem, nem erről van szó. (Van egyébként olyan ismerősöm, aki 3 hónapos volt, és akkor váltott mhelyet, szóval nem lehetetlen.) De nem ennek kellene lennie, hanem az a gondom, hogy ha megváltoztatják a jelenlegi magyar védelmet, és erre van esély, akkor mi lesz?  Egyébiránt egy akárhányhetes kismamának, aki természetes úton esett teherbe, ugyanolyan fontos ám a terhessége, mint egy lombikosnak a reprodukciós eljárás és a siker esetén megszületendő gyermek.  És ha tényleg úgy is van, ahogy írtad, hogy már akármekkora kortól védik a terhességet, akkor itt is bibi van ám, hiszen ha természetes úton estél teherbe, akkor onnantól vagy valóban terhes (papíron), ha megállapították a terhességet. Nem onnantól, hogy van egy pozitív teszted, és esetleg a véreredmény magasabb hcg szintet igazol. Holott attól, hogy nem orvosi asszisztációval fogantál meg, még lehet ezerötszáz féle, terhességgel nem vagy csak nehezen összeegyeztethető problémád, ami nehezíti a pályát, ergo indokolt lenne a védelmed. Gyakorlatilag itt ugyanarról az orvosilag 4-5 (utsó mensi első napjától számított hetek), egyébként 2-3 hétről (fogamzástól számítva) van szó, amíg a babszem és a szívműködés láthatóvá válik a monitoron. Ez a lombikos bébinél sincs korábban. Ugye. Szóval hol a határ, lehet-e húzni és húzható-e egyáltalán?

 • 2008.02.27 19:54:59sirara

  mr. sirara vagyok.

  ki kell mennünk sétálni sirara+kutyákkal, úgyhogy egyrészt szeretném megkérdezni, h

  kedves Ditke, mit akarsz mondani?

  másrészt összefoglalnám ms. sirara minden eddigi és ezutáni hozzászólását röviden:

  a határ húzásának holléte az filozófiai kérdés, a magyar munkajog szerint pedig nem lehet kirúgni terhes vagy meddőségi programban részt vevő nőt. ez nem azért van, hogy k*basszanak a munkáltatókkal, hanem azért, hogy ne kerüljön sok terhes nő az uccára. felszolgáló, takarító stb esetén sokkal egyszerűbb kirúgni a nemsokára terhesülő dolgozót, aztán 5 perc alatt újat szerezni. a nemsokára terhesülés veszélyéről spontán megtermékenyülésnél nem tud a munkáltató (kivéve, ha ő termékenyít), a meddőségi programnál meg tud róla.

  jó éjszakát, jó termékenyülést.

 • 2008.02.27 20:51:53horadi

  Ditke!

  Siraranak igaza van abban, hogy a terhes nőt legyen az akár 2 hetes terhesség, vagy 30 hetes, megilleti a munkajogi védelem. Bár én 2000-ben szigorlatoztam munkajogból, de ez már akkor is így volt.

  A barátnőmet 2003-ban rúgták ki a munkahelyéről. Rá pár napra tudta meg, hogy terhes, tehát a kirúgáskor még nem tudta. Munkaügyi Bíróságoz fordult, ahol mindkét fokon, jogerősen megnyerte a pert!  Szerintem egyes munkáltatók szeretik elhitetni a női munkavállalókkal, hogy nincs rögtön a terhesség kezdetén védettség, hiszen aki nincs tisztában pontosan a jogaival, azzal könnyű elbánni... :-(

 • 2008.02.27 22:03:48hellcsi

  A elbocsájtás körülményeit illetően az azért elég gyanús kellene hogy legyen, ha a munkavállaló korábban nem kapott szóbeli, majd ezt követően írásbeli figyelmeztetést a nem megfelelő munkavégzésre vonatkozóan. (Persze az sem árt, ha egyértelmű munkaköri leírással rendelkezünk, egyébként viszonyítás kérdése a munkavégzésünk minősége.) Szóval, ha a mesterséges megtermékenyítésben való részesülésről tájékoztatás után, korábbi figyelmeztetés nélkül köszönték meg a hölgy munkáját, az felettébb elgondolkodtató.  Nem is tudom, hogy miért kell arról vitatkozni, hogy direkt ment-e meddőségi kezelésre a nő, félve a kirúgástól, MERTHOGY Ő SZAR MUNKAERŐ.  Eléggé leegyszerűsíti a kérdést(?), hogy állásinterjún sem kérdezhetik meg tőled, hogy mikor szeretnél szülni. A családalapításod várható időpontja ("mikor várható, hogy otthon maradsz a cég pénzén lábat lóbállni az édi-bédi angyalkáddal") nem befolyásolhatja azt, hogy alkalmaznak-e.

 • 2008.02.27 22:30:13babó

  horadi

  azért a barátnőd esete valahol határeset. persze a helyében valszeg bárki kiharcolná az igazát, de mivel ő sem tudta, hogy terhes (még akkor is, ha már akkor az volt), a munkáltatóját a rosszindulat vádjával talán nem lehetne illetni. persze a védelem nem csak azért jár, ha pont a terhesség miatt rúgnak ki, hanem mindenért. nyilván ezért is nyert.

 • 2008.02.27 22:42:23korall1

  Sziasztok!

  Én csak azt kívánom mindenkinek, hogy soha, de soha ne kelljen megtudnia, mit jelent az, amikor attól kell nap mint nap rettegnie, hogy a lombikozás miatt (persze burkoltan, más indokkal) megválnak tőle a munkahelyén. Lehet azt mondani, hogy az ILYEN nő nem végzi rendesen a munkáját, sokat van távol, hosszú távon nem lehet rá számítani, megbízhatatlan.

  Ha nem lenne a jelenlegi törvényi szabályozás, már régóta én is az utcán lennék. Sajnos kénytelen voltam "bevallani bűneimet" a munkáltatómnak, mert egyébként nem tudtam volna megoldani az orvoshoz járást.

  A következőket kellett leraknom az asztalára:

  - Lombiktörvény

  - MT ide vonatkozó részei

  - Igazolás a meddőségi kezelésről

  (- vállalás arról, hogy azokon a napokon, amikor orvost látogatok, esetleg betegállományban vagyok, OTTHONRÓL végzem a munkám.)  Ditke,

  Abban egyetértek Veled, hogy kijátszható a törvényi szabályozás. Ugyanúgy, mint manapság minden más szabály. De én a legkevésbé sem gondolnám azt, hogy azok, akik ilyen helyzetbe kényszerülnek, majd még vissza is fognak ezzel élni. Elég nagy kínszenvedés, teher, bánat, kellemetlenség ez azoknak, akik érintettek.  Ja, csak megjegyezném, hogy akár már a 6. héttől lehet védett az embriót/magzatot váró, nem kell elérnie a 12. hetet (amikor is hivatalosan is terhesnek tekinthető), mindössze az orvosa javaslata kell hozzá.

 • 2008.02.27 23:20:04babó

  a törvény kijátszhatóságáról:

  az adótörvény kiskapui miatt bezzeg nincs össznépi felháborodás...

 • 2008.02.27 23:28:20korall1

  babó,

  Valószínűleg azért, mert abban még többen érintettek és emiatt kevésbé szúrja a szemüket...

 • 2008.02.28 09:20:12csacsacsa

  Ditke: Az gondoltam a Nők nagyobb empátiával fogadják a másik gyerek utáni vágyát. Koral1 nagyon jól összefoglalta miért is nehéz az általad sérelmezett kártyát.  Koral1:összejött?

 • 2008.02.28 09:31:52Ditke

  Hellcsi, erről van szó.  A munkáltatónak véleményem szerint nincs köze ahhoz, hogy egy női munkavállalója meddőségi kezelésben vesz-e részt avagy sem. Ahogyan ahhoz sincs, hogy éppen bármilyen orvosi kezelésre jár. Szerintem. Ezért túlzónak tartom azt a szabályozást, hogy már a beültetés előtt is védett a meddőségi kezelésre járó nő.

  Van jópár lombikos ismerősöm, aki problémamentes terhességet csinált végig, és jópár természetes úton teherbe esett, akinek a végén a méhébe került a buli. Nos kinek nehezebb a helyzete? Én nem tudok olyan könnyű szívvel ítélni ebben a kérdésben, mint azok, akik szerint a művi reprodukcióval járó herce-hurca végett ők vannak nehezebb helyzetben.

  Sajnos egy csomó nő van, akinek kezelésre van szüksége ahhoz, hogy gyermeke legyen, és ők mégsem részesei a művi reprodukciós eljárásnak. Gondolok itt azokra, akik méhmegtartó kezelésben vesznek részt. Holott a méh legalább annyira feltétele a terhességnek, mint a petesejt, a sperma és a kettőjük randija a méhben, a lombikban, akárhol.

  Nekem ez 2,5 év volt, és nem kértem ezért különösebb védelmet vagy elnézést a munkáltatómtól. A kezeléseket, vizsgálatokat végigcsináltam magánúton, meló után. 6 alkalommal hiányoztam összesen a mhelyemről, de akkor meg szabit vettem ki. És ez jó volt így, nem kellett senkinek látnia azt, hogy milyen lelki állapotban jöttem ki egy kezelésről vagy vizsgálatról. Persze ez lehetett volna több is, amennyiben van egyetlen orvos széles e hazában, aki az állapotom gyermek nélkül műteni meri, de nem akad ilyen. És ez is jó volt így, bár lelki teher volt ám rendesen (megnyugtatott volna, hogy törénik valami), meg félsz végig a terhesség alatt (meg fekvés szülésig és ezerféle gyógyszer meg vitamin).

  Így aztán a kórházba utaltságomig (7. hét) sem a munkatársaim, sem a munkáltatóm, sem a közvetlen főnököm sem tudott arról, hogy milyen helyzetben vagyok. A munkavégzésemet nem hátráltatta, és én is megtettem ezért mindent, hogy ez így is legyen.  Sajnos a helyzetemben és a hasonló helyzetben lévő nőknek maximum egy védelme lehet: maga az állapotuk. Ami kétélű fegyver, mert éppen ki is rughatnak miatta, max keresnek egy mondvacsinált okot.  Nekem volt egy extra védelmem, a munkahelyi esélyegyenlőségi szabályzat, amely szerint én voltam a leghátrányosabb helyzetű munkavállaló. De azért ez nem sok helyen van ám így.

 • 2008.02.28 09:36:43Ditke

  Korall1, én pont azokat féltem a szabályozás kijátszhatósága miatt, akik jó munkaerők, de szükségük van a kezelésre. Azt hiszem, ez nem jött át rendesen, pedig már vagy 3szor leírtam. Hogy rájuk nem jut majd kellő orvosi kapacitás, oep támogatás, mifene.  De ettől függetlenül úgy érzem, némiképp igazságtalan a jelenlegi szabályozás, azokkal szemben, akik nem szó szerinti meddőségi kezelésben vesznek részt, CSAK gyermeket szeretnének. És igazságosabbnak érzem azt, hogy a védelem a terhesség megállapításától járjon és nem korábban.

 • 2008.02.28 09:39:30Ditke

  Horadi, a bnőd esete dícséretes, de ugye te is tudod, hogy csak egy orvos kell hozzá, hogy azt mondhassa, igen, már tudtam, hogy terhes vagyok.  Ki dönti el, hogy úgy volt-e? S mennyiért?  Másrészt meg valszeg a munkáltató nem vállalt két körnél többet, de valszeg a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte volna az első fokú bíróságot. Pont amiatt, mert a hölgy sem tudta, hogy terhes és hiába számoljuk vissza a napokat, a terhesség ténye onnantól tény, hogy látszik a monitoron.  Másrészt meg némiképp értelmetlen egy ilyen per, mert max helyreállítják a munkaviszonyát, és legfeljebb a gyed lejártával visszaveszik és két hónap múlva kirugják. De sok ilyet ismerek!

 • 2008.02.28 09:58:49zolnaid

  Ditke, kicsit se értelmetlen egy ilyen per, (ha el is tekintünk attól, hogy sok megnyert pernek van némi társadalmi hasznossága, esetleg jobban átgondolják a munkaadók, mit kockáztatnak), méghozzá az anyagi juttatások miatt. Korántsem mindegy a későbbiekben, hogy az első gyerekkel munkaviszonyból voltál tgyáson és gyeden, vagy munkanélküliként.

 • 2008.02.28 11:53:24ruju

  2008.02.27 18:01:16 sirara "az ilyen kezelésben a törvény nem határozza meg pontosan, hol van a "teherbeesés pillanata", ezért a könnyebb utat választva az egész eljárás alatt fennáll ez a védettség.'  Én pl. sorban állok örökbefogadásért. Engem megillet-e a védelem? Mert egyébként ez is egy elég nehéz "várandósság", és ugyanúgy igénybe vesz, ha nem is fizikálisan...  2008.02.27 22:03:48 hellcsi

  "ha a mesterséges megtermékenyítésben való részesülésről tájékoztatás után, korábbi figyelmeztetés nélkül köszönték meg a hölgy munkáját, az felettébb elgondolkodtató."  Igen, pont azért, mert vmi más történt inkább, ami miatt azonnali felmondás történt. Nem hiszem, hogy egy bíróság igazat adna a munkáltatónak, ha valóban a terhesség "veszélye" lenne az egyetlen indok.  "Nem is tudom, hogy miért kell arról vitatkozni, hogy direkt ment-e meddőségi kezelésre a nő, félve a kirúgástól, MERTHOGY Ő SZAR MUNKAERŐ."  Na ezt félreértetted. Másképp állnak a viszonyok.

 • 2008.02.28 12:02:04ruju

  Egyébkénz jogos, hogy azok a nők, akik ilyen eljárásban vesznek részt, vszínű nem akarnak még vissza is élni vele, de mint a fenti másik per kapcsán említett orvos, Mo-n azért találni olyat, aki jó pénzért segít a visszélésben, indokolatlanul.

 • 2008.02.28 13:10:10sirara

  ruju!

  Ez az örökbefogadós dolog nagyon jó kérdés! végre egy értelmes kérdés! Bár a családomban van ilyen eset (két gyönyörű-aranyos-okos-édes gyerkőc), nem tudom, ez hogy van. Az biztos, hogy amikor már megvan a gyerek, ugyanúgy megillet a védelem, dehogy mikor várólistás vagy, azt nem tudom, de érdemes lenne utánanézni. Az, hogy valamit esetleg nem szabályoznak, nagy hiányosság (pl. örökbefogadásnál ez a védelem-kérdés), de szerintem nem az a jó megoldás, hogy na, akkor a lombikosok se legyenek védettek, hanem az, hogy pótolják a hiányt. Ugyanez vonatkozik a Ditke által említett kezelésekre is.

 • 2008.02.28 13:10:17Ditke

  Ruju, pont erről beszéltem. Hogy pláne nálunk, pláne lehet ilyeneket találni.  Az ex-kolleganőm pl. olyat talált, aki fiatalabbnak igazolta a terhességét, hogy repülőre szállhasson és elmehessen egy hallatlanul fontos konferenciára. 3. gyerek, hölgy majd 45 éves. Tehát ultra veszélyeztetett. Hogy pénzért, nem pénzért kapta-e meg a papírt, erről nem szól a fáma, nem is firtattam. Eredmény: egy korababa szívbetegen. :(

 • 2008.02.28 13:11:27Ditke

  Örökbe fogadással igazad van, ez is legalább akkora teher és procedúra, mint egy lombikprogram.  Sikert kívánok hozzá.

 • 2008.02.28 13:12:36Ditke

  Szerintem az örökbefogadásra nem áll a védelem. Az egyik kolleganőm örökbe babás, ő ha jól emlékszem a szülési szabadságot vehette csak ki előre, mielőtt átkerült hozzá a babuci. Utána pedig gyeden volt, mint minden más kismama.

 • 2008.02.28 13:17:14Ditke

  Zolnaid, ez így is van, hogy ugye nem mindegy, miről mégy el gyedre. Ezt lehetne fokozni, hogy ha pl. két leendő kismama dolgozik egy cégnél, csak az egyik repr. eljárásban részt vevő, s így a másikat rugják ki, miközben mindketten épp gyereket terveznek (és dolgoznak az ügyön). És a kettő közül csak a kirugottnak sikerül, nos vele mi a helyzet, igazságosan járt-e el a munkáltató valóban? Vagy az ilyen esetek csak az én erkölcsi érzékem bántja?  Meg ugye nem mindegy, hogy így tartottad meg a mhelyed, vagy másképpen. Mert valamikor vissza is kell ám menni dolgozni. És nem mindegy, hogy azzal kezded, hogy kirúgnak és kereshetsz új állást, úgy, hogy közben már család van a hátad mögött, amelyről gondoskodnod illenék.  Nagy bankból van ilyen példám. Megvették kis bankot, ahonnan hölgy gyedre ment korábban. Gyedről vissza munkáltató jogutódjánál kérte a helyét. Mondták nem lehet. Erre keresett ügyvédet, megfenyegették Bankot munkaügyi bírósággal. Eredmény: visszavették. 2 hónap múlva meg kirugták, elég volt egy hiba is hozzá. S ugye aki dolgozik, az hibázik. Most már nem mehet bíróságra, mert ugye HIBÁZOTT. A munkáltató jogosan járt el. Az más kérdés, hogy vélelmezhető, hogy már visszavenni se akarta, és azért történt, ami történt.

 • 2008.02.28 13:27:01Cica7

  Ditke,

  Ez a visszamenetel nagyon nehéz ügy.

  Nálam már most látszik, hogy próbálnak lepattintani,mert jeleztem, hogy ősszel mennék vissza dolgozni.

  Teljesen mindegy, hogy milyen topp munkaerő az ember, valahogy nem családbarát melóhelyek vannak.

  Egyébként teljesen tisztában vagyok a jogaimmal, hogy kötelesek visszavenni, de már most sakkoznak velem.

 • 2008.02.28 13:29:40Ditke

  Sógorom is hasonló helyzetben van, csak ő már túl van a visszavételen (kényszerből a 2. évre ő jött gyedre a kislánnyal) és a szabadságát tölti. Jövő hétfőig. Utána nem tudjuk, mi lesz, mivel a munkáltatója már akkor közölte, amikor gyedre jött, hogy NEM veszi vissza. A család és az ismerősök neki keresik hetek óta az új állást. Egyelőre ennyit tudunk tenni.

 • 2008.02.28 13:30:53Ditke

  Nekem szerencsére más a helyzet, hála az égnek. Tegnap hívtak a melóból, hogy mikor akarnék már végre visszamennék, mert kellenék... :) Remélem 1 év múlva is így lesz még! Bár azt egy kicsit erősnek éreztem, amikor 1 hónappal szülés után már hívott a főnököm, hogy ugye holnap?

 • 2008.02.28 13:32:25ruju

  2008.02.28 13:10:17 Ditke  Tudom, én értelek (asszem e témában én vagyok az egyetlen, aki (meg)érti :-DD)

 • 2008.02.28 13:35:18Cica7

  Átrágtam a törvényt, ami úgy szól, hogy a gyerek 3 éves koráig nem rúghat ki a cég, köteles visszavenni de 30 nappal utána már felmondhat.

  Gyed lejárta után tehát munkát kell adbia, de, ha nem tud, akkor a már korrigált munkabérrel állásbért kell fizetnie egy évig.

  Ez már nem hiszem, hogy olyan jó üzlet a cégnek.

  Nálam a főnököm arra hivatkozik, hogy várjam meg amíg valaki teherbe esik a négy szingli kolléganőm közül, mert csak akkor tud visszavenni....

 • 2008.02.28 14:06:54sirara

  Ditke!

  Az tök jó, hogy szabadságokból csináltad végig a kezeléseidet, és - mivel magam is kellett, hogy kezelésre járjak, azért, hogy gyerekem lehessem - és is mindig így tettem. De: mi van, ha ezt nem tudod megtenni? Lombiknál sokszor van olyan, hogy nem tudod előre a napokat, amikor vizsgálat van, mert folyamatosan, időközben alakul minden. Nem minden munkaadó ad ki úgy szabit, hogy ja, holnap nem jönnék. egy hónapos szabit meg csak nem tudsz kivenni, az egész program idejére! Arról nem is beszélve, ha azt sem tudod megtenni, hogy munka előtt/után mész, mert a legközelebbi meddőségi 150 km-re van tőled. Tehát előállhat olyan helyzet, amikor MUSZÁJ elmondanod a munkahelyeden, hogy mi történik veled, és ekkor simán mondhatnák azt, hogy jó, akkor menj el, és ne is gyere vissza, nem kell nekünk ilyen problémás ember, aki ráadásul lehet, hogy mindjárt terhes is lesz. Én értelek, hogy egyéb kezelések, meg örökbefogadás nem szabályozott, de nem az a megoldás, hogy a lombikosoktól is elvesszük a védelmet, inkább a többi kérdéssel IS kéne foglalkozni!

 • 2008.02.28 15:07:45Ditke

  Sirara, akkor azt kell tenni. Elgondolkozni azon, hogy hogyan lehetne a rendszert minden problémás asszony számára élhetővé tenni. Mert ugye sokan nem is jutnak el a lombikig, mert gyakorlatilag nem meddők, csak élettanilag azok: valami más, terhességgel nem összeegyeztethető probléma miatt nem esnek teherbe (bakter fertőzés, hpv, pco, endometriozis, ciszta, átjárhatósági probléma). Ezek egy részét akár a mezei körzeti nőgyógyász is meg tudja állapítani és tudja kezelni. Ehhez tehát nem kell meddőségi centrum, Kaáli Intézet és a többi. Ha nem oda mégy el, nincs papírod, ha oda, akkor igen? Mert ugye meddőségi centrumba jársz... Ez sánta pl. Szerintem.  Tény, nekem mákom van a főnökömmel, mert akár du 3-kor is szólhatok, hogy másnap szabira kellene mennem. Mert nekem is volt olyan, hogy módosították az időpontomat, korábban kellett menni. Ez bármikor benne van a pakliban, de szerintem megoldható. Gyakorlatilag tudtommal amíg a tényleges beültetésre nem kerül sor, addig a vizsgálatok és kezelések a mensi időpontjához előre meghatározott napokon történnek. Ez tervezhető, mert a 10. nap az a 10. napon van és nem a 12.-en. :) És a vizsgálat lehet este hatkor is, nem feltétlenül munkaidőben kell meglennie. Javíts ki, ha nem így van. Beültetés előtt, alatt és után meg lehet táppénzen lenni (ha jól tudom, utána ajánlott is), tehát a védelem meg van, ha szükséges.

 • 2008.02.28 15:09:55Ditke

  A legszebb az egészben, hogy a dokit még lefizetni se kell. Ezen gondolkodtam, miközben sétáltunk a gyerekkel. Pontosabban Horadi bnőjének esetén. :)  Amikor a pozitív teszteddel és az elmaradt mensivel felkeresel egy nőgyógyászt, az első kérdése az utsó mensi időpontja, ugye. Nos akkor gyakorlatilag mindegy, hogy május 10-e helyett május 1-jét mondasz. Bizonyítani a kutya nem tudja, hogy igaz-e, viszont elkerülhető vele a felmondás.

 • 2008.02.28 15:24:21sirara

  Akkor kijavítalak. Nem, nem lehet ilyen pontosan tudni a vizsgálatokat. Az elsőt igen, aztán minden attól függ, hogy a petesejtek hogyan érlelődnek, mert a hormonadagokat is közben, a fejleményektől függően adagolják. És ne felejtsd el, hogy kórház sok van az országban, meddőségi kevés, előfordulhat tényleg a 100 km-re lakás, miközben az intézetben az orvosod 4-ig van bent, és mondjuk csak délben tud fogadni, mert persze mindenki reggel 7kor akarna menni, de több tucat, vagy nem tudom, hány betegük van aznapra. Mondjuk pl. átjárhatósági problémát megnézném, hogy kezel nem meddőségi specialista. Ezekből szoktak bajok lenni.

  Beültetés után pedig egyáltalán nem adott a táppénz, pont most, a szigorítások miatt akadt ezzel többeknek gondjuk. Elvileg nem jár táppénz, a háziorvosod jóindulatára és bátorságára van bízva, hogy javasolja-e. És egyébként az egyéb, megoldható problémákat, mint pl. ciszta nem a meddőségi intézetekben kezelik feltétlenül, amíg cisztád van, a program el sem indul, a védettség akkortól áll fenn, amikor ténylegesen beindult a program.

 • 2008.02.28 15:38:49Ditke

  Sirara, Köszi a magyarázatot, így már tisztább.  Azért írtam, hogy "ezek egy részét...", mert pl. az átjárhatóságit nem tudják ambulanter megcsinálni, ugye. De mondjuk egy gyógyszert felírni, UH-t csinálni, stb ambulanter szokás.  A másik, hogy az OK, hogy cisztával pl. nem indul el a program, de sokszor elég a cisztásodást megállítani, és már jön is a baba, nemde? És akkor nem szükséges a lombik, ergó a meddőségi központ sem. Ez a szerencsésebb eset ugyebár. Évekkel ezelőtt volt egy riport az egyik tv csatornán az egyik meddőségi centrum vezetőjével, ő mondta, hogy a hozzájuk forduló asszonyok jelentős részének, többségének nincs konkrét meddőségi problémája van, más és egyszerűbb gondja van, amelyet egy szűrés után a mezei körzetis is el tud hatékonyan és megfelelően látni. Ez már az asszonyka felelőssége, hogy orvos nélkül évekig gyötri magát, avagy a tervezett terhesség előtt felkeres egy nőgyógyászt és kivizsgáltatja magát.  Én jártam rendesen szűrésre, meg is buktam rajta. De nehéz érzés belegondolni, mi lett volna, ha még éveket várok és addig nem szánom időm s energiám arra, hogy időnként felkressem a dokimat. Talán nem lenne a fiam, sőt már méhem sem.

 • 2008.02.28 15:39:19sirara

  Vicces, pont most mesélte egy lány egy topikban, hogy az egyik bp-i állami meddőségiben reggeltől délig várt egy vizsgálatra, mert az orvost műtőbe hívták. "Benne van a pakliban", csak nem mindenkinek megoldható. de tényleg, ha pl. olyan probléma van, amit műteni kell, azt nem meddőségikben csinálják, hanem tovább küldenek (a meddőségik műtője csak petesejt leszívásokra van berendezkedve), és addig értelemszerűen nem veszel részt a reprodukciós eljárásban. Majd mikor visszamentél, a pl. endóműtéted után, és lombik kell, és elkezdődik, akkortól áll a védettség, szóval az egész általad felvetett igazságtalanság ebben a formában nem létezik.

 • 2008.02.28 16:44:57másutt

  Ditke: IGAZ! Ezert raz ki a hideg, amikor holgytarsak azt mondjak: "en olyan egeszseges vagyok, hogy 10 eve nem is latott orvos!"

  Nalam a rendszeres nogyogyaszati szures az elet resze, ugyanugy, mint a 1/2 evente fogkolevetel es fogorvos.

 • 2008.02.28 16:45:33Ditke

  Sirara, pont leírtad a "nem-létező" igazságtalanságot. :)  Mivel elveszett, amit beírtam, nem is tudom reprodukálni, inkább elmagyarázom egy példával, mire gondolok.  Kiss Erzsike és Kovács Mariska egy kisváros közértjében dolgozik eladóként. Mindketten férjezettek, gyereket szeretnének és csak nem jön össze. Mivel nem csak kolleganők, de barátnők is, egymásnak lelki támaszt nyújtva egy adott napon együtt ellátogatnak a 100 km-re található meddőségi központba vizsgálatra és tanácsért. A szakemberek megállapítják, hogy Erzsikének endometriózisa van, és ezen felül nagy valószínűséggel teherbe eshet, amennyiben megműtik. Kap egy leletet, amellyel felkeresi a körzeti nőgyógyászt, aki beutalja a kórházba, és megműtik. Mariska azonban csak lombik programmal eshet teherbe, így nála azonnal el is kezdik a kezelést.

  Gyakorlatilag mire Erzsike és Mariska terhes lesz, kb. ugyanannyi vizsgálaton esnek át, ugyanannyi lelki és fizikai terhet és költséget vesznek magukra. És kb. ugyanannyit hiányoznak a munkából, ha azt is számításba vesszük, hogy Erzsike a műtét előtt, alatt és után egy darabig nem munkaképes, míg Mariskának a vizsgálatok adott napra vonatkozó, de csak egy napos távollétet jelentenek. Amíg Erzsikét nyugodtan elbocsáthatja a főnöke, Mariskát nem.  Holott a cél mindkettőjüknél ugyanaz (a gyermek), és a gyermekvállalás kapcsán vesznek részt kezelésen. Ugyanannyi a költségük, a procedúra, a szenvedés, a betegségtudat lelki terhe, a sikertelenség és annak következményei, etc. Nos akkor csak az a kérdés, hogy miért védi kevésbé a jog, vagy mondjuk ki, miért kevesebb jogilag Erzsike Mariskánál?  Látod már, vagy hiába tépem a virtuális szám?

 • 2008.02.28 16:47:28Ditke

  Másutt, bezony. Engem még attól is kiráz a hideg, amikor azt hallom, hogy "nem is tudtam, hogy terhes vagyok, amíg nem kezdtem el vajúdni..."

 • 2008.02.28 18:01:15sirara

  Erzsikét betegállományban nem rúghatják ki. (Tehát műtét alatt, után, amíg nem munkaképes.) Ellenben Mariskát - ha nem védené a törvény -, mivel nem jár betegállomány, táppénz a lombik idejére, akármikor kirúghatnák a lombikprogramja alatt, mert miért hiányzik annyit, mert jobb megelőzni a bajt, hogy majd terhesen kell vele vesződni. Az, hogy mennyi megpróbáltatáson mennek keresztül, a törvény szempontjából nem érdekes, nem is lehet az.

 • 2008.02.28 18:21:36horadi

  Ditke!

  Amilyen terességet akadályozó problémákról írtál (endo, ciszta, stb) lehet, hogy egy sima nőgyógyász is tudná kezelni, de nem okos dolog egy meddőséget okozó prolémával nem meddőségre szakosodott nőgyógyászhoz menni. Ezek amúgy sem "egyszerű" problémák, amit írtál, hanem komoly, meddőséget okozó problémák! Az alapítványunk egyik kuratóriumi tagja vagyok, nem is hinnéd naponta hány nő jelentkezik, akit sima, mezei nőgyógyász tett tönkre a kísérletezgetéseivel. Pontosan ezért kell meddőségi orvoshoz fordulni, ha egyszer meddőséget okozó eü. problémád van!

  Másrészről tényleg nagyon szerencsés vagy a munkahelyeddel. Az én munkahelyemen 1 hónappal (!) előre kell szólni, hogy tudjanak gondoskodni a helyettesítésről. Ráadásul nem mindenkinek óramű pontosságú a ciklusa, úgyhogy nem biztos, hogy a 10. nap, tényleg a 10. nap lesz. Ha 1-2 napot csúszik a ciklus, már borul az egész... :-(

  Az időpontokkal kapcsolatban, egy vérvételt nem lehet este 6-kor megcsinálni, és még nagyon sok olyan vizsgálat, beavatkozás van, amit nem lehet akármikor csinálni... • 2008.02.28 18:23:43horadi

  Amúgy ha Erzsike a meddőségét okozó endometriózis miatt meddőségi központba ment volna, akkor járna neki is a munkajogi védelem! Már csak ezért is érdemes sima nőgyógyász helyett meddőségi szakembert felkeresni, ha már a szakmai részét nem nézzük...

 • 2008.02.28 18:33:05Ditke

  Horadi, ez mind szép és jó, amit leírtál, azokon a helyeken, ahol van meddőségi centrum.  De ahol nincs? Ott hová megy a beteg?  A másik hsz-ra pedig a válasz ott az előzményekben, olvass utána kicsit. Amennyiben a meddőségi központ nem olyan, hogy el tudja végezni az endometriozis műtétét, akkor mi van? Kikerül a rendszerből a beteg megint és ezzel a védettségét is elveszti.  Pl. engem se tudnának műteni a meddőségi központban, mert egy ilyen intézménynek effektíve nagy valószínűséggel nincs az állapotomnak megfelelően felszerelt műtője, nem feltétlenül van anesztes orvos, nincs megfelelő műtősegédi gárda, sebészorvos, vérkészítmény stb. Függetlenül attól, hogy az állapotom akár meddőséget is okozhat. Annyi előnyöm lenne max, hogy a meddőségi központ a klinika keretein belül működik, bár külön intézmény. Szóval ez sem tiszta helyzet, de nem a városi kórház nőgyógyászata és a 100 km-re levő meddőségi centrum viszonylata azért.  Nos az én állapotom kialakulásában is hibás egy nőgyógyász. Lehet-e tenni ellene valamit is? Nem hiszem.

 • 2008.02.28 18:44:15Ditke

  (Mindezt azért merem ilyen határozottan állítani, mert anno amikor a bajom kiderült, felkerestem meddőségi centrumot. Ráadásul nem is az itthoni vidékit, hanem a fővárosit. Abban a reményben, hogy ott talán szélesebb spektrumú a szakember gárda képzettsége, nagyobb eséllyel tudnak segíteni, mint ott, ahol csak ritkán fordulnak elő ilyen esetek. Elküldtek, merthogy az esetemmel nem tudtak mit kezdeni. Peteérésem van, méhem van (remélhetőleg még egy darabig lesz is, hogy még egy gyerekem lehessen), max. nehezebb teherbe esnem, kihordani meg olimpikon teljesítmény. De ezzel egy meddőségi centrum nem tud mit csinálni. Merthogy inoperábilis, amíg nem vetéltem el egy babát. Nem vetéltem el. 39 hétre megszültem. A mezei nőgyógyászom asszisztálásával, segítségével. Nos ezek után én a magam részéről inkább a mezei nőgyógyászomban fogok bízni továbbra is.)

 • 2008.02.28 18:53:07horadi

  Ditke!

  Nagyon sokan többszáz km-t utaznak, csak azért, hogy meddőségi központba menjenek. Ez nyilván nagyon rossz, de mivel a meddőség egy elég jól menő "ipar" (Dr. Szendi Gábor pszichológus nevezte így), és sajnos az igény is egyre növekvő, szerintem hamarosan egyre több lesz belőlük. :-(  Nem tudom, Neked milyen problémád van/volt (nem is akarok indiszkrét lenni), de én még nem hallottam olyan meddőségi központról, ahol egy endót ne tudtak volna megműteni.

  A nem magán meddőségi központok általában egy kórház részeként működnek, tehát szerintem ott van megfelelő háttér a legkomplikáltabb beavatkozáshoz is.  Az utolsó kérdésehez. Ha gyanítható, vagy akár biztos is vagy benne, hogy egy nőgyógyász tehet az állapotodról, akkor talán érdemes megkeresned Dr. Ábrahám Lászlót, aki egy orvosi végzettségű ügyvéd, orvosi műhibaperekben szokta képviselni a beteget, sikerrel!

  De ha mást nem tudsz tenni, akkor érdemes minden lehetséges fórumon, akár itt is leírni a történetedet, hátha egy nőtársunkat megmented ezzel egy kontártól!

 • 2008.02.28 18:59:58horadi

  Most olvastam a utolsó hsz-det. Sajnálom, hogy így elhajtottak! :-(

  Nem tudom, mi lehetett ennek az oka.

  Én ettől függetlenül tovább kerestem volna egy normális meddőségi orvost. A honlapunkra nemsokára felkerül egy összeállítás a mo-i összes meddőségi központról, vélemények mutatók, stb.

  Addig is érdemes ezt átolvasni:

  www.lombikbaba.civil.co.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=420

 • 2008.02.28 21:30:27korall1

  Csacsacsa,

  Eddig még sajnos nem.  Ditke,

  Most meg kell hogy cáfoljalak néhány dologban.

  1. A fent említett átjárhatóságit ambulanter végzik. Hacsak nincs mellé lapar vagy hisztero is egyidejűleg.

  2. Mivel nem mindenki ugyanarra a kaptafára készült, nem is lehet előre felállítani egy lombikos kezelés menetrendjét. Soha nem biztos, hogy mindenki az x-edik napon kell, hogy menjen ellenőrzésre. Az orvosok sem tudják előre, ki hogyan reagál majd a gyógyszerekre. Én pl. nagyon erőteljesen. A stimuláció 5. napján már hyperstimulációm volt, ami miatt le is kellett állítanunk a programot.

  3. Csak azért, mert stimuláció van, nem mehetünk betegállományba. Hiába kell akár minden nap bemenni az intézetbe ellenőrzésre. Vagy hiába vagy annyira rosszul a gyógyszerektől, hogy lábra is alig tudsz állni. Nem jár táppénz a leszívás és a beültetés után sem (sőt, még arra a napra sem), pedig azért egy altatás után még közlekedni is nehéz. Csak a háziorvos jóindulatán múlik, hogy kiír-e. Mondjuk ehhez hazudnia kell egy olyan kódot, amit az OEP is elfogad, de ezzel persze a saját praxisát is veszélyezteti.

  4. Az, hogy a meddőségi intézetek annyira tele vannak, nagy részben köszönhető azoknak a nőgyógyászoknak is, akik megfelelő szakértelem nélkül esnek neki a páciensnek és jól megbarkácsolják.

  5. Kimondottan meddőségi centrumban nem operálnak. Ezek jó része ambuláns nőgyógyászat. Ha operálni kell, azt már nőgyógyászaton végzik - kórházban. Az külön szerencse, ha a meddőségi és a kórház egy helyen van. De akkor sem a meddőségiben operálnak.  Örökbefogadás: egyetértek Sirarával, nekik is biztosítani kellene ugyanezeket a "kedvezményeket", nem pedig a lombikosoktól elvenni. Hihetetlenül sokat harcoltak értünk azok a lombikos nők és szervezetek, akiknek köszönhetjük a jelenlegi szabályozást.

  ÖF várólistásként viszont mégis azt mondhatom, hogy bár lelkileg mindkettő iszonyatos megterhelő, a lombikos procedúra fizikai hatásai igenis indokolják, hogy az érintettek megkapják a jelenlegi kedvezményeket.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta